Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 06:01:26

LOGOUT.hu

AMD Radeon™ R9 290 / 290X / 390 / 390X téma összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#31401) Yllgrim


Yllgrim
őstag

Sziasztok,

az alabbi kepen bal oldalt a bekarikazott modul mire szolgal, illetve ha valaki tudja hogy ha teszek ra vizesblokkot es hozzaer az tud e gondot okozni? XFX 390

Koszi, Yll (nem nekem, kolleganak)

Peace is a lie, there is only passion. Through passion, I gain strength. Through strength, I gain power. Through power, I gain victory. Through victory, my chains are broken. The Force shall free me.

(#31402) HSM válasza Yllgrim (#31401) üzenetére


HSM
félisten

Ha hozzáér, akkor hogy fog felfeküdni a GPU-ra a blokk? :F

(#31403) Yllgrim válasza HSM (#31402) üzenetére


Yllgrim
őstag

Azt mondta a srac, hogy meghuzta a csavarokat vegig (a rosszat vette teszem hozza, ehhez az XFX-hez nincs full cover) mondtam szedje le es nezze meg a thermal pad-okat. Azokon latszik hogy felfekudt e mindre rendesen. Amikor visszarakja tegyen ala pasztat es akkor biztos jo lesz.

A paraja azon van hogy az a modul ha hozzaer a blokkhoz okozhat-e gondot vagy sem, egyaltalan mi az? :)

Peace is a lie, there is only passion. Through passion, I gain strength. Through strength, I gain power. Through power, I gain victory. Through victory, my chains are broken. The Force shall free me.

(#31404) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

CrossFire tapasztalatokra és ezzel kapcsolatos tanácsra lenne szükségem.

Akadt egy olyan "problémám", hogy látszólag tönkrement egy R9 290-es kártyám, amit nem lehetett garanciáztatni (hosszú mese), ezért vettem egy másik 290X-et. Ma viszont támadt egy olyan öltem, hogy kipróbálom, hátha az a látszólag hibás 290-es kártya, amin először csak szétesett a kép, majd egyáltalán nem volt többé hajlandó képet produkálni, vajon mit szólna ahhoz, ha beraknám a hibátlan 290X mellé és bekapcsolnám a CrossFire-t.
Legnagyobb megdöbbenésemre képhibák nélkül és szép eredményekkel futott végig többször egymás után egy FutureMark teszt.

A dolgot még annyi bonyolítja, hogy alapvetően vízhűtést használok és jelenleg csak a 290X-en van blokk, a 290-ere tehát vennem kéne még egy blokkot is, ha meg szeretném tartani.
Van tehát egy hibátlan, vizezett 290X-em és egy olyan hibás 290-esem gyári léghűtéssel, ami csak CrossFire-be jó (vagy esetleg valami OpenCL GP-GPU gyorsítókártyának), egymagában életképtelen (mint VGA).

Mivel hibásan biztos nehéz lenne értelmes áron eladni (végül is jogos agresszíven alkudozni, ha egyedül képtelen képet produkálni), ezért adná magát, hogy inkább megtartsam.
Csak van pár aggájom...

- utoljára a HD4870 korszakban volt multi-GPU rendszerem és egy életre megutáltam a CrossFire-t

- jelenleg 16 darab 2.0-ás PCI-E sávból gazdálkodom (bár már egy CPU csere is elég a Z68 lapban a 3.0-ra váltáshoz)

- nem egyforma a két kártya, az egyik 290X, a másik sima 290 (amúgy mindkettő 4Gb-os és referencia kivitel, leszámítva az egyiken a vízhűtőt)

A kérdések tehát, hogy
1:mostanában mik a tapasztalatok a Hawaii GPU-k CrossFire képességeivel?
2: számít-e ilyenkor, hogy a 8x+8x az 2.0 vagy 3.0 PCI-E?
3: számít-e jelentősen a "hatékonyságban", hogy 290X+290, nem 2 egyforma VGA?
4: illene-e már ez alá egy 2500K@4700Mhz-tól erősebb CPU (pl. egy HT-s Haswell?)

5: Ti mit csinálnátok a helyemben?

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#31405) HSM válasza Yllgrim (#31403) üzenetére


HSM
félisten

Az egy tekercs. De hogy gondot okoz-e hogy hozzáér, azt sajnos passzolom. :(

(#31406) Milka 78 válasza janos666 (#31404) üzenetére


Milka 78
nagyúr

Sok játék nem támogatja a CF-et,de ez baromira függ a játékos szokásaidtól (nálam pl 60%-ban ETS2 megy ami semmilyen multi gpu-t nem támogat,pedig marha nagy CF fan voltam sok éven keresztül).

Ja Gen 3-as lapod van mint nekem.A 2x8-as PCIE3 bőven elég cf-hez.

HT-s Haswell-nél is lesz időnként cpu limited,de mondjuk jól megrántva simán neki ereszteném egy cf-rendszernek.

Lényegtelen,hogy nem egyforma,de 2db 290-esként fog funkcionálni X-nélkül.

A tápod elég lesz.,de feszelős OC kizárval.A 860-as durván 1000w-t tud kiszívni konnektorból.

Van aki 2 napot nem bírt ki CF-el és van aki azt mondta teljesen jól megy.Nem egyszerű kérdés.
Szerintem rakd be és használd pár napig,játszogas vele.Ha bejön amit látsz akkor blokkot neki azt hajrá!

(#31407) helkis válasza janos666 (#31404) üzenetére


helkis
addikt

keress rám, toltam korábban pár eredményt cf-el, volt is egy érdekes észrevételem cf-el kapcsolatban master/slave dolog jött elő, lehet pont ezért tud működni slave-ként, mert nincs "annyira" terhelve..
+van blokkom eladó.. :)

1. pöpecül ment a CF nálam, de ahol nincs ott nincs..
2. nincs jelentősége..
3. nincs jelentősége..
4. nem feltétlenül, milyen felbontásban tolod?
5. tartsd meg, jóideig elég lesz még a cucc, ahogy más is tanácsolta, használd, teszteld, aztán dönts..

"Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!'" - 3Dmarkillers - hwbot.org

(#31408) proci985 válasza Yllgrim (#31401) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

itt nezd meg, a refen is ott a tekercs.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#31409) Yllgrim válasza proci985 (#31408) üzenetére


Yllgrim
őstag

Itt neztuk, en javasoltam par lepeses tesztet, vizes topikban leirtam, szerintem is oke lesz ha felfekszik mindenhol es nem vezeti az aramot az az alkatresz :) De amint osszerakja a rendszeret kiderul tutira :) Mondtam neki jol keresel, ennyi belefer :C Azt a fejet latni kellett volna :DD Szegeny mar oregedett par evet mellettem :U Amint megcsinalja a teszteket jelzem a tapasztalatokat.

Peace is a lie, there is only passion. Through passion, I gain strength. Through strength, I gain power. Through power, I gain victory. Through victory, my chains are broken. The Force shall free me.

(#31410) proci985 válasza Milka 78 (#31406) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

oktoberben adtam el a 7850 CFet, jelenleg uton van a masodik 290x. meglatjuk mi lesz:).

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#31411) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

(#31406) Milka 78

Igen, ezt nagyjából tudom abból, hogy hallom a panaszokat.
Szerintem durván fele-fele fogok bele azokba a játékokba, amik nem szeretik se az AMD kártyákat, se a CF-et, és amik mindkettőt.

A lap fel van rá készítve, de az i5-2500K PCI-E vezérlője 2.0-ás, ezért volt az kérdés, hogy 8+8 kiosztásban számít-e, hogy 2.0 vagy 3.0 (beleszámítva azt is, hogy ezek már nem külön CF hídon, hanem a PCI-E csatornákon cseverésznek egymással is).

Tudom, hogy nem ég és föld, de nemrég néztem, hogy az új API-kkal ~25%-ot hoz a HyperThreading, az SB->HW pedig másik 10-15%-ot adhat, a mostani 2500K-m pedig elég anti-tuning példány, így a végére összejöhetne a 40-45% egy ilyen váltással. De a HT-re is igaz, ami a CF-re, hogy nem minden használ 4-től több szálat, khmm... van ami úgy kb. egyetlen eggyel is "beéri". :DDD

--- UPDATE --- Fetettem erre a 290-re is azt a Stilt BIOS-t, amivel a 290X-em használtam, pusztán azért, hogy ugyan az a verzió legyen rajtuk, de úgy tűnik, hogy teljes értékű 290X-et is varázsolt belőle. :DDD
Bár lehet, hogy csak a CrossFire veri át a GPU-Z-t, de amúgy régi, 2013-as vásárlású kártya Hynix RAM-al, így még a valódi unlock sem elképzelhetetlen, még ha nem is számítottam rá. :D
Egyre viccesebb ez a kártya. Reggel még egy halott 290 volt, most már egy "működő" 290X. Reggelre FuryX lesz belőle? :))

Gondolom a tápventilátor azért fel fog pörögni így passzív üzem helyett...
Nagyjából ismerem a fogyasztásukat, annak idején bányászgattam egy tucat ilyen VGA-val, 2kW-os szervertáp kellett alájuk, hogy csokorba fűzhessem őket. :D
Amikor megy a CF, akkor szerintem nem fog annyira hiányozni még 5-10% plusz, amit feszemeléssel még ki lehet csikarni. Ha pedig nem megy, akkor alig fogyaszt a másik, szóval mehet neki...

Esetemben mondjuk kicsit más a látkép így, hogy "véletlenül" és "speciális" CF-em van. Nem mindegy, hogy mikor nem kielégítő a driver támogatás, olyankor úgy gondolok rá, hogy szinte tényleg szó szerint a kukából rántottam ki a második kártyát, amit csak alamizsnáért tudnék eladni hibásan, vagy teljes árat fizettem érte (/eladhatnám értelmes áron is).

(#31407) helkis

Én most olyasmit figyeltem meg, mikor tesztképp elindítottam egy DX11-es játékot Vsync-el, hogy a felső slot-ban lévő kártya >=90%-os load-on megy magasabb órajellel, a másik kártya pedig ~0% és ~50% közt ugrál, de az órajele többnyire 300-500Mhz, nem nagyon ugrik ~900 köré, mint a másik.

Emiatt egyelőre a blokkot sem érezném sürgősnek, mert még nem hallottam felzúgni (csak boot-olás közben). De azért megnézem a hirdetésed / írok privit. ;)

1080p60 és stabil 60fps-re gyúrok a lehető legmagasabb beállításokkal, nem minél több fps-re. De most pl. a DAI alatt is figyeltem, hogy Vsync-el is vegyeslimites volt a gépem egy szál 290X-el. Először azt hittem, hogy egyszerűen csak szar a játék, és ok nélkül is mindig konstans 100%-on eszi a CPU-t, de próbaképp visszatekertem a GPU órajelet a felére, és ekkor a CPU terhelés lement konstans 100%-ról 65% köré (ingadozott 55-75 közt, ahogy forgattam a kamerát).

---

Köszönöm a bőséges válaszokat. :R
Így, hogy látszólag unlock-olt 290X-re, így mindenképp tesztelgetem még kicsit (eggyel kevesebb az ok arra, hogy miért ne). :K

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#31412) Szpisti


Szpisti
addikt

Srácok, miért írja a 3DMark az API Overhead Feature Test-ben a DirectX12-re, hogy "API not supported"?

(#31413) helkis válasza janos666 (#31411) üzenetére


helkis
addikt

az X-esedés valszeg csak a powerplay miatt van szvsz (ha kikapcsolod, el fog tűnni), első körben én is azt hittem unlockolható a kártyám >>sajna nem. de legyen szerencséd! :R

ha belövöd a v-sync-et ergo fix60fps-t csinálsz, akkor jó ha 50-75%-on fognak tekerni a kártyák ill. az órajelek/feszek is változni fognak, nem fognak annyira melegedni, illetve fogyasztani sem, de akkor meg minek a CF?

"Egyedi vagy és megismételhetetlen! Csakúgy, mint bárki más!!!'" - 3Dmarkillers - hwbot.org

(#31414) janos666 válasza Szpisti (#31412) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ezek kellenek:
10240-es Windows 10 x64 build (se régebbi, se újabb)
1.5.915-ös Futuremark verzió (hacsak nem <10240 a Win10 build)
15.7(.x)-es driver (vagy újabb, de ha BETA, akkor próbálj WHQL-t)
GCN generácós VGA (HD7 és felfelé, kivéve a HD7-re átcímkézett HD5/6)

(#31413) helkis

Így igaz, közben "elvesztettem" az extra számlálókat.

Hát, amikkel mostanában játszottam, vagy kipróbáltam, ott azért vissza kellett venni pár dolgot a menüben a fix 60fps-hez.
Az MSAA-ról pl. már rég lemondtam, mint ha nem is lenne ott a menüben. Általában az árnyékok minőségét is vissza szoktam venni (nem csak az nVidia GameWorks féle extráról, amikor olyan, hanem még egyet vissza a normál szintek közt). A tesszellálással is csínnyán kell bánni DAI-ben...

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#31415) #Morcosmedve válasza janos666 (#31414) üzenetére


#Morcosmedve
veterán

Már a menüben se volt 60FPS? :Y :DDD

© asszongya'hogy

(#31416) Szpisti válasza janos666 (#31414) üzenetére


Szpisti
addikt

Köszi, megoldódott, nem volt a legfrissebb a 3DMark...

(#31417) janos666 válasza #Morcosmedve (#31415) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Na jó, igaz, a menüben még megvolt a 60. :DDD
Arra akartam utalni, hogy a standard játékbeállításokról beszélek, nem valamilyen extra tweak-elésről ini file-okban, vagy egyesek szoktak még "injekciókat" is használni (SweetFX és társai), vagy külön mod-okat (amik "túlhúzzák" a képminőségi paramétereket és/vagy ténylegesen is betesznek valami újat, pl. nagyobb felbontású textúrákat, stb), hanem az eredeti nyers játék hagyományos beállításai...

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#31418) proci985 válasza janos666 (#31414) üzenetére


proci985
MODERÁTOR
LOGOUT blog (1)

na szuper!

nekem 5760x1080ra kell a masodik kartya, bar ott azert meg szepen birnia kene.

Don't dream it, be it. // Lagom amount.

(#31419) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Na, megtanultam az első leckét: CrossFire-t (legalább is Forstbite-al és Mantle-el) csak Fullscreen, nem Borderless Window módban érdemes próbálgatni. :o

(#31418) proci985

Mindenkinek megvan a maga mániája. Én nem tolerálom, ha 60 alá eseget az fps Vsync-el. De ugyan így nem bírom elviselni az LCD kijelzők képét sem (főleg nem 60Hz-es impulzus mód nélkül), én így 1080p-n ragadtam az "őskövület" PDP-mmel.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#31420) #Morcosmedve válasza janos666 (#31417) üzenetére


#Morcosmedve
veterán

Értem én! :) Móka volt :R Sose értem a tweakelést, ha hasztalan, cserében instabil lesz sok minden.

© asszongya'hogy

(#31421) gyiku válasza Milka 78 (#31356) üzenetére


gyiku
nagyúr

mostanaban itt trollkodsz, te istenatka?

hüllő

(#31422) juve600 válasza HSM (#31397) üzenetére


juve600
nagyúr

szia

milyen progival feszelted alul ??

(#31423) monster95


monster95
tag

Sziasztok

Olyan kérdésem lenne hogy egy asus strix r9 390 kártyqa beleférhet egy zalman z11 házba?
Vagy inkább a MSI r9 390 kártyát vegyem?

(#31424) Bigemperor válasza monster95 (#31423) üzenetére


Bigemperor
senior tag

Szia!

Elvileg nemigen, hiszen 290 mm a határ, de már olvastam, hogy picivel hosszabb belefér (az asus kártya asszem 300mm), nekem Plus-os van, hasonló dilemmám a háromventisek miatt. Az msi tuti belefér.

(#31425) monster95


monster95
tag

Nekem is plusom van.Valaki azt mondta hogy szabvány méret akártyáké és hogy belefér épp hogy.De lehet inkább maradok a MSI-nél.
Az MSI-nek milyen hűtése van?

[ Szerkesztve ]

(#31426) Bigemperor válasza monster95 (#31425) üzenetére


Bigemperor
senior tag

Az az 1 cm igen szűken szerintem is meglehet, csak a gyári ajánlás az 290mm, de már olvastam olyat, hogy belefér 300mm-ig. Amúgy az MSI valószínűleg jobb, de most igen drága és nehezen elérhető.

(#31427) totya1980


totya1980
tag

Sziasztok tudom hogy igazàn nem ehez a fórumhoz tartozik.Lenne egy olyan problémâm hogy volt egy r7 250x videókarim ami elfüstölt.Azt írtàk a videókaris fórumon hogy valószinű hogy egy szűrő kondi csattant el.Ja és előtte ciccegő hangot adott.Most kaptam kölcsön egy hd5770-es karit.Terhelés melett ugyan ezt a hangot produkàlja.De előtte egy r9 290x-et nyúztam és az nem produkàlta pedig az zabàl.A kérdésem az lenne hogy lehet hogy a tàpommal(xfx 750pro)lenne a gond?Merjem így hasznàlni?Vagy ez a hang természetes?A vàlaszokat előre is köszönöm.

(#31428) bajnokpityu


bajnokpityu
félisten

szurkoljatok h a sapphire nitros 390 + z97es lapom szeressék egymást.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#31429) #35434496 válasza bajnokpityu (#31428) üzenetére


#35434496
törölt tag

Különben megoldod így? 0.21-től [link]

[ Szerkesztve ]

(#31430) bajnokpityu válasza #35434496 (#31429) üzenetére


bajnokpityu
félisten

;)

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#31431) HSM válasza totya1980 (#31427) üzenetére


HSM
félisten

Nincs szükségszerűen összefüggés a cincogás és az elfáradt kondi között. Persze, ettől még nyugodtan lehet hibás a táp.

(#31428) bajnokpityu: Szurkolunk. :K

(#31432) totya1980 válasza HSM (#31431) üzenetére


totya1980
tag

Köszi a vàlaszt.És azt hogyan tudom kideríteni hogy a tàp e a hibàs?Van ennek valami bevett tesztelési formàja?Vagy esetleg ha ilyen tàptesztet kütyübel megnézem a feszeket?

(#31433) Sage83 válasza bajnokpityu (#31428) üzenetére


Sage83
aktív tag

Szurkolunk!! :)

Én is a nitroval szemezgettek!! Várom a teszt eredményeket!! :)

(#31434) HSM válasza totya1980 (#31432) üzenetére


HSM
félisten

Hát, egy multiméteres 12V ellenőrzés ártani nem árthat, de azért az nem 100%, de első közelítésnek tökéletes. Rendes méréshez azért komolyabb felszerelés kellene... Oszcilloszkóp, szabályozható terhelés a méréshez, stb...

[ Szerkesztve ]

(#31435) GeneraL_XTX válasza totya1980 (#31432) üzenetére


GeneraL_XTX
veterán

Ez már igazán a tápos topikhoz tartozik....... :U

Legalább tedd OFF-ba :(((

[ Szerkesztve ]

(#31436) totya1980 válasza GeneraL_XTX (#31435) üzenetére


totya1980
tag

Ok tudom bocsi csak ott nem kaptam segítséget.Gondoltam itt talàn.

(#31437) bajnokpityu válasza Sage83 (#31433) üzenetére


bajnokpityu
félisten

desktop már van, pciex16x gen 3 adott. 2dben csöndes, de forognak a ventik.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#31438) bajnokpityu válasza bajnokpityu (#31437) üzenetére


bajnokpityu
félisten

no, 10 perc 3dmark után: aránylag csöndes (giga 390 után pláne) 3d közben is. kb olyan 70fok gpu/vrm környékén jön meg a hangja, de ott sem sípolós fajta, inkább morgósabb. ekkor kb 1200körül foroghatott. 77fok fölé ennyi idő alatt nem lehetett tornázni, ekkor olyan 1800as fordulaton ment, de még ez is bőven elmegy film/játék közben.

a sima OC frekin ment minden.

eladók: Hifiman HE560V3, Topping DX3PRO+ DX7PRO

(#31439) janos666


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Hihetetlen ez a 290 történet.
Mióta BIOS-t cseréltem rajta, azóta tökéletesen működik egyedül is. :Y

Először Stilt-ét tettem rá, de mikor feltűnt, hogy ettől életre kelt a rákötött monitor, akkor kerestem rá TechPowerUp-on egy referenciakártyákra való eredeti BIOS-t, és azzal teszteltem tovább, miután kihúztam a 290X-em. Egyelőre hibátlannak tűnik. :D

Ezek szerint annak idején visszaküldtek nekem a szervizből az egyértelműen leégett kártyám helyett egy olyan cseredarabot, amin hibás volt a BIOS. Majd mikor én ismét visszaküldtem újból cseréltetni az első cserepéldányt (csak kicsit karcos NYÁK-al, mert közben mohón, tesztelés nélkül feltettem a cseredarabra a vízhűtőt, ami le már nem akart jönni), akkor visszadobták nekem, hogy javíthatatlan, én pedig elhittem nekik (és elfogadtam a dolgot azért, mert megkarcoltam a NYÁK-ot a hűtő csavarja körül szerelgetés közben).

Hatalmas BRAVÓ mindenkinek (engem is beleértve)! :C

Na mindegy, most nagy nehezen kiderült, ma pedig már csak durván 30(-40?)k-val érhet kevesebbet a kártya, mint 2014 tavaszán, és csak úgy egy évet állt benne a pénzem feleslegesen (mondjuk elhozhattam volna hamarabb, de most is csoda, hogy nem a kukában kötött ki, miután elsőre én és a szerviz is döglöttnek deklaráltuk, ha nem így alakul, talán nem is derült ki, hogy csak rá való BIOS kell neki). :))

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#31440) CsonkaImo válasza janos666 (#31439) üzenetére


CsonkaImo
addikt

Lényeg, hogy rendben van! Én is jártam így a 7970-nel, csak nekem bios csere után nem adott képet. Visszaküldtem, és kijelentették, hogy hibátlan a kártya. Itthon vakartam a fejem, aztán rájöttem ,hogy olyan bios van rajta amin az egyik DVI csatlakozó nem létezik. :C

(#31441) GeneraL_XTX válasza janos666 (#31439) üzenetére


GeneraL_XTX
veterán

És eladod, vagy marad a CF?

(#31442) janos666 válasza CsonkaImo (#31440) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Valami ilyesmit sejtek:
- valaki játszogatott a BIOS-al, mielőtt visszaküldte gariztatni (pl. bányászat miatt)
- az első tulajjal másképp rendezték az ügyet, vagy a kis-, vagy a nagyker döntött úgy, hogy rögtön ad cserekártyát, a kérdéses példányt pedig később vizsgálgatja majd, hogy hibátlan, javítható vagy kuka
- a szerviz tesztelés közben átbillentette a BIOS kapcsolót (pl. Über-ből alapértelmezett Quiet-re), és megállapította róla, hogy hibátlan, ezért visszakerült a kisker körforgásba, azaz hozzám, akinek ezt adták egy tényleg hibás kártya helyett
- én véletlenül ismét átbillentettem a BIOS kapcsolót, miközben felszereltem rá a vízhűtő blokkot (vagy már ők visszatolták oda, ahol akkor volt, mikor megkapták)
- nem adott nálam képe a kártya, ezért visszaküldtem (de már karcosan)
- ránéztek a szervizben, és vagy megint tökéletesen működött másik BIOS kapcsoló állásban (pl. ismét visszatolták Quiet módba Über-ből, de megint visszatették Über-re, ha úgy kapták meg), vagy egyszerűen csak látták a karcot, és ezért automatikusan visszadobták (nem mondtak semmit, hogy miért, egyszerűen csak visszaküldték, de azt hittem, hogy ez azt jelenti, hogy hibásan)
- hazahoztam, elkezdtem piszkálni a BIOS-t és rájöttem, hogy végig ez volt a baja
:))

(#31441) GeneraL_XTX

Ha már itt van a gépben és elkezdtem ötletelni, hogy miket próbáljak ki CF-el, akkor már játszadozok vele legalább néhány napot, aztán eldől.

Egyelőre a legnagyobb negatívum, amit láttam, hogy kötelező a Fullscreen exlusive mód, Windowed módban mindig idle a második GPU. Nem tudom, hogy ez mennyire játékmotor, driver verzió, vagy akár API függő.

[ Szerkesztve ]

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#31443) Aby_2014


Aby_2014
aktív tag

Sziasztok!

Nemrég jutott birtokomba egy ASUS R9 290 OC kártya, az eredeti 2013-as BIOS van még rajta.
Eléggé melegszik a kicsike, Witcher 3 alatt 100 °fölé megy a vrm hőmérséklete, volt, hogy a gép is újraindult.

Kérdés: Érdemes -e feltenni a frissebb BIOS-t?
Vízhűtés alkalmazásán kívül mit tudok tenni, hogy ne legyen ilyen magas a hőmérséklete.

Most annyit csináltam, hogy 70% -ra tettem kézzel a ventit, így 97 ° körül megáll a hő,
újraindulás nem volt, de ez elég durva hőfok sztem.

Soha ne vitatkozz idiótákkal ! Lesüllyedsz az ő szintjükre, és legyőznek a rutinjukkal. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

(#31444) Grave_444 válasza Aby_2014 (#31443) üzenetére


Grave_444
nagyúr

Érdemes rászerelni egy 12cm-es ventilátort.

(#31445) CsonkaImo válasza Aby_2014 (#31443) üzenetére


CsonkaImo
addikt

Ház belsejéről tudnál egy képet feltölteni? Tápegység milyen? Egy jófajta 80mm-es ventilátort ha ráraksz a hátlapra, ahol a vrm-ek vannak, akkor 5-10°C-ot lehet nyerni. Amivel már 90°C alatt lehet tartani.

(#31446) janos666 válasza Aby_2014 (#31443) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Ha piszkálni szeretnéd a BIOS-t, akkor ahelyett, hogy vakon lövöldözöl a verziószámokért a custom design kártyák ROM-jai közt, javaslom inkább Stilt MLU csomagját (ízlés szerint, de első körben az 1000/1250/+0 verziót próbálnám ki). Ez egy viszonylag friss verzión alapul (újabb, mint ami az első 2013-as kártyákon van, régebbi, mint a 2014-ben megjelent egyedi NYÁKos/hűtős/OC verzióké, de van már benne UEFI GOP támogatás) és kicsit többet próbál kihozni a referencia design-ból (finomhangolt RAM időzítés és feszültségvezérlés, stb).
Hűvösebb mondjuk nem igen lesz, esetleg minimálisan gyorsabb és kicsit jobban tuningolható PowerPlay mellett (a jobb loadline kompenzáció miatt).

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#31447) oliba válasza janos666 (#31446) üzenetére


oliba
őstag

Csinalnal egy valley benchmarkot? Amikor en probaltam astilt biost, akkor hatalmas visszalepest jelentett. Orajelek mindegy, en is merek majd ugy

(#31448) bozont


bozont
veterán

Üdv
Egy 390X-et tervezek a konfigba és a kérdésem, hogy tuningot is figyelembe véve egy minőségi 500w-os táp elég lenne? Vagy biztosabb valami 550-600w-os?

(#31449) janos666 válasza oliba (#31447) üzenetére


janos666
nagyúr
LOGOUT blog

Inkább lefuttatom én kétszer két különböző BIOS-al, mint hogy különböző CPU-val és PCI-E sávszéllel nézegessük.
Milyen Preset-ben (vagy custom módban) és beállításokkal futtassam?
Teljesen alapon legyen a kártya, vagy adjam meg neki AfterBurner-el a +50% PowerLimite-et (a 290X anélkül szinte biztos vissza fogja tekerni magát)?

TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

(#31450) oliba válasza janos666 (#31449) üzenetére


oliba
őstag

Tuningold csak jól meg a kártyát. A hatalmas visszalépést pedig értsd úgy, mint hogy az 1150/1625-ös kártyám nem teljesített úgy, mint a 900/1250-es.

Valley-t pedig extreme hd-ben futtasd

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.