- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- icemad: Melyik vpn-t? Help please...
- sh4d0w: Én és a számítógép
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
Új hozzászólás Aktív témák
-
Petykemano
veterán
Greymon most felrobbantotta a twittert.
Ilyeneket irogat:
"12288
8192
4096"
meg:
"6SE
4SE
2SE"
és ezzel magyarázza:
"I didn't make clear the specifications before."
"This is a change to 31 and 32. 33 maintain original specifications."
[link]
csak hogy ez azt jelenti, hogy a pletykált 92tflops-hoz ennyi feldolgozó mellett 3.7Ghz szükséges, ahogy azt VCZ megjegyezte.Vajon most a bolondját járatja velünk?
Vagy a bolondját járatják vele?
Vagy eltérő lehetőségeket próbáltak ki, és többféle verzió kering, mint anno a GDDR + IFC esetén?
vajon a 92tflops is tévedés? Nyilván ha ugyanazt a tflops értéket el tudom érni magasabb frekvenciával vagy több feldolgozóval is, akkor lehet választani, hogy a waferrel akarok-e spórolni, vagy az energiával. -
Petykemano
veterán
RDNA3 = Bulldozer / Ryzen
Nyilván én se tudom. De azért nem példa nélküli. Egyrészt ott a MI200. Másrészt az M1 ultra.
Én mindig azt gondoltam, hogy a multichip gpu majd valami olyasmi lesz, hogy lesz egy központi rész, ami az egész képet látja és a képernyőt osztja a chipketekre de úgy, hogy az illesztéseket saját maga kezeli.
Ehhez képest úgy tűnik, hogy a kérdés megoldása nem egy brutál frontenden múlt, hanem csak annyi, hogy hogy illesszünk össze két külön gyártott lapkát, hogy a lapkák közötti sávszélesség ne csökkenjen ahhoz képest, mintha belső buszt használna.Ezzel együtt lehetnek majd olyan játékok.vagy jelenetek, ahol a lapkák közötti kommunikációs szükséglet kielégítésére a kapcsolat kevés lesz.'
De ha az nvidia ezúttal is 20%-kal vezetne, akkor szerintem nem kínlódna azokkal a TDP értékekkel. Tudod, hogy a túlhúzott példányoknál mindig az utolsó 5-10% kerül 100-200W-ba. Szóval szerintem akkor beérné azonos fogyasztás.mellett 10-15% tempóelőnnyel is.
Chipket vs monolit
Még a 28nm előtt az AMD/ati mindig azzal domborított, hogy fél-egy generációval fejlettebb gyártástechnológiát használtak. Aztán mire mentek vele? Szerintem ez olyan, hogy ki miben mélyül el. Ha jó az architektúrád, megengedheted magadnak, hogy régebbi gyártástechnológiát használj, ha így is piacvezető vagy. -
Petykemano
veterán
válasz
gainwardgs #44970 üzenetére
Szerintem meg épp az lesz, hogy az RDNA3 remek gyártási költséggel (kis lapkák, jó yield), és elfogadható fogyasztással fog jönni, de a Lovelace egy-egy nagyon jól sikerült példányára indít az nvidia egy olyan terméket, ami mondjuk 1.5x akkora fogyasztással ugyan, de nyer a benchmarkokban.
-
Petykemano
veterán
China’s Moore Threads MTT S60 GPU supports DirectX and can run League of Legends
Ez.Szerintem már a második saját fejlesztésű kínai gpu. Lehet, hogy még nem versenyképes, de a kínai piac elég nagy ahhoz, hogy azon néhány év alatt felneveljék.
Btw:
"The company is led by Zhang Jianzhong, who is a former global vice president and general manager for NVIDIA."Hupsz
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44944 üzenetére
Feltételezem, lehetett a szerződésben kikötés, hogy azokat a lapkákat, amiket a Sony nem használ fel, az AMD sem használhatja a PS5 célpiacával konkurens piacon. Letiltott IGP-vel CPU-ként oké, bányagépnek oké, kompakt gamer APU-nak nem.
Számomra azért fura, mert korábban mindig azt mondák a beavatott okosok, hogy hát ilyen pár tízezer, esetleg egy-kétszázezres, low-end piacokra nem hajolnak le a cégek.
A konzol chipeket úgy tervezik, hogy legyen benne tartalék, minél kevesebb legyen a selejt pont azért, mert nincs vágott vagy vágatlan termék, csak egyféle. És az N7 selejtaránya a hírek szerint kiváló. Tehát elvileg nem is szabadott volna a milliós példányszám ellenére, hogy néhány tízezer hibás példány keletkezzen - szerintem.
Persze értem, hogy egy $500-os konzol belsejét $999-ért eladni (BC250) azért nem low-end aprópénz, de ez akkor is csak néhánytízezer példány - szerintem.
Ráadásul épp most, amikor hát kifutóban van a biznissz?Vagy lehetséges volna, hogy legyártották a konzol chipet és tulajdonképpen tényleg azért nem jutott el a boltokba a PS5, mert már kezdetektől az összeszerelő műhelyben nem PS5-öt raktak össze belőle, hanem ilyen 12 x BC250-et tartalmazó bányagépeket? És erre az egészre azért derül most fény, mert a GPU-khoz hasonlóan már nem tolják át a bányatereme raklapostól, hanem be kell jelenteni, reklámozni kell, hátha még valaki viszi?
-
Petykemano
veterán
"AMD is selling broken PlayStation 5 APUs to cryptominers" [link]
Most már legalább tudjuk, hogy miért volt/van hiány PS5-ből
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #44932 üzenetére
Najó, hát ha senki, akkor én írok pár gondolatot, ami ha társalgást esetleg nem is generál, de biztosan arra készteti majd a tisztelt olvasóközönséget, hogy kényszeresen helyreigazítson.
Tavaly év vége felé rajtolt el az AMD Mi200 családból a Mi250/X
Nagyjából ezek a specifikáció, amit az AT ír [link]FP64 Vector 47.9 TFLOPS
FP32 Vector 47.9 TFLOPS
FP64 Matrix 95.7 TFLOPS
FP32 Matrix 95.7 TFLOPS
FP16 Matrix 383 TFLOPS
INT8 Matrix 383 TOPSA ma bejelentett Hopper H100 pedig a következő: [link]
FP64 (Vector) 30 TFLOPS
FP64 (Tensor) 60 TFLOPS
FP32 (Vector) 60 TFLOPS
TF32 1000 TFLOPS
BFLOAT16 (Tensor) 1000/2000 TFLOPS
FP16 (Tensor) 1000/2000 TFLOPS
FP8 (Tensor) 2000/4000 TFLOPS
INT8 (Tensor) 2000/4000 TOPSNem vagyok szakértő,a hagyományos FP32 és FP64-et értem. Ebből az látszik, hogy a dupla pontosság esetén az AMD a jobb, de FP32 esetén az Nvidia. Egyébként ha a H100 PCIe és a szintén most bejelentetett Mi210 számait nézzük, akkor érdekes, hogy nagyonis összehasonlíthatók - annak ellenére, hogy az Nvidia termék N4-en, míg az AMD-e csak N6-on készül.
A többi egzotikus számítási teljesítmény viszont számomra nehezen összehasolítható.
Vajon az FP32 MAtrix egyenértékű a TF32-vel?
Vajon az FP16 Matrix és az FP16 Tensor között mi lehet a különbség?
Arról van-e szó, hogy az Nvidia kártyájában nagyon erős a Tensor, de az csak akkor használható ki, ha egy szoftver direkt a TEnsor magok használatára van programozva?
Ha csak ezt nézem, az AMD alaposan le van maradva.
Kijelenthető-e az összes többi értékre nézve is ez, hogy impozánsak az Nvidia számai de feltétel a Tensor magokra való programozás? Ez mennyiben jelent gátat?A hagyományos számokban való lépéstartás, és az egzotikus számokban való lemaradás mellett az is érdekes kérdés, hogy vajon mivel készülhet - és mikor - az AMD? Pletykák szerint már nem kell olyan sokat várni a Mi300-ra. [link] [link]
Mintha olvastam volna valahol egy olyat is, hogy a Mi300 is N6-on készül, tehát az mondjuk egyáltalán nem biztos, hogy a Mi300 az CDNA3-at jelent. Mindenesetre a Mi200-zal csak az EFB mutatkozott be, viszont semmilyen 3D stacking technológia nem. Vajon mit tartogathat az AMD?
És ugyanez igaz a Hopperre is. Látszólag elég konzervatív megközelítés. monolitikus, semmi 3D stacking. -
Petykemano
veterán
Na, akkor
Mi250/Mi210 vs H100
3...2...1... -
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44928 üzenetére
Ha a körülményeket nem nézzük, akkor természetesen le a kalappal.
A körülmények figyelembevételével lehet némileg relativizálni.Ez egy N5-ön készülő cucc. Amúgy nem is kicsi, összességében kb 850mm2 lehet.
A szintén N5-ön készülő Navi 3x ígéretei között az szerepel, hogy a jelenlegi csúcs kártyákra 80-120% fog rápakolni. MLiD-nek volt valamilyen számítása, most nem tudom felidézni, de azt hozta ki, hogy nem lesznek azok azN5-ön készülő compute die-ok olyan gyárthatatlanul és méregdrágán bazinagyok.Persze lehet, hogy még úgy is perf/W tekintetében nyerő lesz az Apple. De hogy ebből vajon mekkora részt magyaráz a géniusz és mennyit az eltérő tervezési célok, azt ki tudja megmondani?
Az apple esetén szerintem elég egyértelmű, hogy nagyobb hangsúlyt fektet a perf/W-ra.
Az M1 processzor részén is látható, hogy nem céloznak olyan magas frekvenciát, emiatt sűrűbben tudják pakolni a tranzisztorokat, emiatt esetleg többet is tudnak belepakolni. Eddig szerintem ezt bárki tudná csinálni, de a CPU vonatkozásban a géniusz abban mutatkozik meg, hogy hogy pakolsz úgy több tranyót, hogy abból jó sok IPC ki is jöjjön?
A GPU hatékonyságának valamekkora része szerintem szintén ebből fakad és talán van valami hasonló truváj ott is.És persze az, hogy 1-gyel jobb gyártástechnológiát használ mindenkinél az minden körülmény között előnyt jelent.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Az XFX elcímkézte [link]
-
Petykemano
veterán
M1 Ultra
"And in the process, Apple has thrown the industry a fresh curveball by not just combining two M1 Max dies into a single chip package, but by making the two dies present themselves as a single, monolithic GPU, marking yet another first for the chipmaking industry." -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #44891 üzenetére
/Kriptó/
Az EU (parlamenti képviselőinek egy része) 2025-től betiltaná a bitcoint
Természetesen nem valami őrült elvakultságból, hanem környezeti okokból az összes PoW típusú kriptovalutával együtt.
És a képviselők nem is értenek egyet. A "zöldebbek" a környezetterhelés miatt tiltanák, a "liberálisabbak" a gazdasági-pénzügyi hatások miatt engednék.
Részletek a cikkben. De nem cél ebben a fórumban megtárgyalni, hogy kinek van igaza, csak egy jelzés, hogy ez is porondon van. És nem is hiszem, hogy ez máról holnapra befolyással lenne az árfolyamokra.Ennek viszont inkább lehet:
China Makes Crypto Transactions Illegal, Threatens up to 10 Years in PrisonEz azért durva, mert nem csak az PoW típust érinti, hanem mindent.
Az ETH profitabilitása 0.04 USD/nap/MHs környékén ingadozik. [link]
Megállt az ethereum network hashrate növekedése:
https://www.coinwarz.com/mining/ethereum/hashrate-chart
És a nehézség is értelemszerűen stabilizálódott.Ez magyarázza, hogy miért kezdtek el csökkenni a GPU árak: jelenleg nem fogy (annyi) GPU bányászati célra.
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #44888 üzenetére
Sapphire GPRO X080 RDNA2 crypto mining card gets 40% cheaper in just one month
Persze még bármi lehet. Vissza is pattanhat.Rossz nyelvek szerint a 6950 XT , 6750 XT, 6650 XT a 18gbps memórival azért jön, hogy a még azelőtt gyorsan megemelje a forgalomban levő kártyák msrp-jét, mielőtt a forgalomban levő kártyák visszaesnének az msrp-re.
Mert egy ilyen ráncfelvarrástól a közönség azt várná, hogy azonos áron legyen kapható, mint amit cserél (lásd Nvidia SUPER) és tolja azt árban maga alá.
De még gyorsan, hogyha olcsóbban kapható - msrp-n - az új széria, mint a forgalomban levő kártyák piaci ára, akkor könnyen lenyeli a közönség, hogy egyébként az új kártyák msrp ára éppenséggel emelkedik.(Persze tudom, itt a rekord profitot eléri AiB gyártókat és a lapkákat tervező cégeket kell sajnálni az emelkedő anyag és szállítási költségeik miatt. Meg van kötve a kezük.)
-
Petykemano
veterán
dGPU
- gondolom ebben benne lehetnek a mobil és asztali GPU-k is, valamint feltételezem az adatközpontiak is
- Ebben gondolom benne van az AMD és az Nvidia teljesítménye is.(Ez az infó nem új, csak ezzel helyezem kontextusba)
Tehát negyedévente 11-12 millió eladott példány van.
(És tudjuk, hogy ennek kb 20%-a AMD és 80%-a Nvidia, vagyis 2-2.5m vs 9-9.5m)Az intel megosztott pár infót a 2022-es terveiről:
"Intel Arc Graphics Timing and Roadmap Update – AXG expects to ship more than 4 million discrete GPUs in 2022."
[link]A legutolsó hírek arról szólnak, hogy nem nagyon lesz meg a 2022Q1-es rajt. A rossz nyelvek szoftveres gondok emlegetésével festik az ördögöt a falra, Abu azzal árnyalja, hogy csak a DIY piac rajta késik, de az OEM gyártók megkapják ami jár nekik és ők a prioritás.
Mindenesetre tételezzük fel, hogy a mennyiség szempontjából kedvezőbb válasz a helyes, vagyis tényleg Q2-Q3 táján rajtolnak el az Intel videokártyái, ami azt jelenti, hogy a 4M példány 2 negyedévben kerül értékesítésre.
Ez negyedévente 2millió példányt jelent. (Ugye ha Abunak van igaza és az OEM-ek már az ígérteteknek megfelelően kapják a szállítmányt, akkor az azt jelenti, hogy a 4M példány nem 2, hanem 3 negyedévben kerül szállításra, ami még kevesebb példányt jelent negyedévente.)Hát ez a 2m/Q nem valami acélos mennyiség, ezzel azért az Intel nehezen fogja kitúrni az Nvidia-t a pozícióiból. De arra talán elég lehet, hogy picit megremegjenek az árak.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
Raggie #44892 üzenetére
Így fogalmaztam: "a bitcoin kivételével "
Épp azért, amit Te mondtál, mert jelenleg ez a gerince a spekulatív kriptovaluta befektetéseknek. Az indok a kivétel képzésére pedig megítélésem szerint az lenne, hogy azért, mert azt a GPU-knál jóval energiahatékonyabb ASIC-kal bányásszák. (Ami persze nyilvánvalóan bullshit, hiszen pénzügyi szempontból a tr/s, valamint a $/tr költség érdekes, környezeti szempontból pedig a kWh/tr) -
Petykemano
veterán
Hát nem tudnám megjósolni.
Erős a kampány. A hidegvizes csapból az folyik, hogy az ETH merge eseménnyel a GPU bányászatnak leáldozik, mert más GPU-val bányászható coinok nem tudják majd profitábilisan felvenni a rendelkezésre álló számítási kapacitást. Lévén, hogy az árfolyamot közvetlenül nem a bányászati tevékeny hajtja fel. Bár hatással éppenséggel lehet rá. Ha számítási kapacitás túlkínálat van, akkor alacsonynak kéne lennie a tranzakciós költségnek, ami vonzhat olyan érdeklődőket, inkább csak olyanokat, akik pénzként használnák, nem spekulatív befektetési eszközként. Csak kérdés, hogy vajon van-e szignifikáns különbség az ETH és más altcoinok elfogadottságában, ami miatt esetleg még alacsonyabb tranzakciós költség mellett is meggondolandó más coin használata/használhatósága?Másik oldalról - meleg vizes csap - legutóbb például Tibi atyát láttam felszólalni, hogy a kriptovaluta a jövő és aki a központilag menedzselt mennyiségű (értékű) dollárban vagy euróban hisz, az majd vessen magára és majd jól megnézheti magát az inflációtól fulladozva.
Nyilván az ilyen jellegű korteskedés amennyiben világszintű médiajelenség és amennyiben sikeres, többeket vásárlásra ösztönözhet, ami felfelé hajthatja az árfolyamot.A kriptovaluták árfolyamát leginkább a spekulatív tőke hajtja fel, és kisebb részt az átlátható, központilag nem kontrollálható pénzeszköz igényével rendelkező felvilágosult polgárok pénzhasználati szokásai/igényei.
Nem látom be, hogy miért kéne a jelenleg ETH-ben levő pénzügyi vagyonnak az ETH2.0 esetén GPU-val továbbra is remekül bányászható altcoinokba átáramlania. Kivéve persze akkor, ha az ETH vagyon meghatározó részét épp azok birtokolják, akik a GPU bányászatot üzemeltetik is, mert akkor nekik nagyonis érdekük lehet a vagyon altcoinba való átáramoltatásával altcoinokban buborékot fújni, hogy immáron annak bányászása legyen profitábilis tevékenység.
Viszont ez egy ilyen művelet szerintem eléggé vörös jelzés lenne az abba vetett hitre vonatkozólag, hogy a kriptovaluta eredendően mentes minden központi irányító akarattól és átláthatósága miatt nem lehet prédája semmilyen rosszindulatú zéró-összegű piramis játszmának.Az én várakozásom (reményem, jövőképem, találgatásom) a következő:
A 2022Q2-ben megtörténő Merge esemény már kellően közel van ahhoz, hogy nagy bizonytalanságot keltsen további hardveres beruházásokat illetően és ezért a következő hónapokban kevésbé meredeken de tovább fog csúszni lefelé a GPU árfolyam.
Ugyanaez a Merge esemény szerintem az ETH-tel kapcsolatos befektetéseket is kissé bizonytalanná teheti. Mert nem tudni, milyen lesz az ETH2.0. Összeomlik-e az árfolyam? Olcsóbb vagy drágább lesz-e a tranzakció? Kellően biztonságos lesz így is? Stb2022Q2-ban megtörténik a Merge és az ETH árfolyama onnantól nem fogja rángatni a GPU piacot.
A politika látva azt, hogy az ETH, mint PoS kriptovaluta működőképes, a bitcoin kivételével kitiltják/betiltják a PoW kriptovalutákat, de legalábbis a bányászatukat és egy rövid időre visszaesik a világ energiafogyasztása.Ugyanakkor tartok tőle, hogy nem ennyire fekete-fehér a történet és a bányászok és az ETH vagyon meghatározó részét birtoklók között nagy az összefonódás.
-
Petykemano
veterán
Érdekes, hogy bár az ethereum ára visszaemelkedett a január végi alacsony $2400-os szintről ~$3000 körülre... [link]
Valamint az ethereum profitability is visszaemelkedett $0.037/MHs szintről $0.04/MHs fölé. [link]
És továbbra is emelkedik a nehézség és a network hashrate [link]Ennek ellenére a februári mérés során alacsonyabb árakat mértek, mint januárban.
Persze nem állítom, hogy a csökkenés trendszerű lesz. Lehet, hogy a februári árakban épp a január végi zökkenő miatti elbizonytalanodás volt mérhető és ha folytatódik az ETH árfolyamának lassú emelkedése, akkor újra megnő a bizalom a GPU alapú bányászfarmokba való befektetés iránt is.
Nagyjából hasonló történt tavaly júliusban is. Látható, hogy a megugró ETH árfolyam ellenére abban a hónapban még picit csökkentek az árak. -
Petykemano
veterán
Azért lenní szerintem különösen érdekes, mert az intelnek elég régóta szoktak lenni kihizatali problémái. Emlékezzünk a Broadwellre, amire rácsúszott a Skylake és a 10nm-n is csak letiltott mütyüröket tudtak piacra vinni kezdetben.
A TSMC annyival jobb helyzetben van, hogy náluk legalább 2-4 cég próbálgatja a legújabb gyártástechnológiát 50-100mm2-es lapkákkal, míg az intelnél a 100mm2-es letiltott lapkáktól a 400-600mm2-es böszme szerverchipekig hosszú az út.
Persze nyilván mindenkinek hosszú, csak sokkalta hasznosabb, ha már az elején értelmes dolgokat tudnak gyártani - apró csempéket. -
Petykemano
veterán
Tőlem olvashattál ilyen álláspontot.
Annyival egészíteném ki, hogy mindig van egy waferből jobb és rosszabb fogyasztású példány. A rosszabb fogyasztású általában magasabb frekvenciát tud elérni.
Ennek megfelelően nem biztos, hogy kukába kerültek volna az 50W TDP-be bele nem férők, hanem 6400-ként adták volna $120-ért a fullos példányt és $80-ért a vágottat.(Ilyesmire utal az Intel slide-ja is, amely.szerint a vágott navi 23 lett volna a 6500xt)
[link]
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #44802 üzenetére
Nemhiszem.
Rajtuk Marad, de azért ott van másfél év kiéheztetett gamer hada. El fog fogyni.
Csak a boltból már nem viszik el olyan hamar, vagy a kurrens árakon.egyáltalán. ahol polcra kerül,megnőhet a polcidő. Na ott majd elkezd csökkenni az ár és ő már nem fog újat rendelni a beszállítótól. Mivel nem jön annyi rendelés, a beszállító se fog annyit rendelni. És ez szép lassan végigmegy a réz meg egyéb beszálllítókig.
(Kérdés, a megnövekedett gpu kereslet mit húzott még magával)
De összességében nem készült lényegesen több kártya, mint amennyit a gamer piac fel tud venni. -
Petykemano
veterán
Már csak 2300-2350 körül van.
De ez persze nem jelent semmi biztosat. Bármikor jöhet valaki, aki nagy tételben mondja, hogy "na most érdemes venni", és pánikból újra mohóság-hangulat alakulhat ki.
Hetekig kéne így lennie ahhoz, hogy elkezdjék legalább visszamondani / nem átvenni a raklapostól megrendelt videokártyákat, amit az ellátási lánc aztán megpróbál kinyomni a DiY gamer boltok "polcaira", miközben minden lépcső igyekszik minimalizálni a veszteségét és áthárítani az alatta/mögötte levőkre.Mindenesetre ha ez tényleg így történik, akkor érdemes és izgalmas lesz majd a 3DCenter grafikonjain nyomon követni, hogy milyen hamar és milyen hatással lesz az bolti ár / msrp arányra.
-
Petykemano
veterán
Intel 7 vs TSMC N5 vs TSMC N7 vs Samsung 8LPP
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #44791 üzenetére
MLiD forrásai / állítása szerint:
Az AMD azért választotta a $199-os msrp árat a kurrens piaci viszonyok alapján reálisabbnak tűnő $249 helyett, mert arra számítanak, hogy Q3-tól jelentősen javul az ellátottság (jelentsen ez bármit) és tartható lesz az msrp.Vajon mik lehetnek a meghatározó szempontok? Az RDNA3 megjelenése? Vagy talán az AMD is arra számít, hogy az ETH2 váltással vége a gpu-bányászatnak?
-
Petykemano
veterán
válasz
Petykemano #44785 üzenetére
Holnap lesz kongresszusi meghallgatás hasonlóan az energia vs kripto témában [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44776 üzenetére
"En arra lennek kivancsi, ha a banya behalna egyik naprol a masikra akkor mi lenne a piacon"
A gyártók elkönyvelnék, hogy a gaming piacnak vége.
Nade komolyra fordítva a szót.
Direkt nem gyártottak többet, mint amennyit a gamer piac tervezetten felvett volna. Ha máról holnapra bedőlne, akkor az történne, hogy az addig bányában használt kártyák - egy része - kikerülne a használt piacra. Nem biztos, hogy szuperolcsón, de az új kártyák piaci áránál alacsonyabb áron. A lényeg, hogy szép lassan a mostani emelkedett piaci árakhoz képest alacsonyabb áron átszivárogna a készlet azokhoz a gamereknek, akiknek a gyártók az eltelt időszakban szánták, vagy akikhez tőlük átkerült volna, ha meg tudták volna venni.Szerintem nem került a piacra olyan többlet mennyiségű kártya, ami bedöntené az új kártyák piacát. Különösen ha azt is figyelembe vesszük, hogy vajon hányan mernének bányából kártyát venni.
Lehet ,hogy a 2.5-3x teljesítményű nextgen érkezése és az ETH2 bevezetésének időzítése nem véletlenül esik egybe. Az AMD és az Nvidia helyében lehet, hogy megkerestem volna az ETH-es arcokat, hogy figyu, halasszátok el, mert ha ez a váltás 2021 végén megtörténik, akkor ránk borul a GPU piac a következő két negyedévben, mert senki nem veszi a portékát. Viszont ha a váltás akkor történik meg,a mikor kijön a nextgen, akkor a gamerek már inkább azt akarják majd megvenni és a bányászokra rohad a készletük, vagy ők buknak nagyobbat.
egyébként: megint felmerült az EU-ben, hogy betiltsák a PoW típusú kriptovalutákat (azok bányászatát ) [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44771 üzenetére
Olvastam olyan véleményt - nem ezzel a hírrel kapcsolatban - hogy az elektronika sem mentes a boom&bust jelenségtől. Mondják, hogy most fullba pörög a piac, ezért sokmilliárdos befektetések történnek a kapacitások kiépítésére, de mire azok elkészülnek, addigra leszálló ágba kerülhet.
Most azt hagyjuk is, hogy 2020-ban rengeteg pénz (dollár és euró) áramlott a gazdaságba (pontosabban a pénzügyi eszközökbe) és azzal mi lesz [1] [2] [3]
A kripto lufi biztosan fújta a GPU lufit, a home office pedig a PC lufit.
De a PC/notebookok terén már megállt a növekedés. 2021Q4 persze erősebb volt, mint 2021Q3, de mindkét negyedév éves összehasonlításban gyengébb volt, mint 2020. [link]És persze ezzel biztosan a cégek is tisztában vannak és nyilván kalkulálnak vele, nem ész nélkül építik a mai kereslet hatására a három év múlva üzembe helyezhető kapacitást.
De ahogy csökken a keresleti nyomás, mégha az nem is sokkszerű, akkor is előfordulhat, hogy fölös kapacitások maradnak meg, amit olcsóbb termék gyártására lehet fordítani, vagy amivel nagyobb volument lehet gyártani valamiből.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44769 üzenetére
bányába a CDNA2-t kéne kiadni. De szerintem az AMD-nek arra sem fussa waferből.
Hiába az AMD-nek nem megy a Bonanza Banzmine [link]Abban egyébként igazad van, hogy akár egy ilyen lapka is elég lenne a sok GDDR6 helyett még a csúcs gaming VGA-k ba. És ez igaz a sávszélre és a kapacitásra is.
És lehet, hogy EFB-vel már nem is lenne olyan drága, mint interposerrel.De én a komplett rendszerre gondoltam.
Nem tudom.... nem tudok példát mondani, de úgy tudnám jellemezni, hogy tudod, valami, ami annyira nagyszerű és egyszerű, és annyira mindenkinek jó lenne, hogy ettől megrészegülve olyan sokat kérsz el érte, hogy végül alig venné meg valaki és akkor áh, hagyjuk is. -
Petykemano
veterán
/crypto/
Bírom ezt a srácot, nem azért, mert annyira jókat mond, hanem mert ötletes és hangzatos a felkonfja.
Let's talk about it. [link]Általában minden árfolyamcsökkenésnél (portfólió: beszakadásnál) felcsillan a remény, hogy na talán most omlik be a bánya, vagy legalábbis lesz talán picit jobb.
Mindenesetre a pár hete szerényen csökkenő eth árfolyam és a folyamatosan emelkedő network hashrate miatt (meg talán az emelkedő energia árak miatt) folyamatosan csökken a profitabilitás. Állítása szerint már egészen alacsony.
Persze ne éljük bele magunkat. Az árfolyam ingadozhat, holnap akár ki is lőhet.
Ami számíthat az az ETH2.0, ami sokadik halasztás ellenére ismét küszöbön van, elvileg 2022Q1-Q2.
Ami érdekes az az, hogy a srác szerint ha ez megtörténne és az eth elvesztené a bányászat érdekeltségét, akkor nyilván az 1PH/s számítási kapaxitás átállna valami más altcoinra, de ez a kapacitás azokon a niche piacokon annyira nagy, hogy nagyon hamar felverné a diffculty-t és azzal letörne az ott elérhető szerény profit is.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
Hát ez a késve nemlétező zen3d, és az apróra vágott 6500XT (és a ryzen 5000 széria 300-as alaplapi támogatásának hiánya) mellett ez már pitiáner tétel, elsikkadt, de közvetlenül a ces után feljött néhányaknál. Van egy slide ami 15W-os eredményeket mutatja.
Én nem értem, vagyis... ezek a piti átverések tényleg megérik?
Nekem már a Cezanne+Lucienne esetén is az volóbáz érzésem, hogy nem nagyon férnek bele a 15W-ba, ezért oda igazából a refresh megy.
Most is van ilyen érzésem, hogy a Rembrandtnak nem kellemes terep a 15W(kevés az alkalmas chip), ezt a szegmenst inkább Barceloval fednék le. -
Petykemano
veterán
Jönnek ki a középkategóriás Intel Alder Lake processzorok(ról a tesztek)
[link]Állítólag a 12400F $167 árcédulával kerül majd forgalomba. Persze tény, hogy ez a legkedvezőbb, de nem feltétlenül általános árazása a középkategóriának. Valójában
De érdekesek a kommentek, vélemények:
"The ~$185 Core i5-12400 beats the $299 Ryzen 5 5600X and $259 Ryzen 5 5600G in key areas. Putting the Core i5-12400 up against AMD's price-comparable models isn't a fair fight; the Core i5-12400 beats them by huge margins, but that's because the $240 Ryzen 5 3600X and $199 Ryzen 5 3600 leverage the aging Zen 2 architecture." [link]"167$ for a CPU that will give you 240 Hz with ease in any e-sports title, even with 3200 MHz DDR4. Have to say, Intel brought everything: performance, and value to the market." [link]
"for AMD 12600 is extremely painful, with it beating 5800X in ST and gaming, about matching MT while being cheaper than 5600X single CCD ryzen is ded" [link]
Ezek alapján az Alder Lake középkategória méltán lehetne a középkategóriában nagyon sikeres. Az eredmények és az arra alapozódó vélemények alapján juthatnánk arra a következtetésre, hogy "OMG AMD is dooooomed" vagyis hogy az AMD kénytelen lesz árat csökkenteni és nem igazán kérhet felárat a 3D stackelt verziókért sem - legalábbis a középkategóriában, amennyiben oda is kínálja.De a látszat ne keltesen bennünk megtévesztő, hiú reményeket: a mérések szerint kompetitív helyzet önmagában nem fogja az AMD-t lépésre sarkallni. Az elmúlt néhány negyedévben nem érdekelte őket, hogy vesztettek pár százalékot a DIY piacon. Az árkorrekcióhoz két másik dolog is szükséges:
a) A versenyképes középkategóriát az Intelnek tudnia kell készlettel kiszolgálni (nem beszélve arról, hogy ehhez szükséges megfelelő árazású alaplap is) Erre azért van némi esély, különben nem kínálnák ennyire olcsón - ahogy az AMD sem tette az 5600X-szel.
b) Az AMD további piaci részesedést illető veszteségeket is bőven hajlandó lesz elviselni a desktop piacon, mert a portékáját elsősorban a szerverek piacán értékesíti - mindig is ott akarta. Áresés majd csak akkor várható, amikor a Zen3/Zen3D alapú Milan/Milan-X szerverprocesszoroktól átveszi a zászlót Genoa és felszabadulnak a zen3 chipletek.Ennek megfelelően engem meglepne, ha a mostani 5600X teljesítményét hirtelen leszállítanák $199-ra. Szerintem a játékokban IPC előnnyel rendelkező 6600XT (3D stacked) továbbra is minimum $299-ért megy majd és az 5600X-nél esetleg 100Mhz-cel gyorsabb 6600X kerül majd $249-be. Figyelembe véve azt, hogy a 3D stackelt verzióra mindenki brutáls felárat vár, ez még így is eléggé best-case scenario lenne.
Most ez itt persze csak egy hasraütésszerű bemondás, a fő mondanivaló az, hogy az AMD árazását most szerintem nem az fogja meghatározni, hogy az Intel melyik ársávban mit kínál, hanem az, hogy mire van kapacitása. Aztán remélhetőleg amikor a szerverpiac lefordul a 6-7nm-ről, akkor az azon készülő termékek közelednek a budget árazáshoz.
-
Petykemano
veterán
Két összehasonlítás van
41.3M iops az nvidiás mérés eredménye, ami 4x jobb, mint a 2020-as fungusvalami, ami csak 10m iops volt.
Az a fungusizé hasonló DPU-s megoldás, ha jó tudom.A más összehasonlítás pedig az, hogy a 41.3-at leosztották a 24 (SSD-k számával) és így jött ki magasabb IOPs érték (~1.73m iops) mint az Intel optane ssd leírásában szereplő 1.5m iops
Szerintem egyébként megéri ilyenekkel foglalkozni. Vagy inkább úgy mondom, indokolt.
A GCP-ben jelenleg az SSD kategóriájú disk 300iops/10GB -ot kínál. Ami elég topa, hiszen ogy 1terás SSD-től nem 30.000 iopsot várnál ma már, hanem minimum 300.000-t.
Nem véletlenül kínálnak local SSD-t. [link]
(Persze ma már van valami extreme performance SSD kategória is, ahol valószínűleg inkább iops alapján fizetsz) -
Petykemano
veterán
Bocs, csak hogy jól értem-e.
Manapság a virtualizált környezetben már nem törvényszerű, sőt inkább valószínűtlen, hogy az adataid (lemezed, köteted) fizikailag abban a szerverben, vagy akár ugyanabban az adatközpontban van, ahol a virtuális géped (konténered) fut.
Az adat elérése egyik a két fizikai vas között hálözaton keresztül valósul meg. És ezeknek a DPU-kNak a célja a fizikai lemezeket tartapmazó adattároló szerverben a throuthput és az iops növelése. Ahelyett, hogy hálókártya-CPU-lemez elérés helyett a dpu egy pcie eszköz, ami egyben hálózati csatlakozót is tartalmazza, ahonnan a kérések jönnek, és a CPU kihagyásával közvetlenül (pcie-n keresztül) kezeli a lemezeket.Jól értem?
Lényegében olyan - pőrén megfogalmazva -, mint egy hálókártya és egy hardveres RAID vezérlő kártya egyben, másképp megfogalmazva: hálózati RAID vezérlő.És akkor a cikkhez a kérdésem:
Tehát akkor egy tökmindegy milyen szerverben az nvidia 2 DPU kártyával és 24 valamilyen NVMe SSD felhasználásával jobb IOPS értéket ért el egy SSD-re vetítve (ez fontos!), mint egy Optane SSD egy 8-as konfigban (amit gondolom CPU vezérel?).:
-
Petykemano
veterán
HWBU elemzés és jövőbetekintés GPU árakról
Igazából csak a szokásos. Nemsokára pont annyira lesz csak érdekes, mint az óránként ugyanazt harsogó M1 híradó.
Csak azért linkeltem, mert érzek némi kéjes elégtételt nem csak afölött, hogy egyetértünk azzal, hogy a GPU-k piacon az árakat felfelé hajtó kereslet a bányászat irányából van, hanem afölött is, hogy 11:50-kor elhangzik az általam is használt narratíva a jelenségről: "[...] miners are hardly normal customers given that GPUs are basically money printers"
Egyébként az ethereum network hashrate napokon belül eléri az 1PH/s-ot [link]
Ez attól függően, hogy milyen kártyával nézzük, 7-15millió kártya teljesítményét jelenti, amit csak az ethereum használ el.
Boldog karit
-
Petykemano
veterán
válasz
Gyuri27 #44687 üzenetére
Én nem értek egyet azzal, hogy ez ennyire "egyszerűen" megoldható lenne.
Ezzel persze távolról sem azt akarom sugallni, hogy de, vegyük meg drágának tartott áron, mert hát piacgazdaság van, azt kell megfizetni, amit elkérnek.
De egy országos, hovatovább világszintű gamer-bojkott szerintem jelenleg csak azt érné el, hogy bányászok kiugorjanak a bugyijukból, hogy milyen olcsón hozzá tudnak jutni. Lehet velem nem egyetérteni. De sajnos mivel CPU-t lehet msrp áron kapni GPU-t meg nem, ez nekem azt sugallja, hogy a GPU-kat különös kereslet övezi és erre a különös keresletre nekem hihetőbb magyarázat az áramból automatikusan pénzt (persze kriptovaluta formájában) termelő bányászat, mint az, hogy emberek még mindig otthon ülnek a nappaliban, munka nélkül rengeteg idővel, de mégis egy valag pénzzel vagy home-office-ban és még mindig azon morfondíroznak, hogy be kéne újítani a PC-t.
Szóval szerintem a bojkott nem érne célt, mert a készletet ugyanúgy felvásárolnák a bányászok.
Ugyanakkor abban sem teljes mértékben hiszek, hogy itt hirtelen 2-3x annyi pénz került elő a fiókból ugyanarra a használati értékre és hogy ez tartósan így tud maradni.
Ha valakinek ma van $500-ja egy belépő kártyára, rácsodálkozunk, hogy "nahát, akkor tehát eddig is ki tudtad volna fizetni?. Nade el tudjuk képzelni, hogy ugyanő (ha ugyanaz vásárolt) 2 évvel ezelőtt ugyanígy rendelkezett $500-ral llyen célra és abból nem egy $500-os kártyát vásárolt volna, hanem teljesen racionálisan beérte volna egy $200-ossal is?
Én nem.
Persze ha muszáj, az ember belenyúl a pénztárcájába, vagy hitelt vesz fel. Vagy elengedi a vásárlást.Tehát vagy az van, hogy valójában nem ugyanazok vásárolnak ma, mint korábban...
Vagy 2 évvel ezelőtthöz képest ennyivel jobbak a jövedelmi viszonyaik.Sok esetben hallani olyanról, hogy valaki úgy vásárol kártyát, hogy a felárat majd lebányássza. Ugyanő a bányászat nélkül (után) pont ugyanúgy nem fog 2-3x.os áron kártyát venni.
Ha a FED és az EKB befejezi a pénznyomdát, akkor három eset lehetséges:
a) Nem történik semmi. A kriptoban bennálló pénz értéke ugyan már olyan nagy mértékben nem fog nőni, mint az elmúlt 1 évben, de azért tartja az értékét, kellően titkos, viszont likvid.
Ekkor a kriptovaluta bányászat és elszívó ereje velünk marad, amíg olyan sok hardver be nem kapcsolódik, hogy egy következő gPU bekapcsolásával már kisebb lenne a haszon, mint a felhasznált áram értéke.
b) a kriptovaluták piramisjátékosai ("befektetői") egy kaján "a fák nem nőnek az égig" mosoly mellett rákattintanak az eladás gombra (mielőtt más teszi meg), hogy a maximális hasznot realizálják. Ezzel persze rágyújtják a házat azokra, akik csak pénzmegőrzőként használnák. Az árfolyamok összeomlanak, az összeomló árfolyamot követően pedig összeomlik a bányászat is.
c) Az előző után viszont vállalkozó kedvűek rögtön elkezdenek vásárolni, mert hiszen a legutóbbi felfutásnak az volt a tanulsága, hogy aki 2017-ben vásárolt, baromi nagyot kaszálhattot. És aztán visszatér a piac volatilitása. -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44685 üzenetére
Nekem úgy tűnik, hogy az AMD és az Intel vagy az Nvidia némileg más sku preparációs gyakorlatot alkalmaz.
Az Intel és talán méginkább az Nvidia esetén mintha nagyobb lenne a bizonytalanság, vagy több a selejt, vagy több a javulás. Elég gyakori, hogy elkészítenek egy lapkát, kiadnak vele egy sku-t és aztán ugyanarra a lapkára 4-6 havonta kiadnak egy új sku-t. Vagy azért, mert közben javult a kihozatal, vagy azért, mert összegyűlt egy bizonyos mennyiség valamilyen rossz vagy épp kiváló minőségű lapkából.
Ezzel szemben mintha biztosra menne, vagy legalábbis ilyen dolgokkal kevésbé foglalkozik. Az AMD esetén viszonylag kevés az SKU és elég ritkán fordul elő az is manapság, hogy ugyanabból a lapkából kiadjanak egy picit kevésbé vágott, vagy valamival magasabb frekvenciát elérő változatot. Persze nem mondom, hogy soha, mert volt 3_00XT is. De azt egyáltalán nem lehet mondani, hogy 1-2 havonta jelentenének be valami új, javított, frissített, válogatott változatot.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44680 üzenetére
Pontosan én se tudom, hogy ki szedi a sápot a hagyományos logisztikai láncban.
Ha más termékeknél nincs ilyen 2-3-szoros árnövekmény, mint a videokártyák esetén, akkor lehet, hogy az se mindegy, hogy milyen mértékű a túlkereslet. (Direkt nem beszélek chiphiányról, mert itt valójában minden chiptervező és gyártó cég halálra keresi magát, és bármilyen nagy fejetetejénállás/drágulás is van a logisztikában, azt nem veszem be, hogy az AMD félék által megtervezett, TSMC által legyártott chipek és az Asus-félék által összeszerelt eszközök, miközben a cégek hatalmas profitokat söpörnek be, az áru valójában hánykódik valahol a óceánon, vagy kallódik a kikötői konténerekben.)Na mindegy. Szóval szerintem a videokártyák terén szerintem arról van szó, hogy nagyjából a lánc minden szintjén vastagabban fog a ceruza és így rakódik össze. Minden szinten lehetnek megbízható több-kevesebb raklappal megrendelő bányászok, akik nagytételben rendelnek és nem nekik adni csak úgy éri meg, ha többet kérsz érte a hagyományos csatornán. De mindegy is, a lényeg hogy nagymértékű a túlkereslet és megengedheted magadnak, hogy 5% marzs helyett 20%-ot kérj. Vagy 10% helyett 30%. A számokat nem tudom.
disztribútor => nagyker => kisker => (scalper =>) végfelhasználó
Ha minden szinten 10% marzs helyett vastag 30%-kal dolgoznak, akkor az eredeti beszerzési árhoz képest nem 1.5x, hanem máris 3x drágább a termék a végfelhasználónak és közben minden szereplő szedi magát, de nem annyira, hogy az kizárólag rajta múljon a drágaság."csak az én elmémben létezik, pláne, hogy az egyik a consumer ellátásról beszél, másik pedig egy NV miner edition, amit nem feltétlenül érint a chiphiány, mert nyilván drágábban lehet eladni a GPU-t. Hiány csak ott van, ahol kevesebb a pénz."
Hát érted, ez olyan, hogy legyártja a chipeket és ha van megrendelés a drágábban eladható verzióra, akkor abbana formában adja el. Ez igaz az AMD-nél arra, hogy mennyi chip jut epyc-re vagy desktop CPU-ra, vagy mennyi jut PRO vagy consumer GPU-ra. És szerintem igaz itt is. Az CMP kártyaként eladott chipek pont hiányozni fognak a konzumer chipeket használó kártyák piacán. Persze világos, hogy jelenleg ott is bányászok vásárolnák fel.
Tehát ha holnap kitalálja a Központi Bank, hogy WC papír lapokért készpénzt kaphatsz, és még aznap eltűnik az összes WC papír a boltokból, akkor ezt vajon minden idők legnagyobb papírhiányaként, vagy minden idők legnagyobb túlkeresleteként lenne érdemes emlegetni?
-
Petykemano
veterán
TSMC: N4X
"Newest 5nm Enhancement Tailored for High Performance Computing Products"
- These HPC features will enable N4X to offer a performance boost of up to 15% over N5,
- or up to 4% over the even faster N4P at 1.2 volt. -
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44636 üzenetére
A cikkből idézve:
"You might find it hard to buy a graphics card right now, but that doesn't mean AIB shipments haven't slowed down in the last 12 months... in the biggest GPU shortage in history (and no, it's not because of miners)." [link]Eközben:
[link]
Jaxson egy következő épületet tervez direktben az Nvidiától megrendelt 170HX kártyákkal megtölteni. -
Petykemano
veterán
Jó, azért kapitalizmus és kapitalizmus között is van különbség.
A szociális piacgazdaság és az angolszász liberális kapitalizmus nem ugyanaz. Dolog pikantériája az, hogy talán még csak nem is abban különbözik egymástól, hogy mennyire van jelen az állam, hanem hogy a gazdaság mely szereplőit mennyire támogatja, vagy kinek a kedvére tesz. (Persze nincs ilyen személy, hogy állam, mert azt azok vezetik, akiket megválasztunk, viszont a pártok remekül terelik el a tömegek figyelmét ilyen kérdésekről olyanra, hogy változtathasson-e nemet az óvódás a szülei beleegyezése nélkül)Létezik fogyasztóvédelem, ami egy olyan kis szereplőket tömörítő érdekvédelmi szervezet, aminek a célja épp az, hogy az egyenként minden kisembernél nagyobb cég ne mondhassa azt, hogy hát "nem működik a termék, amit kifizettél? Így jártál!"
Létezik versenyhatóság is, amely egy hasonló érdekvédelmi szervezet, aminek meg az lenne a célja, hogy ha egy cég piaci gyakorlata az előzőre hajaz, akkor ne fürödjél be azzal, hogy nincs más választásod mint hogy a következőt is ugyanattól a cégtől veszed. Hogy a választásoddal jutalmazhasd vagy büntethesd a cégek piaci viselkedését. Minél több szereplős egy piac, annál inkább a versenyhatóság és minél kevesebb szereplős egy piac, annál inkább a fogyasztóvédelem szerepe kellene nagyobb legyen.Persze ezt most nem azért mondtam, mert azt gondolnám, hogy scalpering tevékenység ellen a fogyasztóvédelemnek vagy a versenyhatóságnak kellene fellépnie. Lehet, nem tudom. Csak azért említettem ezeket, hogy a tisztességes piaci magatartás elvárására és betartatására léteznek állami szervek (Mégha alulfunkcionálnak is) és nem minden működik azon az elven, hogy az erősebb kutya... Ez a piaci logika, és az állam, mint a polgárok érdekvédelmi szervezetének épp ennek kellene ellentartania.
Tulajdonképpen mi akadályoz meg bárkit abban, hogy bemenjen a teszkóba és felvásárolja az összes wc papírt és ott a parkolóban elkezdje kétszeres-háromszoros áron árulni?
Jó, persze elsőre az ember legyint, hogy majd biztos hoznak majd még készletet. De nem hoznak, vagy ha hoznak, akkor azt is azonnal megveszi a parkolós scalper.
Másodjára az ember legyint, hogy hülye vagy, akkor majd megveszem egy másik boltban. De nem, mert ott is van egy ember, aki már felvásárolta és a parkolóban árulja kétszeres-háromszoros áron.Azt gondolnám, hogy előbb-utóbb valamelyik állami hatóság kimondaná (ad abszurdum bíróság) azt, hogy a hozzáadott érték a különbség a kiskereskedelmi tevékenység és a scalping között. A kiskereskedő hozzáadott értéke a hozzád fizikailag közel levő üzlet, az ügyfélkapcsolat, a garanciális ügyintézés vállalása, a készletezés, vagy ha ez nem, akkor éppen az, hogy alacsonyabb színvonalon, de alacsonyabb költséggel oldja meg másoknál és árelőnyt biztosít a vásárlója számára.Tehát pl a sarki kisboltos is a teszkóban veszi a wc papírt, és másfélszeres áron adja, de mégiscsak nyújtja számodra azt a szolgáltatást, hogy ott van a sarkon. Hogy most ez kinek éri meg, és kinek nem, az vitatható.
Ezzel szemben a scalper begyűjt, piaci készlethiányt idéz elő és drágábban értékesít. Hol van itt a fogyasztó számára a hozzáadott érték? Talán nem tudná megvenni a boltban? Tehát a scalper olyan problémát old meg a tevékenységével, ami nélküle nem létezne. Erre egészen biztosan ki lehet jelenteni, hogy ez tisztességtelen piaci magatartás.Lehet, hogy erre vonatkozólag még nincsenek meg a megfelelő jogszabályok, de lehet értelmezni a helyzetet. A dömping árazás is tiltott, pedig előtte volt olyan tisztán piaci "vállvonogatós" magyarázat, hogy "hát miért ne tehetné meg a madaras teszkó, hogy olcsóbban adja a kenyeret annak előállítási áránál? Az ő pénze bánja, ha veszteséges! Kapitalizmus van, a sarki pék legyen termelékenyebb!"
-
Petykemano
veterán
válasz
olymind1 #44671 üzenetére
Tegyük hozzá, hogy nem hiszem, hogy a GPU-k ára a scalperek miatt magasabb ennyivel az msrp-nél. A scaplerek a túlkeresletet kihasználva nagyjából a boltban már nem kapható termékek bolti árára tesznek rá még egy lapáttal.
Az a videokártya, amit mondtál, gondolom ez: [link]
A különbözet lényegesen nagyobb, mint amennyit az áfa magyarázna. Ugyanakkor áll a kérdés: a teljes magyar kiskereskedelmi szektor kartellezne? Vagy lehet, hogy magyarországon a nagyker is már ennyivel többért adja, mert mondjuk ennyivel nehezebben szerzi be, mint a mindfactory?Egyébként a "nem veszek" hozzáállással személy szerint egyetértek.
-
Petykemano
veterán
válasz
Raggie #44668 üzenetére
"Itt a probléma inkább az itthoni kiskerek bődületes haszonkulcsával van."
Nos, én nem tudom, mi a helyzet. Abu júliusban, amikor az kriptó árcsökkenése miatt csökkentek a gpu árak is, azt mondta, hogy még hírtelen keresletzuhanás esetén sem hiszi, hogy az árak is zuhannának, mert a kiskerek nem szívesen vállalnák be a többszázres bukót a kártyákon, ami épp rajtuk fut keresztül, vagy amit épp sikerült készletre venniük - a nagykertől is drágán.Tehát te azt állítod, hogy a nagyker árak már normálisak, csak a magyarországi kiskerek tulajdonképpen kartelleznek? Hát nem tudom. Akkor egyre többen kéne hogy külföldről vásároljanak. Mekkora az árkülönbözet, amiért magyar kiskerből tudsz hozzájutni, vagy máshonnan?
"Én továbbra sem értem, hogy miért nincs egy bolt sem, aki elkezdene normális áron feliratkozó sorbanállós listával értékesíteni."
Erre szerintem lehet magyarázatot találni.
Pl ha a boltok sem jutnak hozzá az áruhoz "normális" áron. Tehát nem arról van szó, hogy ők normális áron szerzik be a nagykertől de aztán hatalmas árréssel hatalmasat kaszálnak. Ebben az esetben valóban lenne értelme azzal kitűnni, hogy lemondasz a hatalmas árrésről, de nagyjából mindenki inkább nálad akar vásárolni, ezért az összes eladott.terméken a hasznot te realizálod. De annak nagyjából semmi értelme nem lenne, hogy egy msrp alapján 150eFt-os kártyát ne 300eFt-ért vegyél meg, hanem 280e-ért, miközben a nagyker ára 250eFt volt.Ilyen kereslet/kínálat viszony (túlkereslet) esetén még az se kizárt, hogy valójában valahol olyan licit rendszer működik, hogy az kapja az arut, aki többet ajánl érte.
A lényeg, h ha akarná ae tudna msrp áron kínálni neked.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44637 üzenetére
Na itt is egy érdekes cikk. (Tudja a pék, vajon hiteles-e?) [link]
Mindenesetre amiket mond, abban azért igaza van, nehéz belekötni.
Tehát amit a scalper csinál az az, hogy ha valamiből szűkös az árukészlet, akkor arra lecsapnak és jóval drágábban adják tovább. A szűkösséget ugye itt nem annyira az határozza meg, hogy abszolút értelemben mennyit gondolnánk soknak vagy kevésnek, hanem sokkal inkább az, hogy a scalpernek mekkora tőkéje áll rendelkezésre, amit bele tud invesztálni és mennyi logisztikai/raktározási kapacitás áll rendelkezésére. Ez lehet akár 10e vagy 100e darab is, ami persze sok pénz, de ha pörög a bissznissz, akkor a volumennel skálázódik a jövedelem is.És nehéz belekötni, mert a tőzsdén ugyanez megy. Veszel valamit valamilyen áron és azt reméled, hogy ha azonnal nem is, de később lesz olyan mértékű kereslet rá, hogy többért is el tudod majd adni. Az olyan azonnali - arbitrázs - ár persze viszonylag ritka. De valójában egy kereskedő mindig ezt csinálja: egy bizonyos forrásból vásárol viszonylag jó áron és elviszi olyan helyre, olyanok számára, akik nem férnek hozzá az eredeti forráshoz és persze számukra drágábban adja.
Nagyjából ez történik: [link]
De mit lehetne tenni?
Nyilvánvaló, hogy az ellátási láncot a scalperig különösebben nem izgatja. Ez így nem pontos. Úgy kell érteni, hogy az ő üzletüket közvetlenül kár nem éri. Akkor kezdene aggódni, ha a scalper közvetlenül az ő beszállítójától vásárolná fel előle és ő elesne az árréstől. Jelenleg nem esik el, a tervezett mennyiségben a tervezett áron értékesít. Maximum azon gondolkodhatnak el, hogy hát ennyi erővel ők is adhatnák drágábban és akkor nem más fölözné le a hasznot.
Nyilván az illetők hamar felhagynának a tevékenységgel, ha a közönség egyszerűen nem venné meg. Akkor rárohadna a felvásárolt készlet - egy idő után biztos nem venné meg a következő és következő terméket a shopból.
Persze nagy kérdés, hogy ilyen esetben a scalper vajon csak közvetítő ágensként, vagy kereskedőként szerepel?
Az első esetben a tranzakció olyan, mintha valaki a saját nevére vásárolt terméket használt áruként számlával és garanciapapírral együtt eladná. A második esetben pedig ugye ő állítja ki a számlát és viseli garanciális ügyintézés stb terheket mint egy retailer shop.Amennyiben az első eset érvényes, arra mondhatná a törvényhozó, hogy sorry, de garanciális jogokat átruházni innentől nem lehet. Ez valószínűleg azért némileg letörné a vásárlási kedvet. Én legalábbis nem szívesen vennék meg egy olyan terméket, amihez nem kapok (vagy hiába kapok) egy számlát, amit valami megbízható boltban tudok érvényesíteni is.
Persze ezt ki lehet játszani azzal, hogy a bolti (bot)vásárlás szolgáltatásra feliratkozók nevében történik, így az ő nevükre kerül kiállításra a számla a termékről és persze egy külön számla a ügynöki tevékenységről. De ha nem iratkozol fel erre a szolgáltatásra előre, akkor a scalper nem is tudja előre megvásárolni előled a boltból. márpedig a jelenlegi üzleti modell nem arra épül, hogy hiány van a boltban és ők felárért biztosítják neked, hogy elsőként/hamar hozzájuthass a termékhez, hanem az is része az üzleti modellnek, hogy az előre felvásárlással ők maguk idézik elő a hiányt.
Persze biztosan lenne aki erre akkor elkezdené vállalni a garanciális ügyintézés bonyolítását is legalább az előre felvásárolt példányokra nézve, ha épp nincs előrendelés.
Kemény, most nincs több ötletem
-
Petykemano
veterán
Lecserélt kártyák alatt eddig épp az általad említett RX 580-akra gondoltam. És azt is hozzátettem, hogy nem is úgy értve, hogy kiszuperált ócskavasként óccóért megy valami gyerek gépébe, hanem feltörekvő bányászokhoz, aki már lehet, hogy bukik majd rajta, mert drágul az áram, vagy ilyesmi.
De ha azt mondod, hogy nincs ilyen hatás, hiszek neked.Devid_81
"Boldog boldogtalan banyaszik, de oszinten egyetlen embert nem ismerek aki ekozben crypto penzekkel vasarolgat es szamolgatja a ETH/bitcoin bitjeit a crypto wallet-jaban, hogy van-e meg eleg venni belole egy pizzat vagy sem.
Ehhez kepest nagyon sok koca banyaszt ismerek...
Gondolom a legtobb tranzakcio abbol van (es a fee a banyasznak) hogy sokan csak tozsde szeruen fel/le veszik forgatjak a penzuket."
Szerintem ez így van. Persze vannak cégek, amelyek dolgoznak azon, hogy akár kriptót is elfogadjanak. Szerintem persze ennek motivációja nem annyira az, hogy azt gondolják, hogy az milyen modern fizetőeszköz, hanem az a spekuláció, hogy a kriptó, amivel fizettél, idővel majd még többet fog érni.Addig jó nekünk, míg nem használják az emberek. Nem is biztos, hogy lehetne.
Ha nagyon felmenne a tranzakciók száma, könnyen lehet, hogy olyan mértékű tranzakciós díjat kéne fizetni, ami már bőven nem érné meg."Even second-generation cryptocurrencies like Ethereum suffer from limitations in their throughput and scalability. The Bitcoin network can currently only process seven transactions per second and guarantees only 4.6, while ETH can handle between 15-45, this is a roadblock if the usage exceeds this which it occasionally does. The ETH 2.0 network will scale to a potential 100,000 transactions/sec; for comparison, VISA averages 1700 transactions/sec and claims it can do 24,000."
[link] -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44659 üzenetére
Jó, hát mihez képest sok?
Ha mondjuk 20%-kal többe is kerül, akkor azért már ugye nem olyan szép, nem?Ami kérdés bennem felmerült, hogy vajon piacra kerülnek-e az elnyűtt 3080-ak.
Égig nőnek a fák? Érdemes még egy raktárépületet, még lakást, még egy szobát, még egy pincét telerakni bányagépekkel?
Vagy tartunk-e már ott, hogy új telepek már nem nyílnak olyan gyorsan/könnyen az új gépekkel, hanem inkább óvatosabban a meglevő géppark elemeit cserélik. valami hatékonyabbra, az a tuti, az legyen meg, aztán majd meglássuk.
Mondjuk például nem lehet, hogy a Yutani által emlegegetett HA hirdetések olyanok, hogy van egy bányászgép, pörög, termel, de azért fenn van az aprón, és ha valaki megveszi, akkor a helyére máris lehet venni egy újabbat, egy hatékonyabbat - raklakról, garival.(Persze ne legyenek illúziónk, ha ez így van, még az se jelenti azt, hogy akkor meg fognak jelenni régi kártyák áron alul kínálva, mert "A" óvatos, pénzénél levő bányászvállalkozó mellett mindig lehet egy "B", akinek a kiszuperált régi géppark valamivel olcsóbban még épp kapóra jön a most kiépítendő gépparkjába.)
-
Petykemano
veterán
válasz
GeryFlash #44653 üzenetére
Ma olvastam egy cikket, hogy leégett egy thai bitcoin bányászfarm és hogy most kárörvendhetnek a gamerek. A kárt forintban adták meg: 20millió forint.
[link]A FB-on ajánlott cikk alatt olyan hozzászólások voltak, hogy "na a hülye szerkesztő, nem is tudja, hogy nem a bitcoinbányászat miatt nem lehet kártyákat venni, hanem a chiphiány miatt"
Őszintének tűnt, nem cinizmusnak.
Inkább nem szóltam hozzá.Pedig hát lett volna mit tisztázni.
ARról nem is beszélve, hogy a 20millió forintos kár - persze az üzemeltetőnek súlyos, nem kívánnám másnak -, de az iparág egészének tekintetében nevetséges. A képeken látszik is, hogy ez egy lakóházban üzemeltetett géppark volt. Kábé olyan, mintha azt mondanád, hogy Mari néninek elvitte a ház körüli szőlőfürtök termését a peronoszpóra, kárörvendhetnek a sörivók, hogy mi lesz az idei borterméssel -
Petykemano
veterán
Azt érdemes figyelni, hogy folytatódik-e a "quantitative easing", vagy sem.
Amíg a FED és az EKB növeli a pénzkínálatot, addig a fúvódni fognak a lufik.
Ha megállna a likviditás növekedése, akkor ki tudja mi lesz? Talán a befektetők (piramisjátékosok) elkönyvelik, hogy akkor a kripto már nem olyan nyerő biznissz és visszatér a kripto volalitása, talán összeomlik, mert sokan elsőként akarnak kiszállnak belőle, hogy realizálják a profitot a növekedés leállásával. Vagy az is lehet, hogy a nyerészkedésnél erősebb a titkosság igénye és stabilizálódik az árfolyam.Abban lehet reménykedni, hogy az intel jelentős mennyiségű új kártyát hoz a piacra, ami több, mint amennyit a kripto kereslet felszívna.
Illetve azt lehetne még felvetni, hogy vajon hozná-e az AMD a Navi24-et, ha egyébként ugyanazt a kapacitást nagyobb nyerességgel tudnák értékesíteni drágább termékek formájában? -
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44643 üzenetére
Ó már alig várom, hogy januárban újra halhassam: "We love gaming"
De nézzük a jó oldalát. Úgy néz ki, 2022-ben újra megvehetjük a 4GB-os "Polaris" kártyánkat...
- ugyanazt a teljesítményt
- picit talán kedvezőbb, de nagyjából ugyanazzal a fogyasztással (vö: RX 470 4GB)
- nagyjából azonos, de talán picit magasabb áron.
...ha esetleg az elmúlt 4-5 évben valakinek bekrepált volna. -
Petykemano
veterán
Ez egy érdekes wccf hír. Mondom wccf [link]
Ha április 1 lenne, akkor még nevetnék is rajta.Viszont hogy őszinte legyek, különösebben már meg se lepődnék, ha kiderülne, hogy valójában már tömeggyártják (esetleg már nagyon közel van) azokat az 5nm-es GPU lapkákat, amiket normál körülmények között piacra vezetnének Q1-ben, de a sajnálatos logisztikai és más ellátási nehézségek miatt év végén terveznek hivatalosan piacra dobni és a köztes időben pedig az elkészült darabokat hivatalos rajt és kiskereskedelmi értékesítés nélkül nagytételben vásárló kiemelt partnereknek előrendelés alapján szállítják.
Ez egy bevett szokás a szerverek piacán. a Hivatalos rajt és a kiskereskedelmi forgalomba hozatal általában akkor történik meg, amikor a nagyhalak - vagy legalább néhány - hetekre van a termékindítástól (lásd: MS Azura + Milan X)
Mindenesetre ha ez valóban így történne, akkor azért várhatóan némileg javulhat viszont a kurrens termékek elérhetősége, esetleg némiképp az áruk is.
-
Petykemano
veterán
"Mogyorósi szerint a jövőbeni árfolyamokat tekintve főleg a FED és az EKB iránymutatásait érdemes figyelni, illetve, hogy a dollár mennyire erős.
Arra számítunk, hogy ha tovább tart a monetáris lazítás és a pénznyomtatás a világban, akkor még bőven van tér a kriptovaluták további emelkedésére, de a gyengébb dollár is mindig segíteni szokta a bitcoin árfolyamát: ha a DXY index lefordul a 97 körüli ellenállásról és a dollár újra gyengülni kezd, az jó üzemanyag lehet egy év végi rallihoz, ami a bitcoin esetében akár a 100 000 dolláros álomhatárt is jelentheti"
[link]És még csak nem is titkolják/tagadják, hogy piramiajáték.
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44619 üzenetére
Nem kell ez a pityogás. Egyrészt Lisa Su megmondta, hogy nem a kínálattal van baj, hanem a fizetőképességeddel. A termékek elérhetők, csak TE nem tudod megfizetni.
Másrészt meg hidd el, hogy legalább ugyanannyi esporter (mármint nem hobbijátékos, hanem hivatásszerű sportoló) vásárol kártyát, amennyi miner. Mindkettő abból él, hogy az eszköz segítségével áram felhasználása mellett generál valami kimenetet (az esporter pl videót), amire mások nagy érdeklődést mutatnak. Ehhez természetszerűleg a legjobb eszközökre van szükségük és az sokat megér számukra.
/sarcasm/
-
Petykemano
veterán
"illetve azt is, hogy a 7nm korlátozott, és CPU és APU terén is komoly ellátási hiányok vannak, amik vélhetőleg nagyobb profitú felhasználásai a rendelkezésre álló erőforrásoknak. "
Az AMD által előre lekötött kapacitások tekintetében ez igaz.
De ha ez abszolút értelemben is igaz lenne, akkor az Intel nem tudna a TSMC-nél GPU-kat gyártatni.
(Persze az Intel N6-on gyártat, de az az N7 továbbfejlesztése, ami több EUV layert használ. Nagy eséllyel a korábbi N7 gyártósorokat alakítják át N6-ra. De ha feltételezzük, hogy ez így nem pontos, N7-ről áttervezni N6-ra abból a célból, hogy ott hozzáférhessenek kapacitáshoz elvileg nem olyan nehéz.)Ezzel csak azt akarom mondani, hogy középtávon nem igaz, hogy
"Ha akarnánk se tudnánk többet gyártani ¯\_(ツ)_/¯" -
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44613 üzenetére
Lisa Su szerint veled meg velem van a baj.
"John Pitzer
A year ago, virtually, I complain that I couldn't find an Xbox or a PlayStation. We're a year later, I still can't find them. I'm pretty cheap. I don't want to pay 2x or 3x the retail.
Lisa Su
You can find them, you're not just willing to pay for them."
[link]
Az interjúban Lisa Su azt is elmondja, hogy mindent megtesznek azért, hogy a GPU-k a gamerekhez jussanak el, mert a kriptovalutabányászatot nem tartják olyan tényezőnek, amire hosszútávú üzleti stratégiát lehetne építeni.Szerintem ez azt jelenti, hogy az AMD továbbra sem fog több GPU-t gyártani annál, mint amennyit szerintük a GPU piacon a gamerek fel tudnának venni. Ez lehet, hogy nagyobb volumen lesz így is, mint a korábbi években - hiszen eltelt 1 év, a gamerek kiéhezettek, de valószínűleg azzal kalkulálnak, hogy ne szolgálják ki a kriptovalutabányás piacot olyan mértékben, hogy ha az egy bányaomlás esetén kiönti a használtpiacra a kártyákat, akkor megszűnjenek az új kártyákat érintő eladásaik.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44611 üzenetére
Márminthogy úgy érted, hogy Be szép is lenne, ha a bányászok 2 helyett 4 gyártó termékei közül válogathatnának?
De komolyra fordítva a szót. Elég érdekes.
Ha jól emlékszem, az AMD és az Nvidia jelenleg kb 40-45 milliós darabszámmal szolgálja ki a dGPU piacot. (Ebben benne van a notebookokba kerülő dGPU is)Úgy tűnik, hogy ez a mennyiség manapság meglehetősen kevés, ami jelentős piaci áremelkedéshez vezetett, ugyanakkor természetesen érthető, hogy a gyártókapacitásokat minden szempontból évekre előre kell lekötni, ezért nem is tudtak a termelés növekedésével rugalmasan reagálni - csak abban a formában, hogy a rendelkezésükre álló kapacitást a drágábban eladható termékek felé tolták el. (És persze az őrült keresletre az ellátási lánc minden szereplője minden szinten áremeléssel reagált)
Én reménykedem abban, hogy az Intel piacra lépése nem abban a formában fog megtörténni, hogy a korábban AMD vagy Nvidia által igénybe vett gyártókapacitásra licitált rá, hanem jövő évtől ténylegesen új, tehát a korábbi 40-45milliós példányszámot meghaladó volumen érkezik . Amennyiben ez így történik és ugyanide száll be szintén új kapacitásokkal az Innosilicon+Imagination is, akkor már
a világ energiatermelése és energiabiztonsága látja kárátmérsékelheti a piaci árakat. Különösen, ha az AMD és az Nvidia is úgy dönt, hogy ők is szeretnének nagyobb példányszámban értékesíteni.Ennek azért szerintem látszódnak jelei. Az AMD nem jönne ki a Navi24-gyel, ha ugyanazt a lapkaterületet el tudná adni Zen3-ként vagy Navi21-ként is. $/mm2 vonatkozásban bizonyára a cpu-k állnak az élen, aztán talán az APU és legvégén a GPU.
(Kivéve persze ha a Navi24 valójában valami third party megrendelésre készült semi-custom termék, amit a megrendelőnek gyárták és a selejtet lökik csak ki a OEM/DIY piacokra.)Első körben persze nyilván ráveti magát a bányászipar az új kártyákra, tehát hirtelen árzuhanást nem várnék sem az Intel sem más piacra lépésétől.
Viszont ahogy nő a bányászatra használt energiamennyiség, úgynő az energiaválság, ami mind az energia árában, mint pedig az energiabiztonságban meg fog mutatkozni nőa felhasznált energia mennyisége is, hiszen a mining difficulty értékben leképeződik a növekvő Network Hashrate. Tehát az egymással konkureáló bányászfarmok kapacitásnövelése dráguló bányásztevékenységet eredményez és hát amúgy is drágul az energia ára. Előbb-utóbb elérjük azt a szintet, ahol már nem fogja megérni. (Személy szerint jobban örültem volna, ha ezt nem a mindenkit érintő energiaárak növekedésével, hanem a kriptovalutákban mozgó likvid és semmirekellő tőke csökkentésével érjük el.)Amikor majd szép lassan elérjük ezt a szintet, akkor szép lassan enyhülni fog majd a kereslet az videokártyák iránt. Arra persze számítani kell, hogy még ebben az esetben is ezek a farmok őrült módon igyekeznek majd egy új generációs (alacsonyabb fogyasztás!) videokártyacsalád esetén a meglevő gépparkot lecserélni. Tehát én arra számítok, hogy ha és amennyiben a következő év során elérnénk ezt a telítődést, az 5nm-es gpu-k megjelenésekor azok ára újra az egekbe szökik és hirtelen megjelennek majd a használt piacon a leharcolt Ampere, és RDNA2 kártyák.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44609 üzenetére
Ami kiütötte a szemem az a chiplet design már az 5tflopsos változat esetén is és hogy a 10tflopsos képes 32db 1080p/60fps streamre. Ez nem tudom pontosan Mit jelen, hogy cloudban 32 jatékost tud egyszerre kiszolgálni a1080p/60fps szinten, vagy ez csak valami video enkódolásra vonatkozik?
Korábban mindig az volt, hogy hát azért GPU-t nem lenne annyira bonyolult készíteni, csak hát az amd és az nvidia birtokol minden IP-t, ami ehhez a "nem annyira bonyolult úthoz" szükséges volna.
Tulajdonképpen egyik új szereplő sem a semmiből jön. Az intel a saját korábbi fehlesztéseire épít, az innosilicon pedig imagination.A másik belépési korlát pedig általában a.szoftver.
Szerintem simán lehet, hogy hardver-technológia szempontjából.ha nem is előzi be az amd/nvidia/intel megoldásokat, de szerintem azon csodálkozni fogunk, milyem hamar követi a semmiből.
De közben ne felejtsük el, hogy az imagination az Apple beszállítója is és valahogy meg kellett oldaniuk a felfelé skálázódást. (Állítólag két M1Max chipet is még össze lehet kötni.) Innen nézve nem annyira meglepő, ha az imagination megjelenik a dgpu piacon is. (Cloud)
-
Petykemano
veterán
Most már tényleg úgy néz ki, hogy egy új cég lép be a dGPU piacra, hogy a
bányászokjátékosokpénzére hajtsonkedvére tegyen.
Innosilicon "Fantasy One": 32GB GDDR6X
+ dual-GPU - InnolinkA dolog csak azért nem tűnik nevetségesnek, mert az Imagination IP áll a háttérben.
Úgy vélem, hogy ez talán legvalószínűbben SMIC 7nm-en fog készülni.
-
Petykemano
veterán
Innosilicon A10 Pro+ 7GB Ethereum miner (750 Mh/s)
- 750Mh/s
- 1350W
- 4100 ojróCMP 170HX
- 164 MH/s
- 250W
- ez is 4-5000 dolcsiAnnyival nem jobb, sőt, a MH/s/W picit gyengébb is.
Cserébe azért sokkal olcsóbb. -
Petykemano
veterán
válasz
keIdor #44599 üzenetére
Én továbbra is azt gondolom, hogy a bányászat csak következmény. Ha nem lenne annyi könnyű (ámde persze kockázatos) meggazdagodást kereső szabad/likvid tőke, ami felduzzasztja a kriptovaluták értékét, akkor nem érné meg a bányászat.
Manapság így megy ez: kevés a reálgazdasági befektetés, mert a tőke körbenéz és azt látja, hogy a kisemberek egyre inkább elszegényednek, nincs értelme olyan beruházásnak, aminek eredményét aztán majd senki nem veszi meg. No meg hát lényegesen jobb megtérüléssel kecsegtetnek a tőzsdei-vagy tőzsdeszerű befektetések. Ami persze piramisjáték, mivel a megtérülést nem a reálgazdasági tevékenységből eredő profit, hanem az árfolyamnyereség adja. És amíg a nagy jegybankok folyamatosan pumpálják a pénzt a gazdaságba, addig ez a lufi örökké fúvódhat.Ha az EU-ból kitiltják a bányászokat, elmennek más országokba. Oroszország például lehet, hogy örömmel fogadná őket, boldogan építene nekik atom-és gázerőművet. Vagy akár a közel-keleti államok is lehet, hogy boldogan mennének bele egy olyan biznisszbe, hogy ők pénzt látnak a kőolajból, a bányászok pedig a kőolaj elégetéséből nyert árammal meghajtott GPU-kból.
És közben ugyanúgy EU és USA polgárok pénzei hajtanák ezt a motort és ugyanúgy vinné fel az energiaárakat, mert a lakosságnak akkor is versengnie kéne az áramért az árammal működő digitális pénznyomdával. Tehát félő, hogy csak annyit érnénk el, hogy a tevékenységet (annak környezetszennyezésével együtt) az EU határain kívülre helyeznénk. -
Petykemano
veterán
A svéd hatóságok ajvéjolnak a kriptovaluta bányászat energiaigénye miatt és kérik a PoW típusúak bányászatának EU terülétéről való kitiltását. [link]
Azt persze nem tudom, hogy ezt pontosan miképp lehet megvalósítani. Lehet hozni szabályt, hogy irgumburgum, ez tilos, de hogy tartatod be?
Mondjuk lehet, hogy az, ha otthon bányászgatsz akár 4-5 géppel, az még mindig nem olyan komoly, mintha vállalkozást alapítasz és/vagy egy raktárat bérelsz és ott ezrével tolod.Mindenesetre azért ezek felderítése kemény rendőrségi meló lenne szerintem.
-
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44588 üzenetére
Ha gondosan megnézed a grafikont, akkor a bal oldalon jelzik, hogy a skála az msrp-re vonatkozik.
Minden más ¯\_(ツ)_/¯Próbáltam a 3dcenter.org-on is megnézni, rákeresni, hogy van-e valami magyarázat, de csak csillagokat láttam: [link]
Nem tiszta, mi alapján számolják
De gyanús, hogy a táblázatban szereplő 10 retailert figyelik, hogy a felmérés idején az adott kártya (valamelyik AiB-ről) egyáltalán elérhető-e bármilyen áron.Tehát az átlagos elérhetőség növekedése azt jelenti, hogy mondjuk ezekből a kártyákból (már ami adott pillanatban megjelent) 2-3 retailernél volt elérhető egy-egy mintavételnél, addig ma már mondjuk 8-9.
-
Petykemano
veterán
- Overall GPU unit shipments decreased by -18.2% from last quarter, AMD shipments decreased by -11.4%, Intel’s shipments decreased by -25.6%, and Nvidia’s shipments increased 8.0%.
- The overall PC CPU market decreased by -23.1% quarter-to-quarter and increased 9.2% year-to-year.Ez vajon az M1, M1 Pro, M1 Max hatása?
Vagy csak lecsengett a home-office indukálta notebook felújítási kampány? -
Petykemano
veterán
válasz
Yutani #44583 üzenetére
Szerintem érthetőbbé válnának a csíkok, ha a grafikonon rajta lenne még az áruk polcon/raktárban eltöltött idejét is (nem tudom mi rá a pontos szakkifejezés)
Az availability szerintem nem azt jelenti, hogy ott van a polcon, ott van a raktárban. Vagy másként megfogalmazva nem raktárkészletet jelent. Hanem inkább valami olyasmi arányszámot, hogy az idő mekkora részében van belőle készleten. Ez lehet, hogy most már 3x jobb, mint tavaly ilyenkor. De még így is lehet, hogy nincs belőle felhalmozott raktárkészlet, és az áru nem tölt néhány percnél vagy óránál többet ebben az állapotban. másként fogalmazva: beérkezik és röviddel utána megveszik.
Árcsökkenés szerintem akkor fog bekövetkezni, ha megnő a polcon eltöltött idő - mert nem viszik el. Másként fogalmazva: ha éppenséggel felhalmozódnak a készletek, bedugulnak az ellátási láncok.
Egy nagyon rövid ideig ez történt június táján. Még volt is róla szó, hogy mennyire fájdalmas a kereskedőknek, mert ők egy-egy példányhoz magas áron jutottak hozzá, de mivel megcsappant a kereslet, kénytelenek csökkenteni az áron, viszont nem szívesen csökkentenék beszerzési ár alá.Pár évvel ezelőtt, amikor meglepetésszerűen megjelent valami új nvidia széria, akkor volt cikk arról, hogy rebate-tel kárpótolja azokat a kereskedőket az nvidia, akik az előző szériából még jól berendeltek annak normál árán, viszont az új széria megjelentetésével már értelemszerűen már nem tudták volna az eredeti áron eladni, csak olcsóbban, veszteséggel.
Tehát szerintem abban az értelemben nincs mesterségesen magasan tartva, hogy halmokban áll a készlet a boltokban, vagy a nagykernél, de magas az ár, nehogy olcsón hozzájuss. Valószínűleg még mindig pikk-pakk elkapkodják a boltokból.
Ami esetleg felmerülhet, hogy a kínálat tényleg ennyivel alacsonyabb-e a keresletnél, vagy valahol van-e valamilyen szűk keresztmetszet, vagy szándékos készlet csorgatás.
- Szűk keresztmetszet alatt értem a szállítási kapacitások felborulását. Hogy pl korábban volt egy "steady flow of goods", ami felborult, teljesen kiszámíthatatlanul érkeznek meg a szállítmányok. De ezt azért nem tartom valószínűnek, mert akkor ingadozásokat látnánk: amikor épp nincs áru, akkor felfelé megy, amikor meg beesik a szállítmány, akkor meg esik az ár, mert nem tudják hová tenni. Ilyet nem látunk.
Az persze még lehetséges, hogy a nagykerek tudatosan egyenlítik ki ezeket az ingadozásokat. Tehát amikor jön egy nagyobb szállítmány, akkor direkt nem csökkentenek árat, mert nem tudják, mikor jön a következő nagy szállítmány és ebből a készletből kell addig kihúzni. Ha nem arról van szó, hogy megtehetné, hogy többet rendel és meg is kapná, akkor nem nevezném mesterséges árfelhajtásnak.
Arról nem is beszélve, hogy ha csak ilyen szűk szállítási kapacitás problémáról beszélnénk, akkor azt látnánk, hogy valahol valakinél nagyon nagy eladatlan inventory halmozódik fel (amit ugye nem tud elszállítani az eladás helyszínére) és ebbe tönkremegy. Viszont eddig csak mesés profitokat láttunk.
- Szándékos készletcsorgatás esetén is látnunk kellene inventory felhalmozódást. Ha az importőr csinálja, akkor ott, ha a nagyker, akkor ott. Ha az AMD csinálja, akkor ott. Ha az AMD csinálná azt, hogy nem is gyárt annyit, amennyit el tudna adni azért, hogy amit legyárt, azt drágán tudja eladni, akkor a TSMC-nél kéne látnunk felhalmozódó készletet, vagyis fölös gyártókapacitást. De eddig mindenütt csak emelkedtek az árak és szűntek meg a kedvezmények.
-
Petykemano
veterán
-
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #44555 üzenetére
Tudom, már unalmas már...
De a kriptovaluta egy egy energiával fűtött digitális pénznyomda.Képzeld el azt, hogy feltalálják azt a gépet, ami pénzt nyomtat. Papírpénzt. Persze a pénz különleges képessége az, hogy van benne egy nyomkövető és bárki számára hozzáférhető egy nagy könyv, amiben benne vannak ebben a pénzben lebonyolított tranzakciók. De a tranzakciók lekönyveléséhez papír kell, a folyamat végeredménye pedig papírpénz a tranzakciót könyvelő kezében.
Bárki beszállhat, vehet ilyen gépet, ha hoz papírt. Vagy bárki építhet saját gépet, ami onnantól a saját bankóját nyomtatja. Persze ahhoz is kell papír.
Persze mai fejjel azt mondanánk, hogy ki az a hülye, aki pénznyomtatásba kezdene. De ne felejtsük el, hogy a központi jegybankpénz előtt létezett az, hogy minden banknak saját papírpénze volt, aminek az értékéért az adott bank állt helyt. És ha elolvasunk egy 50-100 éves regényt, vagy megnézünk egy 50-100 éves magyar filmet, még abban is szerepelnek úgynevezett váltók, ami nem más, mint egy papírfecni, amire valaki felfirkatonttta az aláírását, ami hitelesíti, hogy ha beviszed a megadott bankba a váltót, akkor azért pontosan a váltóra ráírt értékben kapsz jegybankpénzt. 50 éves amerikai filmekben még elég gyakran szerepelt az "írok egy csekket" jelent, ami valójában ugyanez.
Az, hogy ezek a papírfecik mit érnek valójában a beléjük vetett hit határozza meg.Tehát ha van mondjuk egy szép, vagy egy tetszetős papírfecni, mondjuk a HarapásPengő, akkor simán lehet, hogy bár kezdetben nem ér egy fabatkát, de még egy petákot se. De aztán azt veszed észre,. hogy hirtelen elkezdik venni. Forintért. HarapásPengőért ugyan nem kapsz a boltban semmit, de tódulnak az öltönyös urak, hogy forintért vegyenek tőled HarapásPengőt és azt veszed észre, hogy egy HarapásPengőért már egyre több forintot kaphatnál. Ugyanez történik az ÉteriPetákkal is.
Mit csinálsz ekkor? Egyre több papírt veszel, hogy minél több Harapáspengőt vagy Éteripetákot tudj nyomtatni sőt egyre több nyomtatógépet is üzembe állítasz.
Na most a kérdésem az: vajon mi fogy el először a polcokról egy ilyen helyzetben?
......
.....
....
...
..
.
Hát a WC-papír.
Na ezért vagyunk szarban!(Persze természetesen vegyük magunkat komolyan, a chiphiányhoz a digitális pénznyomtának semmi köze. Minden hiányt az otthon ülő home-office-ben PS5-öző sofőrök okoznak.)
-
Petykemano
veterán
Innosilicon’s “Fenghua No.1” graphics card
Elvileg ez az Innosilicon volt az, amelyik imagination IP-re épít GPU-t [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
Raggie #44548 üzenetére
Épp azt mondtam, hogy a hírekben szereplő Jeff Bezos 2020-as gazdagodása nem közvetlenül annak következménye, hogy az amazon bevételei milyen mértékben nőttek meg, amiből ő aztán osztalék formájában részesült. Bármilyen sikeres is volt a cég, a vagyonnövekedése az amazon részvényárfolyam növekedésének köszönhető.
Az eredeti mondandom megkérdőjelezett része az volt, hogy a FED és EKB által 2020-ban a gazdaságba nyomott 3000-3000 milliárd euró/dollár eljutott-e tényleg a bajba jutott emberekhezés cégekhez és arra fordítódott-e, amire a jegybankok szánták. Az állításom pedig az volt, hogy döntően nem, hanem ez a pénz nagyobb részt a tőzsdén és a kriptovaluták piacán landolt - ami buborékot képzett (ha úgy tetszik, inflációt) okozott ezen piacok árfolyamaiban. Én azt állítotttam, hogy ez okozta Jeff Bezos vagyonnövekedését ez okozta, illetve, hogy Jeff Bezos járvány idején történt gazdagodása és az, hogy hová talált utat az 6000 milliárd dollár/euró új jegybankpénz, összefügg. Ezt kérdőjelezte meg zsid azzal, hogy az amazon sikeres cég. Én meg erre azt mondtam, hogy kétségtelen, hogy az amazon sikeressége (és a terület, amivel foglalkozik) nagy mértékben összefügg azzal, hogy miért pont az amazon részvények árfolyama, de a bevételnövekedés, a 2020-as magasabb fokú sikeresség nem magyarázza Bezos vagyonnövekedését.
Természetesen a részvényben lévő vagyon virtuális. Dollárban számoljuk az értékét, de nem dollárban van, de dollárrá tehető. Vagy kriptovalutává.. De ha így nézzük akkor a dollár értéke is virtuális. Ma még 1kg valamit kapsz 1 dollárért, holnap már csak 0.9-et.
Az eredeti posztom lényege az volt, hogy ezeknek az eszközöknek az ára azért nőtt meg, mert az új 6000 mrd dollár/euró az eszközök piacára talált utat. Az ingatlanárak az építőipart hozzák és az építőuipari alapanyagok árait. a kripto pedig a chippiacot. Ezek a piacok nem fognak beomlani. Ahhoz, hogy a jelenlegi buboréknak tekinthető árnövekedést le lehessen törni a gazdaságba belenyomott pénzt vissza kellene szívni a gazdaságból - és lehetőleg azoktól, akik a buborékot fújt vagyon fölött rendelkeznek, nem pedig azoktól a szegényebb rétegektől, akiknek az adóját könnyű pár százalékkal megemelni.
-
Petykemano
veterán
válasz
Raggie #44546 üzenetére
"Az, hogy egy cég részvényének az árfolyama felmegy és ezáltal a részvények tulajdonosainak megnő a vagyona nem azt jelenti, hogy hirtelen valaki sok pénzt utal nekik. Mert akkor amikor lemenne az árfolyam akkor vissza kellene utalni tőlük azt a pénzt. És ilyen pénzmozgások niylván nincsenek."
Tényleg ennyire sötétnek nézel? -
Petykemano
veterán
"Szerintem valamit elnéztél, mert ezek a számok a részvényárfolyamra illenek, a piaci kapitalizációja "csak" 1788mrd dollár"
Ebben igazad van. csak rákerestem a gugliban és ezeket a számokat dobta ki a grafikonon. [link] Úgy tűnik, hogy valójában a részvényárfolyamot értelmeztem úgy, amit kerestem. elnézést, tehát az általam említett számok valójában és helyesen:
a cég részvényárfolyama ~$2000-ról felment ~$3500-ra, és a cég piaci kapitalizációja pedig ~$900mrd-ról ~$1700mrd-ra.Ettől függetlenül a mondanivalóm ugyanaz.
A $900mrd-ról $1700-ra ugró piaci kapitalizáció és a Bezos 4%-os pakettje ezt jelenti, hogy az $50mrd-os vagyongyarapodásból csak az amazon részvénypakett értékének növekedése kiadott $32mrd-ot. Persze Bezos vagyona addig se csak $36mrd amazon részvény volt.Mindegy. A lényeg, hogy Bezis vagyona nem attól nőtt, hogy az amúgy valóban rendkívül sikeres cég a módfelett magas profitot osztalékként kifizette, hanem csak "elszenvedte" az tőzsdei folyamatok miatt emelkedő részvényárfolyam vagyongyarapító hatását.
A nagy kérdés valóban az, hogy honnan jött a pénz, amitől így nőtt az árfolyam. Nem csak az Amazoné, hanem a Tesláé is, vagy a Microsoft, Apple, stb, valamint persze a kriptovaluták, ami most lehet kábé $2000mrd.
A pénz a semmiből nem jöhet. Én nem hallottam arról, hogy ezeknek a csodálatos tőzsdei szárnyalásoknak ellenpontja lett volna több más részvény összesen hasonló értékű zuhanása. Ennek hiányában nagyon gyanús, hogy az a 3000-3000mrd euró és dollár talált utat a tőzsdére és a kripto piacra azokba az eszközökbe, amik a közönség számára leginkább megbízható, értéktartó, cég esetén sikeres, erős benyomást keltette. (És ahogy mondtam, nem is vitatom, hogy ezek sikeres cégek volnának)
-
Petykemano
veterán
Próbálom értelmezni az általad megfogalmazottakat annak az állításodnak fényében, hogy a Jeff Bezosszal kapcsolatos felvetésem tévedés volna.
Nos, azt nem mondtam, hogy az Amazon ne lenne egy sikeres cég és hogy szemfényvesztés lenne.
Valóban a tavalyi év nagy lökés volt az e-kereskedelemnek. Az amazon éves árbevétele is $280mrd-ról $380mrd-ra emelkedett. Ez nagyon szép eredmény. De ha melléteszed azt, hogy.ugyanezen idő alatt a cég piaci kapitalizációja $2000Mrd-ról $3500mrd-ra nőtt, akkor emellett igazából eltörpül.Az amazon korábban is egy sikeres és félelmetesen monopolisztikus helyzetben levő cég volt.
Ez a sikeresség nyilvánvalóan indokolja azt, hogy miért gondolják vagyonnal rendelkező emberek, hogy érdemes amazont részvényt venni. Amit én állítok, az az, hogy Jeff Bezos vagyona nem nagyonis sikeres amazon rá eső osztalékának köszönhetően növekedett, hanem az általa birtokolt amazon részvények értékének emelkedéséből fakadóan. De a részvények értékének ilyen mértékű növekedéséhez szükség volt plusz forrásra. Ha a pénzmennyiség állandó, akkor az amazon részvények ilyem mértékű növekedése mellett azt kellett volna tapasztalnunk, hogy valamilyen más eszköz ára meg lemegy. Mert az emberek azt cserélik el amazon részvényekre, amit jobban akarnak.
Viszont ilyen eszköz nem volt. Minden (tőzsdei) eszköz ára felfelé ment. -
Petykemano
veterán
válasz
korcsi #44539 üzenetére
"plusz az egész kriptó piaci árfolyam (BTC) is csökkenhet hosszútávon"
2020-ban a FED és az EKB 3000-3000 milliárd dollárt és eurót pumpált a gazdaságba - ennek nagy részét szokás szerint céges és banki kötvények vásárlásával. Amit a cégek és bankok köszönték szépen és nem annyira munkahelyek megtartására, beruházásra költötték, hanem saját részvények megvásárlására, vagy más eszközök vásárlására, hovatovább eszközárfolyam-nyereség formájában realizálták és osztalékként és bónuszként kifizették a tulajdonosoknak/felsővezetőknek. A lényeg: a pénz nagy része azokhoz került, akik amúgy is vagyonosok voltak.Vajon valamiféle gazdasági csoda eredményeként lett a válság közepén Jeff Bezos 50milliárd dollárral vagyonosabb? Amazon részvények árának növekedésébből, igen, de nem az üzemi tevékenység profitjából! Vajon a Tesla tényleg ér 500milliárd dollárt - többet, mint a többi autógyártó cég összesen? Vajon véletlen volna, hogy 2020 harmadik negyedévében, amikor kijöttek a számok, hogy 10-20%-kal esett a GDP világszerte, a tőzsdék mégis szárnyaltak?
A közgazdászok csodálkoztak is, hogy hogy nem lesz infláció ekkora mennyiségű új pénz keletkezésétől? A válasz az, hogy azért, mert a nagy része az amúgy is vagyonnal rendelkezőkhöz került, akik nem költötték el, hanem a gyorsan emelkedő értékű eszközökbe fektették, hogy profitálhassanak a gyors eszközár emelkedésből. (értsd: ez egy önmagát erősítő folyamat)
Infláció volt, de nem a kisemberek (fogyasztási cikkek és szolgáltatások) terén, hanem az eszközök terén. mik az eszközök? Ingatlan, részvény, arany és ami ezek közül a legdinamikusabb áremelkedést élte meg, a kriptovaluta.
Az ingatlanok árának növekedése persze felpörgette az építőipart. Hiszen van mód a semmiből új ingatlant előállítani (építeni) és bekaszálni a nagy pénzt ingatlanfejlesztőként. Emiatt volt, hogy elsőként az építőipari alapanyagok ára ugrott meg.
A kriptovaluta árának növekedése pedig azokat vonzotta be, akik kriptovalutát tudnak a semmiből előállítani: a bányászokat. Ezért ugrott meg a gpu-k ára. (Ez nem a chiphiány, hiszen a GPU-k ára lényegesen nagyobb mértékben ugrott meg, mint mondjuk a processzorok, telefonok vagy más elektronikai chipeket tartalmazó termékek.)Ami azt illeti, én az energiahiányt is részben a bányászati tevékenységre vezetem vissza.
Ezek következtében elkezdett begyűrűzni az inflációs hatás az átlagember életébe is. 5-6%-os infláció van, amit már hiperinflációként emlegetnek. Persze valójában a hiperinfláció nem a fogyasztási cikkek terén, hanem az eszközök terén zajlott le. Nézzük csak:
2019 elejéhez képest a bitcoin 2000%-kal drágult. Vagyis egy dollár a bitcoinhoz képest 2-3 év alatt 2000%-kal inflálódott. az ETH-hez képest 3000%-kal is. A tesla részvényhez képest szintén 2000%. Ehhez képest az 5-6%-os infláció, vagy egyes termékek esetén a 20-30% eléggé "baráti".
Persze a különbség az, hogy az eszközt el tudjuk adni, a fogyasztási cikket pedig hát elfogyasztjuk.Az elképzelhető, hogy különböző eszközök (kriptovaluták, arany, ingatlan, részvény) árfolyamai fognak valamekkora ingadozást mutatni attól függően, hogy a "piacok", a "tőzsde" mennyire nyugodt, vagy izgatott. De a BTC és az ETH egy menekülő eszköz lett. mint az arany, vagy a svájci frank.
Ha összeszámolnánk, hogy mennyivel nőtt a piaci kapitalizációja a céges részvényeknek és a kriptovalutáknak, akkor valószínűleg kijönne az 5000-6000 milliárd euró/dollár EKB/FED pénz.
Amíg a jegybankok nyomtatják a pénzt és azzal a fent vázolt módon igyekeznek stimulálni a gazdaságot, addig ez a lufi tovább fog fújódni.
Korábban (<1990) ezek a módszerek működtek. A cégek nem halmozták a vagyont, hanem hitelből fejlesztettek és az erős szakszervezetek kiharcolták a béremelkedést. Ezért ami pénz a cégekhez került ilyen-olyan formában, azt bérként kifizették és abból vásárló erő képződött a lakosság zsebében. miután viszont a cégek egyre kevésbé kényszerülnek rá arra, hogy széles tömegeknek magas béreket fizessenek, ezért hülyék lesznek az ingyen pénzt embereket foglalkoztató beruházásokba fektetni. Legfeljebb olyanokba, amivel épphogy emberi munkaerőt váltanak ki.A kriptó árfolyam akkor csökkenne, ha pont az ellenkezőjét csinálnánk (mármint a jegybankok és a kormányok), mint amit eddig. Ahogy mondtam eddig az történt, hogy a kinyomtatott dollár olyanokhoz került, akik azt nem költötték el, hanem eszközökbe fektették. A folyamat megfordításához tehát dollárt és eurót kéne visszaszívnia a FED-nek és az EKB-nak és azt a pénzt meg kellene semmisítenie. (A félreértések elkerülése végett mondom, hogy amikor valaki kereskedelmi banktól hitelt vesz fel, akkor a kereskedelmi bank pénzt teremt és amikor az adós visszafizeti, akkor a teremtett pénz azáltal megsemmisül.)
Ahhoz azonban ez a pénzkivonás ne okozzon gigantikus válságot az kell, hogy ne attól kezdje el a kormányzat kivonni a pénzt, akiktől könnyű (lásd megszorítások, kisemberek adóinak növelése, szociális háló alulfinanszírozása, stb), hanem onnan ahol a korábban teremtett pénz inflációs buborékot okozott: az eszközöket tulajdonlóktól. Például pénzügyi eszközökre is érvényes vagyonadó, vagy magas árfolyamnyereség adó formájában.
Lehet erre azt mondani, hogy jó és azt hogy? Hát nem tudom. De szerintem nincs más módja. Valahogy most ez a globális társasági minimum adó is összejönni látszik.
-
Petykemano
veterán
válasz
sutyerák007 #44534 üzenetére
RAM-ot használó (több ram, több $$$) bányász eljárás vótmá? Ott még azért lehetne egy kis drágulás!
Vagy ami a sávszélességet használja ki? Nem volna baj, ha az legrosszabb esetben internetszolgáltatók kitalálnák, hogy emelni tudják a szolgáltatási díjakat. -
Petykemano
veterán
Új M1(P) vs teszt a HWUB-tól: [link]
Az M1P előnye sok esetben elég tisztességes és ha a fogyasztást is figyelembe veszed, akkor eléggé tekintélyt parancsoló.
Ugyanakkor a a különbség nagyjából akkora, amekkorát egy olyan termék hoz, ami egy új gyártástechnológián készül és amit a tervező nagyon oda akar tenni.
teljesítmény tekintetében az 5nm-es M1P több esetben pariban van az x86-os konkurenciával. Némely esetben a különbség nagyobb, de úgy vettem észre, hogy azok tipikusan azok a helyzetek, amikor képbe kerül egy dGPU is.
Ami a fogyasztást illeti az amd épp most dobta be, hogy az 5nm 2x power efficiency és 2x density. Ha mondjuk 20%-kal magasabb IPC-t számolunk és pontosan ennyivel alacsonyabb turbó órajeleket is egy 5nm-es cpu esetén, akkor egészen biztosan nagyon másként néznének ki az x86-os procik fogyasztási mutatói is.
Nem állítom, hogy na majd jön az AMD 5nm-en és agyonveri az M1-et, de ezek alapján úgy tűnik, hogy a zen4+N5 képességeire vonatkozó racionális várakozások mellett várható, hogy versenyképes terméket fognak tudni lerakni.
Hát persze az igaz, hogy később. Ha mondjuk az AMD-nek 2022 év végén lesz hozzáférése N5-ön APU-kat gyártani, akkor az ugye az M1-hez képest 2, az M1P-hez képest 1 évvel későbbi terméket jelent. De ez a különbség mindig megmarad, amíg az Apple el tudja vinni 1-2 évvel hamarabb a legfejlettebb gyártástechnológiát.
Kár, hogy ebben nem szerepelt még az Alder Lake-P. Lehet, hogy egy karhosszal jobb eredményt nyújtott volna a Cezanne-nál. De az is teljesen nyilvánvaló, hogy az Intel akkor fogja tudni visszavenni az szellemi elsőségét az Apple-től, ha
- a saját gyártástechnológiájával beelőzi a TSMC-t
- bevásárolja magát a TSMC-nél a legújabb gyártástechnológiára az Apple elé.Én egyikre se látok nagy esélyt. Egyrészt az Apple mellényzsebből fel tudná vásárolni az Intelt vagy a TSMC-t. Ezt a financiális lóerőt nehéz volna überelni.
Másrészt arról is volt már szó, hogy a TSMC azért jobb, mert sok a partner. Szerintem egyébként nem biztos hogy csak ez. Hanem mert az Apple financiális lóereje hajtja a kerekeket. -
Petykemano
veterán
Az M1P és M1X kapcsán már nem csak cpukat hasonlítgattak, hanem VGA-t is. Tehát az M1-ig lehet igazad. Itt egyrészről elmondható, hogy az a 10% árkülönbség az érezhetően jobb ST teljesítményért nem nagy ár. Ugyanakkor lehet, hogy sok esetben kerül figyelmen kívül hagyásra, hogy máskülönben almát körtével hasonlítunk, és ha már kell a 16GB, akkor már nem 10% a különbség.
Máskülönben M1P és M1X esetén már ott van a vga is. Ha nem lenne a bányászat, akkor egy 3070/M legfeljebb $500--700-ral dobná meg a noti árát. De most ezek 1100-1200 körül futnak. Legalábbis gondolom, hogy az OEM is emelt áron kapja már. Vagy ha nem, akkor azért adja annyiért, mert ennyiért is elviszik.Akárhogy is, eddig gondolhattad azt, hogy az Apple termékkel válogatottan kiváló hardvert kapsz egyedi szoftverrel, ami azért más módon - akár olcsóbban - megközelíthető
Most viszont tagadhatatlanul és érezhetően nagy előnyű világbajnok hardvert kapsz egyedi szoftverrel, amit még az azonos.árban kapható konkurencia megszorongatni se tud, nemhogy picivel gyengébbet, jóval olcsóbban kínálni.Másként megfogalmazva az Apple árprémiuma nem nőtt, de a az eddigi hajszálnyi előny érezhetőre nőtt.
Nem mintha én ezt tüzetesen vizsgáltam volna, de ez az érzetem a hurráujjongás okával kapcsolatban.
-
Petykemano
veterán
Azt olvastam a másik topicban, hogy az ilyen jellegű összehasonlításoknak az ad létjogosultságot, hogy a kurrens piaci viszonyok (chiphiány, bányászat, üres konténerek, felmondott dokkmunkások és sofőrhiány) miatt az Apple termékei már nem is annyira horror drágák, hogy azt lehessen mondani, hogy jó, tényleg jobb, de más árligában is játszik.
-
Petykemano
veterán
válasz
Raymond #44498 üzenetére
Ez tök jó, köszi
A "How efficient are P- and E-Core?" résznél a táblázatokban a 8+0 vs 6+8 sorokban érhető tetten a pollack szabály. A két konfiguráció nagyjából azonos helyet igényel és a teszt eredmény power limittől függetlenül az.hogy gyorsabban hajtódik végre a jól skálázódó feladat és kevesebb energiafelvétellel jár.
Persze a különbség ennyi kis maggal nem annyira nagy, hogy hátast kellene dobni tőle. -
Petykemano
veterán
Én azért az AMD-ben még reménykedem.
Gamingben ( [link] ) Generációról generációra 10%, 15%, 17% teljesítménynövekedést értek el.
Ugyanez CB R23 ST-ben: 13%, 21%, 20%
(Ez nem IPC, hanem teljesítmény, amiben az órajelnövekedés is benne van)Az apple M1 ST-ben spec mérések alapján nagyjából ott van, mint az 5950X [link]
Namost persze az egy 105W-os TDP-vel rendelkező sku, de nem hiszem, hogy azt kihasználná ST közben. Ettől függetlenül persze biztosan nagyobb a fogyasztása. Jobb eredményt adna, ha egy U-s procival lenne összehasonlítva, de az csak MT workload esetén kerül elő. [link]Szóval az M1 nagy magja 3.2Ghz-en ketyeg. Az 5950X pedig 4.9-et ér el ST esetén. Ez 53%-os frekvencia előny. (Aminek nyilván megfizeti az árát az AMD fogyasztásban és tranzisztorsűrűségben) mindenesetre nagyjából ekkora lehet az IPC előnye az M1-nek.
Ma már arról beszélnek, hogy a zen4 akár 30%-os IPC növekedést is hozhat. Nem tudom, hogy ebbe már bele kell-e érteni v-cache-t is, de a v-cache-sel együtt (+15% bizonyos szceniáriókban) az előrelépés a fenti számokhoz hasonló - "szokásos" - IPC növekedéssel együtt lehet annyi. Figyelembe véve, hogy ez már N5-ön készül talán a fogyasztás is szolídabb lesz.
Persze:
- ez még mindig nem az M1 szintje. Ebben szerintem nem is lesz semmiféle elmozdulás addig, amíg el nem kezdik szélesíteni az architektúrát.
- és közben az Apple is moving target, jövőre biztosan nekik is jön valami új architektúra N4-en. Amíg az Apple gyártástechnológiai előnyben van, addig biztosan lesz perf és perf/W előnye is. -
Petykemano
veterán
Ne legyünk igazságtalanok. A Rocket Lake-hez képest szép előrelépést hoztak össze.
De abban igazad lehet, hogy elmarad a várakozástól.
a 6 magos és 8 magos Coffee lake még egészen jól tartotta az előnyt a folyamatosan emelt frekvenciával és magszámmal. Az AMD le volt maradva ST teljesítmény tekintetében2 éve (2019 augusztus) jelent meg a Comet lake, ami már egy ilyen nagyon izzadtságszagű próbálkozás volt és a Rocket Lake idén év elején sem hozott áttörést
Ez az ábra szerintem nagyon jól visszaadja:
[link]Azért a Comet Lake-et említem, merthogy az még mindig skylake mag volt és persze 2 éve jelent meg.
A sunny Cove magok 18%-os IPC növekedést ígértek [link]
A willow cove / cypress cove magok ehhez képest kellett volna hogy kb 4-5%-ot hozzanak (Asszem a Tiger lake és a Rocket lake kapott ilyen magokat)A pletykák szerint a skylake magokhoz képest a Golden Cove magok-nak 50%-kal magasabb IPC-t kéne tudniuk. [link]
És egyébként névleg ezt hozza is. Az intel szerint átlag 19%-kal magasabb a GC IPC-je, mint a 11th gen (Tiger lake v Rocket Lake) [link]matek alapon kijön.
És Cinebenchben is kijön.De közben egyrészt a moving target van, másrészt az a moving target - az AMD - lényegesen nagyobb lépésekkel dolgozta le eddig a hátrányát generációról generációra.
A legszomorúbb számomra ebben az, hogy az az ígéret is kérdésessé (nevetségessé?) válik, hogy az Intel Az Alder Lake-kel fogja befogni az Apple-t.
-
Petykemano
veterán
Játékokban tényleg DDR4-gyel jobb, productivityben picit a DDR5-tel.
-
Petykemano
veterán
Igen, ezekben mind igazad van.
Csak arra akartam utalni, hogy ha mondjuk nem 14nm-en, hanem 7nm-en készül az IOD, akkor összességében 240mm2 lenne (monolitikusként persze lehet, hogy meg lehetneszabadulni az IF SerDestől, de ezt most hagyjuk. Ahogy mondtad, a megközelítésnek van előnye és hátránya is)
Elképzelhető, hogy ha nem 8, hanem 16 Gracemont mag lenne benne, akkor is meg tudná közelíteni még értelmes fogyasztás mellett is az 5950X-et, miközben az ADL lapkamérete is azzal kb 240-ra emelkedne.Ez még mindig nem jó. Ideális esetben épphogy azt kéne látnunk, hogy MT teljesítményt az Intel ezzel a megközelítéssel kisebb lapkából és kisebb fogyasztásból hozza ki. Ebből én egyértelmű hátrányt olvasok ki.
Csak arra akartam utalni az okfejtéssel, hogy azért a hátrány nem olyan mértékű, amit MLiD a magok méretének összevetéséből kiolvasott. (GC 2x> zen3 2x> gracemont )
-
Petykemano
veterán
Na megvannak az első ADL benchmark eredmények
Én bevallom, jobbra számítottam.
- A Rocket Lake esetén azt láttuk, hogy a szintetikus benchmarkokban jobban teljesít, de hogy annyival nem nyújt többet a játékokban, mint amennyi előrelépés látszik a szintetikus benchmarkban. Azt reméltem, hogy ezt a szépséghibát az ADL korrigálja (kicsit ahhoz hasonlóan, ahogy a Zen3 is korrigálta a korábbi zen generációk játékokban leadaott teljesítménye és a szintetikus benchmarkok közötti különbséget, még ha persze ez teljesen más tőről fakadt is) De én úgy látom, hogy ez nem történt meg.
az ADL CB-ben hozza a 20%-os teljesítménynövekedést, ehhez képest játékokban ez inkább csak 5-10-15%-ot eredményez a zen3-as konfigokhoz képest.
A Rocket Lake és a zen3 nagyjából azonos teljesítményt nyújtott CB ST-ben. Viszont a Rocket lake játékokban nem tudta ugyanazt a teljesítményt hozni. (Nyilván azért, mert amikor több mag dolgozik, már nem biztos, hogy belefér a magas frekvencia fogyasztása) a 20%-kal magasabb CB ST érték alapján várhattuk azt, hogy majd az ADL ellép ennyivel a zen3-tól is, de valójában csak a Rocket Lake-hez képest sikerült ilyen szép eredményeket elérni.*Játékok terén az AMD a V-cache-sel nagy eséllyel vissza fogja tudni venni az elsőséget.
* Légyszi ne menjünk bele újra abba a vitába, hogy csak az ostobák szerint indikátora a a CB ST pontszám a játékokban leadott várható teljesítménynek.
- productivity téren az eredmények nagyjából várakozásaimnak megfelelően alakultak. Pontosan azt vártam a kis magoktól, hogy "olcsón" (nem pénzben) megdobják a MT teljesítményt. Sikerült elérni és megszorongatni az AMD 12-16 magos processzorainak teljesítményét. Ebben az Intel eddig lemaradásban volt.
De milyen áron, te jó ég! 240W vs 140W fogyasztással. Tehát erre már én is azt mondom, hogy +100W fogyasztással valószínűleg a 5950X-ben is lenne még 15-20%
Szerintem ezt kár volt. Meg kellett volna elégedni azzal, hogy egyenértékű a 12 magos 5900X-szel, de játékokban jobb annál és a 16 magos Ryzent a befogni a Raptor Lake-kel.
A napokban jelent meg cikk azzal kapcsolatban, hogy a PL(?) különböző értékei esetén hogy alakul a teljesítmény. [link] Ebből az látszik, hogy 150W-on felüli utolsó 70W csupán 8%-os teljesítményt ad hozzá.- Felhasználóként azzal nem kell törődnünk, de technikai szempontból azért aggasztó, amit MLiD mondott, hogy az Alder lake nagy magjai 2x akkorák, kis magjai pedig feleakkorák, mint a zen3 magok. Ezek az értékek most azért összehasonlíthatók egymással, mert a TSMC N7 és az Intel 7 tranzisztorsűrűsége névlegesen megegyezik.
Ez azt jelenti, hogy méret szempontjából az ADL magok közel 20 zen3 magnak felelnek meg. Ami hát nem tűnik valami jónak, ha figyelembe vesszük, hogy azonos áramfelvétel mellett kb 12 zen3 mag teljesítményét hozná.
Ettől függetlenül a megoldás azért versenyképesnek tűnik. a 12 és 16 magos Ryzenek 2x~80mm2 + ~100mm2 lapkamérettel rendelkeznek, ami azért nagyobb, mint a ADL.
Ami hát egészen megkérdőjelezi a fenti méretekre vonatkozó megállapítástLocuza adatai alapján [link] :
Golden Cove mag L2$-sel: 7.04mm2
8db Golden Cove mag L3$-sel együtt: 84.23mm2Ehhez képest zen3 [link] :
zen3 mag L2$-sel: 4.05mm2
8db zen3 mag L3$-sel együtt: 67.78mm [link]Szóval azért mégsem akkora a különbség, csak máshol vannak a hangsúlyok.
Mindenesetre én valamivel jobbra számítottam.
Úgy ítélem meg, hogy teljesítmény szempontjából épphogy sikerült beérni, orrhosszal előzni az AMD-t, de verejtékezve. Ezt a v-cache + esetleg egyéb finomhangolások könnyedén ki fogja egyenlíteni. -
Petykemano
veterán
Gondolkodom, hogy vajon miképp lehetne ezt egyetlen értékbe belesűríteni.
De tartok tőle, hogy tényleg nem lehet.A TDP-nek szerintem annak kéne lennie, amit mondtam : tartós terhelés átlagos fogyasztása. És akkor kimérheted, hogy mondjuk 5 perc full terhelés esetén ennyire vesz fel és ami ennél is fontosabb, hogy neked ehhez kell méretezned a hütést. És akkor ha veszel egy 123W TDP-s hűtőt, akkor azt kell lássad, hogy a 123W TDP-s procis tartósan fut a névleges frekvenciáján. És ha kisebb hűtőt teszel rá, throttlingolni fog. Tehát ez a tartós fullos terhelésre lesz hatással. Ha meg jobb hűtőt teszel rá, akkor nem lesz gyorsabb, de örülhetsz,.hogy halk.
De ez az intelnél most a PL1, nem?
És aztán ott van a másik érték, hogy tulajdonképpen mi a maximális teljesítmény, amit a proci benyalhat. És kimérheted, hogy annál magasabbra nem megy. Neked ehhez kell méretezned az alaplapodat. Ha egy 234W-os procihoz 234W-os alaplapot teszel, akkor hozni fogja a névleges turbó értékeket. Hogy meddig, az persze attól függ, hogy Mit bír a hütés. Ha gyengébb alaplapot teszel alá, nem fogja megkapni a szükséges áramot és alul fog teljesíteni a várthoz képest az impulzus -szerű műveletekben
Ez az intelnél most a PL2.
Ebbe az egészbe a Tau kavar bele. Annak szerintem semmi értelme. Hiszen azt, hogy meddig vehet fel PL2 teljesítményt annak kéne meghatároznia, hogy milyen hütés van rajta, vagy anNak, hogy te mint konfiugrátor milyen tartós fogyasztási maximumot szeretnél.
Mit gondolsz, az AMD is áttér a PL1/PL2 definícióra, vagy' maradnak a ködös TDP-nél,.ami igazából semmiről nem mond semmit és semmilyen tényleges értékhez nem kapcsolódik?
-
Petykemano
veterán
Sajnos még csak ez sem. Tartósan is kb. 140W-ot vehet fel, mert ők egy elmés képletből származtatják a TDP-jüket.
Elnézést, igaz.
Ők is dugják fel maguknak a TDP képletüket.
Tulajdonképpen miért nem lehet ráírni, hogy akkor ez a proci 140W-os? Mármint persze azon kívül, hogy a 105W jobban hangzik.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Megbízhatatlan oldalakat ahol nem mérnek (pl gamegpu) ne linkeljetek.
- Bomba ár! Dell Latitude E5450 - i5-5GEN I 4GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Starlight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3276
- Xiaomi Redmi Note 13 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Macbook Air 13 2020! I3 / 8GB / 256 SSD. Akksi- 124 Ciklus
- Lenovo ThinkPad P1 G7
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest