Hirdetés
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- weiss: Autó költségek
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha különkiadás – Bors
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
-
LOGOUT
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Hivatalosan, halozaton at backupolni csak masik Mac-rol kiajanlott megosztasra es a megboldogult Time Capsule-ra tudsz. Minden mas ilyen, az egy "hack" (tehat az is, ahogyan te mentessz, mert ez nem tamogatott hivatalosan). Pl a Linuxos samba is ehhez tartalmaz flageket, amiket be tudsz kapcsolni es akkor megy.
Azert mondom az ethernetet, mert a Wi-Fi-nek sem kellene megszakadnia, de valamiert, megis megszakad, az ethernet viszont nem fog. Illetve, megnezheted meg, hogy bekapcsolva hagyod a wake for network accesst, akkro tuti nem szakitja meg IP szinten sem a halozatot. Lehet valami flag hianyzik egyebkent a hackelt implementaciobol, amibol tudhatna, hogy mi a helyzet. Minden update fenn van a NAS-on?
-
cigam
titán
Értem én, de attól a NAS a saját fájlrendszerében tárolja ezt a lemezképet is. Ha a NAS fájlrendszere sérült, sérülhet maga az image fájl, ill. annak tartalma is.
Ettől függetlenül miért pont a WiFi miatt lenne probléma? Ugyanolyan hálózati kapcsolatot épít fel, mint a kábeles. Sőt! Nem egy olyan gépe van az Apple-nek amin nincs is kábeles csatlakozási lehetőség. A rendszer sem figyelmeztet, hogy a Wifi-n nem fog menni, vagy előbb utóbb el fog pusztulni.
A logban ilyen bejegyzéseket találok:
smbfs_vnop_ioctl: Time Machine entitlement check failed
Failed to read capabilities for '/Volumes/TimeMachine', error: Operation not permitted
smbfs_vnop_ioctl: Time Machine entitlement check failed
smbfs_vnop_ioctl: TM Read - attributes 0x1c reconnTO 0 QoS 0x0
Ignoring source 0x8d8a4ca80, snapshot is from kernel kernel_task TCP4 flow id 17481 (open) so i/f 14 props 0x8010808 first 1 pkts rx 0 tx 0, bytes 0 0 cell 0 0 wifi 0 0 wired 0 0 deltas 0 0 0 0 0 0 0 0 acct_deltas 0 0 0 0 0 0
smb2_smb_add_negotiate_contexts: No compression algorithm enabled?
Failed to read capabilities for '/Volumes/.timemachine/magic-NAS._smb._tcp.local/5C17D13B-B183-4D33-BE16-082C918FEFFB/TimeMachine', error: Operation not permittedMintha nem tudná olvasni. De miért?
Te hogyan mentesz? Helyi lemezre, és csak az az egy példány van belőle? -
A sparsebundlet nem sok ertelme van ellenorizni, mert alapvetoen nincs az R/W image filenak checksumja (ezt irja is). Ha duplaklikkelsz ra es vegigmountolgatod, akkor eljuthatsz a filerendszert tartalmazo blokk eszkozig, azt tudja a DU ellenorizni. De szerintem, a hiba miatt, nincs ertelme ezzel kuzdeni, mert az adatok integritasa kerdeses. A filerendszeren nincs checksum a fileokhoz sem, tehat nem tudja a gep megallapitani, hogy az adott file, az a helyes tartalmat tartalmazza-e.
-
Nem erted
. A NAS szamara nem lathato hiba. A NAS nem blokk szinten, hanem file szinten "ajanlja ki" az eszkozt. Tehat, van a NAS-on kb 10ezer kis file, ami egyutt kiad egy disk imaget. Ezt a sok kis filet kezeli egyben a maced, mint egy blokk eszkozt, es ez lesz igy egy nagy disk image. Mivel van titkositas is, ezert itt jon a titkositasi reteg, aminek az eredmenye egy ujabb virtualisan letezo blokk eszkoz. Erre a virtualisan letezo blokk eszkozre lett letrehozva egy particios tabla, majd egy particio, vegul pedig ez a particio lett leformazva. Ami fel van ilyenkor mountolva, az ez a filerendszert tartalmazo particio. Felmountolt allapotban, van hozza cache a gepeden. Igy ha beleirsz valamit, az eloszor a cachebe irodik, majd ezutan megy vegig a teljes lancon es kapja meg vegul a NAS, hogy a x23123123.bbb nevu allomanyba, irja bele ezt a bytehalmazt. Tehat a NAS szamara, nem tud megserulni a filerensdzer, viszont ha lekapcsolod a halozatot, akkor ez a lanc valahol eltorik, es a vegso byteok nem fognak beleirodni a NAS-on levo fileokba. Ekkor serul a filerendszer. Most pedig a rutinscan olyan hibat talalt benne, amit nem tud javitani, ezert akarja formazni.Azt kellene kideriteni, hogy miert alszik el a gep, amikor backupol, mert akkor, nem kellene. A backup driveot normal esetben automatan kellene le/fel mountolgatnia, legalabbis Time Capsule eseten es mezei linux/samba eseten, ezt igy csinalta (viszont en nem backupolok 10-15 eve mar halozatra). Szoval, itt az a nagy kerdes, hogy miert alszik el a gep. Esetleg megdughatod fixen ethernet kabellel, es akkor valszeg meg fog szunni a problema.
-
cigam
titán
Nem, Wifi-n keresztül éri el a NAS-t. Tegnap 12:19-kor volt az utolsó mentés. Most a NAS-on futtatok egy fájlrendszerellenőrzést... Utolsó szalma szál.
A TM-be belépve, tegnap 13: 29-ig tudok visszamenni, gondolom a helyben lementett mentésekben tud csak körül nézni.Most eltávolítottam, újra hozzáadtam, de ugyanúgy nem tud belementeni.
-
-
A halozati mentes az regen egy "furcsa image"-be keszult. A tavoli megosztason sok ezer, kis meretu file jon ossze, ami egyben, kiad egy sparseimage bundle tipusu valamit. Ezt akkor irja ki, hogy ha az egyik kis darab file valami miatt nem stimmel, azaz megserult az image. A serult imagen nem tudsz erdemben segiteni. Az sem biztos, hogy felcsatolhato.
A kerdes inkabb az, hogy mit ertessz az alat,t hogy rendszeresen problemazott, majd tonkretette? Mivel problemazott? Nem lehet, hogy ez sose ment ott? Mire keszited a mentest? Ott mi van a logokban?
-
cigam
titán
Rendszeresen problémázott a hálózatos mentések miatt, ami odáig fajult, hogy "tönkretette".

Lehet ezzel kezdeni valamit, vagy buktam az eddigi TM mentést? -
cigam
titán
Van billentyűkombináció a widgetek kikapcsolására? Ma reggel vettem észre hogy eltűnt az összes. Kézzel egyesével vissza tudtam tenni az összeset.
-
válasz
SeatZola
üzenetére
A most osszel megjeleno Tahoe az utolso macOS verzioupgrade , amit megkapnak az Inteles gepek. Tehat, nem lesz ujabb OS, mint macOS 26. Ahogy a multban, ugy a jovoben is fog biztonsagi frissiteseket kiadni az Apple a nem aktualis OS verziora, de ez mar nem fog feature updateket tartalmazni. Ami nagyobb baj, nem hiszem, hogy a jovore megjeleno Xcode -ban lesz meg lehetoseg Inteles appokat forditani, igy az appok ujabb verziojabol is el fog tunni az Inteles kod.
Ha nem akarsz kulso monitort, akkor nem marad mas opciod, mint egy 24"-es iMac. Alapvetoen "eveket" vasarolsz, azt mar tudjuk, hogy az Inteles modelleknek 1 evuk van, de 6-7 ev a szokasos support ablak, igy az M1-es gepeknek sem lehet mar tul sok hatra. Tehat nem valoszinu, hogy par evnel (2, talan 3?) tobbet nyersz egy M1-es iMac vasarlasaval. Szoval, ha egy uj iMac brutto 650k 7 evre, akkor egy M1-es gepnek nem kellene tobbe kerulnie 2 ev elettartammal 150-200knal. Egy utolso sorozatos Inteles gepnek, aminek ugye, 1 eve van, pedig 60-80k-nal. Mivel egy M3-as gepben meg kb 5-6 ev van, ezert egy 380-450k kb realis lehet egy ilyenert. En, kb igy szamolom a hasznalt arakat.
Azt nem tudjuk meg, hogy lesz-e OCLP szeru megoldas az ARM gepekhez. Amit jelenleg tudunk, hogy a kiesett, T2-t tartalmazo Inteles gepekkel sem lehet OCLP segitsegevel ujabb macOS-t rakni, tehat pl egy 2017-es MBP-re lehet Tahoe-t rakni OCLP-vel, addig egy 2018-as vagy 2019-es 13"-as MBP-re mar nem illetve, az iMac Pro-ra sem. Ezek alapjan, elkepzelheto, hogy ARM-nal nem is lesz hasonlo megoldas.
-
válasz
SeatZola
üzenetére
Amennyiben neked kell fizetned azert az Inteles veszelyes hulladekert, hogy elszallitod (plane igy 2025-ben, amikor tudjuk, hogy a napjai meg vannak szamlalva), akkor en inkabb a 24"-es iMacert fizetnek.
De ha a nagy monitor hianyzik, akkor miert nem veszel egy nagy monitort es hasznalod kizarolagosan azt az MBP-vel? Akar hasznalhatsz hozza Apple periferiakat is. Az Alzaban pl most van hihetetlen aron nagyon kinai 27"-es 5k monitor. En nem probaltam es nem ismerek senkit, aki kiprobalta, de az ara hihetetlen.
-
SeatZola
őstag
Segítséget/tanácsot szeretnék kérni!
Volt egy nagyon jó 27-es iMac (27" Retina 5K, 2020 CTO i7-10700K/40GB RAM/AMD Radeon Pro 5500 XT 8 GB DDR6, 512 GB SSD)gépem, amit 1,5 éve elatam. Vettem egy MBP16-ost, amit szeretek is nagyon, a munkahelyen csak azt használom, ez meg is fog maradni. De otthonra hiányzik a nagy monitor és visszavágyom az iMac-re.
A kérdés egy 27-es iMac (Retina 5K, 2020, i9 3,6GHz/32GB/4TB) vagy egy 24-es M1 vagy M3-as iMac a jobb üzlet. Nem a későbbi eladhatóság, hanem a használati érték. Csak netezésre, irodai munkára, streamingre, háttérzenére használom a gépet. -
noorbertt
őstag
válasz
werszomjas
üzenetére
Valószínűleg ez is egy kiskapu mint AppleCare+ esetén. Nincs érdek ellenőrizni, gondolom örülnek ha van x vásárlás.
-
consono
nagyúr
válasz
werszomjas
üzenetére
Nem kérnek semmit, legalább is nálunk nem kértek, mikor rendeltünk (de lett volna mit bemutatni
). -
werszomjas
addikt
Ennél az oktatói kedvezményes vásárlásnál utólag kell bemutatni a diákigazolványt? Csak mert a rendelésnél nem kéri, ha nincs, akkor vissza kell küldeni? vagy ez hogy működik? nincs diákom
-
Ezer szazalek biztos vagy benne, hogy ez piros es nem sarga? Az egyszinu feher azt jelzi, hogy alszik elvileg. Mi tortenik, ha megprobalod felebreszteni? Ha a leded sargan villog, akkor elvileg kell neki egy DFU restore, amit meg tudsz csinalni masic macrol. Viszont pirosrol, en meg soha nem hallottam.
-
Bocsi, véletlen hsz.
-
Van egy M1 Max-es MacBookom és egy 3. Gen iPad Pro-m. Mivel az iPad már nem sokáig kap támogatást, így gondolkodom rajta, hogy veszek egy újat. Ha utazok vagy mobil dolgozok, akkor legtöbbször az iPad-et viszem magammal a mérete és az érintőképernyő miatt.
A MacBook leváltásán is gondolkodok, holott a teljesítménnyel nem sok gondom van, de feleslegesnek tartom a laptop formátumot, mert szinte soha nincs leakasztva a dokkról. Inkább vennék egy Mac Studio-t helyette, ami teljesítményben jobb nála, ergó a jövőre nézve is jobb lenne. Elvileg az M5 jön idén év végén, vagy a jövő év elején.
Szerintetek megéri váltani egy Studio-ra ha jön az M5 vagy használjam tovább az M1-et amíg elég és később váltsak az aktuális generációra? -
Sz4bolcs
senior tag
Sziasztok!
Az í és 0 gombokat felcseréli a mac minim. Próbálkoztam újrakalibrálással, a library-ben a megadott config file törlésével, de semmi nem segít. Valami ötlet?
-
zoli62
addikt
Érdemes a Geminit megkérdezni. Oéyan kérdésekre tudja a választ, amiről a másodszintú supportnak sincs fogalma.
-
zoli62
addikt
Hogyan lehet beállitani, hogy az összes postafiókba érkező új új levelekről legyen értesítés a Mail alkalmazásból? Korábban ezt fiókonként tesre kehetetett szabni, most alapértelmezetten a bejövő mappába érkező kevelekre van beállítva értedítés, de csak piros számot szoktam látni a Mail ikonon, értesítés nem szokott jönni, pedig a bejövő mappában gyűlok az összes érkező levél. Az értedítéseknél van még egy minden postafiók kehetőség, de ezzel nem lehet postafiókokként szabályozni sz értesítéseket. Iphone-on legalább email fiókok szerint lehet beállítani az értesítéseket, bár tapasztalataim szerint azok elég rapszódikusan műkködnek.
-
M@trixfan
addikt
Hogyne lenne újdonság, maga a mindkét irányban való túlmintalvétel az. Ráadásul a programoknak nem kell tudnia róla, egységesen skáláz az OS. Windowson ez a mai napig gagyibb ha mérnöki oldalról nézzük. Az ablak és annak tartalma nem ugyanaz a GUI szempontjából. Legacy programok sokszor gyufásdoboz méretben nyitnak prompt ablakot a Lenovo laptopon, a GUI megjelenése, fejléc, stb is változik. Azért ebben lássunk tisztán!
-
válasz
M@trixfan
üzenetére
Ahogy no a megjelenitok merete, ugy maszik el egymastol a Windows es macOS vilag, mert a Windows UI normal ~96 DPI-ra van tervezve, mig a macOS UI az ~110 DPI-re (retinaban ez lesz ugye ~220). Szoval, ebben sincs sok ujdonsag, csak kis meretnel, ez kelloen "kozel volt". Viszont, mivel a mai AMR-os Mac-ek GPU-ja van annyira eros, hogy egy 5k->4k 27" skalazasba nem rokkan bele, igy ha valakit nem zavar (mert pl. nem erdekli, nem latja, barmi egyeb ok) hogy nem egesz szamu pixelre jon ki a matek, akkor a 27"/4k egy jo valasztas. Nyilvan egy 27"/5k jobb, de sokak szamara nem jobb annyival, mint amennyivel tobbe kerul. Mind a ketto esetben 5k-ban renderel a macOS, de az egyik esetben atskalazza 4k-ra.
-
M@trixfan
addikt
Köszi szépen, hogy felfrissítetted számomra konkrétumokkal a HiDPI kérdéskört!
Mikor elkezdődött nagyon király koncepció volt abban a formájában. Gyakorlatilag univerzális támogatást ígért monitorokhoz. Olvastam előző oldalakon ahogyan előjött a téma és sajnos elkeserítő a helyzet. A 24” 4K és a pár 27” 5K monitorokon kívül semmi sem retina.
Az alapkoncepció zseniális volt és megint az van, hogy a PC ipar kullog az innováció mögött. Már rég “retina” monitorok kellenének, a fizikai pixel szintű túlmintavételezésnél nincs jobb. -
válasz
M@trixfan
üzenetére
Jelenleg (a macOS 26-ban is) igy mukodik a render. HiDPI modban a kivalasztott virtualis felbontas duplajaban renderel es ezt skalazza vissza arra a felbontasra, amit kivalasztottal. Ez amiota retina a retina, azota igy mukodik. Itt nem volt valtozas. A subpixel rendering lett lelove 10.14-ben, szoval, mar az is vegtelen ideje volt (10.8 ota eleve verziorol verziora romlott a fontrender nem retinan). HiDPI kijelzon nem is hianyzik ez egyebkent, a nem retina kijelzot hasznaloknak faj ez nagyon. Viszont nehany eve mar (3-4?) mar a design guidline se keri, hogy a grid, amivel designolsz az a nem retina felbontasta illeszkedjen. Par eve meg, tilos volt 1 normal pixelnel vekonyabb vonalakat huzni, ma pedig mar a macOS is tele van 1 retina pixel vastagsagu vonalakkal. Szoval, egyre kevesbe szep a rendszer nem retina kijelzon.
-
M@trixfan
addikt
Azért mekkora kár, hogy az Apple így megnyirbálta a monitorkezelését! Pont az volt a jó, hogy egy nagy virtuális felbontáson renderelte ki a desktopot és onnan skálázott le. Így a nem egész számú skálázás is szépen nézett ki. Nem is tudom, hogy a subpixel renderinget vették ki úgy ahogy van, vagy dobták ezt az egész kettős GPU skálázást, de ez azért katasztrófális. Eredetileg sokkal fejlettebb volt mint amit a Windows tudott, de valamelyik OS verziótól full kiherélték.
-
-
Sz4bolcs
senior tag
És angol ANSI billentyűzetet be tudok állítani úgy, hogy magyar ékezetes betűk legyenek, mikor lenyomom a gombokat?
-
Sz4bolcs
senior tag
Sziasztok!
Mac mini vásárlás előtt állok.
Hyperx alloy fps pro billentyűzetemet használva le kell mondanom a command gombról, vagy rá tudom tenni szoftveresen azt alt billentyűre mondjuk?
-
balzs79
csendes tag
-
válasz
Alex91
üzenetére
Ugy ugyonazt a skalazast allitod, mint amit Mac eseten is allitassz. Viszont Windowsban van lehetoseg csak a fontokat is novelni. A noveles merteketol fuggoen 1-2 app akar szet is eshet, viszont igy tenyleg csak a fontokat valtoztatod.
balazs79: Mondjuk lehet, hogy erdemes futni egy kort Macen a System Settings / Accessibility / Display / Text size resznel, bar nem tudom, hogy a fejlesztok ezt a propertyt mennyire veszik figyelembe, mert ez relative friss dolog (friss == Sonomaban jott).
-
válasz
balzs79
üzenetére
Ez "windowsos" monitor a DPI alapjan, viszont akkor kapod meg a Mac tervezett meretet, ha ugy tekered a skalazasos csuszkat, hogy 1440p-nek nezzen ki. Akkor megkapod azt, a kepet, amin minden akkora, amekkoranak terveztek a designerek. Ehhez a merethez kepest huzhatod ezutan jobbra/balra a csuszkat, ha te kisebb vagy nagyobb elemeket szeretnel. Az egesz feluletet egyben tudod meretezni, csak a fontokat kulon, nem.
-
-
balzs79
csendes tag
-
válasz
balzs79
üzenetére
Milyen monitorod van pontosan? Mert, a "4k" nem jelent semmit.
A 4k felbontasu kijelzon tokeletes kepet kell latnod 16:9/16:10 keparanyt feltetelezve 20"-22" meretu monitoron (itt lesz ugyanis retina), illetve 40"-44" meretben (itt lesz tokeletes nem retina). Minden mas meretben valamilyen skalazasra lesz szukseg, 27" meretben, pl. megfelelo alternativa az 5k szeru skalazas, azaz 1440p szeru, hi-dpi modon hasznalva. Az Apple 27"-es meretben 5k kijelzot alkalmaz a retina "elmenyhez".
-
balzs79
csendes tag
válasz
SharpSA
üzenetére
Köszi a választ, de akkor én rosszul fogalmaztam. A felület méret a problémám, de ahogy kutatom a netet nem vagyok ezzel egyedül. Fájdalom leírni, de amíg Windows 11-en 4K-n megmarad a szép nagy felület és a rendszer betűméretei is olvashatóak maradnak, addig a macOS-en a betűméretet csak a "felület" csökkentése mellett tudom növelni, így pedig hunyorogni kell rendesen, vagy fel kell áldoznom a 4K-hoz tartozó felület méretét. Ez így elég szar.
-
balzs79
csendes tag
Sziasztok! Ciki kérdés, de nem találom az egyszerű megoldást. FullHD-ról 4K monitorra váltottam, nagyon tetszik az extra méret, a felbontásból nem szeretnék engedni, de a betűméreteket rendszerszinten szeretném kicsit növelni. Hol tehetem ezt meg, ha nem akarom 3840*2160 felbontást feláldozni?
-
Forraszto
tag
Üdv! Elnézést ha visszatérő kérdés, próbáltam rákeresni de nem sikerült: honnan érdemes m4 mac minit rendelni? A sima elég, 16/256. Amik eszembe jutottak, az a isytle,/icenter/ és az apple oldala. 300k mindkét helyen, az apple oldalán meg 250k-t ír. Ez valós különbség, vagy még rakódik rá ez-az, és a végén ugyanott leszek? Van egyáltalán valami előnye ha ilyen istyle meg hasonló helyekről veszem, vagy az apple-től? Ha gar/szerviz kell oda is bevihetem nem?
-
válasz
MasterMark
üzenetére
Ezt gondoltam én is. Az is van beállítva, de valamiért angolul akar diktálni, bármit csinálok...
Most megjelent a nyelv választó ikon a mikrofon mellett aktív diktálásnál és engedte a "HU"-t választani, amit meg is jegyzet.
Köszönöm a segítséget

Új hozzászólás Aktív témák
- Vezetékes FEJhallgatók
- XPEnology
- Okos Otthon / Smart Home
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Esik a hóóó!!
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- További aktív témák...
- IZOMKOCKA - HP Z2 Mini G9 - i7 14700 - 32GB - 512GB nvme - Nvidia T1000 8GB
- -42% ÚJ Lenovo ThinkCentre M70s G5 SFF: i5 14500 14mag, 16GB RAM, 512GB NVMe SSD, ÚJ HU bill + egér
- Gamer PC-AMD Ryzen 5 7500X3D/ Asus RX 9060 XT 16GB/ B650M / DDR5 / Gen4 M.2 NVMe SSD - Garanciás
- IBM TS3100 Tape Library (3573-L2U), 1x IBM LTO Ultrium 4 FC 4Gb/s Tape Drive (95P5817)-without Tapes
- IBM TS3200 48-Slot Tape Library (45E1330), 2x LTO-4 FC Tape Drive (35P2510)
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4174, 94% Akkumulátor
- Samsung Galaxy XCover 5 / 4/64GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Bomba ár! HP Probook 440 G10 - i3-1315U I 16GB I 256SSD I 14" FHD I W11 I Cam I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

. A NAS szamara nem lathato hiba. A NAS nem blokk szinten, hanem file szinten "ajanlja ki" az eszkozt. Tehat, van a NAS-on kb 10ezer kis file, ami egyutt kiad egy disk imaget. Ezt a sok kis filet kezeli egyben a maced, mint egy blokk eszkozt, es ez lesz igy egy nagy disk image. Mivel van titkositas is, ezert itt jon a titkositasi reteg, aminek az eredmenye egy ujabb virtualisan letezo blokk eszkoz. Erre a virtualisan letezo blokk eszkozre lett letrehozva egy particios tabla, majd egy particio, vegul pedig ez a particio lett leformazva. Ami fel van ilyenkor mountolva, az ez a filerendszert tartalmazo particio. Felmountolt allapotban, van hozza cache a gepeden. Igy ha beleirsz valamit, az eloszor a cachebe irodik, majd ezutan megy vegig a teljes lancon es kapja meg vegul a NAS, hogy a x23123123.bbb nevu allomanyba, irja bele ezt a bytehalmazt. Tehat a NAS szamara, nem tud megserulni a filerensdzer, viszont ha lekapcsolod a halozatot, akkor ez a lanc valahol eltorik, es a vegso byteok nem fognak beleirodni a NAS-on levo fileokba. Ekkor serul a filerendszer. Most pedig a rutinscan olyan hibat talalt benne, amit nem tud javitani, ezert akarja formazni.

Mikorra erkezik?
).