Hirdetés

2024. május 22., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#80301) #68216320


#68216320
törölt tag

Sziasztok.

Ubuntu 20.04-et használok a jó öreg Unity felülettel. (tudom-tudom, de a gnome3 nem jött be)
Viszont az 1-2 megszokott nyügje mellett, most megjelent egy újabb. Konkrétan az Opera browser összeakad a "program listázóval". Sajnos nem tudom mi a pontos neve a launcher-nek, ami kilistázza a telepített programokat. Amikor fut a browser használhatatlanul akadozik a launcher. Eddig nem volt ilyen gond, valami újabb verzió lehet a probléma oka.
Egyértelműen csak Opera probléma (nem a chromium maga), mert Chrome esetében nincs ilyen gond. Mivel a browsert nem cserélném le, illetve nem is várhatom el, hogy a Unity miatt bármit javítsanak rajta, úgy döntöttem keresek valami újabb DE megoldást.

Ebben szeretném a segítségeteket kérni.
Tehát az alap egy Ubuntu 20.04 LTS, jövőre várhatóan 22.04 LTS. (merthogy kizárólag lts-t használnék). Erre szeretnék egy olyan felületet, ami megfelel az alábbi pár egyszerű paraméternek:
- felül egy TOP BAR megoldás, mint Gnome, Unity vagy akár macOS esetében (megszoktam így már nagyon, nem váltanék alsó taskbar-os megoldásra)
- oldalt egy indító+taskbar megoldás (ahogyan Unity vagy Gnome3 esetében)
- a programok listázásához egy ikonra kattintva megjelenne a választó
- nem tudom mi a neve a Unity-ban használatos "file browser"-nek, de azt használnám tovább
- window gombok bal oldalra áthelyezhetőek (bár gondolom ez nem probléma, gnome3 is megoldja)

Van a Unity-ban egy számomra nagyon tetszetős megoldás, ami a Gnome3-ban nincsen és jó volna továbbra is használni. Amikor megnyitok teljes ablakos módban egy programot, mondjuk a DoubleCommander-t, akkor program window felső része, amin az ablakot bezáró kis "x" ikon is van, nem a képernyőn lévő top-bar alatt jelenik meg, hanem a top-bar-ba integrálódik bele és így nem foglal egy felesleges sávot a képernyő magasságából.
[kép]

Tudnátok valami megoldást ajánlani a kívánt paraméterek ismeretében?
Akár külön-külön komponensek segítségével.
Emlékszem, hogy van valami macOS-szerű indító bar (a nevére nem emlékszem), gondolom azt például át lehetne tenni baloldalra.

Update:
Azt elfelejtettem írni, hogy nem szükséges valami "könnyű" megoldásnak lennie, persze azért erőforrás pazarló se legyen feleslegesen. Egy Ryzen 9/5900x CPU-n futna 32GB RAM, GTX 1660Ti társaságában. Illetve később egy laptopon, i7 9750H, 16GB, RTX2060 hardveren.

[ Szerkesztve ]

(#80302) I02S3F válasza #68216320 (#80301) üzenetére


I02S3F
őstag

Én a Mint Cinnamon-t javaslom vagy a KDE Neon-t. Utóbbival 90%-ban le tudod utánozni a Unity felületet.

(A fájl böngészős szempontot nem értettem! A unity menüjében belül található scope-okra gondolsz?)

(#80303) májkimiki válasza #68216320 (#80301) üzenetére


májkimiki
őstag

Megpróbálhatod a következőt, szerintem VBoxban.
Felraksz egy ElementaryOS 6-ot (latest Ubuntu LTS az alap), Pantheon desktop. Majd erre még teszel egy Cairo Dock-ot. Így kb.az lesz amit leírtál.
Én most EOS6-on vagyok és feldobtam a CD-ot, azért javaslom. Azért kellene VBoxban, hogy össze tudd rakni és ne kelljen feleslegesen telepíteni élesben.
EOS6-hoz még kell a PantheonTweak progi, Synaptic is.
Lőttem egy képernyőképet, alul és felül a Pantheon panelje és dock-ja. Oldalt meg a CairoDock látható.
[link]

(#80304) #68216320 válasza májkimiki (#80303) üzenetére


#68216320
törölt tag

Oh, igen a Cairo Dock-ra gondoltam, mint macOS-szerű indítóra.
Régebben próbálkoztam az elementaryOS-el, nem is emlékszem végül miért vetettem el.
Telepítést éles rendszeren csinálok, hogy minden esetleges apróbb hw miatti malőr érzékelhető legyen. Van erre ssd a gépben.
A Pantheon alsó dock-ja elrejthető gondolom, ugye?

A Deepin-el szemezgetek éppen. Erről van valami tapasztalatod esetleg?
Bár ha jól látom egyben van minden ezen. Vagyis a top-bar-ban lenne minden (indító, taskbar, óra, miegyéb)

[ Szerkesztve ]

(#80305) májkimiki válasza #68216320 (#80304) üzenetére


májkimiki
őstag

Deepin-t a hétvégén nézegettem, másik FT hozta fel. Azt is megnézheted, még lehet tetszeni is fog. Hosszú távú tapasztalatom nincs vele, de szépen össze van rakva.
Ha bármelyiket választod is, a telepítés végeztéig húzd le mindegyik lemezedet, ami nem kell. Csak a tesztelős ssd maradjon aktív.
Az EOS6-nak kicsit fura a telepítője, nem vészes. De el lehet kutyulni a dolgokat.
A Deepin meg saját megoldású backup partíciókat is csinál. Érdemes rábízni a telepítést teljesen és odaadni az egész lemezt.

(#80306) Sokimm válasza urandom0 (#80300) üzenetére


Sokimm
senior tag

Szuper, valami ilyesmire gondoltam.
A többieknek és neked válaszként:
Amikor egy winXP telepítőt beteszel egy AKÁRMILYEN vasba, akkor a driver telepítés régen csak a x64 x86 elválasztás után kompatibilis volt. Manapság már .net szükségletek is vannak win terén, de ennyi. Van egy akármilyen vasad (lehet holnap veszek egyet, nem tudni még mit), majd a gyártók oldaláról leszedem a driver-eket (ha van), ha meg nincs, és programokat akarok telepíteni (azt sem netről lerántós konzolos ablakból), akkor azok is legyenek meg offline.
Nincs hálózat, sose lesz, célgépekről beszélünk, biztonsági backup file-okkal (driver, software), egy esetleges HW tönkremenetel esetén, a kompatibilitást (azonos felhasználói felület, programok, driverek, amik már bizonyítottan mennek, nem bugosak) garantálhassam.
Ha az adott célkártya (PCI felületű IO port például) változna, mert az ipar azt igényli, akkor csak a driver-ét leszedem, pendrive-ra teszem egy akármilyen irodai gépről, és mehet a gyártósori linux-hoz a driver csomag a backup pendrive-ról. (ami még 1 példányban a szerveren is intraneten megvan raid es hdd-ken)

A lényeg, ahogy látjátok nincs se vas, se OS se revizió definiálva, nem hiába nem adtam meg semmit, viszont a netről való függőséget szeretném kikerülni. Egyszer leszedem, oké. De ha holnap bármilyen más LinuxbasedOS-t felteszek egy bármlyen más HW-re, a drivereim, programjaim legyenek meg offline.

(#80307) májkimiki válasza Sokimm (#80306) üzenetére


májkimiki
őstag

Amennyiben Debian/Ubuntu alapú CNC gépeid vannak, akkor igaz ez. Mármint az apt és .deb csomagok használata. Ha beesik egy .rpm-es disztrót használó gép. Ott ez nem fog működni. Vagyis az elv az igen, csak a megfelelő csomag formátum és telepítési parancsok hozzáigazításával.
Offline bármilyen linux alá be tudsz rakni bármilyen csomagot. Csak ismerned kell az adott disztró csomag kezelőjét és annak a parancsait.

(#80308) lev258 válasza Sokimm (#80306) üzenetére


lev258
veterán

Akkor, hogy te is tisztán láss.
Linux rendszereken a driverek többsége része a kernelnek, nincs mit telepíteni. Amennyiben olyan speciális célhardvered van, amihez külön driver szükséges, akkor vagy van hozzá olyan telepítő, amivel fel tudod varázsolni (ha egyáltalán írnak hozzá Linux-os drivert), vagy egész egyszerűen kernelt kell cserélni (vagy frissebb rendszert feltenni). Utóbbit nem tudod előre előkészíteni, hiszen először meg kell nézned, hogy melyik verzióba került be. A szoftverek pedig szintén rendelkeznek telepítőkkel, ilyen vagy olyan formában. Terminálos telepítés néha kényelmesebb, egyszerűbb számunkra, más esetben meg akkor kell, ha magadnak kell fordítanod valamit forráskódból.
Az az XP dolog akármilyen vasba egy illúzió egyébként. Sok esetben a telepítő már ott megakadt, hogy kell egy SATA driver a merevlemezhez. Másrészt ott van az a helyzet is, hogy x év után már nem lesz használható XP-s driver új hardverhez, frissebb rendszert kell feltenni, ha bírja a gép.
A netről való leválás, mint olyan, viszont teljes mértékben megoldható. Ha egy másik gépen le tudod vadászni, ami neked kell és átviszed pl. pendrive-on (még a kernel csere is kivitelezhető így).

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80309) májkimiki válasza #68216320 (#80304) üzenetére


májkimiki
őstag

A Deepin eléggé összeakad a Cairo-val. Nem szép, meg akad. Deepin-nek nincs külön dokja, csak a panelja. Amit le-fel, jobbra-balra tudsz pakolni.
Az EOS-t ajánlanám inkább.

(#80310) májkimiki válasza #68216320 (#80304) üzenetére


májkimiki
őstag

Amire még ránézhetsz az az Ubuntu Budgie [link] . Annak van felső panelje és alsó dockja (saját), meg további dokkokat adhatsz hozzá.

[ Szerkesztve ]

(#80311) Sokimm válasza lev258 (#80308) üzenetére


Sokimm
senior tag

Szuper, köszi a választ, akkor ennek megfelelően keresgélek a neten offline program és / vagy driver telepítő módszertanhoz leírást. :) (ha van ilyenetek, hálás lennék akár egy gyors listáért(stepbystep), akár egy linkért)

[ Szerkesztve ]

(#80312) I02S3F válasza Sokimm (#80311) üzenetére


I02S3F
őstag

Ez driver/disztró függő. Nincs általános recept. Konkrétan a cnc-hez használni kívánt driver telepítéséhez érdemes leírást keresni.

(#80313) tordaitibi válasza #68216320 (#80301) üzenetére


tordaitibi
veterán

Opera gondra reagálva.
Operáéknál mostanába nem stimmel valami, szerintem a fejlesztőrészlegen több pálinka fogy mint kellene :)
Nálam és a környékemen is több Linnuxon döglődik az Opera a legutolsó frissítés óta, valamint meghalt a H264 lejátszás is.
Én kerestem kb. 1 napig megoldásokat de nincs, ezért downgradeltem az Operát egy főverzióval előttire, majd letiltottam a frissítését.
Valamikor 1-2 hónap múlva érkezik az újabb főverzió upgrade, akkor majd engedem neki a frissítést.
78..... verzióra álltam vissza és minden tökéletes. Próbát nálad is megérne.

[ Szerkesztve ]

(#80314) #68216320 válasza tordaitibi (#80313) üzenetére


#68216320
törölt tag

Aha, akkor jól sejtettem, hogy az Opera lesz a probléma és nem egyéb komponensek. Köszi a megerősítést. Már teljesen gyalultam a régi rendszert, tehát zero előzménnyel megy majd fel az opera. Hogyan tudom a 78-as deb csomagot beszerezni?

#80309 májkimiki:
Feldobtam a Deepin-t, de a telepítő csak safe módban adott olvasható kimenetet. Az első boot alkalmával szétcsúszott képernyő fogad, olvashatatlan minden, gyakorlatilag a háttér boot zenén kívül semmit nem kaptam a telepítésből. Gyanítom valami xar vga driver lehet a probléma, bár a gtx1660ti kártya azért közel sem új cucc.
Szóval kipróbálni amit említettél nem tudom.
Amúgy nem kéne a telepítőben lenni valami nvidia drivernek? szerintem talán nincs is.
Legalábbis a "pool/main/n/" alatt nem látok ilyet.

(#80315) #68216320 válasza #68216320 (#80314) üzenetére


#68216320
törölt tag

Na, közben annyi, hogy a Deepin telepítőt nem kell safe módban indítanom, ha a grub-ba beírok egy "nouveau.modeset=0" paramétert a sor végére. Mondjuk ez sem egyszerű, mert minden karakterre 2-3másodpercet kell várni. De tudjuk be a régi kernel-nek.
Viszont a feltelepített rendszer grub-ját (EFI mód) képtelen vagyok boot közben elővarázsolni, hogy beírjam a paramétert, hogy legalább elinduljon és fel tudjak tenni egy nvidia csomagot.
Hogy a csudába lehet EFI indítással előhozni a boot menüt??

[ Szerkesztve ]

(#80316) lev258 válasza #68216320 (#80315) üzenetére


lev258
veterán

Mindegy, hogy EFI vagy nem. A normál viselkedés az, hogy amikor egyedüli rendszerként kerül fel, akkor rejtett módban működik a Grub. Azt hiszem, az Esc-et kell nyomogatni bekapcsolás után (régen a Shift-et kellett) és előjön.
Tanács a jövőre nézve: Nvidia kártya esetén mindig érdemes a nomodeset-et használni. Hosszú évek tapasztalata ez már.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80317) #68216320 válasza lev258 (#80316) üzenetére


#68216320
törölt tag

Hiába nyomkodtam nem jött elő a grub menü. Aztán kiderült, hogy amikor az alaplap bootselect-nél kiválasztom, hogy mi induljon, akkor a megszokott "Enter"-re valahogy továbblép a grub menün. Gondolom valahogy az "Enter" átmegy a grub menüre és mintha kiválasztottam volna az első pontot. Viszont egérrel kiválasztva a boot drive-ot bejön a menü. Hát, ez is egy érdekes tapasztalat volt.
Viszont megjegyzem az "Esc"-et. Igen, azt tudom, hogy solo rendszerként automatikusan rejve van. Nem emlékeztem régebben hogyan hoztam elő, mikor valami régebbi kernellel akartam bootolni. De akkor biztos ezzel.
Szóval a grub boot paraméter átírásával már kaptam képet és rendben fel is ment az nvidia driver. Most az OS-t nézegetem. Háááát, látványos ... viszont egyelőre nem vagyok meggyőzve. Mindegy, kicsit még próbálgatom aztán ugrom tovább az ElementaryOS-re. Hátha változott valamit vagy én változtam és most jóban leszünk :)

[ Szerkesztve ]

(#80318) Armagedown válasza CPT.Pirk (#80289) üzenetére


Armagedown
őstag

Telepitettem es ezt irja.
Egy regi gepben van, Athlon 7550 a proci, egy Geforce G210 es 4 GB ram tarsasagaban.

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#80319) tordaitibi válasza #68216320 (#80314) üzenetére


tordaitibi
veterán

[Régi Opera verziók]
Jelenleg a 79xxx főverzió fut, én a legutolsó 78xxx-et töltöttem le és a .deb fájlon kéttkatintással felül is írta azaz downgradelte az új verziót.
Azonnal megjelent a panelen hogy az Opera frissülne, ezt kikapcsoltam a tükör bejegyzésbe, kikommenteltem.
/etc/apt/sources.list.d/opera-stable.list
Majd vissza lesz kapcsolva.

(#80320) CPT.Pirk válasza Armagedown (#80318) üzenetére


CPT.Pirk
Jómunkásember

Ez a probléma: "Compositing: Basic"

Vagyis nem használ egyáltalán GPU-s gyorsítást a megjelenéshez. Ez mondjuk érdekes, mert elvileg alapértelmezetten aktív a webrenderer már pár Firefox verzió óta.

Amit itt írnak, azt csináld meg: https://wiki.archlinux.org/title/Firefox/Tweaks#Enable_WebRender_compositor

Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

(#80321) #68216320 válasza tordaitibi (#80319) üzenetére


#68216320
törölt tag

Köszi, közben megtaláltam én is.
Feldobom majd és kikapcsolom apt-ből.
De jelenleg töröltem a linux-ot a próbálgatos ssd-ről. Majd feldobok rá újra egy ubuntu20.04+unity kombót. Meglátjuk mi lesz az eredmény.

Más:
Hogyan lehet megmondani linux-on egy programnak (ha nincs saját paraméterezése erre), hogy melyik/mennyi thread-et használhat? Például handbrake x264. Nem szeretném 12 thread fölé engedni. (igazából már 8thread felett nem ideális a helyzet, de 12 még belefér)

[ Szerkesztve ]

(#80322) lev258 válasza CPT.Pirk (#80320) üzenetére


lev258
veterán

Nvidia GPU, nyílt driverrel, régebbi kernellel, ha jól látom. És Firefox ESR. Sok helyen lehet probléma.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80323) lev258 válasza #68216320 (#80321) üzenetére


lev258
veterán

A Handbrake-nek van erre valami beállítása az internet szerint. A programok jó része meg valószínűleg nem úgy van megírva, hogy többet is használjon. Általában a több process-re írt programokban ott a beállítás.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80324) #68216320 válasza lev258 (#80323) üzenetére


#68216320
törölt tag

Hm, én nem találtam még meg. Az FFmpeg-nek van, azt tudom, de a handbrake esetében nem találtam ilyet. De akkor keresgélek tovább.

(#80325) lev258 válasza #68216320 (#80324) üzenetére


lev258
veterán

Terminálos megoldást adnak rá: [link]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80326) #68216320 válasza lev258 (#80325) üzenetére


#68216320
törölt tag

Lehet én értelmezem rosszul, de mintha ez csak az effect-ekhez lenne használotos. Mint például a denoise. Magához az x264-hez nem.

(#80327) lev258 válasza #68216320 (#80326) üzenetére


lev258
veterán

Ez a handbrakecli saját opciója, bármire érvényes, amit vele csinálsz. Én így értelmezem.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80328) Armagedown válasza lev258 (#80322) üzenetére


Armagedown
őstag

A Brave böngészővel nincs ilyen gond, szóval tényleg a Firefoxal volt gond, bármit is állítottam rajta, lagolt

“If you don't read the newspaper, you're uninformed. If you read the newspaper, you're mis-informed.”

(#80329) #68216320 válasza lev258 (#80327) üzenetére


#68216320
törölt tag

Én most kipróbáltam (smt off, tehát 12 thread van) az alábbi egyszerű paraméterezéssel:
flatpak run fr.handbrake.HandBrakeCLI -i testvideo.mkv -o tv.mkv -e x264 -x threads=4
Ez így az összes szálat terhelni kezdte, legalábbis a htop szerint, nem pedig csak 4-et.

Storno. Lehet, hogy egyszerre 4 szálat használ csak ide-oda pakolgatja a magok között.

[ Szerkesztve ]

(#80330) lev258 válasza #68216320 (#80329) üzenetére


lev258
veterán

Egyébként flatpak esetén szerintem van egy rakás kapcsoló, amivel magát a sandbox környezetet tudod finomhangolni.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80331) #68216320 válasza lev258 (#80330) üzenetére


#68216320
törölt tag

Nem vágom ezt a flatpak-ot nagyon. mondjuk nem pontosan értem, hogy miért kellett sandbox egy video encoderhez. Nem lassít ez valamennyit a sebességen?
Vagy csak olyan, mint a docker mondjuk?

(#80332) lev258 válasza #68216320 (#80331) üzenetére


lev258
veterán

Te használod, nem én. A Handbrake-nek van rendes csomagja is.
Igen, lassít rajta, meg több erőforrást eszik.
Szerk.: Bocs. Úgy látom, a ppa-t nem frissítik egy ideje.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80333) #68216320 válasza lev258 (#80332) üzenetére


#68216320
törölt tag

Igen, pont az a bajom, hogy a ppa régi. Azóta változott benne pár dolog. Ezért raktam fel flatpak-ból. Felrakott magával még egy halom cuccot, szóval nem vagyok túl boldog. Főként a sebesség vesztés zavar.
Azt hiszem marad az ffmpeg. Gyorsabb és okosabb is igazából. Például handbrake a mai napig nem tud audio normalizálást. FFmpeg pedig 2 fajtát is tud.

(#80334) lev258 válasza #68216320 (#80333) üzenetére


lev258
veterán

Ha vállalkozó kedvű vagy, lefordíthatod magadnak forrásból.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80335) #68216320 válasza lev258 (#80334) üzenetére


#68216320
törölt tag

Próbáltam, de bukta van: [link]

(#80336) lev258 válasza #68216320 (#80335) üzenetére


lev258
veterán

Milyen rendszer ez?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80337) #68216320 válasza lev258 (#80336) üzenetére


#68216320
törölt tag

Ubuntu 20.04 (Unity-val, de gondolom az irreleváns)

(#80338) lev258 válasza #68216320 (#80337) üzenetére


lev258
veterán

Az azért furcsa, mert nálam a libc 2.31-0ubuntu9.3-nál tart. Fenn vannak a frissítések, HWE aktív?
sudo apt install libc6 libc6-dev
parancsra mit csinál?
Lehet nálam van valami ppa, még nem biztos.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80339) #68216320 válasza lev258 (#80338) üzenetére


#68216320
törölt tag

Szerintem aktív. Hol tudom megnézni?

$ sudo apt install linux-generic-hwe-20.04
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése       
Állapotinformációk olvasása... Kész
linux-generic-hwe-20.04 már a legújabb verzió (5.11.0.37.41~20.04.16).
0 frissített, 0 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
peachman@pm-desktop:~/HandBrake$ sudo apt install libc6 libc6-dev
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése       
Állapotinformációk olvasása... Kész
libc6 már a legújabb verzió (2.31-0ubuntu9.2).
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:
Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
 libc6-dev : Függ ettől: libc6 (= 2.31-0ubuntu9) de csak 2.31-0ubuntu9.2 telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.

(#80340) lev258 válasza #68216320 (#80339) üzenetére


lev258
veterán

Ha Synaptic-ból teszed fel, akkor van hibaüzenet?

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80341) #68216320 válasza lev258 (#80340) üzenetére


#68216320
törölt tag

Igen, van sajnos. [kép]

(#80342) lev258 válasza #68216320 (#80341) üzenetére


lev258
veterán

Valami nálad nem oké. Látszik, hogy a Synaptic-ban elérhető libc6 verziója nem egyezik a libc6-dev verziójával (az egyik 9, a másik 9.2 végű). Valami megborította a rendszert. Nem lehet, hogy a Unity ppa-ja bekavart?

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80343) #68216320 válasza lev258 (#80342) üzenetére


#68216320
törölt tag

De nem használtam hozzá külön ppa-t. Simán ubuntu-unity-desktop csomagot tettem fel.
Update: amúgy nem a magyar tükörszervert használom, hanem "archive.ubuntu.com/ubuntu/"-t az apt-ben.

[ Szerkesztve ]

(#80344) lev258 válasza #68216320 (#80343) üzenetére


lev258
veterán

Ez mit mond?
apt-cache showpkg libc6-dev|head
apt-cache showpkg libc6|head

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80345) #68216320 válasza lev258 (#80344) üzenetére


#68216320
törölt tag

peachman@pm-desktop:~$ apt-cache showpkg libc6-dev|head
Package: libc6-dev
Versions: 
2.31-0ubuntu9 (/var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_focal_main_binary-amd64_Packages)
 Description Language: 
                 File: /var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_focal_main_binary-amd64_Packages
                  MD5: 1bbdc717d9acdb44db940928d570e749
 Description Language: 
                 File: /var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_focal_main_binary-i386_Packages
                  MD5: 1bbdc717d9acdb44db940928d570e749
 Description Language: hu
peachman@pm-desktop:~$ apt-cache showpkg libc6|head
Package: libc6
Versions: 
2.31-0ubuntu9.2 (/var/lib/dpkg/status)
 Description Language: 
                 File: /var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_focal_main_binary-amd64_Packages
                  MD5: fc3001b0b90a1c8e6690b283a619d57f
 Description Language: 
                 File: /var/lib/apt/lists/archive.ubuntu.com_ubuntu_dists_focal_main_binary-i386_Packages
                  MD5: fc3001b0b90a1c8e6690b283a619d57f
 Description Language: hu

(#80346) lev258 válasza #68216320 (#80345) üzenetére


lev258
veterán

Látszólag rendben van, de a probléma ettől még ugyanaz. Nagyon furcsa. Én egyébként a magyar quantum szervert használom, de az angol fő szerverrel is jónak tűnik.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80347) #68216320 válasza lev258 (#80346) üzenetére


#68216320
törölt tag

Szóval a probléma a libc6-dev (ver9) és a libc6 (ver9.2) közötti különbség?
Nálad ez a két verzió megegyezik?

(#80348) lev258 válasza #68216320 (#80347) üzenetére


lev258
veterán

Igen, nálam egyeznek a verziók, méghozzá 9.3 mindkettő.
Ezek egymáshoz kapcsolódó csomagok, ezért panaszkodik, hogy más verzió érhető el.

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80349) lev258 válasza lev258 (#80348) üzenetére


lev258
veterán

Ha nem tévedek, volt valami gubanc az Ubuntu ISO-val. Nem tudom, melyiket használtad. Vagy próbálj más Ubuntu változatot (teljesen mindegy, melyikre teszed a Unity-t).

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#80350) #68216320 válasza lev258 (#80348) üzenetére


#68216320
törölt tag

Visszaálltam a magyar szerverre, de ugyanazok a verziok vannak fent. Szóval itt megakadtam. Azon hogy nálad miért jó és nálam miért nem.

Ezt használtam: "ubuntu-20.04.3-desktop-amd64.iso", délelőtt szedtem le innét.

Szóval akkor töröljem és tegyem fel mondjuk ... melyik distrot?
Vagy válasszak egy régebbi, mondjuk 20.04.2 verziót?

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.