Hirdetés
- Steven: Miért váltottam Tv-ről projektorra?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gerner1
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Lenry: Melléképületblog - 4. rész - Kocsibeálló
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
Alg
veterán
válasz
turika86 #34646 üzenetére
Gyárilag az Oase pont fordítva rakja össze a szűrőanyagokat, ráadásul az előszűrő után már felesleges a durva szivacs a szűrőbe is.
Legalulra egy adag közepes szivacs, fölé amennyi Siporax(ez olcsóbb) vagy matrix (ez meg elvileg a legjobb) fér, a tetejére meg a gyári finom szivacs vagy perlon, esetleg purigen, ha van bent fa és nem akarsz barna vizet.
-
hódmaci
senior tag
válasz
Eugene Roe #34645 üzenetére
"Alapvetően a sorrend a mechanikai -> biológiai -> vegyi, de a vegyit ne a külsőbe tedd, hanem egy belsőbe / akasztósba."
Milyen vegyi szűrőanyagot javasolsz(nál, tok)
Mert vagy én nem értem mi a vegyi, vagy valami nem kerek:
TM30 az mechanikai
TF Matrix trop az biológiai
Eheim BioMech az biológiai és mechanikai
Eheim Substrat Pro biológiaiÍgy nincs vegyi szűrésem, nem?
Vagy én nem értek valamit? -
turika86
aktív tag
válasz
Eugene Roe #34645 üzenetére
-
Eugene Roe
őstag
válasz
hódmaci #34628 üzenetére
Nekem meg a 4 kosárból 3 teli mátrix trop van (keverve substrat pro-val, mert volt feleslegbe), a legfelsőben pedig fele matrix trop, fele tm30 szivacs
perlon helyett tehetsz be tm40-et, csak akkor gyakrabban kell majd bontani, mert gyorsan tömődik.
A mechanikai szűrést a matrix trop is ellátja, pláne oase-nál ahol igazából erre van az előszűrő
Alapvetően a sorrend a mechanikai -> biológiai -> vegyi, de a vegyit ne a külsőbe tedd, hanem egy belsőbe / akasztósba.
Pondguru egy szűrőtöltet kereskedő
ebből él.
Igazából mindegy, hogy teletömöd, vagy hagysz egy ujjnyi helyet a kosárban. Hagyj egyet ha az szimpibb, én próbáltam mindkettőt, semmi difi, hidd el
ahogy +10-15% töltetben se.
Versenyakvánál azért fontos, hogy az a minimális ammónia is ami keletkezeik, a lehető leggyorsabban legyen nitrit és nitrát, ugyanis ezzel arányosan lesz egyre nehezebb megtelepednie az algának. Ezért is nincs sok hal általában, mert a kakiból van a legtöbb ammónia
-
turika86
aktív tag
Ha már külső szűrő, akkor az összerakásnál, tényleg érdemes 2-3kg bio szűrő anyaggal megtömni?! Néztem a pondguru pimp my filter videóját és hát nem aprózta el... Amúgy matrix vagy siporax inkább?! Jelenleg 1l siporax van a belső szűrőmbe...
-
-
mivamma
senior tag
válasz
turika86 #34640 üzenetére
Már megint a kifogás. Láttad, hogy van a külső szűrő nálam
Na de viccet félretéve, tényleg nem egyszerű összehozni a technikát úgy, hogy a gyári tető is megmaradjon sértetlenül, de nem lehetetlen.
Az aminózus kép akkor készült nálam amikor külső szűrőre váltottam és két hétig ment együtt a két szűrő.
Ha a belsőt is meg akarod tartani, akkor esélytelen a tető faragása nélkül elhelyezni a külsőt, az én esetemben kivettem a belsőt és annak a helyén ha nem is vígan, de befért a külső csövezése.
Ahogy már te is jól látod, a fórumtárs által ajánlott csövek sajnos a Juwel akváriumokkal egyáltalán nem kompatibilisek.Az esőztetőt én sem javasolnám.
-
turika86
aktív tag
SZépek ezek, nézeggetem is csak az a gond velük, hogy mindet oldalrol kellene feltenni, na már most úgy tényleg furán nézne ki az akvárium már a tetővel, mert jelenleg hátul van egy süllyesztett zseb és ha nem is teljesen de sokkal jobban el tudnám rejteni, illetve a csövek is jobb ha az akvárium mögött futnak... de azért köszönöm!
kutatok tovább!
-
Alg
veterán
válasz
turika86 #34638 üzenetére
Ha már úgyis veszel rá, én valami skimmeres cuccot javasolnék...
GA-ban elég drágák az üveg cuccok, de legalább látod kb. mit kell keresni: [link]
Ekkora akváriumhoz a Lily vagy sima cső végű ajánlott a rövid oldalra téve, hogy hosszában keverje a vizet.
Olcsóbb van pl. itt: [link]
Ha nem zavar, acél is lehet azt nem töröd el takarításkor (üvegből kb. garantált hogy előbb-utóbb eltörsz egyet)
Amazonról vagy Aliról lehet egész emészthető áron kapni, aquarium lily pipe 16/22 meg aquarium filter inflow keresőszavakkal. Vagy persze használtan (nekem is van egy eladó üveg inflow meg két outflow, csak ezek 12mm csőre valók)
-
turika86
aktív tag
Úgy néz ki, hogy meglesz az oase 600as biomaster, viszont csövek bemeneti/esőztető nélkül van, esetleg van valamilyen márka ami javasolt, vagy mehet a gyári?! Asszem 16/22mm a cső átmérő...
-
Alg
veterán
válasz
hódmaci #34634 üzenetére
Ne vagdosd fel a szivacsot.
Egyrészt a vagdosással adott plusz felület kb. nulla, másrészt ömlesztve még kevesebb is kerül bele szóval még csökken is az össz szűrőfelület, harmadrészt a szivacs felülete a biológiai anyagéhoz képest amúgyis elenyésző. Negyedrészt kitakarítani is sokkal egyszerűbb az egy nagy darabot. -
hódmaci
senior tag
Na és erről mi a véleményetek?
"Illetve a legalsó rekeszben a tm30 szivacs egyben van belevágva a rekeszbe. Esetleg nem volna jobb ha ezt is felkockáznám késsel 2x2x2.5 cm kockákra és úgy tenném a rekeszbe ömlesztve és nem szorosan illesztve"
Nem csak a szemcsék kiszűrésére gondolok itt elsősorban, hanem a "jó" baktériumok itt is jobban meg tudnának telepedni.
-
hódmaci
senior tag
válasz
Silentfrog #34629 üzenetére
Amennyiben a víz áramlását veszem figyelembe akkor a perlon vatta amivel utoljára érintkezik a víz. Utána visszatér az akváriumba.
Víz áramlását figyelembe véve a következő képen alakulnak a szűrő töltetek:
Akváriumból a szívó ág --> Gyári kék szivacs -> TM 30 Szivacs 5cm vastag -> TF MatrixTrop 1l /nagy szemű/ -> Eheim BioMech mechanikai-biológiai szűrőanyag -> Eheim Substrat Pro biológiai szűrőanyag -> fehér perlonvatta-> akvárium nyomó(visszatérő) ág
Alg
"Eheimből mindent ki kell pakolni hogy az alján a szivacshoz hozzáférj."
A legfelső rekeszbe van a "durva" szivacs amivel a víz érintkezik először. így elég csak a tetejét levenni és máris ott van. Na de én akarok bele még egyet legalulra -
Alg
veterán
válasz
hódmaci #34628 üzenetére
Az alap elrendezés mindig, víz átfolyás irányban haladva:
- Durva szivacs/előszűrő
- Finom szivacs
- Biológiai szűrőanyag
- Kémiai szűrőanyag (szén, purigen, stb.)
- Perlon vagy nagyon finom szivacsSzivacsot hagyd egyben, annak az a dolga hogy a szemcséket kiszűrje és ne engedje a mulmot a biológiai szűrőanyag közé rakódni. Ezért baromi jó az Oase felépítése, az előszűrőt szétszedés nélkül 5 perc kimosni, magát a szűrőt megbontani elég évente. Az Eheimből mindent ki kell pakolni hogy az alján a szivacshoz hozzáférj.
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
hódmaci #34628 üzenetére
Ezt a szűrőt nem láttam még szétszedve csak képről, de a legfelső kosárba célszerű rakni a perlon vattát ha az teljes értékű kosár a többivel megegyezik a mérete csak a vastagsága más mit a többinek. Kivéve ha ezzel a kosárral érintkezik elsőnek az akvárium vize.
/tehát ha ez egy előszűrő szivacs akkor maradjon a szivacs ha nem akkor oda célszerű rakni a perlon vattát./A perlon vattával érintkezzen utoljára a szűrőből kimenő víz. Ha purigen, szat stb is kerül a szűrőbe akkor csak azt rakjuk a perlon vatta "után" de ezt nem írtad hogy lesz e -
hódmaci
senior tag
Sziasztok!
Lassan elindítom az akváriumot.
Ott tartok, hogy raknám össze a szűrőt.
Kérdés:
Ezek a töltetek megfelelőek és a sorrendjük jó-e?
100x50x50 low Növényes halas
Eheim 600 Typ2275020Legalulról felfele haladok a töltetek felsorolásával és nem a víz áramlás irányával.
Tehát:
Alsó 1. rekesz: TM 30 Szivacs 5cm vastag
Felette 2. rekesz: TF MatrixTrop 1l /nagy szemű/
Felette 3. rekesz: Eheim BioMech mechanikai-biológiai szűrőanyag
Felette 4. rekesz: Eheim Substrat Pro biológiai szűrőanyag
Ebben a rekeszben található még a fehér perlonvatta
Felette 5 (fél)rekesz: Gyári kék szivacs
Ez így ok lehet?Tul képen ezek voltak benne de az alsó két töltet Eheim MechPro műanyag hengert kivettem és a szivacs meg a matrix menne helyette.
Illetve a legalsó rekeszben a tm30 szivacs egyben van belevágva a rekeszbe. Esetleg nem volna jobb ha ezt is felkockáznám késsel 2x2x2.5 cm kockákra és úgy tenném a rekeszbe ömlesztve és nem szorosan illesztve?
-
turika86
aktív tag
válasz
Silentfrog #34626 üzenetére
Köszönöm a hasznos infokat! akkor rámegyek a használt oase-re első körben, mert az tetszik a legjobban...
-
Alg
veterán
válasz
turika86 #34621 üzenetére
A Tetra és a Sera nem annyira a minőségi szűrőiről ismert... pl a Tetra szűrők nagyon gyanúsan hasonlítanak a kínai SunSun szűrőkre, ebből aztán olyan következtetést vonsz le amit szeretnél... egy biztos, az a műanyag és az Oase szűrőház műanyaga nagyon nem egy kategória.
Szvsz JBL, Eheim, Oase trióból érdemes választani Európában, a Fluval inkább USA-ban elterjedt. Kb. az ár és a minőség is így van sorrendben JBL<Eheim<=Oase
Ja meg van az ADA, de azt normális ember nem vesz.
Osztrák videó, a srácok tanácsai eddig nekem mindig beváltak
Szerk: tényleg, az új AquaEl-ekről is jókat hallani
-
Silentfrog
Topikgazda
válasz
turika86 #34620 üzenetére
Szerintem majdnem mindegyik szűrőnek van jó és gyengébb szériái. Pl van nekem egy JBL e 1901 ami 6 éve megy hiba négy alkalommal volt kitakarítva. A JBL e 1502 meg új korában is "szériahibás" a forgalmazó szerint is.
Vettem egyszer egy Tetratec 1200 külsőt, használtan 10 ezerért. Az összes tömítéseinél folyt a víz. Kicseréltem az összeset kb 1200 forintból azóta 6-7 éve tökéletesen működik.
Szerintem egy fontos a külső szűrők összerakásakor mikor összerakod használj valamit ami keni a tömítéseket. Nem fog kiszáradni, szépen össze lehet tenni vele a szűrő alkatrészeket. ( én vazelint szoktam használni,erre és csak erre.)
Szerintem a legkevesebb baj a legegyszerűbb szűrőkkel van ,és ha márkát nézzük akkor én Eheimet választanék.
Van egy külső szűrőmSzerintem van vagy 20 éves. Nem enged , nem csöpög,csak picit zörög. Medence vízfogatónak fogtam már be.
-
mivamma
senior tag
válasz
Silentfrog #34619 üzenetére
Nekem addig nem volt vele bajom, de tény, a JBL is elismerte, hogy jött ki egy hibás széria a 1502-ből, pont az általad említett hibával.
Ezek a hibák viszonylag hamar kiderültek, mint nálad is, ezeket cserélték is. -
turika86
aktív tag
Tetra ex 1200 plus?? Valakinek van ilyen? Vagy tényleg csak az oase eheim páros? (Még ha használt is?)
-
turika86
aktív tag
válasz
Silentfrog #34619 üzenetére
Komolyan ennyire problémás az összes külső szűrő?
Én meg itt vadászom a használtakat... De egyre jobban elbizonytalanodom... -
Silentfrog
Topikgazda
válasz
mivamma #34616 üzenetére
Neked sosem volt bajod a JBL e 1502-vel? Nekem garanciában kicseréltek benne szinte mindent. Az mondta a hazai forgalmazó ne küldjem vissza , küldenek alkatrészt. A fejadapter oldotta meg a problémát. Folyamatosan levegősödött, meg csöpögött is itt ott. Már egy hónapos korában kezdte. (fejadapter, feltöltőgomb, fejtömítés mindet kicseréltük)
-
turika86
aktív tag
Nah feltúrtam az internetet, és nem túl sok jót olvastam a fluval-al kapcsolatban... Szerintem ebből oase lesz, az tűnik a legszimpatikusabbnak
-
turika86
aktív tag
válasz
Eugene Roe #34613 üzenetére
406 ot tudnék eléggé kedvező áron venni... Megfontolom...
-
Eugene Roe
őstag
-
turika86
aktív tag
Amúgy most ajánlották még a fluval 406/407 az eheim helyett... Arról valakinek vélemény?
a három közül ez van a legjobb árban..
-
turika86
aktív tag
válasz
Eugene Roe #34604 üzenetére
Pont a zaj miatt félek a nagyobb szűrőktől, egyelőre tartja a frontot a gyári bioflow , de ha megnőnek a halak akkor szerintem kevés lesz...
-
Alg
veterán
válasz
turika86 #34603 üzenetére
Parancsolj, ennyiért ajándék
-
Eugene Roe
őstag
válasz
turika86 #34597 üzenetére
Én 200 literre legalább az előbb említett 600-asokat + egy zöld eheim aquaballt ajánlanék. Az aquaball nagyon sok szemetet összeszed, így vagy tisztább lesz az akva, vagy ritkábban kell megbontani a külső szűrőt + a garnik is tudnak legelni rajta.
Nekem egy 2080-as Eheimem van, én erre szavazok egy kicsit lefojtva, de kezdetnek egy kicsit overkill lenne + hangos is (csillapítás nélkül) de szűrésileg tuti
-
Alg
veterán
válasz
turika86 #34601 üzenetére
Jellemzően nem szokott lenni - persze mindennel lehet ökör módon bánni, elrepeszteni csatlakozókat, szétbarmolni gumömítéseket stb, de viszonylag sok alkatrész kapható külön is ha esetleg cserélni kellene.
Nálam az Ecco pro 4 éve megy gond nélkül, és használtan vettem már akkor is.
Új hozzászólás Aktív témák
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 4 Slim / PS4 Pro felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- Samsung Galaxy A20e 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi 13T Pro 512GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest