Hirdetés

2020. szeptember 21., hétfő

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#1) Mahrenburg


Mahrenburg
(senior tag)

E topik kíván helyt adni azon hozzászólásoknak, melyek az AMD eljövendő CPU-architektúráinak tulajdonságait próbálják boncolgatni, de az anyatopikban offnak számítanának.

"Egy fel nem használt Phenom II matrica olyan mint egy nap ami sosem kelt fel, egy múló szerelemről szóló dal amit sosem énekeltek, egy harcos szív amely sosem dobbanhatott..!" by Habugi

(#2) szinesz.bob válasza Mahrenburg (#1) üzenetére


szinesz.bob
(aktív tag)

No, akkor ide lehet írni bármit. :)
KIRÁLY! :DD
A gond csak az, hogy amit olvastam, mire lehet számítani picit elszomorított.
2016-ban a ZEN talán eléri a a "Sandy Bridge" szintet?
Tényleg erre kell számítani?

[ Szerkesztve ]

(#3) Fücsök007 válasza szinesz.bob (#2) üzenetére


Fücsök007
(senior tag)

Nem. Egyébként AMD-nél is tudják, hogy ha normális haszonnal akarják eladni a Zen magos procikat, akkor minimum egy Haswell mértékű IPC-re szükségük van, különben marad a kis haszon, meg a másodhegedűs szerep még több évig.

(#4) Yutani


Yutani
(nagyúr)

Szuper, ha már a Zen találgatósba halandó ember nem írhat.

Szóval, amint kifejtettem a számításaimat, rossz esetben a Sandy környékén lesz a Zen, jobb esetben a Haswellt szorongathatja, de az nagyon valószínű, hogy Skylake teljesítmény szint messze nem lesz meg.

Egyébként itt van egy alaposabb teszt és spekuláció, ami a Zent picit a Sandy fölé várja.

Ha ez valósul meg, akkor visszatérnek az A64-C2D idők, amikor az Intel c4c 15-20%-kal volt jobb, nem 50-60%-kal. Ha ehhez jó árcédula tartozik majd, akkor nyerhet majd az AMD végre egy kis market share-t.

Régi ISA SB és GUS hangkártyákat keresek saját részre, nem kereskedni! Privizz, ha van valamid! ABIT AU10 is érdekel! #tarcsad

(#5) Remusz911 válasza Yutani (#4) üzenetére


Remusz911
(veterán)

Különben a Phenom II x4 és X6 nem volt annyira rossz

Ha azt egy kicsit továbbgondolják, csiszolják, kisebb csíkszélességen, magasabb órajelekkel, jó árakon még az olcsó piacon sikereket érhetett volna el

Ráadásul alaplapot sem kell cserélni, sem hűtőt stb.

Lehetett volna Phenom III

[ Szerkesztve ]

Bemutatkozó videóm: https://www.youtube.com/watch?v=ptHwSB3SYnw - Finom áron, finom venti: https://hardverapro.hu/apro/uj_garis_noctua_nf-a8_uln_garancia_60_honap/friss.html

(#6) leviske válasza szinesz.bob (#2) üzenetére


leviske
(veterán)

A Zen elméletileg egy, a Haswell-hez nagyon hasonló felépítést kapott. Gyakorlatilag befejezte vele az AMD a nagyjából 10-20 éve tartó különutas fejlesztési politikát és beálltak az Intel mögé. Konkrét termék szintjén valahova a i7-5820K - 5930K környékére várhatóak azokban a programokban, amik nem érzékenyek a memsávszélre. A gond az, hogy az i7-6850K - 6900K eléréséhez nem lesz elég egy 3GHz-es alap órajel, miközben az AMD jelenleg ott áll egy új architektúrával egy friss gyártástechnológián, aminek az analog verzióján az Intel 1 évet szívott.

Szóval a legnagyobb kérdőjel a Zen kapcsán az, hogy megismétli-e a K10 vergődését. Amennyiben erre a válasz az lesz, hogy nem, az nagyjából annyit jelent, hogy a jövő nyárra várható Raven-nek minden esélye meglesz, hogy letarolhatja a mobil és mainstream piacot 4770K+R9 270 teljesítménnyel.

u.i.: A Sandy IPC-je elvileg már valamikor a Steamroller-nél megvolt, az Excavator meg esélyes, hogy azon azért túl is lépett. Csak azt hiszem ezen a kisebb/lassabb cache rontott az APU-kban, szimpla CPU meg nem jött belőlük.

(#5) Remusz911: Legjobb tudomásom szerint a K10 nem skálázódott eléggé. Nem jó üzlet 8x akkora lapkát készíteni 6x akkora teljesítményért. A Bulldozer többek közt ezen akart változtatni az osztott erőforrásokkal, csak a párhuzamosítás nem jött olyan sebességgel a szoftverpiacon. Mostanra meg a 3-4 évvel fiatalabb Intelek abban is megeszik őket reggelire.

[ Szerkesztve ]

(#7) Petykemano


Petykemano
(addikt)

Hát nagyon kiváncsi vagyok ezzel a topikkal kapcsolatban.

Direkt ide írom már, nehogy szakmaiatlanságra és wishful thinkingre érzékeny Asztalos Úr és kékvérű társasága újra megszóljon. A topikgazdák szabályzata nem jogosítja fel arra, hogy a témát érintő találgatás, spekuláció és kőbevésett, tényszerű - assembly programozóktól, és CPU architektúra fejlesztőktől - származó hozzászólások között kényeskedve disztingváljon. A vonatkozó pont így szól:

"A Topikgazda, a topikjára vonatkozólag sem állíthat fel szabályokat, nem módosíthatja a meglévőket, hatásköre csak a fórum alapelveinek, illetve ahol van ilyen, a moderátorok által a topikra előírt egyedi szabályok betartatására terjed ki."

A TIR pedig így mutatja be a topikot:

A topik az AMD következő, vagy éppen aktuális CPU mikroarchitektúráját boncolgatja. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.

Nyilván nem értünk egyet azzal kapcsolatban, hogy mi az OFF. Asztalos Úr és társasága szerint ha valaki nem tényeket, hanem feltételezéseket, pletykákat, spekulációkat, esélylatolgatásokat közöl, offol. Holott elég tisztán fogalmaz a szabályzat azzal kapcsolatban, hogy mikor van beavatkozási lehetősége:

II. Hozzászólás OFF-ba tétele
1. OFF-ba azt teheted, ami teljes egészében, 100%-ban (nem 99%, 100%) OFF, nem tartozik a témához, de törölni azért nem kell, nem zavaró, nem felesleges. Tudom, hogy ez így nehezen megfogható szabály, a gyakorlatban majd kialakul, ha nem érzed át, inkább ne tegyél OFF-ba.

Egyébként csak a miheztartás végett, a K10 topik gazdája nem tett OFFba olyan hozzászólást, amelyre a vonatkozó szabályzat nem hatalmazta fel. Csak modortalanul utálkozik a kevésbé kiművelt topiklátogatók hozzászólásain.

Ez a párhuzamos topik addig lesz életképes, amíg megmarad a találgatós-pletykálgatós topiknak, ahol a fő szakmai topikon a guruk által bemutatott tényeken alapuló valós információkból kiindulva latolgatjuk az esélyeket. (Az még egyébként kérdéses számomra, hogy vajon az általában, vagy néha szakmailag elfogadott tényeket közlő, nem spekuláló, pletykákra nem alapozó felhasználóknak a fő szakmai topikban szabad-e ott találgatni, vagy a tényközlések után át kell jönniük ide következtetéseket levonni. Fiery például számos esetben keveredett bele, vagy válaszolt - normálisan - feldobott találgatós jellegű kérdésekre és maga is spekulált például a BR 14nm-en történő gyártásáról. Ezzel persze pont nem őt szeretném bántani, aki egyike volt azoknak, akikkel lehetett értelmesen beszélgetni, meg lehetett szólítani a szakmaiságát, anélkül, hogy leoltott volna)

Szóval ez a topik szerintem addig és úgy fog tudni élni, amíg nem jönnek a "kinek mi a háttérképe" még OFF-abb posztok. Gyanítható, hogy ha ez így történne, akkor aki találgatni, pletykálkodni, hozzáértőktől kérdezni akarna, azok szépen vissza fognak szokni a fő szakmai topikra. (Ahol is a topikgazda élete hátra levő részét azzal töltené, hogy két agyvérzés közben visszaterelje a spekulálgató, kezüket a bilibe lógató senkiházi wccf olvasókat ide)

Mindenesetre hajrá!

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#8) leviske válasza Petykemano (#7) üzenetére


leviske
(veterán)

A probléma az volt, hogy a topik nem olyan arányokra lett kitalálva, ami az utóbbi időkben kialakult. Tényleg túl sok lett a szimpla találgatás a konkrét adatokhoz képest. Sokaknak (pl nekem is) pedig a topik direkt azért van kifüggesztve, hogy amikor van valami tényleges infó, akkor lássa az ember. Számomra is fura volt, hogy mostanság a fórumra felnézéskor mindig 15+ hozzászólás volt, ami eddig csak akkor volt jellemző, ha jött új infó valamiről.

És mondom ezt úgy, hogy anno én is igen rendesen elvittem folyton a témát más merre pl a HSA-val.

(#9) Yutani válasza leviske (#8) üzenetére


Yutani
(nagyúr)

Nem tettünk mást, mint találgattunk egy találgatós topikban. Én nem beszéltem Xeon szerverekről meg ilyesmiről, csak és kizárólag az AMD által elhintett infot felhasználva készítettem "előrejelzést" a Zen erejéről. És kiderült, ezt a modertáror/topikgazda nem tartja elfogadhatónak, egy találgatós topikban nem szabad találgatni nekünk, pórnépeknek, azt csak a profiknak lehet. (Semmi bajom a profikkal, nem arról van szó, Fieryt személyesen ismerem és elismerem!) Sebaj, itt ez a topik, folytathatjuk az ámokfutást! ;]

[ Szerkesztve ]

Régi ISA SB és GUS hangkártyákat keresek saját részre, nem kereskedni! Privizz, ha van valamid! ABIT AU10 is érdekel! #tarcsad

(#10) Gyuri27 válasza Petykemano (#7) üzenetére


Gyuri27
(félisten)

Ez lokál topik. Itt a tútóstésztáról is beszélhetnek a plebek. :DDD

[ Szerkesztve ]

Amd: Radeon-Ryzen

(#11) szinesz.bob válasza leviske (#6) üzenetére


szinesz.bob
(aktív tag)

Örülök hogy azért ITT is vannak tájékozott emberek! :)
Akkor most lényegében az AMD megint ott tart ahol a 486-os időkben? Lekoppint egy intel belső architektúrát?
A jövő nyár azért messze van még, de ha a Raven ekkora király lesz lehet kivárom.

Remusz911
A phenomIIX6 simán verte sz FX6100-át és néhány dologban,(főleg a játék) a 8 magosokat is. A bulldozer sajnos megteremtette a jelenlegi helyzetet amit mindenki tisztán lát. Lehet a phenom 3 jobb let volna.

(#12) Thrawn válasza szinesz.bob (#11) üzenetére


Thrawn
(félisten)

Lekoppint? :DDD
Egy 486-osban 1.2 millió tranzisztor van, azt pár ember belátható időn belül fel tudja dolgozni. Nade egy Skylake pl közel kétmilliárd tranzisztorból áll, szerinted mennyi időbe telne megérteni, hogy az egyes tranzisztorok miért ott vannak ahol és mit is csinálnak tulajdonképpen? Nem, lekoppintani itt már nemigen lehet semmit, hacsak nem akarsz évekre lemaradni.

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł DIV: Blessed Mother! Save us! łłł

(#13) szinesz.bob válasza Thrawn (#12) üzenetére


szinesz.bob
(aktív tag)

Akkor valami hasonlót csinálni.....
Az AMD úgy kezdte, azért is lett 5X86 neki, az intelnek pedig pentium.
Bár akkor csak pár millió félvezetőről volt szó.
Szerintem aki ért hozzá és ezzel foglakozik sok éve, átlátja a dolgokat.(mint NEO a MATRIX-ban :DD )

[ Szerkesztve ]

(#14) Yutani válasza szinesz.bob (#13) üzenetére


Yutani
(nagyúr)

Lemásolni nem tudja, de azonos elven működő processzort készíthet, és készít is a hírek szerint. A saját úttal (BDZ) befürdött, most pedig a trendet követi.

Régi ISA SB és GUS hangkártyákat keresek saját részre, nem kereskedni! Privizz, ha van valamid! ABIT AU10 is érdekel! #tarcsad

(#15) letepem válasza Yutani (#14) üzenetére


letepem
(aktív tag)

Majd meglátjuk! Semmilyen konkrét infót nem találni a zenről, (se a polarisról) mégis készpénznek vannak véve bizonyos architektúrális megvalósítások! Eddig se valid teszet, se valid blokkdiagramot nem látott a nép, csak reddit, anand, sc találgatásokat, amit szépen valós eredményként közöl a wcc éstársai! Lehet jobb lesz mint a skylake, de az is lehet, hogy egy atom szintű proci hoznak 1 wattos fogyasztással! :U Nem tudjuk így marad a feltételes találgatás!

látok, hallok, érzek és gondolkodom.

(#16) Fücsök007 válasza letepem (#15) üzenetére


Fücsök007
(senior tag)

De azt már tudjuk, hogy tesztelik a 3GHz-es órajelű, A0 steppinges ES procikat. Sajnos valós benchmarkok még nincsenek. :(

(#17) stratova válasza letepem (#15) üzenetére


stratova
(veterán)

Végleges termékekről valóban nincsen teszt de füles asztaltárs linkelt már egy szabadalmi bejegyzést az új ALU szervezésről és volt már pár Sisoft adat is, aminél az SP szám szvsz reális, a minták besorolása pedig a linux kernelből és a korábbi nevezéktanból már sejthető. A nagy kérdőjel a kártya által ténylegesen leadott teljesítmény és elérhető órajel, ill hogy terhelés alatt mennyire képes boost tartományban tartózkodni.

Zen teljesítményét pedig Excavator alapján találgatják. Ott AMD a 35 W-os FX-9830P 3.0-3.7 GHz-es modellre egy szálon 93 pontot ad meg, ez pontosan annyi mint egy Sandy i7-2620M 2.7 GHz-en. Viszont több szállon már FX-7600P is tudta a fix 2.7-es Sandy i7 232-234 pontját, amit FX-9800P 15 W-os besorolással hoz AMD saját mérése szerint.

De egyre több lesz a neten az Athlon II 845 eredmény is, ehhez képest Bristol kb. egy steppingváltás.

(#18) Petykemano válasza letepem (#15) üzenetére


Petykemano
(addikt)

Gcc patch van. A hozzáértők ebből spekulálnak blokk diagramokat

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#19) dezz válasza Yutani (#9) üzenetére


dezz
(nagyúr)

Az igazából nem találgatós topik, hanem konkrét infós topik. ;)

[ Szerkesztve ]

(#20) solfilo


solfilo
(veterán)

visszatalálós

solfilo

(#21) Petykemano válasza dezz (#19) üzenetére


Petykemano
(addikt)

A TIRben ez van:

A topik az AMD következő, vagy éppen aktuális CPU mikroarchitektúráját boncolgatja. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.

Oldalt ez:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.

Az esélylatolgatás simán lefedi a Cinebench értékek boncolgatását különböző már megjelent architekturákon, amikből bizonyos következtetéseket le lehet vonni gondolván itt a +40% IPC-ss ábrára

spekulál

Továbbá a Carrizo megjelenésével, tehát amikor megjelentek a konkrét infók, direkt és tudatosan le is lett választva. MA már nem "Carrizo, Excavator, Zen" topik, mint mondjuk egy éve volt, ma már "Bristol Ridge, summit Ridge, Zen topik". Nyilván a Bristol Ridge megjelensével, amikor megjönnek a konkrét infók, az is le lesz választva.

Tehát úgy fest, insider infók nélkül nem lehet előre beszélgetni - pletykákról, spekulálni, okoskodni - , mert azt nem bírja a topikgazda.
És nem lehet utólag se beszélgetni, mert annak a terméknek már van saját topikja.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#22) stratova válasza Petykemano (#21) üzenetére


stratova
(veterán)

Túl sokat ne rágódj azért ezen, még ha igazságtalannak is érzed, nem ér annyit. :)

Arról.amúgy volt már találgatás, hogy mobil Zen azaz Raven Ridge milyen foglalatot kap?
Ez pl a konkurenciánál eltérő pl i7-6700HQ (FCBGA1440) [4/8+48EU IGP] és i7-6600U esetén (FCBGA1356. 2/4+24EU IGP viszont mindkettő több "lábbal" bír, kint AMD AM4-es vagy FP4-es foglalata.

[ Szerkesztve ]

(#23) leviske válasza szinesz.bob (#11) üzenetére


leviske
(veterán)

Én vagyok a szegény ember tájékozott embere. ;] Komolyra fordítva a szót ezek csak a másik topikban említésre került dolgok.
Nem, félreértesz. Nem ismert a Zen architektúra felépítése, csak a támogatott utasításkészletek listája (nagyjából?). Az alapján pedig az látszik, hogy a korábban behozott és fejlesztők által nem igazán használt cuccokat kivagdalták és ráfeküdtek az olyan fejlesztések implementálására, amik a Haswell/Broadwell/Skylake-ben mutatkoznak illetve Cannonlake-ben fognak bemutatkozni. Ez pedig ahhoz képest, hogy a Bulldozerrel mennyire ellentétes irányba indultak, mint az Intel, sokat sejtet.

A Raven kapcsán meg reméljük a legjobbakat.

(#9) Yutani: Szerintem az lehetett a probléma, hogy amikről beszéltetek, az igazából (bár nem mérési eredményekkel, de) át lett dumálva. Én is kérdezgettem a témában anno, mert nekem se volt tiszta, hogy a +40% akkor most mindenben értendő, vagy egy átlag, vagy egy legfeljebb növekedés. Illetve az sem volt teljesen érthető, hogy akkor ezek most a Piledriver-hez vannak mérve "legutóbbi" alapon, vagy a csak L3 nélkül, APU felépítésben megjelent Excavatorhoz. És ezek nagyjából át lettek dumálva.

Félreértés ne essék, engem nem zavar. Sőt érdekes azt is látni, hogy a Deneb/Thuban hol áll/állhat a Zenhez és a Bulldozerhez képest, de tény, hogy a K10 utoljára 2009 környékén volt téma a topikban.

(#22) stratova: Az AMD-s diákon rajta van, hogy a Raven FP5-ös mobil foglalatba jön. Eddig nagyobb váltásoknál mindig foglalatváltás volt a mobil termékekben. Trinity FP2, Kaveri FP3, Carrizo FP4...

[ Szerkesztve ]

(#24) stratova válasza leviske (#23) üzenetére


stratova
(veterán)

Köszi, közben meg is találtám az ide vonatkozó Benchlifeos diát. Kár hogy itt is minden mobil lapka BGA lesz de legalább lehet végre ellenfele a HQ prociknak. Erős a gyanúm, hogy még a mostani teljesen AMD-s notik is CPU limitesek esetenként (FX-8800P+R9 385X (~HD 7790 4 GB VRAM-mal)) még ha jobb is a helyzet min A10-4600M+HD 7870M majd A10-5750M+HD8970M párosításakor.

[ Szerkesztve ]

(#25) sh4d0w válasza szinesz.bob (#13) üzenetére


sh4d0w
(nagyúr)

Valojaban az 5x86 egy igen eros, 133 MHz-es 486-os volt. Anno, amikor az AMD meg masolt, orajel szerint mindenbol gyorsabbat csinalt az Intelnel (286 - 16 v 20 MHz, 386 - 40 MHz, Pentium - talan 600 MHz).

Aztan elindultak a pereskedesek, igy jott az EV6-os busz, K7, K8, K10.

https://coreinfinity88.blogspot.com

(#26) szinesz.bob válasza sh4d0w (#25) üzenetére


szinesz.bob
(aktív tag)

Volt még K6 és K6-2 is.
De igaz az 5x86 csak magas órejelű 4x86 volt. (occsón)
Emlékszem még akkor az aida(everest) elődjéra a dos-os asmdemo-ra... :)

(#27) Mahrenburg


Mahrenburg
(senior tag)

Üdvözlet Mindenkinek!

E topic megnyitásával mindössze az volt a célom, hogy az anyatopicba szánt találgatások, prekoncepciók és ezek kitárgyalása ne vesszen el, miután kilátásba került ezek szigorú törlése. Nem száműzetésnek, hanem lehetőségnek szántam. Meg is lepett, hogy bekerült a Téma összefoglalóba egyfajta hivatkozási alapként.
Bár lokál-topikként elméletileg itt nem létezik az offolás fogalma, de ahogy már "önműködően" kialakult, kezeljük tiszteletbeli szakmai topikként, azaz a könnyebb átláthatóság kedvéért a CPU-król szóló mondanivalót hagyjuk "on"-ban, a más témájút "szürkítsük". Ez természetesen csak javaslat, nem bír kötelező jelleggel. Remélhetőleg a topic fő témája nem halványul el, némi könnyedség talán hangulatosabbá is teszi a társalgást. Remélem, senkiben sem marad keserű szájíz, s hasznos, egyben jó kedélyű beszélgetés alakul ki.

Jó mulatást! :)

"Egy fel nem használt Phenom II matrica olyan mint egy nap ami sosem kelt fel, egy múló szerelemről szóló dal amit sosem énekeltek, egy harcos szív amely sosem dobbanhatott..!" by Habugi

(#28) Petykemano


Petykemano
(addikt)

Radeon találgatós topikból: polaris

Feltétélezhetően finfet. Kiváncsi vagyok, a cpu excavator-e vagy jaguar (puma+) leszármazott?

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#29) Simid válasza Petykemano (#28) üzenetére


Simid
(aktív tag)

Ezt nem igazán tudom hova tenni. Mikor fog megjelenni ez az NX? Nem lehet hogy Zen alapú lesz a CPU rész? Ha 14 nanon készül akkor mi értelme lenne korábbi uarchot átvinni erre a processre ha már van újabb?

Szerk.: Most nézem graphics cardot írnak. Létezik, hogy nem APU lesz?

[ Szerkesztve ]

(#30) Petykemano válasza Simid (#29) üzenetére


Petykemano
(addikt)

Nem kizárt a zen se. Csak abból indultam ki, hogy a konzolok apuk, az meg még most év végére nem lesz kész. Nem tudom, hogy a mostani konzolok mennyit aknáznak ki abból, hogy Apuk. De annó arról volt szó, hogy pont az integrált igp, apu, közös címtér miatt nyerhetett az amd, mert ilyet szerettek volna. A nintendo meg nem pont azért az AMD-vel szerződött le, hogy könnyű legyen a portolás oda is? Hogy lehet-e nem apu, attól függ, mennyire gyúrtak, vagy gyúrnak majd rá a sony és Ms erre a jellegre. Bár az is igaz, hogy a közös memória hiányának problémáját (másolás) az openpowerben nvidia is az nvlinkkel (nagy sávszélesség, közös címzéssel transzparens látszat) igyekszik megoldani. Ha a a nxben a poláris kártya, akkor talán lehet a cpu zen. De akkor szólna a pletyka arról is, hogy mennyi a video memória, nem?
Vagy idén meg se jelenik az nx, de én mintha 2016 végét olvastam volna

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#31) stratova válasza Mahrenburg (#27) üzenetére


stratova
(veterán)

Tehát ha némi színt szeretnék vinni a sok ON hsz közé csak meg kell kérdeznem hol tart az AM4-es lapok tesztelése az Antarktiszon. Értem! :)

(#32) Simid válasza Petykemano (#30) üzenetére


Simid
(aktív tag)

Ezért nem tudom hova tenni, mert jövő tavaszig nem igen lesz Zen APU. Viszont nem gondolnám, hogy APUn kívül más szoba jöhetne manapság egy konzolban. De ha már polaris és 14nm akkor XV vagy cats sem nagyon jöhet szóba.
Furcsa, hogy még találgatásokat sem láttam mi lehet a polaris mellett.

(#33) leviske válasza Petykemano (#30) üzenetére


leviske
(veterán)

De, a Zen teljességgel kizárható. A NX-ből már hónapok óta kell, hogy legyen CPU oldalról problémamentes ES példány, ez pedig Zen alapon nem megoldható. Ráadásul az APU-khoz szükséges library 14nm-en nincs kész, szóval -hacsak nem azt jelentik be két hónapon belül, hogy 2017 nyarán/tavaszán jön, akkor arra sincs sok esély, hogy 14nm-es lesz. Bár ez utóbbi még lehet máshogy, hiszen jöhet akár HPL-en is, ha nem túl sok a tranyó. Mindenesetre 14nm-en valószínűleg már beférne 16 jaguar mag is, azzal meg esélyes, hogy előrébb volnának, mint 4 xv-al.

Nem X86-os CPU jelenleg szerintem egyet jelentene az öngyilkossággal megint, hiszen 3 évvel később jönnek és senki nem kezdene el nekik egy spéci CPU architektúrát is betanulni, mikor épp elég gondjuk van a fejlesztőknek a low level elérésével.

Mindenesetre miután az EA konferenciáján már elvileg lesznek NX-re is bejelentett címek, nem hiszem, hogy tovább húznák a dolgot 2017Q1-nél, de esélyesebb a '16Q4.

(#29) Simid: Korábban az AMD ügyfélmegnevezés nélkül bejelentette, hogy megkötöttek két, egyedi x86-os APU tervezéséről szóló szerződést. Szimplán az a helyzet, hogy tartalmazni fog jó pár, desktopon a Polaris-okban debütáló feature-t és vélhetőleg csak így tudtak rá hivatkozni. Szvsz kb olyan lesz a viszonya a Polaris-okhoz, mint a XO/PS4 lapkájának a GCN1.1-hez.

(#31) stratova: Jó hogy mondod, kellhet majd egy Socket AM4 / SP3 topik is. :DDD

(#32) Simid: A jelenlegi állás szerint a Raven esetében elég optimista becslés a '17 nyár is. Pláne mivel abból kellenek majd cherry-picked darabok a HPC piacra.

[ Szerkesztve ]

(#34) Simid válasza leviske (#33) üzenetére


Simid
(aktív tag)

Igen, nagyjából én is ezekre jutottam. A hírben ugyanakkor 14nm és polaris van megemlítve. Ha így van akkor vagy nem APU lesz vagy átvittek 14 nanora valami korábbi fejlesztést. Mindkettő elég meglepő lenne.

(#35) Yutani válasza Simid (#34) üzenetére


Yutani
(nagyúr)

The next-gen consoles will probably continue using solutions from AMD and as it turns out, the Nintendo NX console will be powered by AMD's next-gen Polaris graphics card with Vulkan support.

Két kulcsszó van, az egyik a Polaris, a másik a Vulkan. Csekély értelmem logikájával nekem ez azt mondja, hogy inkább lesz ez egy speckó PC, mintsem egy XO vagy PS4 jellegű konzol, különben minek bele Vulkan támogatás? Így pedig lehet mellette Intel vagy AMD CPU, a lényeg az x86-on van. Vagy ha árukapcsolás, akkor inkább AMD lesz benne (akár egy Bristol Ridge FP4 tokozással), mivel az új API-k esetén jóval kitolódik a CPU limit, így nem kell attól félni, hogy túl hamar elfogy a proci.

[ Szerkesztve ]

Régi ISA SB és GUS hangkártyákat keresek saját részre, nem kereskedni! Privizz, ha van valamid! ABIT AU10 is érdekel! #tarcsad

(#36) Valdez válasza leviske (#33) üzenetére


Valdez
(őstag)

Ha 14nm, akkor az XV is kizárható, hiszen állítólag nem csinálnak rá 14nm-es implementációt. Ha meg a Nintendo miatt csinálnak, akkor nem logikus hogy a BR nem 14nm-en fog jön asztalra, hanem 28nm-en.

(#37) leviske válasza Simid (#34) üzenetére


leviske
(veterán)

Egy ilyen hírt bárki össze tud rakni, aztán vagy bejön, vagy nem. Valószínűleg az E3 és az EA rendezvényei során már nyíltan fog a Nintendo beszélni a gépről, a kései várakozási stádiumban pedig igen rendesen megszokott nőni a hardverről "mindent tudók" száma.

Saját véleményem a továbbiakban is az, hogy a 14nm -bár nagyon jó volna- nem reális, mert friss technológia. A 20-22nm-es gyártósorok, vagy a TSMC/GloFo 28nm-es gyártósora reálisabbnak tűnik. Abban az esetben pedig a legkorábban említett, XO körüli teljesítmény a reális, csak Polaris alapon.
Bár a 14nm miatt elérhetővé váló fHD60fps, 4K30fps és VR megmagyarázná a PS4 pletykált félgenerációváltását. Nyáron kiderül.

(#35) Yutani: Ahogy az Xbox One támogatja a DX12-t, úgy egyáltalán nem volna meglepő, ha a NX-be bekerülne a Vulkan. Már csak azért is, mert ezzel ugyancsak fejlesztési időt spórolnak. Ennek ebben a formában így gyakorlatilag annyi a lényege, hogy szegény Sony szívott a fejlesztéssel, AMD átemelte PC-re, a többi cég meg hasznot húz belőle. :DDD

Ha olyan formában lenne custom PC (nem hiszem), hogy kap egy rendes PGA foglalatot, PCI-E csatlakozókat, meg egyebek, akkor azzal a lednülettel megtehették volna azt is, hogy szimplán bejelentenek pár exkluzív címet SteamOS-re vagy Windows-ra és kész... Ráadásul a PS4 és XO APU-ja tele van olyan egyedi cuccokkal is, amiket első sorban a saját exkluzívaik érdekében raktak bele.

Később gondolom fog összedobni a Nintendo is rá saját SDK-t, de most bőven elég nekik az is, ha nem teljesen DX11 alapú játékokat próbálnak majd ráerőltetni a fejlesztők.

(#36) Valdez: Konkrétan ki lett jelentve, hogy az Excavatorból nem jön 14nm-es implementáció? Fiery sokáig lehetségesnek tartotta a Bristol 14nm-en való érkezését, szóval ezt nem hiszem. Más kérdés, hogy teljesítmény/méret szempontjából a Jaguar elvileg erősebb, mint az XV.

[ Szerkesztve ]

(#38) Simid válasza leviske (#37) üzenetére


Simid
(aktív tag)

Azért egy meglévő architektúrát nem olyan egyszerű átdobni más processre. 28-14nm elég nagy ugrás, visszafele meg aztán pláne nem fog menni. Ha polaris-t 14nanora lett tervezve akkor az még részleteiben sem fog jönni 28nm-en.
Szóval vagy nem APU és tényleg ilyen PC szerű lesz (ami jó nagy fail egy konzolnál...) vagy nem 14nano vagy nem idén jön. :D

Valdez: Azt még el tudnám képzeli, hogy ha amúgy is kellett egy Nintendos megrendeléshez akkor átrakták XV 14nanóra és Bristol is ezen jön. Erre viszont Abu azt írta nem jöhet azon, mert nincs kész a HDL 14nm FinFetre. Na de a Polaris akkor, hogy készül? Ha annak jó a HPL akkor egy kisebb APUnak miért ne lenne jó?

[ Szerkesztve ]

(#39) leviske válasza Simid (#38) üzenetére


leviske
(veterán)

Nem annyira nagy meló akár csak dieshrinkelni egy adott lapkát kisebb gyártástechre, csak nincs ingyen és a BR esetében jó eséllyel ezért ez el is maradt. Ill, mint írtam, a HDL elvileg még nincs kész a GloFo 14nm-es gyártósoraihoz, így csak HPL-el jöhetne az új cucc. Márpedig a HPL-t a Jaguar esetén nyugodtan megengedhetik maguknak, mert még akkor is elenyésző méretűek a magok.

Azt meg ne feledjük, hogy Polaris újításai valószínűleg a NX lapkájában hamarabb jelen voltak, mint a Polaris 10/11-ben, miután valamikor a Tonga és Fiji megjelenése közt jelezte az AMD, hogy kaptak két nagy egyedi megrendelést. Épp ezért hívtam fel a figyelmet a GPU-k és a NX lapkájának várható viszonyára.

Mindenesetre a Sony nem véletlenül kért APU felépítést. A Microsoft se véletlenül használ azt. A NX drágábban jönne ki és 2018 környékén lemaradhatna a fizika és AI számítások terén a konkurenciával szemben.

u.i.: Az XV/Zen és többi cuccnak a cache miatt kell szerintem a HDL. A Jaguar-nál ez nem annyira vész.

[ Szerkesztve ]

(#40) Petykemano válasza Simid (#38) üzenetére


Petykemano
(addikt)

Én is úgy látom, hogy néhány szuboptimális helyzet van, mindegyik tradeoffal:
1) APU, 14nm, Polaris + XV => XV shrink?
2) APU, 14nm, Polaris + Jaguar leszármazott shrink (Cheetah) => Egy harmadik architektúra fejlesztése párhuzamosan
3) APU, 28nm, Polaris + Jaguar/XV => Polarist kell portolni 28nm-re
4) APU, 14nm, Polaris + Zen => nem idén rajtol
5) nem APU, 14nm Polaris + valamilyen CPU => Nem APU

Ha abból indulok ki, hogy elvileg a Cat-core családot befejezték és az XV-t vetik be a Stoney RIdge-ben a Jaguar (Puma) magok helyett a korábbi Beema meg Mullins platformok szintjén, akkor szerintem a legtöbbet azzal nyernének, ha az XV shrinket lépték volna meg.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#41) Simid válasza leviske (#39) üzenetére


Simid
(aktív tag)

Pont ezért gondolom, hogy polaris nehezen lesz az NXben ha az idén jelenik meg. Nem vagyok ebben járatos, de tudtommal egy konzolhoz jóval a megjelenés előtt már kész fejlesztői kitek kellenek. Amihez meg a véglegeshez nagyon hasonló hardver.
Mindegy is, kár ezen rugózni, szerintem kamu a hír.

(#40) Petykemano: Erről van szó! Ebből az AMD jelenlegi helyzetét nézve 1. és 5. ami reális. Egy XV+Poláris(szerű) megoldás esetében meg devkithez lehetne nagyon hasonló 28nanos Carizzo szerű hardvert adni, a megjelenésre meg jönne a 14nanos alacsonyabb fogyasztással magasabb órajel stb. (ez lehet hülyeség így, nem tudom).

[ Szerkesztve ]

(#42) apatyas válasza Petykemano (#40) üzenetére


apatyas
(Korrektor)

Viszont, a Bristolnál nyilatkozták, hogy a fejlesztést a power managementen végezték, és nem shrinken.
Valamelyik előadáson volt az elmúlt fél évben, Oli említette itt.
Szóval, nem áll össze, egyikhez shrink, másikhoz power management.. ?? Nem.

Zöldségeket beszélek, az még a Carrizora vonatkozott. Elnézést.

Amúgy attól, ha nem APU, még mindig nem kell lePéCézni szegényt. Korábban is volt normál (Intel) proccal konzol.

[ Szerkesztve ]

pezo77 #5 2017.12.14. 13:29 Hmm. És ez az e-hajó akkor hol is tud kikötni? Az e-bay -ben? ;)

(#43) Yutani válasza Simid (#38) üzenetére


Yutani
(nagyúr)

Szóval vagy nem APU és tényleg ilyen PC szerű lesz (ami jó nagy fail egy konzolnál...)

Miért is? Mit tud egy mai konzol, amit egy fix hardverű PC ne tudna? Főleg, hogy ezek a konzolok alapjában véve szintén PC-k, és a HSA meg társai a kanyarban sincsenek még kihasználtság terén. Tényleg érdekelne!

Régi ISA SB és GUS hangkártyákat keresek saját részre, nem kereskedni! Privizz, ha van valamid! ABIT AU10 is érdekel! #tarcsad

(#44) Petykemano válasza apatyas (#42) üzenetére


Petykemano
(addikt)

Jót idéztél.

Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

(#45) leviske válasza Simid (#41) üzenetére


leviske
(veterán)

Nem érdemes túlmisztifikálni a Polarist. Ha a Nintendo igényelte a GCN1.3-ban végzett frissítéseket, akkor azok hozhatók 28nm-en is igény szerint. Hogy desktopon csak nyáron jön belőlük, az vélhetőleg annak köszönhető, hogy semmi értelme nem lett volna a GCN1.2 után még pár GPU-t 28nm-en kiadni.

Valószínűleg ár tekintetében teljesen mindegy lehet a Nintendo számára a 28 és 14nm közti különbség, hiszen az AMD a MS és Sony számára is fix áron adja elvileg a lapkákat. Szóval hacsak nem cél a fHD60fps/4K30fps/VR piac, akkor egy 28nm-es lapka is megteszi. Viszont a pletykák szerint cél volna a VR piac, amit vagy trükközéssel tudnak lefedni, vagy nagyobb teljesítménnyel.

(#43) Yutani: Elfelejted, hogy egy konzolt nem annak megfelelően kell fejleszteni, hogy mi van kanyarban és mi nincs. A Sony belsős játékaiban elvileg 2017/18 környékén már megjelenhet olyan fizika és AI, amit az APU-kban jelenlévő gyors CPU és IGP közti kommunikáció nélkül nem tudnak kivitelezni. És ez teljesen független a HSA jelenétől és jövőjétől. Ráadásul több gyártótól való rendelés garantáltan növelné az árat is. A Nintendo meg tudtommal nincs olyan anyagi helyzetben, hogy még a Sony-nál is nagyobbat nyelhessen konzolonként.

(#46) Fücsök007 válasza Simid (#41) üzenetére


Fücsök007
(senior tag)

Már megcáfolták az eddigi pletykákat a NX ügyben. Erős lesz a hardver, de pontos infó még nincs.

(#47) -=MrLF=-


-=MrLF=-
(senior tag)

[AMD friss pénzügyi jelentés], +kínai együttműködés, nem úgy volt hogy tilos kínaiaknak technológiát eladni?

protonmail.com Secure Email Based in Switzerland

(#48) -=MrLF=- válasza -=MrLF=- (#47) üzenetére


-=MrLF=-
(senior tag)

Közben befutott a PH cikk is róla: [Szerverekbe szánt technológiát ad Kínának az AMD]

protonmail.com Secure Email Based in Switzerland

(#49) Thrawn


Thrawn
(félisten)

Different songs for different moods. łłł DIII Thrawn#2856 łłł Look! More hidden footprints! łłł DIV: Blessed Mother! Save us! łłł

(#50) Fücsök007 válasza Thrawn (#49) üzenetére


Fücsök007
(senior tag)

Ez nem meglepő az elmúlt hetek tükrében. Az APU részleg megint letarolja az összes nagyobb konzolt (PS, XBOX, Nintendo), és a virtuális valóságban is ők dominálnak. Ehhez jön hozzá a ZEN, mint asztali és szerver CPU/APU, ami szintén ígéretes. :K

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.