Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6549) carl18 válasza S_x96x_S (#6546) üzenetére


carl18
addikt

Igen, nyilván minden a profit körül alakul. Nyilván az AMD esetében sokat fog számítani mekkora készletet tud gyártani TSMC háza táján.

A Zen 3 már elég régóta piacon van és még mindig elég szépen tartja az árát.
Ebből ki indulva az AMD azóta se tudta utolérni magát, na meg ott vannak az új generációs konzolok amiket szintén a TSMC 7 nanométeres gyártása szolgál ki.

Úgy olvastam az AMD ott kurva el hogy a Globen Foundriesre rakott mindent, a Zen 1-Zenplus esetében még működött is a dolog. De mikor anno elkaszálták a 7 nanométeres fejlesztést azt rakba be a keresztett. Mert kénytelen volt az AMD TSMC-hez fordulni, de mivel ott a készletek nagy része foglalt volt nem is volt esélye jelentősen nagyobb részesedést foglalni.

Szóval ezeket több évvel előre lefoglalják, egy biztos idén azért jelentősen nagyobb készletet tud produkálni mint tavaly. De majd a kereslet-kínálat árazása alapján úgy is látjuk ha jelentősen nagyobb lesz a készlet. Mert az árazása is elkezd zuhanoba indulni.

Szerintem még jó darabig elég lesz játékra 6-8 erős mag, nem szabad a a magszám sokaságától se ámulatba esni. Mert belegondolunk az i3-12100F is megmutatja, a magonkénti teljesítmény legalább olyan fontos.

Például gamingra lehet jobban jár az ember 4 erős maggal mint sem 6 gyengébbel.
Bár ez alkalmazás függő is, minden esetre a fejlődés beindult.

Bár az AMD megoldására kíváncsi leszek, a Zen 4D például kap SMT támogatást?
Annyit tudok hogy finomhangolás lesz hatákonyságra kihegyezve, kicsit kevesebb órajel és cache a hatékonyabb gyártás érdekében. Több mag kisebb helyen is elférjen, egy biztos az AMD megoldása számomra is szimpatikusabb lesz.

A Zen4D Magában 16/32 már ütöképes konstrukció, és ha ez még kap 6/12 szál Zen 5-ös magvat, már teljesítmény lesz a javából. A fő kérdés mind ezt milyen áron kinálja az amd, meg hogy a DDR5 árazása milyen mértékben csökken.

Én például pont azt néztem számolgattam, hogy mivel az informatikában úgy is minden elavult. Nem éri meg jelen esetben olyan magokat megvásárolni, amiket ki se használ az ember.

Például egy dologba biztos vagyok hogy a 5950X-et reggelire meg fogja enni a Zen5+Zen4D Hibrid kialakítása.

Még arra is látok esélyt hogy a Zen 5 magába 6/12 szálal beérje a jelenenlegi 5950X-et natív teljesítménybe. :R

[ Szerkesztve ]

Hiába szúr, itt Ryzen a úr!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.