Új hozzászólás Aktív témák

• Petykemano

veterán

Azt kell mondjam, hogy ez volt az elmúlt 2 év legizgalmasabb-legmozgalmasabb AMD előadása.

Az elmúlt években a ces, computex és egyéb elöadások során az idő 80-85%-át elvitte az eredmények felsorolása, és partnerekkel egymás vállának veregetése. (Én értem, hogy marketing szempontból a jó referencia elképesztően fontos, csak épp borzalmasan unalmas)

Ezúttal végre az idő nagyobbik részében termékbemutató volt.

A $259-os 5600G szerintem is kifejezetten jó.
    Nem tudom, mennyivel lehet lassabb , mint az 5600X - feltételezem 5-10%. De azért ez egy 170mm2-es lapka. Kicsit talán érthetetlen is, miért ennyire olcsó. Most vagy az van, hogy (főképp) az AMD IOD-CCD csomagoló kapacitása korlátos, vagy végre tényleg van 7nm kapacitás. Akkor viszont a Vermeer árának is némileg csökkennie kéne, vagy megjelennie az 5600Nak is.

Egyébként most már 105eFt a 5600X is. Szerintem ez már csak kábé $250 valós árat jelent.

Eléggé csalogató ez a 5600G számomra. De ehhez nekem új alaplap kéne. Akkor viszont vajon meg tudnám-e várni, míg elérhető a DDR5? 1.5-2 év.

Most már viszont tudjuk, mi a Warhol - ami még érdekes, és csodálom is, hogy még nem került be ide -:
    3D stacked L3$
    32 MB helyett 96MB / CCD

Kicsit csalódást keltő, hogy 3x annyi L3$ csak 12-15% IPC növekedést hoz. Ugyanakkor ez valójában tényleg kitesz egy generációt. És elegendő az Alder Lake ellen is.

[link]

Az AMD húzása meglepő, vártuk, de nem ennyire korán, senki nem gondolta, hogy a zen3+-ban ledobja az AMD.
    De azt kell mondjam, a felhasználás módja várható volt.

Az időzítés viszont érdekes. Idén év vége. Én arra számítottam, hogy idén nyár végén dob Valamit az amd, hogy aztán 2022 tavasz végén- nyár elején érkezzen a zen4. Ha ez idén év végén érkezik, akkor zen4 DT valószínűleg tényleg inkább 2022Q3-Q4.

Vajon erről szól a Milan-X is? Vagy ez a verzió szerverben nem lesz használva? Mert ha a Milan-X ilyen lapkákból áll, akkor a Genoa sem valószínű, hogy megérkezzen 2022Q1-Q2 táján.

Egyéblént ez a Warhol - a jónak ígérkező teljesítmény ellenére - eléggé megúszós generáció tervezés szempontjából. A zen3 designhoz tényleg nem kell hozzányúlni.

Ez a technológia az apuk esetén különösen érdekes, illetve a gpuk esetén, ahol az Infinity Cachet teljesen a felső fedélzetre lehet helyezni - eléggé nagy méretben.
    Mondjuk egy 250mm-es apura ráfér 128MB IC, ami valószínűleg bőven elégségesse teszi a DDR4/5 sávszélességet.

Új hozzászólás Aktív témák