Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
oszy
veterán
válasz Danecay #31624 üzenetére
Az a szűrő max. egy 20 literes garnélásba való. De én még abba sem tenném be! Ennek 0-24-be kell menni!
A szűrő ha fodrozza a vízfelszínt, akkor nem kell külön levegőztető.
A fény hatással van az akvárium egészséges ökoszisztémájára. Növényzet függő, hogy mennyit "kell" világítani. 6-7-8 óra... Alga jöhet pl. ha kevés, és akkor is, ha sok a fény. Én így tudom.Mivel világítasz? Milyen a talaj? Milyen növények és milyen halak vannak?
Egy-két képet csinálhatnál az akváriumról.
Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
oszy
veterán
válasz Danecay #31630 üzenetére
Nem! Még most sem felel meg.
A halaknak pedig ez az akvárium kicsi! Mondjuk jobb, mintha lehúzták volna őket a wc-n! De csak ideiglenesen!
A csapvíz is jó. Van aki hagyja állni, van aki nem. Nekem csak azért áll, mert hetente cserélek vizet és az üres flakonokat és meg is töltöm még akkor.
A világítást, ahogy írtam pár órában szokták meghatározni.
El kell döntened, hogy mennyire akarod magad beleásni az akvarisztikába és ahhoz mérten kell fejleszteni.
De bringásisti a guru. Ha látja, biztosan írni fog!
Naponta etesd. A mennyiséget én nem tudom megmondani, de ne sokat adj. Beszórsz egy keveset, ha megették max. egy picit még adsz nekik. Az sem jó, ha sok felesleges halkaja van az akváriumban.
[ Szerkesztve ]
-
-
Directors
senior tag
válasz Danecay #31641 üzenetére
Nem csak a Liter / h lényeges egy szűrőnél hanem a szűrő anyag térfogat is.
Ebbe a térfogatban telepednek meg a hasznos lebontó baktériumok.A hamis barátok olyanok, mint az árnyékunk: miközben sétálunk a napsütésben, szorosan velünk tartanak, de azonnal elhagynak, amikor árnyékba érünk.
-
bringasisti
őstag
válasz Danecay #31641 üzenetére
Az említett szűrő alap problémája hogy ha szétszeded akkor látni hogy mekkora szivacs van benne. Vagyis nagyon kicsi. Én a szivacs szűrés mellett vagyok, de az csak akkor működik ha vagy kerámia csövek vagy a virágboltban kapható égetett agyag golyó is van mellette. Ezért van hogy a külső szűrő ahol tetszés szerint válogatod össze a megfelelő szűrő anyagot verhetetlen. A jelen eset nagy hátránya hogy a víz két centi vastag szivacson halad keresztül 3 ezred másodperc alatt mikor a " pangó " vízben történnek a fontos folyamatok.
BENEFON DELTA--------N8
-
oszy
veterán
válasz Danecay #31639 üzenetére
Ahogy írták többen, a szűrő felület kicsi ebben a szűrőben! a l/h lehet jó, de a szűrőfelület nem.
Hogy ne legyen ilyen hangos, én megfordítanám az esőztetőt és alulról felfelé állítanám, hogy fodrozza a vízfelszínt.[ Szerkesztve ]
-
fjudors
aktív tag
válasz Danecay #31652 üzenetére
a szénszűrővel óvatosan, nem tartós hastnálatra való..hosszú távon gondot okozhat.
A szemre tiszta (mechanikailag) víz nem jelent biológiailag is megfelelő vizet.ha kicsi a szűrő, az gyakoribb takarítást jelent, ha emiatt nincs biológiai szűrés, az gyakoribb vízcserét
sokféleképp lehet üzemeltetni egy akváriumot. az idő megmutatja, hogy az adott összeállítás hogy működik, a beavatkozás gyakoriságával.
egy levegő pumpával és egy szivaccsal is lehet szűrni egy akváriumot. mindent meg lehet oldani, de attól még nem fogja senki ajánlani.
-
szabolcs77
tag
válasz Danecay #31654 üzenetére
Danecay: bár nálam itt sokkal több tapasztalattal bíró tagok vannak, reagálok én is a hozzászólásodra.
Az hogy tiszta a víz az még nem jelenti azt hogy rendben működik. Jó eséllyel nem fognak a halak megdögleni benne, hiszen valós körülmények között sem kristálytiszta vízben élnek.
kb 25 évvel ezelőtt volt egy akváriumom, aminek nem volt világítása, viszont az ablak mellé tettem hogy a nap süsse. Egy pici szivacs szűrője volt, amit éjszakára lekapcsoltam, mert hangos volt. Levegőztetés napi kb fél órát ment szintén a hanghatások miatt. Tele volt növénnyel, a talaj sóder volt amit találtam egyszer átmostam és mehetett bele a növény. A halak szaporodtak, a növényeket folyamatosan ki kellett dobni, mert benőtték az akváriumot. Alga nem volt. Működött. Jó volt a halaknak? háááááttttt.... beszélni nem tudtak már akkor sem
Szóval sok akvárium van ami működik, de a szűrő csak egy része az egésznek. Egy hatékony szűrővel sokkal könnyebben tudod fenntartani a tisztaságot, kevesebb karbantartás kell stb. Kevés fényhez ha megfelelő növények vannak akkor simán ellesznek. Ha valamelyik vízparaméter elmegy, vagy zavaros lesz a víz vagy alga. Ne pánikolj előre, ha rossz a halaknak jelezni fogják a viselkedésükkel. Ha a hasukat napoztatják akkor nagy a bajHa gond van kérj segítséget és/vagy olvass utána.
-
Eugene Roe
őstag
válasz Danecay #31652 üzenetére
Az aktív szén az nem biológiai, hanem kémiai szűrő. Az agyaggolyó első sorban mechanikai, kivéve a közte, a porózus felületén, és a szivacsban maradt trutyit, mert az biológiai, abban élnek a biológiai szűrőbacik.
A trutyit azért IS kell kitakarítani néha, mert a bacik egyik (aerob - fontosabb) fajtájának sok oxigénre van szüksége, és ha nagyon beállt a trutyi, akkor ez a helyzet nem áll fenn.
Az aktív szén arra való a "modern" akvarista életében, hogy hirtelen felmerült vízkémiai gondokat orvosoljon, illetve, hogy gyógyszeres kezelés után kivegye a maradék gyógyszert + fertőzés esetén a toxinokat a vízből.
Ha minden rendben van, felesleges is beletenni (max tarts egyet otthon a gyári csomagolásban vészhelyzetre - én nem tartok).
[ Szerkesztve ]
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
Eugene Roe
őstag
válasz Danecay #31976 üzenetére
Képet az akváriumról!
Kezdetnek csinálj ma és holnap is egy-egy 50%-os vízcserét klórmentes / pihentetett, szobahőmérsékletű csapvízzel.
Halak viselkedése milyen? Ha csak meghal, egyéb külső jelek nélkül akkor feltételezem ammónia mérgezés. Pöttyök, foltok, puffadas, gomba a halakon?
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz Danecay #31979 üzenetére
Szóval egy 1 hete berendezett akváriumba tettél rögtön halakat?
Azt hiszem megvan a probléma oka.
Szénszűrő amúgy inkább árt mint használ, egy esetben érdemes használni: gyógyszeres kezelés után.
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
fjudors
aktív tag
válasz Danecay #31984 üzenetére
valószínűleg megborult a pH.. előfordul, érdemes egy zacskó szódabikarbónát tartalékolni, és kis adagokban bekeverni.
egyszer kell megnézni/ kiszámolni mennyi kell egy egység növeléséhez.több vízproblémát is pipálással jeleznek . oxigén probléma mellett a pH szokott a leggyakoribb lenni. valószínűleg az aljzat elsavasította a vizet. lúgosodni ritkábban szokott. azt nehezebb is korrigálni
-
Eugene Roe
őstag
válasz Danecay #31984 üzenetére
Nem volt elég ammóniaevő baktérium az akváriumban (nagy valószínűséggel). Egy hét alatt maguktól is megjelennek, de addig fenn áll a veszélye az erre érzékenyebb halak fulladásos halálának.
Azért a magyar csapvíz mellett nem könnyű halálra savasítani a talajt persze biztosan van akinél összejött már.
[ Szerkesztve ]
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz Danecay #31989 üzenetére
A halaknak is nagyon fontos az állandóság. Vacak minőségű vízbe is elvannak valahogy viszont ha a hirtelen változik drasztikusan bármi, akár pozitív irányba ( vízhőfok , vízparaméterek ) akkor a halak elhullhatnak. Egy példa. Januárban idehaza is szokott lenni néha - 20 fok mínuszban úgy mint a világ legmagasabb hegycsúcsán. Viszont ha innen ledobnának semmi átmenet nélkül minket oda akkor feldobnánk a pacskert egy pillanat alatt. a megvásárolt halakat a legnagyobb butaság zacskóba téve berakni a medencébe majd 10-20 perc múlva kinyitva a zacsit átönteni őket az akváriumba, pont a leírt hasonlat miatt Inkább ki kell őket önteni egy vödörbe majd 5 percenként az akvárium vizét a vödörbe merni addig amíg a háromszorosa nem lesz az eredeti mennyiségnek. Így hozzá tudnak szokni nem lesz hirtelen nagy a változás.
[ Szerkesztve ]
-
fjudors
aktív tag
-
bringasisti
őstag
válasz Danecay #32013 üzenetére
Tisztítás alkalmából nem szabad a motort szétszedni mert a tengelyen kialakult baktérium réteg csillapítja a rotor rezgést és ezért halkabb mikor megvetted mert így adták el. Ahol szívja a vizet ott kell benyúlni és egy tű segítségével a koszt pucolni és ahol nyomja ki , valamint a csöveket
BENEFON DELTA--------N8
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32018 üzenetére
Nem.
Ami talán érne valamit az a "glass ceramic ring" de abból meg itthon is van kimérve kb. 1000-1200Ft/l áron noname (ISTA) verzió.
Lávakőből meg párszáz Ft/kg
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
bringasisti
őstag
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32028 üzenetére
Pár dolgot tegyünk tisztába, lehet a boltos se volt képben:
- folyékony "CO2" - ennek valójában nem sok köze van a szén-dioxidhoz, a növényeknek ad egy másodlagos szénforrást amit fel tudnak használni, de pár óra alatt UV hatására elbomlik. (a Seachem verzió - excel - állítólag kicsit tovább bírja). Az alga ellen tud még picit segíteni mert csírátlanító hatása van (kórházakban használják fertőtlenítésre).
- Esőztető: ebben hülyeséget mondott a boltos, akkor szokták mondani hogy ne zargasd a vizet, ha CO2 gázt oldasz be, hogy ne "hajtsa ki" a gázt a vízből.
Esetedben viszont, főleg ha sok a hal és kevés a növény, akkor nem árt a vízfelszín mozgatása, annak a pár alacsony igényű növénynek nem kell a co2. Tápoldatot is elfelejtheted, felesleges, csak az algát növeszted vele, ezeknek elég amit a halak kiszarnak meg a kajából ami megmarad.
Ami bal hátul van az biztos nem microsorium
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32035 üzenetére
Felesleges a carbo és a tápoldat.
Világítás meg somindentől függ, főleg attól milyen erős ami felette van. Ha elég gyenge akkor szinte bármennyit mehet.
Nehéz helyzet mert ránézésre ez az akvárium sosem lesz sajnos egyensúlyban, azaz mindegy mennyit világítasz, algásodni fog. A kérdés csak az hogy milyen színű lesz az alga... Bár talán a külső szűrő segítségével megoldható, végülis a sügeresek is megoldják valahogy (azokhoz nem értek).
A halaknak kb. mindegy hogy napi 6 vagy 12 órát megy a világítás.
[ Szerkesztve ]
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32035 üzenetére
Crispatula-ra tippelek
-
pjen
félisten
válasz Danecay #32036 üzenetére
Én egy 112 literes medencét két 18 W os fénycsővel világítom napi 11 órát,viszont természetes napfényt nem kap.Nálam ha sok volt a fény zöld,ha kevés barna algás lett mindíg.Viszont ha elég sok növény van az algának nem jut kaja.Esőztetni se muszáj,elég ha fodrozódik a víz.Az arány a lényeg,nem túl sok hal,kevés kaja,csak amit rögtön megesznek,növények rendszeres ritkítása és türelem.
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32040 üzenetére
Nyilván valamennyi sötét időszak kell, ezért írtam 6vagy 12 órát és nem 6 vagy 24-et
Amúgy sem természetből befogott halak ezek hanem több nemzedék óta tenyésztettek, szerintem szabad vízben, napfényen szédülnének
-
pjen
félisten
válasz Danecay #32045 üzenetére
Bocs valóban,telóról voltam.Most külön rákerestem a képekre,látom a hőmérőt,eddig felsem tünt.Mint írták is,vagy mozgatni kell a vizet,ha ilyen meleg,vagy tenni bele egy nagyon csendes levegőztetőt.Sok kis buborék egy horzsa kőből nagyon szép tud lenni.
[ Szerkesztve ]
-
Plebi
senior tag
válasz Danecay #32028 üzenetére
A hátsó növény a fodroslevelű vízikehely (Cryptocoryne aponogetifolia) az első pedig Anubias Balteri, mindkettő nagyon kisigényű növény, se co2, se tápoldat nem kell nekik, megfelelő mennyiségű és magasságú kavicsban nagyon jól érzik magukat. Az anubias levelenként ledugva is szaporítható, de nagyobb a siker, ha már nagyobbként kigyökeresedett szár mentén eltörve van szétültetve. Nálam csak ők vannak és már a halutánpótlás javát belőlük kerestem meg, annyi, hogy a világítás nálam 10-21 ig van bekapcsolva és 800 liter felett 2x54 watt az össz teljesítmény.
Gigabyte B450 Aorus Pro; Ryzen 5 3600; 16GB DDR4 3200 HyperX Predator, Sapphire Pulse 6600, SSD-k+HDD; NZXT H510 Elite; CM Silent Pro M2 620W; NZXT X62 Kraken; Dell 2311H; XSX; PS5
-
Eugene Roe
őstag
válasz Danecay #32059 üzenetére
Szakáll alga, nem tudod mentesíteni csak hypoba vagy hidrogén perodix oldatba mártással (hígabb hypo oldat). Ezer dologtól lehet, de az alap hibák után (túl sok fény, túl kevés tápanyag) leginkább az ingadozó co2 az okozója. Ezzel a haladók is ugyanúgy folyamatosan küzdenek.
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32061 üzenetére
Gyökérhez tabletta ahogy előttem írják.
25,5 fok még mindig kicsit soknak tűnik így első hallásra, ha nincs olyan halad minek különösen meleg víz kell, elég szerintem a 23 fok is.
Fekete szakáll alga (BBA, black beard algae) van a növényen, én is küzdök vele. Hipónál kicsit kevésbé agresszív megoldás, ha már úgyis vettél folyékony co2-t: leállított szűrővel, fecskendőből vagy pipettából közvetlenül az algára nyomhatod a carbot. Arra figyelj hogy így se lépd túl az ajánlott mennyiséget az akváriumra vetítve. Lehet 2-3-szorosra hígított oldattal is csinálni. Ha kicsit belilul utána az alga az jelenti hogy elpusztult.
-
Eugene Roe
őstag
-
Alg
veterán
válasz Danecay #32095 üzenetére
Ez amúgy szerintem gyöngygurámi
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó használt, Britax Römer Kid II gyerekülés, gyermekülés 15-36kg
- Eladó INDESIT felültöltős mosógép garanciával
- Eladó Skoda Octavia III tetőtartó, Garanciás 25-05.hóig (adapter, talp és keresztród)
- Eladó használt, 1,5 évig Garanciális Fisher FPR-123DE4-R hűtő fűtő mobil klíma 3,5kW + tartozékok
- Eladó egy Roidmi F8S S1 SPECIAL EDITION vezeték nélküli porszívó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest