Hirdetés

2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6289) Petykemano válasza S_x96x_S (#6287) üzenetére


Petykemano
veterán

PCIe6
"The future: Intel Xe GPUs in CXL Mode?"

Háááát. A jövő biztosan az, hogy előbb-utóbb mainstreammé válnak az újabb és újabb standardok. Egyszer a PCIe3 is biztos kuriózum volt, ma meg az a standard, amit lassan-lassan elhagyunk, lecserélünk a 2 éve (?) hardverekben megjelent PCIe4-re.

Azért mondom, hogy "háááát", mert hát az ilyen jóslatok/elképzelések, miszerint
"People would be able to buy a cheaper GPU first and then simply add another one if they want more power. It would add much more flexibility in buying decisions and even alleviate buyers remorse to some extent for the gaming class."
... azért rendre el szoktak csúszni valamin.

(lásd: a 300-as chipset vásárlók esete)

Nekem igen erős kételyeim vannak azzal kapcsolatban, hogy a bővíthető PCIE5/6 alaplap vásárlói és a "hát most elsőre egy olcsóbb GPU-t veszek aztán majd később bővítek" típusú vásárlók metszetében van-e valaki.

Persze sokminden változhat egy korabeli alaplapon, de én pl nem is vagyok biztos benne, hogy két GPU-t el tudnék-e helyezni az alaplapon. Általában ugye az szokott lenni, hogy van egy 16x PCIe slot, ami nagy, meg pár kisebb. Tehát mondjuk ennek minimum úgy kéne megváltoznia, hogy az alaplapokon legyen 2-3 nagy PCIe slot, amik osztoznak valahogy a 16x sávszélességen.
De vajon hányan lehetnek, akik azért vesznek egy 50-100%-kal drágább felsőkategóriás alaplapot, hogy majd később bővíthető legyen a GPU teljesítmény? Esetleg nem járna jobban, ha ugyanazt a pénzt inkább ma egy drágább GPU-ra költené?

Szóval ezért mondom, hogy akkor látom lehetőségét a terjedésnek, ha kvázi ingyen adnák a korábbi standard helyett. De az, hogy van egy prémium kategóriás AM5 mini-workstation konfig, amibe már megjelenéskor bele tudnák tenni akár két koherensen működő GPU-t is az persze lehetséges.
(De hát most nem is azt kérdést feszegettem, hogy esetleg létezhet-e - már 2023-ban - ilyen hardver, hanem hogy milyen hamar terjedhet el széles körben.)

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.