Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-08-30 10:47:05

LOGOUT.hu

A legtöbb kérdésre (igen, talán arra is amit éppen feltenni készülsz) már jó eséllyel megtalálható a válasz valahol a topikban. Mielőtt írnál, lapozz vagy tekerj kicsit visszább, és/vagy használd bátran a keresőt a kérdésed kulcsszavaival!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#61551) Busterftw válasza HSM (#61549) üzenetére


Busterftw
veterán

Tehát a nyíltságon kívül nem innovált, hanem jött másodikként.

(#61552) HSM válasza Busterftw (#61551) üzenetére


HSM
félisten

Oké, leírom akkor egyszerűbben. Miközben a lassú standardizálási folyamat zajlott az AMD javaslatára, ők gyorsan kihoztak egy gyorsan összelapátolt saját verziót, drágán, hogy még ebből is legyen némi extra profitjuk és úgy tűnjön, kitaláltak valamit, amikor notebookoknál már gyakorlatilag 2008 óta a szabvány része volt ez....
Ez nem innováció, hanem marketing + nem túl felhasználóbarát stratégia.

(#61553) Yany válasza HSM (#61552) üzenetére


Yany
addikt

Akkor én is hadd egyszerűsítsek: tehát akkor a piacon másodikak voltak.

Másrészt... innovációnak én azt nevezném, ami előremozdít valamit egy aktuális állapothoz képest. Perpill a chiplet nemhogy nem járt látható előremozdulással, de vannak hangok, amelyek szerint éppen egyik oka a konkurens termékekhez képesti lemaradásnak. Noha nemcsak a chipletes implementációk maradnak le, részben az erre (látszólag, legalábbis egyelőre hiába) fordított erőforrások is magyarázatot adhatnak. Csak gondoljunk bele, ha mindezt energiahatékonysági fejlesztésekre fordították volna, miben lenne más a helyzet... Amúgy az NVIDIA szerintem a Tegra kifejlesztése óta messze többet tud az energiahatékonyságról, mint az AMD. (picit felidézi bennem a Core processzorok izraeli kifejlesztését, amikoris az Intel visszalépett a P4-től ugye és állva hagyta az AMD-t).

Építs kötélhidat  -  https://u3d.as/3078

(#61554) b. válasza HSM (#61552) üzenetére


b.
félisten

Az a hardveres Gsync a mai napig az egyik legjobb változó frissítési megoldás amivel a szabvány nem igen tudott még ma sem konkurálni. megszabta hogy az a monitor amibe az belekerült minimum mit tud, és az a mai napig is egyedülállóan széles tartományban működik, 1 FPS- től.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#61555) Busterftw válasza HSM (#61552) üzenetére


Busterftw
veterán

Aha, mese habbal.
2013 oktober Montreal eventen bejelentettek a G-Syncet (mukodo prototipussal demozva), decemberben mar voltak tesztek az elso kaphato monitorokrol.
4 honapra ra CES-en az AMD bejelentette, hogy dolgoznak a FreeSyncen.

Tehat te azt mondod, hogy az AMD bejelentese utan az Nvidia gyorsan osszelapatolt egy sajat verziot, gyorsan osszelapatolta a hardveres G-Sync modult, gyorsan osszelapatolta a monitor gyartokat akik aztan kijottek sorra a G-Synces monitorokkal.
Ez aztan az alternativ valosag.

Mikozben FreeSynces monitor meg 2015 januari cikkben szerint nem is volt piacon.
"AMD offers a similar technology called FreeSync that's compatible with that company's current R7 and R9 series desktop graphics cards. It, too, uses DisplayPort, but requires a monitor with the adaptive sync specification, which is free to use so it could be more widely available than branded G-Sync monitors (although adaptive sync monitors for FreeSync are not yet for sale)."

2014 Junius Computex-en az AMD mutatott egy prototipust, 2014 decembereben jelentettek be az elso monitorokat.
Es ez a FreeSync kanyarban sem volt a hardveres G-Synccel, sot, a mai napig nem az, mert a legtobb FreeSynces monitor 48Hz-tol mukodik, nem teljes tartomanyon.

Ez nem marketing, hanem innovacio, AMD meg mint kb minden massal, kijott masodikkent.

Yany
A chiplet ugye a DARPA CHIPS-tol szarmazik, csak az AMD hozta le consumer CPU piacra.

[ Szerkesztve ]

(#61556) PuMbA válasza Busterftw (#61555) üzenetére


PuMbA
titán

Egy javítás. Igaz, hogy 48Hz az alja, de az LFC (Low Frequency Compensation) miatt alatta is működik, mert akkor minimum megduplázza a képkockákat, hogy beférjen 48Hz fölé. Nálam is jól működik NVIDIA-val és 48Hz alatt sincs képtörésem, ugyanolyan sima minden, mint 48Hz felett.

[ Szerkesztve ]

(#61557) Yany válasza Busterftw (#61555) üzenetére


Yany
addikt

"A chiplet ugye a DARPA CHIPS-tol szarmazik, csak az AMD hozta le consumer CPU piacra."

Akkor pláne értelmetlen AMD-innovációról beszélni e tekintetben.

Építs kötélhidat  -  https://u3d.as/3078

(#61558) HSM válasza Yany (#61553) üzenetére


HSM
félisten

"...tehát akkor a piacon másodikak voltak."
Igen. Nagyszerűen megosztva a monitor-piacot a saját inkompatibilis megoldásukkal épp a szabvány bevezetése előtt. Ez aztán az "innováció".

Ami a csipletet illeti... Teljesen igaz rá az innováció, tudtommal korábban senki nem csinált hasonlót. Ami a koncepció mai hasznosságát illeti, valóban nem valami sok és biztosan megvan valahol máshol az ára. Ugyanakkor nem sokan számítottak arra, hogy ennyire vissza fognak esni a csip-eladások, és leapad az 5nm és korábbi gyártástechnológiák árkülönbsége. Egészen más lenne a csiplet megítélése egy jóval drágább, vagy telítődött kapacitású 5nm technológia mellett. Lásd pl. [link]

#61554 b.: Valóban vannak jó tulajdonságai, pl. a szigorúbb követelményrendszer. Ugyanakkor technikailag ezt nyugodtan megcsinálhatták volna a szabvány támogatásával is. A 200$-os kütyü úgy tudom, csak a frissítésfüggő OD megvalósításával tudott többet, mint a korai szabványos megoldások, amik picivel később megjelentek. De ezt implementálhatták volna szabványosan is, ha valakinek ez megért volna ennyi pénzt...

"az a mai napig is egyedülállóan széles tartományban működik, 1 FPS- től."
Ehhez nem kell G-sync. A széles tartományú szabványos monitorok is tudják, az AMD FreeSync LFC technológiájával (mai nevén AMD FreeSync™ Premium). Ugyanúgy 1FPS-től működik.
Lásd: "A display with LFC effectively results in the removal of the minimum refresh rate boundary. All displays in the FreeSync Premium and FreeSync Premium Pro tier are certified to meet mandatory LFC requirements." [link]

#61555 Busterftw : "4 honapra ra CES-en az AMD bejelentette, hogy dolgoznak a FreeSyncen"
Szerencse, hogy nem kevered össze-vissza az AMD implementációját (FreeSync) az annak alapját képező VESA Adaptive sync technológiájával. :W

"...sot, a mai napig nem az, mert a legtobb FreeSynces monitor 48Hz-tol mukodik"
Ez is fals infó... Ezen sorokat is egy 48-144hz-es monitorról írom, ami LFC-vel tökéletesen szinkronizál akármilyen kevés FPS-re is, tapasztalatból mondom. Persze, nyilván a legolcsóbb, minimális tartományt tudó megoldások egy alap G-sync monitor árának negyedéből nem fognak tudni ilyet, de talán ezen nem kellene nagyon meglepődni.

[ Szerkesztve ]

(#61559) HSM válasza PuMbA (#61556) üzenetére


HSM
félisten

És ne legyenek illúzióink, a konkurencia sem csinálja máshogy, mivel az ő általuk használt panelek sem voltak felkészítve extrém alacsony natív frissítésre... Csak náluk ezt nem a szoftver oldja meg, hanem a monitorba épített G-sync modul.

(#61560) Jacek válasza b. (#61554) üzenetére


Jacek
veterán

Dehogynem tudott konkurelni, szo szerint megolte :DDD halott hello szia neki :DD amit most ugy hivnak az meg ugyan az hardveres cucc nelkul nem?

(#61561) b. válasza HSM (#61558) üzenetére


b.
félisten

Nem akarok az időrendekbe belemenni,de az a kulcs abban amit írsz. Érdemes utánanézned az akkori szabványnak és a gsync modullal megjelent monitorok akkori tudásának Hz , tartomány stb terén. Tényleg prémiumok voltak. ( árban is)
A szabványos megoldások simán kiszolgálják a hétköznapi igényeket ma már,de apróságokban a gyártói megoldások jobbak és egyfajta tanúsításként működnek ma már. ( ideértve a freesync prémiumot is, ami szintén apróságokban jobb mint a szabványos vesa szerintem ) nem más működési tartomány terén plusz jött az ULMB is.
Amúgy a szabványos HDMI az RTX 3000 kártyákon ugyan úgy működik DP-n át meg már pár éve szintén szabványos megoldásként jelen van . Az RTX 3000 és onnantól felfele tulajdonképpen három féle sync áll rendelkezésre. HDMI 2.1 et támogató szabványos, DP-t támogató szabványos és a Hardveres G-sync.

jacek: nem egészen. Ez egy jó cikk.[link]
A Freesynccel nem vagy gyártóhoz kötve, ami jó dolog.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#61562) Busterftw válasza PuMbA (#61556) üzenetére


Busterftw
veterán

Csak ugye ehhez FreeSync 2 kellett mar. :)

(#61563) Busterftw válasza HSM (#61558) üzenetére


Busterftw
veterán

"Szerencse, hogy nem kevered össze-vissza az AMD implementációját (FreeSync) az annak alapját képező VESA Adaptive sync technológiájával."

Nem keverem, mindketto Adaptive Sync-re epul, az innovacio itt a G-Sync modul volt es piacon elsoseg. Nem "gyorsan" jott ki ezzel az Nvidia, mar csak a sajat hardveres modult kifejlesztese es gyartasa miatt sem volt ez lehetseges.

Az AMD sajat megoldasaval csak kesobb jott ki, masodikkent.

"Ehhez nem kell G-sync. A széles tartományú szabványos monitorok is tudják, az AMD FreeSync LFC technológiájával (mai nevén AMD FreeSync™ Premium). Ugyanúgy 1FPS-től működik."
A FreeSync Premium 2020-ban debutalt, olyan feature-rel amivel a G-Sync mar 5+ eve piacon volt.
A gond azzal van, hogy hiaba van ez a funkcio a Freesync monitorok tobbsege 48hz-tol mukodik.

Szoval adhatjuk hozza a tobbihez, RT, DLSS, esatobbi, amikkel az AMD csak jatsza evek ota a catch-upot.

[ Szerkesztve ]

(#61564) HSM válasza b. (#61561) üzenetére


HSM
félisten

"Tényleg prémiumok voltak. ( árban is)"
Amikor végre kijöttek a FreeSync-es alternatívák, ugyanúgy használhattak prémium, széles tartományú panelt benne, és jópár gyártó meg is tette.

#61563 Busterftw : "Nem keverem, mindketto Adaptive Sync-re epul"
Az adaptive sync-re épül szerinted az adaptive sync? :C Nincs több kérdésem.

"Nem "gyorsan" jott ki ezzel az Nvidia, mar csak a sajat hardveres modult kifejlesztese es gyartasa miatt sem volt ez lehetseges."
Persze, azért jöttek ki egy kutya közönséges Altera gyártmányú kész FPGA-val saját dedikált célhardver helyett, mert olyan régóta készült a boszorkánykonyhájukban.... :C [link] (forrás: [link] )

"A FreeSync Premium 2020-ban debutalt, olyan feature-rel amivel a G-Sync mar 5+ eve piacon volt."
Jó volna, ha befejeznéd a súlyos tárgyi tévedések tényként való feltüntetését... :W
Ugyanúgy 2015-től elérhető volt ez a technológia is, csak akkor még nem tartozott hozzá hivatalos certifikáció... [link]

"A gond azzal van, hogy hiaba van ez a funkcio a Freesync monitorok tobbsege 48hz-tol mukodik."
Mint írtam, nem a legolcsóbb gagyi típusokat kell megvenni. Ez nem a FreeSync hibája, hogy a technikailag alkalmatlan monitoron nem tudnak bizonyos dolgokat megvalósítani. Egy épkézláb FreeSync monitor már egyébként régen is tudott legalább 48Hz-120Hz tartományt, amivel már működőképes az LFC. Régi G-sync monitorból sem véletlen nem voltak ilyen olcsó megoldások.

(#61565) b. válasza HSM (#61564) üzenetére


b.
félisten

A G-sync 2013 ban debütált amúgy és már akkor is 30 Hz-t írtak minimum majd 1 Hz tól már ment rá pár hónapra. A Vesa 2014 ben, fél évre rá kb jelentette be az Adaptive sync technológiát amire a Freesync épült.
Természetesen jó dolog, hogy a nyomás hatására engedett Nvidia mert őszintén megmondva a hardveres Gsync szuperül működött az Asus monitoromon de a panel önmagában tragédia volt. Kb 3 helyen világított át meg hasonló nyalánkságok. :( A Samu ebben mérföldekkel jobb.
Nekem szerencsére jól működik az A-sync a Freesynces monitoron, de erősen gondolkodok, hogy váltok egy HDMI 2.1 vezióra az a biztos. Nem lehet itt megbízni egy cégben sem :DDD

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#61566) Busterftw válasza HSM (#61564) üzenetére


Busterftw
veterán

De most pontosan mit akarsz mondani?
Innen indultunk:
"...továbbra sem látom, hogy mit innovál és miben jár saját(!) utat a cég. Örök másodhegedűs..." - YANY
"Pedig bőven van náluk is, sőt. De valamiért nem tudják ezt megfelelően marketingelni, eladni. A kedvencem a G-sync esete volt, amit gyorsan kiadtak a zöldek, gyakorlatilag egy prototípus szintű megoldással, miközben az AMD azon fáradozott a VESA-n belül, hogy szabványos formában mindenki számára elérhetővé tegyék... Lásd p"

Tehat a FreeSynccel itt az AMD mit innovalt, amirol szo van?

"Persze, azért jöttek ki egy kutya közönséges Altera gyártmányú kész FPGA-val"
Ez miben vitatja a G-Sync innovaciojat es elsoseget?
A scaler quality control miatt kellett, mert amig az AMD-nek kb +6 ev kellett a FreeSync premium bevezeteseig, az Nvidia sajat scalerrel megoldotta a teljes tartomanyt.

"Ugyanúgy 2015-től elérhető volt ez a technológia is"
Tehat 2 evre ra amit a G-Sync mar tudott. Tudod, gyorsan, az Nvidia elott, innovaltak.

[ Szerkesztve ]

(#61567) S_x96x_S válasza Yany (#61553) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> Perpill a chiplet nemhogy nem járt látható előremozdulással,
> de vannak hangok, amelyek szerint éppen egyik oka
> a konkurens termékekhez képesti lemaradásnak.

ha meg bejön,
akkor ez lesz az oka, annak, hogy lehagyják a konkurenseket.

pl. az MI300 -ban CDNA3 -as chipletek vannak.
"AMD Instinct MI300 Details Emerge, Debuts in 2 Exaflop El Capitan Supercomputer"
( 24-core Zen 4 CPU, CDNA 3 GPU, and 128GB of HBM3 all in one package, what's not to like? )
https://www.tomshardware.com/news/new-amd-instinct-mi300-details-emerge-debuts-in-2-exaflop-el-capitan-supercomputer

jövőre meg jöhet ugyanez - csak RDNA3.5 ( vagy RDNA4 ) -el - az új Threadripper-be.


Mottó: "A verseny jó!"

(#61568) S_x96x_S válasza Busterftw (#61555) üzenetére


S_x96x_S
őstag

> A chiplet ugye a DARPA CHIPS-tol szarmazik,
> csak az AMD hozta le consumer CPU piacra.

a DARPA CHIPS részben egy kőleves program volt.
(2018) Köszi Intel :R
wikichip: Intel Opens AIB for DARPA’s CHIPS Program as a Royalty-Free Interconnect Standard for Chiplet Architectures

mint a versikében:

Ez elment vadászni,
Ez meglőtte,
Ez hazavitte,
Ez megsütötte,
Ez az iciri-piciri AMD pedig mind megette!

azért az AMD sok saját munkát tett bele ; és mivel nem volt más alternativája
elég nagy tétet raktak rá.

akkoriban az Intel-nek volt elég jó alternativája a chiplet-re
- és emiatt nem is tettek rá akkora fókuszt mint az AMD.
( nekik ez akkoriban nem volt kényszerhelyzet ; el is aludták ... )

Ez kérem szépen ... Technológiamenedzsment ..

( 2018 - Intel Chiplets ... )

[ Szerkesztve ]

Mottó: "A verseny jó!"

(#61569) HSM válasza b. (#61565) üzenetére


HSM
félisten

"A Vesa 2014 ben, fél évre rá kb jelentette be..."
Vegyük figyelembe, hogy akkor már vélhetőleg rég dolgoztak rajta. Az általam linkelt cikk alapján volt a Vesa-n belül is felhördülés a G-sync kapcsán....

"Nekem szerencsére jól működik az A-sync a Freesynces monitoron"
Mivel a FreeSync az Adaptive Sync AMD-féle implementációja, így meglepő lenne, ha nem működne. Az Nv is ezért tudja ezeket támogatni, hiszen szabványosak... :DDD Csak ezért ne válts HDMI2.1-re.... ;]

#61566 Busterftw : "Tehat a FreeSynccel itt az AMD mit innovalt"
Az AMD itt azt szerette volna innoválni, hogy legyen egy nyílt ipari szabvány, amire mindenki építhet azzal kompatibilis monitort/VGA-t, a mobil eDP példája alapján.
Aztán az Nv gyorsan bedobta a saját megoldását, remekül szegmentálva a piacot, és röghöz kötve a felhasználóit, mindezt eladva "innovációnak" (marketing, amiről írtam)....

"Ez miben vitatja..."
Ez nem azt vitatja, hanem a másik állításodat, hogy már mióta készült a garázsban.... Ez azt bizonyítja, hogy az Nv is csupán átmeneti megoldásnak szánta, és expressz sebességgel kellett vele piacra lépni.

"Tudod, gyorsan, az Nvidia elott, innovaltak."
Igen, megoldották ingyen, szoftverből, aminek az Nv-nél 200$-os pluszhardver kellett, ami még felsőkategóriás monitorok esetén is azért elég jól látható összeg. Ezt inkább tekintem innovációnak, mint az Nv akcióját...

(#61570) Rowon


Rowon
veterán

Érdekes a téma, személy szerint csak annyit tudok hozzászólni, hogy nekem az volt szimpatikus az AMD részéről, hogy a Linuxot is igyekeztek driveresen lefedni, pedig egy jóval kisebb piacról van szó, mint a Windowsé. 2014-ben bejelentették, majd egy évre rá ki is dobták az AMDgpu-t. Most is arról játszok és teljesen jó.

Az emberiség két legnagyobb találmánya az írás és a mikrohullámú sütő.

(#61571) b. válasza HSM (#61569) üzenetére


b.
félisten

Azért írtam, mert Onnan indultunk, hogy Nvidia szerinted a Freesync miatt összedobta a Gsyncet gyorsan. Az Nvidia 2013 decemberében már kész, legyártott, kereskedelmi forgalomba hozható monitort mutatott be és forgalomba jöttek az Asus gsync monitorjai, majd rá fél évre , 2014 ben az Vesa bejelentette az Adaptive Syncet.
Elkönyvelhetjük hogy 2013 decemberére a monitorokban jelenlévő hardvert már legalább 2012 ben elkezdte Nvidia tervezni azt gondolom az Alterával, és ellátni a hozzá való interfésszel és az egész köré felépíteni a szükséges szoftveres hátteret együttműködve a 4 kezdő monitorgyártóval.

Igen tisztában vagyok mi az a szabvány. Ezért írtam hogy most a 2.0 Dp és a HDMi 2.1 megjelenésével kezdi értelmét veszteni valójában a Freesync és a Gsync megnevezés, lassan egy egyszerű tanúsítássá degradálódik szerintem a dolog mindegyik oldalon. Én ennek örülök amúgy. :K
A HDMI 2.1 azért kell nekem hogy a PS5 mehessen rá frankón. :K

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#61572) Busterftw válasza b. (#61571) üzenetére


Busterftw
veterán

Ezt magyaráztam én is, de hát... :U

[ Szerkesztve ]

(#61573) HSM válasza b. (#61571) üzenetére


HSM
félisten

FPGA-t nem fognak ilyesmire tervezni, ezt levették a polcról... Ahogy a kezdeti monitor kínálat is kb. úgy készült, hogy az egyedi modult belerakták a scaler helyére, és onnan már csak egy profil kellett a kijelző panelhez. Egy zárt technológiával, polcon lévő, drága, általános célú feldolgozókkal ezt könnyen és gyorsan piacra lehetett vinni. A szabványos megoldásnak éppen ez a hátránya, ki kell dolgozni a szabványt, meg kell várni, mire az ellátási lánc szereplői hardvert készítenek rá (új scalerek, nem drága FPGA!), ez mind idő. Láttak itt lehetőséget kis pénzt/marketingértéket teremteni, ráugrottak. Szvsz kb. ennyi a nagy innováció ebben a zöldektől.

(#61574) b. válasza HSM (#61573) üzenetére


b.
félisten

Ez egy oltári nagy baromság, már bocs.
Így próbálsz kijönni abból hogy hülyeséget írtál az elején ezt tetézted ezzel. :F
Elég lett volna annyi hogy fogalmad sem volt a dátumokról , bocs, az is jobb lett volna mint ez a komment.
Én nem írtam hogy oltári nagy innováció volt bármi is vagy kritizáltam AMD-t ilyesmiben. Pont azt írtam hogy rendben van a dolog amit csináltak.
Azt írtam hogy Nvidia elöbb jött ki a szabványnál és Amd nél a saját egyedi megoldásával ami a mai napig az egyik legjobb.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#61575) HSM válasza b. (#61574) üzenetére


HSM
félisten

A dátumok semmit nem cáfoltak azon, amit leírtam. Az, hogy érvek nélkül csak "baromság"-nak címkézed amit írtam téged minősít.

(#61576) b. válasza HSM (#61575) üzenetére


b.
félisten

Nincs mit megcáfolni a nyilvánvaló hülyeségen és ezt tisztelettel írom neked. Nem nekem kellene hozni bármire is cáfolatot. Te állítasz dolgokat a tényekkel szemben és feltételezel.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#61579) kisfurko válasza HSM (#61573) üzenetére


kisfurko
senior tag

Hagyd, hívőknek hiába magyarázol... Még sosem láttak készülő szabványt. Gondolom azt sem látták, amikor a vezérlőpanelt egy az egyben kicserélték az FPGA-s áramkörre, ezért is volt olyan jó kis felára az elején, mert ráadásul középkategóriás FPGA-t használtak...

(#61580) kisfurko válasza #32839680 (#61578) üzenetére


kisfurko
senior tag

Ez a széria nagyságától, ill. attól, milyen gyorsan kell kiadni. Ha komolyan gondolják a G-Syncet (nem szüntetik meg pár év múlva), akkor ASIC mindenképpen.

(#61581) Busterftw válasza HSM (#61575) üzenetére


Busterftw
veterán

Az nem erv, hogy forras nelkul te hasrautve leirtad, hogy a G-Syncet az Nvidia osszedobta, gyorsan az AMD CES elott, ami meg csak bejelentes! volt, mukodo prototipust csak fel evvel kesobb mutatott az AMD.
Ekozben mar lassan 1 eve volt mukodo prototipus Nvidiatol es piacon megjeleno megoldas, tobb monitorgyartotol.
Illetve teljesen irrelevans, mert arrol szolt a vita, hogy az AMD mindig orok masodik, sajat innovacio nelkul.

A tenyek pedig azok, hogy az Nvidia elsokent lepett ezzel a piacra, evekkel az AMD elott mar olyan allapotban amit az AMD csak sokkal kesobb tudott lekovetni.

(#61582) b. válasza kisfurko (#61579) üzenetére


b.
félisten

A szabvány megjelenése után az AMD kiegészítőjével lett az A-sync , kizárólag DP-n át.
A Freesync egy támogatás a szabványhozami kiegészült egy nem szabványos HDMI megoldással.
Ezt a zöldek leírták már a megjelenéskor hogy ez történik, mit cserélnek ki mire, ezért nem lesz a monitornak megadot fix frekije, csak maximális. Ehhez szoftveres körítést és támogatást kellett írni. Le kellett védettni mivel szabadalom lett ami még Amerikában is 7-8 hónap . Megállapodást kellett köti a kezdő gyártókkal.
Te sem láttad a a Gsync szabványt hogy készül és milyen munka előzte meg. Nem a hardver ami itt időt vett el gondlom.
Nekem az egésszel az a gondom, feltételezés és arra egy sztorit.
Hogy készül egy szabadalom? ez aztán olyan mint ha azt írnád hogy készül egy ház. Szerintem sokféle ház és szabadalom létezik.
Te sem láttad hogy készült a fentiek közül bármelyik is.
Az időrenden és tényeken ez nem fog változtatni arra tudok csak alapozni.
Az AMD megoldása szimpatikusabb számomra , mindig is az volt ,ma is ezt használom, ettől a tény még megmarado hogy a Gsync ma is jó megoldás és az első volt.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#61583) kisfurko válasza b. (#61582) üzenetére


kisfurko
senior tag

Vettél már részt szabvány létrehozásában? Évekbe kerül. Csak a kidolgozás. És akkor még rá se bólintott az összes résztvevő a boardban. Ha csak azt nézed, amit az átlagember láthat, akkor persze, hogy a szemednek fogsz hinni. Amit te kiszivárogtatásnak hiszel, az semmi ahhoz képest, amik tényleg vannak. Amikor kiszivárog valami, akkor gyakorlatilag majdnem készen van.
Évekre előre terveznek. Nálunk is olyan prototípusok vannak, amik ki tudja, hogy egyáltalán meg fognak-e jelenni, s ha igen, akkor is évek munkája. Szerinted, amikor a követleményeket összeállítják, akkor nem kezdik el a szabványt hozzá csinálni? Ezt is csak akkor, ha a meglévőkbe nem lehet beleilleszteni, mert jó nagy kockázat, semmi sem garantálja, hogy a többiek rá fognak bólintani, pláne, ha csak másodhegedűs vagy. Amennyiben nem csak szoftveres szabvány, akkor még több idő, ehhez hozzájön még a még nagyobb pénzügyi kockázat.
És senki nem mondta, hogy az AMD-t követte az Nvidia, hanem, hogy dolgoztak egy közös szabványon, amiből kiugrott az Nvidia.
A levédetés meg nem így működik. 1-2 hónap, amíg megvizsgálják, hogy van-e ilyen, le lehet-e védetni, aztán benyújtják, és onnantól él, ha majd évekkel később megítélik.
A G-Sync meg nem szabvány, azt egyedül az Nvidia hozta létre.

(#61584) b. válasza kisfurko (#61583) üzenetére


b.
félisten

Én ezt abszolút elfogadom ebben nem is akarok vitázni, mert annyira nem is értek hozzá.
A Gsync egy levédett márkanév , maga a hardveres eljárás már jó ideje több verzióban levédett szabadalom a részükről, de ilyen van szinte mindegyik cégnek. meg még van ilyen jó pár, elfogadott is meg nem is..[link] [link]

Maradnék kiindulásnál ki ki után lépett.
Szerintem a sztori a következő volt.
2013 októberben mutatta be az NV a G-Sync-et Montreal-ban.
Aztán 2013 december végen mar voltak monitorok is..
Utána AMD csinált egy bemutatót laptopokon, mikor ezt meglátta, az eDP-ben található VRR-el csinálták ezt, ami már 3- 4 éve akkor a eDP szabvány része volt . tehát nem egy freesync volt az csak egy sima eDP, driveres támogatással, kb zero melóvel.
Az NV által bemutatott G-Sync viszont külső monitorokra volt VRR támogatással és innen született az ötlet az AMD részéről a meglévő Vesa eDP és az Nvidia külsőmonitoros G-Sync támogatásból ötvözve tulajdonképpen átrakatta a eDP-t a DP 1.2 specifikációba, ami amúgy nem lett volna eredetileg. Ez egy okos húzás volt.

Azért tudta az AMD olyan gyorsan demózni a FreeSyncet laptopokon, mert csak módosítani kellett hozzá a VGA drivert, és erre használni a már ott lévő 2009 -es eDP szabványt...
A laptopokban nincs monitor vezérlő chip, a GPU közvetlenül kommunikál a kijelzővel, viszont az asztali monitorokban meg van, amik nem támogatták a VRR-t, ezért az NV csinált magának egy monitor vezérlőt , aka a G-Sync modult, az AMD pedig megvárta amíg a monitor vezérlőbe bekerül a VRR-t.
Ezért kellett várni tulajdonképpen éveket FreeSynces monitorokra, mert kellett hogy a monitorokba megfelelő VRR támogatású vezérlő kerüljön tehát az is hardveres fejlesztést igényelt, Nvidia pedig nem várt hanem kicserélte a hardvert és így kb 1,5- 2 év előnyt nyert.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#61585) kisfurko válasza b. (#61584) üzenetére


kisfurko
senior tag

Na, ez így már teljesen helyes értelemezés. Csak nem tudjuk, hogy a FreeSync (aminek az AMD csinált ilyen marketing nevet) tárgyalások mikor, mennyire haladtak.
Én megértem az Nvidia lépését is, valószínűleg nekik nem felelt meg az aktuális állapota a szabványnak, de ez is csak a szokásos nem etikus üzleti lépés, amit megszokhattunk már tőle, belekényszerítette a gyártókat, adott is nekik vezérlőlapot. A prémium gamerek nyilván jól jártak a végtelen pénztárcájukkal. De ezért is a legjobb chiptervező cég az Nvidia, mert remekül érzi ezeket a dolgokat. Megteheti, mert piacvezető.

(#61586) b. válasza kisfurko (#61585) üzenetére


b.
félisten

Lehet hogy ez volt , nem tudom, feltételezni meg nem szeretek..de itt is az időrendet nézném.
Ha a forgatókönyv az, amit leírtam, akkor HDMI nem tartott még közel ott ( most tart ott igazából 10 évvel később )ahol a G-sync, a DP 1.2 ben meg akkor még nem volt arról szó, hogy lesz VRR. Így léptek.
Az egész hogy tulajdonképen az eDP VRR bekerült a DP 1.2 be szerintem a Gsync bemutatása után derült ki mert egy kézenfekvő több éve kész megoldás volt ráadásul a saját szabványuk, ezt látta meg AMD.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#61587) Busterftw válasza kisfurko (#61585) üzenetére


Busterftw
veterán

Jo de ez kb olyan a jelenlegi vitaban, HSM-tol az "erv", hogy a DLSS csak marketing es nem innovacio, az Nvidia gyorsan osszedobta az AMD elott, hat nem tudjuk meg ki tudja az FSR mar miota van fejlesztes alatt, teljesen irrelavans, hogy kb 2 evvel az Nvidia megoldasa utan jottek ki vele. :N

(#61588) kisfurko válasza Busterftw (#61587) üzenetére


kisfurko
senior tag

Nem, nem olyan, mert egy szabvány megalkotása jóval hosszabb folyamat, mint egy saját fejlesztés keresztülvitele. A DLSS meg az FSR egyik se szabvány, csak egy implementáció egy adott problémára. Tudom, hogy az nvidia-only emberek számára ez másodlagos, de ha rendes szabványban jön ki a G-Sync tudása, akkor nem lett volna az "én monitorom csak ájemdével megy, az enyimé meg csak envídiával, vennem kell másikat".

(#61589) HSM válasza kisfurko (#61579) üzenetére


HSM
félisten

"Még sosem láttak készülő szabványt."
Én is így látom. :R

#61581 Busterftw : "te hasrautve leirtad"
Nem hasraütve, világosan megneveztem az erre utaló, egyértelmű jeleket. Aki kicsit is kiismeri magát a tech szektor működésében, azoknak ez triviális kell legyen.

#61584 b.: "tehát nem egy freesync volt az csak egy sima eDP, driveres támogatással, kb zero melóvel."
Érdekes, hogy az előző hozzászólásodban az Nv-től még teljesítmény volt ugyanez. Merthogy az ő megoldásuk is a VBLANK manipuláció a 2008-as eDP szabványból, csak mivel a piacon lévő scalerek nem tudták még, így felprogramoztak erre egy FPGA-t, és egy piacon lévő monitorban kicserélték erre a scalert. Ennyi erővel ez is kb. "zéró munka"...

#61586 b.: Az időrendnél nem tudjuk sajnos pontosan, az AMD mikor is adta be a javaslatát a VESA-hoz, hogy legyen ez is a része és mikor kezdték fejleszteni a G-syncet abban a formájában. De amit linkeltem az elején cikk [link] , aszerint előbb volt a javaslat, utána hirtelen a G-sync, és némi szemöldök ráncolás a VESA-nál.... De az FPGA-s drága megvalósítás, valamint egy meglévő termékbe integrálása egyértelműen komoly sietségre utal. :K

#61587 Busterftw : Az első DLSS minősége szvsz értelmezhetetlen volt, valamint ezer éve létezett az AMD-nél pl. GPU-scaling, sőt, bizonyos játékokban beépítve is gyártófüggetlenül, tehát itt csak annyi az innováció, hogy belekeverték az AI-t egy már régóta létező megoldásba, vegyes eredményekkel.

[ Szerkesztve ]

(#61590) kisfurko válasza HSM (#61589) üzenetére


kisfurko
senior tag

Nem, a DLSS tényleg innováció, csak eredetileg nem erre lett kitalálva, hanem a ray-tracinghez (kevés minta, jó zajos kép felskálázása).

(#61591) b. válasza HSM (#61589) üzenetére


b.
félisten

Hogyne tudnád :
Amit linkelsz abban is 2014 januári a javaslat Nvidia 2013 Októberben mutatta be a Gsyncet.
[MSA Timing Paramater Ignore ]

[link]

2014 januárban nyújtotta be AMD a kérelmet a CES -után a DP1.2a szabvány módosítására.
Áprilisban ezt elfogadták, majd 2014 májusában jelentette be a Vesa az A-syncet a DP szabvány részeként, mert igazából minden adott és kész volt, AMD meg leegyszerűsítve erre rávilágított, hogy hülyék vagytok ha ezt nem teszitek bele mikor a saját szabványotok évek óta egy más területen.
Addigra a Gsync már boltok polcain volt, kis túlzással.
Tehát jóval előbb megszültetett a gsync, mint hogy a DP az adaptive szinkronizálást bejelentettete a szabványon belül.
Ezért írtam, hogy nem feltétlenül kell mindig a rossz szándékot feltételezni. Valószínűleg ha ez előbb kiderül, akkor nem öntöttek volna bele egy csomó pénzt a Gsyncbe, de akkor meg már visszatáncolni nem akartak, mert a monitorgyártók egy valag pénzt fecceltek bele állítólag az egyedi gyártásba.. Szóval belekerültek egy elég szar szituációba amihez 3 évig próbáltak ragaszkodni de 2018 őszén már ment a pletyi hogy jön a hivatalos támogatás.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#61592) kisfurko válasza b. (#61591) üzenetére


kisfurko
senior tag

De akkor adják be a módosítást, amikor már megrágták. Biztos, volt előtte informális megbeszélés.

(#61593) b. válasza kisfurko (#61592) üzenetére


b.
félisten

Ez nem módosítás volt januárban, hanem kérelem a DP 1.2a módosításra az AMD részéről, nem közös iparági egyeztetés. valószínűleg a CES és január között egyeztettek a vesa--val ilyenről. Májusban volt a bejentés.
Ők Megrágták 5 hónap alatt.
Az érdemi munka az utána következő egy évben volt mire a monitorgyártók minden kívánságát megoldottak a Vesa-nal plusz megérkeztek azoka típusok, amik megfelelő vezérlővel lettek szerelve A bejelentésnél még nem voltak forgalomba ilyen monitorok, ebből is látszik milyen gyors volt a folyamat.
Erről szól a Ph cikk is mire 2015 ben összeállt a dolog véglegesre.
Érthetetlen miért kérdés ez amúgy vagy miért elfogadhatatlan ami racionális, helyette ellenszenvből, feltételezés alapú érvelés folyik. Én kiszálltam szerintem logikus érveket és tényeket írtam.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#61594) kisfurko válasza b. (#61593) üzenetére


kisfurko
senior tag

Mert nem racionális, amit írsz, csak azt gondolod, mert nincs háttérismereted a félvezetőiparról.
Az tök normális, hogy egy év, mire az elfogadott szabványból termék is lesz. Te kockáztatnál százmillió dollárokat egy még nem elfogadott módosítással? És ez kizárja, hogy előtte hónapokig/évekig piszmogjanak a szabványon, hogy minden résztvevőnek megfeleljen?
Amit te ebből látsz, az a végleges eljárás, az előtte levő egyeztetéseket nem.

(#61595) b. válasza kisfurko (#61594) üzenetére


b.
félisten

Feltételezés és általánosság egy általad szerethető forgatókönyvre semmi több amit írsz. Nincs benne tény erre vonatkozóan azzal szemben amit én írok.
Tapasztalatról beszélsz magaddal kapcsolatban,de hát fogalmam sincs ki vagy de ha tudnám is ennyi lenne az érv a mire is ? Mit tudsz te erről, van információd erről hogy egyeztettek évekig ? hogy Nvidia zsarnoki módon megkerülte a szabványt?AMD így tervezte? és a DP bejentése elött 3 hónappal adta be a módosítást a, ami soha nem lett a szabvány igazi része hanem opcionális kiegészítés lett? vagy mire akartok most kilyukadni? amit írok az a valóság ezek dátumok és tények. = racionalitás.
Ehhez még plusz adalékként hozzáteszem :

Ez egy opcionális funkció, a Vesa nem vezette be a 1.2a szabvány kötelező részeként, az Adaptive-Sync támogatása nem szükséges ahhoz, hogy a kijelző DisplayPort 1.2a-tanúsítású legyen.
tehát ebből is látszik, hogy a DP 1.2a nem készült fel az A-sync bevezetésére, utólag sem volt kötelező egy DP 1.2a csatlakozóval szerelt hardvernek támogatnia az Adaptive syncet.
Egy utólag engedélyeztetett opcionális funkció lett.
Értelmetlen amit műveltek idézve téged "Hagyd, hívőknek hiába magyarázol".
Pont ez látom most visszaköszönni.

[ Szerkesztve ]

"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)

(#61596) kisfurko válasza b. (#61595) üzenetére


kisfurko
senior tag

Felőlem azt hiszel, amit akarsz, nem fogom megmondani, hogy ki vagyok, meg melyik chipgyártónál dolgozom ;) Nem is beszélhetek róla, hogy min dolgozom, csak ami már be van jelentve (gyakorlatilag majdnem kész).
Abban igazad van, hogy nem vagyok sem a VESA tagja, de még csak nem is volt részem a szabványban, mindössze próbáltam utalni rá, hogy nálunk ez hogyan megy, milyen időintervallumok vannak, mennyire nyögvenyelős egy ilyen szabvány megalkotása.

(#61597) HSM válasza b. (#61591) üzenetére


HSM
félisten

"2014 januárban nyújtotta be AMD a kérelmet a CES -után a DP1.2a szabvány módosítására."
Miért nem olvasod el, amire hivatkozom? :W Le van benne írva világosan, hogy előző év november 25-i a dokumentum. Valamint ahogy #61592 kisfurko is említi, amikor konkrét javaslat van már, azelőtt már szoktak lenni előzetes egyeztetések. Januárban már GMR fázisról írnak, ami eléggé már a vége a folyamatnak...

#61595 b.: "Ez egy opcionális funkció, a Vesa nem vezette be a 1.2a szabvány kötelező részeként"
Nem teljesen értem, miért kellene kötelező elemnek lennie. Miért ne gyárthatna valaki ezt nélkülöző monitort? :DDD Egy egyszerű irodai monitornak pl. semmi szüksége rá.

#61596 kisfurko : Az általam linkelt cikk behivatkozta a VESA dokumentumot, kb. mit jelent a GMR fázis. Én sem vagyok tag, de ebből azért már lehet erős következtetéseket levonni. :)

(#61598) Busterftw válasza HSM (#61597) üzenetére


Busterftw
veterán

Aha, tehát ha AMD-ről van szó, akkor biztos már jó előre voltak egyeztetések stb, de ha Nvidiarol akkor ez kizárt, ők gyorsan összedobták.
Double standard a négyzeten.

(#61599) kisfurko válasza Busterftw (#61598) üzenetére


kisfurko
senior tag

Ezt senki nem mondta. Még egyszer. A G-Sync nem szabvány.
Nem látjuk, hogy a G-Sync dolgait nem akarta-e már korábban az Nvidia a szabvány részévé tenni, amin a többiek meg akadékoskodtak, mert nekik nem jött volna ki a matek, meg az időzítés. Erre Nvidia implementálta a monitorba kerülő modult, hogy a chipjében lévő G-Sync képes hw feature-t be tudja mutatni, és innentől szart nagyívben az egységesítésre, részéről a munka letudva. Mivel főgémerék úgyis az ő portékájukat veszik, ezért sokat nem kockáztattak, a drágulást meg átrakták a monitorgyártókra, akik meg a főgémerekre a prémium érzésért cserébe.
Hogy így volt-e, sosem tudjuk meg, mindenesetre az FPGA használata jól mutatja, hogy nem egy végleges megoldás volt (mert vagy kicsi széria, úgyis jönni fog a "rendes" implementáció a gyártótól, vagy nem elég kiforrott, szükséges az FPGA újrakonfigurációs képessége).

(#61600) Busterftw válasza kisfurko (#61599) üzenetére


Busterftw
veterán

De nem is szabványokról van itt szó, hanem az AMD mint örök catch-upot játszó.
Ti bonyolítottátok itt az egészet mint valami AMD mentség, csupán annyiról volt szó, hogy a piacon az AMD nem nagyon innovál úgy mint az Nvidia, mindig csak késve hozza, Nvidiara reagálva a saját megoldásait. Erről szólt Yany hsz-e.

Az userek szempontjából itt az a timeline, ami kézzel fogható.
Nvidia bejelenti eventen a G-Syncet, pár hónapra rá jöttek a megvehető monitorok.
Ekkor jogosan kérdezték az userek és írták a hírek, hogy na mi lesz az AMD válasza megoldás. Erre még kb 2 évet kellett várni, ami igen, hozzáadott VESA szabványként, de elérte a már piacon elérhető G-Syncet.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Videokártyák  »  AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.