Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- LordAthis: Mission: Imposible? - Együtt 1333 és 1600 MHz, ECC/Non-ECC
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- eBay-es kütyük kis pénzért
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
cigam
titán
válasz
balage25
üzenetére
Úgy tűnik flash alapú WEBoldala van. Anno OS X-re is elérhető volt, de már régen nem támogatott sehol. M-es Mac-ekre talán fel se lehet hegeszteni, csak valamelyik régi x86-os gépre.
Egy próbát talán megér az UTM egy XP-vel. Vagy méginkább egy kiszolgált régi x86-os laptop. -
DonMedve
addikt
válasz
balage25
üzenetére
Hmm, nem tudom. Így nem látja a telefon kameráját sajnos csak ha kábellel ráteszem.
Mint írtam bluetoothon a gép nem is látja a telefont, viszont a telefon látja a gépet. Amikor párosítani akarom a telefont, a telefon azt írja nem kompatibilis a gép. Érdekes mindenesetre.
Viszont az Airdrop működik, igaz csak aktív kijelzőnél.Holnap ha otthon leszek kipróbálom amit írtál, meglátjuk, de nem fűzök hozzá sok reményt. Azért vettem Macet abban bíztam ott ilyenek nem lesznek.
-
cigam
titán
válasz
balage25
üzenetére
??? 2021 januárjától él ez a sávos jótállás, vagyis ha 2023-ban több mint 250e-ért vetted, akkor igen.
2024 júniusától pedig tartós fogyasztási cikkek esetén megszűnt az 1 év jótállás, minimum 2 év jótállást kell biztosítani.
- 10.000 és 250.000 ft közötti termékek esetén 2 év
- 250.000 Ft feletti termékek esetén 3 év
jótállást kell vállalni -
válasz
balage25
üzenetére
Nálam 2.5 gigabites hálózat fut Cat5e kábeleken egy 130m2 alapterületű házban, a routertől a (ugyan 50 m nincs, de van 20m-es szakasz is, a bázisállomástól a dogozószobámig). A telekom 2GB-es internetér ki tumom használni egyetlen gépen is. Zyxel 2,5GB-es switchem és Basus 2.5BGBAE-T - TB3 átalakítókat hasnálok (a gopeim ethernet portjai nem elegendőek, mert azoka "csask" gagabitesek). De a lényeg, hogy a korábbi Cat5e kábeleim (amelyek elvileg gigabitesek ugye) stabilan átviszik a 2.5Gbps-t is. Valószínűleg szerencsém volt anno, amikor megvettem (tuok mondani konkrét típust is, ha valakit érdekel)
-
válasz
balage25
üzenetére
Milyen OS verziod van? Nekem volt olyan gondom a multban MacBook Pro-t hasznalva, hogy ha clamshell volt a gep (azaz, ossze volt csukva), akkor tok mind1, hogy mit csinaltam, nem tudtam az iPhonet kameranak hasznalni. Vagy be kellett dugnom egy kamerat, vagy ki kellett nyitom a gepet, hogy a telefon valaszthato lehessen.
-
válasz
balage25
üzenetére
Ez teljesen tokeletesen rendben van igy. Ez egy "masik" korlat, nem az, amire az elobb gondoltam
.Fogtal, egy 4k fizikai/logikai szektoros lemezt, ami igy osszesen 2 441 406 250 darab 4 kByte meretu szektort tatalmaz ( ~
(10*1000*1000*1000*1000)/4096 ). Belraktad egy olyan kulso hazba, ami 512 byteos sectorokkal operal, ha pedig felszorzod a 2 441 406 250 -t (szektorok szama), 512 byteval, akkor 1 250 000 000 000 byteot kapsz, ami veletlenul, pont 1.2 TB lesz.Tobb opciod van:
- ha olyan lemezed van, ahol ez allithato, akkor a gyarto konfiguracios utilityjevel megprobalhatod atallitani, hogy ~ 2 441 406 250 darab 4k meretu szektor helyett, inkabb ~ 19 531 250 000 darab 512 byte meretu szektort mutasson.
- lecsereled a lemezt egy 512 byte szektorosra
- lecsereled a kulso hazat egy modernebb verziora (illetve, ha frissitheto a firmware, megnezed, hogy a gyarto adott-e ki firmware frissitest).Ha at is allitottad (vagy kicserelted) a driveot, 512 byte meretu szektorosra, akkor beleutkozhetsz abba, hogy sok eszkoz, 2^32 darab (~4 294 967 296) szektort tud kezelni. Ha ilyen eszkozod van, akkor 4 294 967 296 * 512 byte lesz a limit, ami viszont ~ 2 TB hozzavetolegesen.
-
-
hibavissza
veterán
válasz
balage25
üzenetére
Két egérhez tudom hasonlítani. Logitech G305, Magic Mouse 2.
Bénán működik a görgetés. Smooth Scroll app. segít rajta valamit. Lehet 60 Hz-es monitoron ez nem annyira tragikus. Nekem kifolyt tőle a szemem.
Másik, hogy nem elég reszponzív. Nyúlós az egérmozgás. 8K kikapcsolva és stickkel próbálva is. Erre rájátszik az egér nagy súlya és ótvar csúszótalpai is. Ezen elvileg lehet segíteni. Nyilván, ha előtte nem a piac legjobb gémer egerét használtad, akkor nem annyira zavaró ez a nyúlósság. Érdekes, hogy a Magic Mouse BT-on is képes azt a feelinget hozni mint a G305.
Ergonómiába ne menjünk bele. Mindenkinek más.
Magic Mouse-t is tudom ekézni bőven. Nekem a G305 az etalon. Lenne rajta oldalgörgetés+1 gomb, azt használnám.
Nem értem, hogy az MX egerek miért nem kaptak normális szenzort. Házon belül egy 13 ezer forintos egérbe belefér a HERO ebbe nem.... -
Parson
addikt
válasz
balage25
üzenetére
Na akkor ha ekkora igény van rá:
Szerintem meg te keversz vmit. Egy mérömüszer hitelesitése tartalmaz kalibrálást is, hiszen a hitelesités során meg kell mutatni, hogy a müszer helyesen tud mérni. Viszont ezután a használat során bármikor elöfordulhatnak elállítódások, ezért újra és újra kalibrálás a pontos mérésekhez újra és újra szükséges lehet, ezért adnak bizonyos mérömüszerekhez etalonokat is, hogy a kalibrálást újbóli hitelesítés nélkül is el lehessen végezni házon belül, mivel a mérömüszer egyéb tulajdonságai jószerivel nem változtak pl egy mérölaborban. Természetesen ezen felül komplett hitelesítéseket is újra és újra el lehet végezni.
Monitort a fentebb helyesen leirt folyamat szerint nem lehet kalibrálni, csak a mérömüszer segitségével beállitani. A tolómérös analóg példát nem írom le újfent.
tlac: Attól, mert. vki vmit angolul írt, attól az már tökéletes? Nem feltétlenül. Számtalan példa van ellene. A mérési és beállitási folyamat helyesen van leirva, de helytelenül nevezve. A colorimetert lehet csak kalibrálni, monitor már ennek a méröeszköznek a segítségével kerül beállításra.
Itt jegyzendö meg, hogy vegyétek végre észre, hogy a mérömüszer is hordoz alapból mérési hibákat (sajnos hiába az etalon, NINCS 100% pontos kalibrálás, csak elfogadott türés), és az ezzel a méröeszközzel vett beállitás mint egy következö lépcsöfok is tartalmaz mérési hibákat (amik adott és elfogadott türésen belül elfogadhatóak). Ez a második lépés már nem hivható kalibrálásnak müszaki értelemben. Laikusnak persze egyre megy. Legyen jól beállitva a monitor és kész, mindegy minek hivod.
Mindebböl pedig jól látható, hogy a monitor igenis nem méröeszköz mivel nem egy bemenö adat mérésének és értelmezhetö adatokkal való reprezentálásának folyamatát tudja, hanem csak egy elöállitott érték reprezentálását, és ez van beállítva a colorimeter visszacsatolt jelfolyamának segitségével. Ez NEM kalibrálás, mivel már egy kalibrált eszköz referenciaértékei az alapok. Vagy különben láncolatban a 100 lépcsö is kalibrálásnak minösülne? NEM, már a második sem, csak az elsö, a mérömüszeré. -
válasz
balage25
üzenetére
Fotozd mar le azt az ablakot. Nem olyan ablakot kapsz, hogy a Finder hozza akarna ferni a jelszohoz a keychainben, de nincs joga hozza, ezert add meg a jelszodat, hogy engedelyezd? Illetve, ezen az ablakon kene legyen egy gomb, hogy jogosultsag hozzaadasa, es akkor felveszi a jelszohoz es tobbet nem fogja elkerni.
-
válasz
balage25
üzenetére
Elmondod, hogy pontosan mit es hogyan csinaltal? Ha azt akarod, hogy login utan, mountolja fel a halozati megosztast, akkor ezt a legegyszerubben, ugy tudod megtenni, hogy kezzel egyszeruen felmountolod, majd beszaladsz a rendszerbeallitasok/login items reszhez, es a listaba belehuzod a felcsatolt driveot (az mind1, hogy a desktoprol, vagy a finderbol fogod meg az ikonjat).
Te hogyan csinaltad, a gep indulasa utani mountot?
-
hibavissza
veterán
válasz
balage25
üzenetére
TB 3 portra ráakasztasz egy TB3 portos PCIE M2 SSD-t nyugodtan használhatod. Nem veszel észre semmit. M1 nél a TB3 port van csonkítva az M2-nél a 256 GB-os megy fél sévszéllel. Casual használat mellett nem ezek fognak korlátozni.
Ha papíron is tisztább-szárazabb érzést szeretnél akkor M2 512 a barátod. -
cigam
titán
válasz
balage25
üzenetére
Bár nem látszik, hogy a tűzfal melyik interface-ére/címtartományára vonatkozik a szabály, tegyük fel jó, de legbiztosabb lenne egy ellenpróba a tűzfal kikapcsolásával.
Az is problémás lehet, hogy a megosztás nevében szóköz szerepel. Írd egybe, vagy csak legyen sima TM a megosztás neve.
-
cigam
titán
-
cigam
titán
válasz
balage25
üzenetére
Ez a videó szépen végigvisz a teendőkön.
-
tlac
nagyúr
válasz
balage25
üzenetére
ha natív felbontáson megy a monitor, akkor igen, igazad van, a skálázástól nem fog változni dpi
az összehasonlíthatóság miatt hozták be, hogy ha a skálázással módosítod a dpi-t, akkor könnyebben elképzelhető, hogy mekkorák lennének a grafikai elemek
pl. 32" 1440p-s monitor (92dpi) vs. 32" 4k, de 1440p-s (1,5x) skálázással (valós 138 dpi - "kalkulált dpi: 92" mivel 92 x 1,5 =138 dpi)
mindegyik ikon, betű, stb. ugyanakkor lenne, csak még az előbbi azért már pixeles lenne, az utóbbi meg egyáltalán nemés egészen visszamehetünk 24" full hd-ig, ami szintén 92 dpi, tehát mind a három monitoron minden ugyanakkora lenne, csak különböző minőségű lenne a megjelenítés
na most mivel 32" 4k monitorom van, az 1440p - 1,5x-es skálázással, így pontosan tudom, hogy az mire képes
linux kde (de gnome, cinnamon nem, az ugyanazt a trükköt alkalmazza, mint a macos), meg a win (néhol hibásan, de többnyire rendben van) valóban tudja a törtszámos skálázást, ott ami annyit jelent, hogy 1,5-szerezi a grafikai elemek méretét*ahogy már korábban írtam a macos, csak egész számmal tud dolgozni, ezért lesz az 1440p-ből 5k, amit utólag skáláz vissza 4k-ra, ami nem hibátlan megoldás
és az egész állításom onnan indult ki, hogy 32" 5k-n viszont menne az egész számú skálázás 1440p-ről és a dpi is magasabb, mint 4k-nál, így az nagyon szép képet adna
és természetesen minden grafikai elem ugyanakkora lenne, mint az összes monitoron/beállításon, amit itt felhoztam példaként*: valójában a linux-nak és win-nek van még egy extra előnye (bár a win-ből mostanában kezd kikopni már némelyik programból), ami miatt szebb képet tud adni, hogy támogatja a subpixel rendering-et, ami azt jelenti, hogy kihasználja, hogy a pixel-ek valójában 3 alpixelból épülnek fel (r, g, b), ezzel bár elég trükkösen, de kicsit lehet növelni a "felbontást" a betűk megjelenítésénél
macos is tudta ezt régen (bár másfajta implementációja volt rá, mint a win-nek vagy linux-nak, másképp is néztek ki a fontok), de a retina kijelzőkkel együtt ezt az opciót kiszedték, mert egyszerűbb volt így a skálázást megvalósítani, meg ezeknél a kijelzőknél már nincs is nagy jelentősége
és sajnos pont emiatt van, hogy pl. a 24" full hd-n a macos-en lévő betűk rondábbak, mint win/linux alatt -
tlac
nagyúr
válasz
balage25
üzenetére
a skálázás miatt láthatod ezeket a különbségeket
a mac 4k-s (2160p) jelet küld ki a tv-nekviszont a grafikus felület olyan, mintha te 1440p-t állítottál volna be, akkorák lesznek az elemek, de persze magasabb minőségben, minden pixel ki lesz használva hatékonyan
sőt mivel a macos nem támogatja a törtrészes skálázást (ebben az esetben 1,5x)
ezért még egy 5k-s jelzést (2880p) is láthatsz, mivel az 1440p-t kétszerezi, ami 5k, egy ilyen virtuális felbontáson dolgozik a háttérben és ezt skálázza vissza 4k-ra (emiatt nem lesznek tűélesek ezek a módok, még ha a tv-t tudná az 5k-t, tökéletes lenne...)A frekinél pedig erre gondoltam.
ezt félreértettem, ilyet én még nem is láttam
-
blakey
titán
válasz
balage25
üzenetére
Mint írtam, a rendszer beállításait követi, tehát az fps-váltás akkor és úgy történik, ahogy a rendszer esetében engedélyezve van. Nincs külön menüpontja. HDR-re vonatkozó beállítások a Playback alatt vannak:
A többcsatornás kimenethez telepíted pl. a Blackhole-t.
A TV-t kiválasztva valószínűleg csak 2 csatornás lesz.
Kodi alatt miért nem tudod a felbontást beállítani, mi a gond?
Ha van 7.1-t, akkor van többcsatornás LPCM kimenet. -
blakey
titán
válasz
balage25
üzenetére
Próbáld ki egy hónapra, nem hiszem, hogy drága lenne. 6 éve használom, a legjobb programok egyike médialejátszókat is figyelembe véve. A lényegi dolgokban a jó, tehát nagyon jó videókompatibilitás, ezáltal jó lejátszás. A rendszerben kell beállítani az audió átengedést, stb. Az Infuse illeszkedik hozzá. Én 3 OS-en használom, iOS, tvOS, macOS.
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen notebookot vegyek?
- Elektromos cigaretta 🔞
- Gaming notebook topik
- Arc Raiders
- BestBuy topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Villanyszerelés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- LEGO klub
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- További aktív témák...
- Új, Gamer félgép - ASUS B860M-A WIFI + Intel Ultra 5 245KF + Patriot Viper 2x16GB DDR5 6000MHz CL30
- RYZEN 7 7800X3D 32 GB DDR5 RTX 3080 Ti 12GB 1TB M.2
- Ryzen5 pc(R5-3600/gtx1070/32gb ddr4/SSD)
- AMD RYZEN 7 9800X3D/RTX 5080 16GB/2TB NVMe/1200W
- Gamer Konfig i7-11700KF, 32 GB DDR4 3200 MHz, 2 TB SSD, RTX 3070 Ti, MSI-Z490, Lian-Li ház, 850W Táp
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Sierra Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3358, 100% Akkumulátor
- Számlás!Windows 10 Pro 11 Pro,Windows 10 Home 11 Home, Office 2016,2019,2021 ,Vírusirtok,Mac
- KIÁRUSÍTÁS - HP Elite / ZBook Thunderbolt 3 Dock (akár 2x4K felbontás)
- Apple iPhone 13 / 256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku:100%
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 256GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3074, 100% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
hát nagyon köszi!

TigerCat