Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szalmakutya
tag
Rájöttem, hogy nem fogok vastagoló gyalut venni. Túl drága nekem, megoldom egy: dobcsiszolóval, amit magam építek. Ez szelídebb dolog, nem vágja le az ujjam, és igazából nem is nehéz összerakni. Ha iparos lennék, biztosan kéne a gyalu, de nem vagyok az. De valamivel muszáj egyenesbe hoznom nagy táblákat.
A dobra megy egy tépőzár ragasztva, és lehet rajta szépen cserélgetni a csiszolószalagot. Ez rendben is lenne.
Azonban, miből csináljam a dobot? Kb 150mm átmérőjű lesz, és 80 cm széles. Három megoldást láttam.
1) Pvc cső. Kétségkívül a legolcsóbb megoldás. De valahogy nem tűnik elég masszívnak, meg pontosnak se.
2) Egy darab fából kiesztergálni, közepébe rúd. Ez szimpatikus megoldás, de milyen fából lenne jó? Ha nyers fából csinálom (abból van tölgyem meg bükköm ilyen méretben), nem fog szétrepedni meg vetemedni? Ha szárítottból, akkor hol kapok 15x15-ös száritott méretet, nem hiper drágán?
3) Rétegelt lemezből soksok karika kivágva, rúdra ráhúzva. Esetleg erre még pvc cső. Ezt is lényegében egybe kell esztergálni, de ha elég jól kivágja az ember, akkor a saját csiszolójával meg lehet csinálni egyenesre.Melyik a jó szerintetek?
-
Hooligan1990
csendes tag
válasz
#05304832 #41495 üzenetére
Megosztó egy dolog ez, sok az osztó, ott a falc is, nem tudom mennyire lehet egyenletesen felvinni, és persze ne folyjon meg. Persze utána vissza lehet(ne?) törölni.
Közben meg is kell fordítani a bakon, s utána letenni.
Mondjuk megnéznék egyet szórva is.
De szerintem ecsetelve egyenletesebb színt lehet elérni, és anyagtakarékosabb. -
epmd
tag
válasz
Hooligan1990 #41492 üzenetére
Ez a Roto jó drága,anno egy házra való spalettát csináltam egy haveromnak.A Vasalat centrumnál jóval 500e ft feletti árat mondtak a vasaltra,végül 400 alatt megvettük a Biatorbágyon.
-
Hooligan1990
csendes tag
válasz
jeriko2 #41486 üzenetére
Mielött készre csiszolnánk a terméket, felvizezzük szivaccsal a felületet.
Ami felhozza a szálakat, esetleges benyomódásokat,így a pác alig húz rajt, ezzel tudjuk elérni a megfelelő símaságot, minőséget.
Miután megszáradt (1-2 nap), excenteres csiszolóval készre csiszoljuk.Pácot ecsettel, utána szivaccsal vissza töröljük. Megszáradt megy rá egy köztes réteg, ez megszárad, p220 szivacsos papírral megcsiszoljuk, portalanítás, és végül a fedőréteg. (Minden vizes bázisú)
-
jimy_l
tag
válasz
justgiveup #41482 üzenetére
Faburg-nál a Keresztúri úton vágatsz borovi fenyőből ekkora darabokat, utána lefested fehérre.
-
jeriko2
tag
válasz
Hooligan1990 #41471 üzenetére
Ez hogyan lett felületkezelve? Nagyon tetszik.
-
Totó07
újonc
Sziasztok!
Többen ajánlottátok a Bosch GTS 10XC asztali körfűrészt, de ugyanebben az árkategóriában mozog a Dewalt 7491. Ez nem ajánlott fűrész? Van valakinek tapasztalata vele, akár pozitív, akár negatív?
Köszönöm a segítséget! -
justgiveup
tag
válasz
justgiveup #41449 üzenetére
Valaki erre?
-
jimy_l
tag
válasz
Hooligan1990 #41471 üzenetére
Szép, jó ez a szín.
A spaletta milyen vasalattal záródik? -
Soká
senior tag
válasz
Grizzlu #41465 üzenetére
"összezavarodtam. Ami nekem lejött, az az, hogy 200-ig bezárólag mindegy, mi a neve, ugyanaz a szar szinte"
és
" kellene nekem egy sima kis asztali körfűrész max 150 körül"
Ha a két mondatodat egymás mellé teszed, akkor nagyjából megválaszoltad a kérdésed. Ha tényleg max. 150-ed van és újról beszélünk, akkor a Makita MLT100 jöhet szóba. Amit igen sokan vettek, sokan érezték előrelépésnek és sokan is bosszankodtak mert persze nem tökéletes.
Ha tudsz még mellétenni 80.000-t, akkor megveszed a kék Bosch GTS 10XC-t és az a maga kategóriájában már tudni fogja azt, amit egy 30kilós géptől az ember elvárhat. Vagy ha csak 30-at akkor a GTS 10J-t, de arról kevesebbet tudok.Ezeket a kördfűrészeket érdemes beépíteni egy nagyobb asztalba, ha táblákat akarsz vele szabni. Sok példát találsz a youtube-on.
-
Grizzlu
tag
És ha már körfűrész.. más lépték, de erről mi a véleményetek? Nekem nagyon tetszik. Új, öntvény, tolóasztallal, mindennel. Biztos nem Felder ezért az árért, de egy komoly dolgokban gondolkodó hobbistának nem lehet rossz!? Van még ebben a kategóriában Holzmann is, amit ismerek, de arról mondják, hogy kínai, bár osztráknak tüntetik fel. Elég vegyes a megítélésük. Na de ez a Winter?
-
Grizzlu
tag
Köszönöm.
-
thyeby
őstag
válasz
Grizzlu #41465 üzenetére
Gyűjtögess még a Bosch kék gépjére. Kimagaslik a kategóriából - bár annak is vannak korlátai. Most jelentőset engedtek az árából eddig 300 alatt nem volt elérhető. A sima GTS 10, vagy a J nem jó, csak az XC!
A táblásított hosszabb anyagokat vidd el a lapszabászatra. Bár van a GTS10 XC-n kocsi, de kicsi a gép a táblákhoz. Mondjuk egy konyhafrontot azért megold.
-
thyeby
őstag
válasz
#05304832 #41464 üzenetére
Nem kötelező a disznótor.
Magam is idegenkedtem eleinte. (Akárcsak megboldogult édesanyám az automata mosógéppel - és amikor (nem önszántából mégis) lett neki, hirtelenül nagyon ragaszkodni kezdett hozzá.) Sokáig nem is hittem benne. Amíg ki nem próbáltam. Lábujjhegyen ütvecsavarozóról sajnos nem tudok. -
thyeby
őstag
válasz
jeriko2 #41463 üzenetére
A berepedésre több különböző megelőzés/védelem is létezik.
- beversz a bütükbe direkt erre a célra gyártott fém/műanyag különböző (profilúak léteznek) kapcsokat
- kikeresed John Heisz videóját, amiben nikecellt old fel oldószerben, és leutánzod
- bekened faipari ragasztóval - nyugodtan visszahígíthatod, most nem ragasztani, csak szigetelni kell
- befested a bütüket
- lassan szárítaszA nyáraknak nem jellemzője a berepedés - legalábbis közel sem annyira, mint pl a bükknek.
A fűtetlen garázsban remek túlélési esélyeid vannak.
Általában bármilyen fát én jobb szeretek mielőbb gatteroltatni. A bükk bele is döglik, ha nem azonnal szelik fel. Befülled. És rönkben olyan lassú a száradás, hogy egy reumás csiga ahhoz képest kapkodó idegbeteg.
Szép a nyár!
-
thyeby
őstag
válasz
Grizzlu #41460 üzenetére
Megfelelő így is. De még szerencsésebb lenne, ha tudnád beltéren szárítani. A szárítási folyamat lényege, hogy lassú legyen, mert a gyors száradástól garantáltan vetemedni fog. A máglyát úgy építsd, hogy minél kisebb alapterületen, minél magasabbat építs. Azért, mert így sokkal nagyobb súly kényszeríti egyenesben maradni a deszkáidat. És nem is kell most öblös szellőzőléc közé. 20 mm vastag doszt elég lesz. (Esetleg collos anyagot szelj, 20-anként - ha még nincs szelve szellőzőléced egy raklapnyi.)
-
Grizzlu
tag
Lenne még egy nagyon fontos kérdésem. Lenne sok, de nem akarok senki agyára menni. A központi műszer a téma, minden műhely legfontosabb eleme: a körfűrész. Van három fázis, de nem akarok valami súlyos öntvény ipari gépet venni - egyelőre. Tudom-tudom, öntvény az igazi, meg az erő, stb.
Van rá egy 150-em. Nézegettem néhány tonna videót, olvastam nagyon nagyon sok véleményt sok cuccról. Teljesen összezavarodtam. Ami nekem lejött, az az, hogy 200-ig bezárólag mindegy, mi a neve, ugyanaz a szar szinte, afelett már kapsz jót 3 kilótól, de azért meg már szerencsével öntvényt vesz az ember.
Szóval kellene nekem egy sima kis asztali körfűrész max 150 körül, ami elbír keményfával is, persze nem napi 40 köbméterrel, pontosan dolgozik, és nem hullik atomjaira hónapokon belül. A többi nem érdekel, nem örökre veszem.
Ki mit ajánl?
(mellékesen megjegyzem, hogy tervben van táblásított, hosszabb anyagok hosszvágása, azt ezekkel hogy lehet megoldani? Kocsi ugye nincs hozzájuk)
Köszi
-
jeriko2
tag
válasz
thyeby #41457 üzenetére
Nálam két hete vágtak ki egy nyírfát. A törzse 40-50 cm átmérőjű, pár darabot nagyobb rönkben kértem hagyni, esetleges későbbi felhasználásra. Szeretném kiszárítani, virágtartót, kisebb dísztárgyakat készíteni belőlük (esetleg faragni). Mi a legcélszerűbb, hogy ne repedjenek meg? Felét most kültéren hagytam, felét meg a fűtetlen garázsban, remélve valamelyik adag "túléli".
-
Szalmakutya
tag
válasz
Kiscsőke #41459 üzenetére
Beszéltem is velük, szimpatikusak, bármilyen méretet összeraknak, sőt, harmadik oldalra is marnak, bár akkor max 2m hosszú lehet az elem. Egy probléma van, csak 13mm-es rádiusszal marnak, vagyis nagyon gömbölyű a széle (26-os vastagságnál konkrétan kör lenne). Én jobban szeretem a kis rádiuszú marást, ahol lényegében csak jelezve van a görbület. Nem is logikus, kisebb rádiusszal a sarkot is sokkal szebben el tudnák dolgozni.
De gondolom, nem a marófej kicserélésén múlik, hanem a ragasztásnál célgéppel kell ráfogni a melamint, és az fix rádiuszú..
Akárhogy is, kösz szépen, plusz egy opció.
-
Szalmakutya
tag
válasz
Kiscsőke #41459 üzenetére
Kösz szépen, tényleg bármilyen méretet megcsinálnak, bárhogyan kerekítve. Tökjó.
Kíváncsi lennék, a minőség, amit el tudnak érni, hogy viszonyul mondjuk egy Egger munkalaphoz. (Tényleg kíváncsi vagyok).
Amúgy közben beszéltem a Lappfával, ők még tagadták, de aztán az Egger Magyarországgal is, és van 92cm széles, két oldalon kerekített munkalapjuk. Nekem most 100cm széles van rakva.
-
-
Kiscsőke
aktív tag
válasz
Szalmakutya #41458 üzenetére
-
Szalmakutya
tag
Sziasztok. Létezik olyan laminált, melaminos munkalap (38mm körüli), ami mindkét szélén kerekítve van? Konyhába tenném pultnak. A sztenderd megoldás az, hogy két kerekítettet fognak össze, de szebb lenne egy darabból..
-
thyeby
őstag
válasz
Grizzlu #41455 üzenetére
Üdvözöllek!
Kérdezz bátran! Ez a fórum a fáról, a szakmáról szól. Akit csak érdekel, itt a helye - így Neked is.
A nyárakról nagyon röviden:
Talán a legpuhább hazai fafaj. Légszárazon egy m³ súlya még az 500 kg-t se éri el. Ennél fogva aztán se a keménysége, se a tartóssága, se az ára nem is vetekszik az ébenfáéval. Fűtőértéke nincs. Megmunkálni könnyű. Gyaluláskor bolyhosodhat, többnyire még utólagos csiszolást igényel. Elég rugalmas, ezért furnért is hámozhatnak belőle. Ebből készül a gyufa, amivel a cigidet meggyújtod. Szárítása szakértelmet, odafigyelést igényel. Nem is sokan törődnek vele, ezért gyakori a vetemedett fűrészáru. Ha kiszáradt, már nem vetemedik tovább.
Sorolt nem túl kedvező tulajdonsága ellenére nagyon szeretek vele dolgozni, mert:
- gyönyörű fehér, tiszta textúrájú
- könnyen megmunkálható
- könnyű, puha (fajáték készítőként nekem ezek komoly előnyök)Kültérre nem ajánlom, beltérre pedig a tulajdonságait figyelembe véve. A "szurkos" álgesztű nyáraknál (a fehér, szürke nyár esetén) ragasztási elválások keletkezhetnek.
-
thyeby
őstag
válasz
Skillet #41454 üzenetére
Óvatosan pöckölgeted a ravaszt. Nekem ez már megy úgy is, hogy akár csak egyetlen egyet is tudok ütni vele.
Ahogyan írod, ki köll próbálni. Ha módod van rá, kölcsöngéppel, hulladék bútorlapon tesztelgesd. Bútorlaphoz nekem a DeWalt 10,8 V-os gépje a legkézreállóbb. Ha 3,5x45-50 csavarokkal dolgozol, elő sem kell fúrnod. Ekkor igazán kényelmes a dolog. Persze, hogy szép maradjon az eredmény, jobb, ha zenkolsz előbb, hogy ne repedjen a laminált réteg a csavarfej körül.
Magam is pont ezeket a kérdéseket tettem fel, amiket Te, mielőtt átgondoltam bim szaki bátorítását. Igaza volt, nem köll félni.
-
Grizzlu
tag
Üdvözlet!
Remélem, hobbistákat is szívesen láttok. Nemrég szívott magába a fafeldolgozás. Lehetőségem lenne hozzájutni olcsón szélezetlen nyárfához. Érdemes ezzel az anyaggal dolgozni? Nem sok helyen hallani itthon, de külföldön, úgy tűnik, azért használják. Minden infó érdekel.
Köszönöm
-
thyeby
őstag
válasz
#05304832 #41448 üzenetére
Éppen bim ácsmester nyitotta rá a szemem, hogy ütvecsavarni még a kis csavarokat is sokkal könnyebb. Azóta a bútorlapot is ezzel támadom meg. Nem ugrik ki, pontosan szabályozható, hogy hol álljon meg a csavarfej, és villámgyors. Ez nem csak az erőről szól. Ösztönösen ehhez nyúlok, noha van egy kosárnyi sima nyomatékszabályozós akkusom is. Ha ezt hangosnak találod, akkor mit tennél, amikor beindul a gyalugép, a marógép, a porszívó?
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490s - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- SEAGATE ST6000NM0034 6TB 7.2k SAS HDD, nettó 15747Ft + ÁFA, 1 év garancia
- AKCIÓ! Biostar TB250 i5 6400 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB AeroCool V3X 500W
- Acer Nitro 5 AN515 - 15,6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD - RTX 3050 - Win11
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest