Hirdetés

2024. április 30., kedd

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7551) zorroka74


zorroka74
újonc

Csak hogy mosolyogjatok egyet a mai nap:)
Az ügyfél azt mondta hogy csinált egy kis hűtés tuningot az asus k50ab-n.
Megfordítottam:)

www.notebookgarage.hu, www.nbga.hu , https://www.facebook.com/NotebookGarageNyiregyhaza

(#7552) mobileman válasza hoax (#3656) üzenetére


mobileman
aktív tag

:C

[ Szerkesztve ]

BMW navigáció szerviz-» https://www.bmwmodulszerviz.hu

(#7553) beeper129 válasza zorroka74 (#7551) üzenetére


beeper129
újonc

Publikálni kellene valami szaklapba! Ennek nyomtatásban is meg kell jelenni! Ez olyan komoly, hogy még szakdolgozatot is lehetne rá építeni! Esetleg az ASUS-hoz beadni újításnak! A sok "hülye" fejlesztő mérnök erre még nem jött rá :)

[ Szerkesztve ]

(#7554) Kemotox75 válasza zorroka74 (#7551) üzenetére


Kemotox75
csendes tag

Öcsém... Ez mogorva!!!! :W
Ilyen hűtés volt a trabantomon is nyáron, még kiscsikó koromban.

(#7555) Kemotox75 válasza beeper129 (#7553) üzenetére


Kemotox75
csendes tag

Már én is gondoltam rá, hogy össze kellene szedni az ilyeneket és megfelelő humoros hozzászólásokkal meg kellene jelentetni.

(#7557) mobileman


mobileman
aktív tag

Na, akkor én összeszedem a gányolt képeket, és kiteszem külön szekcióban az oldalamra, ki van benne? Cserébe el kell küldeni a képeket, és megjelölni, hogy ki ill. melyik cég követte el!

BMW navigáció szerviz-» https://www.bmwmodulszerviz.hu

(#7558) Kocska89


Kocska89
tag

+1 hőléges szaki? [link]

(#7559) f27 válasza Kocska89 (#7558) üzenetére


f27
aktív tag

Korrekt,o csak szuz gepeket hulegfuvozgat maximum.
Olyant nem vallal amin alkatreszt kell cserelni mert azt mivel csinalna? :N

Szamlaadas nincs.
Nav hamarosan racuppan :DDD

(#7560) Kocska89 válasza f27 (#7559) üzenetére


Kocska89
tag

Anno próbáltam az ir6000 el csak újraforrasztani. Flux stab ami kell megis mozgattam. De max 2 hónap és visszajöttek de inkább 1. Hiába próbáltam géppel nekem nem jött be a melegítés. Lehet mert nem kentem agyon ezüstpasztával? :))

(#7561) f27 válasza Kocska89 (#7560) üzenetére


f27
aktív tag

Ez a kamu garancia.
Odeviszed meghegeszti,elindul 1 hetmulva visszaviszi gariba,most mas a baja fizess ujra meghegeszti ha elindul megint penzt kap.
1 hetmulva megint mas lesz a baja de akkor mar nemjavithato.
Nos 100 szervizbol 99 ilyen garit ad :DDD

(#7562) mobileman válasza f27 (#7561) üzenetére


mobileman
aktív tag

És Te milyen garit szoktál adni? :D

BMW navigáció szerviz-» https://www.bmwmodulszerviz.hu

(#7563) f27 válasza mobileman (#7562) üzenetére


f27
aktív tag

Semilyent.
Es szakszeruen javitok.
Hazudok?
Nem egy kicsitsem :C

(#7564) mobileman válasza f27 (#7563) üzenetére


mobileman
aktív tag

Hát hazudni nem hazudsz, de más nem ezt mondta, ehhez csak egy kicsit kell visszaolvasni a topikban :)

BMW navigáció szerviz-» https://www.bmwmodulszerviz.hu

(#7565) kokov válasza Kocska89 (#7560) üzenetére


kokov
tag

Régebbi NV VGA-k notiban olyanok, hogy olvadáspont alatt javulnak. Úgy félévente kell rámelegíteni kb. 80-100 fokkal egy Toshiba-ra amit itthon használok öszférnek. Nem a forrasztással van a gond, valami hajszálrepedés lehet a GPU-ban vagy a jóég tudja, de a gyors hőtágulástól úgy fél évre gyógyul és nyaranként letérdel. Szerintem az egész BGA-zás egy rulett és kár millákat költeni gépre. Semmit nem jelent a forraszanyag cseréje szerintem, hiába tökéletes. Most az hogy rugalmasabb az ólomtartalmú ón valamivel az annyira semmit nem jelent ha egyszer nem ott van a hiba. Egyik chip se úgy van legyártva, hogy többször elviselje a vonatkozó hőterhelést, amit a forrasztás jelent. Egy több éves nyáklap is vetemedik valamennyit, nem tökéletes alatta. Könnyen eláll egy nagyobb chip egyik sarka egy fél milivel jobban és az már elég is, hogy ne legyen annyira tartós... Eleve nem is tudjátok biztosan, hogy a forrasztással volt e gond ez az igazi gond, mert senki se tudja. Most jól érintkezik, aztán kész. Ha meg már itt tartunk és nem vagy biztos abban, hogy nem vered át a tulajt azzal, hogy javítottnak mondod a gépet, akkor lehet annak van igaza, aki egy filléres szarral fel tudja támasztani, mert az tuti be fog szarni újra, de aki ilyet javíttat, annak a 90%-a utána rögtön elad sajnos és valakinek az átveréséről szól az egész.
A reballos persze lehet hogy nem szarik be, de csak lehet, az sem biztos. Sajnos messze nem, csak kicsivel jobbak az esélyei. Próbáld ki, hogy adsz 1 év garit a reballra, hogy mennyivel több jön vissza.
Persze ettől még elektromosan vezető anyaggal összekenni egy kapcsolást tesztelve, hogy tökéletes e mindenhol a lakkréteg az elég merész, főleg ha le is égette róla :DDD Ezt az ezüspasztát jól kitalálta valaki. Biztos lopott, aztán amíg van ezt keni mindenre... ennyire hülye nem lehet.

(#7566) Kocska89 válasza kokov (#7565) üzenetére


Kocska89
tag

Igen. Ezek azok ahol a chip kuka, nem a reball ra javul hanem, hogy meleget kapott. Újabban megszoktam melegíteni a magot pákával ha indul csere, nem vacakolok a reballal. Az ati 216-0674026 is szeretnek páka ráhatással működi. Szétfőnek a gap pad os hűtés alatt. Szerintem ez is sokat számít, hogy közvetlen érintkezik e a chip a hűtő felülettel. Ahol meg közvetlen érintkezés van ott a paszta szokott kövesre száradni úgy kel letörni a chipről. :))

Ez nem ismerős:
[link]
[link]

[ Szerkesztve ]

(#7567) mobileman válasza kokov (#7565) üzenetére


mobileman
aktív tag

Hát ha Te 80-100 fokkal melegítesz rá fél évente a cuccra, akkor nem csodálom, hogy leírtad azt a hosszú ódát ezzel a szakmával kapcsolatban.. Szerinted hány fokon olvad az ólmos és az ólommentes golyó?

BMW navigáció szerviz-» https://www.bmwmodulszerviz.hu

(#7568) kokov válasza Kocska89 (#7566) üzenetére


kokov
tag

..és pont az a kettő sérült rajta, amiből az enyémre is kéne az egyik :DDD :O Persze nem látom a ragasztó maradéktól, hogy mi az azonosítója ennek a szarnak az enyémen se, de azért még nem mondtam le a VGA-ról amúgy teljesen.

(#7567) mobileman

Szerintem csak az első mondatát olvasd el mégegyszer annak a hsz-nek, amire írtál. Pont azzal zárom ki a forrasztási hibát, hogy olvadáspont alatt gyógyul. Valszeg nem tudtál követni.

[ Szerkesztve ]

(#7569) mobileman válasza kokov (#7568) üzenetére


mobileman
aktív tag

Első mondat:

-Régebbi NV VGA-k notiban olyanok, hogy olvadáspont alatt javulnak.

Én értem, de erre hogyan jöttél rá, hogy pont "olvadáspont" alatt javulnak?

BMW navigáció szerviz-» https://www.bmwmodulszerviz.hu

(#7570) mobileman


mobileman
aktív tag

Még ezt is kiemelném:

Ha meg már itt tartunk és nem vagy biztos abban, hogy nem vered át a tulajt azzal, hogy javítottnak mondod a gépet, akkor lehet annak van igaza, aki egy filléres szarral fel tudja támasztani, mert az tuti be fog szarni újra, de aki ilyet javíttat, annak a 90%-a utána rögtön elad sajnos és valakinek az átveréséről szól az egész.

Mi momentán kivétel nélkül tájékoztatjuk az ügyfelet a várható eredményekről, akár rövid, akár hosszú távon, de mindig elmondjuk legalább 10 percben ezt az egészet, hogy hogyan is működik a dolog. Innentől kezdve az ügyfél dönti el, hogy igényt tart- e a javításra, és nem sunyi módon beszéljük rá arra, hogy vegye igénybe a szolgáltatást, tuti jó lesz a javításra leadott gép..

[ Szerkesztve ]

BMW navigáció szerviz-» https://www.bmwmodulszerviz.hu

(#7571) kokov válasza mobileman (#7569) üzenetére


kokov
tag

Hol van ebben a mondatban a "pont" szó? Alatta és ennyi, nem értem hol akadsz el. Eleve nem is tudhatod fokra, hogy mennyin folyik meg valami gyár forrasza, mert ahhoz tudnod kéne, hogy milyen ötvözetet használtak egészen pontosan, mert az tutkó, hogy a forraszanyagot is maguknak csinálják tömeggyártásban így lőve be a hőfokokat. Nem fogják külön rendelni a beszállítótól, ha éppen kell egy olyan speckó cucc, ami 150 fokon megfolyik, hanem megcsinálják. Nemtom mit akarsz hallani. Hogy legtöbbször valahol 180-190 körül folyik meg vagy mit? Meg eleve nem mindegy? Ott a hőmérő a szerszámon, ha akarod megnézed.

Én például kipróbáltam és az alsófűtés két hőmérője, meg a forrasztóállomás pákája meg levegője fokra egyformát hőfokot mutat, szóval vagy mind egyformán szar, vagy hiteles, pedig nem egy vagyon. A levegő+páka volt olyan 50k körül annó, az alsó meg 100k, szóval ma már az a legkevesebb hogy megnézzem mikor folyik meg ha nagyon érdekel fokra. Ha meg én veszem, akkor meg rá van írva az ég szerelmére. Nehogymár ezen rugózz.

(#7570) mobileman

Én egy percig sem vonom kétségbe, hogy te egy jószándékú, korrekt ember vagy. Ha ecseteled az ügyfélnek a dolgokat, akkor te is érzed nyilván, hogy azért a reball meg a jó lesz még fél év múlva is az nem ugyanaz a sportág.

[ Szerkesztve ]

(#7572) mobileman válasza kokov (#7571) üzenetére


mobileman
aktív tag

Tudod, mi kamerát használunk, olyan optikával, amin kb. egy fél tenyér nagyságban látom a golyókat. Elég csak az egyik oldalt figyelni, ha az már megolvadt, akkor a többi is megolvadt. Ehhez hozzá tartozik a jó profil is, nem egy szedett-vedett beállítás. Érteni is kell hozzá, ki is tapasztaltuk - nem 2 nap alatt- hogy mikor olvad meg a gyári golyózás a teljes felületen, de ezennel le is szarjuk hogy speckó- e vagy sem. De végszóban is nem mindegy, ha levételre kerül a chip?

Mi már régen tudjuk, hogy lutri a dolog, nem mondom, hogy 10- ből 10 megéri az 1 évet (örüljön a tulaj, ha elmegy ennyit, új gépre se adnak több garanciát, nemhogy egy felújítottra) de azért néha néha beesik egy garanciába visszajött gép, teljes békesség mellett megcsináljuk, ha meg esetleg garancia időn túl, akkor boldogan fizet újra az ügyfél..

[ Szerkesztve ]

BMW navigáció szerviz-» https://www.bmwmodulszerviz.hu

(#7573) f27 válasza Kocska89 (#7566) üzenetére


f27
aktív tag

De ugye azt tudod hogyha pakazasra elindul akkor nem hibas a chip hanem magforrasztas kell neki?
Vagyis az a kis teglalap a kozepen az aljan tobb ezer golyocska kozul szakadt meg 1-2 db amit ujralehet forrasztani,es sok esetben 4-6-8 honapot elmennek ugy is :DD

(#7574) Kocska89 válasza f27 (#7573) üzenetére


Kocska89
tag

Jó és azt, hogy? Tudom, hogy forrasztva van a chip a hordozóra. Nem golyókkal az valami más alakú. Anno volt róla szó forrasztási trainingen.
De ugye közbe van ragasztva, fluxot sem lehet neki adni. Nemártana ha esetleg annyit tudna mozdulni, ahogy olvadnak alatta a lábak.

(#7575) kokov válasza mobileman (#7572) üzenetére


kokov
tag

Az részletkérdés, hogy mit használsz, úgy is a környezet a döntő. A homogén hőkép a lényeg minimális hőterhelés mellett. Azt a pokoli nehéz elérni ilyen rework gépekkel, mert egyik se kemence és a környezeti hőmérséklet meg a munkaterület hőmérséklete között nagy a delta, hatalmas deltájú légmozgás lehet, ami össze-vissza viszi, hűt mindent, nem lehet kialakítani a csatornákat, mert különbözőek a nyákok. Ez egy halál ha minimalizálni akarod a hőterhelést és pontosan belőtt munkahőmérsékletekkel akarsz melózni. Értem én hogy profi gépkezelő szakmunkás lesz az, aki csak ezt csinálja reggeltől kezdve és álomból ébredve is reballoz, de szerintem nem lehet igazán jól csinálni, csak jobban, mint mások. Mert aztán jön az alig elérhető gyári minőség, hogy az mire elég abban a környezetben, amibe végül a hardver kerül, lásd alulméretezett notihűtők tengere meg a többi. Itt nincs elit szervízes team, mert a jó géppel is lehet bénán melózni. Hogy méred le ki melózik jól? Hogy kinek mennyi jön vissza? Attól függ milyen típusú notit javított és abban milyen hűtés van. Az sem mindegy. Hány vevő dönt úgy, hogy szarik rá, nem viszi vissza. Az sem mindegy stb.
Az olyan, mint hogy mondd meg ki a jó tanár. A gyerek volt okos vagy a tanár volt jó?

(#7576) mobileman válasza Kocska89 (#7574) üzenetére


mobileman
aktív tag

erre is megvan a megoldásunk, csak ugye nem kürtöltük világgá.. Azért egyet- s mást nem osztunk meg a nagyérdeművel, mint ahogy mások se osztanak meg mindent :D

BMW navigáció szerviz-» https://www.bmwmodulszerviz.hu

(#7577) f27 válasza Kocska89 (#7574) üzenetére


f27
aktív tag

Ujra lehet.
Normal golyok vannak alatta.
A veszely az benne hogy az alatt 245 fokon olvad a golyo.
Megvanak a trukkok es egy hoprofil ahhoz is.
Magyarba tudtomal oszesen 3 ember tudja :DD en ,tesom ,es mobileman :))

En kaptam az infot egy olyan cegtol akire berosaltam mikor eloalt a tippel :))

Bar most mindenkit felcsigaztam aszem ebbol forumbaj lesz megint :B

(#7578) mobileman válasza kokov (#7575) üzenetére


mobileman
aktív tag

Mi tudjuk, hogy mit csinálunk ,köszönjük az észrevételt :D
Taps, függöny le :C

BMW navigáció szerviz-» https://www.bmwmodulszerviz.hu

(#7579) Kocska89 válasza f27 (#7577) üzenetére


Kocska89
tag

Aaaa jó tudni.
Én arra gondoltam építeni kéne egy kütyüt, hogy 2 tök egyenes fűtőtest közé betenni a bga-t és egy icipici nyomást kifejteni rá. Csak annyit, hogy a szakadt kötéseknek legyne esélye összegyógyulni.

De ez csak egy hülye ? ötlet nem áll szándékomban kivitelezni :))

(#7580) kokov válasza mobileman (#7578) üzenetére


kokov
tag

nem tapsot kérek, hanem fetet arra a kotvány 6950-re :D
a sok irígy profi nem ad :D

(#7579) Kocska89

fűtés+nyomás? abból zárlat lesz :)

[ Szerkesztve ]

(#7581) Kocska89 válasza kokov (#7580) üzenetére


Kocska89
tag

Csak egy pici nyomás. De mén mondtam lehet hülye ötlet. Csak egy kósza gondolat volt. :))
Fetet én is keresgéltem nem találtam sehol :(

mobileman
Ez teljesen érthető. Mint a tv javításban a hibás kijelzők javítása. Bár ott lehet megtörik a jég csak kis adagokban de kapom az infót :) Nemigazán nyilvánosak ott sem a módszerek.

De azért privátban elmondhatnád :DDD vicc

[ Szerkesztve ]

(#7582) f27 válasza Kocska89 (#7579) üzenetére


f27
aktív tag

Nemkell nyomni 10-bol 5-6 esetbe stabilan visszamegy magatol ha megolvad. :))

(#7583) kokov válasza Kocska89 (#7581) üzenetére


kokov
tag

Szerintem ezt nem csak az Intel publikálja, hanem az összes gyártó.
Részletesen szerepelni szokott, hogy hol milyen forraszt használnak és stb. Az is benne van az ilyen doksikban, hogy ugyanazt a chip-et visszaforrasztani miért nem javasolt...

Igazából az lenne a korrekt, ha monitoroznák mondjuk a HDD könnyen kiolvasható üzemidejéből, hogy hány munkaórát ment a noti a "javítással" és nem arról lenne szó, hogy 4-8 hónapot megy attól függően, hogy a júzer mennyit használja, hanem arról, hogy átlagosan 100 órát megy utána, vagy 200 órát vagy mennyit... Autót se úgy veszel, hogy 10 évet ment és nincs rajta rozsda, hanem úgy hogy 450.000km van benne és ez meg ez volt benne cserélve.

[ Szerkesztve ]

(#7584) Kocska89 válasza f27 (#7582) üzenetére


Kocska89
tag

Mondom csak egy ötlet volt. :)) Inkább mutatok mást:

[link]
[link]
[link]

Persze ragasztás előtt természetesen odaforrasztottam így nemfog elmozdulni ha megolvad az ón a bga felrakása közben :) Nem lett a legszebb de szerintem menni fog. Már úton van a gazdájának.

(#7585) kokov válasza Kocska89 (#7584) üzenetére


kokov
tag

uhuhh :)
mennyit játszottál vele, mire feltekerted a kigyót a felkapart fóliára? :D

(#7586) Kocska89 válasza kokov (#7585) üzenetére


Kocska89
tag

Nem néztem időt. De relatíve hamar, hajtépés nélkül ment. Nem repültek el, nem törtek el a drótok vagy ilyesmi. Lusta voltam előkeresni a 2. görbe csipeszt azzal ment volna szebbre, talán rövidebb idő alatt is.

Ennél most az volt a trükk voltak olyan forr. pontok is ahol csak a nyákról szakadtak fel de még a réz nem sérült. Azokat visszaragasztani.

[link]

(#7587) Gigabyga válasza Kocska89 (#7586) üzenetére


Gigabyga
aktív tag

Szép munka!

(#7588) kokov válasza Kocska89 (#7586) üzenetére


kokov
tag

Megfelelő hőmérsékletek mellett is ilyen szar a nyák? Milyen nyák ez amúgy?

(#7589) ielektros válasza f27 (#7577) üzenetére


ielektros
senior tag

"3 ember tudja :DD en ,tesom ,es mobileman :))"

:Y :C :Y :C :DDD :N :DD :C :Y :R :W :K :U :C :C :C :C :C

(#7590) beeper129 válasza Kocska89 (#7586) üzenetére


beeper129
újonc

Milyen ragasztót használsz?

(#7591) f27 válasza ielektros (#7589) üzenetére


f27
aktív tag

Tudtam hogy ezzel elocsalogatlak a csigahazadbol :C :DDD

(#7592) Kocska89 válasza kokov (#7588) üzenetére


Kocska89
tag

Nem a nyákkal van gond. Ez valami IBM Txx gép alá volt töltve a gpu aztán a kollégának így sikerült levennie. Én csak a forrpontokat raktam vissza.

beeper129:

Loctite 3621 "chipbonder"

[ Szerkesztve ]

(#7593) kokov válasza Kocska89 (#7592) üzenetére


kokov
tag

Úgy néz ki, mintha 20 fokos különbség is lett volna a chip egyes részei között és pár golyó megdermedt volna neki levétel közben és azokkal kvázi feltépte volna a fél nyákot. Feltéve ha profil szerint melózik egyáltalán. Lehet hogy csak szemre nyomja, aztán ha elkezdi unni a banánt, akkor "jóezmá" alapon megemeli a GPU-t jön ahogy jön. Persze ha így téged is eltart hagy melózzon :DDD

(#7594) hoax válasza kokov (#7593) üzenetére


hoax
aktív tag

Az tuti, hogy így történt, és nem azért mert underfill-es a chip az IBM notikban!!!
Csak filozofálgatsz, irkálsz mindenfélét, pedig le merem fogadni, hogy nem is csináltál még ilyet.
Ha nem tudod, ne oszd az észt feleslegesen ha kérhetem...! :(((

[ Szerkesztve ]

Don't panic!

(#7595) kokov válasza hoax (#7594) üzenetére


kokov
tag

Ja mert aki nem képes a Henkelnél utánanézni, hogy hány fokon és milyen oldószert kell injektálni underfill esetén és anélkül nekiesik a chip-nek és letépi a fél nyákot az ért hozzá. Az jöhet ide hozzászólni. Érdekes itt a profik között. :D

[ Szerkesztve ]

(#7596) hoax válasza kokov (#7595) üzenetére


hoax
aktív tag

Itt okoskodsz, vagy nem? Igen...
Elméletileg, ahogy nézem nagyon tudsz mindent! Gratulálok, csak így tovább!
Van bármi gyakorlati tapasztalatod ezen a téren? Fogadjunk, hogy nincs...
Ezen a területen dolgozol? Nem...
Ezek után itt trollkodsz! Miért?
Ez egy szakmai topik, maradjon is így...!
Ha érdekes itt a profik között, akkor nyugodtan tovább lehet állni! Ha konkrét kérdés van, akkor mindenki szívesen válaszol! Ha viszont csak okoskodsz, akkor ne várj empátiát!

Don't panic!

(#7597) f27 válasza kokov (#7593) üzenetére


f27
aktív tag

Nezd,ha forrasztast elosegito szerek nelkul is veszel le egy chipet normalis geppel,akkor is lejon hibatlanul.
Nem szakad fel egy pad sem.
Kizarolag rosz profilal,vagy holegfuvoval lehet rongalni. :))

(#7598) beeper129 válasza kokov (#7595) üzenetére


beeper129
újonc

Segíts már légy szíves, milyen oldószert kell injektálni, mi az ami feloldja ezt a ragasztót?

(#7599) f27 válasza beeper129 (#7598) üzenetére


f27
aktív tag

A ragasztot semi nem oldaj fel!
En rendeltem epoxit marot is,es kb semmit nem er :DDD

(#7600) hoax válasza f27 (#7599) üzenetére


hoax
aktív tag

Lévén egy kikeményedett ragasztóról van szó, így nem is csoda... ;)

Don't panic!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.