- sziku69: Szólánc.
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- KRTLPC: Ki és hogyan élt túl? Volt ám fennakadás
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
-
LOGOUT
Mielőtt hozzászólásban feltennéd a kérdésed olvasd el a Témaösszefoglalót, a Téma tudnivalókat vagy használd a keresőt.
Az esetek nagy többségében megtalálható a válasz!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Golota
aktív tag
Sziasztok! Ez a "feketedés jelenség" pontosan hogy néz ki? Nekem tegnap óta szarakodik a gépem, egy pillanatra elfeketedik, majd lefagy az alkalmazás. Semmi tuninng. Firefox, Photoshop, stb mind elhalálozik. Driver csere nem volt. A windows 10 esett össze (rollback sem segít) vagy a kártya kezd lehalni...?
-
zolee1984
senior tag
válasz
Askformore #11798 üzenetére
Vedd amelyiket olcsóbban kapod
Mindkettőt dícsérik -
Askformore
senior tag
válasz
Askformore #11793 üzenetére
-
aginor
veterán
Nálam most nem indul automatikusan a vezérlőpultja a kártyának (radeon beállítások), nem tudjátok, hogy hol találom az indítófájlját?
-
Askformore
senior tag
Sziasztok, rx480 4GB kártyából melyik a legjobb vétel jelenleg?
-
törölt tag
válasz
Hobbbyt #11781 üzenetére
Minek neked 1070 ? Vega erősebb lesz.
ReLive eredmények -
Tin
veterán
válasz
ncc1701 #11789 üzenetére
pontosan így vagyok vele én is. ha elköltök 300e felett egy gépre, nem a tápon fogok spórolni pár ezrest. ha valakinek persze sürgősen kell táp és kicsi a büdzsé, akkor elég lehet a 400 vagy 500W-os, de csak a minőségi. én nem akarok új tápot venni, ha fejlesztenék, vagy beraknék még egy VGA-t a gépbe.
-
zolee1984
senior tag
Nem ma kezdtem monitoroztam mindent
Minden csutkán ment és a kártya sem droppolt
Amúgy egy 750-es 80+-os by quiet-em van
Szeretem a nagy tápokat nem is langyosodnak
Én csak arra próbáltam utalni, hogy marha nagy fogyasztással számolnak itt egyesek. Ez most nem az a széria már se rx, se gtx vonalon. -
Hobbbyt
őstag
válasz
füles_ #11780 üzenetére
A táp cserén amúgy is gondolkozom valami félpasszív-passzívra. A CF mellé tényleg nagyon határeset lenne (talán túlságosan is) Azért vonz a CF mert abban van kihívás
egy GTX1070-ben semmi "egyedi-jó" nincs.. beteszem, és megy.. annyit eszik mint az RX480 szóval még ez se lenne más.
Játékok terén szerencsére pont azok érdekelnek amikben többnyire jó a CF. (Doom- BF és társai)
Lehet tényleg várnom kell a Vegára.. ez most amúgy is csak a kishangya hangja a fejemben.
(#11778) sagem : Én is a használt, 75-80e árral számolok.
Azon talán bukni se buknék sokat, csak egy tanulópénznyit.
-
füles_
őstag
válasz
Hobbbyt #11775 üzenetére
Egy RX 480-as CF rendszer szerintem nagyon határeset lenne annak az 500W-os tápodnak
Amúgy én azt mondanám neked hogy probáld meg a CF-et,nem vesztesz vele semmit.Ha meg nem jön be akkor élsz a 14 napos elállási joggal.És még velünk is megoszthatnád a tapasztalataidat
Mondjuk szerintem is várd meg a Vegát,elvileg januárban lesz valami a CES-en
-
Tin
veterán
válasz
távcsőves #11774 üzenetére
nem ezt akartam venni, hanem a 9-eset, de az csak 1 hét múlva lett volna, ez meg mondom drágább, de basszus, nincs hangja. sose fogom kihasználni, de remélem elfelejthetem a táp gondot pár évre.
(#11776) HSM: a régi gépet átraktam egy másik házba, és maradt családon belüle az FSP táppal. 4 éves, 3770, 16GB ram, Z77 lap, SSD-vel, combos az még most is.
(#11777) smc: 500W-ost minimum. FSP Raiderem van, az jó, nem túl hangos, abból az 550W-ost. és minőségit, drágát. 3-5 év garival. persze most már megengedhetem magamnak, de régen én is sz.ptam az ilyen sirtec meg chieftec alsókategóriás olcsó tápokkal, és mondjuk 5 év viszonylatában ugyanott voltam. ha a csúcs körül járatod a tápot, akkor jobban melegszik, és az élettartama is rövidebb lesz. de azért mondjuk egy 500W-os minőségi tápot peakben szerintem simán megterhelhetsz 800W-al is, bírni fogja. csak folyamatosba nem.
-
sagem
addikt
válasz
Hobbbyt #11775 üzenetére
Szerintem nem nagyon éri meg a két kártyás rendszer, sajnos a "nem mindig jó" kitétel túlnyomórészt igaz, kevés kivétellel, sőt én leginkább úgy mondanám, hogy legtöbbször nem jó..
Egy kártyás rendszerrel kevesebb a baj, vagy várj vagy 1080 szerintem, ha a 1070 teljesítménye nem elég neked. De persze kinek miszerk: a fentieket új kártyákra értettem, régebbi olcsóbb kártyák esetében esetleg még meg is érheti kísérletezni
-
Bevallom őszintén nem vagyok képben túlságosan a tápokkal kapcsolatban.. Azért is volt még mindig a gépemben egy tízéves 350-es táp.
Ettől függetlenül te mit vennél egy 350-be is beleharapó konfighoz? 400, vagy 500-as tápot? És innentől nincs több hozzáfűzni valóm a témához, majd a nagyok leboxolják ha akarják. Ezért is töröltem inkább az előző kommentem.(#11775) Hobbbyt: És ha megvárnád a Vegát?
1070-nel nem lennél sokkal előrébb szvsz. -
HSM
félisten
Príma kis táp.. Minek csrélni? Nekem is csak egy 550W-os Corsair van, de minőségi. Pedig nekem csak egy weblapra ráfrissítés is elég, hogy a húzott hatmagossal és a rendszer egy pillanatra beleharapjon a 200W-ba.
Mellette a nem épp takarékosságáról híres 290X.... No igen. -
Hobbbyt
őstag
Hmm.. adjam el az MSI RX480-at és vegyek egy GTX1070-e vagy vegyek még egy MSI RX480-at? Szörnyű dilemma. A GTX1070 olcsóbb egy kicsit, de sokkal gyengébb.. viszont stabilan tudja, azt amit tud. A CF 480 pedig kicsit több, 2x annyit fogyaszt és ha jó a CF akkor majdnem gtx1080. De nem mindig jó.
Ajj. -
Tin
veterán
válasz
zolee1984 #11768 üzenetére
az én gépemhez elvileg elég lenne szerintem egy 300W-os minőségi táp, de akkor éppen csak a minimumot számoltam. ha felhúznék mindent, máris kellene a 400W a kolléga állítása szerint, de az is csak a minimum, mert hát tartalékot illik hagyni.
az előző gépemben IGP volt, és 650W-os FSP táp. a mostaniban 600W-os van, és mivel nincs terhelve, remélhetőleg sokáig is fogja bírni.
a táp elpukkanás egy rossz dolog, régen átéltem párszor, nincs rosszabb, amikor nem tudod mitől indulgat újra a géped, és az élettartama alatt 2x cserélsz tápot.
már nem spórolok ilyeneken. így benne van az OC lehetősége, és stabil, hosszú távon működő gépet kapok. drágább persze, de a kényelem megér ennyit.
(#11772) HSM: veszek egy nagyot, ami legalább bronze, és nem számolgatok
a mostani ilyen.
-
HSM
félisten
Oké, de amikor az a kérdés, 400 vagy 500W-os táp fog kelleni, nem a 2W-os USB lámpa fogja eldönteni a dolgot.
(#11771) smc: A hatásfok nem így számolandó. A 400W-os táp 400W-ot tud leadni. Ha 80% hatásfokú, akkor miközben 400W-ot ad le, 500-at vesz fel a konnektorból. Nézz utána, ha nem hiszed.
-
Tin
veterán
a 2.0-s eszközök igen, de a 3.0-snál már azért van fogyasztás, ha mondjuk USB lámpát üzemeltetsz, wireless egeret, billentyűzetet, dac-ot, rá van dugva külső vinyó a gépre, meg töltöd a telefonod is (akár mondjuk 3.1-en), az azért már simán elvisz 10-20W-ot, vagy akár többet. ami persze nem sok, de mégiscsak számít.
Baggio04: ugyanez volt nálam is. azért ha belerakod a kártyát, utána egy CMOS reset nem árt.
-
HSM
félisten
válasz
zolee1984 #11768 üzenetére
Persze, ennek így semmi értelme. A prime-ot úgy kell futtatni, hogy egy mag maradjon Furmark-nak. Mondjuk a GTX-eken ilyenkor is könnyen befigyelt a TDP limit....
De tény, 5-600W egyáltalán nem reális. Viszont azért egy 100-150W tartalékot sosem árt hagyni a tápokban.Szóval végül azért csak 500W magasságában lyukadunk ki...
-
zolee1984
senior tag
Nem tudom mit számoltok itt 5-600wattokat nekem az fx 8120 1,44voltos magfesszel 4,5 ghz-en 2133 mhz-es ramok 1,6volton és egy gtx 770 húzva 1300-ra monitorral winyó+ssd+dvd együtt olyan 450 wattot evett prime+ furmark egyszerre futtatásával.
Fogyasztásmérővel mértem
Ehhez képest az i3 6100 4,5ghz-en +az asus rx470-em bios moddal sem közelíti meg -
HSM
félisten
-
Baggio04
aktív tag
Gyors kérdés, igp-t bekapcsolva hagyjátok vagy teljesen kilövitek uefiben? Kilőttem uefiben miután felpakoltam a rendszert és elsőre nem indult el, nagyon szép színes képek fogadtak windows indulásnál, másodjára viszont hiba nélkül megy.
-
Tin
veterán
na ja, de nekem itt van 3 vinyó, 2 ssd, egy dvd író (számolni kell vele, ha éppen évente 2x írok vele), két 14-es házhűtő venti, plusz egy procihűtő is. meg a 6700K proci, a 2 db 3000-es ram, és persze a VGA.
és amiről jótékonyan meg szoktak feledkezni, azok az USB-s eszközök, amik szintén fogyasztanak.
így összessségében a 600-as táppal nem terveztem alul. persze esélytelen, hogy minden egyszerre menjen, de ha még felhúznám a procit, a ramokat, és a VGA-t is, akkor biztosan kéne legalább az 500W.
-
No,
time spy: 3597, gs 3752, cpu 2919 MSI OC
time spy: 3789, gs 4001, cpu 2915 MY OC 1350/1750/+50PL
time spy: 3873, gs 4118, cpu 2900 MY OC 1400/1750/+50PL
Stabilnak tűnik minden, de szerintem maradok az 1350-en, vagy az alapon, mert nem érzem kevésnek sehol egyelőre. Fesz mindenhol alap volt. Próbaként alulfeszeltem 1400-on, de úgy kevesebb lett a pont is.(#11763) Tin:
Méréseim alapján a 400-as épp belefuthat a határba. Ráadásul nálam 2 3,5 HDD és 1 2,5 HDD-n kívül nincs semmi más a gépben, még + ventilátor sem a procin, tápon és vga-n kívül. -
Tin
veterán
nekem is 400 körüli tápokat ajánlottak, de 600-ast vettem, biztos ami biztos, ne ezen múljon. fogyasztása ennek is a tiéd körül lehet, de az annyira nem izgat, általában desktop módban használom, és hát tisztában vagyok vele, hogy nem egy notebook
(#11762) Hobbbyt: próbáltam úgy is, az se vitte feljebb a hőfokot, gondolom ezen 75-re van belőve. az AB szerintem azért rakott hozzá még pár fokot, mert valamit elállított, vagy nem tudom.
75 fokos max GPU nem gáz ugye? mert ez volt végülis az eredeti kérdés.
-
Hobbbyt
őstag
Ez csalóka, vedd csak le szépen az MSAA-t. Nélküle jobban melegszik..
Hőfokban meg fogyasztásban nem számít, hogy 4k vagy sem. Én is nyomhatnám natív 4k-ban de nem mértem eltérést.. csak az összehasonlíthatóság lett kevesebb.
És igen, nekem nem kell maxon járatni a ventit, hogy meglegyen a gyári 73 fokos célhőmérséklet
-
Fogyasztás mérő, igen. Azt is kölcsönbe kértem, mivel a sejtésem beigazolódott, hogy a 350-es táp kevés lesz a kártyának.
DE! Azért az nagyon pozitív, hogy -25 powerlimittel, 1200 core clock és 1,05 voltage mellett, stabil volt a gép a 350-es táppal max 270-es fogyasztás mellett. Elképesztő!
No de csak nyugodtabban játszom, most hogy bekerült alá egy 500-as táp, és kipróbálgathatom végre mit bír húzva. Nemsokára nézek pár 3dmarkot. -
Tin
veterán
oké oké jogos, benéztem, valamiért ez a hsz maradt meg a fejemben
tök jó akkor viszont húzható nagyjából ennyire ez a kártya, ki sem kell próbálnom
úgyse kellene. a procim is csak kipróbáltam, 4700-on még teljesen stabil, aztán visszaraktam alapra, az is bőven elég.
mivel méred a fogyasztást? valami külső fogyasztásmérő konnektoros eszközzel?
-
-
Tin
veterán
de a tiéd 480, ez meg csak 470.
a komplett gép fogyasztását méred? kíváncsi leszek
nekem pozitív, hogy 10W-ot fogyaszt a kártya desktop módban, elég keveset játszok, tehát nekem ez a mérvadó, meg a 6700K is sokkal jobban vissza tud venni, mint a korábbi 3770-es proci.
baromi gyors lett az új gépem, ez eléggé pozitív
-
távcsőves
senior tag
válasz
bivalyolo #11747 üzenetére
BF1-he nem tudok mit mondani, nekem nincs is meg, sajnos nagyon drága. Viszont, ha már Division még mindig, a relive driver érezteti a hatását. Kb 4-5 hónapja, amikor az 1060 megjelent, még jobban futott rajta. Itt már DX11-ben is gyorsabb a RX480.
-
Na hagyjál már..
Nálam így is többet fogyasztott a kártya, szerinted nem volt elég meleg? Majd idejössz aztán tesztelgetsz.
Jah egyébként most fogyasztást is méregetek, a max eddig 381 W volt, az is furmark alatt az iménti tesztben. Játékok alatt 330-nál még nem volt több. -
Tin
veterán
válasz
távcsőves #11754 üzenetére
a kifagyás utáni boot-nál megint kifagyott, de csak pár mp-re, aztán a wattman alaphelyzetbe állt. azután jöttek ezek a mérések.
de asszem inkább nem kísérletezgetek, ha extrém terhelésen 10p után 75 fokos a gpu úgy, hogy a ház hűtése 50% alattira van állítva, az szerintem teljesen jó, és marad
-
Tin
veterán
nyomj be mindent pontosan úgy, ahogy én.. 8x MSAA, és a settingsben is nyomj be mindent pontosan ugyanúgy... egyből melegedni fog még jobban
amúgy érdekes, leszedtem az afterburnert az előbb, mert felraktam a gaming appot, az megint összeakadt valamivel és csonttá fagyott a gép, most meg 5 fokkal hidegebb lett a gpu tök ugyanolyan körülmények között tesztelve.
pedig semmi overclock meg egyéb beállítás nem volt, csak azért volt fent az AB, hogy az fps-t lássam... most stabil 74 fokos a gpu, és nem megy feljebb.
-
A beállítás nem ugyan az, az xtreme burn in be volt nyomva, az msa nem, de nagyobb felbontás ha jól látom, mert nálam nem ajánlott fel nativ 4k-t.
A kártya ugyanaz, csak nálam magasabb frekiken ment. A ház viszont részben nyitott. De ilyen terhelés gyakorlatilag nem létezik mint ez amit próbálsz..
-
Tin
veterán
egész pontosan ez, teljesen alap frekin, a legutolsó radeon driverrel.
a furmark beállításai ezek, fél órát futott vele, azután mentettem:
csinálj egyet ugyanezzel, kíváncsi vagyok, neked mi jön ki.
-
bivalyolo
őstag
Dícséretes, hogy az ubi belerakta a dx12-t, és nem lassabb de még csak nem is ugyanúgy fut, mint a dx11 hanem még jobban is, az viszont számomra nem teljesen tiszta, hogy egy bf1 olyan ótvarul megy a dx12-vel, hogy játszhatatlan. Ráadásul már megjelenésekor benne volt, és azóta kijött javítások sem hoztak érdemi változást.
-
törölt tag
válasz
DragoonFly #11742 üzenetére
Segítek ennyiféle XFX kártya van
amiből az az érdekes hogy van még 1340Mhzes ref kártyájuk is, de meg ne vegyétek
Ebből a ajánlott a felső kettő a GTX és a BE (Black Edition)
az LFB6 azaz RS egy kisebb kártya aminek magasabbak a hőfokai is.
A hard swap meg azt jelenti kipattintod a ventit és tudod tisztítani vagy cserélni.
Ideális hőfok az úgy 65 amúgy, vizessel meg 43 -
Tin
veterán
full load-on mennyi az ideális gpu hőmérséklet?
most lemértem, furmark extreme burnin fut 4K-n vagy 10 perce, 98%-on áll a fan speed, így 79C a GPU temp. ennél feljebb nem megy. szóval gyanítom 80C a maximum, amire belőtték.
-
DragoonFly
csendes tag
Ez a kártya jó választás (RX480-ok között)?
XFX RX-480P8LFB6 RX 480 8GB DDR5 RS PCIE 82.000 Ft
Csak azért kérdem mert nem ismerem az XFX gyártót.
-
Baggio04
aktív tag
Újratelepítettem és csak drivert tettem fel. Játék menübe érve kezdődik a hangolás. Mi a fenét csináljak vele?
-
távcsőves
senior tag
válasz
Baggio04 #11737 üzenetére
Temp target rohadt magas, ha ez alatt cél-t érted. Ha maximum akkor jó, nálam is így van. Ugye nincs telepítve gaming app, afterburner és hasonló? És turkálás benne? Nálam apróbb zavarokat okoztak ha telepítve voltak. (Windows10) Az új relive driver mellé nem kellenek. Bármit ellehet intézni a wattmanban, ami tényleg még hiányzik wattmanban a profilok és semmi más.
-
Baggio04
aktív tag
Van itt valami gebasz, tegnap shadow of mordor és rise of the tomb raidert felraktam, de csak a beépített benchet próbáltam ki, minden oké volt, venti is szépen jól ment.
Ma már játszott olyat mordorban, hogy 0 és 100 között ment a hűtés. Utána legyalultam mindent, vissza a driver és most azt játssza, hogy játék közben a kártya fura hangot ad ki, zúg-búg, fps függetlenül, mihelyt asztalon vagyok vagy mást csinálok csendben van.
Újrateszem aztán a windowst, nem tudom ez mitől lehet. Ötlet esetleg? -
Baggio04
aktív tag
Power limitet érdemes kitolni vagy hagyjam alapon?
Temp target viszont 90-en áll, ezt vegyem lejjebb vagy maradhat? (igaz, hogy 70 fokot még nem érte el eddig a kártya, de nem fánkoztam vele és nem is fogok) -
ncc1701
veterán
Nálam X beállítás mellett, ha a wattmanban lövöm be, akkor kifagy a játék, ha az afterburnerben, akkor pedig nem. Úgyhogy részemről a radeonsettings-et el sem indítom, hanem az AB megyen.
Mondjuk abban meg most eltűnt a power limit csúszka, lehet újrarakom.
Szerk: csak másik skin kellett.
-
sagem
addikt
válasz
távcsőves #11731 üzenetére
A Division engem is meglepett, gondoltam ez is olyan lufi, mint a többi, de tényleg dobott nálam is a teljesítményén a dx12 , jó lenne, ha ez a jövőben is így lenne, azaz nem rosszabb/ugyanolyan lenne a dx12 verzió, hanem jobb
(bár a Division esetében már az is meglepő, hogy egyáltalán elkészítette hozzá az Ubi..ismerve őket)
-
Zozzz2000
tag
válasz
gyuribácsi88 #11732 üzenetére
-
macy
addikt
válasz
gyuribácsi88 #11732 üzenetére
Configure sensors és fent az osd/rtss/ fül.
-
-
távcsőves
senior tag
válasz
Baggio04 #11726 üzenetére
Elég lesz a stage 7 feszültség csökkentés első körben -15/-20mv Power limitet sem kell rögtön felhúzni. Azt csak akkor húzd el, ha dropolna. A watman pedig a relive driverel teljesen jól működik. Ezt már írták, Afterburner ami nem kell. Meg más sem.
És gratula a vga-hoz, használd te is örömmel! Minden nap egyre jobban meggyőz, jól választottam. Ez a Divison DX12 beszarás, időnként nagyon nagyon szép a grafika, és milyen jól fut, teljesen jó dx12 port. Pedig Ubisoft.
-
bivalyolo
őstag
válasz
Baggio04 #11726 üzenetére
Az új crimson driverrel talán használhatóbb lett mint előtte. Egy próbát tehetsz vele.
Lacccca87: az 50-60mv csökkentés lehet sok lesz de persze kártyája válogatja. Én is kezdetben schawo kolléga tanácsára -50-el küldtem meg aztán a bf kivágott hibával, míg a witchernek pl. nem volt baja vele. Most -30 mv-al szépen megy még +powerlimit sem kell neki, hogy tartsa az órajelet.
-
Baggio04
aktív tag
Megjött az MSI RX 470 GamingX 4gb.
Mit futtassak, hogy megtudjam nézni, hogy kb minden oké-e. Illetve valamit ajánlatos-e állítani msi afterburnerben vagy másban? -
aginor
veterán
válasz
aginor #11722 üzenetére
Megvan a probléma, leírom, hátha másnál is előjön, a hiba bekapcsolt DX12-vel jelentkezett.
Megoldás:
1. DX12 kikapcsol, engedélyez (F gomb), játékból kilép.
2. Játék elindít, teljes képernyős mód bekapcsol a kívánt felbontáson, engedélyez (F gomb), játékból kilép.
3. Játék elindít, DX12 visszakapcsol és voilá, már működik is. -
Pokesz007
senior tag
Visszatalálós topic hozzászólás. Jövőre váltani akarok kártyát
-
HSM
félisten
válasz
aginor #11703 üzenetére
Pontosan így van, különböző hőfokokon érzik jól magukat a különböző komponensek. Mint írtam, 85 fok a maximum a ramoknak (és 85 körül már gyakorlatban gázosan működhetnek), a GPU-nak kb. 95-100, míg a VRM általában 120 körül kezdi igen rosszul érezni magát.
Ugyanakkor a gyakorlatban nem így érdemes ezt megközelíteni. A VRM hiába bírná 120-ig, a mellette lévők elektrolit kondenzátorok pillanatok alatt elpusztulnának ilyen hőfokon, ahogy a PCB-n keresztül a ramokat is jól befűtené.Tehát végeredményben oda jutunk, hogy teljesen felesleges nekik külön hűtőkör, mert se nem függetlenek, se nem érdemes 80-85 fok fölé engedni egyiket sem hosszú távon. Ráadásul a GPU terhelés/melegedés közvetlen összefüggésben van a VRM terhelésével, melegedésével, tehát a kritikus, ezektől független komponensnek a memória marad. Ugyanakkor mivel jóval kisebb hőterhelésű komponens, így nem tudja a méretes hűtőbordát hirtelen felfűteni, ami így mindig megfelelő hőmérsékletű marad. Ha esetleg mégis nagyon fűtenének a memóriák, akkor az felmelegítené a GPU-t, és beindulna a hűtés.
Természetesen kemény terhelés alatt elképzelhető, hogy a GPU a bordán keresztül némileg felmelegíti a ramokat, de ami a lényeg, hogy egészen biztosan megfelelő hűtést fognak kapni, hiszen a GPU-nak mint jóval nagyobb TDP-jű komponensnek mindig nagyobb lesz a hőmérséklet difije a bordához képest.Nekem egyébként az extrém halkra belőtt hűtéseknél éppen ez a külön bordás megoldás okozott gondokat, ugyanis a GPU minimális terhelése révén nem tekerte fel a hűtést, viszont a memóriák ugyanúgy dolgoztak, és azok bordájának már nem volt elég az a minimális légáramlat, ami volt. Ez a jelenség teljesen ismeretlen volt olyan kártyán, amin egy blokk hűtötte a ramokat és a GPU-t, ott nyugodtan le lehetett vinni a pincébe a ventilátor fordulatszámát mindenféle mellékhatás nélkül.
Egyébként egyetértünk. Egy picivel (~20%-al) nagyobb bordával kb. tökéletes kártya lett volna. De nyilván akkor meg az ára lett volna drágább, a fém jóval drágább, mint a karácsonyfa-ledek.
-
aginor
veterán
Namost, a különböző alkatrészek másként értelmezik a hűvöset (pl. egy GPU 90°-on még nem sül meg, ugyanezen a hőmérsékleten egy mosfet még be sem melegedett, de a ramchippek akár már meg is dögölhetnek). Ezért nem tartom jó megoldásnak, ha egy határon mozgó hűtőben mindent összekötnek, mert elképzelhető, hogy a legmelegebb alkatrész felfűti a bordát, az pedig onnan nem hogy nem hűti a nála hűvösebb alkatrészeket, hanem még egyenesen melegíti is.
Ideális esetben minden melegedő komponens saját hűtőkört kapna, független vezérléssel, de sokszor már az sem baj, ha legalább a bordázat normálisan szeparált. Ilyenkor persze felértékelődik a megfelelő méretezés és a légáramlat fontossága.Nem mondtam hogy rosszul szellőző ház, csupán azt, hogy zárt és a hűtő teljesítménye nem éri el a csupa lyuk megoldásokét. A piacon elég sok ilyen megoldás van még forgalomban és még csak a hangszigetelt megoldásokig sem kell elmennünk, arról már nem is beszélve, hogy napjaink divatja az mitx.
távcsőves: nyilván nem úgy szellőzik a zárt házam, mint a tesztelők nyitott tesztpadja, ebben nincs semmi meglepő, az lenne a fura, ha nem így lenne.
Nem mondtam, hogy a Sapphire megoldása szar, de azért az igazán jótól is messze van. Én azt mondanám, hogy az árazás függvényében rendben van a hatásfoka, de ettől még nem lesz csendes kártya. Jól szellőző házban mind a teljesítménye, mind a hangja alapvetően rendben van. A hűtő rossz méretezése az ettől eltérő közegben jön elő (pl. nálam, FX processzor, zárt midi ház, közepes légáramlat). Havernál próbáltunk 480-at sok ventivel, rácsos oldallapokkal és tetővel, ott klasszisokkal jobban muzsikált, mint nálam a 470 anno. Ha a karácsonyfa világítás árát tisztán a hűtő teljesítmény javítására fordították volna, akkor szerintem egy remek megoldást tudtak volna letenni az asztalra, mert a koncepció rendben van. Ugyanakkor javaslom, hogy nézz meg egy Vapor-x kártyát, na ott megmutatta a Sapphire, hogy tud ha akar, nagy szívfájdalmam, hogy lelőtték azt a szériát és csak a karácsonyfa megoldás maradt.
Új hozzászólás Aktív témák
● Hozzászólás előtt olvasd el!
- Windows 10 / 11 Pro Retail aktiváló kulcs Azonnal szállítással, számlával, garanciával!
- Bomba ár! Dell Latitude 5480 - i5-6GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I Cam I W10 I Garancia!
- IKEA (HAVREHOJ) tablet tartó
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia