Hirdetés
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
bringasisti
őstag
válasz _stick_ #34388 üzenetére
A történet lényege hogy a halas társadalom két részből áll. Egyik akik abban érdekeltek hogy a hal ami eladásra kerül beteg legyen, és ezért mindent meg is tesznek. A másik oldal Te vagy aki abban érdekelt hogy egészséges halad legyen. Ezért mindent ami az akvárium része, szűrő, medence, segédeszköz azt hipo segítségével fertőtleníteni kell, a talaj és növény már említve volt. Az új halakat meg gyógyszeres kezeléssel meg kell szabadítani a parazitától mert a bakteriális fertőzés nagy része parazita fertőzés
BENEFON DELTA--------N8
-
Alg
veterán
válasz _stick_ #34206 üzenetére
Nem tudom mi az de a hipós víz biztos letakarítja róla.
Szűrőtakarítás: szétszed, szivacsot és egyéb szűrőközeget a leengedett akváriumvízben enyhény kiöblít
Algás műanyag részeket meg lehet hipós vízben áztatni kicsit, utána simán szivaccsal lejön róla minden, és alapos átöblítés után lehet összerakni. (én az üveg ki-befolyókat tisztítom így kristálytisztára)
Esetleg a kerámiatengelyt és a rotort ki lehet szedni óvatosan és kevés vazelinnel megkenegetni.
Ha van olyan rész belül ahol nem férsz hozzá de átfolyik a víz (fúvóka) akkor csőkefével ott is meg tudod tisztítani.
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
-
Alg
veterán
válasz _stick_ #34100 üzenetére
Azt hittem a fehér lepedékre gondolsz a leveleken
A barna/zöld szőrös gombócok az szakállalga lesz (BBA, black beard algae) - nekem is van, fogalmam sincs hogy szabaduljak meg tőle, carbo kinyírja és amanok meg sisakcsigák megeszik, ennyit tudok neki csinálni+ visszavettem a tápozást, most mintha kevesebb lenne, kezd visszahúzódni kicsit
[ Szerkesztve ]
"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO
-
Alg
veterán
válasz _stick_ #34098 üzenetére
Csípj le egy levelet és tedd tömény ecetbe vagy bármilyen savba: pezseg?
Ha igen, akkor valószínű "biogenic decalcification", gyakorlatilag meszet választ ki a növény hogy így jusson szénhez. Cserébe ha nincs elég puffer (karbonátkeménység) a vízben és sok a növény akkor meg tudja rángatni a PH-t:
When there is a carbon dioxide deficiencey in the water, plants can derive CO2 from the hardening constituents of the carbonate hardness. First they split the hydrogen carbonates into CO2 and carbonates. This causes the pH to rise about one step and the largely insoluable carbonates precipitate and form rough deposits on the leaves and substrate. Some plants such as Vallisneria can even destroy the carbonates and obtain CO2 from them. This raises the pH again by another step. Biogenic decalcification thus causes the water to be 10 to 100 times more alkaline than it was previous. In the dark, the process reverses and the pH drops considerably. Thus these continous large pH swings can pose a significant risk to the well being of fish and animals. The solution is to add enough CO2 to the water and have a significant carbonate level to act as a buffer.
-
-
Eugene Roe
őstag
válasz _stick_ #34041 üzenetére
Annyi, én a vízfelszínnel párhuzamosan állítanám be a vízsugarat. Ott a víz lemegy, majd a medence aljával párhuzamosan visszamegy a szűrőhöz. Így kettévágod az egészet, szerintem nem ideális.
A levegő meg nem kell, hogyha az esőztetőt használod, kipróbálnám helyedben
[ Szerkesztve ]
It'll hurt... a lot, but you'll be better - you say?!
-
Eugene Roe
őstag
válasz _stick_ #33978 üzenetére
Egy bővítőkosarat még vehetsz arra a szűrőre, ha jól látom, akkor elfér még. Én gyakrabban tisztítom a szivacsot rajta, 2-4 hetente nyomkodom ki belőle a halkakit.
Illetve átalakítottam a szűrőt úgy, hogy az alsó két kosár nyitott szivacsos, a felső kettő pedig zárt "kavicsos".
Más: Budapesten valaki nem fogadna be egy kakadusügér párt? Még csak fél évesek, az indok az, hogy a felnőtt garnikat is elkezdték enni, miközben én azzal kalkuláltam, hogy csak a kicsiket és közepeseket fogják.
-
Darksool
kezdő
válasz _stick_ #33794 üzenetére
szia,
ilyen belső szűrőknél, ha csak szivacs van benne nincs nagy jelentősége a szűrőindító bacikultúrának pl.: JBL Filter Start. Ezek a szivacsos szűrők csak a lebegő szennyeződéseket fogják meg. Ha vmi jobb szűrő anyag van benne akkor esetleg érdemes venni bacikat...
Vízcsere után én szoktam használni Pristine-t is. #33799 JBL Kugeln#33793 Nálam annó a Mollyk is megették a párnapos kismollykat, guppikat, igazából bármit ami befért a szájukba.
[ Szerkesztve ]
-
Eugene Roe
őstag
-
_stick_
őstag
válasz _stick_ #33488 üzenetére
Pár napja karanténban van a betta egy kisebb akváriumban. Tegnap vettem észre, hogy uszonydarabok vannak az akvárium alján és fel van fújódva a hal. Elég rossz bőrben van.
Uszonyrothadás? Mit tudok vele csinálni?A nagy akváriumban eddig minden oké, szombaton csináltam egy 2/3-os vízcserét, szűrőtakarítást és alapos porszívózást.
-
bringasisti
őstag
válasz _stick_ #33488 üzenetére
Tesco Auchan háztartási bolt : 5 liter hipó 500 forint. Gumikesztyű és így a csöveket is rá lehet mosni. Utána klórtalanító az öblítő vízbe természetesen a megadott dózis többszöröse. 2-3 vízcsere utána klórtalanító a megadott mennyiség. Ha halat teszel bele 2 naponta kaja, de nem disznóhizlalda. Két hét után hagyományos etetés.
BENEFON DELTA--------N8
-
bringasisti
őstag
válasz _stick_ #33478 üzenetére
Hogy most mit lehet csinálni az kiderül a fenti vita alapján. Egy másik kezdés esetén én azt ajánlom hogy talaj a sütőbe , medence szűrő tömény hipó, növények timsó fürdetés és az FB csoport valamelyik oszlopos tagjától vedd meg egyszerre a szükséges halat mert a bolti hal mind fertőzött, viszont egy ilyen tenyésztő nem szeretné látni hogy megírod hogy beteg halat árul. ÉS SOHA ne adj olyan kaját a halaknak ami édes vízből származik. Ami sós vízből van az jöhet, bár ott is van kockázat.
BENEFON DELTA--------N8
-
Eugene Roe
őstag
válasz _stick_ #33086 üzenetére
Ioncseréltre ne pazarold az idődet, mert ioncserélttel legfeljebb a technikát óvod, de a halaknak nem sok mindent segítesz. Fele-fele mehet nyugodtan, ha nagyon kemény a vized, akkor 2:1, 3:1 arányban is mehet a cserélt (vagy inkább desztillált, esetleg ozmózisszűrt).
Egyébként hal, garnéla és csigafüggő a dolog. Garnélának 1-2 kivételtől eltekintve jó a lágy, halaknál fele-fele, csigáknak a kemény a jó.
Ioncseréltnél az a lényeg, hogy ugyanúgy benne van a sok oldottanyag, csak a reakciókészsége van csökkentve / megszüntetve kémiai úton. Ha tényleg lágyítani akarsz, akkor desztillált vagy ozmó kell.
[ Szerkesztve ]
-
oszy
veterán
válasz _stick_ #32709 üzenetére
Én is gondolkodom már, hogy nem használok többé tápot. Egyébként én a Micro, makro táookból a tf-eket adagolom. Ha beleadagolom az előírt adagokat, akkor elő is jönnek az algák. De kicsit parázok teljesen abbahagyni. A HM-ek tönkrementek. Azokat akarok most szerezni. Szinte egy algapamacsot láttam. Zöld levél csak itt-ott volt található. :/ A zöld alga mindig visszatér, de az nem olyan nagy gond.
-
Az UV sterilizálóból melyik az ajánlott? Hátha a maradék algát az eltüntetné. Bár még sosem használtam és nnem is olvastam túl sokat róla.
Szinte ÚJ Seagway Ninebot F2 PLUS eladó ! !
-
Alg
veterán
válasz _stick_ #32707 üzenetére
Algaölővel állj le első körben, és szerintem a bioenzim sem kell.
A 6 óra fény nekem kevésnek tűnik, főleg a beépített világítással, szerintem simán mehet 8 óra, de akár 10 is (kb 0.3w/l-ed van, max. 0.5w/l kb. az ajánlott low tech vonalon).
Én a tápozást is csökkenteném vagy akár próbából teljesen elhagynám. Képen majd látjuk mennyi növény van, de az anubiasok jellemzően elvannak táp nélkül, a crypto-knak meg a gyökerükhöz kell inkább talajtápot lenyomni.
Növénynek mehet bele pl. Microsorum, golyóálló és még növekedni is tud szinte bármilyen körülmények között. Nekem régen a Valisneria is elvolt hasonló körülmények között, sőt, szép kis mezőt növesztettem belőle.
Pár algaevő hal is tud segíteni (plattik mondjuk pont eszegetik az algát is). Pl. otocinclusból egy kisebb csapat (3-5db) vagy egy ~10es csapat Amano garnéla.
Esetleg adagolhatsz easycarbo-t vagy seachem excelt (utóbbi jobb kicsit, de drágább).
-
Eugene Roe
őstag
-
Alg
veterán
válasz _stick_ #32245 üzenetére
A stemek alja szokott "olvadni", le kell vágni a tetején az egészséges részt, újra leültetni, az alsó részt meg ha nem hajt ki újra akkor kidobni. Elvágnám akkora darabokra ami kb 2/3 víz magasságig ér és úgy dudosnám le hogy bokrosodjon kicsit.
A másik növény valamiért nem érzi jól magát és talán barna alga(?) nő rajta - erre nem igazán tudok mit mondani, főleg low techben megesik hogy egy növény egyszerűen nem bírja és ki kell cserélni valami másfajtára ha semmi nem segít.
[ Szerkesztve ]
-
_stick_
őstag
válasz _stick_ #32127 üzenetére
Sziasztok!
Az Eheim márkát és ezt az akváriumot kezdő szettnek ajánljátok? -
villamos
őstag
Pár évtizede mi is vettünk karácsonyra halat. Először bedobtuk a fürdőkádba, hadd úszkáljon egy kicsit. Később aztán fejbe lett kólintva, majd megpucolva, felvágva, paprikás lisztbe forgatva, és kirántva.
Karácsonyra nem veszünk, ajándékozunk élőlényt![ Szerkesztve ]
Szép álmokat csillagom! És amíg te csicsikálsz, én hozok neked egy... LÁNGSZÓRÓT TAKAROGGYÁ!
-
Alg
veterán
Először is, nagyon helyes hogy adsz neki egy rendes akváriumot (30 liter a minimum törvény szerint)
Növény: Anubiasok, Cyrotocoryne-k, Bucephalandra-k mehetnek nyugodtan. Ezeknek nem nagyon kell táp és fény (Crypto-k azért a gyökerükhöz dugott táprudat meghálálják).
Esetleg mehet valami igénytelenebb szálas növény is, pl. a kolléga által ajánlott Sessiflora, vagy a HM (Hemianthus micranthemoides) is tud működni.Úgyó növényt is raknék (Limnobium), sokat tud segíteni az egyensúlyban és a betta is szereti ha árnyékban van.
Egy akasztós szűrő nem árt, de szűrő nélkül is meg lehet oldani, pl. itt van pár érdekes ötlet:
[link] vagy [link] .Etetésre kell még figyelni Bettánál, falatonként szoktak neki enni adni "kézből" (csipesszel) így könnyebb elkerülni a túletetés miatti algabummot.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vicces képek
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Path of Exile 2
- Windows 10
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Hálózati / IP kamera
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Intel Core i3 / i5 / i7 4xxx "Haswell" és "Haswell Refresh / Devil's Canyon" (LGA1150)
- World of Tanks - MMO
- További aktív témák...
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (Gar: 2026.08.16-ig)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest