Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#81251) csixy válasza #68216320 (#81246) üzenetére


csixy
addikt

Ha nem akarsz megkeseredni válassz hozzá egy gépet kb 4 giga RAMmal.
Nézd meg a Magyarch telepítőt vagy a CALAM arc telepítőt.

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#81252) Sonja válasza MostaPista (#81250) üzenetére


Sonja
veterán

Áhh, reggel balra nyúl ott is asszony, jobbra nyúl, ott is asszony! :D

#81249ubyegon2: Én pl. telefonról néztem az Arch wikit, miközben telepítettem. :)

[ Szerkesztve ]

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#81253) #68216320 válasza májkimiki (#81248) üzenetére


#68216320
törölt tag

Persze, lesz mellette a normál desktop gépem, amit most is használok. Arról nézem a doksikat és próbálkozom majd. Aztán előbb-utóbb egy saját doksit is össze tudok magamnak rakni. (Mindenről gyártok saját útmutatót magamnak, ez amolyan megszokás)
Gondolom az alap rendszer felrakása után kényelmes volna gyorsan egy OpenSSH-t feltennem és akkor már copy-zhatnám a parancsokat.

#81249 ubyegon2:
"...eleinte max szokatlan lesz meg fura a konzolos telepítés..."
Ugyan, dehogy lesz. Van itthon is egy szerverem és használok VPS-t is.
Pont az egyik ok amiért szeretem a Linox-ot az, hogy nem valami GUI konfigolja a rendszert a franc tudja hova mentett konfig fájlal (vagy isten ments a windows-os registry-be turkálással), hanem minden ott és úgy van, ahogy azt beírom és akarom.

#81251 csixy:
"Nézd meg a Magyarch telepítőt vagy a CALAM arc telepítőt."
Köszönöm, meglesz.

"Ha nem akarsz megkeseredni válassz hozzá egy gépet kb 4 giga RAMmal."
Mi a baj a választott géppel? Az csak hever a polcon, jó lenne azt használni, ha nincs vele különösebb gond.

[ Szerkesztve ]

(#81254) MostaPista válasza májkimiki (#81194) üzenetére


MostaPista
tag

A Google fordítós változat sem jobb

Ajanlom a deepl com-ra valo teljes atallast, messze jobb.

(#81255) ubyegon2 válasza Sonja (#81252) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Én pl. telefonról néztem az Arch wikit, miközben telepítettem.

Na jó, te nyertél! :D Azért a ma elhangzottak alapján besorolhatjuk a telókat is a másikgép kategóriába.

Anno amikor még ki akartam próbálni Arch-ot, mobilnetem sem volt, több üzleti notim se, csak egyetlen asztali gép. Ja és mielőtt azt mondod, hogy rátehettem volna azért telóra....talán akkoriban volt Defy-m, azelőtt még kisebb kijelzők voltak.

(#81253) PeachMan

No akkor meg nem értem ezt a felfokozott izgalmat nálad! ;]

(#81254) MostaPista

Igaz, fél éve én is azt használom googli translator helyett, napi szinten. Jobbnak tűnik.

(#81256) MostaPista

Az van, hogy egyszerű home user kb pont olyan könnyen használ egy desktop Linuxot, mint bármi mást. Aki meg nem egyszerű home user és sír, hogy jaj micsoda szívás....hát erre inkább nem mondanék semmit, ha én laikusként mindent meg tudtam eddig oldani, akkor talán informatikát tanult népeknek is sikerülhet. Persze 1bit kevés ide.

Egyébként ha valaki elakadt, például a PH-s Linuxos topikokban is kapott azért segítséget, persze ezt abban a formában nem mindenki képes elfogadni, ez is a Linux hibája, nyilván.

[ Szerkesztve ]

(#81256) MostaPista válasza ubyegon2 (#81237) üzenetére


MostaPista
tag

Persze, de van aki elhiszi, hogy valakinek felraknak egy Wint a gépére és életében először látja, az nem kell átmenjen ezen a folyamaton?

Perszehogynem, mert azon csak kattintgatni kell, es rengeteg ikon van, ha valami nem tetszik neki, akkor masikra kattint - foleg, ha megtalalja a passzianz ikont - es maris van boldogsag.
Ha meg nem, akkor uvolt egyet es a kozeleben valaki nevetve megadja a megoldast.

A sok buta linuxostol viszont csak azt kapja vissza, hogy RTM - par ujabb probalkozas utan RTFM - es meg angolul is kell tanulnia, plane, hogy nincsenek jo peldak a hasznalatra, csak a szaraz logika alapjan lehet elorelepni.
Szoval, eros a szelekcio.
En is itt kiszalltam, pa. ;)

(#81257) tordaitibi válasza májkimiki (#81241) üzenetére


tordaitibi
veterán

Pár éve azt mondta a pszichiáterem,
Tordai úr ami már nem megy arról sokat beszéljen, úgy könnyebbben túlteszi magát rajta.
És igaza volt... :D

(#81258) Sonja válasza ubyegon2 (#81255) üzenetére


Sonja
veterán

Na igen, én egy 6.9"-os telefonról néztem (Xiaomi Mi Max 3). :D Pedig itt volt mellettem a laptopom is. :B :))

Ha csalódni akarsz, bízz az emberekben!

(#81259) RJ45 válasza urandom0 (#81231) üzenetére


RJ45
junior tag

Van igazad (is). Májmiki elképzelte, amikor friss user először találkozik Linux-al. Én meg leírtam nekem milyen volt, mert én még emlékszem rá, nekem nem kell elképzelni.
Én úgy éreztem friss user-ként, hogy szándékosan voltam elgáncsolva, amikor a HDD-t akartam elolvasni az Ubuntuval.
Nézetvitám nincs arról, hogy ez user error volt e, mert hát persze, hogy az volt, hiszen a rendszer alkalmas rá. Csak arról van nézetvitám, hogy mi a praktikus. (A friss user-nek. Nekem.)
Attól még nekem praktikus maradhatna egy Linux telepítő iso, hogy netet akar maga alá és onnan letölt akár +200GB-ot, mert úgy is otthagyom a fenébe magának. Csinálja, tojok én rá mennyit tölt le, csak ég szerelme meg ne álljon mert, ha otthagyom és órák múlva, amikor visszajövök ott találom 41%-nál elakadva egy ostoba kérdéssel, hogy mittudomén melyik időzónát választom… eret vágok ilyenkor magamon. Értesz, ha végigmegy ma már,
amikor 500GB-nál kisebb HDD nincs is… kit érdekel mennyit tesz fel?

Szerintem lehetne egy szakértő mód és aki azt akarja, hogy kis méretű legyen válassza azt. Pláne ha cserébe normál telepítés után benne van minden és nem vagyok állandóan elgáncsolva azzal, hogy nekem kell „hozzáadni” terminálból, amire szükségem van.
Szívesen cukkolom itt a népet?
Nem, csak nem látom, hogy mire jó az, amikor pár bájtos vackok hiányoznak? Ebbe én nem tudok friss user-ként belelátni semmi pozitívat.
Ezzel nem az Ubuntut kritizálom, hanem a telepítőt. Hogy mennyi mindenre nem ready az az állapot, amit ready-nek értékel. Ettől még utána a Samba pl. nagyon tetszett friss user-ként. Azt is először láttam, de állati szimpi volt a cfg fájl belseje, átláthatósága, hogy minden ott van és megy és pipa, mert egyből látják a Win10-ek is a LAN-on a HDD tartalmát. Tök jó volt, imádtam. Ott nem volt az az érzésem, hogy szórakoznak velem, pedig azt is szamárvezetőkkel oldottam meg, mint minden kezdő user.

„Pisztolyt tartott valaki a fejedhez, hogy Clonezillát..?”
Itt van vitám veled. Mert a Clonezilla mellett az szerintem nem érv, hogy ha használom egymás után 20db gépen egy teremben, akkor attól függően mennyire ittam/szívtam el a rövid távú memóriámat ikszedik alkalommal már előre tudom melyik képernyő következik és azon hol, melyik részén van a lényegi kérdést tartalmazó sor és elkezdek vele ugyanúgy pörögni, mint bármi mással. Ez nem gyakorlat, hanem a „nem praktikus”-hoz való hozzászokás. Szerintem. Szerintem a gyakorlat az nem ezt jelenti. Itt van veled vitám. Szerintem a gyakorlat a logikájának a megértését jelenti. Igen, nagyon sok mindent tud és értem, hogy a pocsék, átláthatatlan menüje számodra nagyon beszédessé vált miután hozzászoktál.
A nézetvitám ott van, hogy az ne legyen princípium, hogy én hozzá akarok szokni ha Linuxos. „Megoldás jelent” tényből nem következik, hogy akkor nekem mindegy mennyi idő alatt. Nem mindegy. Az érvelésed alapján az elpocsékolt idő jelenti valahol a Linux „megtanulását”. Bocsánat, szerintem nem. Az elpocsékolt idő a hozzászokást jelenti a rosszhoz.
Tehát ha valami pazarolja az időmet, akkor azt csak azért, mert Linuxos nem tapsolom. A Clonezilla mindent tud, amire szükségem van. Írtam. Te meg írod, hogy sok mindent tud. Igen, egyetértünk és milyen a menüje? Beszédes? :) ...háhht ha egyszer egy menüről beszélünk ég szerelmére milyen lehet még? Beszédes. Az.
Meg sz@r. :DDD

Ettől még érdekelhet a Linux remélem. Picit úgy látom, mintha kezdenétek kiközösíteni emiatt, hogy nyíltan vállalom a véleményem. :B

(#81260) #68216320 válasza ubyegon2 (#81255) üzenetére


#68216320
törölt tag

Azért az Arch nem egy könnyű futam szerintem. Szóval jogos izgulnom. (vagy csak a sok kávé teszi...?) :D

(#81261) anorche1 válasza #68216320 (#81260) üzenetére


anorche1
őstag

Felesleges, gyerekjatek telepiteni, foleg ha wm helyett valami de -t raksz fel. Azok fuggosegkent felraknak mindent, ami neked kell. Feldobod az alaprendszert (base, base-devel, linux, linux-firmware), grub -ot (vagy systemd boot -ot) es DE -t (szertinem fuggnek a NetworkManager -tol, ha megsem, tedd fel azt is). Figyelj hogy a displaymanager es a networmanager szolgaltatasat engedelyezd.

"It never gets easier, you just go faster." Greg LeMond

(#81262) tordaitibi válasza RJ45 (#81259) üzenetére


tordaitibi
veterán

Kiközösítésről szó sincs.
Olyanokon lovagolsz amiken nem sok értelme van. Ha pl. egy Clonezilla olyan amilyen, úgy használható ahogyan van fapadosan, akkor úgy kell használni.
Vagy van féltucat full guis live szoftver ugyanezekkel a funkciókkal, akkor azokat kell használni ha jobban bejönnek.

Találkoztam csilivili biztonságtechnikai szoftverrel ami nehezen volt használható, olyan érzésem volt végig hogy akik megírták azok számtek zsenik DE az életbe nem dolgoztak ilyen szoftverrekkel adott helyzetekbe.
És dolgoztam olyannal is amit a tök primitívsége ellenére pofonegyszerűen és logikusan lehetett kezelni, kitűnően használható volt. Ez utóbbit olyanok írhatták akik napi szinten használtak ilyen programokat.

(#81263) ubyegon2 válasza #68216320 (#81260) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Azért az Arch nem egy könnyű futam szerintem.

Dehogynem, max elég időigényes végigmenni a millió parancssoron, de neked, aki már telepítettél sok Linuxot, menet közben fel fog tűnni, amikor választani kell opciók között. No ez az a rész, amin egy kezdő kb tuti elhasalna, mivel itt nincs telepítősegéd, így a perifériákat is manuálisan kell megadni, a hálózati hardver kiválasztása sem kezdőnek való. Etc...

Szóval jogos izgulnom.

Figyelj, én 5-6 éve szilveszteri maligánozás után elsején hajnalban kezdtem el, igaz volt valami terminalos telepítősegéd, EvolvEo vagy hasonló, de 2,5 óra alatt raktam fel és totál ki is tisztult a fejem ezalatt és minden működött. :D (kb annyival volt könnyebb, hogy nem konzolos, hanem terminalos vagy karakteres telepítősegéd volt, de mindent ki kellett itt is választani) Ja és az Arch vonalhoz azóta is tök hülye vagyok. Mármint a csomagkezelésre gondolok itt.

Ja és az Archwiki tényleg mindenre kiterjed, csak olvasni kell tudni benne. :K

Ez pedig Arch vonalon is fog működni, ne feledd!

(#81262) tordaitibi

Olyanokon lovagolsz amiken nem sok értelme van.

Valami blogból ismerős ez nekem! :DDD (ezt se hagyhattam ki, bocsi)

[ Szerkesztve ]

(#81264) Ueda válasza #68216320 (#81260) üzenetére


Ueda
senior tag

Lehet már ismered, a Magyar Linux Honlap csak az Arch-al foglalkozik. Nemrég megint voltak alap összefoglalók : https://magyarlinux.hu/arch-linux-alapok-2/
Csomagkezelés : https://magyarlinux.hu/arch-linux-csomagkezeles-alapok/

OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444

(#81265) #68216320 válasza Ueda (#81264) üzenetére


#68216320
törölt tag

Nem ismertem, köszönöm.
A hivatalos wiki-t kezdtem el olvasgatni. Nem is tudom találkoztam-e már ennyire részletes doksival. Ugyan nem értek még hozzá, de nekem nagyon sok és részletes infónak tűnik.

(#81266) PCProfessor válasza RJ45 (#81259) üzenetére


PCProfessor
aktív tag

Kezdőként alárírom időigényes persze. A telepítők meg hát, naa. Nem a legjobbak és gyakran eltérőek. Kiközösítésről szó nincs, viszont a linux világában nagyon gyakori az elitista útbaigazítás.

"Értesz, ha végigmegy ma már,
amikor 500GB-nál kisebb HDD nincs is… kit érdekel mennyit tesz fel?"

Sok embert érdekel mivel nincs ideje vagy net kapacitása. Az, hogy városban szimmetrikus gigabites nettel könnyen megoldható a tanyán nagyobb szenvedés lesz.

Ennyit meg annyit tud a kártya(bizonyíték nincs), benchmark meg a Marson! Ettől meg attól JOBB, NAGYOBB TELJESTMÉNYT HOZ. (c) Userbenchmarkot linkelő gyökér| Sír a fogyasztás miatt, mert 300W-t eszik a kártya miközben 20x akkora teljesíténye van mint 10 éve

(#81267) peterattila válasza #68216320 (#81246) üzenetére


peterattila
aktív tag

Nem tudom, mennyire akarod az elejéről kezdeni. Én [Ezt] ráengedtem egy 120 gigás ssd-re a gépemen próbaképp, kiválóan működik. Ha tanulni akarsz, akkor is jó. Szépen végignyálazod a scripteket, mire megérted, mit és miért csinál, már sokat tanulsz. Meg persze lehet faragni a kódon is. Sok sikert! Én csak felraktam és örültem, nincs most agyi kapacitásom erre, fásult vagyok :(

(#81268) ubyegon2 válasza peterattila (#81267) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szépen végignyálazod a scripteket, mire megérted, mit és miért csinál, már sokat tanulsz.

Szerintem tisztább megértéshez vezet, ha az Archwikin végigmenve felrakja a Pure Arch-ot konzolosan kollégánk. Jelenleg neki ez az, amire szüksége van. :K

(#81269) PCProfessor válasza peterattila (#81267) üzenetére


PCProfessor
aktív tag

Archfi is hasonlóan jól működött mikor ránéztem. Sőt, a svájci kopter is egy egyszerű guis arch installert mutatott be.

Ennyit meg annyit tud a kártya(bizonyíték nincs), benchmark meg a Marson! Ettől meg attól JOBB, NAGYOBB TELJESTMÉNYT HOZ. (c) Userbenchmarkot linkelő gyökér| Sír a fogyasztás miatt, mert 300W-t eszik a kártya miközben 20x akkora teljesíténye van mint 10 éve

(#81270) MostaPista válasza ubyegon2 (#81268) üzenetére


MostaPista
tag

Szerintem tisztább megértéshez vezet, ha ...

valahogy becserkesz, pisztolyt tart a fejedhez es kozli, hogy addig nem enged ki a szobabol, amig meg nem tanitasz neki mindent a linuxrol, amit tudsz? :Y

(#81271) MostaPista válasza tordaitibi (#81257) üzenetére


MostaPista
tag

Pár éve azt mondta a pszichiáterem,

Azota a pszichiatered is pszichiaterhez jar, vagy atallt linuxra?

(#81272) MostaPista válasza RJ45 (#81259) üzenetére


MostaPista
tag

Ez nem gyakorlat, hanem a „nem praktikus”-hoz való hozzászokás. Szerintem. Szerintem a gyakorlat az nem ezt jelenti. Itt van veled vitám. Szerintem a gyakorlat a logikájának a megértését jelenti.

Nekem ugy tunik, hogy ossze-vissza irogatsz anelkul, hogy a lenyeget latnad. :F

(Es persze olyannal allsz le vitazni, aki csakazertse irja le a lenyeget, mert az igazi linuxos mentalitas az ilyen. :)) )

Megirom neked a tutit:
A clonezillaval - es mas, hasonlo programmal - az a baj, hogy a legelejen arra kenyszerit, hogy valassz piros, kek es esetleg mas alternativa kozott, es utana mar csak azon belul bolyonghatsz, es nincs szabad valasztasod, mert az elso valasztasok utan kulonbozo csoveken belul lehet csak mozogni, amelyek anno bizonyos celfeladatokhoz jok voltak, de mar eljart felettuk az ido. Ma mar komplex megoldasok kellenek, es ahhoz tudni kellene atvaltani a kulonbozo csovek kozott.
Ezert olyan programot erdemes valasztani, amelyiknel a menuben bolyongas szabadon van vegig, azaz mindig lehet valasztani.
Uff.

(#81273) MostaPista válasza tordaitibi (#81262) üzenetére


MostaPista
tag

Olyanokon lovagolsz amiken nem sok értelme van.

Oooo, izeee, van mar Dakota Linux? :U

(#81274) urandom0 válasza MostaPista (#81272) üzenetére


urandom0
aktív tag

A clonezillaval - es mas, hasonlo programmal - az a baj, hogy a legelejen arra kenyszerit, hogy valassz piros, kek es esetleg mas alternativa kozott, es utana mar csak azon belul bolyonghatsz, es nincs szabad valasztasod, mert az elso valasztasok utan kulonbozo csoveken belul lehet csak mozogni, amelyek anno bizonyos celfeladatokhoz jok voltak, de mar eljart felettuk az ido.

De ez meg nem igaz, mert végig, az összes képernyőn ott a <cancel>, amivel vissza tudsz lépni. Egyébként ezek a "csövek" indokoltak, mert adott folyamat csak adott csövön haladhat tovább. Ha kiválasztod azt az elején mondjuk azt, hogy device-device, tehát közvetlenül eszközről eszközre klónozol, akkor nincs értelme olyan panelnek, ami az .img fájl helyét kéri be, mivel nem lesz .img fájl.
Vagy ha mondjuk hálózatra klónozol, akkor a következő logikus lépés az, hogy bekéri a hálózati útvonalat (és nem másik lemezt vagy .img fájlt helyét kéri be).
Egyszerűen csak értelemszerűen válaszolgatni kell arra, amit kérdez, nem kell előre-hátra gondolkodni, nem kell azt vizsgálgatni, hogy vajon mi lesz a következő lépés.

[ Szerkesztve ]

(#81275) mekker válasza #68216320 (#81265) üzenetére


mekker
őstag

Manjaro nem játszik?

Данное сообщение (материал) создано и (или) распространено иностранным средством массовой информации, выполняющим функции иностранного агента, и (или) российским юридическим лицом, выполняющим функции иностранного агента.

(#81276) rin33 válasza mekker (#81275) üzenetére


rin33
senior tag

Vagy Endeavour OS. Egy kezdőbarát Arch telepítő.

(#81277) urandom0 válasza RJ45 (#81259) üzenetére


urandom0
aktív tag

Nem vagy kiközösítve, bár én néha túl offenzív vagyok, ezt elismerem. Általában olyanokra beszélgetek Linuxról, akik - sokszor ok nékül - csak fikázni tudják, és hozzájuk kell ez az offenzivítás, és már hozzá vagyok szokva :D

Szerintem mindenki érezte már azt, amit te, ezzel nincs is gond. Csak szerintem te kicsit eltúlzod a dolgokat.
Most is, ahogy a telepítésről írsz. Az elején bekéri a billentyűzetkiosztást, az időzónát, a felhasználónevet/jelszót, és a partíciókiosztást, és utána automatikusan végigmegy, nem kérdez semmit. Az Ubuntu telepítője biztosan így működik, az Elementary OS is, a Fedora is, a Suse is, és a Manjaro is, ezek közül mindegyiket telepítettem az elmúlt 1-2 hónapban.
A Windows telepítője működik úgy, ahogy leírtad. Ott az elején van a partíciókiosztás, után egy hosszabb telepítési folyamat, és a végén kéri be a felhasználónevet, jelszót, MS fiókot, billentyűzetkiosztást, ezután következik 5 megválaszolandó kérdés, és utána még van egy pár perces folyamat, amikor tolja neked a szöveget, hogy "bízzon mindent ránk..." és közben dolgozik a háttérben.

Nem, csak nem látom, hogy mire jó az, amikor pár bájtos vackok hiányoznak? Ebbe én nem tudok friss user-ként belelátni semmi pozitívat.

Lehet, hogy igazad van, de még mindig nem árultad el, hogy mi hiányzott. Van egy olyan sejtésem, hogy valami smb1 támogatás lehetett a ludas, de ez csak sejtés.

Clonezilla mellett az szerintem nem érv, hogy ha használom egymás után 20db gépen egy teremben, akkor attól függően mennyire ittam/szívtam el a rövid távú memóriámat ikszedik alkalommal már előre tudom melyik képernyő következik és azon hol, melyik részén van a lényegi kérdést tartalmazó sor és elkezdek vele ugyanúgy pörögni, mint bármi mással. Ez nem gyakorlat, hanem a „nem praktikus”-hoz való hozzászokás.

De most mi a különbség eközött, meg aközött, hogy a Macriumban végig kell klikkelgetni azt a pár képernyőt? Ha megszokja az ember, nincs semmi különbség.

Igen, nagyon sok mindent tud és értem, hogy a pocsék, átláthatatlan menüje számodra nagyon beszédessé vált miután hozzászoktál.

Így néz ki a Clonezilla menüje:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a7/Clonezilla.png
https://szofthub.hu/wp-content/uploads/Clonezilla.jpg
https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/gw5PZKWsvQK2YTBdVhZMvE-970-80.png.webp

Ha a felső sorokat nem is olvasod el, akkor is látod, hogy "Save local disk as an image" ésatöbbi. Ennél beszédesedd menüt elképzelni sem tudok. Ehhez nem kell megszokás.

Az érvelésed alapján az elpocsékolt idő jelenti valahol a Linux „megtanulását”. Bocsánat, szerintem nem. Az elpocsékolt idő a hozzászokást jelenti a rosszhoz.

Mondd meg a repülőgéppilotának, hogy ne pocsékolja az idejét azzal, hogy megtanulja vezetni a repülőt. Csak tolja előre azt a kart, aztán induljunk már...
Vagy mondd meg az orvosnak, hogy ne pocsékolja az idejét azzal, hogy megtanulja az ultrahang működését, csak műtsön...
Érted az analógiát?

Azt nem állítom, hogy a Clonezilla a világ legintuitívabb programja, de ha ránézel a Macrium felületére, ott is csak el kell olvasni, amit kiír a képernyő, ki kell választani a lemezt, partíciókat, ... a GUI barátságosabb, de a folyamat lényegében ugyanaz.

Amúgy ha van 5-10 vagy több géped, ott már érdemes felállítani egy PXE szervert, hogy arról bootoljanak be a gépek, induljon el a Clonezilla és klónozza végig a gépeket hálózatról.

(#81278) cigam


cigam
félisten
LOGOUT blog

Hogyan lehet kijelölni melyik VGA-t használja a Linux? Alaplapi vagy Nvidia
közül hogyan választhatok?
Alapból az nvidia-t választja, de valami nem tetszik a drivernek, és nem mutatja a login ablakot. Csak egy fekete képernyőt az egérrel, majd egy idő után feladja a küzdelmet:

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#81279) lev258 válasza cigam (#81278) üzenetére


lev258
veterán

Ha a BIOS-ban nem állítható, akkor először feltenném a zárt Nvidia drivert, abban pedig beállítanám az alaplapit alapértelmezettnek.
Próbálj egy nomodeset-et.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#81280) cigam válasza lev258 (#81279) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

A nomodeset segít a live rendszeren, de mivel alapból Nvidia-val indul befagy, nincs igazán amit állítgatni tudnék. Ez egy róka fogta csukának tűnik.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#81281) Cyrin válasza cigam (#81280) üzenetére


Cyrin
addikt

Régebbi Nvidia driver-t tegyél fel, ami még müködött. Nemrég szüntette be az Nvidia egy csomó régi kártya támogatását, az új driverekkel már nem működnek.

[ Szerkesztve ]

(#81282) csixy válasza cigam (#81280) üzenetére


csixy
addikt

Ha a live induláskor fagy, akkor megkérdezném, hogy mi a kernel verziója benne és mi a wifi kártyád tipusa?

Kert, kütyük,munka,matek,morfondír...ennyi. Szóval ács nem vagyok, de nemrégiben sikerült faragnom egy mőködőképes fogpiszkálót.

(#81283) Ueda válasza #68216320 (#81265) üzenetére


Ueda
senior tag

Szintén mostani cikk : https://9to5linux.com/you-can-now-install-the-unityx-desktop-in-arch-linux-heres-how

OS : EndeavourOS KDE . . . . . . Parancs menü : https://pastebin.com/u/txt444

(#81284) lev258 válasza cigam (#81280) üzenetére


lev258
veterán

Ha előhívod a Grub-ot, tudsz nomodeset-et használni telepített rendszerrel is.
Egyébként melyik rendszerrel próbálkozol és milyen videókártya?

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#81285) RJ45 válasza urandom0 (#81277) üzenetére


RJ45
junior tag

Elengedném már, mert nem akarok „Linux hater”-nek látszani, aki a vita kedvéért vitázik. Csak mivel én hoztam szóba és rákérdeztél mi a különbség. Mondok egy gyakorlati helyzetet, ami miatt én ezt a szoftvert szeretem.
Van a gépben 3db sata HDD. Egyforma méretűek, ugyanattól a gyártótól. Az egyik teljes tartalmát felül szeretném írni egy független lemezképpel, a másik kettőn fontos adataim vannak. Bedugom az USB-s HDD-t, amin a lemezkép van. Melyik nyitóképernyőt szeretem látni?
A Macriumét, amin azonnal látom a számos többletinformációt a lemezekről, azonnal látom a rajtuk lévő partíciókat és (ha van) oprendszer annak típusát, a szabad helyet stb. és lent (ami nem látszik a képeden) van egy közvetlen elérésem a lemezekhez és tallózhatom is őket, ha netán még ezek alapján sem tudnám eldönteni melyik-melyik a hardveres típusazonosság miatt.
Mindennek előtte. Még semmihez hozzá sem értem, a programot még nem is használtam.
Információ értesz? Egyetlen képernyőről minden. Pontosan tudom mit, honnan és mire szeretnék. Ezt szeretem tudni, ha klónozok. Akkor is tudom, ha osztott a figyelmem és közben felhívnak és telefonálok és a szobában is beszélnek hozzám. Miért nem tudok „kiesni” közben? Mert végig látom. Erre mondom én, hogy praktikus.
Ehhez képest a Clonezilla nyitóképen mi van? Minden, ami fontos. Az, hogy free, meg csupa nagy betűvel ordítva, hogy ABSOLUTE NO WARRANTY, szóval „Hint!” Érted ezt meglátom és két út van:
1, „Linux hater –ultrafokozat”: Kijelentem, hogy a Clonezilla képernyőin van pár lényegi sor, amire egy teljes képernyőt viszont teljesen értelmetlen elpazarolni, így a képernyőinek 98%-a csak szemét és egy grafikus környezetszennyezés, ahogy kinéz és csak megköpködöm.
2, Linux hater --békevan: Nyelek egyet, kipróbálom. Aztán elmesélem, hogy használtam már Clonezillát és bevált. Meg tudtam vele oldani a problémám, de nem szerettem bele. Én a békét választottam.

PXE egyébként eszembe jutott már nekem is, de nekem 20db gép van egy teremben. Azt számolgattam, hogy 100Mbps sávszélen nem jön ki nekem a matek időben csak akkor, ha minden gépen ott van fizikailag a lemezkép és nem kell a hálózaton áttolni. De hogy ott legyen egy külön partíción minden végponton ahhoz azt előtte copy-val kellene odatenni újra, mert változik. Ez nekem nem éri így meg időben. Nekem úgy a leggyorsabb, ha 4-5db USB HDD-re megy a copy, a legújabb független lemezkép, és azokkal. Amíg az egyik gépen fut a klónozás, addig a többivel butulok fel USB-ről, így kb. 1-2 percenként van kész az egyik a 4-ből, esetleg 5-ből és dugom át az USB HDD-t belőle a következő közben már felbutult gépbe. Így fél óra alatt le tudok nyomni egy 20 gépes termet. Hogy 4 vagy 5 USB-s HDD kell hozzá az a lemezkép méretétől függ. Többnyire elég 4, ha nincs túl sok progi az oprendszer mellett. Az egyik terembe most lett gigabites switch, ott már meg lehetne nézni, hogy mondjuk éjjel. Csak tűzvédelmi szabályszegés lenne, mert az éjjeli áramtalanítást beleírta egy gyökér a szabályzatba, áram nélkül meg bajos bekapcsolni a gépeket. Emiatt még mindig nem próbáltam ki.

(#81286) baritz1995 válasza gregory91 (#81195) üzenetére


baritz1995
tag

Nem jön be semmi, inditás után egy intel boot agent felirat után csak annyit ír, hogy bootable device not found
az eladót inkább hagyjuk, annó kiderült hogy szétszedett, javított töltővel adta ami két hónap után tönkre ment, pillanatragasztóval volt összergasztva, amit addig nem vettem észre stb
eléggé fura az egész, de nem akarok visszamenőleg senkit szidni, a helyzet aZ, hogy most semmire nem jó a gép.
Bios update még hátra van, hátha az segít.
Illetve próbáltam try ubuntun keresztül boot repair toolal is, de az is hibát dob
a hiba kb ez:
Az eszköz uefi kompatibilis módban van, bios beállításokat EFI moódaba kell helyezni, majd újra lefuttatni a boot repair toolt.
De ezt nyilván nem tudom megtenni a jelszó miatt :W

[ Szerkesztve ]

(#81287) baritz1995 válasza CPT.Pirk (#81191) üzenetére


baritz1995
tag

Ehhez a módszerhez kellene a hp-tól egy smc.bin fájl
Ezzel kapcsoltaban még nem kerestem fel őket

(#81288) cigam válasza lev258 (#81284) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

Persze, de azért tettem bele a kártyát, hogy dolgozzanak a cuda magok. Próbáltam 11-es Debian-al, és 20.04.3-as Ubuntuval is, hátha más verziójú (régebbi) driver segít a gondon.
Live Ubuntuval megpróbáltam beizzítani az Nvidia driver-t, de nem jött össze:

Ez az egész teljesen új nekem, hiszen évekig laptopon próbáltam (meg egyszer iMac-en), de az is integrált VGA volt. Szóval a 2 VGA-s rendszer Nvidia-val számomra teljesen új, ismeretlen terep.

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#81289) baritz1995 válasza lev258 (#81193) üzenetére


baritz1995
tag

Ráhagytam mindent, de ha van valami tipp, ami segíthet, akkor újra kezdem manuálisan :)

(#81290) baritz1995 válasza gregory91 (#81195) üzenetére


baritz1995
tag

Sajnos a bios update is csak biosbol inditható ennél a gépnél ahogy néztem, ezért ez sem fog menni

(#81291) lev258 válasza cigam (#81288) üzenetére


lev258
veterán

Live alatt nincs értelme a zártnak, újraindítás után aktiválódna, de addigra elfelejti.
Pontosan mi volt a probléma a 20.04.3-mal? Hol akadt meg a dolog (a nomodeset alkalmazása után)? Telepített rendszerre gondolok.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#81292) lev258 válasza baritz1995 (#81289) üzenetére


lev258
veterán

A manuálisnál hogy néznek ki a partíciók? Tudsz képernyőképet csinálni, ha a kipróbálás módban indítod a telepítést.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#81293) PCProfessor válasza cigam (#81288) üzenetére


PCProfessor
aktív tag

Pop!_OS-re nézz rá. Ott alapból benne van a kapcsoló hybrid kártyákhoz. Jobb felül a hangerőszebályzó mellett.

Ennyit meg annyit tud a kártya(bizonyíték nincs), benchmark meg a Marson! Ettől meg attól JOBB, NAGYOBB TELJESTMÉNYT HOZ. (c) Userbenchmarkot linkelő gyökér| Sír a fogyasztás miatt, mert 300W-t eszik a kártya miközben 20x akkora teljesíténye van mint 10 éve

(#81294) cigam válasza lev258 (#81291) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

20.4.3 telepítésébe akadtam el, mert a telepytőt nomodeset-el indítva szépen működött a GUI, a telepítő is végigment, de az első boot-nál nem ad lehetőséget a menü módosítására, pedig bőszen nyomkodtam az F2-t, esc-et meg ami még eszembe jutott. Pillanatok alatt átdob grafikus módba, és ott belefagy. Még ctrl+alt+f1-el sem tudok konzolra lépni. az első fotón még debian-al sikerült gyorsabban átlépnem terminálba, minthogy belefagyott volna a gui-ba.
Már arra is gondoltam ,hogy hibás a kártya ha ennyire nem megy a dolog. Vagy az nvidia-val mindég ekkora sz..ás van?

PCProfessor
Köszi a tippet, már töltődik a pop-os_21.04_amd64_nvidia_10.iso, este kipróbálom.

[ Szerkesztve ]

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#81295) baritz1995 válasza lev258 (#81292) üzenetére


baritz1995
tag

Persze, küldöm
Gparted-ről kép megfelelő?
Vagy van valami prgram ami jobban mutatja?
Bocs a hülye kérdés miatt, nem ismerem a rendszert

[ Szerkesztve ]

(#81296) baritz1995 válasza baritz1995 (#81295) üzenetére


baritz1995
tag

Közben éretlmeztem a mondatot :D
telepítés közben, manuálisan....
hamarosan küldöm

(#81297) baritz1995 válasza baritz1995 (#81296) üzenetére


baritz1995
tag

Közben rendbe jött, nem tudom hogyan de kb 3 telpítés után és 20+ inditás után végre bejön az ubuntu kezdőképernyője és elérem a rendszert
fogalmam sincs mit csináltam másképp

(#81298) lev258 válasza cigam (#81294) üzenetére


lev258
veterán

A Grub-ot kell előcsalni. Ha ez megvan, akkor jöhet a nomodeset.
Esc-et nyomogasd. Biztosan működik, csak megfelelő időben kell elkezdeni.
21.04 Január-február körül megszűnik a támogatása.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#81299) cigam válasza lev258 (#81298) üzenetére


cigam
félisten
LOGOUT blog

A pop os már informatívabb volt:

Sajna hiába tettem fel a 390-est, ahogy ajánlotta, újraindítás után nem jutott el a login ablakig :(
Megnézem Windows alatt hogyan muzsikál....

Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews

(#81300) sh4d0w válasza cigam (#81294) üzenetére


sh4d0w
félisten
LOGOUT blog

Az nv driver Linux alatt tré, soha többet nv-t...

https://www.coreinfinity.tech

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.