Hirdetés

2024. június 14., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  DIGI internet (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2024-04-05 18:11:35

LOGOUT.hu

DIGI internet Gyakran Ismételt Kérdések
(Kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2024. február

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#58051) MadGame válasza Akelaus (#58011) üzenetére


MadGame
senior tag

Én már megkaptam a márciusit is, de semmi tájékoztató nem volt benne. Még csak a borítékon sem. Pedig a mellettünk lévő városrészekben, nem messze, már elkezdték kiépíteni. Úgy látszik itt kívülről haladnak befelé.

(#58052) Gejza1981 válasza bambano (#58047) üzenetére


Gejza1981
tag

"azt kiemelném, hogy nem átlagos itthoni internetet szeretnék"

akkor neked üzleti digi kell, vedd fel velük a kapcsolatot...

(#58053) Akelaus válasza MadGame (#58051) üzenetére


Akelaus
senior tag

Köszi! :R
Már azt hittem itt a nagy vitában elsiklott felette mindenki. Ma hazafelé direkt megnéztem a kábelt, az pont úgy van ahogy akkor amikor a szerelő azt mondta:" majd ha látok ott egy dobozt, és benne a fekete kábelt", szóval nem tudom mire ez a hírlevél, de ha elkészül szemben velem a felújítása az Üszi.-nek bemegyek és megkérdezem.

[ Szerkesztve ]

(#58054) bambano válasza LSL1337 (#58050) üzenetére


bambano
titán

"csak mert te úgy gonolod, attól még nem így van.": ebben látod igazad van.
nem azért van úgy, mert én úgy gondolom.

hanem azért van úgy, mert az eu tanácsa nem hallgat a fotelben ücsörgő júzerekre, és kiadta a 2015/2120-as rendeletét. lassan két éve alkalmazandó is.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#58055) Tompie válasza #29810560 (#58049) üzenetére


Tompie
őstag

Igen, valóban a nomadikus telefonról beszéltek, és mivel nem volt választási lehetőség, csak ezt vázolták akkor ez lesz és kész :) illetve csak a szoftveres megoldást mondták a telefonkészülékeset nem.
Gondolom ha akarok itthonra voip telefonkészüléket azt magamnak kell beszerezni ők nem biztosítanak?! Azért is csak a szoftveres megoldás jött szóba.
Köszönöm

(#58056) wwenigma válasza bambano (#58054) üzenetére


wwenigma
Jómunkásember

Szép írás de olyan ami nincs, nem választható illetve elolvastad a kapcsolódó ajánlást? Semmi kötelezvényt nem látok arra vonatkozólag hogy neked SFP-t kell biztosítaniuk, vagy a szabvanyos letesitestol eltérő módon megoldani a csatlakozásod az internetre...mellesleg azt nem találtam hogy mi hogy implementáltuk a jogrendszerünkbe...

[ Szerkesztve ]

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma

(#58057) bambano válasza wwenigma (#58056) üzenetére


bambano
titán

kevered a subthreadeket.

az egyikben az én itthoni csatlakozásomról van szó, én sem láttam eddig olyan hivatalos véleményt, ami engem biztatna, ebben nincs vita.

a másikban arról van szó, hogy itt kérdezte a kolléga, hogyha soha nem megy 360Mbps fölé a gigás netjén mérhető sebesség, akkor van-e lehetősége lépni. itt azt mondják, hogy nincs, én meg azt mondom, hogy van. itt azt mondják, hogy a garantált minimumra szerződik a digi, én meg azt mondom, hogy nem.

ez utóbbival kapcsolatban a korábbi helyzet az volt, hogy a szolgáltatónak minőségi célértéket kellett meghatároznia, amit önként vállal és teljesít, és ezt mérésekkel kell igazolnia. a feltétel az, hogy a mérések legalább 80%-ában meg kell legyen a célérték. ezt megnéztem, a digi ezügyben, szerintem, jogsértő, mert a célértéke alacsonyabb, mint a garantált sebessége (ászf C melléklet).

a fenti rendelethez találtam egy pptx-et, amit egy nmhh-s illetékes írt, abban is le van írva, hogy meg kell határozni, hogy mi a szolgáltatás szokásos sebessége, és azt milyen időszakban kell elérni.

"mellesleg azt nem találtam hogy mi hogy implementáltuk a jogrendszerünkbe...": magát a rendeletet sehogy, mert rendelet, tehát hatályos. a rendeletben előírt kötelezettségek elvégzése más kérdés, de azt gondolom, hogy a korábbi nmhh-s gyakorlat megfelelt a rendelet elvárásainak. volt régebben egy módszertani tájékoztató az nmhh webjén, amiben pontosan leírták a minőségtanúsítás lépéseit, de ezt azóta valamiért levették és nem is találtam meg.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#58058) viktorhu válasza bambano (#58054) üzenetére


viktorhu
veterán

Az alkalmazását meg ismered is, annyi állásfoglalás van, hogy vita esetén a szolgáltatónak kell bizonyítania, hogy a rendszer egyáltalán alkalmas technikailag a vállalt sávszélesség biztosítására, de nincs semmilyen előírás arról, hogy az idő mekkora részében kell biztosítani, csak a garantáltra van ilyen előírás.

Ezzel együtt a 300-as letöltési mérés szerintem is user error lesz, a valóságban biztos, hogy jóval nagyobb sávszélességet kap.

(#58059) leslieke válasza bambano (#58046) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Akkor a csengőt kapcsold ki! Kell még ötlet? :D

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#58060) bambano válasza viktorhu (#58058) üzenetére


bambano
titán

"vita esetén a szolgáltatónak kell bizonyítania": ez úgy működik, hogy a szolgáltatónak havi bontásban tesztelési ütemtervet kell készítenie, és az abban foglaltak szerint az előfizetői létszám százalékában arányosított mennyiségű sebességmérést el kell végeznie és dokumentálnia kell. ezen mérések eredményéből év végén (ami objektív okokból február) jegyzőkönyvet és minőségtanúsítási jelentést kell készíteni és feltölteni az nmhh-hoz.

tehát nem csak vita esetén kell bizonyítanod, ez a rendes ügymenet része. az év végét úgy kell érteni, hogy a teljes naptári év lezárultával van másfél hónapod a papírmunka elvégzésére, ezért februárban küldöd be a jelentést.

"Ezzel együtt a 300-as letöltési mérés szerintem is user error lesz": én nem mondtam, hogy user az error, de error. én azt mondom, hogy a napi lapály időszakban (tipikusan hajnali kettő és öt között) ha nem tudod érdemben kihajtani a hálózatot, akkor okod van a további ténykedésre. azt már nem prejudikálom előre, hogy saját házad táján vagy a szolgáltatóén. valószínűleg ebben a sorrendben.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#58061) #29810560 válasza Tompie (#58055) üzenetére


#29810560
törölt tag

"Gondolom ha akarok itthonra voip telefonkészüléket azt magamnak kell beszerezni ők nem biztosítanak?!"

Így igaz. Telefonkészülékről neked kell gondoskodnod (akár analóg, akár VoIP).
Egyébként a nomadikus (VoIP) telefonszolgáltatástól azért idegenkednek az emberek, mert nem ismerik.

(Az ajánlott Zoiper VoIP szoftver több platformon - op. rendszer alatt - működik és az alapverziója ingyenes.)

[ Szerkesztve ]

(#58062) Joe123 válasza #29810560 (#58061) üzenetére


Joe123
aktív tag

Nekem pár napja van nomadikus számom a diginél (szüleimnek is van digis száma - így olcsóbb a tv+net, azért fizettem csak elő, mert így ingyen beszélünk), androidos zoiperrel szoktam hívni őket, akár wifiről, akár telekomos 4G-ről tökéletes volt eddig a minősége.

(#58063) Joe123


Joe123
aktív tag

Egyébként újpest pozsonyi úti lakótelepen is most dobta be a digi azt a hálózatfejlesztős papírt, amiről feljebb már volt itt fotó. Eredetileg azt hiszem ez tv network-ös hálózat, azt vette meg a digi hálistennek amikor földbe álltak. Kérdeztem már a digit többször, hogy lehet-e már 100-nál nagyobbra váltani, de nem lehetett, úgyhogy most örültem ennek a papírnak mint majom a farkának.:D Remélem a 2018 nem decembert jelent.;)

Tőlem egy kínai delegáció is jöhet a ZTE cuccal, csak hozzák minél előbb.:)) (Már ha FTTH lesz.)

[ Szerkesztve ]

(#58064) DonMaster válasza wwenigma (#58056) üzenetére


DonMaster
addikt

az egyik legfontosabb ami nem szerepel benne, hogy kötelezö usereket felvenniük, mászoval ha valaki tolja a marharépáját , megmondják neki hogy technikai okokbol nem lehet bekötni és egyoldlaulag bontják a szerzödést kötbért nem számlázva, és akkor leeht okoskodni, hogy ilyen rendelet olyan rendelet meg iylen cucc olyan cucc, meg nekem ez kell meg az kell, aztán lehet menni az nmhh-hoz hogy a Digi nem kötbe mert technikai okokra hivatkozik és nekem amiatt nincsen netem . Majd jol kiröhögnek. Tudom nem neked cimezve, de a tiédet foyltatva.

Nem kötelez egy szolgáltatót sem semmilyen rendelet törvény hogy felvegyen az ügyfelei közé

[ Szerkesztve ]

LG V30-> Iphone 12 Pro Max

(#58065) leslieke válasza Joe123 (#58063) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

A december is közelebb van, mint a soha.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#58066) Tompie válasza Joe123 (#58062) üzenetére


Tompie
őstag

4G esetén mennyi forgalmat generál?
Van olyan beállítási lehetőség, hogy csak wifin működjön?

(#58067) bambano válasza DonMaster (#58064) üzenetére


bambano
titán

"Tudom nem neked cimezve, de a tiédet foyltatva.": úgy érted, a threadek közötti elkeveredést folytatva...

"Nem kötelez egy szolgáltatót sem semmilyen rendelet törvény hogy felvegyen az ügyfelei közé": egyébként meg de, kötelez.

Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis

(#58068) Tompie válasza #29810560 (#58061) üzenetére


Tompie
őstag

Igen, ez így van, még nem ismerik, köztük én se :B

(#58069) Márton


Márton
nagyúr

Kaptam a digiszámla mellé egy olyan papírt, hogy szeretnék a gigabitet minden ügyfelüknek elérhetővé tenni.
Ez mit jelent? Várható emelés, vagy csak aki elő is fizet rá?

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#58070) Joe123 válasza Tompie (#58066) üzenetére


Joe123
aktív tag

Be lehet állítani zoiperben, hogy milyen típusú hálózaton működjön (2G/3G/4G/Wifi), de androidban is le lehet korlátozni, hogy ne menjen ki mobilnetre.
Forgalmat nem mértem, 64/64 kbps aLaw kodek beállítását kéri a Digi (mással nem tudom megy-e), percenként 1MB körül lehet.

(#58071) #29810560 válasza Tompie (#58066) üzenetére


#29810560
törölt tag

"Van olyan beállítási lehetőség, hogy csak wifin működjön?"

Igen. A Zoiper-ben van ilyen beállítási lehetőség (WiFi/2G/3G/4G). (Bár azt nem tudom, hogy az ingyenesben van-e ilyen, mert nekem fizetős verzió van.)

"4G esetén mennyi forgalmat generál?"

Ezt még sosem néztem.

Párhuzamosan működik a GSM-el, mivel Internet (adat)kapcsolaton keresztül kommunikál SIP protokollon. Tehát az okostelefont használva lehet hívni/kezdeményezni hívást a GSM kapcsolaton (mobilon) a mobiltelefonszámon (20/30/70 ...) keresztül és az Internet (adat)kapcsolaton a nomadikus (21-es körzetszámú) telefonszámon keresztül.

[ Szerkesztve ]

(#58072) Joe123 válasza #29810560 (#58071) üzenetére


Joe123
aktív tag

Ingyenesben is állítható melyik hálózatot használja.

(#58073) leslieke válasza Márton (#58069) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Mindenkinek emelnek, akinél lehet vagy ahol kiépítik. Nem is lesz kisebb csomag.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#58074) Joe123 válasza leslieke (#58073) üzenetére


Joe123
aktív tag

Ez a legjobb verzió. Én annak idején feleslegesen maradtam vagy egy évig a 80 megás topnet-ben 4700-ért, amikor már volt diginet 100 2700-ért. Nem figyeltem, ők meg nem szóltak.

(#58075) leslieke válasza Joe123 (#58074) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Most meg 1000 van még olcsóbban.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#58076) DonMaster válasza bambano (#58067) üzenetére


DonMaster
addikt

nincs semiylen tred, neked cimeztem csak ezeket kiahgyta, egyébbként emg nagyon nem kötelez..
technikai okora hivatkozva nem kötelezhetöm hogy szolgáltason neked, pl: elfogy az oszlopon az optikai port hely,
oké ftth-s társasháznál nem ál ez igy de ott is megteheti valamely indokbol. semmi sem kötelezheti hogy szerzödjön valakivel. ahgoy tégedsem köt semmi hogy Digi-s maradj.
AMugy emg a nem de kötelez stb válaszokon kivül megy valami? irj már konkrét páldát ahol levan irva hoigy 1 szolgáltatot rendelet vagy törvéyn kötelezi Magyarországon hogy szolgáltason egy noname emernek aki csak ugy bemegy. iylen nincs.

És amugy is Digi bonthatna veled szerzödést mert Telefonközpontot üzemeltetsz mikor éászfben benen van hogy enm lehet ettöl fogva örülj hgoy ha gyorsabb netet kapsz mégha eszközel is.

[ Szerkesztve ]

LG V30-> Iphone 12 Pro Max

(#58077) WaterWave válasza E300TD (#58029) üzenetére


WaterWave
veterán

beletörne? jó vicc :DD

• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •

(#58078) WaterWave válasza Attila 1 (#57853) üzenetére


WaterWave
veterán

Megkaptam mai napon én is ezt a kis cetlit.. szóval újpesten drasztikus átalakulás várható... elvileg nyárra megoldják mindenhol

• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •

(#58079) Márton válasza leslieke (#58073) üzenetére


Márton
nagyúr

nálunk csak fttb van, egy utp-n jön a net+teló, tehát 100 megáig vagyok jó.
Várhatom, hogy kiépítik az ftth-t, vagy ingyen bekábeleznek még egy utp-t és emelnek? :U

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#58080) Tompie válasza Joe123 (#58070) üzenetére


Tompie
őstag

:R
Mr. Janó :R

(#58081) Joe123 válasza leslieke (#58075) üzenetére


Joe123
aktív tag

Igen, viszont ha FTTH-ra cserélnek, azt felhasználóként nem tudod nem észrevenni.:) Gondolom minden meglévő előfizetővel felveszik majd a kapcsolatot, hogy a meglévő 100-as net áráért akkor bekötnénk az optikát. Feltételezem FTTH területen megszűnik minden régi csomag, csak 1000-es FTTH lesz, mint fentebb logikusan ki lett fejtve, értelmetlen két hálózatot üzemeltetni egymás mellett.

(#58082) WaterWave válasza Joe123 (#58081) üzenetére


WaterWave
veterán

2o19 ben meg jöhet az 5gbit :DD

• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •

(#58083) LSL1337 válasza WaterWave (#58082) üzenetére


LSL1337
őstag

jah, mindenki örülne ha 5-6 ezerért jönne a multi gigabit net, aztán csak menne a pampogás, hogy 50-100ezres switch kellene, meg milyen 100+ dolláros kárya az asztali gépbe. laptopon marad minden a régi:D

(#58084) norba69 válasza #29810560 (#58061) üzenetére


norba69
senior tag

[link]

Én ezt használom zoiper helyett, a régi androidos mobilomat használom vezetékesnek wifiről, eddig bevált.
A zasszony imádja, ingyér szövegel a környékbeli digis rokonsággal.

[ Szerkesztve ]

(#58085) leslieke válasza Márton (#58079) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

FTTH lesz.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#58086) leslieke válasza Joe123 (#58081) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Vagy elfogadod a nagyobb netet vagy mész másik szolgáltatóhoz.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#58087) Márton válasza leslieke (#58085) üzenetére


Márton
nagyúr

dedurva :Y

Emlékszem, mikor meglátogattam a vidéken élő nagymamámat, azt mondta: "fiam, egy napon még emberek fogják pazarolni az idejüket arra, hogy elolvassák amit írsz"

(#58088) Brandynew válasza WaterWave (#58082) üzenetére


Brandynew
őstag

2019-ben még nem hiszem :D De amikor megindul a tömeges gyártása a 10 Gigabites SOHO eszközöknek, akkor biztosan lépni fog a Digi.

Most még 120 ezer Ft alatt nem nagyon van itthon 10 Gbps router (fixme), de szerintem kb. 3 év és megfizethetőek lesznek.

Gondolom, hogy ez idő alatt is fognak változtatni a csomagok sebességén, de lehet, hogy inkább a felfelé irányulón. 1-2 év és elkezdik beszerelni a 10GPON-okat, aztán lehet feltöltési sebességet duplázni. A Digi történetében nem volt olyan időszak, hogy éveken keresztül semmit nem változtattak a csomagok sebességén.

[ Szerkesztve ]

(#58089) WaterWave válasza Brandynew (#58088) üzenetére


WaterWave
veterán

Ezért írtam, hogy egy 3-5gbitet otthonra 2019-ben el tudok képzelni.. De majd meglátjuk... egyelőre intézzék el mindenhol az ftth-t

• PlayStation 5 • PSN: waterwave0122 • Thinkpad X1 Yoga • LG 48 OLED C1 • Samsung Galaxy S9+ • Tp Link AX6000 • Marantz SR8015 AV Receiver • Synology Nas 718+ 6GB • Klipsch R-28F 7.1.2 Dolby Atmos •

(#58090) Brandynew válasza WaterWave (#58089) üzenetére


Brandynew
őstag

Jövőre nem hiszem...

(#58091) Multibit válasza Brandynew (#58088) üzenetére


Multibit
veterán

Addigra be kell induljon a tömeges gyártása a nagy kapacitású és olcsó 10 Gbps sebességű háttértáraknak is, mert azok nélkül - otthoni környezetben - nem sok értelme lesz a 10 Gbps-nek ;]

[ Szerkesztve ]

(#58092) Joe123 válasza WaterWave (#58089) üzenetére


Joe123
aktív tag

Első gondolatom az volt, hogy a mindenhol azért talán nem valószínű, de aztán eszembe jutott, hogy ha az EU tényleg támogatja ezt komoly pénzekkel, akkor sok helyre eljuthat az optika. Szüleim falujában a T húzott ki mostanában kábeleket mindenfelé, gondolom nem rezet. Bár ők nem kaptak most ilyen cetlit a Digitől, mint én.

(#58093) Brandynew válasza Multibit (#58091) üzenetére


Brandynew
őstag

Az a kevésbé necces része. Most 65 ezer Ft egy 500 GB-os Samsung 960 EVO, amivel ki lehetne használni a 10 Gbps-ot. Szerintem reális esély van rá, hogy 3 év múlva 30 ezer Ft környékén lesz egy ilyen, abból kiindulva, hogy az 500 GB-os 850 EVO ára már lement 40 ezer Ft-ra. Na meg 10 Gigabites net még biztosan nem 3 év múlva lesz, de a 3-5 Gigabitre már látok esélyt, ahhoz meg egy 850 EVO szintű SSD is elég.

Ami kérdéses, az szerintem a 10 Gigabites SOHO eszközök ára. Az oké, hogy mi itt Magyarországon a Digi miatt a top 5-ben vagyunk világszinten netsebességben, de nem biztos, hogy a gyártóknak kifizetődő lesz az ilyen eszközök tömeges gyártása.

[ Szerkesztve ]

(#58094) Soma01 válasza Brandynew (#58093) üzenetére


Soma01
veterán

Az SSD sebessége rendben van, hogy bírja. De hogy jut be ilyen sebességel az adat a PC-be vagy más eszközbe? Olyan egyszerű és relatív olcsó eszközre vagy technológiára gondolok ami sokak számára elérhető, egyszerűen és olcsón beszerezhető, telepíthető.

Bocs, hogy megint reagálok a hozzászólásodra. Nem piszkálni akarlak! :)

(#58095) Multibit válasza Brandynew (#58093) üzenetére


Multibit
veterán

Évek óta szajkózzák, hogy majd zuhan az SSD-k ára. A mai SSD-k is drágák és kis kapacitásúak.
Nem véletlen volt részemről a felsorolás (olcsó, nagy kapacitású, 10 Gbps). Te lehetsz optimista, én kevésbé vagyok az. Nem vagyok róla meggyőződve, hogy 3 év múlva olcsó, több TB-s (HDD kiváltására!) SSD-k árasztanak el bennünket, 10 gigás hálózati kompatibilitással :( Nem is szólva azokról a notebookokról, amelyek ezeket a szupergyors SSD-ket kihajtják :N

(#58096) sfdrakex


sfdrakex
nagyúr

Srácok, mi szükség otthonra 5-10 gigabites netre? egy 500 as SSD-t 10 perc alatt telivágsz vele, és utána? Pakolod át folyamatosan 10 terrányi HDD-re a cuccot? Pár száz mbit 1 gigabit még esetleg kihasználható otthon, de akkor már online nézel 4K videót, mellette pedig még bőven torrentezel, nem beszélve arról, hogy még a manapság elérhető átlagos cuccokat is megfingatja a gigabit is torrenttel. Nagyon sokan meg 8-10+ éves gépeket használnak 100mbitet bírnak kezelni max.

Nobody is perfect, but I'm pretty fucking close!

(#58097) wwenigma válasza sfdrakex (#58096) üzenetére


wwenigma
Jómunkásember

A jelenlegi 4K UHD HDR videok mellett is az 500Mb pont elég (HDD-re is szépen jön 65MB/s-kel...), az 1Gb meg overkill. Egyébként egy mezei SSD elég a felett is...

Steam: http://bit.ly/1rRuf8p , Origin: wwenigma -- | -- Jiayu F1 / G3C / OT995 cuccok: http://bit.ly/1w44CI2 -- | -- ZTE V5 Red Bull -> http://bit.ly/1mgtfrd -- | -- Xiaomi RN3SE -> http://bit.ly/2r8DlV7 -- | -- Live Stream: twitch.tv/wwenigma

(#58098) TeeJay válasza Brandynew (#58093) üzenetére


TeeJay
félisten

lesz az 6-8év is mire jön 1gigabittől nagyobb net otthonra
10GPON is csak azért fog jönni ha jön mert a jelenlegi 1gigás csomagokat ha használják az userek akkor kevés lesz pár év múlva főleg ahol 32-es osztás van
és 10GPON esetén azt az 1gigabitet tudják majd simán szolgáltatni

mai napig vannak 100-as WAN-os routerek meg laptopok
gigabites LAN+WAN router 10-12körül indul (1043ND)
mikor lesz olyan hogy 50ezer alá bemegy egy 10gbit WAN+LAN portos router? kb. 8-10évig tuti nem
laptopokba még hamarabb is jöhet meg asztali PC alaplapra
vagy PCIe LAN kártyákra csak annyira drága lesz hogy elég lesz ott az 1gigabit mindenkinek hidd el :D
főleg úgy hogy ma már senki sem akar kábelt így wifiznek, ott meg jelenleg is milyen drága egy 4x4:4 MU-MIMO-s AC-s cucc ami még mindig nem viszi át az 1gigabitet sem... és mikor adnak 15ezertől többet átlag emberek routerre? na meg legtöbben min használják? 1antennás laptopon tableten vagy okostelefonon ami már simán limitálja még AC esetén is 200megabit alá a sebességüket :R

Telekomos 2gigás net is csak parasztvakításra jó mert csak két 1gigás gépen egyszerre tudod kihasználni
de ha GPON-on van akkor lehet nem lesz akkora kraft a 2,4gigabitből hogy tényleg legyen 2x1gigabitje egyidőben. 10GPON ONT-t meg még ők sem raktak ki ahol maga az ONT tudna 2LAN portot összefogni szóval hagyjuk egyelőre semmi értelme. vagyis csak az 500-as feltöltésnek van értelme belőle

de amúgy eddig szanaszét osztott FTTB-n voltatok, most jön fillérekért az FTTH ami vagy 10x több kapacitással rendelkezik, és már egyből 10gigabitet szeretnétek? :DDD
legyen már előbb meg az FTTH, lássuk meg gyakorlatban hogy bírja a mindenkinek 1000-es csomagot
és ahol kevés lesz csúcsidőben ott mit csinál majd vele a DIGI
aztán lehet elmélkedni tovább

van egy tippem hogy első körben nem is a GPON lesz majd a kevés hanem a területet ellátó OLT uplinkje és kitudja majd milyen sűrűn bővítik a terhelés hatására. lehet pl tojnak majd rá és csúcsidőben lesz lassulás éjszaka meg csutkán megy majd minden. ezt is megtehetik mivel lakossági net és nem a fix 1000megabit 0-24-ben felállás megy, szóval ha csúcsidőben csak 400-500lesz mindenkinek éjszaka meg 1000 arra sem lehet majd mit mondani :K

[ Szerkesztve ]

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#58099) Criton


Criton
veterán

Sziasztok!

Egy ASUS AC88U esetében mit kell beállítani, hogy a router ne bontsa minden 24 órában a kapcsolatot?

(#58100) Brandynew válasza Multibit (#58095) üzenetére


Brandynew
őstag

Nem zuhan az SSD-k ára? 2010-ben a legolcsóbb 64 GB-os SSD, negyed akkora sebesség mellett 50 ezer Ft-ba került.

2018-ban egy 500 GB-os SSD, ami 4 Gigabites írási sebességre is képes, 40 ezer Ft.

Ez 8 év alatt 9,7x-es árcsökkenés.

Útvonal

Fórumok  »  Hálózat, szolgáltatók  »  DIGI internet (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.