Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Grand Theft Auto V - Látványosságok és érdekességek tárháza egy helyen!
- Drive! - Az utolsó gurulás idén a Quadrifoglio-val
- Minden hónapban vettem egy sorsjegyet 1 éven át! (2024)
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Szólánc.
- Digitális Állampolgárság Program
- Windows 11 - HP Pavilion – 15 cc516nh (2LE41EA) laptopon Intel I3-7100U TPM2.0
Új hozzászólás Aktív témák
-
_stick_
őstag
válasz Darksool #34390 üzenetére
OK. Amúgy jellemzően kis értékű díszhalakat szoktam vásárolni, elég a macera a teljes tisztítással.
Szűrővel ilyen kor mi a teendő? Eheim biopowerem van. A baci kultúrát menteni kell, vagy azt is hipózzam?
A növények timsós mosását valaki részletezhetné..[ Szerkesztve ]
-
_stick_
őstag
Köszi a válaszokat.
Reméltem, hogy pár hónap üresjárat és 100%-os vízcsere elég lesz.
5l hipó, hogyan értelmezendő? -
_stick_
őstag
Sziasztok!
Kb. egy hónap alatt 6 halból 4 elpusztult. Egy algaevő és egy páncélos harcsa maradt. Nincs sok reményem, hogy ők megmaradnak, bár az algaevő már a kezdetek óta megvan. Az a kérdésem, hogy ha mind elpusztul mik a teendőim egy újra betelepítés előtt? (54l, low-tech)
-
-
_stick_
őstag
Sziasztok!
A képen látható alga a szűrő fúvókáján milyen fajta? Elég nehéz lerobbantani róla, mintha "megkövült" volna. Jövő héten nyári nagytakarítás lesz, hogy érdemes tisztítani a szűrőt?
[link]szerk: a sötét színű buborék szerű algára gondoltam
[ Szerkesztve ]
-
_stick_
őstag
Sziasztok!
Gőte tartással próbálkozott valaki? Egyik kisállat kereskedésben láttam és kedvet kaptam hozzá. Viszont nagyon kevés a netes iromány... -
_stick_
őstag
Easy life easy carbot adagolok naponta, a greenaqua oldalán ajánlott adagolás szerint, ami kicsit több, mint a dobozon lévő. Kb. akkor jött elő, amikor beüzemeltem az új szűrőt. Az az érdekes, hogy leginkább az anubiason telepszik meg, a többi növényen nincs, vagy csak alig.
-
_stick_
őstag
-
_stick_
őstag
Sziasztok!
Nézzétek meg ezeket a képeket. Szerintetek mi lehet az a cucc az anubiasokon?
Más növényen nem láttam, és érdekes, hogy a levelek, amiken van elég merevek és "száraz" hatásuk van, főleg az új hajtások mellett...
https://photos.app.goo.gl/VyoG2hCbM7o8GogQ9 -
_stick_
őstag
OK. Köszönöm a válaszokat!
-
_stick_
őstag
Sziasztok!
54l-es akváriumomban üzemel egy biopower 160-as szűrő. Folyton játszok vele, hogy melyik irányba "fújjon", mekkora erővel és mennyi levegőt adagoljak mellé.Tegnap kinyomkodtam a szivacsokat és most sarokból sarokba fúj és úgy látom az történik, amire számítottam, hogy a sarokból két irányba áramlik a víz és halad vissza a szűrő felé. Szerencsés megoldás ez így? A másik kérdés, hogy maximális átfolyás a megfelelő, nem adok bele túl sok levegőt?
-
_stick_
őstag
Köszönöm a segítséget!
-
_stick_
őstag
Sziasztok! Kb 2 hónapja üzemel 54 literes akváriumban egy eheim biopower 160. Ma vettem észre, hogy a kiáramlás jelentősen csökkent. Ilyen sűrűn kellene takarítani? Tudtok tanácsot adni, hogy ezt a típust hogy lehet kis ferfoldulással kitakarítani?
Másik kérdésem, hogy sztem az új szúrő miatt megjelent az alga. Mi ilyenkor a teendő? Vagy csak a szokásos alga támadás ellen?
Köszi -
_stick_
őstag
Sziasztok!
Eheim pickup szűrőmet fogja lecserélni a ma vásárolt biopower 160.
Az esőztetőnek mi a gyakorlati értelme? A levegő vízbejuttatásának a diffúzoros megoldását jobbnak látom.[ Szerkesztve ]
-
_stick_
őstag
Köszi!
Majd' egy év után sikerült belőni az egyensúlyt, szeretném megtartani az új szűrő beüzemelése után is.
Növény kérdés, van egy crypto és egy amazonasi kardfű, kapnak heti 2x fél adag profitot, gyökérnél van "vas"-golyó és panzi gyökértáp. Kicsit lyukacsosak a leveleik, mivel mindkettőnek, így hiánytünet lehet. Panzi gyökértápot tartom kevésnek, helyette tudtok ajánlani?[ Szerkesztve ]
-
_stick_
őstag
válasz bringasisti #33795 üzenetére
Ok, köszi.
Baci kultúra indító kell külön? -
_stick_
őstag
Sziasztok!
Bejáratott akváriumban (54l) cserélném eheim pickup szűrőt biopower-re. Ráférne egy nagytakarítás is az akváriumra. Tegyem bele az új szűrőt, hagyjam hogy összeérjen a rendszerrel és utána legyen nagytakarítás? -
_stick_
őstag
Sziasztok!
Most vettem észre, hogy az akvárium fedőjének az alja (ami a víz felett van pár cm-el) tiszta barna az agától (vagy penésztől?). Hétvégén letakarítanám róla, viszont sima dörzsöléssel nem jön le. Mivel eshetek neki? Domestos? -
_stick_
őstag
válasz turbulencia8 #33711 üzenetére
Igen, azt vettem végül.
-
_stick_
őstag
válasz turbulencia8 #33705 üzenetére
Azért is gondolok vashiányra, mert ez a növény érzékeny a vashiányra.
Kérdés, van itthon folyékony vas - vitamin amit nejem szed, ezt megfelelő mennyiségben csöpögtethetem az akváriumba? -
_stick_
őstag
-
_stick_
őstag
válasz Yushchenko #33536 üzenetére
Növények sötét kúráját ne felejtsd, főleg ha fenti módon újraindítod.
-
_stick_
őstag
válasz Eugene Roe #33526 üzenetére
Fagyasztó?
-
_stick_
őstag
válasz _stick_ #33488 üzenetére
Pár napja karanténban van a betta egy kisebb akváriumban. Tegnap vettem észre, hogy uszonydarabok vannak az akvárium alján és fel van fújódva a hal. Elég rossz bőrben van.
Uszonyrothadás? Mit tudok vele csinálni?A nagy akváriumban eddig minden oké, szombaton csináltam egy 2/3-os vízcserét, szűrőtakarítást és alapos porszívózást.
-
_stick_
őstag
válasz Yushchenko #33517 üzenetére
54l-es az akváriumom easy life carbot adagolok a green aqua ajánlás szerint.
Nem baj, de sztem 1-2 hétnél tovább nem szabad használni, úgy vettem észre, hogy az is kedvez az algásodásnak. A neptun-féle pl. nem is részletezi, hogy meddig kell adagolni, csak, hogy vízcsere után... Ez a leírás szerint járok már el. -
_stick_
őstag
válasz Yushchenko #33515 üzenetére
Nekem megoldás volt új akváriumos alga-bumnál, hogy tartottam egy 5 napos sötét kúrát. Ez után 1-2 hónapra megint visszajött, akkor újra sötét kúra és azóta rendbe van a rendszer. Kicsit kevesebb tápot kapnak a halak és a második indítást követően 1 hétre leálltam a baktérium indítóval (ezt folyamatosan adagoltam hibásan). Növény tápból is visszavettem és naponta adagolok 2ml carbo-t.
Bő fél évre a beindítás után néhol van ecsetalga, ezeket vízcsere alkalmával kézzel leszedem. Szerintem a nyári meleg és a többlet fény okozhatja. -
_stick_
őstag
Köszönöm a válaszokat!
-
_stick_
őstag
válasz bringasisti #33479 üzenetére
Tegnap az egyik platti pusztult el, a betta is nagyon inaktív, kb csak az oldalán fekve pihen, csak néha mozog. Van egy 5l-es kis akváriumunk abban volt a betta, míg nem vettem meg a nagyobbat. Van értelme őt elkülöníteni abba? Ő volt az első hal, karácsonyra kapták a gyerekek, jó lenne ha tudnék legalább rajta segíteni.
Viszont úgy látom hamarosan szükség lesz a teljes, fertőtlenítésre és újraindításra. Amit írtál a növények timsós fürdetéséről, azt fejtsd ki lszíves. Gondom célszerű az akváriumba, mikor már halak nincsenek. Mennyit, mennyi ideig, stb...?
Medence, szűrő és melegítő fertőtlenítésre a domestos oldatban való áztatás ismegfelel? -
_stick_
őstag
Köszönöm a válaszokat! Ahogy írtam, nagy értékű hal nincs az akváriumban, bosszant a dolog, főleg most, hogy 3/4 év után végre beállt a rendszer, de ez van.
Az egyik platti elég szarul néz ki, bújkál, kisebb, fakóbb, "zihál". A croy, csak kisebb, de nem tűnik kevésbé aktívnak.
Mi ilyenkor a tennivaló? -
_stick_
őstag
Sziasztok!
Új jelenség van az akváriumomban, sajnos hullanak a halaim. 2 hónapja 2 páncélosharcsa, most meg egy algázó géb. Utóbbi szőrén-szálán eltűnt. A maradék 1 betta, 2 platti, 2 cory és 1 anci. 1 platti és 1 cory kicsit mintha satnyább lenne, mint korábban, de a párjához képest mindenképp. Gyanítom, hogy az első adag cory-val hozhattam be valamit, mert azóta hullanak. Mi a teendő ilyenkor? -
_stick_
őstag
Sziasztok!
54l-es low tech akváriumomban van egy crypto és es amazonasi kardfű, panzi táptablettát dugok a gyökereikhez. Az a kérdésem, hogy mivel a két növény kb. 5-6cm -re van egymástól nem elég középre 1 tablettát tenni? Vagy kell, hogy közvetlenül a gyökeréhez tegyem? Túltápozni sem szeretném a rendszert. (táptalaj nincs) -
_stick_
őstag
válasz Eugene Roe #33089 üzenetére
Köszönöm a választ!
-
_stick_
őstag
Sziasztok!
Ion cserélt vizet milyen arányban lehet vízcserével az akváriumba tölteni? (54l heti 2x10l vízcsere.) -
_stick_
őstag
Helló újra!
Továbbra sem érzik jól magukat a növények low-tech akvárumomban. Mindössze két kisebb anubias és egy nagyobb anubias van benne. Dióhéjban hol tartok: akváriumunkban egy betta és két platti, 25.5°C-os vízben, ami heti két felvonásban cserélek 2x10L. A gyári 15W fénycső 8 órát ég, a gyári szűrőt egyel nagyobbra cseréltem, amit kölcsön kaptam. Képek a jelenlegi állapotról.
A nagy anubiasnál 1 hónappal a betelepítés után elkezdtek fodrozódni a levelek, majd barnás foltok jelentek meg, gondoltam alga, ezért egy hete csináltam egy 3 napos sötét kúrát, de nem változott, sőt talán rosszabb is lett. Easy life profitot elhagytam itteni tanácsra, csak a lebontó enzim meg vízcserék alkalmával.
Szerintetek merre tovább? -
_stick_
őstag
válasz bringasisti #32930 üzenetére
Köszi. Igen, a mosást úgy szoktam.
-
_stick_
őstag
Sziasztok!
Kaptam kölcsön egy nagyobb szivacsos szűrőt. Mielőtt beteszem az akváriumba, a fizikai tisztításon kívül vegyszeresre is van szükség? Lehet hülye példa, de mondjuk domestosos oldatban áztatni? -
_stick_
őstag
Sziasztok!
Megint elszaporodott a barna alga, szerintem az oka a szűrő volt. Teljesen homogén volt a felülete, nem látszottak a kis lyukak, tele volt barna trutyival és a kiömlő szája is algás volt, úgyhogy kitakarítottam. Úgy látom, hogy 2 havonta kell is...
Szóval mivel azt gondolom, hogy megvan az ok, csinálnék most egy 3 napos sötét kúrát. Lámpa kikapcs, teljes sötétítés, volt egy vízcsere, szűrő és a fűtő megy. Halak ez idő alatt ne kapjanak enni? -
_stick_
őstag
Köszönöm a választ. A növénytápon elhagyásán én is gondolkoztam. Több helyen is olvastam, hogy a low tech növények nem igényelnek különösebben tápozást, így a fölös táp az algát eteti.
Algaevő halat ehhez a talajhoz nem ajánlották, mert hogy éles a széle és felsérti a halak száját. Egyébként tervezek egy jobb minőségű sötétre átállni egyrészt emiatt, másrészt, mert a sötét kevésbé algásodik. ( )
Talán nem olyan rossz a helyzet a képeken, de akár mint csinálok 1-2 hónap múlva mindig ez lesz a vége.
-
_stick_
őstag
Sziasztok!
Lassan fél éve, hogy belevágtam az akvarisztikába, több/kevesebb sikerrel. Leírnám nektek, hogy áll most a rendszer, ha valamit rosszul csinálok, vagy mást javasoltok, kérlek írjátok meg. Az Ő írása az iránymutató és ez az akváriumunk. A 26°C-os vizet egy betta és két platti lakja. Egy nap egyszer kapnak enni, és csak annyit, hogy mindet megegyék. Napos oldalon, árnyékban van az akvárium, 6 órát megy a világítás. Hetente egyszer 10L vízcsere, minden cserénél neptun bioenzim és növénytáp az adagolásnak megfelelően. Hetente egyszer felporszívózom a mélyebb helyeket, meg ahol megakad a trutyi. A halak alapvetően jól érzik magukat és egészségesek, a növényekkel vannak gondjaim.
Az crypto és az átokhínár nem bírta, szép lassan elüvegesedett az összes és kipusztult. Van két kis és egy nagy anubias, amik igazából nem változnak, ami nem gond, bár a kicsik nőhetnének. Tervezek egy amazonasi kardfüvet is, de előtte kicsit rendezni szeretném az alga helyzetet. AZ összes anubiason vannak barna foltok. Takarításkor le szoktam dörzsölni a nagyját, de folyamatosan romlik. A talaj fehér színű leginkább a mélyebb helyeken barna foltokkal. Neptun alga ölővel kezelem, de nem hoz eredményt. Főleg a fénycsőhöz közeli anubias (betta ágya) barnul gyorsan.A héten átállok a heti 2x10L cserére. A szetthez kapott szűrőt, már javasoltátok korábban lecserélni, ami tervben van, de egyelőre ebből a szettből szeretném kihozni amit lehet.
Délután küldök majd képeket is, addig is köszi![ Szerkesztve ]
-
_stick_
őstag
válasz #49738752 #32318 üzenetére
Egyébként az egyik képen látszik az uszonyából egy kisebb darab, de nem akkora, mint amekkora hiányzik. Nem lepődnék meg, ha tényleg elkapta a szűrő szivattyúja. Mivel érdemes levédeni azt a részt?
A következő takrításnál átrendezem egy kicsit az egészet. Messzebb rakom majd a szűrőtől a melegítőt és kiveszek egy-két követ. -
_stick_
őstag
válasz #49738752 #32316 üzenetére
Szerintem nincs. Így néz ki most az akváriumunk, az utolsó 4 kép a legfrissebb, takarítás, metszés utáni állapot.
Ahogy a képeken látszik, eléggé elszaporodott a barna alga. Az akvárium beüzemelésnél a szűrő sugarát, kb az akvárium falára nyomtam, mert úgy tűnt nem szereti az erős sugarat a hal. Azt gondolom, hogy köze lehetett az algásodáshoz, úgyhogy most a hosszabbik fallal kb. párhuzamos. Ha szerencsétlenül úszik, akkor a sugár rálökheti a fűtőre, vagy a tartójára, de az sem tűnik veszélyesnek.
[ Szerkesztve ]
-
_stick_
őstag
Sziasztok!
Hazaérkezve látom, hogy szegény bettának kicsit meg lett tépázva az uszonya.
Egy dolog jutott hirtelen eszembe, elég sokat szokott a szűrő (Eheim 2008) alatt úszkálni, lehet, hogy elkapta az uszonyát? Le tudom valamivel védeni, hogy több ilyen eset ne legyen? -
_stick_
őstag
válasz mephi666 #32271 üzenetére
Szia!
Én karácsonyra vettem egy bettát ugyan ilyen akváriumba. Kb 1 hétig tartottam benne, aztán rá kellett jönnöm, hogy szerencsétlen halat csak kínzom benne. A vize nagyon hamar (1-2 nap) koszos és büdös lett és azakváriumdoboz fala is bebarnult. A hal is tiszta depis volt, amíg benne lakott.
Aztán vásároltam egy 54L-es Eheim akvárium szettet és így ugrottam bele az akvarisztikába. A betta sokkal jobban érzi magát: aktív, bujkál a levelek alatt, "ráfekszik" a kövekre, ha mozgást lát egyből előjön, stb..
Szóval nekem, de biztos vagyok benne, hogy a többieknek is az egyetlen tanácsa, hogy felejtsd el ezt a műanyag dobozt. -
_stick_
őstag
Köszi a választ.
Tettem fel képet a linkelt könyvtárba.
Az akvárium mellett a tápszer van, amivel elkezdtem kezelni az a növényeket, emiatt is zöldes a víz árnyalata.
Olvasgattam azóta a témában, ezt a képet én is megtaláltam. Úgy írnám le a tüneteket, hogy a hosszúkás növény aljánál elég üvegesek, barnásak a levelek. Felfelé haladva már nem annyira üveges, viszont erősen barnás (alga?) a végén szép zöldek a levelek, a növény gyorsan, folyamatosan növekszik és oldalsó gyökereket is növeszt.
Az anubiasok többnyire jól vannak, a jobb oldalin látszik egy bebarnult levél.
A crypto-nak fodrosak és sárgásak a levelei.
A petrezselyem szerű középtájtól kicsit jobbra, sárgás -barnás, nem nagyon nő.Az akváriumot kb 3 hete üzemeltem be, kapott neptun-féle bio startot. Hetente cserélek benne kb 10l vizet. 25 fokos a víz.
Egy betta lakja, amit kézből etetek, így nincs halkaja az akváriumban. -
_stick_
őstag
Sziasztok!
Kezdő akvarisztia vagyok. A képeken látszik, hogy valami nem oké a növényekkel. Szerintetek mi a probléma és mi a teendőm?
[link] -
_stick_
őstag
válasz _stick_ #32127 üzenetére
Sziasztok!
Az Eheim márkát és ezt az akváriumot kezdő szettnek ajánljátok? -
_stick_
őstag
Sziasztok!
Családnak karácsonyra vettem egy sziámi harcoshalat. A kisállat kereskedésben egy 2 literes "betta tank-ot" ajánlottak neki, abban várja a karácsonyt egy rokonnál. Viszont azt már most látom, hogy ez a 2l-es műanyag doboz egy kínzás szerencsétlen halnak, ezért a héten rendelek egy 20 vagy 30 literes nano kockát.
Tök kezdőként, kicsit belemerültem az akvarisztikába és kialakult a kép: egy minimál berendezésű nano akváriumot szeretnék a bettámnak. Egy nagyobb dekor-fa a sarokba és némi kis igényű növény, hogy tudjon bujkálni. Egyelőre ennyi az igényem.
Milyen lassan növő magas (30cm-es akvárium) kis igényű, látványos növényt ajánlanátok? Egy ilyen felállásba a betta mellé kell e vízszűrő és frogató, levegőztető stb? A neten az ezer-féle leírásból nehéz kihámozni az én igényeimnek valót és a kisállat kereskedős nőci tanácsaira sem adok, aki szerint egy pocsolya is elég ennek a halnak. Más kérdés, hogy miben érzi jól magát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Milyen okostelefont vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Formula-1 humoros
- Asszociációs játék. :)
- Call of Duty: Black Ops 6
- Viccrovat
- További aktív témák...
- Eladó vagy Csere Ebike Fully-ra a képen látható 2023-as Cube Stereo one77 pro kerékpár
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Max DE (Gar: 2027.08.13-ig)
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips FC6725/01 SpeedPro vezeték nélküli porszívó közel 2 év garancia
- Eladó ÚJ BONTATLAN Philips HD9285/90 XXL Forrólevegős Wi-fi sütő 7,2L, 2000W ,2 év garancia
- Xiaomi Electric Scooter 4 Pro Gen2 (Gar: 2026.08.16-ig)
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest