Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Danecay
addikt
Sziasztok!
Egy pár alap dolgot kérdeznék gyorsan. Mivel egyik napról a másikra került hozzám egy akvárium pusztán azon okból, hogy nem törődöm emberek inkább hagyták volna pusztulni a halakat mintsem, hogy foglalkoznának vele, nem nagyon volt időm tájékozódni a témában. Itt jegyezném meg, persze csak észrevétel gyanánt, hogy mivel ez egy több 10e-s topik jól jönne itt is egy téma-összefoglaló.
Tehát ami most nagy gyorsban érdekelne az az, hogy a világítás az a halak vagy a növényzet számára fontos? Éjszakára is felkapcsolva kell hagyni, ill. nappal is amennyiben van elég természetes fény?
A vízkeringetőt vagy levegőztetőt milyen pozícióba érdemes állítani. Jelenleg pár cm-el a víz fölött lóg be a csöve és a 4-5 nyílásán keresztül lövelli a vizet az akváriumba. Ebből adódóan ennek van egy természetes állandó csobogása, de nem zavarja ez a halakat. Hallanak egyáltalán a halak? Elvileg igen. Nem lenne jobb inkább az akvárium falára vagy a víz felszínére irányítani a vízsugarakat ami által tompulna a zaj, esetleg az egész csőszerkezetet kiiktatni, hogy közvetlenül az akváriumba fecskendeződjön a víz? Jelenleg valami ehhez hasonló vízforgató van, elvileg 50-110l-es akváriumokhoz való van az aksiban miközben egy ~50l-es akváriumról van szó, tehát jónak kellene lennie. Ez a szerkezet kiváltja egyébként a levegőztetőt is, már ha van külön ilyen egyáltalán? Csak egy régi emlékkép miatt jutott eszembe, egy régi ismerősömnek volt akváriuma és abban mindig buborékolt valami a vízben?
Tudom, hogy a fent feltett kérdésekre a válaszokat némi keresgetéssel és utánaolvasással meg lehetne találni de a helyzetre való tekintettel elnézéseteket kérem! Én csak jót akarok!A válaszokat előre i köszönöm!
[ Szerkesztve ]
-
Danecay
addikt
Mindenek előtt köszönöm a választ!
- A linkelt szűrő csak kialakításában hasonló, közben rákerestem a neten a konkrét típusra, erről lenne szó. Ha minden igaz ennek van levegőbefúvója is de ez hogy működik és miért írja a leírás erről azt amit (Figyelem! A szűrőberendezések levegőztető funkciója kiegészítő jellegű, működése több változó tényezőtől függ. A levegőztető funkció nem megfelelő működése NEM képzi reklamáció tárgyát! )? Minden esetre remélem, hogy így már ez a szűrő megfelelő!
- Világítani jelenleg egy egyszerű asztali lámpával világítok, persze majd nézek hozzá valamit de tényleg hirtelen jött a dolog, a párom délelőtt szólt, hogy délután hazahozza a melóhelyről az akváriumot a fentebb említett okok miatt. Elsőként annak néztem utána, hogy milyen vízzel szabad feltölteni mert kb 10cm víz volt benne. Mivel azt olvastam, hogy jó a csapvíz is viszont 1-2 napig állni kell hagyni ami így természetesen nem állt kapásból rendelkezésemre, azt találtam ki, hogy a klíma által lecsapatott, így némileg klórtalanított és vízköztelenített vizet használom erre a célra. Remélem nem csináltam hülyeséget! Bár tény, hogy nem erre a célra volt gyűjtve, nem volt csapvíz víztisztaságú, de 2x átszűrve került az akváriumba, az óta meg persze szűri az akváriumszűrő. Visszatérve a világításra, éjszakára pl le szabad kapcsolni?
- A talaj az valamilyen sóderféle, nem tudom, hogy miféle de gondolom valamilyen akváriumba való.
- A növényzetről szintúgy nem tudom, hogy mi csak annyit, hogy 2 féle van benne.
- A halakról legalább már tudok mondani valamit. Ha helyesen sikerült utánakeresni akkor a lenti 5 fajta hal van az aksiban:
Kék Gurámi, Kongólazac, Alganyaló, Boeseman kalászhala, Vörös rojtosszájú hal. -
Danecay
addikt
Nem akadékoskodni akarok és köszönöm is az eddigi segítséget de ezt a szűrős dolgot nem értem. A mellett az érv mellett, hogy "A gyári akváriumokhoz adott szűrőt általában lecserélik" alátámasztja más is a meglátásod? A helyzet az, hogy ez nem eredetileg az akváriumhoz kapott szűrő hanem egy utólag hozzátett, az előző, ami nem tudom, hogy gyári volt e az az utoljára linkeltnek mind méretben mind teljesítményben is a fele. A jelenlegi egy 380l/h teljesítményű szűrő szemben a korábbi 200l/h-al ami az adatlapja szerint 50-110l-es akváriumokhoz javasolt amit én egy 50l-es akváriumban használok. Ez alapján a legkisebb felmerülő kétség nélkül ki kellene szolgálnia az akváriumot. Miben mutatkozik meg az, hogy kicsi? Ezen a képen jól látszik, hogy az esőztető cső (ha jól írom) az akvárium teljes szélességének legalább a feléig beér és remélhetőleg az is jól látszik, hogy a vízsugarak által keltett buborékok helyenként szinte az akvárium aljáig érnek, de minimum az akvárium mélységének a feléig. Ez sem lenne elég? Így is éjszakára a befúvócső szineltetve van a vízfelszínnel, hogy ne csobogjon annyira, hogy a gyerekek tudjanak tőle aludni mert a gyerekszobában van.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #31640 üzenetére
Köszönöm a választ, de ugye megérted ha azt mondom, hogy sajnos arra a fentebb feltett kérdésem megválaszolásában, miszerint a mellékelt paraméterekkel linkelt szűrő, megfelelő e ahhoz az akváriumhoz melynek paramétereit szintén ismertettem ez az információ nekem nem segített.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #31644 üzenetére
Köszönöm a választ, neked is oszi! 2 cm-nél azért nagyobb szivacsterületen halad keresztül a víz, olyan 85cm³-nyi a szivacs és bár kerámia vagy agyaggolyó valóban nincs benne, viszont aktív szénszűrő van ami ugyanazt a feladatot látja el mint a fentiek. Még számomra, a témában teljesen fogalmatlan ember számára is meglepő módon az akváriumba öntött, szemre eleve nem ivóvíztisztaságú vizet is teljesen tiszta áttetszővé szűrte. Nem ez lenne a lényeg? A szűrője Így néz ki egyébként. Nem önigazolást keresek, csak a dolgot a helyén kezelve, ami azt jelenti, hogy én eleve nem akartam akváriumot csak lett, viszont állatbarát vagyok, ennek tükrében kérdeztem meg, hogy elégséges e az adott akváriumhoz a kérdéses szűrő. Nem jobbat keresek, mert tisztában vagyok vele és el is hiszem, hogy van ennél sokkal és nagyságrendekkel jobb, meg lehet DIY is építeni meg minden de most nem ezen van a hangsúly. Egyszerűen nem akarom kínozni az állatokat, de úgy gondolom ha a relatíve koszos vízből tisztát csinál mégiscsak ellátja a feladatát vagy nem? Ez lett volna a kérdés.
-
Danecay
addikt
válasz fjudors #31653 üzenetére
"a szénszűrővel óvatosan, nem tartós hastnálatra való..hosszú távon gondot okozhat."
Ezt kifejtenéd? Már csak azért mert nem tudom milyen régi benne a szénszűrő."ha kicsi a szűrő, az gyakoribb takarítást jelent, ha emiatt nincs biológiai szűrés, az gyakoribb vízcserét"
éppen ma takarítottam ki a szűrőt, a baktérium és enzim kultúrát szem előtt tartva az akvárium saját vizével amit ezt követően természetesen pótoltam és kapott BIO Start-ot is."sokféleképp lehet üzemeltetni egy akváriumot. az idő megmutatja, hogy az adott összeállítás hogy működik, a beavatkozás gyakoriságával."
Már több éve üzemel eddig ennél jóval kevesebb gondoskodás mellett."egy levegő pumpával és egy szivaccsal is lehet szűrni egy akváriumot. mindent meg lehet oldani, de attól még nem fogja senki ajánlani."
Nem vásárlás előtt állok és döntésképtelenségem miatt kérek töltetek tanácsot hanem arra voltam kíváncsi, hogy a jelenlegi szűrőt le kell e cserélnem vagy sem. -
Danecay
addikt
Sziasztok! Érdeklődnék, hogy az akvarisztikában szűrőtöltetként alkalmazott aktívszenes szivacs szűrő különbözik valamiben a közönséges háztartási változatától, pl. páraelszívóhoz vásárolhatótól? Sajnos pár halam elpusztult de nem tudom pontosan az okát. Ezen videó alapján próbáltam tuningolni a videóban látottal megegyező szűrőmet de kb. 1,5 napra rá sajnos mint írtam több halam is elpusztult. Valójában több dolog is történt egy időben ezért szeretném kideríteni, hogy mi okozta. A szűrőtuning mellett történt aljzatpótlás is boltból vásárolt direkt erre a célra kapható kaviccsal. Mivel gyári nejlon csomagolásában volt ezért nem mostam, főztem át, úgy ahogy a szűrőbe bekerült, nem csak aktívszenes szivacstölteteket sem. Került az akváriumba továbbá 1 db. műnövény, ezt átöblítettem valamint 9db. új hal. Nem volt karantén, kezdő is vagyok a témában és lehetőségem sincs rá. Jó lenne tudni, hogy mi okozta a bajt, hogy tanuljak belőle és, hogy legközelebb elkerülhessem az ilyen dolgokat. Persze lehet együttesen minden vezetett ide.
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #31977 üzenetére
Köszönöm a választ! Igazából ez hétfő reggelre történt és már normalizálódott a helyzet. Egy hetes sem volt a víz az akváriumban, mitől kaphattak ammóniamérgezést? A fent felsorolt beavatkozások előtt nem volt bajuk. Ja, egy 100L-es akváriumról van szó. A viselkedésükben azt lehetett megfigyelni, hogy a felszínre jöttek a halak, még azok is amik jellemzően az aljzat közelében mozognak és mintha légszomjuk lett volna, így viszont a szénszűrő nem okozhatta mert már az új aljzat feltöltése után, a szűrő takarítása közben, mielőtt még egyáltalán belekerült volna a szénszűrő, észrevettük a fura viselkedésüket, igyekeztünk is minél előbb visszakötni a szűrőt és direkt magasabbra is tettük az esőztetőt, hogy több levegőt juttasson a vízbe, legalábbis ilyenkor jobban buborékol mint amikor csak a vízfelszínt fodrozza.
-
Danecay
addikt
Az a kifejezés, hogy berendezett az némileg túlzó. Takarítás közben sajnos elrepedt a korábbi 50L-es akváriumunk amit azonnal pótolni kellett és sikerült is pár órán belül, így lett egy 100L-es amihez már viszont kevés volt az 50L-es akvárium tartalma, aljzat, tereptárgy, halak stb. Ezen próbáltam változtatni, ezért kellett a plusz aljzat, növény, igaz mű mert élőt nem találtam, bujkáló és plusz egy pár hal.
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #31982 üzenetére
Értem és köszönöm a linket de az nem világos, hogy mégis mitől következhetett be
-
Danecay
addikt
válasz fjudors #31987 üzenetére
Én is meg szerettem volna kérdezni, hogy mit kellett volna tennem. Az eladó elmondása alapján jártunk el mely szerint a zacskóban hazahozott halakat zacskóstól az akváriumba helyeztük míg az át nem vette az akvárium hőmérsékletét majd beleengedtük az új jövevényeket az akváriumba. Amúgy szerintem is sanszos, hogy az aljzat tett be szerencsétlen halaknak. Pár perce ismét lefolytattam egy részleges vízcserét, igaz nem pihentetett vízzel lévén nem tudok hol tárolni mondjuk 50L vizet de nálunk szerencsére kifejezetten jó minőségű az ivóvíz, nincs agyonklórozva. Az az előző akváriumunk eltörése után kb. 80%-ban friss csapvízzel lett feltöltve az új akvárium minden probléma nélkül.
-
Danecay
addikt
Egy olyan kérdésem lenne, hogy a szűrő, a töltőanyagok által túlságosan lelassított vízáramlás miatt adhat e ki olyan hangot mintha el lenne levegősödve? Tippem szerint igen de kíváncsi vagyok a véleményetekre. Bár mondjuk fene tudja, mert amennyiben elkezd elkoszolódni ami ebben az értelemben ugyanoda vezet, hogy nem tud elegendő vizet átpréselni a szűrő, mégsem ad ki olyan hangot mintha levegős lenne. Csak azért érdeke, hogy az óta ilyen amióta plusz szűrőközegeket raktam a szűrőbe.
-
Danecay
addikt
Sziasztok! Tudna abban valaki segíteni, hogy mi lehet a probléma az EHEIM Classic 2213 típusú külső szűrőmmel? Használtan vásároltam az akváriummal együtt és semmi baja nem volt, teljesen tapasztalatlanul első beüzemelésre tette a dolgát hangtalanul, most pedig úgy zúg recseg, mint amikor teljesen el van levegősödve, hogy már a szomszéd szobából hallani. Ez alapján a videó alapján végeztem első alkalommal is és ezt követően a beüzemelést, elsőre teljes sikerrel, később sikertelenül. Első beüzemelést követően annyi történt, hogy az általam elvégzett takarítás során kiszedtem és kitakarítottam a keringetőlapátot, de gondolom ennek nem kellene problémának lenni hiszen azért készítették eltávolíthatóra, de mégis most olyan hanggal üzemel mintha teljesen szárazon folyadék nélkül üzemeltetném. Nem ismerem a pontos működési elvét de szárazon a lapát hozzáér a fészek széléhez amiben forog ebből adódóan van zaja viszont feltételezem ezt a folyadéknak ki kellene egyenlítenie, egyenlő mértékben kitölteni a teret amiben a lapát forog így annak koncentrikusan kellene forognia a nélkül, hogy hozzáérne bármihez. Nos folyadék az van mert keringteti a vizet de már zavaróan hangos zaj mellett.
-
-
Danecay
addikt
válasz fjudors #32006 üzenetére
Köszönöm a robbantott ábrát, amint lesz időm szétszedem és megvizsgálom. Bár abban szinte egészen biztos vagyok, hogy első szétszedés alkalmával is maga a tengely jött ki és úgy gondolom, hogy a 2 szóban forgó gumi a lapátkerék házában valamint a zárókupakban maradtak.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32009 üzenetére
Valamelyest normalizálódott a helyzet, az asszony megcsinálta Nekem nem volt időm vele foglalkozni de az asszonypajtás szétszedte és azt mondta, hogy nem volt a helyén a tengely. Ciripeleő hangot már nem ad ami arra enged következtetni, hogy jól van pozícionálva az impeller de valamiért mégsem olyan halk mint első alkalommal. Bár számomra az első alkalmas beüzemelés volt inkább meglepő mert olvastam, hogy vannak ennél halkabb modellek is miközben szinte teljesen zajtalan volt ez is úgy hogy közben szépen pumpálta keresztül magán a vizet.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32014 üzenetére
Bár nem emlékszem, hogy annyira koszos lett volna de van benne ráció, ! Köszönöm, megfogadom a tanácsot!
-
Danecay
addikt
Sziasztok! Innen ilyen szűrőtöltetet vagy bármely másikat érdemes rendelni ár/mennyiség tekintetében? Kár, hogy g-ban és nem L-ben van megadva mert így egy kicsit megfoghatatlan, tekintve, hogy pl. 100g kerámiagyűrű térfogatra biztosan más mennyiséget ad ki mint valamilyen porózus anyagból készült szűrőközeg.
-
Danecay
addikt
Üdv!
Némi jótanácsra lenne szükségem. Kezdő vagyok a témában és meglévő akváriumunkba vásároltam némi növényzetet is, a lenti képeken látható bekarikázva. Egyik talán Tropica Anubias, ebből 2 tő, másik talán Tropica Microsorum, 3 tő de nem biztos. Nos a lényeg az lenne, hogy az üzletben javasoltak hozzá tápoldatot valamint Folyékony CO2-t amit az elmondottak alapján adagolok is a vízbe, tápoldatot hetente 1x, CO2-t napi 1 alkalommal, 50 cseppet mert 100L-hez ennyi az előírt mennyiség, továbbá azt is mondták, hogy amennyiben van esőztető azt fordítsam a víz alá, hogy ne juttasson be oxigént a vízbe. Megfogadtam ezeket a tanácsokat viszont azt tapasztaltam, hogy a halak zöme feljön a víz felszínére és pipázik. Ez gondolom nem jó jel és arra gondolván, hogy oxigénhiányuk van a belső szűrő esőztetőjét mégiscsak úgy fordítottam, hogy légbuborékokat juttasson a vízbe. A belső szűrő mellett külső szűrőt is használok csak ez megmaradt az előző szettből. Miután a belső szűrő esőztetőét az említett állásba forgattam, normalizálódni látszott a helyzet, a halak nem ragaszkodtak oly mértékben a víz felszínéhez. Nos mi lehet a gond? A jelek szerint lehet kevés a halak számára az oxigén amit a CO2 oldat és a megszüntetett vagy mérsékelt oxigén vízbejuttatás együttesen okoz. Amennyiben ez így van akkor az esőztető által bejuttatott oxigén kedvez a halak számára, a növények számára viszont nem. Lehet kevés a növényzet a megfelelő mennyiségű oxigén előállításához? Mit tegyek? Csökkentsem a CO2 napi adagot, vagy hagyjam esőztető funkción az esőztetőt?
[ Szerkesztve ]
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32029 üzenetére
"Az ott műanyag növény?" A Tropica Rotala-ra hajazó? Igen az és még van egy másik is ezen kívül. Gond? Van mű is és igazi is. Na jó de meddig ne foglalkozzak a növényzettel, lévén az is a halak jólétét szolgálná? Gondolom az sem jó ha a növények nem jut megfelelő mennyiségű CO2-höz. Nyilván persze a halak állapota a mérvadó. És mi van akkor ha fele annyi CO2-t adagolok, vagy/és megy mellette az esőztető?
-
Danecay
addikt
"Ami bal hátul van az biztos nem microsorium" Aminek hosszú zöld levele van az mind ugyanaz az akváriumban, ha microsorium akkor az, a netes találatok alapján én Tropica Microsorum-ként azonosítottam de számomra nehéz különbséget tenni. Ha jó értem akkor felesleges a CO2 és a tápoldat is? Ettől függetlenül mehet az esőztető?
-
Danecay
addikt
Egy 6500K-s fénycső van az akvárium felett, egyelőre még reflektív felület nélkül de dolgozom rajta. "A halaknak kb. mindegy hogy napi 6 vagy 12 órát megy a világítás." Teljesen laikusként erről azt gondolnám, hogy több ezer év alatt mégiscsak kialakult valamilyenfajta biológiai egyensúly a halaknál is a napszakokat illettően ezért nem biztos, hogy mindegy, hogy 24/24 órán keresztül kapnak fényt vagy 24/pl.12-ben.
-
Danecay
addikt
Fázni biztosan nem fáztak hiszen a képek alapján is jól látható módon üzemel vízmelegítő és, hogy a hőmérő kevéssel 30 fok alatt (27 fok) mér. Ilyenkor azért felmerül az emberben a kérdés, hogy a segíteni szándékozó kommentelők valóban segíteni szeretnének vagy csak kommentelni, már bocs!
-
Danecay
addikt
Köszönöm mindenkinek aki válaszolt!
Leálltam a CO2-vel és a tápoldattal és látszólag nincs gondjuk a halaknak, mondjuk ha valamelyik a kettő közül okozhatta a halak pipázási jelenségét az gondolom a folyékony CO2 volt inkább.
@pjen
ha nem láttad a képeket akkor elnézést, de sajnos elég gyakran előfordul, hogy sokan el sem olvassák amit az ember ír vagy próbál részletesen elmagyarázni majd jönnek azok a kérdések vagy felvetések ami már az alap felvetésben meglettel válaszolva. A FB-os apróhirdetések pl. tipikusan ilyenek amikor részletesen le írok minden információt, árat stb. aztán jön a kérdés, hogy mennyibe kerül vagy egy olyan jellemzőre vonatkozó kérdés ami világosan le lett írva a termékismertetőnél. Na az ilyenektől kibukok és miután újra leírom amit a kedves érdeklődő kérdezett jellemzően soha többé nem hallok róla
@ bringasisti
"Itt szerintem az a gond hogy a szűrő nagyon visszafogott az esőztető miatt amit ki kell dobni mert bár ott csobogó a víz de a medence más részén nincs csak pangó posvány és azért nem úsznak oda a halak."
Erre csak azt tudom mondani amit én logikusnak gondolok, ami ettől függetlenül persze nem biztos, hogy helyes. Én úgy vettem észre, hogy a külső valamint a belső szűrő remekül kiegészítik egymást, abban a tekintetben, hogy az akvárium hosszabbik felére illesztett külső szűrő esőztetőjére ami úgy van beállítva, hogy csak a vízfelszínt fodrozza, a rövidebbik oldalról a belső szűrő szintén fodrozó üzemmódban a belső szűrő szívó ága felé kelt áramlást melynek következében a szennyeződések hatékonyabban eljutnak a szűrőhöz. A leírtak miatt az egész akváriumban folyamatos vízáramlás van ezért nincs benne posvány amit a ez a videó is szerintem egész jól szemléltet amit éppen részleges vízcserét követően készítettem ahol jól látszik az aljzatról felkavart szennyeződés mozgása.@-juc-
Visszább vettem a hőfokot olyan ~25,5°-ra@Plebi
Neked is köszönöm a választ! Na most, hogy az én növényem Tropica Anubias vagy Anubias Balteri azt nem tudom és azt sem, hogy mi a különbség köztük, viszont egy észrevételem van, mégpedig az, hogy a levelek szélein valamilyen fekete dolog (alga?) telepedett meg. Kell e ezzel foglalkozni és amennyiben igen akkor mivel kell, lehet mentesíteni?Mindenkinek köszönöm a válaszokat!!!
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #32060 üzenetére
Értem, köszönöm! Tény, hogy az elmúlt időszakban eléggé változóak voltak a körülmények az akváriumban, több hal is kárát látta sajnos. Remélem most már állandósul valamelyes és beáll egy elfogadható/jó állapotúra. A világítás sok biztosan nem volt, max. kevés lehetett, még látni is a háttérben az ideiglenes neon világítást melyet rövidsége miatt csak az akvárium mögé tudtam helyezni, ezért sem volt semmilyen háttér sem. Külön tápoldatozva ez a növény biztosan nem volt, csak az után kezdtünk tápoldatot is adagolni miután vásároltunk Plebi szerint Fodroslevelű vízikehelyt is az akváriumba, ahhoz javasolták. A tápoldatozással kapcsolatban még egy kérdés. Korábban írta valaki, hogy ezekhez a növényekhez felesleges, amúgy is csak az algásodást segíti elő és, hogy elég nekik az a táp amit a halak előállítanak. Ha már úgyis megvan a tápoldatot, mi lenne ha úgy adagolnám ahogy egy YT-os videóban láttam, injekciós fecskendővel keveset közvetlenül a növények gyökérzetéjez, így nem a vízbe adagolnék több ml-t és ít talán az algásodásra sem lenne olyan hatással?
-
Danecay
addikt
"25,5 fok még mindig kicsit soknak tűnik így első hallásra, ha nincs olyan halad minek különösen meleg víz kell, elég szerintem a 23 fok is."
Többek között van Fekete és Dalmata Molly-m is amire azt írják, hogy érzékeny a hidegre, 24 fok alatt már fázik ezért 25-28 fokos vizet javasolnak hozzájuk, van márvány Gurami-m amihez 24-28 fokot. Leveszem 25 fokra
CO2-ből 50 csepp kell az akváriumomba így könnyű lesz nem túllépni a mennyiséget. Köszönöm a tippet!
-
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #32074 üzenetére
Értem, köszönöm! Bár úgy vettem észre, hogy nálam némelyik hal is kajálja.
-
Danecay
addikt
válasz Baltazár123 #32092 üzenetére
-
Danecay
addikt
Tegnap akváriumtakarítás közben figyelt fel a párom arra, hogy csigák jelentek meg a vízben, pontosabban az aljzaton. Nem sok, vagy 3-4-t találtunk ami minden bizonnyal a kb. 1 hónapja vásárolt Fodroslevelű Vízikehely növényzettel kerülhetett az akváriumba. A kérdés az lenne, hogy van e valük valami tennivaló, maradhatnak e, kártékonyak e, ha igen milyen mennyiségtől, stb?
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32097 üzenetére
Köszönöm a választ! Nem provokációnak vagy kötekedésnek szánom csak annyi, hogy közben én is próbáltam utánakeresni és találtam ezt a videót amiben a srác azt mondja és magyarázza el, hogy a csigák léte az akváriumban nem feltétlenül káros, sőt hasznos is tud lenni. Persze ez nem azt jelenti, hogy nem adok a véleményedre, sőt, de leírnád pár szóban, hogy miért irtsam ki őket ha úgy egyébként nem zavarnak, hogy az akváriumban vannak?
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32105 üzenetére
Mondjuk ez nem Maláj tornyoscsiga hanem ha minden igaz Brazil tányércsiga bár gondolom a lényegen nem sokat változtat. Egyelőre annyira kevés van belőlük, hogy nem is találom őket az akváriumban csak takarításkor láttam vagy 2-3 példányt. Ha nem kezdenek el fenemód szaporodni egyelőre hagyom őket, amúgy sem lenne egyszerű előkeríteni őket.
Most vettem észre, hogy az előző hozzászólásomból kimaradt a videólink.
Csigák az akváriumban (nem vettem csigát de mégis van)
Egész kis összeszedett videónak tűnik.
(#32104) -juc- Neked is köszönöm! -
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32112 üzenetére
Köszönöm a tippet, ezt nem tudtam így ez már így maradt, legközelebb odafigyelek rá. Bár kétségtelen, hogy eszembe nem jutna hypo val mosogatni a növényeket, de ha erre van szükség akkor erre van Végül is tanácsotokra így tettem a szakállalga ellen is.
-
Danecay
addikt
Ilyen vagy ehhez hasonló világítást vásárolt már valaki? Tudom, hogy ez elsősorban növényes akváriumokhoz szükséges és sokan még a növényes akváriumot gondozók közül is csak sima fénycsöves világítást alkalmaznak, de ez így ebben a formában teljesen megfizethető az itthon erre a célra használatos eszközök árával szemben.
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32123 üzenetére
A betyárját, pedig amikor még elküldtem úgy nézett ki, hogy van Ilyen
-
Danecay
addikt
válasz Baltazár123 #32151 üzenetére
Lehet érdemes szétnézni a használt piacon is már amennyiben ez lehet opció. Én a 100L-es akváriumomat EHEIM külső szűrővel és vízmelegítővel 15e Ft-ért vettem.
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #32161 üzenetére
Miért legyen rózsaszínes?
-
Danecay
addikt
válasz fjudors #32167 üzenetére
Egyik korábbi (#32122) kérdésemet én is ilyen megfontolásból tettem fel:
"Ilyen vagy ehhez hasonló világítást vásárolt már valaki? Tudom, hogy ez elsősorban növényes akváriumokhoz szükséges és sokan még a növényes akváriumot gondozók közül is csak sima fénycsöves világítást alkalmaznak, de ez így ebben a formában teljesen megfizethető az itthon erre a célra használatos eszközök árával szemben."
Ez egy nagyon rövid, nem egészen szakmai válasszal le is lett zárva. Félreértés ne essék, nem (#32125) Alg hozzáértését kérdőjelezem meg csupán a válasz jellegét Természetesen én sem fő világításként gondoltam hanem kiegészítőként amit feltehetően a fővilágítás nagyrészt elnyom. Gondolom igénytelenebb növényekhez felesleges, bár gondolom ártani azoknak sem árt. Nekem is pár db. igénytelenebb növényem van, így feltehetően nálam sem lenne jelenleg indokolt. igazából tippnek szántam de az első és egyetlen válaszra az jött le, hogy hülyeség, most pedig azért is reagáltam mert más által újból felhozódott a téma -
Danecay
addikt
(#32170) Eugene Roe
Nekem egy 100L-es akváriumom van egy 1 csöves 6500K-s sima villanyaszati boltban kapható fénycsöves világítással. Mivel új vagyok még a témában továbbra is leginkább kérdéseim vannak. Tehát az egész kérdéskör számomra abból alakult ki, hogy próbáltam utánajárni a dolgoknak, hogy lehetőség szerint jól csináljam a dolgot a nélkül, hogy feltétlenül a nappali dísze lenne az akvárium. Tehát ott tartok a, hogy a 100L-es akváriumhoz van egy korábban említett 1 csöves 21W-os 6500K-s világításom viszont ha helyes dolgot olvastam az ajánlott arány a literenkénti 0.5W amihez viszonyítva én elég rosszul állok még ha csak 80-85L vizet számolunk is. Ezért is gondoltam, hogy valamivel tuningolni kellene a világítást még miközben teljesen véletlenül belefutottam a linkelt és hozzá hasonlatos növény világításokba teljesen elérhető áron, vált kézenfekvővé számomra a dolog, hogy valami ilyesmi lehet jó lenne hiszen megint csak ha nem tévedek a világítás elsősorban a növények miatt fontos, akkor miért ne alkalmaznék egy direkt nekik szán világítást is. Ezek után jöttem kérdezni ide. Aztán elgondolkodtam azon is, hogy amennyiben nem algásodik az akváriumom biztos, hogy szükséges e a teljesítménynövelés a világítás terén? Néztem az egyik srác videóját a Youtuben-on ahol éppen átalakította az akváriumát melynek következtében a világításon is tuningolt, aztán elkezdett algásodni amit végül úgy szüntetett meg, hogy addig csökkentette a pluszban beépített világítás erejét, hogy végül normalizálódott a helyzet. Az nem derült ki, hogy végül mennyire érvényesült a pluszban beépülőt új világítás, lehet végül ugyanoda jutott mint ahonnan elindult.
Végül talán a legamatőrebb kérdés. Az akváriumtetőnek mi az igazi funkciója? Én tető vagy fedő nélkül vásároltam használtan az akváriumomat de csináltam rá nikecell-ből mert láttam, hogy szokott rajta lenni. Elsődlegesen azért az tiszta volt, hogy itt szokott elhelyezve lenni az a tükröződő felület ami visszaveri és némileg erősíti a világítás fényerejét valamint megakadályozza, hogy elvakítsa az embert az akvárium világítása amennyiben valamilyen takaró nélkül nézegeti az akváriumot Félmondatokból az is kiderült, hogy gyárilag talán itt van rögzítve a világítás. Én ezeket így oldottam meg:
-
Danecay
addikt
Köszönöm a választ! Sajnos nem olyan helyen élek ahol túl sok akváriumtulajdonossal, főleg nem ismerőssel, baráttal lennék körbevéve így ez a ritkításból származó növénybeszerzés jó ötlet lehet és gondolom működik is de szerintem nem itt nálunk falun. A képeken látható hosszúkás növény is ami Tropica Microsorum-ként is lett már itt azonosítva, egy tőlem 50Km-re lévő városból származik egy kereskedésből, mert itt már legalább növényt is lehetett vásárolni de pl. szűrőtöltetet már nem tudtam. Hogy mit akarok magam sem tudom, legyenek megfelelő körülmények az akváriumban, érezzék jól magukat a halak, stb. Mondhatnám, hogy nem a nappali dekorációként üzemel, sőt a nap túlnyomórészében nem is látja senki mert a gyerekszobában van ahová a gyerekek is jellemzően csak aludni járnak. Persze a gyerekeknek ettől függetlenül kell és szeretik.
Jól gondolod, ez nem a hobbim, mint korábban írtam ez egy örökölt akvárium, ill. ennek az elődje ami később eltört, ahol eleve pusztulásra voltak ítélve a halak így vagy az lett volna vagy az ami végül lett, hogy hozzánk kerültek. Köszönöm a válaszodat, és azt is értem, hogy egy egyensúlyi helyzet megteremtéséről szól a dolog, de nekem ezt kitapasztalni se időm se kedvem, se türelmem és lehet képességem sincs, így ha nem gond akkor inkább kérdezek, szerintem az gyorsabb és célravezetőbb. A mellett, hogy nem hobbim igyekeznék azért a lehetőségek szerint jól csinálni a dolgokat és szerintem nem lehet azt mondani, hogy nem próbálok így tenni, több 10e Ft-t költöttem már rá úgy, hogy valójában nem is én akartam akváriumot, világítástartót találtam ki rá, terveztem meg és nyomtattattam ki hozzá 3D-ben, tetőt fabrikáltam rá, takarítom tisztességesen, láthatóan utánaolvasok, kérdezek stb. tehát nem lehet azt mondani, hogy teszek rá, viszont annyit nem fogok tudni vele foglalkozni vele mint akinek ez valóban a hobbija így engedjétek meg nekem a kérdezés lehetőségét még akkor is ha lehet én vagyok az aki az utóbbi időben a legtöbbet kérdez.
KÉRDÉS, vagy SEGÍTSÉGKÉRÉS
Egyik legrégebbi még az akváriummal örökölt és eddig a legszívósabbnak mutatkozó Algaevő harcsánk (Ancistrus temminckii) nem túl egészséges viselkedést produkál, leginkább az aljzaton fekszik hol féloldalasan, hol pedig majdnem háton. A tünetek alapján ez lehet úszóhólyag betegség is aminek utánaolvasva az volt a javallat, hogy sekély vízbe szeparáljuk el a halat legalább egy hétig és ha helyrejön akkor mehet vissza a többi hal közé, amennyiben nem sajnos végezni kell szegénnyel. Jobb híján egy ételtárolóba különítettük el, kapott enni, a párom csepegtetett bele egy kis parakill-t is, beüzemeltünk mellé egy használaton kívüli kis teljesítményű szűrőt is és meglátjuk mi lesz. Mondjuk a sekély víznek nem tudom mennyire kell sekélynek lennie, jelenleg legalább 3x 4x ellepi a halat. Esetleg egyéb ötlet, meglátás, tapasztalat, jótanács?
Előre is köszönöm!
-
Danecay
addikt
válasz bringasisti #32182 üzenetére
Köszönöm a választ! Szerencsére az akvárium többi lakójánál nem vettünk észre semmilyen rendellenességet csak ennél az egyébként túlélő alganyalónál. Rajta kívül még van 2 kisebb is, szerencsére ők is elég élénkek. Sejtettük, hogy a parakill nem megoldás de nem is volt más itthon, gondoltuk azért kárt nem tesz, más gyógyszer beszerzése a fentebb leírtak alapján még hétköznapokon sem biztos, hogy egyszerű, nemhogy szilveszter napján. Reggelre egyébként sajnos elpusztult
Ettől eltekintve
BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK!!!
-
Danecay
addikt
Szerintem a szűrőtöltet nem sokat befolyásol a hangján. Nemrég hasonló cipőben jártam én is egy külső EHEIM szűrővel amit én is használtan vettem ami az első általam végzett alapos takarítás után lett hangos. Végül a javasolt alkatrészcserék helyett a szintén javasolt impeller lapát szétszedés nélküli takarítása vezetett eredményre ahol a megtapadó algának szintén zajcsökkentő hatása van amíg egy alapos takarítás során az eltávolításra nem kerül. Amennyiben valóban nem alkatrész meghibásodás okozza a problémát akkor érdemes ebbe az irányban tapogatózni. Amióta nem szedem ki a lapátot csak összerakott állapotban tisztítom át megszűnt a hangja pedig azt gondoltam, hogy költeni kell rá. Ellentmondásos ugyanakkor az is hogy van egy belső szűrünk is aminek minden alkalommal ki van szedve a lapátja, ki van takarítva, összerakás után mégsem válik hangossá, zajossá. Ezzel egy időben természetesen a megfelelő légtelenítésről is gondoskodni kell.
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #32188 üzenetére
Szia! Megoszthatnád, hogy milyen tömítéseket tisztítasz meg és zsírózol meg időnként! Mondjuk a zsírzással kapcsolatban mások véleményére is kíváncsi lennék. Már csak azért is mert magad is leírtad, hogy a "szmötyi gépzsírként funkcionál". Nem meghazudtolni szeretnélek csak megtudni, hogy mi a jó megoldás. Mondjuk elsőre számomra az algásan hagyott alkatrész szimpatikusabb a szilikonízsírral szemben.
[ Szerkesztve ]
-
Danecay
addikt
válasz Eugene Roe #32188 üzenetére
Vegül e mellett a kérdés mellett csak elmentünk
(#32189) Danecay
"Megoszthatnád, hogy milyen tömítéseket tisztítasz meg és zsírózol meg időnként?"Ezt a havi gyakoriságú takarítást hogy kell érteni? Milyen akvárium ez? Nyilván komolyabb mint az enyém, nem is kérdés de én hetente takarítom az akváriumot és végzek részleges vízcserét, na nem azért mert kedvem van hozzá és örömömet lelem benne hanem
mert az esőztetőből kiáramló vízsugár erősségén, pontosabban gyengeségén látom, hogy
már minden bizonnyal elkoszolódott a szűrői és a halak is egyre nagyobb számban vannak
jelen a vízfelszín közelében. Egy 100 L-es akváriumom van egy EHEIM 2213 Classic szűrővel kiegészítve. Mivel már korábban is kérdezni akartam így most meg is teszem. Mit javasoltok töltetnek és milyen sorrendben a jelenleg meglévő 1db szivacs és ha jól gondolom Ehfimech töltet mellé? Ezt némileg tuningoltam 2 féle eltérő sűrűségű ipari területen is használatos szűrőréteggel, nyilván a ritkábbtól a sűrűbb irányba, de nem nagy, inkább perlonvatta és filc jellegű dologra, kell gondolni. Lehet nem a legprofibb megoldás de gondolom ártani azért nem árt. Ha jól értem ez a Matrix Trop valami jó és ajánlott cucc. Mi a meglévő felsorolt töltetek mellé az ajánlott ill. milyen sorrendben érdemes elhelyezni a szűrőben?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó használt, Britax Römer Kid II gyerekülés, gyermekülés 15-36kg
- Eladó INDESIT felültöltős mosógép garanciával
- Eladó Skoda Octavia III tetőtartó, Garanciás 25-05.hóig (adapter, talp és keresztród)
- Eladó használt, 1,5 évig Garanciális Fisher FPR-123DE4-R hűtő fűtő mobil klíma 3,5kW + tartozékok
- Eladó egy Roidmi F8S S1 SPECIAL EDITION vezeték nélküli porszívó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest