Hirdetés

2024. május 12., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-03-11 00:46:52

LOGOUT.hu

Arduino hardverrel és szoftverrel foglakozó téma. Minden mikrovezérlő ami arduinoval programozható, és minden arduino program, board, és hardverrel kapcsolatos kérdések helye.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#21222) razorbenke92 válasza Urna (#21221) üzenetére

Szia!

Teljesen replikálni szeretnéd a projektet, vagy hasonlót elérni? Hol helyezkedik el a projekt az árérzékenység/bütykölés arányon?

Csak azért kérdezem, mert ez az egész simán megoldható egy Attiny85-el, 4db 8bites kaszkádolt shift regiszterrel, és egy 8 bites multiplexerrel.

Az Attiny tud billentyűzetet emulálni, csak kevés az IO rajta (5, ill reset kiiktatásával 6)

A shift registereket 2 pinnel meghajtva meg tudod címezni a billentyűzet 23 pinjét, és a 8 bites multiplexer 3 címző bemenetét. A multiplexer a 8 visszatérő ágat 1 kimenetre fésüli be címzés szerint, így 1 pinnel olvashatod a visszatérő eredményt. 1 pint használhatsz resetnek a multiplexeren és a regisztereken.

Sebességét tekintve persze lassabb lesz. Attiny85-ön sima digitalWrite-al 132kHz egy output sebessége, portmanipulációval ~800kHz+

Ahhoz, hogy végigscanneld a billentyűzetet, a 23 kimenetet mind-mind meg kell címezni, és mellé minden alkalommal a 8 multiplexer címet is. Ez 184 teljes címzés ami 26 kimenet címzéséhez ~4800 output művelet. 800kHz mellett ez azt jelenti, hogy másodpercenként 166x tudod lescannelni a teljes billentyűzet állapotát. Azaz 6ms-ig el kell tartson egy lenyomás, és két lenyomás közti szünet, hogy legyen esély észrevenni. A valóságban szeretünk ilyen műveleteknél 3 ütemet fenntartani, hogy kiszűrhetőek legyenek a zavarok.

Itt leteszteltem hogy átlagosan meddig tartom nyomva a laptop billjét gépelés közben. 50ms jött ki, és a legrövidebb amit szándékosan okozni tudtam 34ms volt.

Szóval szerintem bőven jó lehet.

Szerk.: Ja és a scannelés amivel számoltam, az szimpla bruteforce, ennél léteznek okosabb megoldások, amivel minimum le lehet felezni a ciklust.

[ Szerkesztve ]

Mások számára a kondi fáradós, nekem farad-os...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.