Hirdetés
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
veze
őstag
válasz
pbujna #37940 üzenetére
+ ajtó +ablak + kötö elemek, csatorna stb , na ez is még 100+k és a munkadijat se látom sehol feljegyezve. pedig az nem olcsó . Főleg szépen csapolva minden kötés, ahogyan bim csinálja..
persze össze is lehet szögelni és megáll addig, amig egy tehén neki nem dörgöli a hátsóját -
pbujna
aktív tag
Akkor én lehet, hogy neki sem állok. Hasonló megoldásban gondolkozom, de ennyit nem ér meg.
Lehet, hogy én számoltam rosszul, mert nálam vannak helyettesíthető, legyártható dolgok.Durva számítás 4x5x2m 30 fokos nyeregtetővel (3m orommagassággal):
Oldalak: 140.000 lambériával (2500Ft/m2)
Tető: 50.000+50.000 OSB 18mm (2000 Ft/m2) + zsindely (2000 Ft/m2)
Szarufa: 30.000 Ft (15x7,5) 40m (8x5m) (750Ft/m)
Gerenda: 50.000 Ft (50m) (1000 Ft/m)
Oszlop: 12.000 Ft (20m) (600 Ft/m)Eddig: 332.000 Ft
Ehhez jön a betonozás, bár ebben az esetben felesleges az alsó vázat is 12x12-es gerendából építeni, inkább tennék oszloptartót.
+ ajtó + ablak + szeg,csavar,egyéb kötőelemekMég mindig nem tartunk a közelében sem, de a festés megdrágíthatja, ha 4x kened le Milesivel.
Bár nekem lassan összeállnak a gépek, így akár lambériát készíteni is tudok. Colos lucból kijön 1500 Ft /m2-re. Ami nagyban csökkenti az anyagköltséget.
Természetesen a számolásom csak egy gyorskalkuláció, amiben bőven vannak hiányosságok, de 7 kilónál olcsóbban azért csak ki lehet hozni egy ilyen faházat.
Jöhetnek az építő kritikák, illetve figyelemfelhívások a hiányosságokra.
-
zonusz
aktív tag
válasz
#05304832 #37937 üzenetére
Ez egyre elkeserítőbb. A múltkor a rétegelt lemezekről elmélkedett itt valaki, hogy milyen gagyi lapokból építik. Írt egy ellenőrzési módot, de az nem biztos, hogy mindig, mindenhol megy. Tudsz, vagy tudtok olyan kereskedést, ahol egyenletesen jó minőségben lehet pl. bükk rétegelt lemezt venni? Vagy azt hogy tudom ellenőrizni, hogy milyen minőségű. Esetleg a származási helye, de azt honnan tudom. Mindegy is, inkább üzembiztos kereskedést ajánljatok Budapesten.
Köszönöm! -
martong
tag
válasz
isnovak #37935 üzenetére
Szia, tegeződjünk!
Általában 8 as tiplit szoktam használni 18 as bútorlapban.
Mivel a tipli keményfából van, kizárt hogy az lenne a gyenge láncszem.
Sokkal lényegesebb a
- polc anyaga (bútorlap, táblásított fa, stb.)
- és a polc vastagsága.
- és a polc hossza sem elhanyagolhatóDurva becslés: 18 as bútorlapban 4-4 db 8 mm-es tipli egy 60 cm mély polcban: egy mázsát simán rá mernék rakni. Már a súly elosztása sem lényegtelen ez esetben.
De ha egy mázsát (vagy többet) akarok tárolni ilyen módon, akkor azért lehet nem fában gondolkodnék.Ha mondod a pontos feladatot, akkor többet tudunk segíteni!
-
isnovak
újonc
Tisztelt csoporttagok!
Ha Önök 8 db 6 mm-es fa tiplivel szerelt polcot készítenének, annak mennyi lenne a teherbírása? Nyilván nem lehet pontosan megmondani, de nem találtam sehol sem tiplire vonatkozó várható teherbírást a neten, így az Önök tapasztalatára szeretnék támaszkodni.
Köszönöm előre a válaszokat!
-
bim
veterán
válasz
Winner_hun #37927 üzenetére
Képzeld mi átlót is szoktunk mérni.
Van egyetlen kőműves barátunk aki tényleg merőlegest és vízszintest is tud. Párhuzamos is megy szépen neki, igaz technikumban végzett csak valahogy lecsúszott kőművesnek.dantre: én most fogok majd nekiállni egy 4x5 méteres kis fatárolónak. 12x12 váz lesz 5x12 osztó oszlopokkal. Szarufázat OSB méretre osztva (7,5x15) Zsindely megy rá és kívülről le lesz lambériázva 7 kiló körül fog megállni anyag+munkadíj.
-
Armahun
addikt
válasz
AndrewBlase #37929 üzenetére
Az kétszeresen lehetetlen, hisz merőleges a vízszintesre.
-
Armahun
addikt
válasz
Winner_hun #37927 üzenetére
Az kizárt.
Egy építkezésen derékszöget, vízszintest és párhuzamost ne keress. -
Winner_hun
félisten
LÉTEZIK DERÉKSZÖGŰ FAL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
-
AndrewBlase
senior tag
válasz
#46372352 #37920 üzenetére
Az első képen egy Gartenpro által gyártott faház van, 28 mm-es faldeszkából padló nélkül az obiban 320e Ft, a gyártótól lehet, hogy megkapod olcsóbban. Mi ilyeneket szoktunk összeállítani.. Nem rosszak, de ha idő hiányában nyers alapanyagból csinálják, hajlamos annyira összeszáradni, hogy a felső faldeszkák (ezáltal a tető is) felfekszik az ajtó/ablak keretén. Ennek következménye, hogy ki lehet látni a faldeszkák között. Ez persze orvosolható (meg ha építést is kérsz, akkor "garanciális"), csak kellemetlen. Szélsőséges esetben akár 4 cm-t is összeszárad egy év alatt, ezt tapasztaltam.
A második verzióval szerintem masszivabb épület készíthető, de hogy árban az mennyire jön ki, azt nem tudom.
-
pbujna
aktív tag
Interneten hol érdemes gyalukést venni, illetve van-e bolt, ahol többféle méretet is találok?
Ami most van a gépben, élezésre szorul. Valószínűleg hamarosan cserére. Vadásztam többfelé is, de ezt a méretet seholsem találom. Most ilyen van benne: 245x22x2,5. Mivel erősen használtan került hozzám, elképzelhető, hogy a régi méret 245x25x2,5 volt.
Ilyet vadászok: 240(v245)x25x2.5 HSS 18% W
Köszönöm a válaszokat!
-
ngabor2
nagyúr
Van egy teljesen kicsúszó golyós fióksín, ami nagyon lassan húz be. Ezt meg lehet valahogy gyógyítani, vagy egyszer összerakott cucc, ami ha nem működik, akkor kuka?
-
prannk
őstag
Hali.
Borovi colos 3m deszka és a kőris colos 3m es deszka között mekkora az árkülönbség?
-
fm!
tag
Köszi a tanácsokat! Szenvedtem már gerenda hosszvágással, ott orrfűrésszel végigmentem hosszában, 4 óra volt a 4 méteres.
Akkor csak egy ilyenre vágásra volt szükség a tűzifa tároló építésénél.
Akkor nem szenvedek a dologgal, inkább megveszem a szárított, szélezetlen deszkát, azzal már kézi gépekkel is egész jól megy a dolog.
Köszi még egyszer! -
mdk01
addikt
Meg fogod bánni miután nekiálltál úgy gondolom. Arányaiba kevés anyagot tudsz kinyerni az ilyen kis rönkökből. Ha még elkezded cipelni gatteroshoz, meg felvágatni, meg leszáríttatni ott fogsz járni árban mintha.megvetted volna deszkába. Arról nem is beszélve, hogy majd a gatterosnál derül.ki, hogy milyen a belseje, ő pedig elkéri a vágásért a pénzt. Házilag felvágni láncfűrésszel meg megint nem.olcsó dolog és nem erre való egy láncfűrész. Sztem keresd meg a szakmáddal a deszkár való pénzt és vegyél rendes deszkát. Utána még.mindig lehet élvezni a szakmát amíg elkészül az ágy.
-
talla
csendes újonc
én szeretem az akácot, ha ismersz vkit akinek ilyen /ilyesmi gatterja van azzal nagyon gyorsan lehet dolgozni.
látod csúszóasztal van a szalagfűrésznek ezért lehet rá rönköket tenni, mindig egy oldalát vágja majd derékszögben fordul az anyag.
a vágást érdemesebb kisfogú kisebb terpesztésű szalaggal végezni akácnál, nagyon szép lesz a vágáskép, és csak csiszolni kell utána, mennyire fontos hogy pont olyan vastag legyen ? mert van ezek közt olyan toló asztal is amivrel tudod párhuzamosan tolni az anyagot és egbízható rajta a beosztás. gyalulni érdemes e az akácot? ha feltétlenül muszály akkor igen, de kikaphatja a szálát , nem beszélve arról mennyire koptatja a szerszámot az akác. semmilyen láncfűrésszel nem állnék neki az akác hosszirnyú vágásának az életben nem végeznél csak 1 db rönk vágással sem és az sem lenne egyenes, és hatalmas lenne az anyagveszteség ami faforgácsnak megy.
sztem keress egy gatterost és vágasd vele bérben, egy ilyen szalagfűrésszel egy vágás akácban ilyen asztallal stabil rögzítéssel nem lenne több mint 30 másodperc és akkor nem nagyon toltad neki csak módjával.
szeretem az akácot én is nagyon tartós nagyon kemény anyag szépen munkálható, de valóban sztem gyalulásra kicsit kényes, vagy jobb gyalulás kell nem tudom. -
fm!
tag
Köszi a választ! Igazából nem riadok meg egy nagyobb kihívástól sem, de nem rossz, ha a belefektetett munka és a végeredmény arányban van egymással.
Arra gondoltam, hogy 5 cm széles lenne a deszka és úgy táblásítanám, akkor talán nem vetemedne. Gatteron gondolkozom én is, de pont a 20-as átmérőjűeket szerintem meg se tudnánk emelni kézzel. Akkor meg újra darus kocsival elvitetni, felvágatni, visszahozatni...
A bútort megcsinálnám rendesen. Leszélezném a deszkát, táblásítanám, gyalulnám, méretre vágnám, majd lamellóval összeszerelné, ragasztanám. Csináltam már pár bútort kézzel, csak 10x annyi ideig tart, mint akinek ez a szakmája.Én csak hobbiasztaloskodom, ha van időm rá.
Viszont marha drága a keményfa még szélezetlen, gyalulatlan anyagból is 130 000-250 000 Ft m3-e, legalábbis ahol én néztem. Ezért gondoltam erre az anyagra, ezt kihozták 22 000 Ft/erdei m3-ért. -
Soká
senior tag
válasz
r.levente75 #37902 üzenetére
akár, de én a fűrészt azért írtam, mert eredetileg mintha valami vasszelvényről lett volna szó.
-
Soká
senior tag
Én tartok attól, hogy ezt még gatteron áttolva sem nagyon érné meg. Nem véletlenül tüzifa. Szőlőkarónak jó lenne, de mire bútorkészítéshez alkalmas anyagot nyersz ki belőle... Nem az a baj, hogy nagyon sok lesz a hulladék, hiszen azt eltüzeled, de maga a munka, amivel előállítod! És hát ehhez minimum egy erős szalagfűrész kellene. A láncfűrész elsősorban arra jó, hogy keresztbe feldarabold.
Természetesen vannak mindenféle trükkök a láncfűrészes hosszvágásra, de ahhoz kell egy nagy adag elszántságNem kizárt, hogy más mást tanácsol neked. A 20cm-es darabokkal már érdemes kezdeni valami ha egyenesek, épek.
Az akác egyébként szép, tartós, nagyon kemény faanyag, egyetlen rossz tulajdonsága, hogy vetemedésre igen hajlamos.
szerk.
a bútort is szélezetlen anyagból gondolod?
Új hozzászólás Aktív témák
- Projektor topic
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Szeged és környéke adok-veszek-beszélgetek
- OLED TV topic
- Nintendo Switch 2
- További aktív témák...
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Serries X
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 11 2024 1TB WiFi + Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest