Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

Sziasztok (ismét) :B

Továbbra is tanulási céllal: Ti milyen megoldást ajánlanátok egy mai pár felhasználós cég, iroda, stb. infrastruktúrájának a back-end-jéhez ? Nem szeretnék cloud-ozni, ehelyett inkább arra gondoltam, hogy valami Ubuntu Server Maas-os dolgot (Metal as a service) ki lehetne próbálni és ezen keresztül telepíteni és használatba venni az egyes szervereket.

Kérdés: irodai felhasználáshoz, tehát helyi levelezés, tűzfal, backup, kis adatbázis esetleg, ilyesmik, de semmi nagy hardcore cucc, milyen hardver ma a legjobb energiahatékonyság mutatójú ? Ami mondjuk még 100%-ban kompatibilis is az Ubuntuval és a rá teendő programokkal.

Hirtelen valami "élére állítva beteszek 10db Raspberry Pi-t egy 2 Unit-os házba" hülyeség villan homloklebenyembe, de nyilván szofisztikált megoldást keresek, amin megfelelő külső switch-el van load balancer / HA, automatikus provisioning (menet közben kihúzom a szék egyik lábát, a szék nem dől el, visszadugok egy új gépet, feltelepül és aktiválódik), ilyesmik.

Szóval valami szuperhatékony mini-motyó érdekelne, amihez nem kell nagy zümmögés, elvan a sarokban is egy viszonylag kevés négyzetméteren az egész motyó (mondjuk egyetlen egy derékig érő kisebb rack szekrényben) és kész, jónapot.

Vmi ARM lesz, vagy x86/64 ? Esetleg konkrét ajánlás ? Fogyasztás fontos, ne zabálja le a gatyánkat, teljesítmény nem: nem mining clustert tervezek :D hanem mint említettem, legyen egy Exchange(-alternatíva), squid, vpn szerver, storage szerver, ilyesmik, melyikre mennyi SATA SSD-t vagy HDD-t kötök.

Igen, lehetne az is, hogy mindössze 2-3 sokmagos, sok RAM-os, nagy storage-os vasat beállítok egy klassz VMWare alapú HA clusterbe és ezen virtualizálva minden istennyilát megoldok VM-eken, de most direkt nem ezt szeretném, hanem picike, kicsi, csendes, maximum kézmeleg (akár passzív is!) mini-kütyükön egy irtó energiahatékony, mégis a célnak szépen megfelelő kis setup-ot összehozni.

Tehát MAAS. De nekem az is jó, ha ezt a képzeletbeli 10db Raspberry Pi-t (vagy ekvivalens mini-alaplapot) egyetlen (!) classic álló számgépházba behegesztjük, 2 táp, 2 szünetmentes (ebből is valami alap, semmi nagy durr) és jónapot, mehet a sarokba és a villanyszámlára sincs gondunk, miközben egy mittomén, 100 fős céget kiszolgál a "géppark".

Remélem érthetően mondtam el. Inkább hardware jellegű a kérdésem, most itthon VirtualBox alatt szórakozok egy Ubuntu Server Maas Region Controller és Rack controller setup-al, meglátjuk, mi lesz belőle. :D

Vagy valami mini ITX ? Létezik olyan saccra 4-unit-os ház, amiben elfér mondjuk 10db Slim miniITX-es lapka (a megfelelő méretek betartásával) egymás mellett ? Vagy 10-20 Intel NUC alaplap, jó közel egymáshoz. Vagy valami Asus VivoMini miniPC jellegű pici alaplap (soDimm RAM-okkal) megoldás .. ?

Egyéb ötlet marha energiahatékony, olcsó, de várhatóan egész jó motyókra ilyen közepes-low computing power, energiahatékony célra ? :F
    :R

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés