Hirdetés

2024. június 15., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#81285) RJ45 válasza urandom0 (#81277) üzenetére


RJ45
junior tag

Elengedném már, mert nem akarok „Linux hater”-nek látszani, aki a vita kedvéért vitázik. Csak mivel én hoztam szóba és rákérdeztél mi a különbség. Mondok egy gyakorlati helyzetet, ami miatt én ezt a szoftvert szeretem.
Van a gépben 3db sata HDD. Egyforma méretűek, ugyanattól a gyártótól. Az egyik teljes tartalmát felül szeretném írni egy független lemezképpel, a másik kettőn fontos adataim vannak. Bedugom az USB-s HDD-t, amin a lemezkép van. Melyik nyitóképernyőt szeretem látni?
A Macriumét, amin azonnal látom a számos többletinformációt a lemezekről, azonnal látom a rajtuk lévő partíciókat és (ha van) oprendszer annak típusát, a szabad helyet stb. és lent (ami nem látszik a képeden) van egy közvetlen elérésem a lemezekhez és tallózhatom is őket, ha netán még ezek alapján sem tudnám eldönteni melyik-melyik a hardveres típusazonosság miatt.
Mindennek előtte. Még semmihez hozzá sem értem, a programot még nem is használtam.
Információ értesz? Egyetlen képernyőről minden. Pontosan tudom mit, honnan és mire szeretnék. Ezt szeretem tudni, ha klónozok. Akkor is tudom, ha osztott a figyelmem és közben felhívnak és telefonálok és a szobában is beszélnek hozzám. Miért nem tudok „kiesni” közben? Mert végig látom. Erre mondom én, hogy praktikus.
Ehhez képest a Clonezilla nyitóképen mi van? Minden, ami fontos. Az, hogy free, meg csupa nagy betűvel ordítva, hogy ABSOLUTE NO WARRANTY, szóval „Hint!” Érted ezt meglátom és két út van:
1, „Linux hater –ultrafokozat”: Kijelentem, hogy a Clonezilla képernyőin van pár lényegi sor, amire egy teljes képernyőt viszont teljesen értelmetlen elpazarolni, így a képernyőinek 98%-a csak szemét és egy grafikus környezetszennyezés, ahogy kinéz és csak megköpködöm.
2, Linux hater --békevan: Nyelek egyet, kipróbálom. Aztán elmesélem, hogy használtam már Clonezillát és bevált. Meg tudtam vele oldani a problémám, de nem szerettem bele. Én a békét választottam.

PXE egyébként eszembe jutott már nekem is, de nekem 20db gép van egy teremben. Azt számolgattam, hogy 100Mbps sávszélen nem jön ki nekem a matek időben csak akkor, ha minden gépen ott van fizikailag a lemezkép és nem kell a hálózaton áttolni. De hogy ott legyen egy külön partíción minden végponton ahhoz azt előtte copy-val kellene odatenni újra, mert változik. Ez nekem nem éri így meg időben. Nekem úgy a leggyorsabb, ha 4-5db USB HDD-re megy a copy, a legújabb független lemezkép, és azokkal. Amíg az egyik gépen fut a klónozás, addig a többivel butulok fel USB-ről, így kb. 1-2 percenként van kész az egyik a 4-ből, esetleg 5-ből és dugom át az USB HDD-t belőle a következő közben már felbutult gépbe. Így fél óra alatt le tudok nyomni egy 20 gépes termet. Hogy 4 vagy 5 USB-s HDD kell hozzá az a lemezkép méretétől függ. Többnyire elég 4, ha nincs túl sok progi az oprendszer mellett. Az egyik terembe most lett gigabites switch, ott már meg lehetne nézni, hogy mondjuk éjjel. Csak tűzvédelmi szabályszegés lenne, mert az éjjeli áramtalanítást beleírta egy gyökér a szabályzatba, áram nélkül meg bajos bekapcsolni a gépeket. Emiatt még mindig nem próbáltam ki.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.