Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #34231 üzenetére
OK! Elfogadom, de mint azt írtam ez minden akvaristára igaz, így a hagyomanos szűrők ilyen értelemben feljtősek. Tudom, hogy régi motoros vagy, de ez előtt 20-30 évvel ez előtt is volt ilyen, és ha nem akkor hogy oldódtak mrg az ilyen gondok?
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #34229 üzenetére
Lehet, de nem tidom milyen érzelemben.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #34224 üzenetére
Minden tidzteletem a Tied, de ennek fényében kb. mindenki elfelejtheti a hagyományos UV nélküli szűrőt, mert a moha így vagy úgy szinte mindenkinél jelentkezni fog.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #34222 üzenetére
Szia! Nem akarok a medencébe önteni semmit, mint írram 1:1ben ki lehet emelni a mohát, jelenleg is így van, így külön edénybem tudnám kezelni, kérdés, hogy mivel. Az alga ellen ugye javasolt a hidrogén-peroxid-os vagy hypó-s kezelés, de nem tudom, hogy a moha mennyire érzékeny rá. Nem tudom mennyire elvetemült ötlet, bár az előbb említett vegyszerek mellett nem feltétlenül az, így megkérdezzem, hogy mi a helyzet a fürdőmedencékhez kapható algaölőkkel, mennyire használható ez offline, úgy értem akváriumon kívüli algátlanításhoz? Tudom, hogy nem akvarisztikai szer, de a hidrogén-peroxid és a hypó sem az. Nem dobnám ki szívesen a mohát, egy kis csészével lett véve év elején és olyan szépen elszapirodott. Talajtakarót csinálnék belőle.
-
Danecay
addikt
Látszólag le lehet róla szedni, ami után már nehéz megállapítani, hogy mi az egészséges és mi nem. Elég nehéz megtalálni az egyensúlyt amúgy, de gondolom ezzel nem mondok újat.
A korábbi esőztetőmet az erős áramlás miatt ami elvileg elősegíti a szakállalga kialakulását, és volt is belőle nekem, lecseréltem lily pipe-ra, így ténylegesen csak a víz felszíne mozog, és ha jól tudom ez lenne a cél, így viszont kevés az áramlás. Tény, hogy ismét eldzungelesedett az akvárium, szokott lenni nyírva és ritkítva, pedig még mindig ugyanaz a kínai 10e Ft-os ledes világításom van ami itt korábban le lett szólva. -
Danecay
addikt
válasz bringasisti #34218 üzenetére
Szia!
Valami életszerűbb dolog kellene. Mint írtam korábban nem volt, most hogy lett nem fogok egyből UV-C szűrőt venni. Nincs egyébként olyan UV-C adapter amit a meglévő szűrőhöz, szűrébe lehet integrálni?
-
Danecay
addikt
Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy kékalga ellen mit javasolnátok. Sohasem volt egészen mostanáig, pontosabban amíg az év elején vásárolt karácsonyi moha el nem szaporodott szépen. Alapvetően azon is van megtelepedve, egy-két közeli növényen is látni, de a mohára összpontosít. Mocsárszagú a víz és olajos a víz felszíne, tehát minden jellemző tünet megvan. Annyi kedvező opció van, hogy a mohát 1:1-ben ki tudom emelni a vízből, így azt alá tudom vetni valamilyen pl. hidrogén-peroxid-os vagy hypós kezelésnek. Mondjuk hidrogén-peroxidból csak fodrászati van itthon, 12%-os, nem tudom abból milyen oldatot lenne érdemes készíteni.
Tipp, vagy valamilyen jótanács?
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #34046 üzenetére
-
Danecay
addikt
Vízcserére vonatkozó kérdésem lenne. Egy 70l-es akváriumom van, ~60l-es vízoszloppal. Ezt hetente szoktam cserélni kb. 50%-ban. Az lenne a kérdésem, hogy véleményetek szerint szükséges e az 50% vízcsere, vagy elég lenne esetleg 1/3 is, vagy amennyiben maradok az 50%-nál, akkor nem lenne e elég kéthetente vizet cserélni?
Szűrés: JBL CristalProfi e901, JBL MicroMec golyókkal, 2kg Matrix Trop-al, szivaccsal és perlonvattával. -
Danecay
addikt
válasz bringasisti #34042 üzenetére
A halak szempontjából jó a levegő, de a növények szempontjából is? Azok inkább CO2-t lélegeznének mint oxigént. Nekem anno azt tanácsolták, hogy amennyiben növényes akváriumom van, az esőztetőt rakjam a vízfelszín alá, vagy úgy, hogy csak fodrozza a vizet ne pedig a vízfelszín felől "lőjem" a vízsugarakat a vízbe mert az úgy túl sok oxigén kerül a vízbe amit a buborékok jól demonstrálnak is. Ugyan a fenti esetben a víz alatt van a szűrő, de a lényeg az, hogy nyomja rá a növényekre az oxigént. Nem okoskodni akarok, csak gondoltam akkor tisztázzuk ezt a kérdést.
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #33954 üzenetére
Mennyire kellene lehűteni? Nem mintha kínálni tudnék rá megoldást de nálam folyamatosan 24-26 között van. Mondjuk nyilván halfüggő a dolog.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #33942 üzenetére
Vagy csak egyszerűen, hőkiegyenlítés után beleteszik a halakat az akváriumba mint ahogyan azt a legtöbben teszik
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #33928 üzenetére
Igen, csőtisztítóval takarítottam és takarítom a jelenlegit is, Kínából fillérekért megvan, lassan veszek is egy újat.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #33925 üzenetére
KB. olyan 70-80l-es akváriumról van szó, attól függően, hogy mennyit vonunk le az aljzat miatt. Volt benne kerámia gyűrű, Matrix Ttrop és szivacs és így kellett hetente legalább 2x takarítani, nemhogy évente. Ma már egy ennél nagyobb teljesítményű szűrőm van, egy JBL CristalProfi e901, ami elvileg pont ideális az akvárium méretéhez, és ezt is gyakrabban kell takarítani fél éves periódusnál. Ami igaz mindkét szűrő esetén az a hajlatok, könyökök elkoszolódása. Már bánom, hogy nem csináltam egy videót a legutóbbi, kizárólag csőtakarítás előtti és utáni videót, mert össze sem lehetett hasonlítani 2 állapot közötti vízhozamot. Az Ehemim 2213-nál külön pikantéria az, hogy a szívóágat csak úgy lehet takarítani, hogy az egész szűrőrendszerből leengedjük a vizet így ezt a szűrőt nem túl hosszú "akvarista" múltammal sem igazán ajánlom senkinek. Amikor árultam is , saját magam ellen beszélve több esetben is próbáltam inkább lebeszélni a potenciális vevőt a vételről amikor meggyőződéssel állította, hogy az én akváriumomnál nagyobbat is ki fog szolgálni majd nála.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #33921 üzenetére
Nekem volt belső szűrőm is, abból is valami gagyi, de ha még nem is volt az, anno sokan javasoltátok a cseréjét mert teljesítményre viszont kevés volt. Ezt követte egy szintén nagyon hamar elkoszolódó Eheim 2213 amit volt, hogy heti több alkalommal is darabjaira szedtem, oly mértékben lecsökkent a vízhozam, miközben mindvégig voltak növénytörmelékeim mert a halaim előszeretettel rángatták ki az aljzatból azokat, így minden bizonnyal bomló növényeim is voltak, de felszínen úszkáló hártya nem, sem pedig hab.
-
Danecay
addikt
Mitől alakul ki egyáltalán ez a hártya? Szerencsére nekem még sohasem volt.
-
Danecay
addikt
Sziasztok!
Erről a folyékony carbo-ról van esetleg vélemény? Tetra CO2 Plus
Számomra az az érdekessége, hogy elvileg elég egy héten 1X, sűrűbb növényzetnél 2X adagolni. -
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #33495 üzenetére
Én az Easy Life Profitot hagytam el szinte teljesen a szakáll vagy ecsetalga miatt, csak a szintén Easy Life liqui carbot adagoltam tovább ami az óta csak a liqui carbo márkájában változott. Most Happy-Life van mert azt találztam a legnagyobb kiszerelesben és ez is csak 250ml. Sajnos nincs a közelben nagyobb halas üzlet. Egyébként a táp elhagyásával javult valamit a helyzet de nem szűnt meg teljesen.
-
Danecay
addikt
válasz Darksool #33341 üzenetére
Nem Te válaszoltál a Low Tech csoportban is? Valójában csak azért mert ez elvileg nem optimális. A válasz tehát az ioncserélt víz lenne ha jól értem. Nagyon sok helyen üzemeltetnek akváriumot ország szerte fordított ozmózis nélkül, olyan helyeken is ahol ihatatlan minőségű a csapvíz, szemben nálunk mint ahogy írtam, kimondottan fogyasztásra alkalmas és jó minőségű ivóvíz jön a csapból ami gondolom a halaknak hasonló módon minőségibb vizet jelent mint az előbb felhozott példában. Ennek értelmében ha nekem fordított ozmózisra lenne szükségem, úgy az ország nagy részében üzemelő akváriumok esetben ez szintén indokolt lenne. Ez persze az én gondolatmenetem ami nem biztos, hogy összevág a valósággal de itt a helyi vízminőségi kimutatás. A számok nekem nem sokat mondanak, azt viszont látom, hogy nagyon sok minden a határérték alatt van, sokszor nem is kevéssel, de másnak lehet mást mond majd.
-
Danecay
addikt
Sziasztok!
Őszinte leszek, eddig nem nagyon méregettem a vizemet de nemrég vettem egy, ill két tesztert, abból is olcsóbb fajtát, Neptunt, és a lenti eredményeket kaptam:Csapvíz:
GH: 14
KH: 24Akvárium:
GH: 7
KH: 14A PH: mindkét esetben olyan 7,5-8,5 között van. Ezek alapján ugye szikes a vizem, ami ha minden igaz ellehetetleníti a növények tartását fejlődését, viszont ezzel szemben nálam elég szépen nő és dús a növényzet. Tápot kb. egy hónapban egyszer kapnak mert ennek tudtam be a korábbi algásodásomat (ecset vagy szakállalga), a folyékony carbo persze megy minden nap. Mivel kezdjek el próbálni változtatni a fenti helyzeten, mármint a víz szikességén?
Nem túl régi kép az akváriumról #33192
Halak: 2 kék gurami, 2 fekete molly, 2 Stendhal-halak, 2 páncélos és algaevő harcsa, nem túl rég óta egy 1 Botia a csigák miatt, 2 felnőtt és 6-7 poronty Platty, utóbbiak a felnőttek utódai és még vagy 3 Zebradánió ha minden igaz.A válaszokat előre is köszönöm!
-
Danecay
addikt
válasz Darksool #33188 üzenetére
Nem a vízcserét akarom kiváltani de ha ez javít a vízminőségen akkor miért ne? Időnként feldobja az uszonyát 1-2 halam, az is eszembe jutott, hogy a túl sok nitráttól, pedig hetente van cserélve, a víz kb1/3-a cserélődik. Legutóbb az egyik Anci-m adta fel, ki tudja miért.
Így néz ki az aksi növényzetileg: -
Danecay
addikt
Sziasztok!
Ilyen nitrátmegkötő használata mennyire javasolt? Feltételezem nem ártana először letesztelni a vizet de nincs nitrát teszterem, csak rendelni tudnék és nem is olyan olcsó. Kb. 75l-es akváriumom van és arányait tekintve vannak nagyobb halaim is, guramik, mollyk, Stendhal-halak, páncélos és algaevő harcsák. Viszonylag elég sűrű a növényzet is.
-
Danecay
addikt
Remélem nem számít hirdetésnek de nekem van egy fölös Eheim 2213 szűrőm.
-
Danecay
addikt
válasz turbulencia8 #33155 üzenetére
Köszönöm!
A vízlágyítás mennyire lehet még megoldás? Máshol kaptam egy ilyen választ is:
"Ha lagyitod a vized az lehet jobb megoldás. Növények imádják, csigák meg nem bírják" -
Danecay
addikt
Üdv mindenkinek. Némi segítségre lenne szükségem, 2 dologban is. Az egyik az, hogy pár hét alatt kb. megállíthatatlan és meghatározhatatlan számban jelentek meg a csigák az akváriumban, jellemzően két fajta, az egyik a Maláj tornyoscsiga amivel nem is lenne akkora nagy baj, velük annaira nem is találkozom, elvileg ugye ők a talajban laknak, szemben viszont a szerintem valamilyen hólyagcsigafajtával ami gyakorlatilag elárasztotta a az akvárium minden részét, megállíthatatlanul és látszólag a növényeket is eszik. Venni akartam Helena csigát de azt mondták, hogy egy kb. 80L-es aksihoz mint amilyen nekem is van kellene egy jó pár, hogy hatékonyan tudjanak működni, 3-4db-al nem sokra mennék, és látván a méretüket (én azt hittem nagyobbak) el is hittem, 10e Ft-ot pedig nem akartam kiadni csigáért tekintve, hogy olyan 1e ft volt db-ja. A Botia-t ajánlották még ami az elmondások szerint hatékonyan tizedeli a csigaállomány, így végül abból vettem, igaz csak egyet, de azt mondták, hogy már az is látványos eredményt produkál. Nos a Botia-m mit ha elfelejtette volna, hogy ő csigaevő hal lenne vagy mi. A többi halnak beszórt haltápot láttam már enni de csigát még nem. Mellékesen jegyzem csak meg, hogy 3e Ft-ért adták a kereskedésben darabját. Tettem be nekik uborkát, káposztát és az első kép bal alsó sarkában látható, hogy mennek is rá szépen de nem hiszem, hogy ez oldja meg majd a problémámat. Szóval ez lenne a főbb probléma amiben tanácsot, segítséget szeretnék kérni.
A másik pedig a növényzet lenne. Régebben azzal küzdöttem, hogy legyen, most pedig nem nagyon tudok velük mit kezdeni oly mértékben megnőttek. A metszhetőeket nyilván metszem, pl. Ambulia, de pl. a képen is látható elvileg Cryptocoryne aponogetifolia / Fodroslevelű vízikehellyel, vagy a szintén látható fűszerű növénnyel aminek sajnos nem tudom a nevét nem igazán tudom mit kezdjek, elérték a vízfelszínt és vagy annak a tetején úsznak vagy vissza vannak hajolva a a vízbe. Gondolom ezeket vágni, metszeni nem lehet. Mit tudok velük kezdeni? A válaszokat előre is köszönöm! A Víz tetején úszó növény az nem törmelék hanem hülye békelencse ami megint elszaporodott. -
Danecay
addikt
Ez biztos? Én éppen az ellenkezőét hallottam, hogy a szívó ágon javasolt fojtani. Egyébként az életszerűség is valahol ezt diktálná hiszen normál használat alatt is a szívóág koszolódik el melynek köszönhetően csökken az áramlás. Egyébként ameddig ezt nem hallottam addig én is a nyomóágon fojtottam inkább vagy megpróbáltam egyformán a szívón és a nyomón is.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32690 üzenetére
FBS-el nem próbáltam de sima szilót oldja, ha nem is tökéletesen de oldja. Nekem a teraszra a pavilon lábai szilóval vannak leragasztva mert nem akartam szétfurkálni a járólapot, de egy szezon alatt megeszi az UV és fellazítja a szél ézrét nemrég Nitrohígítóval feloldottam a régi sziló ragasztást, amit mechanikai úton spaklival is felkapartam amit sokkal könnyebb volt így, hogy megoldotta a Nitró.
-
Danecay
addikt
válasz jegenye77 #32651 üzenetére
"Az a kavicsos aljzat szerintem nem túl jó választás"
Fekete bazalt, idén cseréltem le a korábbit úgyhogy a közeljövőben nem tervezem cserélni
Egyébként meglepően tisztának tűnik a felszíne, vízcserekor mindig próbálok porszívozgatni de nem nagyon látom honnan kellene. -
Danecay
addikt
válasz jegenye77 #32640 üzenetére
Eléggé lekorlátozódott a dolog az UV szűrőre, pedig az valahol csak tüneti kezelés, az okozóját kellene megtalálni, ezért érdeklődtem fentebb a tápozással, világítással, vízcserével stb. kapcsolatban. Egyébként egy ilyen UV cuccot pl. az említett JBL e901 CristaProfira szűrőmhöz honnan és mennyiért lehetne beszerezni?
-
Danecay
addikt
válasz Danecay #32633 üzenetére
Gondolok itt pl. a növénytáp adag csökkentésére vagy ideiglenes elhagyására. Easy-Life ProFito tápot használok és ezen kívül gyakorlatilag csak folyákony CO2-t. Előbbinek már csökkentettem az adagját, utóbbinak pedig egy picit növeltem. A világítás időtartamát is visszább vettem abból kiindulva, hogy van aki sötétkúrával próbál megszabadulni az algáktól, ill. a sok fény is vezethet algásodáshoz. Én nem akartam drasztikus lenni de lecsökkentettem a megvilágított órák számát 8-ról 6 órára, viszont olyat is olvastam, hogy a világítás azért segíthet az alga elleni harcban mert minél tovább megy a világítás, a növények annál hosszabb ideig tudják felvenni a tápanyagot a vízből ami által kevesebb marad az algáknak. Na most akkor melyik? Olvastam olyat is, hogy a nem megfelelő szűrés és a gyenge áramlás is okozhatja, meg persze ennek az ellentettjét is, egyik munkatársam pl. éppen ezért vett Lily Pipe-t az esőztető helyett. Én is kb. 2 hete cseréltem le a 2213-as Eheim szűrőmet egy JBL e901 CristaProfira mely által remélhetőleg megoldódik a heti rendszerességű szűrőtakarítás és melynek köszönhetően jelenleg biztosan nincs gond az áramlással. Olyan mélyre van a vízfelszín alá tolva az esőztető amennyit annak a kiképzése enged és srégan felfelé irányítva több centivel a víz alól is megdolgozza a víz felszínét. Az algásodásom már a régi szűrővel is jelen volt. Szerencsére más fajta algám nincs, szerencsétlen alganyaló próbál az üvegre rácuppanva valamit begyűjteni de látszólag nem nagyon van mit. Vettem egy mágneses üvegtisztítótis, már meg van egy ideje de csak kipróbálva volt mert szerencsére nem nagyon van mire használni. Próbáljam meg esetleg gyakrabban cserélni a vizet? Ha igen akkor milyen időközönként és mennyit? Nincs akkor baj szerintem, majd csinálok képet is de jobb lenne ha algamentes lenne az akvárium.
-
Danecay
addikt
Egyéb alternatíva nincs az algásodás ellen? Nekem is valami ilyesmi jellegű van a növények levelein és a köveken, gyakran csipkedik a halak is de az önmagában nem lesz eredményes. Próbáltam helyileg fecskendővel kezelni folyékony carbo-val de annál több növény érintett hogy mindenhová jusson és ne adagoljak az ajánlottnál több carbo-t, még hígítva sem. A hypo oldatos merítős fertőtlenítés már nem játszik, így is örülök hogy a halak már nem rángatják ki az összes növényemet.
-
Danecay
addikt
válasz Danecay #32457 üzenetére
Közben vettem egy infrás hőmérőt és eszembe jutott, hogy korábban szó volt itt a világítás hőmérsékletéről amit ezköz híján nem tudtam lemérni. Nos 7,5 órás használat után 30C°+-0,5 fokot mértem a burkolat különböző részein ami szerintem nem olyan rossz. Talán ez sem indokolja az alumínium burkolatot még amennyiben az méginkább erősíti a minőségi termék érzetét.
[ Szerkesztve ]
-
Danecay
addikt
Sziasztok!
Aqua Nova Ncf 800 szűrőről van valamilyen vélemény? Lenne most egy elvileg hibátlan, újszerű állapotban amivel kiváltanám a látszólag kevés kapacitású Eheim 2213-as szűrőmet de még mielőtt meglépném gondoltam megkérdezlek Titeket
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #32514 üzenetére
Mi ez, Eheim? Nem semmi az ára! Én nem tolom ennyire komolyba
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #32512 üzenetére
Akárhogy írom be nem hoz találatot de a 31 az amúgy is sok lenne, annyit nem szánok rá, hozzászámolom még a postát és máris ott vagyok, hogy majdnem vehetnék újat. A JBL-t jó eséllyel megúsznám 15 alatt.
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #32508 üzenetére
Én nem találok ilyet a Jófogáson, vagy úgy értetted, hogy szokott lenni?
Jbl e901 esetleg? Ilyet találtam ráadásul az Eheim-emet is beszámolnák. -
Danecay
addikt
Sziasztok!
Külső szűrő javaslatot szeretnék kérni ~100L-s akváriumhoz. Mint korábban írtam, sajnos heti szinten kell takarítani a szűrőmet, és a hozzá tartozó csöveket, esetenként gyakrabban, pl. legutóbb szerdán takarítottam át az említett dolgokat de tegnapra ismét elkezdett "kerregni" amit jellemzően a csökkenő vízáramlás okoz. Mint ahogy ezen a korábban linkelt videón is jól látszik, takarítás után erős az áramlás, sőt már túl erős is, viszont amennyiben megpróbálom fojtani a csapokkal, minimális zárás után is el kezd kerregni szűrő. Kerámiatengely és gumipersely nemrég lett benne cserélve. A típus egyébként egy Eheim 2213 aminek véleményem szerint az alapvető baja a csövezet és az ehhez tartozó alkatrészek keresztmetszete ami a csapoknál vagy a szűrőbe csatlakozó könyöknél 10mm alatt van. Mivel növényes akváriumról van szó amit a halak előszeretettel csipkednek ez által törmelék keletkezik ami bejut a szűrőbe sajnos nagyon hamar elkoszolódik ez által zajosodik ami még inkább azért baj mert a gyerekszobában van ahol ugye a gyerekek alszanak.
Nincs márkabeli elképzelésem sőt egyáltalán nem vagyok egy márkafüggő típus, nekem elég ha jól működik függetlenül attól, hogy mi a neve Elsősorban használtban gondolkodom.Köszönöm!
-
Danecay
addikt
Köszönöm! Nem emlékszem már honnan jött az ötlet, egy saslik pálcára vannak felfűzve a szeletek a pálca pedig be van feszítve az aljzat és az akvárium felső merevítése közé, hogy ne jöjjön fel a felszínre. Annyit fogok még változtatni rajta, hogy a felső szeleteket keresztben fogom felfűzni legközelebb, hogy jobban hozzáférjenek az odaúszó halak, az algázóknak meg jó úgy ahogy van mert úgyis ráfekszenek
-
Danecay
addikt
Igen, prototípus Korábban írtam, hogy heti rendszerességgel kell takarítanom a szűrőmet mert hamar elkoszolódik, pedig takarítás után szerintem kiváló az átfolyás, sőt erős is, mint ahogy ez ezen a videón is látható. Természetesen nem így üzemel, csak a videó miatt van most így. Bringasisti azt mondta minél rövidebb cső vezessen az előszűrőhöz, ennél rövidebb utat nem találtam
Szoktak spirulina-t kapni + uborkát szoktam nekik adni, mint ahogy a lenti képen is látható, arra rámegy majdnem kivétel nélkül mindegyik, csak az uborkahéjakat szoktam kivenni az akváriumból
Mindenféle matek és NASA nélkül mit szólsz a világítás fényéhez?
-
Danecay
addikt
Félreértés azért ne essék, nem is növényes és High-tech CO2-s akvárium mellé ajánlottam. Nekem minimális mennyiségű növényem van és ami van is tönkreteszik a halak. Az ambuliáimból lassan már szó szerint nem marad semmi meg van még valami fűfélém is amit folyamatosan lerágnak.
Nem tudom mennyire adja vissza a kép de valami ilyesmi fénye van a világításnak: -
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32458 üzenetére
Nos hát egy átlátszó műanyag van előtte, most ezért nem fogom szétszedni, de ilyen alapon mindegyik világító led melegszik valamennyire. Ha ezen a vékony műanyaglapon keresztül teszem az ujjamat a LED fölé, nem érzem, hogy forró lenne, cserébe egy pár LED-nek a fénye beleégett a retinámba Nézd, nem azt akarom mondani, hogy cseppet sem melegszik, sőt hideg de így körbetapogatva nem meleg és mint ahogy fentebb is írtam ha olyan mértékű hő keletkezne a burkolat alatt az viszonylag hamar jelentkezne valahol nemhogy több órás használatot követően.
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #32455 üzenetére
(#32456) bringasisti
Az enyém elvileg 18W összteljesítményű és csak azt mondhatom amit tapasztalok, most direkt odamentem, körbefogdostam minden felületét és még csak langyosnak sem éreztem, sőt mondhatnám azt is, hogy szobahőmérsékletű. Na most ha olyan iszonyatos hő keletkezne odabent azt még ha a műanyagon keresztül is de érezni kellene. Szívesen lemérném egy infrás hőmérővel ha lenne de sajnos nincs.
Ja és 3 sor led van egymás mellet és nem tudom, hogy szalag e.[ Szerkesztve ]
-
Danecay
addikt
A legtöbb feltett kérdésedre ott a válasz vagy ha nincs is konkrétan leírva akkor is egyértelmű, pl. "lm/méter? lm/darab?"
És mi van ha műanyag a ház? Ha nem melegszik akkor max minőségileg van szerepe de egy pl. az én esetemben 74cm-es 7e Ft-ba sem kerülő világításról beszélünk, csodákat azért ne várjunk és nem is a több 10e Ft-os világításokkal kívántam párhuzamba állítani. Egyébként meg ez is van olyan jó mintha valaki vaktában az otthon fellelhető, megmaradt vagy rendelt ledszalagokból barkácsol valamilyen világítást. Senkit nem rábeszélni akarok, ez egy olcsó és működő alternatíva azoknak akiknek nincs pénzük vagy nem szánnak annyit egy több 10e-s ledvilágításra. Egyébként szubjektív véleményt de szépen bevilágítja az akváriumot. -
Danecay
addikt
válasz Zen_Ronin #32450 üzenetére
Persze! Azért kérdeztem, hogy mi a cél, egyéni ötlet megvalósítás vagy az olcsóság mert ha az előbbi nyilván nem nyert viszont ha utóbbi akkor szerintem megéri az árát mert mindennel együtt (led, táp, konzol) végül a házi barkács is lehet belekerülne közel ennyibe. Na de nem szaporítom a szót
Link a termékhez: 36/72/108/144 Aquarium LED Lighting Freshwater Fish Lamp Aquarium LED Light for Fish Tank Aquarium LED Light Pet Supplies
És egy ugyanilyen termék látványosabb és pontosabb termékleírása, méretekkel, teljesítménnyel, CRI számokkal, színhőmérsékletekkel, stb. amiből természetesen annyit hisz el az ember amennyit akar
[link]Én Lengyelországból rendeltem egy szerdai napon, hétfőn már hozta a postás, de Csehországból történő rendelés esetén egy ezrest lehet spórolni is.
-
Danecay
addikt
Én nemrég Aliexpress-ről rendeltem egy 74cm hosszú, 18W-s LED-es akvárium világítást, valamennyivel kevesebb mint 7e Ft-ért + 3e Ft volt a Lengyelországból történő szállítás, így összesen nem volt 10e Ft és harmad napra meg is jött. Szerintem teljesen jó fénye van. Van több fajta méretben természetesen eltérő árban. Ha érdekel esetleg valaki dobok hozzá linket is.
[ Szerkesztve ]
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32424 üzenetére
Levegős szűrőm nincs, csak az említett öklömnyi belső szűrőm amit betettem hozzájuk az említett perlonvattával bebugyolálva. Ez sem lehet sokkal rosszabb mint a külső szűrő 30-as szivaccsal bebugyolált szívócső. A nyomóágon lévő nyílásnak köszönhetően feltehetően kellő mennyiségű oxigént is juttat a vízbe. [link]
-
Danecay
addikt
Egy kis ingyenreklám a jó Gianninak
Természetesen nem ezt akartam linkelni, mondjuk jópofa ez a youtube, hogy a link másolására kattintva még írja is, hogy a link a vágólapra került és közben mégsem, most is másodjára másolta csak ki. Na tehát erről lenne valójában szó
Ugyanekkor processzort keresek -
Danecay
addikt
Na velük vajon mit kezdjek?
[link]
A felvétel tegnapelőtt készül, az óta átkerültek egy másik edénybe, aljzattal, műnövénnyel, ide is be lett üzemelve egy kis teljesítményű belső szűrő aminek a szívóoldali nyílásaira perlonvattát gumiztam, mégse szívja be őket valamint növendékhalaknak való tápot szórunk nekik. 15db-t sikerült kihalászni a hétvégi aljzatcsere során. Kíváncsi vagyok hánan maradnak meg! -
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32395 üzenetére
Magával az áramlással nincs gond amíg el nem kezd koszolódni, ezért is írtam:
"Sőt tisztítás után már túl nagy is az áramlás amit csinál ezért bővítettem is az esőztető egyik furatán, hogy kicsit visszafogjam."
Volt, hogy a rossz szögben beállított esőztetővel le is locsoltam magam mert kilőtt az akváriumból -
Danecay
addikt
válasz szabolcs77 #32386 üzenetére
Így vettem egyben az akváriummal. Gyári specifikációja szerint ez a 80L a legkisebb méretű akvárium amihez ajánlják, a legnagyobb pedig 250L. Jó utóbbihoz már minden bizonnyal kevés lenne ezzel a 80L-el már csak meg kellene birkóznia, amit egyébként szerintem meg is tesz amíg el nem koszolódik elsősorban a szívóág. Sőt tisztítás után már túl nagy is az áramlás amit csinál ezért bővítettem is az esőztető egyik furatán, hogy kicsit visszafogjam. A külső szűrő mellett még üzemel a régi belső szűrő is, így csak elégnek kellene lennie. Egyébként nagyon szép tiszta vize van az akváriumnak.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32384 üzenetére
A peremes cső csak a tömlőrögzítés miatt lett csinálva? Elég nagynak tűnik. Hány literes akváriumhoz használod mert azért az sem mindegy? Nekem 80L-eshez kellene, lehet elég lenne egy kisebb is.
"Amit beraktál szűrőt az akkor fog rendesen működni ha a szűrő és az akvárium között minimális a cső hossza."Miért és mennyi az a minimális?
-
Danecay
addikt
Gyárilag olyan a kialakítása, hogy a kosár el van tartva az aljától valamint alsó szűrőrétegnek kerámiacső van betéve ezért nem hiszem, hogy le lenne folytva. Ennek így szerintem rendben kellene lennie. Mit értesz túltöltés alatt? Igazából mindegy is mert amikor vettem egy db. szivacs és a kerámiagyűrűk voltak benne, az aló nagyobbik kosár felében volt csak töltet de ugyanúgy hetente takarítani kellett mert teljesen elgyengült az áramlás.
-
Danecay
addikt
válasz dobolan #32377 üzenetére
Lehet, hogy a ló túloldala én is örülnék neki ha nem heti procedúra lenne de elengedhetetlen. Lehet magát a szűrőt és a tölteteket nem is lenne feltétlenül muszáj, elég lenne csak a csöveket de sajnos a sajnos a szűrő szívóági csatlakozó csonkja is annyira el szokott koszolódni, hogy azt a szűrő szétszedése nélkül nem tudom takarítani. A 12-es csővel meg nem tudok mit kezdeni, az annyi, de még ha nagyobbra is tudnám cserélni attól még az említett csonk átmérője változatlan marad.
[ Szerkesztve ]
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32378 üzenetére
Értem, de valamilyen csatlakozók csak kellenek ehhez is. Milyen töltetet használsz bele?
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32372 üzenetére
"A szívó ág is azért koszosodik mert a tartály téli van bomló anyaggal és ami a csőbe van az baci telep"
Pedig mint ahogy írtam heti rendszerességgel van tisztítva, a csövek is ugyanúgy ráadásul alaposan, direkt erre a csőátmérőre készült csőkefével a lehető legtisztábbra. Ennél alaposabban nem tudom hogyan lehetne tisztítani amit ráadásul heti szinten meg is teszek szemben másokkal akik akár több havonta tisztítják ki ugyanígy. Amennyiben még így sem eredményes nem tudom mit csinálok rosszul.
Az előszűrővel kapcsolatban nem nagyon értettem meg semmit -
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32370 üzenetére
Én pl. minden héten takarítom ha már a csöveket úgy is kell, a szívóág pedig a szűrő takarításától függetlenül is elkoszolódik, a szűrő tisztasága max. a nyomóág tisztaságával lehet összefüggésben véleményem szerint.
Szóval mint fentebb is írtam arra gondoltam, hogy beiktatok egy előszűrőt amit egy hagyományos vízszűrőből gondoltam megvalósítani, a helyi gazdaboltból ~3500Ft-ért
Töltetnek pedig, tessék kapaszkodni, az iszapleválasztó után szabadon rozsdamentes fém dörzsi lenne: Szerintetek mennyire elvetemült az ötlet? -
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32367 üzenetére
Milyen tartályra gondolsz?
-
Danecay
addikt
válasz Szancsó #32365 üzenetére
Hasonló problémám nekem is van. Kb. még csak egy fél éve akváriumozok és korábban azt hittem, hogy teljesen természetes hetente takarítani a szűrőt és a csöveket de ahogy olvasgatok a témában rájöttem, hogy nem mert vannak akik több havonta takarítják csak. Sajnos az általad leírt jelenség miatt én sem tehetem meg, hogy ne takarítsam. Egyébként egy EHEIM 2213 szűrőm van egy ~80L-es akváriumhoz. Én egy előszűrő beiktatásán kezdtem el gondolkodni.
-
Danecay
addikt
válasz Danecay #32331 üzenetére
Mint fentebb is írtam kevésnek gondolom a megvilágítást. Jól gondolom, hogy a barna alga megjelenése lehet ennek a megerősítése? Kb. milyen teljesítményű megvilágítást lenne érdemes beszerezni, 65W-os megfelelő lenne? Tudom, az sem jó ha túl erős. Ill mennyi időn keresztül hagyjam felkapcsolva a világítást?
[ Szerkesztve ]
-
Danecay
addikt
Köszönöm a választ! Mulm az biztos, hogy van, remélem minél hamarabb megjön az aljzatporszívóm. Milyen lenne az ideális áramlás?
Sajnos nem csak szakállalgáról van szó hanem barnáról is, vagy lehet, hogy csak barnáról, nem tudom biztosan, elvileg annak is vannak szálai. Az az igazság, hogy több minden változás történt egy időben,
- került bele jó pár low-tech növény
- került bele egy pár hal
- elkezdtük tápoldatozni + folyékony CO2-t adagolni
- kapott plusz fényforrást az akvárium de elvileg még mindig kevés az ideálishoz a 0.5W/L-hez képest. Egy 20W-os fénycső van a 80L-es akváriumhoz, plusz ami ideiglenesen be lett rakva önmagában max. hangulatvilágításnak lenne jó szóval nem olyan számottevő.
- A szűrőtöltetek mellé kerül Matrix Trop is. Ezt csak azért gondoltam megemlíteni mert ITT azt írják, hogy oldott szilikát is okozhatja és nem tudom, hogy a Matrix Trop nem tartalmaz e ilyet. A szilikát mellet az ammóniát is említi ami a relatíve sok mulm miatt biztos jelen van.
A mai napot megelőzően múlt hét csütörtökön lett utoljára takarítva a szűrő és volt részleges vízcsere de az elmúlt pár nap alatt annyira elkoszolódott, hogy ennyire koszosnak még nem láttam, kimostam a szivacsot és olyan lett a víz mint a sárlé.
Volt még itthon algásodás gátló, azt tettem bele + carbot ami meg is mutatkozott mert a halak elkezdtek pipálni.[ Szerkesztve ]
-
Danecay
addikt
Sziasztok!
A szakállalga ellen a hidrogén peroxidon és a hypón túl van valamilyen megoldás? Már most több növény van az akváriumban annál, hogy kiszedegessem mindet és legutóbb is sikerül megégetni a leveleket pedig vizes oldattal lettek átöblítve. -
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32232 üzenetére
Köszönöm a tippet! Gondolom a szállítási díj miatt.
-
Danecay
addikt
Értem és köszönöm a választ de sajnos Neked is azt tudom válaszolni amit dugynok-nak is írtam. Minden esetre remélem, hogy ez a megoldás is eléggé célravezető volt. Természetesen használok szűrőt, külsőt is és belsőt is ami tegnap minden más mellett természetesen szintén el lett takarítva.
-
Danecay
addikt
válasz dugynok #32226 üzenetére
Köszi a tippet de sajnos nálam nem úgy működik a dolog, hogy leszaladok a sarki akvarisztikába. Pl. szűrőtöltetet is majd akkor fogok venni amikor majd a párom 2 hét múlva suliba megy, itthonról 60km-re, hogy majd onnan további 20km tegyen meg Debrecenig ahol lehet ilyen dolgot vásárolni. De ha vannak ilyen csigák a Tisza parton is megyek és szedek
Utóbbi persze poén volt de sajnos a különböző eszközök elérhetőségével sajnos nálam ez a gond. Persze netről az élő állattól eltekintve szinte minden be lehet szerezni de a csomagszállítás már majdnem mindenhol közelíti a 2e Ft-ot, szóval az sem úgy van, hogy eszembe jut valami és rendelek, ezért próbálom összekötni az ilyen dolgok beszerzését más ügyintézéssel amit olyan helyen vagy ahhoz "közel" kell megtenni ahol beszerezhetőek a dolgok. -
Danecay
addikt
Köszönöm! Tegnap nagy takarítás és fertőtlenítés és volt mert végül csak elkezdtek nagy számban megjelenni a csigák az akváriumban így tegnap lett volna lehetőségen tenni valamit alá. Na majd legközelebb, bár véleményem szerint a bútorlapnak is elég síknak kellene lennie amin jelenleg van, földön vagy egyéb helyen történő elhelyezés esetén inkább indokoltnak érezném de gondolom ártani semmi esetre sem árt.
Csigák. Korábban írtam ide is, hogy megjelentek a csigák az akváriumban, konkrétan 3 db. amit a legtöbb javaslat szerint azonnal száműzni kellett volna. Mivel 3 db. volt összesen és azt olvastam, hogy jótékony hatással is tudnak lenni, pl. az aljzat tisztaságára, valamint erről a Brazil tányércsiga-ról azt olvastam, hogy jellemzően nem rágja a növényeket, nem bántottam őket, egészen addig amíg az olvasottakkal ellentétben mégiscsak rágásnyomokat fedeztem fel több növényen is, ekkor ki lettek rakva. A tegnapi heti rendszerességű takarítás során viszont nagyon sok pici, gyufafejnél is kisebb csigát fedeztünk fel valamint petét is a növényen. Ezért volt a nagytakarítás, aljzat és tereptárgyak kifőzése, növények hypo-zása, legalább 50%-os vízcsere stb. és ehhez is kapcsolódik a következő kérdésem amire természetesen nem csak Tőled számítok válaszra. Az egész takarítási művelettel kb du. 6 órára végeztünk de ma reggelre sem tisztult ki teljesen a víz, ill. a felkavarodó szennyeződésektől igen, viszont opálos a víz, olyan mintha tejet öntött volna valaki bele és pocsolya szagú, ennyi idő után. A takarítás végeztével és újratöltés után utolsó műveletként kapott egy kis Bio Start-ot és 2 szem Crystall víztisztító tablettát az akvárium de ennek csak nem kellene okoznia. A halakon szerencsére nem látni semmi viselkedésbeli változást de ma is kapnak egy részleges vízcserét a biztonság kedvéért. Nem igazán értem a jelenséget.
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #32215 üzenetére
Értem, köszönöm!
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #32212 üzenetére
Igen, 3 havi, elírtam Ha jól értem Te is használsz a külső szűrő mellett belső szűrőt is?
A plusz töltetet igazság szerint a meglévő szivacs és kerámia mellé gondoltam. Az én szűrőmben 2 kosár van, egy alső nagy és egy felső kisebb, nem saját kép de valahogy így:
Ha jól tudom elvileg a kerámiagyűrűknek alul kellene lenniük de amikor én vettem a szűrőt használtan ugyanilyen elrendezésben volt. Én annyit módosítottam rajta, hogy alulra is tettem kerámiát, fölé szivacsot majd újból kerámia. A Matrix Trop-os tuningot én olyan elosztásban gondoltam mint ahogy a lenti, szintén talált, feltehetően nem is Matrix Trop-ot ábrázoló képen látható: Kerámia, szivacs, Matrix Trop. Így nem lenne jó?
Valamint így felmérni sem tudom, hogy mennyit kellene venni belőle. 1,2L? Az a bosszantó, hogy a szállítási költség majdnem annyi mint 1L töltetEttől eltérő kérdés. Korábban olvastam vagy videóban láttam, hogy az akvárium alá javasolt valamilyen polifoam réteg elhelyezése. Nálam ilyen nincs de mi ennek a jelentősége, mert ha van akkor teszek alá én is?
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #32188 üzenetére
Vegül e mellett a kérdés mellett csak elmentünk
(#32189) Danecay
"Megoszthatnád, hogy milyen tömítéseket tisztítasz meg és zsírózol meg időnként?"Ezt a havi gyakoriságú takarítást hogy kell érteni? Milyen akvárium ez? Nyilván komolyabb mint az enyém, nem is kérdés de én hetente takarítom az akváriumot és végzek részleges vízcserét, na nem azért mert kedvem van hozzá és örömömet lelem benne hanem
mert az esőztetőből kiáramló vízsugár erősségén, pontosabban gyengeségén látom, hogy
már minden bizonnyal elkoszolódott a szűrői és a halak is egyre nagyobb számban vannak
jelen a vízfelszín közelében. Egy 100 L-es akváriumom van egy EHEIM 2213 Classic szűrővel kiegészítve. Mivel már korábban is kérdezni akartam így most meg is teszem. Mit javasoltok töltetnek és milyen sorrendben a jelenleg meglévő 1db szivacs és ha jól gondolom Ehfimech töltet mellé? Ezt némileg tuningoltam 2 féle eltérő sűrűségű ipari területen is használatos szűrőréteggel, nyilván a ritkábbtól a sűrűbb irányba, de nem nagy, inkább perlonvatta és filc jellegű dologra, kell gondolni. Lehet nem a legprofibb megoldás de gondolom ártani azért nem árt. Ha jól értem ez a Matrix Trop valami jó és ajánlott cucc. Mi a meglévő felsorolt töltetek mellé az ajánlott ill. milyen sorrendben érdemes elhelyezni a szűrőben? -
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #32188 üzenetére
Szia! Megoszthatnád, hogy milyen tömítéseket tisztítasz meg és zsírózol meg időnként! Mondjuk a zsírzással kapcsolatban mások véleményére is kíváncsi lennék. Már csak azért is mert magad is leírtad, hogy a "szmötyi gépzsírként funkcionál". Nem meghazudtolni szeretnélek csak megtudni, hogy mi a jó megoldás. Mondjuk elsőre számomra az algásan hagyott alkatrész szimpatikusabb a szilikonízsírral szemben.
[ Szerkesztve ]
-
Danecay
addikt
Szerintem a szűrőtöltet nem sokat befolyásol a hangján. Nemrég hasonló cipőben jártam én is egy külső EHEIM szűrővel amit én is használtan vettem ami az első általam végzett alapos takarítás után lett hangos. Végül a javasolt alkatrészcserék helyett a szintén javasolt impeller lapát szétszedés nélküli takarítása vezetett eredményre ahol a megtapadó algának szintén zajcsökkentő hatása van amíg egy alapos takarítás során az eltávolításra nem kerül. Amennyiben valóban nem alkatrész meghibásodás okozza a problémát akkor érdemes ebbe az irányban tapogatózni. Amióta nem szedem ki a lapátot csak összerakott állapotban tisztítom át megszűnt a hangja pedig azt gondoltam, hogy költeni kell rá. Ellentmondásos ugyanakkor az is hogy van egy belső szűrünk is aminek minden alkalommal ki van szedve a lapátja, ki van takarítva, összerakás után mégsem válik hangossá, zajossá. Ezzel egy időben természetesen a megfelelő légtelenítésről is gondoskodni kell.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32182 üzenetére
Köszönöm a választ! Szerencsére az akvárium többi lakójánál nem vettünk észre semmilyen rendellenességet csak ennél az egyébként túlélő alganyalónál. Rajta kívül még van 2 kisebb is, szerencsére ők is elég élénkek. Sejtettük, hogy a parakill nem megoldás de nem is volt más itthon, gondoltuk azért kárt nem tesz, más gyógyszer beszerzése a fentebb leírtak alapján még hétköznapokon sem biztos, hogy egyszerű, nemhogy szilveszter napján. Reggelre egyébként sajnos elpusztult
Ettől eltekintve
BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK!!!
-
Danecay
addikt
Köszönöm a választ! Sajnos nem olyan helyen élek ahol túl sok akváriumtulajdonossal, főleg nem ismerőssel, baráttal lennék körbevéve így ez a ritkításból származó növénybeszerzés jó ötlet lehet és gondolom működik is de szerintem nem itt nálunk falun. A képeken látható hosszúkás növény is ami Tropica Microsorum-ként is lett már itt azonosítva, egy tőlem 50Km-re lévő városból származik egy kereskedésből, mert itt már legalább növényt is lehetett vásárolni de pl. szűrőtöltetet már nem tudtam. Hogy mit akarok magam sem tudom, legyenek megfelelő körülmények az akváriumban, érezzék jól magukat a halak, stb. Mondhatnám, hogy nem a nappali dekorációként üzemel, sőt a nap túlnyomórészében nem is látja senki mert a gyerekszobában van ahová a gyerekek is jellemzően csak aludni járnak. Persze a gyerekeknek ettől függetlenül kell és szeretik.
Jól gondolod, ez nem a hobbim, mint korábban írtam ez egy örökölt akvárium, ill. ennek az elődje ami később eltört, ahol eleve pusztulásra voltak ítélve a halak így vagy az lett volna vagy az ami végül lett, hogy hozzánk kerültek. Köszönöm a válaszodat, és azt is értem, hogy egy egyensúlyi helyzet megteremtéséről szól a dolog, de nekem ezt kitapasztalni se időm se kedvem, se türelmem és lehet képességem sincs, így ha nem gond akkor inkább kérdezek, szerintem az gyorsabb és célravezetőbb. A mellett, hogy nem hobbim igyekeznék azért a lehetőségek szerint jól csinálni a dolgokat és szerintem nem lehet azt mondani, hogy nem próbálok így tenni, több 10e Ft-t költöttem már rá úgy, hogy valójában nem is én akartam akváriumot, világítástartót találtam ki rá, terveztem meg és nyomtattattam ki hozzá 3D-ben, tetőt fabrikáltam rá, takarítom tisztességesen, láthatóan utánaolvasok, kérdezek stb. tehát nem lehet azt mondani, hogy teszek rá, viszont annyit nem fogok tudni vele foglalkozni vele mint akinek ez valóban a hobbija így engedjétek meg nekem a kérdezés lehetőségét még akkor is ha lehet én vagyok az aki az utóbbi időben a legtöbbet kérdez.
KÉRDÉS, vagy SEGÍTSÉGKÉRÉS
Egyik legrégebbi még az akváriummal örökölt és eddig a legszívósabbnak mutatkozó Algaevő harcsánk (Ancistrus temminckii) nem túl egészséges viselkedést produkál, leginkább az aljzaton fekszik hol féloldalasan, hol pedig majdnem háton. A tünetek alapján ez lehet úszóhólyag betegség is aminek utánaolvasva az volt a javallat, hogy sekély vízbe szeparáljuk el a halat legalább egy hétig és ha helyrejön akkor mehet vissza a többi hal közé, amennyiben nem sajnos végezni kell szegénnyel. Jobb híján egy ételtárolóba különítettük el, kapott enni, a párom csepegtetett bele egy kis parakill-t is, beüzemeltünk mellé egy használaton kívüli kis teljesítményű szűrőt is és meglátjuk mi lesz. Mondjuk a sekély víznek nem tudom mennyire kell sekélynek lennie, jelenleg legalább 3x 4x ellepi a halat. Esetleg egyéb ötlet, meglátás, tapasztalat, jótanács?
Előre is köszönöm!
-
Danecay
addikt
(#32170) Eugene Roe
Nekem egy 100L-es akváriumom van egy 1 csöves 6500K-s sima villanyaszati boltban kapható fénycsöves világítással. Mivel új vagyok még a témában továbbra is leginkább kérdéseim vannak. Tehát az egész kérdéskör számomra abból alakult ki, hogy próbáltam utánajárni a dolgoknak, hogy lehetőség szerint jól csináljam a dolgot a nélkül, hogy feltétlenül a nappali dísze lenne az akvárium. Tehát ott tartok a, hogy a 100L-es akváriumhoz van egy korábban említett 1 csöves 21W-os 6500K-s világításom viszont ha helyes dolgot olvastam az ajánlott arány a literenkénti 0.5W amihez viszonyítva én elég rosszul állok még ha csak 80-85L vizet számolunk is. Ezért is gondoltam, hogy valamivel tuningolni kellene a világítást még miközben teljesen véletlenül belefutottam a linkelt és hozzá hasonlatos növény világításokba teljesen elérhető áron, vált kézenfekvővé számomra a dolog, hogy valami ilyesmi lehet jó lenne hiszen megint csak ha nem tévedek a világítás elsősorban a növények miatt fontos, akkor miért ne alkalmaznék egy direkt nekik szán világítást is. Ezek után jöttem kérdezni ide. Aztán elgondolkodtam azon is, hogy amennyiben nem algásodik az akváriumom biztos, hogy szükséges e a teljesítménynövelés a világítás terén? Néztem az egyik srác videóját a Youtuben-on ahol éppen átalakította az akváriumát melynek következtében a világításon is tuningolt, aztán elkezdett algásodni amit végül úgy szüntetett meg, hogy addig csökkentette a pluszban beépített világítás erejét, hogy végül normalizálódott a helyzet. Az nem derült ki, hogy végül mennyire érvényesült a pluszban beépülőt új világítás, lehet végül ugyanoda jutott mint ahonnan elindult.
Végül talán a legamatőrebb kérdés. Az akváriumtetőnek mi az igazi funkciója? Én tető vagy fedő nélkül vásároltam használtan az akváriumomat de csináltam rá nikecell-ből mert láttam, hogy szokott rajta lenni. Elsődlegesen azért az tiszta volt, hogy itt szokott elhelyezve lenni az a tükröződő felület ami visszaveri és némileg erősíti a világítás fényerejét valamint megakadályozza, hogy elvakítsa az embert az akvárium világítása amennyiben valamilyen takaró nélkül nézegeti az akváriumot Félmondatokból az is kiderült, hogy gyárilag talán itt van rögzítve a világítás. Én ezeket így oldottam meg:
-
Danecay
addikt
válasz fjudors #32167 üzenetére
Egyik korábbi (#32122) kérdésemet én is ilyen megfontolásból tettem fel:
"Ilyen vagy ehhez hasonló világítást vásárolt már valaki? Tudom, hogy ez elsősorban növényes akváriumokhoz szükséges és sokan még a növényes akváriumot gondozók közül is csak sima fénycsöves világítást alkalmaznak, de ez így ebben a formában teljesen megfizethető az itthon erre a célra használatos eszközök árával szemben."
Ez egy nagyon rövid, nem egészen szakmai válasszal le is lett zárva. Félreértés ne essék, nem (#32125) Alg hozzáértését kérdőjelezem meg csupán a válasz jellegét Természetesen én sem fő világításként gondoltam hanem kiegészítőként amit feltehetően a fővilágítás nagyrészt elnyom. Gondolom igénytelenebb növényekhez felesleges, bár gondolom ártani azoknak sem árt. Nekem is pár db. igénytelenebb növényem van, így feltehetően nálam sem lenne jelenleg indokolt. igazából tippnek szántam de az első és egyetlen válaszra az jött le, hogy hülyeség, most pedig azért is reagáltam mert más által újból felhozódott a téma -
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #32161 üzenetére
Miért legyen rózsaszínes?
-
Danecay
addikt
válasz Baltazár123 #32151 üzenetére
Lehet érdemes szétnézni a használt piacon is már amennyiben ez lehet opció. Én a 100L-es akváriumomat EHEIM külső szűrővel és vízmelegítővel 15e Ft-ért vettem.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32123 üzenetére
A betyárját, pedig amikor még elküldtem úgy nézett ki, hogy van Ilyen
-
Danecay
addikt
Ilyen vagy ehhez hasonló világítást vásárolt már valaki? Tudom, hogy ez elsősorban növényes akváriumokhoz szükséges és sokan még a növényes akváriumot gondozók közül is csak sima fénycsöves világítást alkalmaznak, de ez így ebben a formában teljesen megfizethető az itthon erre a célra használatos eszközök árával szemben.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32112 üzenetére
Köszönöm a tippet, ezt nem tudtam így ez már így maradt, legközelebb odafigyelek rá. Bár kétségtelen, hogy eszembe nem jutna hypo val mosogatni a növényeket, de ha erre van szükség akkor erre van Végül is tanácsotokra így tettem a szakállalga ellen is.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32105 üzenetére
Mondjuk ez nem Maláj tornyoscsiga hanem ha minden igaz Brazil tányércsiga bár gondolom a lényegen nem sokat változtat. Egyelőre annyira kevés van belőlük, hogy nem is találom őket az akváriumban csak takarításkor láttam vagy 2-3 példányt. Ha nem kezdenek el fenemód szaporodni egyelőre hagyom őket, amúgy sem lenne egyszerű előkeríteni őket.
Most vettem észre, hogy az előző hozzászólásomból kimaradt a videólink.
Csigák az akváriumban (nem vettem csigát de mégis van)
Egész kis összeszedett videónak tűnik.
(#32104) -juc- Neked is köszönöm! -
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32097 üzenetére
Köszönöm a választ! Nem provokációnak vagy kötekedésnek szánom csak annyi, hogy közben én is próbáltam utánakeresni és találtam ezt a videót amiben a srác azt mondja és magyarázza el, hogy a csigák léte az akváriumban nem feltétlenül káros, sőt hasznos is tud lenni. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem adok a véleményedre, sőt, de leírnád pár szóban, hogy miért irtsam ki őket ha úgy egyébként nem zavarnak, hogy az akváriumban vannak?
-
Danecay
addikt
Tegnap akváriumtakarítás közben figyelt fel a párom arra, hogy csigák jelentek meg a vízben, pontosabban az aljzaton. Nem sok, vagy 3-4-t találtunk ami minden bizonnyal a kb. 1 hónapja vásárolt Fodroslevelű Vízikehely növényzettel kerülhetett az akváriumba. A kérdés az lenne, hogy van e valük valami tennivaló, maradhatnak e, kártékonyak e, ha igen milyen mennyiségtől, stb?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Formula-1 humoros
- Asszociációs játék. :)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Viccrovat
- Magisk
- Kína vezeti az okosórapiacot, a Huawei az első helyen
- CNC topik
- További aktív témák...
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (Gar: 2026.08.16-ig)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest