Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: A kérdés...
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
-
LOGOUT
Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Postas99
üzenetére
De, igazából az érdekelt, hogy mivel alakítja hanggá a szöveget, a Google TTS-t használom (telefonon). Most nincs kedvem belemászni a library-be, de gondolom neten keresztül működik, nem a board-on történik a konverzió.
Jó tudni, hogy van ilyen, lehet csinálok belőle valamit.
-
Zolexx
aktív tag
válasz
Postas99
üzenetére
Szia.
Arduino IDE a legújabb. A lap Arduino Uno R4 WiFi.
48 MHz-es Renesas RA4M1.
Include fájlok általában 3-5 van.
De úgy általánosságban kérdezem. Önmagában gyorsan felírja, csak mire leellenőrzi és eljut oda, az jelentősebb idő. Gépem SSD, 16 GB RAM, 4 magos processzor, nem hiszem, hogy ez a gond, bár nem mai, de na. Csak általánosságban kérdezem, hogy mindenkinél ilyen lassú? Egy mentett Arduino Cloud fájl, ami egy sima Bosch BME280 mérést csinál és WiFi-n telefonról látom, több perc volt mire feldolgozta, pl. ESP32-S3 még lassabb. Arduino cloud se siet.
-
-
válasz
Postas99
üzenetére
Kollégát faggattam, elfbar, tölthető, kijelzős. Ca. egy hónapig szívja és kuka. Külföldi beszerzés.
Hát a többi részre no comment, egy szánalom ez az egész, a szabályozás, a recycling és minden úgy egyben. Sajnos nem csak ezen a területen.Párom tanárnő, még a szelektív gyűjtés gyűjtőszigetes/különkonténeres szakaszában a suliban is minden szelektíven gyűjtve, udvari konténerbe hordva, ahogy kell(ene). Majd lementek megnézni a kukásautót, ami elvitte... nem kellett volna.
Mindent beborítottak egybe. Azoknak a gyerekeknek többet nem kell mondani, h szelektív hulladék.
-
-
-
Wolfram
aktív tag
-
Postas99
őstag
válasz
Postas99
üzenetére
/* Audio streamer with ESP32 and Adafruit elected microphone board.
* Created by Julian Schroeter.
*/
#include <Arduino.h>
#include <WiFi.h>
#include <driver/adc.h>
#define AUDIO_BUFFER_MAX 800
uint8_t audioBuffer[AUDIO_BUFFER_MAX];
uint8_t transmitBuffer[AUDIO_BUFFER_MAX];
uint32_t bufferPointer = 0;
const char* ssid = "YOUR SSID";
const char* password = "YOUR PASSWORD";
const char* host = "YOUR SERVER IP ADDRESS";
bool transmitNow = false;
WiFiClient client;
hw_timer_t * timer = NULL; // our timer
portMUX_TYPE timerMux = portMUX_INITIALIZER_UNLOCKED;
void IRAM_ATTR onTimer() {
portENTER_CRITICAL_ISR(&timerMux); // says that we want to run critical code and don't want to be interrupted
int adcVal = adc1_get_voltage(ADC1_CHANNEL_0); // reads the ADC
uint8_t value = map(adcVal, 0 , 4096, 0, 255); // converts the value to 0..255 (8bit)
audioBuffer[bufferPointer] = value; // stores the value
bufferPointer++;
if (bufferPointer == AUDIO_BUFFER_MAX) { // when the buffer is full
bufferPointer = 0;
memcpy(transmitBuffer, audioBuffer, AUDIO_BUFFER_MAX); // copy buffer into a second buffer
transmitNow = true; // sets the value true so we know that we can transmit now
}
portEXIT_CRITICAL_ISR(&timerMux); // says that we have run our critical code
}
void setup() {
Serial.begin(115200);
WiFi.mode(WIFI_STA);
WiFi.begin(ssid, password);
while (WiFi.status() != WL_CONNECTED) {
delay(500);
Serial.print(".");
}
Serial.println("");
Serial.println("WiFi connected");
Serial.println("MY IP address: ");
Serial.println(WiFi.localIP());
adc1_config_width(ADC_WIDTH_12Bit); // configure the analogue to digital converter
adc1_config_channel_atten(ADC1_CHANNEL_0, ADC_ATTEN_0db); // connects the ADC 1 with channel 0 (GPIO 36)
const int port = 4444;
while (!client.connect(host, port)) {
Serial.println("connection failed");
delay(1000);
}
Serial.println("connected to server");
timer = timerBegin(0, 80, true); // 80 Prescaler
timerAttachInterrupt(timer, &onTimer, true); // binds the handling function to our timer
timerAlarmWrite(timer, 125, true);
timerAlarmEnable(timer);
}
void loop() {
if (transmitNow) { // checks if the buffer is full
transmitNow = false;
client.write((const uint8_t *)audioBuffer, sizeof(audioBuffer)); // sending the buffer to our server
}
} -
Wolfram
aktív tag
-
-
Janos250
őstag
válasz
Postas99
üzenetére
Kösz, de az Ali áraihoz hasonlítva jócskán drágák!
Most pár napig ültetve a project, mert az ajtókra a vasrács, betörőbiztos helyre elrejtése a routernek, kamerák olyan helyre, hogy ne tudják a maradékot is ellopni, plusz a megtáplálásuk valami szünetmentes módon. Most ezeknek nagyobb a prioritásuk, mert semmi más nem segít. Tetten érte őket a rendőr, egy óra múlva visszamentek. Vissza JÁRTAK! -
-
válasz
Postas99
üzenetére
...köszi az észrevételt
Ha olvastad, ott az Alis link. Írtam is, hogy ez van legközelebb az igényéhez. Én is hibáztam, mert 3m-re emlékeztem, de csak 2m kell neki. 2 db 1m elég ezek szerint. De lehet máshol is venni, keresni kell, csak példának dobtam a linket. Halkan írom, h 4000 Ft-ért hozza az 5m-et nálam, itthon a beltéri 1300/m volt, egy jó táphoz képest ingyen van.
Inkább a W-ot számoljátok át, adjatok tápra tippet, arra nem jutott idő -nekem is ez szokott macerás lenni.
Ary, albérlet?
Elfogadom, mesélik, h milyen árak vannak.
-
.-..-.
tag
válasz
Postas99
üzenetére
Ja, hát dev-board lévén nem bánom, ha megvan rajta minden i/o port, ami csak lehet.
Az mondjuk megint más eset, ha beépítésre kerül. Részemről ennek is, annak is megvan a helye.ViZion :
Természetesen nem dobom ki. Főként így, hogy külső uart-al gyakorlatilag bármit rá tudok flash-elni. Nyilván kényelmesebb csak egy usb kábelt rádugni erre a 15 másodpercre, mint 4db külön vezetéket, de kibírom.Más:
Esp32 kódokat nézegetve belefutottam olyan megoldásba, hogy valahol csak webflash lehetőséget kínáltak.
Ha jól néztem Chrome-alapú böngészőkkel működik a dolog.
Ez hogyan működik? Csináltatok már ilyet? -
Wolfram
aktív tag
válasz
Postas99
üzenetére
Pénzért mindent.. találtam ilyet is:
PLEXIGLASS SHEETS INFRARED TRANSMITTING
Infrared transmitting (IRT) sheet was specifically formulated for projects requiring ultraviolet (UV) and visible light blockage while allowing infrared (IR) transmission starting about 750nm.
[link] -
válasz
Postas99
üzenetére
Köszönöm szépen a részletes leírást, kíváncsi leszek majd, ha az egész projekt fent lesz githubot.
PWM: folyamatosan változik, vagy egy fix értéken fut a ventillátor? Ha igen, akkor mi alapján, mi határozza meg?
Csatlakozó tippeket is köszi, a boardra beforrasztod ezek szerint?
-
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Postas99
üzenetére
A "3D nyomtatás" témában hamarabb lelsz valakire, aki segít. Illetve van is írva ott valahol, hogy hol kell keresni a megfelelő embert.
Én is szívesen segítenék, de szerintem elég messze vagy innen a Chiemsee mellől. És elsőre nem mindig szokott minden klappolni vagy jön még egy-két ötlet, észrevétel a dologgal kapcsolatban. Szóval általában több példány is kell. Hacsak nem valami bejáratott dologról van szó.
-
válasz
Postas99
üzenetére
Teljesen szubjektíven, a saját tapasztalataim alapján...
Gyakorlatilag két fontos infó van, azokat emelném ki. Gauge megfelelőbb, mert azt máshogy dolgozzuk fel, a számszerű érték csak akkor érdekes, ha a zöld tartományon kívül van. Csak mintaként egy netes bármi:
A kezdeti lelkesedés után senkit nem fognak érdekelni az ikonok, senki nem olvassa le az adatokat... ami baj a kis jószágoknak...
Viszont egy mutatóra egy hónap múlva is ha csak rápillantasz, már látod, h OK-e. Ezt lehet kombinálni Undoroid villogós javaslatával.
Pár saját kép, h ami fontos, azt ki kell emelni, lényegteleneknek meg kb. mindegy egy hét után...
-
Undoroid
őstag
válasz
Postas99
üzenetére
Próbálok (magamnak is) segíteni mindenkinek, aki még csak ízleli a dolgokat. Ez a link akár belekerülhetne a Téma összefoglalóba!
" Valamiért én már ismertem ezt az oldalt. " Ez a mondatod úgy hangzik, mintha a Te oldalad lenne...
...ami a Te írásaidat és tapasztalataidat tartalmazza! Neked írtam egy rövid visszajelzést ott? 
" Adjatok kérlek egy visszajelzést " Szerintem erre nem nagyon van szükség, mert mindenkinek más az ízlése! Teljesen jól néz ki, nem kevés munkád lehet benne!
Ha már kérdezted, akkor legyen:
- Az első sor, bal ikonja (hold) lehetne egy pár pixellel nagyobb.
- Mellette jobbra a páratartalom szintjének 'négyes' száma egy kicsit különbözik a többitől! A mértékegységek jelölése pedig nagynak tűnik...
- A három hüllő alig ismerhető fel! Az első (balról) egy kaméleon, a második nemtommi', a harmadik pedig egy kígyónak tűnik. A funkcióik számomra nem világosak!
- Az alsó sorban levő ikonokat annyira változtatnám meg, hogy ha aktív, akkor van szín, ha nem, akkor szín nélküli és halványabb lenne! Így nem kellene mellé kiírni semmit és több hely maradna.Amin még módosítanék:
- A két mért érték, ha nem megfelelő, akkor pirossal lenne jelölve vagy villogna, hogy nagyon hamar be kellene avatkozni!
- Ha minden érték rendben van, akkor x idő után levenne minden kijelzett feliratot a kijelzőről és csak az idő lenne látható középen, minimálisan megvilágítva. (Akár egy LDR-el szabályozva a fényerejét!)Természetesen visszatérne minden a normál helyzetbe az első kijelzőérintésre!
-
válasz
Postas99
üzenetére
Én még csak a linkelt gombokat használtam ilyen célból, de úgy tudom egy csupasz vezetékdarab is megteszi, tehát a fóliát elég csak rácelluxozni a vezetékre, erősítő gyanánt. Vagy amit írtam, egy darab nyáklap, az forrasztható. Mikor hallottam, hogy van ilyen lehetőség, kicsit játszogattam vele, de még projektben így nem használtam.
1-2mm vastag doboz elvileg nem jelent akadályt, de mivel ez egy analóg megoldás, tudod finomhangolni az érzékenységet. Egymás melletti gombok szerintem nem zavarják egymást.
Próbáld ki, egy jumper kábel is elég hozzá! -
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Postas99
üzenetére
Szia!
Én is elsősorban a 3D nyomtatást javaslom. Főleg, ha van nyomtató is hozzá.
Amúgy meg bármilyen a célnak megfelelő ételes doboz. Régen a 100 forintosban vettem őket. Ma meg már inkább nyomtatok. Nem olyan ördöngős megtervezni sem.Illetve még régen elektronikai boltban vettem direkt műszerész dobozt. Technikusi vizsgamunkára mégsem akartam mikrózható/fagyasztható műanyag dobozt használni. De már akkor is drágának találtam őket. Ma meg nem is nézegetem. De gondolom sok webshopban találni. Conrad, Ali, ebay, amazon, reichelt. Csak, hogy néhányat említsek.
-
-
vegyszer
addikt
válasz
Postas99
üzenetére
Azt azért jegyezzük meg, hogy létezik "gyógyszerkönyvi minőségű felület síkosító spré". Az étel, és gyógyszeripari kritériumoknak is megfelelő akár humán vonalon.
[Élelmiszeripari kenőanyag spray NSF H1]
Úgy képzeld el, mint a WD40-et. Csak síkosít, felületre tapad, nem mosódik le, biológialag bomlik.Esetleg azzal kellene nézni egy tesztet, lehet, hogy ennyivel rövidre lehet zárni a kérdést.
-
vegyszer
addikt
válasz
Postas99
üzenetére
Szervusz!
Kis folyadék mennyiség adagoláshoz esetleg nézd meg a fecskendő pumpákat. Pl:

Szerintem egy olyan motor a lelke, ami menetesszárban végződik. Rajta meg egy anya.

Akár fél literes fecskendőt is kapni. 3D-ben nyomtatni, egyszerű fémvázat építeni ehhez nem kellene, hogy nagy kihívás legyen. A folyadék meg szerintem bőven lassítani lehet percenkénti egy csepp alá is.
-
biker
nagyúr
válasz
Postas99
üzenetére
Nem haragszok, te sem olvastad el rendesen.
Egy 120-140.000Ft-os töltőben lévő 35-50.000Ft-os töltésvezérlőhöz gyártanék szabályzót, ami olyan egyszerű lenne mint egy fokozatkapcsoló, ami 3500Ft, ez max 8.000Ft-ot bírna el, ha digitális és oled kijelzős akkor is.
Ehhez gyártunk most is terhelés megosztós elektronikát, TRMS áramméréssel, kijelzővel, mindennel 65.000Ft-ért, ez elbírja a "gyári" angol panelt 4.000Ft körül, de a kis kapcsolót helyettesítő "menősített" cucc nem.Nem autótöltő vezérlést gyártok, amit a 20-40millás autódra dugsz, comprende?
offoff: egész pontosan az angolok úgy találták ki, ez egy belépőszíintű vezérlő, árban is ilyen, és max egy ellenállást tegyél adott lábra és akkor frankó lesz. mi találtuk ki hozzá az összes többit, amiben ők partnerek, és legyártották a kis DAC panelt, és egy 60-80db el is ment már de most ez nem bírja el az ő költségüket. ennyi.
JulianSinulf: csak emiatt nem vennék hőlégfúvós pákát a meglévő 8 féle teljesítményű és kivitelű páka mellé, ezért kerestem volna a készregyártással együtt. és igen, zavar hogy a 800Ft-os (mouser) IC-t csak 4.000-ért tudom megvenni angliából, vagy vennem kell még szerszámot. ha szakmányban SMD-s paneleket javítanák, építenék, lenne, de általában kihagyom.
-
-
-
válasz
Postas99
üzenetére
Hát... ezek... hááát...
megérkeztek és qrva jók 
Még nem szereltem be, de már fogásra is komolyabb. Aki mini projectekbe van, annak nem ez lesz a kedvence. Én már próbálok inkább a tartósság/szerelhetőség felé menni, a kis méret rengeteg lemondással jár. Ezek sem szekrény méretűek, de dupla hely, mint az átlag kínai sorkapocs. De itt lehet rögzíteni a vezetéket normálisan, nem csak 0,0001 mm átmérőig használható....
Gergosz: [link] ha nincs senkinek. Esetleg aprón keresés?
Néha vannak kincsek, fiókürítős akciókban. -
-
-
-
-
-
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Postas99
üzenetére
Nekem az is jó lenne, ha lenne egy program, amivel az adott tesztlépésbe tudnám tenni a panelt és tudnék mérni. Már ez is nagy segítség lenne az egyszerűbb paneleknél. De még ilyet sem csinálnak. Mondjuk nem is sokan tudnák használni, de így esélyük sincs megtanulni.
A 10k ellenállásos feladatra a megoldás:
Az IC a hibás. Alapvetően, de nem mindig. Az IC belső áramköre túlságosan is elvezeti az áramot.
Én szoktam a tesztprogramot is túrni, amelyikhez hozzáférek. Alapvetően egy passzív alkatrész méréséhez két pontra van szükség. Egyes esetekben viszont 3, 4 pont is használatban van. Vagy több. A múltkor rákérdeztem a technikusnál. Azt mondta, hogy az okos, drága eszköz képes arra, hogy máshova is kitegye a mérési potenciált, így az IC nem húzza el az áramot, mert olyan potenciálon van, mint az ellenállás lába, ami az IC-hez csatlakozik és pontosan mérhető lesz az alkatrész. Ezt én ugye egy multival nem tudom megcsinálni.
A másik, hogy ezzel a berendezéssel állítani lehet a mérőfeszültséget és az időtartamot is. Vagyis képes olyan kis feszültséggel és olyan gyorsan megmérni az alkatrészt, hogy a mellette lévő aktív alkatrész nem reagál rá. Így megint csak pontos lesz a mérés. Ilyen gyorsan én szintén nem tudok mérni. És a feszültséget sem tudom állítani.
Ha nincsenek ilyen extra "mérési" pontok, akkor 99%, hogy az IC-vel van gond.
Ha vannak extra pontok, akkor viszont lehet kontakt hiba is és nem került a megfelelő pont a megfelelő potenciálra.
Nagy mennyiségnél hívjuk a technikust, mert esélyes, hogy nem az alkatrészekkel van a gond. Állít a teszten és jó lesz. A panel később is jó lesz. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Postas99
üzenetére
"Ez ilyen tipic kínai tápegység ahol mindennel is spóroltak, ezek voltak a kigyulladós töltők."
Nem. Itt már 30V alatti feszültségek vannak. Vagy inkább 10V alatti. Olyanok, amik főleg az IC-k, uC-k és egyéb ilyen jellegű áramkörök működtetéséhez kellenek."1 db ellenállás kimérését hogy tényleg pontos legyen, wheatstone hidas elven érdemes megállapítani."
Na ez nekem most új. Ennek utána kell néznem, mert ezt így nem ismerem. Eszközeim ugye adottak. Ezt biztosította a munkáltató.
Ez alapján, ha valaki azt mondja, hogy kiforrasztja az ellenállást, megméri és látja, hogy 10k, így nem cseréli le, hanem visszateszi, akkor már nagyon örülök. De sajnos még a kollégám sem képes ezt megcsinálni, pedig direkt mondtam neki. Forraszd ki az ellenállást, mérd meg. Ha jó, akkor nem az a gond. Erre lecseréli, visszateszi tesztre és újra kiesik a panel az ellenállással. Mondjuk mikor megkérdem, hogy megmérte e, akkor legalább nem tagadja le. Viszont erre nagyon csúnyán tudok nézni, hogy nem azt csinálta, amit mondtam. Úgyhogy elmegy és megcsinálja. Én nem fogom megmondani neki a megoldást, mert abból nem tanul semmit. Így meg vagy megtanulja előbb-utóbb, vagy alkalmatlan a feladatra. Ezért nem írok semmilyen javítási segédletet másnak, mert oda csak az kerül be, amire megjavult a panel, de a hiba feltárásáig vezető út kimarad. Aztán jön a jóképességű kolléga és elkezdi orrba-szájba cserélgetni az alkatrészt, míg mondjuk mellette egy másikkal van gond vagy esetleg szemmel látható zárlat van valahol.Még várok egy kicsit, hátha van újabb ötlet. Hátha én is tanulok valamit, amiről nem is gondoltam, hogy létezik.
-
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Postas99
üzenetére
Biztosíték? Na ezt biztos lehagynám.
Az biztos, hogy nem egy egyszerű transzformátor, greatz híd, kondi rajzot kértek.
Már nem tudom mi volt.
Set-top-box esetén pl. már olyan volt, hogy bejött a 220V, volt egy dióda meg egy ellenállás, aztán egy IC csinált valami 300kHz-et (sosem mértem) és talán a feszültséget is feltolta, már nem emlékszem, majd jött egy kis transzformátor, méretben töredéke egy régi nagynak. Ha gond volt a diódával vagy az ellenállással, akkor lerepült az IC teteje. A transzformátor primer oldala megkapta ezt a módosított jelet, a szekunder oldalon meg olyan leválasztások voltak, amilyen feszültséget akart az ember. Aztán jött egy dióda egyenirányításnak, meg egy kondi és tekercs, hogy kisimítsa a jelet.
Most olyanokkal dolgozom ahol a panel eleve DC-t kap. Ebből IC-vel csinálnak kisebbeket. Van cél IC, ami csak egy bizonyos feszültségre jó, mások pedig Feedback alapján állítják a kimeneten a feszültséget. Ez érdekesebb itt a topic-ban, DCDC Step-down konverterek. És vannak a programozható IC-k is.Ha már ilyen jól belejöttünk a problémamegoldásba, akkor nekem is van egy érdekességem, amibe nagyon sokan beleszaladnak. Ez kicsit közelebb is áll a témához. Legalább is panel, meg 60V alatti feszültség, bár feszültségről nincs most szó.
In-Circuit tesztről van szó. Vagyis a teszter az áramkörben lévő alkatrészt méri. Én anno azt tanultam, hogy ilyet ne csináljak. Viszont a teszterben lévő 10000€-os eszköz ezt felül tudja írni. Meg amúgy is csinálom.
Nekem csak multiméterem és oszcilloszkópom van. Esetleg egy LRC mérő, bár az most nem kell. És vannak forrasztáshoz szükséges eszközeim.
A feladat, hogy adott egy 10k ellenállás. Egyik kivezetése földön, másik kivezetése egy IC lábán. Az IC típusa és lába most nem számít, de nem a tápkörben van. A teszter azt mondja, hogy 8,9kOhm ellenállást mér. Kiesik a tűrésből. Hogy határoznátok meg a hibát, mi lehet a hiba? -
biker
nagyúr
válasz
Postas99
üzenetére
"Hogyan állnál neki hogy megállapítsd hogy hol a hiba.. a vezeték 10km hosszú. Minnél pontosabban és gyorsan (a legkevesebb méréssel)."
- ha a kábel hozzáférhető, akkor felezéssel végülis megoldható, de ez feltételezi hogy legalább egy ér jó végig. és barbár megoldás
- ha nem, akkor ezekkel az eszközökkel a hülye áll neki, mert rádiófrekvenciás kábelteszterrel lehet megoldani"A kezedben 1 db izzó van, mint céleszköz, van hozzá egy csipőfogó, meg szigetelő szalag, olyan jó parasztos eszköz, ennyi."
És ha azt válaszolom, hogy ha a munkáltató nem ad megfelelő eszközt a hibakereséshez, akkor nem éri meg itt dolgozni, akkor fel vagyok véve?
Amúgy ha vannak hozzáférhető mérési pontok, akkor meg csak idő kérdése végigsétálni a kábelen, de ekkor meg nem felezés, hanem elindulok a kábel mentén, és pontról pontra haladok, mert gyalog ez a kifizetődőbb.
JulianSinulf: "Amelyiken hiányzik, az a drót szakadt." ez akkor célravezető, ha megmondják előre, egy ér szakadt. De te azt tudod, valahol valamennyi ér szakadt, ekkor akár az is lehet mind három ér, egyenként máshol szakadt.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Postas99
üzenetére
Tehát, ha jól értem, akkor bizonyos távolságokra van egy foglalat, amivel ellenőrizhetem, hogy addig jó e a kábel.
Így természetesen adott a felezős mérés.
Hozzáteszem, szerintem ez sem feltétlen mindenkinek egyértelmű. Nekem suliba hibakeresést nem tanítottak. Áramkört kellett építeni, aztán, ha nem működött, akkor meg kellett keresni a hibát. Mivel működött, így...
A felezős mérés sem feltétlen adott mindenkinek. Én is olvastam valahol és megjegyeztem, hogy ez nem hülyeség. Ami azt illeti ezt szoktam panelok esetén is alkalmazni, csak ott pl. akkor van meg egy feszültség, ha előtte megvan már egy másik. Aztán, ha nem vagyok lusta, akkor kinyomtatom a beültetési rajzot és bejelölöm, hogy melyik alkatrészen mit kell mérnem és az hányadik a sorban. Máris sokkal gyorsabb a mérés, nem kell állandóan kapcsolási és beültetési rajzot bújni.
Írtam olyan felvételit, hogy egy tápegység kapcsolási rajzát kérték. Csak néztem. Normál körülmények között nem sok értékelhető lett volna a papíron. Mivel akkoriban otthon pont foglalkoztam a témával, simán odarajzoltam egyet. Ma már nem tudnám megismételni, mert nem foglalkozom vele így itthon.
Azt nem tudnám lerajzolni, hogy a javított panelokon milyen tápegységek vannak. Egyrészt ott a kapcsolási rajz, amiről úgyis le tudom olvasni, így fölösleges fejben tartani más kapcsolásokkal együtt, másrészt nem egy megrendelő egyféle paneljával dolgozom és a táp áramkörök eléggé eltérőek tudnak lenni. Mindent fejben tartani, nekem nem megy. Ezt nem szégyellem, mert a rajzról úgyis le tudom olvasni. Meg azért, ha előttem a panel, akkor beugranak a dolgok reflexből. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Postas99
üzenetére
És az nem lenne megoldás, hogy megnézem, hogy a foglalatban megvan e a fázis?
Majd valaki megfordítja (akár én) a dugót és megnézem, hogy a másik vezetéken is megvan e a fázis?
Amelyiken hiányzik, az a drót szakadt. A dugót így bedugva hagyva egy fázisvizsgálóval, melynek nem kell közvetlen kontakt a fázissal, szépen végig lehetne menni a vezetéken.
Mivel a feladat nem tért ki arra, hogy hol a vezeték (földben, levegőben, földön, feltekerve egy sarokban), így ez is egy elképzelhető megoldás lenne. Hamár úgyis meg kell keresnem a felét. Emellett a szigetelésen keresztül kell bökni valamivel, ami nem lehetetlen, de nem is muszáj. Vagy hogy mérem a szakadást? Ha javítani akarom a kábelt, akkor csak nem vagdosom el minden félnél és lesz egyre kisebb darabom!?
Aztán lehet, hogy vannak sokkal spécibb eszközök is már, amik megmondják, hogy a vezeték 4322 m-en szakadt.@dew28: Na pont valami ilyenre gondoltam.
Új hozzászólás Aktív témák
- Steam Deck
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Végleg kitiltaná a Huawei-t az EU a hálózatkiépítésből
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Újra nekifeszül az asztali konzolok piacának a Valve
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen széket vegyek?
- Kuponkunyeráló
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes Intel i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX RTX 3070Ti 8GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B650 R7 7700 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070 Ti 12GB Asus TUF Gaming GT 501 750W
- Eladó Apple iPhone 14 Pro Max 128GB / 12 hó jótállás
- Lenovo magyar laptop billentyűzetre van szükséged? Akármelyik verzióban segítünk!
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Minden alkatrész 15cm-en belül van. Ebben az összeállításban csak az MCU-t cserélem MEGA2560-ra, és működik az írás, olvasás. Az I2C sebességét levittem 100Khz-ra, de DUE-val úgy se megy. Csak az a furcsa, hogy olvasni meg olvassa az EEpromot.
Én büntetném a céget... Hacsak nincs ennek valami hivatalos gyűjtő/leadó/visszaváltó hálózata. De gyanítom, hogy nincs...

megérkeztek és qrva jók
ekkold