- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kempingezés és sátrazás
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
bacus
őstag
válasz
gyapo11 #1715 üzenetére
Én még a 800 ft-os árnál tartok
, akkor rendeltem párat, még nem használtam mindet el, azóta rendeltem nanot, az jobban fekszik mint a mini, utáltam a soros átalakitót.
Mindent túl lehet bonyolítani, pont ahogy irod, a monitor fénye helyett inkább a felvett áramát figyelném, a 230 nem játék, de azért nem kell félni tőle. (Én épitettem bele már arduionos dugasz vezérlést hosszabbítóba, kempingbe, ahol 6A felett nem fogyaszthatsz.., évek óta megy, ugyanezt megcsináltam ip dobozba a barátomnak, még a lakókocsi fűtését is kapcsolgatja a kis 10A relével.) Relé helyett ide elég lehet egy triakos kapcsolás opto csatolóval, kisebb, kevesebb hiba, nincs fogyaztása.
A poti kh-s lesz, de azért nem pár hét alatt, és ráadásnak nem is hangerőt szabályzol, hogy zavarjon ha kicsit az
Én úgy tudom, hogy a fénycsővet is lehet szabályozni, de nem egyszerü.
-
bacus
őstag
válasz
gyapo11 #1706 üzenetére
Az arduinot én is erősnek érzem a feladathoz.
Az árkülönbözeten kívül, még további munka is van vele, ha kész, utána még "dobozolni", hogy kultúrált legyen, stb.
Egyéb iránt van nem távirányitós, hanem mondjuk analóg potméteres dimmer is, az is kibelezhető akár, és csak a potit kivezetni valahova, mellé egy billenőkapcsolóval.
A legnagyobb hátrány, ha a táp primer oldalát akarod lekapcsolni, akkor egy alacsony pl 10% dimmelésnél egy modern kapcsoló üzemű 60W-os tápnál 4m led szalagnál akár 5mp is eltelik, hogy "nem történik semmi", hála a pufferkondinak...
Ha már a 12V-t kapcsolgatod, akkor meg a táp állandóan üzemel.
Általában én is szeretem az arduinos megoldásokat, de ez szerintem pont nem az az eset, amikor van rá céleszköz fillérekért.
-
Gergosz2
veterán
válasz
gyapo11 #1705 üzenetére
A led fényerőt nem értem. Kb. 20 mA meghajtást kapnak a ledek amíg be vannak kapcsolva, ez az áram mindig ennyi, csak a bekapcsolási idő változik. A legrövidebb idő pwm=1-nél legyen 16 mikrosec pwm=2-nél meg 32 mikrosec.
Azért nem ilyen egyszerű a dolog. Egyrészt PWM-nél ugye a középértéket kell nézni, de gondolom ezt tudod, másrészt meg egy LED karakterisztika sem nevezhető éppenséggel lineárisnak [link]. Azt is érdemes figyelme venni, hogy egyik LED sem ideális, szóval nem rögtön követi lesz a fesz változását az áram, van dinamikája. Másrész az áram fényintenzitás karakterisztika sem lineáris. [link]. Az sem mindegy mlyen színűt használsz szóval lehet fokozni még itt a dolgokat.
Én azt mondom nem járathatod nagyobb áramról is. Én pl. az építettem egy UV kamrát, és ott is 25mA -re lőttem be az áramot, hogy nagyobb legyen a fényintenzitás.
-
bacus
őstag
válasz
gyapo11 #1699 üzenetére
tök jö, bár az ebayen kapható led vezérlők ugyanezt tudják és fillérek ! (igaz azt nem az ember csinálta)
Hacsak nem valami különleges feladatra kell, akkor ezt a wirelest tipust már szereltem pár helyre. Annyi, hogy az eredeti (ajánlott) elem helyére 2032-is bemegy, én azzal használom.
3 dedikált gomb 25, 50, 100% szinte mindig ezt használják, azt hiszem 7 lépcsőben állitható. (Plusz, amit én sose használnék, különböző idegesitő villogások, annak a sebessége is állitható, én kb 10mp ig birtam, de volt aki meg azt mondta, hogy az állat, ők használják...)
-
Gergosz2
veterán
válasz
gyapo11 #1699 üzenetére
Az egyes pinek PWM frekije eltérő [link] , de persze lehet módosítani. Ha biztos nem akarsz villogást akkor mindenképp szűrd meg.
A fokozatállitás eléggé függ LED-től is, hogy pl. az adott széria milyenre sikerült. Ezt próbálgatásos alapon tudod belőni. Tranyó bázisát az arduino kimenete is lehúzza rendesen földre.
Az EEPROM meg elvileg 100000 írási ciklust bír, szóval egy darabig tuti nem fog tönkre menni.
-
dave0825
őstag
válasz
gyapo11 #1553 üzenetére
Alapból maga a program működik, tehát az időt kijelzi jól. Infrával annyit csinálok, hogy megnézem a kapott kódot, ha egyenlő az adott hexa kóddal, akkor hozzáad egyet egy változóhoz. Ez a változó ha 0, akkor kijelzi az időt, ha 1, akkor kikapcsolja az összes led-et, tehát kikapcsolja az órát. Eddig működik. Amikor a 0. esetet tovább bontom case-ekkel úgy, hogy 1. esetben az órát jelezze ki, 2. esetben a hőmérsékletet, itt már elhasal az egész, ugyanazzal a gombnyomással nem azt a hexa kódot kapom (soros portra kiíratom ilyenkor, úgy figyelem), hanem össze-vissza mindenfélét, néha beesik az, ami kell, de ez mondom, kb. 20-30-ból 1x. Amíg a ki-bekapcsolás van csak, addig megy, ha tovább bonyolítom leírttal, akkor már nem.
Az onoffcounter nevű változót növelem ( onoffcounter++; ) az adott gombbal a távirányítón.if (onoffcounter == 0) // BEKAPCSOLVA VAN AZ ÓRA
{
switch (Mode)
{
case 0: // IDŐ KIJELZÉSE
{
checkMinute();
checkHour();
}
break;case 1: // HŐMÉRSÉKLET KIJELZÉSE
{
checkTemperature();
}
break;
}
}else // KIKAPCSOLVA VAN AZ ÓRA
{
allOff();
}if (onoffcounter >= 2) // MINDEN LED FÖLVILLANT, MAJD BEKAPCSOLÁS
{
allOn();
delay(1500);
allOff();
delay(300);
onoffcounter = 0;
} -
Saua
tag
válasz
gyapo11 #1514 üzenetére
Igen, stringeket küld
Az app innen tölthető [link] , nagyon jól néz kiezzel siketült kiolvasni a karaktereket amit küld
#include <SoftwareSerial.h>
int bluetoothTx = 2; // TX-O pin of bluetooth mate, Arduino D2
int bluetoothRx = 3; // RX-I pin of bluetooth mate, Arduino D3String readString;
SoftwareSerial bluetooth(bluetoothTx, bluetoothRx);
void setup() {
Serial.begin(9600);
bluetooth.begin(9600); // Start bluetooth serial at 9600
}void loop() {
while (bluetooth.available()) {
delay(3);
char c = bluetooth.read ();
readString += c;
}if (readString.length() >0) {
Serial.println(readString);
readString="";
}
}Az jó lenne amit linkeltél, csak nem világos, hogyan tudnám automatizálni, hogy a második, vagy a második és a harmadik karaktert szűrje ki.
-
s3toraph
senior tag
válasz
gyapo11 #1497 üzenetére
Köszönöm a segítséget!
Egyelőre rendelek egy pi 2-t, aztán csak a pillanatnyi hőmérsékleteket fogom monitorozni. Ha ez megy, megpróbálkozom az értékek tárolásával. Ezekből egyébként csak adott intervallumra vonatkozó felrajzolást gondoltam, keresés nem lenne olyan mint a 17 fokos példád. Az már szerintem egy következő lépcső lenne.
Ilyesmire gondoltam, csak kicsit butábbra, mert ez keres is az eltárolt értékekben, ha a grafikon fölé viszem az egeret.Önálló, PC nélküli működés a cél. A router csak a netkapcsolat biztosítására kell. Ha a számításokhoz várhatóan kevés a pi 2, akkor nem lesz ilyen keresési lehetőség, csak felrajzolás.
(#1500) inf3rno:
Köszönöm neked is!
Már csak az a kérdés, milyen nyelven programozzam, mibe kezdjek bele? De átmegyek most már teljesen a raspberry topicba, mert eldőlt hogy pi lesz belőle.
Kezdetnek elolvasom ezt a cikket.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gyapo11 #1497 üzenetére
[link] Nagyjából az jön le, hogy RPI nagyon jó statikus tartalmak kiszolgálásában. Ha adtbázis meg komolyabb lekérdezések vannak, akkor meg hajlamos elfogyni a memória.
@s3toraph
Szerintem ennyi info alapján nem tudjuk pontosan megítélni, hogy mire kell tenni a webszerveredet. El kellene tervezned, hogy pontosan milyen lekérdezéseket fog támogatni a rendszer. Ezeket előre megírni teszt adatokkal, és tesztelni, hogy mekkora a memória igényük, cpu használatuk, stb. Utána te is meg fogod tudni mondani, hogy egy RPI a maga fél giga memóriájával alkalmas e a feladatra.
Nekem az jött le, hogy csak napi meg havi szintű adatsorok kellenek, azt statikus csv fájlokból is ki lehet szolgálni, nem kell hozzá sem adatbázis, sem szűrés vagy query. Egyszerűen minden szenzornak csinálsz egy mappát, amiben 1-1 fájlban egy adott nap mérései lesznek, plusz mentesz heti és havi összesítőkbe is adatot nagyobb időközönként. A vezérlésnél is az jött le, hogy semmi komolyabb dolog nem lesz benne. Szóval én nem érzem úgy, hogy a webszerver része ne lenne megvalósítható egy apró gépen, és ehhez külön szervergép kellene. Persze, ha komolyabb szűrés kell a logokban, és muszáj adatbázisba tenni az egészet, akkor az már más. Ebben az esetben érdemes lenne megpróbálni, hogy egy ilyen célra kihegyezett postgresql hogyan teljesít egy pc-n. Ugyanúgy memória használat, stb... terén. Én azt hallottam, hogy 128 mega ramon elfér egy linux mellett egy postgresql. Ezen kívül vannak kis méretű nosql adatbázisok is, de azok nem hiszem, hogy query-ben komolyat tudnának. Konkurrens kérés sem lesz a szerver felé sok, szóval ez is inkább azt támasztja alá, hogy nem kell komoly vas neki.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
gyapo11 #1492 üzenetére
Akkor mégis igaz. Én nem hittem el, hogy tényleg csak kb memóriák vannak az arduinoban. Az rpi-ben 256 meg talán 512 mega is van. Ennyivel esélytelen szerintem webszervert futtatni. Egy nodejs is megeszik 64MB-ot. Én két 128 megás kütyün próbálok majd adatbázist meg webszervert fellőni, de abban is kételkedem, hogy elmegy e bármilyen normális adatbázis (nem sqlite) egy ilyen szerveren.
-
lajbi30
csendes tag
válasz
gyapo11 #1438 üzenetére
Hali!
Meg tudná mondani valaki,hol a hiba?
Időre szeretném be és kikapcsolni a reléket,de nem akar összejönni. Feltölti,de egyből bekapcsol a relé és nem kapcsol le.#include <Wire.h>
int hour;
int minute;
int second;
int relPin1 = 6; // 1-es csatorna
int relPin2 = 7; // 2-es csatorna
int relPin3 = 8; // 3-as csatorna
int relPin4 = 9; // 4-es csatornavoid setup()
{
Serial.begin(9600);
Wire.begin();
digitalWrite(relPin1, LOW);
pinMode(relPin1,OUTPUT);
digitalWrite(relPin2, LOW);
pinMode(relPin2,OUTPUT);
digitalWrite(relPin3, LOW);
pinMode(relPin3,OUTPUT);
digitalWrite(relPin4, LOW);
pinMode(relPin4,OUTPUT);
}void loop()
{Wire.beginTransmission(104);
Wire.write(0x00);
Wire.endTransmission();
Wire.requestFrom(104, 6);
second = Wire.read();
minute = Wire.read();
hour = Wire.read();hour=hour/16 * 10 + hour % 16;
minute=minute/16 * 10 + minute % 16;
second=second/16 * 10 + second % 16;Serial.print(hour);
Serial.print(":");
if (minute < 10) { Serial.print("0"); }
Serial.print(minute);
Serial.print(":");
if (second < 10) { Serial.print("0"); }
Serial.print(second);
Serial.print("\n");
delay(1000);// Vilagitás (be) and (ki) ha 10:10 kor szeretned bekapcsolni, akkor 10x60+10=610, ezt ird be, hasonló az eljárás, a kikapcsolási idővel
if (0*60+20=80 and 0*60+21=81)
{
digitalWrite (relPin1, HIGH);
}
else
{
digitalWrite (relPin1, LOW);
}
if (23*60+55>540 and 23*60+56<1140)
{
digitalWrite (relPin2, HIGH);
}
else
{
digitalWrite (relPin2, LOW);
}}
-
Gergosz2
veterán
válasz
gyapo11 #1432 üzenetére
millis() sem kell, elég ha csak szó szerint az órát figyeli. Amúgy ezek az RTC-k elég pontosak, amit én használok másfél év alatt egy másodpercet sem késett talán.
De persze itt is programozója választja a megoldást. Én ilyet használok, ezen elvileg egy EEPROM is van amit akármire használhat az ember. Hozzá pedig ezt a library-t használom: [link]
-
DougButabi
tag
válasz
gyapo11 #1424 üzenetére
Hát megmondom őszintén, nekem, pont az lenne a tervem, hogy az adatokat csak lekérdezem az arduino-ról, és gyönyörűen megjelenítem androidon.
Valami ilyesmi!
Vagy ez így alapvetően hibás elképzelés?Persze lelkesedésemet még mindig határtalan hozzánemértésem táplálja, szóval ez csak a terv.
-
tvamos
nagyúr
válasz
gyapo11 #1413 üzenetére
A szenzorok adatai alapján a vezérlést szívesebben bíznám az arduinora, mint egy raspire.
Jogos lehet, de én akkor sem vacakolnék az ethernet shielddel, meg arduinos kijelzőkkel. Feldobnék egy áRPi-t, touch LCD-vel, nem olyan nagy költség, és nem kell tabletet, meg telefont előszedegetni, ha valamit meg akarsz nézni.(#1419) gyapo11 válasza softguner (#1418) üzenetére
Ha lehetne kívánni oprendszert raspire, az dos-win311 lenne, mondjuk egy basic meg egy pascal fordítóval, ami elér minden portot, tud ablakozni, rajzolni, képernyőre írni, médiafile-t lejátszani.
Rémálom... Kurbli az S Mercire, meg kézi szívató...Inkább azt csinálnám, hogy összedobnék egy sw/hw dokumentált Raspberry-s projektet a szenzor kezelésre, és megpróbálnám az Arduino-s vezérlőket hozzáragasztgatni.
-
stopperos
senior tag
válasz
gyapo11 #1410 üzenetére
A DS18B20 szenzornál az a lényeg, hogy hálózatba lehet kötni. Én fogtam egy 3 eres vezetéket (VCC, DATA, GND) és rápakoltam 4 szenzort, és a legtávolabbi 5m távolságra volt. Ennél több is belefér. Én ezekkel mérném a hőmérsékletet, mert 0,5 fok pontosak.
DHT22-nél 1 szenzor 1 input-ot elhasznál, nem lehet hálózatba kötni. 1m után már nem volt stabil, és megnőtt a kiolvasási hiba. Nagyon érzékeny az időzítésekre. Páratartalmat elég 1 helyen mérni, arra jó a DHT22, de hőmérsékletet nem bíznék rá. Max referencia.
Én amúgy elsőre raspberry-vel csináltam meg sok dolgot, erről írtam is a logouton. Utána kísérleteztem arduino-val is hőmérséklet mérés terén. Végül csak a lézerek vezérlését csináltam meg belőle a laborban, mert a hálózati részből több is kellett, mint amit az enc28j60-nal meg tudtam csinálni. Monitorozásra így maradt a pi.
-
softguner
csendes tag
válasz
gyapo11 #1416 üzenetére
A lényeg hogy a véleményeknek van közös metszete, még ha nem is teljesen fedik egymást.
A WinIOT a málnára, nekem nem nagyon tetszik, "parancssoros Windows? WTF? " szerintem amúgy is gyalázat erre az eszközre a Win. No és igen, ha egy nyákon akarom látni az eszközt, akkor a málna erre alkalmatlan.
-
softguner
csendes tag
válasz
gyapo11 #1413 üzenetére
Én abszolút málna párti vagyok, mert olcsó és ha valakinek a debian nem jön át, akkor ott a WinIOT Core. Egyetlen egy nagy hátránya van, ha sok szenzor van rajta, akkor képes seggre ülni ha gyenge a tápellátás. Szerintem egy fokkal sem megbízhatatlanabb mint egy Uno, de hát ízlések és pofonok. Arról nem is beszélve, hogy ha valaki otthon van Java-ban (sajnos én nem), az nagyon meredek lakásvezérléseket tud összehozni.
Nyílván ha az ember csak webes termosztátot akar készíteni, akkor a legkézenfekvőbb egy ethernet shield, mert az sd kártyán egy pofás honlaphoz eférnek a tartalmi elemek. Nekem ezzel csak az a bajom, hogy itt ennyiben meg is állt a történet, nem skálázható tovább. Ok tudom hogy soros kommunikációval annyi arduinot kötünk össze "amennyit akarunk", de ez szerintem akkor is csak Basic megoldás, egy elektromos termosztát, nem pedig egy lakásvezérlés alapja.
Viszont itt a jön "de" rész. Ha csak termosztát kell, akkor a málna drága és körülményes. Én abból indulok ki, hogy az ember legalábbis én úgy működök, hogy ha valami kész mindig eszembe jut valami, hogy húú basszus még ezt is össze kellene hozni
Ezért vagyok málna párti mert ott van is rá lehetőség.
Rátérve az áramellátásra. Itt egy jó példa a málnához. [Málna pc 100% napelemmel]
A megjelenítésre, meg itt is alkalmas a tablet, vagy bármi, mert az apache alatt olyan honlapot csinálunk amilyet akarunk. Innentől kezdve meg nem is kell külön megjelenítő. Plusz a stabilitásra ott a példa, hogy a napelemes málna már évek óta üzemel.Nah most jól bepromóztam a Raspberryt az Arduino topicban
-
softguner
csendes tag
válasz
gyapo11 #1409 üzenetére
Abszolút egyet értek gyapo11-el. Ha már szerver akkor menjen minden szenzor egy Rpi-re. Minden megoldott, a wifi az ethernet. És a raspbian alá lehet egy lamp-et lökni. No meg azért van pár szabad GPIO. Ha a végén kevés lenne, akkor egy pro mini 8M 3,3 V-osat be lehet rakni mellé, és soroson átlökni a plusz szenzor adatokat. Végtelenségig lehet skálázni. Ja és egy kis webcamos otthonőrt is belet rakni mellé, vagy esetleg Wifis IP camokat.
-
DougButabi
tag
válasz
gyapo11 #1404 üzenetére
Az én fűtésem makk egyszerű, be lehet kapcsolnia kazánt meg ki,a nappali hőmérsékletének a függvényében.
Jelenleg egy elég okos termosztátom van, amit lehet programozni. Azért itt is van szerepe az időnek, mert ugyebár ha délben akarok 22 fokot, akkor nem 12:00-kor kell bekapcsolni a kazánt, hanem ki kell számolni, mennyivel előtte, mennyi időt kell fűteni.Szóval erre fogok lőni, nem bonyolítom,
stopperos:
Viszont ez a szenzor nem tud csak hőmérsékletet nézni, páratartalom nincs. (tudom tudom, ez az én hülyeségem, adatmániám) De azért rendelek ebből is párat holnap.apropó, ha már itt tartunk, mi az amit feltétlenül meg kell vennem hozzá: eddig amit kinéztem ebay-en
uno + enc28j60 ethernet shield + rtc + breadboard tesztelni + kábelek. + relé
jön még egy rakat szenzor, csak úgy próbálgatni, csak nem akarok semmit kihagyni, ami miatt majd később kellene várakozni a projektnek. -
DougButabi
tag
válasz
gyapo11 #1399 üzenetére
gyapo11:
DTH22-esről olvastam mindenhol, hogy azt használják, erre gondoltam. Hőmérő+pára három szobába + nappali + kültér.Persze értem én, hogy úgy a szép, hogy áramszünet esetén is működjön, legalábbis mentse az adatokat, de nem érzem annyira kritikusnak. Példáddal élve, nem tudja, hogy fűtött már 5 percet, és kellene még 55-öt újraindítás után, de tudja, hogy hány fok van, hány fokot szeretnék most, és két óra múlva, így mehet a program tovább. Legrosszabb esetben kicsit túlfűt egy ciklust 1 fokkal, szóval esetleg második körben gondolkodok majd ilyesmiben.
Blynk-et Dannex fórumtárs ajánlotta, annyira nem ismerem, de azért majd ránézek.
Stopperos:
Az ajánlott szenzornak utána fogok nézni.
Természetesen én sem azt tervezem, hogy összedobok egy programot, és már cserélem is a falon a termosztátot. Első fázisban lesz a falon egy mindenféle adatot mutató kütyü, + hőmérséklet logolás. Esetleg valahogy megpróbálom eltárolni mikor kapcsol be meg ki a kazán. Abból tanulva tudnám kialakítani az optimális vezérlésemet.
Webszerveres vezérlésre nem arra gondoltam, hogy az arduino intézi a felületet, csupán a legalacsonyabb szintű dolgokat csinálná. Mérések, amiket le lehetne kérdezni, tárolná a vezérléshez szükséges paramétereket, és ki be kapcsolná a kazánt.
És egy tablet pedig biztosítaná a felhasználói felületet, kiolvasná a mérési adatokat, és a fűtési paramétereket, és ezen keresztül lehetne megváltoztatni őket.
-
Danex
addikt
válasz
gyapo11 #1399 üzenetére
Úgy, hogy a blynk normál esetben áll az arduino-ból ami a netre van kötve és áll az okostelefonos alkalmazásból.
Telefonon van egy négyzetrácsos területed amire különböző "funkciókat" rakhatsz ki, pl villogót, LCD kijelzőt, gombokat, bizonyos eseményekre felugró ablakot vagy email-t kérhetsz.
És igazából ennyi, a válaszidő félmásodperc alatt van és egész gyakori a frissítési ráta is.
-
DougButabi
tag
válasz
gyapo11 #1395 üzenetére
gyapo11:
Szenzorokhoz simán átdrótoznám a házat, max 12-13 m lenne a legnagyobb távolság, ez nem tudom gondot okozna e. Hiszterézis-re én is gondoltam, de egy pár próbanap, próbahét után úgyis rendelkezésemre áll majd egy rakat adat, külső belső hőmérsékletek és, hogy mennyire jól tudtam tartani a kívánt beállításokat, majd utánahúzom a logikámat. De persze előtte ennek is utánaolvasok.
Szünetmentesre nem gondoltam, az a logikám, ha nincs áram, akkor nem kell működnie, ha meg visszajön, akkor elindul magától, minden megy tovább, jól gondolom?inf3rno:
robbanástól nem félek, minden kazánnak van védelme x fok visszatérő vízhőmérsékletnél lekapcsol. Persze a hibás működésre fel kell készülni, a terv a teljes távoli felügyelet internetről, telefonoldali progi, ami figyel mindent és probléma esetén jelez.Ezt a routerest részt elvetném, mert a kiinduló, hogy próbálgassam az arduino tudását, lehetőségeit, és ha már ezt teszem, akkor valami számomra igen hasznos projekt legyen. Persze nem árt ha meg is valósítható dolog:-)
Danex: nézegettem már ezt a blynk-et, bár nem merültem teljesen benne mit is tud, valszeg az elején jól jön majd az apróbb dolgok próbálgatásában, de a végeredménynek mindenképp egy saját android programot szeretnék, hogy ne kelljen kompromisszumot kötnöm.
-
ajo026
újonc
válasz
gyapo11 #1341 üzenetére
Nem 2 es pin, hanem kettő pin között.
Egy billentyű ugye kettő vezetéket zár rövidre. azt szeretném elérni, hogy egy esemény bekövetkezésekkor
mondjuk zárja rövidre a "G" billentyűhöz tartozó kettő vezetéket, mintha lenyomtuk volna a "G"billentyűt..képet hogy tudok ide feltölteni?
-
softguner
csendes tag
válasz
gyapo11 #1291 üzenetére
Újfent igazad, van belekavarodtam ebbe, itt pwm csak a kitöltési időtényezőt változtatja, viszont én úgy értelmeztem a leírást, hogy a Bit-banging-nél változik a frekvencia is az késleltetési idő függvényében. Hmm..ennek jobban utána olvasok. Viszont látod, egy újabb sötét foltot fehérítettél ki. Szerencsére tőled mindig tanulok valamit
-
Gergosz2
veterán
válasz
gyapo11 #1291 üzenetére
na azért.
pulse width modulation, gépes terülten ISZM.(Páran gondolom találkoztak így is vele ) Nem feltétlenül állandó a freki, sőt nem egyszer kell változó frekvenciájút használni, vagy éppen korrigálni rajta, mert egyszerűen megmurdel egy két elem.
De én nem nagyon szórakoznék ennél a megvalósításnál, vennék valami TO220 tokozású FET-et vagy BJT-t azzal nem nyúl mellé, utána meg simán analogWrite()-tal mehet is PWM.
-
lajbi30
csendes tag
válasz
gyapo11 #1280 üzenetére
Én sem dolgozok ingyen. Más ha csak el kell magyarázni egy 1-2 apróságot. Azért én sem kérek pénzt. De nekem kell megcsinálni mindent,akkor azért pénzt kérek. Ezért nem várom el ingyen én sem. Van 1-2 dolog amit 3nap után sikerült megcsinálnom,de nem tudom összekombinálni azt pár valamit amire nekem szükségem lenne.
-
lajbi30
csendes tag
válasz
gyapo11 #1277 üzenetére
Írogathatnék,hogy S.O.S. valaki. De az sok idő lenne,mire így összeállna a terv. Egyszerübb valakinek fizetni érte. Végig olvastam majdnem az egész fórumot és bizony vannak itt nagy fejek akiknek gyerekjáték lenne megcsinálni azt amit én szeretnék. Nem is a kapcsolásokkal van a baj,hanem a programmal. Érdekel a dolog,de nagyom mélyre kellene visszamennem,amire nincs időm,sem energiám.SAJNOS!
-
dave0825
őstag
válasz
gyapo11 #1238 üzenetére
Ezt a csavaros megoldást lehet, hogy megpróbálom, köszi. Amúgy talán az a 250 év is elég lesz, lehet, hogy 273 évesen már nem nagyon fogok forrasztgatni.
(Most nézem, hogy ha összeadom a leendő forrasztózsírom élettartamát a korommal, akkor az abszolút 0 fokot kapom
)
(#1239) gyapo11, (#1240) tvamos és (#1241) softguner: azóta annyit sikerült elérnem hogy működik úgy, hogy az 1. esetben mutatja mindkét saját függvény tartalmát, a 2. esetben pedig csak a 2.-at. Tehát a 2. része működik jól, az 1. részét kéne úgy megcsinálnom, hogy ne mindkét esetet mutassa, hanem csak az 1.-t. Data.hu-ra föltettem az új programrészletet, itt mindenki meg tudja nézni, de itt a sketch is. Beleraktam az IRremote library-t is, ha valakinek kell.
A delay(100)-at kivettem belőle, az nem tudom, hogy került oda.
Csináltam gyorsan egy videót, hogy így működik, akkor vált, ha megnyomom a távirányítón a gombot. Tehát így jó, de amikor a sok led világít, akkor csak kb. felének kéne, amikor váltok, akkor a hőmérsékletet mutatja, az jó. -
dave0825
őstag
válasz
gyapo11 #1234 üzenetére
Nyákot ritkán szoktam forrasztani, inkább csak leforrasztani róla dolgokat, mint rá. Olyankor meg nem szokott probléma lenni ha rajt marad, vezetékek, ledek, meg ilyeneknél sem. Viszont ha most sűrűn nekiállok Arduino-zni, akkor lehet, hogy beszerzek valami rendes forrasztáshoz való cuccot, ez a Te TS570-ed sem drága, 50cm3 7-800 Ft. A képen látható mekkora kiszerelésű? (Úgy nézem nagyobb, ~3 billentyűnyi átmérőre.
)
Azért össze ne vesszetek, örülök, hogy mindketten segítetek, még akkor is, ha különböző véleményen vagytok, majd kipróbálom mindkettőtökét, valamelyik csak beválik.
-
dave0825
őstag
válasz
gyapo11 #1187 üzenetére
Kipróbáltam ezt a példát, amit írtál, de itt is néha 2 lenyomást számol, amikor csak 1x nyomom le a gombot. Hogy lehetne kiegészíteni úgy, hogy 1 nyomásra mindenképp csak 1-et számoljon?
if (gombjelzo==1 && results.value == 0x7A6E10BA)
{
buttonPushCounter++;
}else if (gombjelzo==1 && results.value != 0x7A6E10BA)
{
gombjelzo=0;
}if (gombjelzo==0 && results.value != 0x7A6E10BA)
{
}
else if (gombjelzo==0 && results.value == 0x7A6E10BA)
{
gombjelzo=1;
}
Serial.println(buttonPushCounter, DEC);Meg ha másik gombot nyomok, majd újra azt, amelyiket számoltatom (tehát a legutolsó else if fut le), akkor 1 nyomást nem számol, mert ugye akkor áll be a gombjelzo 1-re, és csak a következőt adja hozzá a számlálóhoz. Amit eggyel följebb írtam, arra a programra nem tudsz valami megoldást mondani? Hogy nem rendes fizikai gombbal csinálnám ugyanezt, hanem egy hexa kóddal, tehát ha az a kód érkezik, akkor HIGH, ha nem, akkor LOW-nak feleljen meg, vagy ilyesmi.
-
zka67
őstag
válasz
gyapo11 #1201 üzenetére
Szia, az arduino oldalán rengeteg példa van fent, ezek közül a legegyszerűbbet betettem ide.
#include <TimerOne.h>
void setup()
{
// Initialize the digital pin as an output.
// Pin 13 has an LED connected on most Arduino boards
pinMode(13, OUTPUT);
Timer1.initialize(100000); // set a timer of length 100000 microseconds (or 0.1 sec - or 10Hz => the led will blink 5 times, 5 cycles of on-and-off, per second)
Timer1.attachInterrupt( timerIsr ); // attach the service routine here
}
void loop()
{
// Main code loop
// TODO: Put your regular (non-ISR) logic here
}
/// --------------------------
/// Custom ISR Timer Routine
/// --------------------------
void timerIsr()
{
// Toggle LED
digitalWrite( 13, digitalRead( 13 ) ^ 1 );
} -
softguner
csendes tag
-
dave0825
őstag
válasz
gyapo11 #1187 üzenetére
Köszi, ezt majd átrágom, fölfogom, kipróbálom, meg egyebek, mert majd távirányítóval szeretném állítani az órát, meg Mode-ot váltani vele (pl. hogy időállítás/hőmérséklet kijelzés/meg még valamit majd kitalálok
), meg ilyenek, szóval ahhoz majd kell a gombnyomáshoz, hogy ne 50-nek vegye, ha egyszer hosszabban megnyomom.
A másik problémámra nem tudsz valami megoldást? Följebb írtam, hogy próbáltam többféleképpen is, hogy if (minutes == 14), akkor ne világítsanak azok a led-ek is, amik ugyanígy az 1-re, illetve a 4-re vannak beállítva, de nem sikerült sehogy eddig.
-
junhum
tag
válasz
gyapo11 #1168 üzenetére
Mind a 2 helyen mehet egyből routerbe.
A gyümölcsösbe utpre gondoltam 70-80m kábel kell.
A szárítóknál wifi a darabszám miatt. 6db 433Mhz már lehet zavarná egymást, plusz kell akkor egy központi ardu is. Wifi kb 40m sugárba beleférne a adó.Ennek az Rs485nek utána olvasok, de mivel egyből mehet netre nem kell pc.
Gondolom én -
softguner
csendes tag
válasz
gyapo11 #1162 üzenetére
Van egy statikus oldalam, amit anno hirtelen felindulásból csináltam 1 hét alatt és utána elment tőle a kedvem. Ott pl a google KML-t használom a geo adatok megjelenítésére. Az szerintem abszolút nem bonyolult, az is csak egy sima XML leíró.
Sajnos amilyen hirtelen volt a felindulás, annyira gyorsan abba is hagytam az oldal további szerkesztését, de azért itt egy link a KML-ről hátha érdekel.
-
junhum
tag
válasz
gyapo11 #1162 üzenetére
Igen webes megjelenítés a cél. Egy ketyere 2 18ds20 és egy dht22 szenzorral mérné a hőfokot egy sárgabarackosban virágzás idején, hogy tudjuk mikor kell menni fagytalanítani. A másik az 6 ketyere 1-2 18ds20 és 1 dht22 ez szárítókban lenne, hogy tudjuk mikor szárad meg a paprika
Ethernetes arduino néz ki a legegyszerűbbnek de van 8 nanom
Most belebotlottam a nodemcuba a szárítóknál kényelmesebb lenne wifin de ott meg a 6 lehet zavarná egymást.Most megy a vakarózás
A szárítók szeptemberben indulnak,az lenne sűrgős, de lehet a barackossal kezdek majd. -
softguner
csendes tag
válasz
gyapo11 #1160 üzenetére
Ez is egy jó megoldás, de ha már beolvastuk a COMXY információkat azokat ugyanúgy át kell adni és ha már ezzel is probléma van, akkor a jQuery-vel csak még több problémája lenne. A thingspeak ezt megoldja, szóval ebből a szempontból az a legkényelmesebb, mert az legalább egy kész FrontEnd. Egyébként meg az ethernet shield jól használható, az ethercard library támogatja a SSH-t és a HTTPS-t is, ezért ha saját weboldalt akarunk csinálni, akkor csak egy fix IP kell, amin elérhetjük a modult, és akkor valóban mehet a saját megjelenítés is, mert az SD kártyán elég sokminden elfér. Mert ugye gondolom a cél az, hogy ne csak otthonról lássuk a begyűjtött adatokat.
-
zka67
őstag
válasz
gyapo11 #1140 üzenetére
Szia, ebben a konkrét esetben nincs miről beszélnünk. A trükk a tranzisztorokban rejlik, azoknak az áramkorlátozó tulajdonságát használom ki. Ha emlékszel még a rajzokra, mindkét tranzisztor bázisán van egy-egy ellenállás, amin átfolyik néhány mA áram. A tranzisztoroknak van egy u.n. bétája, amivel nagyjából meg lehet szorozni a bázisáramot, és megkapod a kollektoráramot. Jól mondom eddig?
Viszont a tranzisztorok CE feszültsége függ a rajta átfolyó áramtól. Minél nagyobb áram folyna át rajta, annál nagyobb lesz ez a feszültség, azaz csökken a ledre jutó feszültség, azaz csökken a leden átfolyó áram is.
A ledek természetesen így nagyobb áramot fognak kapni, mint amit folyamatos működés során huzamosabb ideig elbírnának, de az impulzus üzem miatt semmi bajuk nem lesz. Mint említettem, az óráim is igy működnek, nagyfényerejű, piros, hétszegmenses kijelzőkkel, amikben a ledeknek még ráadásul kisebb is a nyitófeszültségük, max. 1/8-ados kitöltési tényezővel.
A power ledek már más kategóriába tartoznak, pontosan a melegedés miatt. Ha léteznének 600A-es tranzisztorok 40-es bétával, szerintem ezt is meg lehetne oldani...
-
dave0825
őstag
válasz
gyapo11 #1068 üzenetére
Elhiszem.
Akkor (remélhetőleg jövő hét végén, de lehet, hogy csak utána héten érek rá) ha megjönnek, összerakom ugyanígy a kapcsolást, és nagyjából elé rakok mindent, ami elé fog kerülni, és megnézem sötétben, világosban, hogy hogy jó.
Amúgy megmértem simán a VCC és GND között ugyanaz a fesz. van, amit a buck-ról kap, és a GND és D09 között is ugyanaz van, viszont a D06-GND és D11-GND között semmi. Ez nem tudom normális-e, vagy számít-e valamit, csak már kínomba már mindent lemérek.
Más: tuti, hogy nem jó a multiméter, legalábbis áramot biztosan nem tud mérni: megnéztem, hogy a 13,11V-ot leadó 550mA-es tápra ha rárakok egy 330 ohmos ellenállást (akkor azon ~40mA kell, hogy folyjon), semmit nem jelzett ugyanúgy a multi, pedig ezt a kapcsolást tényleg nem tudom elrontani (még én sem
). Ez apámé, este méricskélek egyet a sajátommal, hátha azzal sikerül.
(#1069) gyapo11: ja igen, bocs.
-
dave0825
őstag
válasz
gyapo11 #1059 üzenetére
Igen, annyi áram folyik, kiszámoltam én is. Megmértem kíváncsiságból a tranzisztorokon eső feszültségeket: BC: 0,66V, BE: 0,7V PNP-knél, BC: 0,7V, BE: 0,75V NPN-eknél. A CE mind a kétféle tranzisztornál 0,03, tehát kb. 0V.
A teljes borítást nem tudom ráilleszteni, mert csak próbapanelen rakosgattam össze, a nagyobb gond viszont az, hogy még nincs meg a tükörfólia, ami majd a plexire megy rá. Egyelőre csak a betűmatrica van meg. A fólia és a matrica után még lesz egy valamilyen papírréteg, ami áttetsző lesz, tehát a led egyenes fénye helyett kicsit szétterjedtebb kör alak lesz. Ezt egyelőre tudom helyettesíteni a matrica hátulján található papírral, amire gyárilag ugye rá van ragasztva, tegnap azon néztem (mikor gyengébben világított, amikor rendesen mátrixban volt írva a program), de elég gyenge volt, tehát annál lehetne erősebb. Nagyjából éjszakai fénynek felel meg az a fényerő. A jelenlegi erősebb fényerőnél egy kicsivel nagyobb, az már lehetne a nappali.
Szóval akkor vegyek kisebb ellenállásokat?(#1060) tvamos: megelőztelek.
Csak sokáig tartott a válasz, de mikor megmértem, még nem írtál.
-
dave0825
őstag
válasz
gyapo11 #1056 üzenetére
Feszültséget mér, tegnap azzal állítottam be a buck kimenő feszültségét.
Ellenállásokon mindegyiken 1,15-1,39V (egyiken ennyi, másikon annyi, nem sorban növekszik), a led-eken pedig 2,95-3,04V (az utolsó 2 led-en esik 3,04, a többin a 2,95). Együttesen az ellenállás-led sorbakötésen pedig 4,10-4,30 (gondolom itt a tranzisztorok 0,7V-ja megy el).
-
dave0825
őstag
válasz
gyapo11 #1054 üzenetére
Bármelyikbe teszem, ugyanazt írja ki, már próbáltam, meg már írtam is.
A 20 és a 200mA-nél ugyanígy 1es van, viszont 20-nál gyengébbek, 200-nál még gyengébbek a led-ek, 20A-nál pedig 0-át ír a multi, és a led-ek nem is világítanak. Próbáltam a másik porton, a 20A-esen, ott is bárhova kapcsolom, semmi.
Egyébként jó helyen mérem egyáltalán? -
dave0825
őstag
válasz
gyapo11 #1049 üzenetére
Tudom, hogy nem ugyanaz a kék és fehér led, de utánanéztem, kb. 0,4V eltérés van a kettő között, persze ez led-enként valamivel gondolom eltérhet.
Azt hittem, hogy attól függetlenül, hogy külön-külön 330 ohmos ellenállást kapnak a párhuzamosan kötött led-ek, attól még halványabban világít, de akkor köszi, most már tudom.
Na, átírtam úgy a programot, hogy a 6 sor helyett csak 1-et kapcsoljon be, így az folyamatosan világít (még 2s-os késleltetéssel is, tehát így folyamatosan bekapcsolva vannak a tranzisztorok), viszont sokkal erősebben világítanak így a led-ek, mintha az összes sort fölismerné, és úgy menne soronként a mátrixban.
Mindegy, mondom megmérem, mekkora áram folyik a led-eken, tehát a multit az egyik tranzisztor (amelyik a KILENC szó led-jeit vezérli) és az ellenállás-csomópont közé tettem. Ugyanaz van, mint tegnap: egy 1-est ír a multi, akárhova kapcsolom, viszont a méréshatár-váltással változik a led-ek fényereje, tehát gondolom oda kellene kapcsolni, ahol ugyanolyan erősen világít, mint az ÓRA és a PERC szavak led-jei.Én csinálok valamit rosszul, vagy nem jó a multi?
Máskor is mértem áramot, és akkor jó volt.
-
mdraco
őstag
-
dave0825
őstag
válasz
gyapo11 #1018 üzenetére
Nem jöttek meg a kék led-ek.
Fehér led-jeim vannak itthon, viszont egy egész sort muszáj összeraknom? Csak mert az 21 led, annyit meg nem hiszem, hogy el tudok használni, meg csak kipróbálni....
Nem elég csak azt összerakni a mátrix egyik sorából, amelyik a legtöbb led-ből áll? Vagy muszáj az egész sorát a mátrixnak?
Viszont megjött az LM2596 (pedig az volt írva a terméknél, hogy nem szállít Mo.-ra, de ezt csak később vettem észre, de mégis megjött.
, kipróbáltam tökéletesen működik. Egy 9V-os adaptert be is állítottam 4,95V-ra (egyébként a 9V helyett 13,6 körül volt terheletlenül, de mindegy, az lm2596 úgyis viszi), rákötöttem a kimenetre egy fehér ledet a 330 ohmos előtét ellenállással sorba kötve, és egész jó fényereje volt. Persze, mivel párhuzamosan lesz majd kötve 7 led, gondolom, hogy nem fog ugyanígy világítani.
Viszont kíváncsiságból meg akartam mérni, hogy mekkora áram folyik a led-en, de nem sikerült.Mértem már áramot, tudom hogy kell (sora kell kötni a multimétert a led egyik lábával, úgy tudom, hogy mindegy melyikkel), de akárhova állítottam a multiméter mérési határát, sehol nem mutatott semmit (csak egy 1-es a sor elején, ezt akkor szokta, amikor nagyobb, mint amit ki tud jelezni, tehát határt kell váltani, de mondom, sehol nem volt jó...bekrepálhatott a multi talán, vagy nem tudom.
)
-
dave0825
őstag
válasz
gyapo11 #1008 üzenetére
Értem, mindegy, a 75mA szerintem amúgy is ár elég durva fényerő lenne. Amúgy ugye írtam, hogy kipróbálom úgy, ahogy eredetileg lett volna, 330 ohm-mal, és majd kiderül milyen, de akkor marha sok ellenállást kéne ki-, majd a megfelelőeket beforrasztanom.
Úgyhogy szerintem kipróbálom csak 1 sorral a mátrixból (persze azzal, amelyik a legenergiaigényesebb, vagyis a 4. sorral: NEGYVENKÉT). Így is ugyanazt az eredményt kapom áramfelvételre, igaz? Mivel a mátrix-ban is egyszerre csak 1 sor világít. Természetesen a tranzisztorokat is bekötöm, meg mindent, csak nem 6x5-ös mátrixom lesz, hanem 1x5-ös. Remélem, hogy már megjöttek a led-ek, meg minden, mert ennyi egyformám nincs otthon, akkor viszont csak jövő hétvége maradna.
(#1011) gyapo11: igen, láttam is több helyen, hogy külön ic-kkel csinálják az ilyet, de annyira időm sem volt belemenni mostanában az ilyen dolgokba (mert eléggé kezdő vagyok még, lássuk be
), viszont amit eddig tudok az Arduino-val csinálni, azt szerettem volna valami látványosba beletenni.
A következő projektem már biztosan valami hasonló megoldással lesz, mint amit Te javasoltál.
(#1012) bacus: egyik jó barátom is tanulta még középsuliban, hogy hogy kell NYÁK-ot csinálni, csak hiába tudom, ismerőseim közül senkiről nem tudom, hogy le tudná gyártani, ezért nem nagyon foglalkoztam vele, de előbb-utóbb nem árt.
-
bacus
őstag
válasz
gyapo11 #1010 üzenetére
Keress rá ebayen, smd 5x5 mm led, cimezhetö, sorba kell füzni öket. 4 lába van, 2 táp, majd input és output.
Ha jol emlékszem 1024et ajánlanak max sorba kötni. Led falakat is csinálnak belöle, tele van a youtube.
Én egy négy digites kijelzöt csináltam belöle, de azután abbamaradt, miután a hobbi cnc forumon is egy kisebb fajta vagyon lett volna egy jo maszk kimarása. A kijelző megvan, ha érdekel rakok fel képet.
Miután a maszk drága volt, a kijelzöt megcsináltam 4 db shift regiszterrel, meg 4 db 7szegmenses kijelzövel.
---
DAVE0825
Nyák készités fent van a youtubon, az 5. Video megnézése után mindent tudsz. Ha nem sikerül, itt is kérdezhetsz. Egy kis sörért pedig sokunk le is gyártja neked :-), na jó, nem olyan kis sörért.. -
dave0825
őstag
Nagyjából úgy gondoltam, hogy 10 óra alvással számolva 10 órát lenne gyengébb fényerőn, 14 órát pedig max-on. Persze előfordul, hogy nappal filmet nézek, leengedem a redőnyt, így akkor is leveszi a fényerőt, de ezt ne számoljuk bele, maradjon a 10-14 min.-max. arány.
(#992) tvamos: köszi.
Persze, mindenképp rakok föl ide képet (persze ha 5 éven belül elkészül
), hogy mit szóltok hozzá, milyen lett.
Múlt hétvégén (hétköznap koleszban vagyok, tanulgatok) már az alap mdf-lapot kimartam, mert kifurkáltam a led-ek helyét, most már csak várom, hogy megjöjjenek a led-ek, az óramodul, meg az lm2596.
-
dave0825
őstag
A rajzon annyival másabb a helyzet, hogy mivel a valóságban egy sorban nem a mátrixnak megfelelően 5 elem van, hanem valahol 2, valahol 3, így a rajzon nem pont a sorok végére jöttek ki a pin-ek.
Amúgy mekkora árammal lehet max terhelni a led-et, hogy ne menjen tönkre? Ebay-en ezt írták a megvásárolt led-ekhez:Max Continuous Forward Current : 24mA
Max Peak Forward Current : 75mATehát 75mA a max, amit nem huzamos ideig bír? Akkor mennyire érdemes (a szememtől eltekintve) terhelni? Úgy 60-65mA?
(#990) tvamos: így fog kinézni a tábla. Fönt ahogy a mátrixban vannak elhelyezve a szavak (ahány betű, annyi led), alul pedig ahogy a valóságban lesznek elrendezve a szavak. Bocs, most látom, hogy alul bent maradt a kék színnel kitöltött cellák, azokat ne vegyétek figyelembe, az tervezéskor került oda.
-
-
dave0825
őstag
A végső rajz (amit az összeállítás átláthatósága miatt csináltam) így néz ki, mondjuk minden led lábára nem rajzolgattam be a 330 ohmos ellenállásokat. Azért van ilyen össze-vissza a mátrix, mert így lesznek majd elrendezve a led-ek egy táblán, és mondom, a mátrix átláthatósága miatt csináltam ezt a rajzot.
-
tvamos
nagyúr
Bocs, kicsit megkavarodtam a sok otlettol.
dave0825
Jut eszembe... lentebb, (neked lehet hogy feljebb,) olvasgattam valamit az aramokrol.
Ha LED-eket hajtasz direktben az ATMega-rol, akkor az alabbi ket parameterre figyelj oda!29.1 Absolute Maximum Ratings*
Maximum Operating Voltage . . . . . . . . . . . . . . . . .6.0V
DC Current per I/O Pin . . . . . . . . . . . . . . . . . . 40.0mA
DC Current VCC and GND Pins. . . . . . . . . . . 200.0mAEn is tevedtem lejjebb, (feljebb,) mert nem illik egy sima cellarol hajtani az Arduinot:
Speed Grade:
. 0 - 4MHz@1.8 - 5.5V, 0 - 10MHz@2.7 - 5.5.V, 0 - 20MHz @ 4.5 - 5.5V
Mondjuk, mukodik, de akkor sem illik. -
tvamos
nagyúr
Akkor ne kosson semmit a vin-re! Kell egy 9-15V kozotti tap, abbol lesz 5V, az meg mehet az Arduino 5V-jara, a LED driverekkel egyutt. Ennyi. En is igy hasznalom, mindig.
Az EWB nekem nem valt be, foleg kapcsolo uzemu aramkoroknel. Az LT spice viszont korektul mukodik. A cegnel is azt hasznaljuk. (Pedig van p-spice licence is.)
Ha TITI-s aramkoroket hasznalsz, akkor meg az o honlapjukrol a a Tina TI. -
gyapo11
őstag
Mi legyen a 25 Ohm? Én izzókat szoktam használni, pl. 12 V 5 W-os izzó elég közel van. A hidegellenállása miatt kicsit beleharap a tápba csatlakoztatáskor, de ennek itt nincs jelentősége, a stabilizátor védi magát, ha az arduino resetel az most nem érdekes. De pl. egy 1500 W-os vasaló, vízforraló is 35 Ohm, 2000 W-os 26 Ohm. 12 m 0.1 mm átmérőjű rézvezeték 25.9 Ohm, szóval sokmindent föl lehet használni műterhelésnek.
De akár egy áramhatárolós tápegység is megteszi, aminek a bemenetére kötöd az 5 V-ot, rövidrezárod a kimenetét, és addig emeled az áramkorlátot, amíg éppen 200 mA-t vesz föl.A tanulással kapcsolatban javaslom az EWB-t vagy más áramkörszimulátor programot, amikkel alkatrészek forrasztgatása (és tönkretétele) nélkül lehet vizsgálni a működést, virtuális műszereket, szkópot lehet rátenni, minden paramétert változtatni és figyelni az eredményt. Hővizsgálatokra pont nem jó, de áram, feszültség, frekvencia egyszerűbb kapcsolásokra tökéletes.
-
dave0825
őstag
Tehát ha találok otthon 7-7,5V-os tápot, ami esetleg 9-9,5-et ad le terheletlenül (de volt, amit mértem terhelve, és ugyanannyi maradt), akkor max 4,5V esik a stabilizátorra, ami 200mA-nél 0,9W ugye. Az adatlapban 15°C/W-ot írnak hőellenállásnak, szóval legrosszabb esetben is 13,5°C-ot emelkedik az amúgy átlagban 23°C-os szobahőmérséklet fölé. Nekem ilyen Nano-m van, a 2. képen látni az alján a fesz.szabályzót, nincs alacsonyabban a többi alkatrésznél, úgyhogy szerintem meg lehetne oldani, hogy pasztával nekinyomni a fém hátlapnak, az talán elvezetné a 13,5°C többletet.
Amúgy meg akartam nézni a pro mini-men található L05 nevű fesz.szabályzó adatlapját, de nem találtam google-ben, gondolom nem is olyan "komoly", mint a nano-é, úgyhogy lehet, hogy nano-val csinálom meg a dolgot. Azért akartam a pro mini-vel, mert írta itt valaki, hogy annak nem kell annyi kakaó, mert nincs rajta usb, tehát nem fogyaszt annyit. Vagy ez nem számottevő?
A nano nálam is itt van, és igen, le van forrasztva, de ha oda is jut paszta, akkor onnan is elvezetné a lemez hátlapra, nem?
25 ohm-os mit kössek rá, vagy csak egy akkora ellenállást valamelyik digitális kimenet és a föld közé HIGH-ra kapcsolva, vagy hogy? Ezzel nem ölöm meg?
-
dave0825
őstag
Okés, köszi, akkor valószínűleg egy 9V-os tápot használok (bár stabilizálatlanok vannak csak otthon, úgyhogy esélyes, hogy a 9 helyett 10-10,5 lesz, az meg már sok gondolom. Vagy keresek egy 7 körülit, ami 9-et ad le.)
Egyébként AMS1117-5.0 fesz.szabályzó van a Nano-mon, úgy emlékszem, hogy a Pro mini-n is, az adatlapja pedig itt található. Elvileg 1,5V-os fesz.töblet érdemes, hogy legyen. Ekkoránál (tehát 6,5V-nál) is eléggé melegedne a fesz.szabályzó?
Amúgy most nézem, hogy láma voltam, mert amit küldtem képet, hogy hűtőpasztát rakott rá, azt azért csinálta, mert alu lemezt rak az egész hátuljára, és ahhoz ér hozzá a paszta, tehát az veszi föl a hőt. Így viszont akár én is meg tudnám csinálni, mert nekem is lemez lesz a hátulja, és akkor max annyira ültetem csak bele az Arduino-t hogy pasztával (vagy hűtőbordával) hozzáérjen a hátsó alu lemezhez, és akkor az el tudná már vezetni a hőt a külvilág felé. Így jó lenne, nem?
Amúgy annyi megoldás jött már szóba, hogy ennyiből már igazán választhatnék, hogy mi legyen.Meg bocs, ha fárasztó vagyok.
-
dave0825
őstag
1: Bocs, nem jól küldte el a képet, legalábbis nem ezt akartam, amúgy az a fehér paszta a lényeg az ic-ken.
A többire: tehát végül mit javasolsz legegyszerűbb és legesztétikusabb és legolcsóbb megoldásnak? Adaptereim kb. mindenfélék vannak otthon, mármint 4-18V-ig biztosan. Ilyen LM2596 is úton van már (habár az van írva ebay-en, hogy nem szállít Mo.-ra, és ezt csak most valamelyik nap vettem észre, viszont kaptam követési számot, ott meg írják, hogy már 5-én Mo.-ra érkezett, úgyhogy lassan ideér).
-
dave0825
őstag
1: Az ő megoldása nem jó? Vagy neki nem termelődik akkora hő?
2: Már küldtem korábban, hogy rendeltem LM2596-os Buck konvertert, ha ezt használom mondjuk úgy, hogy a lehető legkevesebb feszültséggel az 5V fölötti adapter feszültségét (pl. ha találok otthon 5,5-6V-osat) korlátozom le 5V-ra, az megfelelő lenne? (Mondjuk ezt csak kívül tudnám használni, mert beépíteni nem tudom a táblába a maga 23mm-es vastagságával, úgyhogy szívesebben használnám a 4. pontot lejjebb)
3: Egyszerre (múltkor elszámoltam, mert akkor 8-at írtam) 10 led világítana a mátrix miatt, Te 16-tal számoltál, miért?
4: Ha mondjuk találok otthon kb. 5-5,5V-os tápot, azt sem érdemes használni az Arduino belső fesz.szabályzójával?
(#945) gyapo11: az finom, értem, köszi.
De ez csak akkor lehetséges, ha akkora táppal is használod a panelt, nem?
-
dave0825
őstag
és Hyperion: nem akartam 12V-ot rákötni, csak úgy olvastam, hogy az a max, de mivel fölösleges akkora, meg szinte biztos is, hogy van otthon kisebb, így 5-6-7 V-ra gondoltam, csak úgy tudom, hogy a fesz.szabályzók a legalább 2V-os többletet szeretik, tehát ilyen 5,5-6V-ot nem szeretik leszabályozni 5-re. Tehát 7-8-9V jó lenne hozzá, nem?
Amúgy ilyet rendeltem már egyet, ezt ajánlották Hobbielektronika topikban, ha esetleg valamikor, valamihez kéne.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Sapphire Nitro+ RX 7800 XT 16GB GDDR6 Videokártya! Bemutató Darab!
- Csere-Beszámítás! Asus Prime RTX 5060Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf RTX 5070Ti 16GB GDDR7 Videokártya! Bemutató darab!
- Csere-Beszámítás! Sapphire Pure RX 7900XT 20GB Videokártya! Bemutató darab!
- Csere-Beszámítás! PowerColor Red Devil Spectral White RX 9070XT Videokártya! Bemutató Darab!
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- LG 65QNED87T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- 118 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4070 - UK billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest