- GoodSpeed: MacBook egy kis gikszerrel.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- potyautas: Olyan valóságosnak tűnt
- Tóth Olivér: VGA... Avagy honnan és hová?!
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yushchenko
őstag
válasz
bringasisti
üzenetére
Tiltja a fb az élő állatos hirdetéseket, szóval elvileg ez nem járható.
-
Yushchenko
őstag
Sziasztok!
Elég jól beállt az új akvárium, igaz, hogy hetente vízcserénél kicsit masszíroznom kell a zöldalgát, de amúgy semmi probléma.
Egy valamiben segítsetek, ha tudtok. Már a 3. adag hal született meg, és nagyon úgy néz ki mind túl is éli a nagyhalakkal. Hol tudnék majd túladni guppikon és plattikon, ha már kicsit nagyobbak? Nem akarok értük igazából pénzt, max azért, hogy ne teknős kajának vigyél el. -
Yushchenko
őstag
Ez lett belőle:
Tápból 0,5ml plantert tettem csak. Szerintetek következő napokban mennyit tegyek? Macro, carbo?
-
Yushchenko
őstag
válasz
twi452
üzenetére
Igen, korábban vegyesen vásároltam. Alapvetően azt mondják, kicsit túlaggódom ezt a dolgot, úgyhogy most már tényleg csak azt szeretném, hogy amennyire tudom, lemosni a növényeket, aztán lesz, ami lesz. Most tímsóm nincs itthon, carboval próbálnám meg. 1ml/5dl-t ajánlottak a low tech forumban.
-
Yushchenko
őstag
válasz
Yushchenko
üzenetére
Na, de benéztem, mert alig van valamiből steril, állítólag nem dolgoznak a termelők nyáron. Úgyhogy valamelyik fertőtlenítési módszert be fogom vetni, amit ajánlottatok.
-
Yushchenko
őstag
-
Yushchenko
őstag
Csak szerettem volna dönteni. Nekem ok a homok is, de azt szinte mindenki fikázza.
A minimális adagolás és az egyszerűbb mit jelent? Most is kb. 20eFt-nyi növényt dobtam a kukába, szerintem ennyit bele fogok invesztálni, és akkor már úgy fog tűnni, mintha lenne benne növény.
-
Yushchenko
őstag
válasz
bringasisti
üzenetére
Ok köszi!
Tápváltással egyet értetek, vagy még próbálkozzak a GA-val? Esetleg van valami pontosabb útmutatótok, hogyan kellene beállítani? Szerintem azt is túltoltam a napi 1-1ml-ekkel 50% vizcserénél is.
-
Yushchenko
őstag
Arra gondoltam teszek még egy próbát a növényes talajjal és veszek Ada Amazonia 2-t, nem ültetek már kis levelű növényt, és lecseréltem a tápot TF-re, mert arról sok a referencia.
A kérdésem az, hogy a plakátot hogyan érdemes ráragasztani az üvegre? Illetve algaírtót érdemes-e az elejétől, prevenciós célre használni (Easy-Life Bio-Exit Green)?
-
Yushchenko
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Muszáj ezeket a kérdéseket megválaszolni, mert különben úgy járok, mint ezelőtt.
-
Yushchenko
őstag
Köszi, valószínű ez lesz. Alapvetően eredetileg is így akartam volna, csak rábeszéltek erre a boltba.
Ezek közül melyik növények jöhetnének esetleg szóba: TF Steril
Egyébként még maradt egy kis növényes talajom, nem tudom, valahogy fel lehet-e használni.
Illetve nem tudom, hogy melyik ültetős, melyik kötözős. -
Yushchenko
őstag
Igen, ez tiszta, de akkor leírom, ami miatt most szenvedek, és nem tudom kitalálni, hogy mit csináljak.
Aljzat: eddig ugye táptalajjal is volt a növényes alatt, ilyen többet nem lesz, mert nem tudok vele bánni. Nem tudok dönteni, hogy növényes vagy sima homok legyen.
Tápok: GA tápokat használtam eddig, de lehet, hogy rosszul adagoltam (lásd előző hsz-em). Jó lenne valami bevált márka/adagolás, esetleg alga írtó.
Növények: Az Eheim Biopower 200 egy tulajdonság, ehhez kellenének olyan növények, amiket elbír a szűrő. Azt már lejjebb is írtam, hogy már csak "steril" növényt fogok venni.
Világírás 30lm/liter is már egy adottság, ezen sem tudok/akarok változtatni.
-
Yushchenko
őstag
Ez miben jobb, mint az ADA?
A tápozásról most azt olvastam, hogy nem a gyári adagot kellene beletenni, hanem mindig annyit, amennyit a vízcserével arányosan lecseréltél. Tehát ha 10ml/hét az adat, akkor azzal indítani, és ha 50% vízcsere történik, akkor csak 5ml-t rakni bele. Erről mit gondoltok?
A nagy bajom az, hogy most már teljesen tanácstalan lettem talaj, táp és növények tekintetében, nem szeretnék még egyszer ilyen restartot csinálni.
-
Yushchenko
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Tudnál róla mondani pár szót, hogy miért jobb mint a GA? Ez csak macro táp és emellé kellene meg Micro és carbo?
-
Yushchenko
őstag
válasz
Yushchenko
üzenetére

kiskarácsony, nagykarácsony... -
Yushchenko
őstag
Eldöntöttem, hogy megcsinálom a restartot, viszont talajban elbizonytalanodtam: JBL Sansibar vagy ADA Amazonia ver2? Az elsőre azt mondják, hogy be fog tömörödni és berohad, a második pedig elvileg kevebb ammóniát nyom a vízbe, mint az elődök. Táptalaj természetesen nem lesz alatta.
Növényeket már csak kis edényeseket fogok venni, mert ez a mosogatós dolog nekem annyira nem jön be.
Gondolom, ha növény lesz, akkor tápozni is kell? Arra maradhat a GA vagy cseréljem?
És még valami: milyen teszteket ajánlotok? Most kis csíkokkal tudok tesztelni, de ez nem túl jó... -
Yushchenko
őstag
-
Yushchenko
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
EHEIM Substrat Pro van benne, az nem tudom minek számít. Szivacs klóros viz ugyancsak?
-
Yushchenko
őstag
válasz
Yushchenko
üzenetére
Illetve még egy: szűrő anyagokat mivel tudom átmosni?
-
Yushchenko
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Meg tudnátok pontosan mondani, hány fokra állítsan és kb mennyit süssem. Ne nézzetek hülyének, de ez nekem most komolyan egy kicsit meleg. (alsó-felső sütés, légkeverés?
) -
Yushchenko
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Koszi ez jó. A mostani növényekkel is működne? Nem dobnam mindet ki.
illetve milyen arányú legyen a hidrogén peroxit? -
Yushchenko
őstag
válasz
bringasisti
üzenetére
Nekem ok, alapvetően teljesen igazad van, csak kb. 40eFt-nyi cucc megy a kukába, és jó lenne, ha tudnám, legközelebb hogyan kerüljem el ezt a helyzetet. Elvileg mindent úgy csináltam, ahogy a könyvben írták, meg a boltban mondták. Az mondjuk már nekem is nyilvánvaló, hogy ehhez a szűrőhöz, ezek az apró levelű növények nem lesznek sosem jók.
Szóval szűrőanyagokat kimosom, minden mást hipózok, de a fával mit csináljak, hogy semmi ne maradjon rajta. Azt csak nem lehet hipózni.
Illetve, ha legközelebb veszek növényt, hogyan tudom megelőzni, hogy ne jöjjön csiga meg planária?
-
Yushchenko
őstag
Segítsetek kérlek, mert már nagyon közel vagyok, hogy ezt az egész akvárium témát beszüntessem.. Most már ugye mindent benőtt nagyjából a fonal alga, barna alga. Ma nem volt időm vízet cserélni sem. De már azt látom, hogy az egész víz tele van kicsi fehér részecskékkel, amik keringenek, de a szűrő nem szűri ki. Illetve láttam valami hosszabb, kb 3-4mm-es vékony fehér férget is úszni.
Mit csináljak szerintetek? Ebbe így hal nem mehet bele, de ha így haladok, nagyon más se fog. -
Yushchenko
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Halak nem kóstolnák meg?
-
Yushchenko
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Ebből nem lehet gond? Illetve, ha nem tudom igazából az okokat megszüntetni, akkor gondolom újra visszajön.
Amit tettem, hogy raktam még világítást bele, így már 30lm/l megvan, illetve le akarom árnyékolni azt az oldalát, ahonnan napfényt kap, mert úgy látom, ott van több fonal alga. -
Yushchenko
őstag
válasz
Yushchenko
üzenetére
Ezek a mai állapotok:
Barna alga, fonal alga...

Barna algára mondják, hogy az ammónia szint miatt is lehet. Sajnos erre nincs tesztem, de mivel 1,5 hete indultam, lehet a talajból még nem jött ki annyira.
Jól értettem, hogy a tápok elhagyását javasoljátok? Jelenleg jobb ötletem nincsen igazán nekem sem. -
Yushchenko
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Most meleg van, szobahőmérséklet... 26-28 fok.
-
-
Yushchenko
őstag
Egy hetes lett az akvárium. Minden bizonnyal én is tehetek róla, mert sokat rendezgettem (ezt most véglegesnek tekintem), de megjelent a fonalalga. Mit tegyek szerintetek? Eddig napi vízcserém volt, most álltam volna át a két napira.

Green aqua micro, macro 1-1ml megy naponta, és Seachem Flourish Excel 1ml. -
Yushchenko
őstag
Rendben, mindenképpen. Most a legnagyobb bajban még a tápozással vagyok. Green Aquában megvettem a saját tápjukat, erről ti tudtok bármit? Melyik tápot lenne érdemes hosszú távon használni?
Illetve víztesztre kinek, mi vált be?
Most még napi vízcsere van, ezért nem olyan sürgős a dolog, de később szükség lenne valami jól beállt rendszerre. -
Yushchenko
őstag
Hát azóta még rendezgettem, de az alap: akvárium, szűrő, világítás kb. 70eFt volt. A berendezés: kövek, növények, talaj, első tápok stb. még kb. 60eFt. Most még azért rendezgettem ma is, jobb oldali növényt cseréltem, mert nem tetszett, illetve menni fog bele még egy fénycső, aztán meglátjuk.
-
Yushchenko
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Ez nálam sajnos nem opció. Valahogy a 20l-es kannából varázsolnám ki a vizet, de nyilván nem tudom a tank felé emelni.
-
Yushchenko
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Megesküldtek, hogy ezek igénytelen növények
Persze, én is kíváncsi vagyok, hogy mi lesz ebből. Azt a növényt azért tettem oda, mert a feleségem szólt, hogy takarja el azt a ronda nagy izét ott... De most így nem igazán tetszik pont az a növény, gondolkodom, hogy kiszedem.Egyébként megmaradt növényes talajjal lehet valamit kezdeni? Rendes virágot bele lehet ültetni?
Vízcserénél a feltöltést hogyan lehet okosan megoldani? Mert most 1L-es kancsóba öntögetem a vizet a 20l-es kannából.
-
Yushchenko
őstag
Sziasztok!
Köszönöm a segítséget! Mutatom hol tartok most (még zavaros a víz és nincs háttér, ma raktam össze):

Ezek lettek:
Akva: Juwel Primo 60+még egy NovoluxLED 60 (így is elég gyenge a világítás 20lm/l, valószínű még egyet rakok bele)
Szűrő: Eheim Biopower 200Tropica Substrate táptalaj
Dennerle Scaper's soil aljzat
Seiryu Kő+Red moor faNövények:
Rotala sp. Vietnam Hra
Bucephalandra sp. "Red"
Alternanthera reineckii "Rosavernig"
Pogostemon erectus
Anubias nana Bonsai
Microsorum pteropus Petite
Ludwigia spec. Super RedTáp:
Egyelőre Green aqua micro+macro (mert ott vásároltam), de lehet, hogy lecserélem, ha nem jó a tapasztalat
Seachem Flourish ExcelElvileg ezek a növények bírják a low-tech környezetet is, de majd meglátjuk.
Mit gondoltok?
-
Yushchenko
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Tök jó. Valahol nincsen leírás, hogy hogyan kell összerakni egy ilyet? Gondolom mindenhol vízállónak kell lennie.
-
Yushchenko
őstag
Világításban tudtok segíteni?
Szerintem ezt fogom megvenni, de nem tudom, hogy hogyan bővíthető a világítása, ha nem lenne elég:
EHEIM MP AquaStar 54 liter LED
Csak annyit ír, hogy 12W LED... -
Yushchenko
őstag
Abban tudtok segíteni, hogy milyen aljzatot/talajt érdemes venni, illetve milyen növényeket, tápokat, teszteket?
-
Yushchenko
őstag
válasz
bringasisti
üzenetére
És ha csak a gyári tető/világítás van, akkor mi történik?
-
Yushchenko
őstag
válasz
bringasisti
üzenetére
Jól néz ki, de szerintem max a 200-as fér bele ebbe.
-
Yushchenko
őstag
válasz
bringasisti
üzenetére
Köszi, akkor szerintem ez lesz nekem a legjobb választás.
Abban tudtok segíteni, hogy mi a legjobb belső szűrő ehhez? Nem akarom túltelepíteni, de azért lesz benne biztosan növény és hal is.
Illetve lélegeztető nem fog kelleni ugye?
-
Yushchenko
őstag
válasz
Yushchenko
üzenetére
Közben találtam egy ilyet: [EHEIM MP AquaStar 54 liter LED BLACK]
Ez elég olcsónak tűnik, és ehhez olyan szűrőt veszek, amilyet akarok. Sajnos a led világításról nincs infó, nem tudom, hogy jó lesz-e. Gondolom, ha gyenge, akkor ez cserélhető azért?
Illetve ezek az akváriumok csiszoltak, a gyerek nem fogja megvágni magát a szélével?
-
Yushchenko
őstag
válasz
szabolcs77
üzenetére
Köszi a visszajelzést! Én is szívesen összeválogatnám, de nem tudom, hol tudnék nem szettben venni jó minőségű akváriumot tetővel.
-
Yushchenko
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Köszi. Arra gondoltam, hogy ezek közül választok egyet, ha nem ajánl valaki jó minőségű medencét, tetővel:
[Eheim aquastar 54l]
[Juwel primo 60 LED]
És veszek hozzájuk egy normális szűrőt. Belső szűrőnek mit ajánlotok? -
Yushchenko
őstag
Nincs olyan hely ahol minőségi akváriumot és a tetőt lehet külön venni? És akkor azt rakok bele, amit akarok.
-
Yushchenko
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Én is néztem ezeket a szetteket, de nem pazarlás kidobni a szűrőt egyből belőle? Illetve nálam is ilyen a hőfok a lakásban, de biztosan ok nekik a 22-23 fok télen?
-
Yushchenko
őstag
válasz
bringasisti
üzenetére
Én is ezt sejtettem. Medence és tető lenne még a méretben, a kérdés, hogy milyen technikát rakjak bele első körben.
Ebben tudtok segíteni? Boltból (BP vagy web, bár az necces az üveg miatt) melyiket ajánljátok? -
Yushchenko
őstag
Sziasztok!
Akváriumot szeretnék összerakni. Sajnos csak nagyon kicsi helyem van, kb. 60x30-as, így 50l környéke lenne. Nagyon alap halakat tartanék benne: guppy, molli, xifo, ilyesmi.Az lenne a kérdésem először, hogy érdemes-e szettet venni? Ha nem, akkor viszont milyet ajánlotok összerakni? Csak belső szűrő jöhet szóba, bár ilyen kicsi akváriumnál ez talán nem is kérdés. Az a lényeg, hogy nem szeretnék gagyit.
-
Yushchenko
őstag
Sziasztok!
Tegnap beragasztottam a hátteremet, amit az akváriumom sajátossága miatt a két oldalán 2-2 cm-rel kisebbre tudtam csak csináltatni. Ez azt jelenti, hogy ennyi üres terület van két oldalon.
Szeretném valahogy betömni a rést, hogy nem mehessen hal, esetleg ivadék a jövőben a háttér mögé. Próbálkoztam ma szilóval, de nem lett túl esztétikus, ezért feladtam.Mit tudnátok ajánlani esetleg a problémára?
Előre is köszönöm!
Üdv. Yush
-
Yushchenko
őstag
Sziasztok!
Muszáj még egyszer megkérdeznem, hogy nem tudtok-e helyet ahol lehet panoráma akváriumra (120x40x50) tetőt kapni? Vagy csináltatni.
Asszony félti a macskáját.Üdv. Yush
-
Yushchenko
őstag
Most az a problémám, hogy asszony félti a macskáját, ezért csak kellene tető a panoráma akváriumra.
Nem tudtok helyet, ahol lehet kapni 120x40-es méretben? Vagy csináltatni? -
Yushchenko
őstag
Sziasztok!
Megvan a hátterem is, egy srác csinálta 6000Ft-ért, de ahhoz képest szerintem egész korrekt.
Mostmár csak valami féle tető kellene rá, vagy legalább világítás. Illetve külsőszűrő, valami olcsóbb...
-
Yushchenko
őstag
válasz
Yushchenko
üzenetére
Bocsámat még egy kérdés.
Panoráma akváriumra milyen tetőt tudnék tenni szerintetek, mert boltokba nem látok hozzá?
Gyári Juwel-em van, elvileg 120x40x50 méretű. -
Yushchenko
őstag
Sziasztok!
Ezek közül melyiket ajánlanátok 220L-es aksi szűrésére:
SunSun HW-302
Hailea HF-150 vagy HF-300
Aqua Nova NCF-1500Nyílván teljesítmény alapján az utolsó nyerne, de nekem fontos lenne ha valakinek van tapasztalata, illetve tudja mennyire hangos, mert egy szobába fogok vele aludni.
-
Yushchenko
őstag
Tudnátok tippet adni, mivel világítsam be a 240l-es panoráma akváriumot? Esetleg linkkel. Tető is kellene hozzá.
-
Yushchenko
őstag
Megvan az új akkum, 240L-es Juwel panoráma aksi

2 hét múlva költözünk az új lakásunkba, akkor tudom elkezdeni beindítani.
Addig ki kéne találnom, milyen szűrő/világítás/fűtés stb vegyek hozzá. -
-
Yushchenko
őstag
Sziasztok!
Régen előjött már a téma, de úgy emlékszem akkor nem volt rá megoldás, de mostanra vannak már jó led-es akvárium világítások?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Diablo IV
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Apple MacBook
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Gyúrósok ide!
- BMW topik
- War Thunder - MMO Combat Game
- Heroes of Might & Magic: Olden Era
- Milyen egeret válasszak?
- OLED monitor topic
- További aktív témák...
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T410 - i5-1GEN I 4GB I 250GB I DVDRW I 14,1" WXGA I Cam I Garancia!
- 27% - Számítógép! i7-4790 / GTX 1660 Super / 16GB DDR3 / 500GB SSD / 500w
- Telefon felváráslás!! Samsung Galaxy A17/Samsung Galaxy A27/Samsung Galaxy A37/Samsung Galaxy A57
- GAMER PC! Intel Ultra 245 / RTX 5070 / H810M-X WIFI / 32GB DDR5 / SSD 512GB / 700w! BeszámítOK!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C Dock Gen2 (akár 3x4K felbontás)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
)

Silentfrog