Hirdetés
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- SzDavid99: Barangolás egy ünnepi Nintendo-mekkává változott szöuli bevásárlóközpontban
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- lezso6: Nemzetközi újév visszaszámlátor alkoholistáknak
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Krumple: [Xpenology] DSM 7.3 telepítése proxmox 9 alatt - GUIval
-
LOGOUT
Ezt érdemes elolvasni: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Csupingo
veterán
válasz
King Unique
üzenetére
Azt hittem amd platformon nincs ilyen nem látható háttértár szívatás. Ez valami új dolog?
-
King Unique
titán
válasz
Csupingo
üzenetére
Ja de igen, viszont a lényeg attól még elvileg ugyanaz AMD-nél is, azaz vagy a BIOS-ban kell kikapcsolni (pl. AMD RAIDXpert2), vagy az annak megfelelő RAID drivert letölteni az alaplap hivatalos weboldaláról és betallózni a telepítésnél. Mert ugye az ilyen-olyan RAID miatt szokott driver kelleni, azt hiányolja a Windows 10/11 telepítője, nem magához az SSD-hez kell.
-
Csupingo
veterán
válasz
King Unique
üzenetére
Ez nem csak intel-nél van?
-
King Unique
titán
válasz
J.C.G.
üzenetére
Nem az SSD-hez kell driver, hanem a BIOS/UEFI menüben a bekapcsolt IRST / VMD miatt, lásd nemrég más esetét.
-
J.C.G.
aktív tag
Sziasztok!
A következő hibaüzenetet kapom a telepítés megkezdése után. Drivert nem látja a rendszer hiába teszem fel a pendrivera. Vagy csak nem találom meg?
A gép új és friss telepítés lesz.
Ryzen 5 8500g
Asus Prime B650M-K
Kingston Fury Beast 2x8 GB
500GB Kingston SSD M.2 NVMe NV2A segítségeteket előre is köszönöm. 🍻
Ui. A Windows a Microsoft oldalán keresztül töltöttem és készítettem el a felajánlott eszközzel.
Ui. 2. Várjunk.... Létezik olyan hogy a Kingston oldaláról kell egy drivert feltenni a pendrivera?
Ezt még nem próbáltam ki.
-
válasz
Doky586
üzenetére
Én most kipróbáltam: i5-10500, 16GB RAM, NVME SSD. 24H2 legfrissebb (24.08.27 21:30) verzió, bekapcsolt ESD tömörítéssel volt 75 perc. Ebből az első 6 perc volt a letöltés, az utolsó 25 perc az ESD tömörítés, itt szinte végig 100%-on volt mind a 12 proci szál, és 13.5 gigáig ment fel a RAM használat.
-
King Unique
titán
válasz
Busterftw
üzenetére
Az Insider Preview, nem a felhasználók többségének az általános kiadásra szánt verzió, az utóbbit a már linkelt weboldalról lehet / szokás letölteni, ami jelenleg a 23H2.
Tehát az előbbiek értelmében a jelenlegi hivatalos verzió a 23H2 és nem a 24H2, de ha valaki mindenáron 24H2-t akar telepíteni úgy, hogy még hivatalosan meg sem jelent standard verzióként, akkor ugye az is megoldható.
"Nem szoktam frissiteseket visszatartani."
1. Mármint arra értendő, hogy aktívan támogatott verzióra a Windows Update az új funkciófrissítést, az új verziót első körben csak választható frissítésként ajánlja fel, lásd pl. 21H2-re a 22H2-t. Vagyis még külön visszatartani sem feltétlen kell, mert a Windows Update sem telepíti automatikusan, amíg támogatott az adott verzió, max. csak a támogatás megszűnéséhez közeledve.
2. Egy-egy új Windows 11-verziónál az elején előfordulhatnak XY hardver- és szoftverkörnyezetben ilyen-olyan problémák, ezért sem feltétlen szerencsés mindig egyből nekiugrani a verziófrissítésnek, tapasztaltabb felhasználók ilyenkor inkább kivárnak vele és késleltetve telepítik a Windows Update-tel vagy manuálisan. Sőt, ha pl. komoly driveres / egyéb inkompatibilitási probléma van, akkor a "Safeguard Holds" átmenetileg eleve blokkolja az új funkciófrissítést.
3. A Windows Update-en a verziófrissítés egyébként csak akkor opció, ha maradéktalanul megfelel a PC a rendszerkövetelményeknek, ellenkező esetben nem fogja felajánlani az új verzióra frissítést és csak manuálisan trükközve lehet megoldani. -
gigabytman
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Nekem is gyanús volt ez a jelszó lejárati idő, nem emlékeztem ilyenre.
Köszönöm az infót.
-
Busterftw
nagyúr
válasz
King Unique
üzenetére
Az insider oldalan mar van a release preview elerheto. (epp le is jott az ISO)

Igy ertettem "letolteni a Microsofttol".
Talan 3 eve telepitettem utoljara a Windows 11-et, gondoltam ha telepitek tisztan akkor legyen az uj verzio, aztan ugy is frissul ra a 25H2.
Nem szoktam frissiteseket visszatartani. -
teptep
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
Akkor az én i3 procin azért izzott ennyire. Itt van a képmentés a műveletről. Látszik, hogy a 255. sorban ugyan azt kezdte el, mint a 121. sorban. És ekkor tartottam 60 percnél. Nem volt kedvem kivárni, hányszor csinálja meg ugyan azt. Így akkor az insider felületről leszedtem a 24H2 angol nyelvű verzióját. (Windows11_InsiderPreview_Client_x64_en-gb_26100.1150.iso) Párperc alatt lejött. Volt ott török meg szlovák, de magyar nyelvű verzió nem.
-
King Unique
titán
válasz
Busterftw
üzenetére
A 24H2 verzió hivatalosan még nem is lett kiadva a "nagyközönségnek", a Microsoft szoftverletöltő oldalán is 23H2 verzió van jelenleg. Vagyis alapesetben bőven jó az, ha most 23H2 verzió van letöltve és telepítve, majd az később frissítve 24H2 vagy egyéb újabb verzióra (pl. 25H2). + Ugye nem muszáj mindig azonnal frissíteni ha megjelenik egy-egy újabb verzió, pl. a Home és Pro kiadásoknál a 23H2 verzió 2025. november 11-ig támogatott, vagyis a 24H2 akár ki is hagyható és a támogatás lejárta után már 25H2-re lehet frissíteni, ha az megjelenik addigra.
Ha saját felelősségre mindenképpen 24H2 verzió letöltése és telepítési a cél, akkor letöltési forrásként marad jobb híján pl. az UUP dump.
-
King Unique
titán
válasz
gigabytman
üzenetére
Ez a Rufus által kreált telepítő és az ott bejelölt egyes opciók miatt van, mert alapesetben a Windows 11 telepítése és ott jelszó beállítása után nyilván nem jár az le X napon belül.
A jelszó lejáratának engedélyezése vagy letiltása a Windows 11 rendszerben
Beállítható, hogy a jelszó ne járjon le.
-
-
teptep
őstag
válasz
Doky586
üzenetére
Mire kell figyelni ennek az uupdump szolgáltatásnak a használatakor. Egy alkalommal próbálkoztam vele. 24H2 ISO fájlt akartam leszedni. 60 percig fújta ki a venti a forró levegőt a laposból. A kijelzőn az tűnt fel, hogy már másodszor írja ki, hogy "=== Adding Apps", és ugyan azt kezdte előről. Ekkor kilőttem. 3 mappából összesen vagy 250 ezer (!) fájlt kellett törölni. Amit meg nem engedet törölni újraindítás után sem, azt a speciális rendszerindítás parancssorából töröltem. És akkor megfogadtam, hogy soha többet uupdump...
-
válasz
Busterftw
üzenetére
És nem használnék se rufust se ventoy-t (főleg mert az már nem secureboot képes):
Windows telepítés UEFI gépre v2Arra pedig figyelj hogy a bitlocker be fog kapcsolni a C -n.
-
Geth
veterán
válasz
gigabytman
üzenetére
A helyi fiókhoz nem kell rufus.
Ez most mi, 1 hónapja telepített gépen változtassak jelszót?
Helyi fióknál azt hiszem by default 42 naponta jár le a jelszó érvényessége.És ha nem változtatom meg, akkor mi történik?
Tippre amikor lejár, nem fog tovább engedni, amíg meg nem változtatod.Vagy ez egy wines hülyeség, amit ki lehet kapcsolni?
Nagyon sok nem Windows rendszeren és környezetben is cserélni kell időnként a jelszót.
Kikapcsolható az érvényesség lejárat admin-ként indított cmd-ben is (a példában a parancs minden account-ra kikapcsolja):
NET ACCOUNTS /MAXPWAGE:UNLIMITED -
norba69
őstag
válasz
gigabytman
üzenetére
-
Busterftw
nagyúr
Sziasztok,
Windows 11-et akarom ujratelepiteni, gondoltam akkor mar felteszem a 24H2 tiszta telepitessel. Az vilagos, hogy Release Preview Channel-rol szedem le az ISO-t, de utana vissza tudom allitani "stable"-re magat a rendszert?
Vagy akkor downgrade-ni fog jelenlegi verziora?Esetleg vannak valami tippek-trukkok mit erdemes tiszta telepites utan beallitani?
Az English(World) modszert ismerem, hogy ne telepuljon bloatware.
-
gigabytman
tag
Egy új (1 hónapos) oprendszer nélkül vásárolt laptopra telepítettem windowst.
Vásárolt termékkulcs w11 pro rufus-sal kiírva. Azért rufus-sal, mert helyi fiókot akartam létrehozni. Jelszó be van állítva + ujjlenyomat olvasó is működik, de továbbra is helyi fiókról beszélünk. Rendben működik, de a képen látható módon jelszót akar változtatni velem, mert az x nap múlva lejár.
Ez most mi, 1 hónapja telepített gépen változtassak jelszót?
És ha nem változtatom meg, akkor mi történik? Úgy is ujjlenyomattal lépek be. Vagy ez egy wines hülyeség, amit ki lehet kapcsolni? -
teptep
őstag
Minták automatikus beküldése a potenciális veszélyforrásokkal kapcsolatosan. Turn on, oszt megnyugszik. Azt írja, hogy amennyiben vélhetően személyes adatot tartalmazna a minta, akkor majd kéri a hozzájárulásodat. Másik opció, hogy úgy hagyod és együtt élsz a felkiáltójellel. Szerintem nyugodtan be lehet kapcsolni.
-
tlac
nagyúr
ezzel lehet valamit kezdeni, hogy a sárga warning ne legyen ott?
nagyjából 1-2 hetente rámegyek, hogy dismiss, de mindig feljön
(nem akarom, hogy semmilyen fájlomat feltöltse)
-
King Unique
titán
válasz
ledgeri
üzenetére
A Microsoft szoftverletöltő oldaláról a direkt módon és az MCT-vel letölthető Windows 11 ISO nem teljesen ugyanaz, előbbi a nagyobb méretű és több indexet (kiadást) tartalmazó standard (
install.wim), míg az utóbbi a kisebb méretű ESD (install.esd) ISO.Mindkét letöltési módszernél eleve eredeti, microsoftos forrású Windows 11 ISO-fájl tölthető le, amelyeknél pont ezért nem különösebben téma a "hash", az inkább a 3rd party forrású (pl. torrentes) ISO-fájloknál szokott az lenni.
-
ledgeri
nagyúr
A weboldalról letölthető ISO, és a media creation tool-lal kreálható ISO "hash-re megeggyezik"? (pl English, US verzió)
-
blendész
tag
Nem kardinális probléma, de kíváncsi lennék a megfejtésre: akárhányszor megnyitok egy fotót a számítógépen, a photos.exe megpóbál csatlakozni a netre. (Nincs onedrive szinkronizálva, sem egyéb felhő backup beállítva.) Vajon mit szeretne minden egyes alkalommal online csinálni?
-
Bazsi747
aktív tag
válasz
King Unique
üzenetére
Csak a sima home verziót szeretném használni,nem akarom újra telepíteni a rendszert.
-
King Unique
titán
válasz
huliganboy
üzenetére
Akkor vélhetően nem Microsoft-fiókkal, hanem helyi fiókkal lett telepítve és használva a Windows 11, azért nincsen meg a BitLocker helyreállítási kulcs, ami már a felhasználó baja.
Ha 1x már telepítve és sikeresen aktiválva lett azon a laptopon a Windows 11 adott Home / Pro / egyéb kiadása digitális licenccel, akkor ugyanazon Home / Pro / egyéb kiadás újratelepítésénél nem kell a termékkulcsot újra megadni, mivel ilyenkor automatikusan aktiválódni fog a Windows 11 digitális licenccel, amit a telepítő is leír az aktiválásnál.
-
huliganboy
addikt
válasz
King Unique
üzenetére
Köszönöm!
Sajnos ezeken a lépéseken végig mentem. Sehol nincs mentve a kulcs!
De akkor újra húzom, bár nem tudom hivatalosan hogy fogom aktíválni!
-
King Unique
titán
válasz
huliganboy
üzenetére
Keresse meg a BitLocker helyreállítási kulcsot a Windows 11 rendszerben
Ha a rendszerkövetelménynek megfelelően Microsoft-fiókkal van használva a Windows 11, akkor bekapcsolt BitLocker meghajtótitkosításnál a Microsoft-fiókban megtalálható a helyreállítási kulcs.
A BitLocker által titkosított meghajtó szükség esetén törölhető és újratelepíthető rá a Windows 11, nem olyan mint a "HDD bios jelszó", ahol a jelszó hiányában alapesetben semmit nem lehet kezdeni a HDD-vel.
-
huliganboy
addikt
Sziasztok!
Van egy notebookom, amin szükségem volt usb-ről indítani linuxot. Mindeközben a windows bitlocker bakpacsolt, de természetesen a feloldó kulcsom sehol...
Ilyenkor maga az eszköz használható? Gondolok itt arra, hogy ha újra telepítem a windowst akkor újra működhet a rendszer vagy ez a fajta blokk ezt is meghíúsítja?
Köszönöm a válaszoka!
-
King Unique
titán
válasz
Bazsi747
üzenetére
Igen, ki lehet lépni az S módból és standard Home kiadásra váltani, amit a linkelt hozzászólásban lévő útmutatók szemléltetnek, lásd gépház, majd Mcrosoft Store.
"tudjak rá telepíteni mást is"
Mármint mi mást, nem Home kiadás használata a cél, amihez járt jogtiszta OEM licenc a laptophoz, hanem Pro kiadásé, amihez szintén van működő termékkulcs, jogtiszta licenc?
Ha Pro kiadás telepítése és használata a cél, akkor az is megoldható, amiről már szintén volt szó itt, lásd pl. a #12888 és #15178 számú hozzászólásokat.
Ha Home kiadás használata a cél, akkor viszont adott a már említett #14390 számú hozzászólásban lévő lehetőség, amihez nem kell újratelepíteni a Windows 11-et. -
teptep
őstag
válasz
Bazsi747
üzenetére
Bemásolom egy régi feljegyzésem:
A Windows 10 telepítése során ki lehet választani, hogy az operációs
rendszer melyik verzióját kívánjuk telepíteni. (Home, Home N, Pro,
Pro N...). OEM termékek esetén előfordulhat, hogy a gyártó az UEFI
BIOS-ban tárolja a licensz kulcsot. Ilyenkor a telepítő nem kínálja
fel a választást, hanem automatikusan az OEM verziót telepíti a
tárolt licensz kulccsal. (Az UEFI BIOS-ban tárolt licensz kulcs
megtekinthető például a NirSoft Produkey [kép] alkalmazással.)Az operációs rendszer választási menüt ki lehet kényszeríteni a
következő módon: A telepítő usb pendrájv "sources" mappájába be kell
másolni az "ei.cfg" konfigurációs fájlt az alábbi tartalommal:[Channel]
Retail -
Bazsi747
aktív tag
Sziasztok
Nemrégiben lett vásárolva új laptop,win 11 home s van rajt gyárilag.
Kiléphetek a S módból hogy tudjak rá telepíteni mást is? Azt tudom hogy vissza nem lehet majd.
köszönöm
-
Impair1980
aktív tag
Sziasztok!
Van 3 monitor és egy TV a VGA-ra kötve! Az lenne a kérdésem, hogy van egy automatikusan induló programom, ami minden indulásnál megnyílik! Azt szeretném, hogy ez a program a 3-as monitoron induljon el és ne a Fő monitoron ami alapértelmezettnek van beállítva!
Köszönöm a segítségetek!
-
Geth
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Ha nem akarsz egy valag driver-t belepakolni (ami érthető), akkor a 18-as és 20-as VMD-nek együtt van értelme? Nem néztem bele alaposan, de mintha a 20-as lefedné a 18-ast is DEV_ID-k alapján...
-
Egy kis segítség kellene!
Akik abban a cipőben járnak/jártak, hogy Intel chipset-s gépeken W10/11 telepítésekor be kellett adagolni valamelyik Intel Rapid driver-t (VMD, Optane, RAID stb), azoktól kérdezném, hogy az alább linkelt driverek egyike megoldotta-e a problémát, és ha nem, akkor milyen driver-t használtak? [link] | [link] | [link]Kérem, csak saját tapasztalattal rendelkezők válaszoljanak privátba, és akik tudják linkelni a "speciális" driver-t (gyári oldalról), mert egy saját készítésű WinPE-be kerülnének be, fontos, hogy valóban működő -akár gyártó specifikus verzió- legyen. A fentebb linkelt IRST-k mindenképp bekerülnek, de azért nem akarok egy valag driver-t belepakolni a WinPE-be.
Válaszokat -még1x: privátba- előre is köszönöm!

-
Tails111
aktív tag
-
hhenry
őstag
Sziasztok!
Ma vettem egy új laptopot, amikor telepíteném a Win11-et, nem lát egy partíciót sem...
Illesztőprogram nem található hiba üzenettel (Linux fut rajta alapból)
Valaki?
-
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Nos, köszönöm a javaslatokat, de ezek sajna nem jöttek be.
Még valami ötlet? -
válasz
poirot
üzenetére
Csináltam már, de nem segített. Most viszont először átállítottam másik alkalmazásra alapértelmezetten, majd vissza a megszokott programre és már látszódik rendesen.
Már néztem, hogy van kényszerített ikon nézet a miniatűrök helyett, de az meg nem volt benyomva. Szóval elvileg meglett a megoldás. Köszi!
#update: Nem, mégsem jó. Az újonnan létrehozott, letöltött fájlok ugyanúgy ikonnal jelennek meg.
-
zsoltip
őstag
Outlook asztali kliens, az adott account mellett megjelenít [ ]-ben egy számot. Mit ez? Eddig nem volt jelen...
-
AndrewTdi
addikt
Sziasztok!
Windows 11, intézőben voltak mappáim a gyors elérésben. most eltűntek és sehogy sem tudom visszahozni őket. ha egy mappát újra be szeretnék tenni gyors elérésbe, akkor ez fogad:
lemezhiba történt egy olvasási művelet soránMitől lehet ez?
-
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Hú, köszönöm!
Végig mentem a listán, most jöhet a tesztelés.. -
-
Sziasztok!
Hogyan lehet egy win11 -ben utánajárni, hogy milyen program vagy bármi veszi magának a bátorságot ahhoz, hogy egy éppen futó egész képernyős alkalmazást letegyen a tálcára.
És random történik, néha egész nap semmi, néha percenként leteszi..
Köszi! -
King Unique
titán
válasz
GoodSpeed
üzenetére
A TIny11 elvileg még a jobbik eset szokott lenni, azt úgy tudom nem "optimalizálják" olyan vadul széjjel, mint a Revi és társait.
De amúgy kb. elég is az ilyenekről ennyi, felesleges rá több karaktert pazarolni. Ha bővebben érdekel, akkor meg ugye vannak ott elérhetőségek és lehet kérdezni személyesen az alkotóktól, vagy akár kipróbálni ténylegesen, ha van rá felesleges 5 vagy a teljes csomagnál 10 db ezresed.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
King Unique
titán
Ha minden jól megy, akkor valóban nem feltétlen kell állandóan újratelepíteni a Windows 10/11-et.
Sőt, igazából 1x kell csak feltelepíteni a Windows 10/11-et az adott PC-re, azt beállítani és belakni, majd arról rendszermentést készíteni képfájlba, amit aztán X időnként megismételni, aktualizálni. Ha később gond lenne, akkor elég a mentésből visszaállítani a jól működő állapotot és nem kell a 0-ról újratelepíteni a rendszert. Ott viszont számíthat az, amit a #21729-ben leírtak, mert ha bele kell foglalni a mentésbe a haszontalan tartalmat (pl. letöltött vagy egyéb helyről a C-re másolt X 10 / 100 GB-nyi multimédia fájlok) is, akkor az nyilván jelentősen megnövelheti a képfájl méretét és ezáltal a mentés-visszaállítás idejét.
+ A megfelelő előkészületekkel vagy akár anélkül jelentős hardvermódosítás (pl. alaplapcsere, platformváltás) után is megtartható a jelenleg telepített Windows 10/11 és nem feltétlen kell újratelepíteni a 0-ról, valamint szükség esetén az újraaktiválás is megoldható. -
válasz
King Unique
üzenetére
Elsőnek az ugrott be, hogy valami Tiny11 marhaság lehet...
Revi:ReviOS milyen? Megbizhato vagy sem? (gyakorikerdesek.hu)Ne haragudj, de ugye csak azon akarsz szórakozni, hogy valami hülye (én) válaszol neked az ideje árán? Ez a félkegyelmű azzal kezdi szinte a videót, hogy ebben se tűzfal, se Defender, később meg követeli, hogy legyen jelszavazva a fiókod, mert az nagyon veszélyes ám ha nincsen... Mindezt egy éles, netre kötött gépnél, amin szerepelnek a pénzügyi adataid is ha szoktál online vásárolni.
A srácnak van egy Youtube csatornája, 1.500Ft-ért Vettem Processzort Minden Játékhoz!👀 (youtube.com) A leírásban reklámozta és csak lestem
Pontosítok: https://youtu.be/BPuv-S6ouEg?si=c8SVdLsONeSrqDGc&t=95
Itt szóban hívja fel rá a figyelmet, és akkor néztem, hogy mi a franc lehet, de leírásban sem részletezte. Optimalizált
Lehet Nlite-tal csonkolta 
+ 5 ezerért meg "Alaplaphoz kötött Aktivációs Licensz jár hozzá!" változat is van, de ugye ez nem éppen az a Windows 11 PRO FPP (Full Packaged Product) - Retail, Box, dobozos lehet mint ami neked van, meg ennyiért OEM és használt szoftverlicencet sem feltétlen árulnak reális áron és jogtiszta formában, vagyis sejthető hogy miféle lehet.

Az tuti!
-
boborján2
senior tag
Nálad így van,másnál meg máshogy.
Vannak kisérletezőbb kedvű felhasználók is, akik minden xart is telepítenek/törölnek ,teleszemetelik a rendszert,stb...
Sokan ,sokféle módon használják a gépet. Ha neked nem is,másnak nagyon hasznos lehet a külön partíció. +amit még leírtak , friss telepített rendszer ,konfigolva,belakva és lementve iso-ba.
Szóval hidd el,nagyon is van létjogosultsága a külön partíciónak.
-
King Unique
titán
"Ha a rendszert újra kell húzni, formazassal, mindennel, akkor az adataim megmaradnak."
Mármint ha a klasszikus tiszta telepítés, akkor igen, hasznos lehet, ha külön partíción vannak a cuccok, meg ha előtte nem lettek külön fizikai meghajtóra lementve.
Ha alaphelyzetbe állítás, akkor annál viszont van személyes fájlok megtartása opció is, ami megőrzi a C-n a felhasználói mappákban lévő fájlokat. -
King Unique
titán
válasz
GoodSpeed
üzenetére
Oda van írva: "8GB-os USB Drive, Optimalizált Windows 11 Pro alapú KingstechOS Telepítővel" - jelentsem ez bármit is.

Egyébként valószínűleg ReviOS és társai tákolmányokhoz hasonló lehet, mert "A rendszer nem fog működni ha Windows 11-et nem támogat a géped!" alapján nem a rendszerkövetelmények kiiktatására értendő az optimalizálás...+ 5 ezerért meg "Alaplaphoz kötött Aktivációs Licensz jár hozzá!" változat is van, de ugye ez nem éppen az a Windows 11 PRO FPP (Full Packaged Product) - Retail, Box, dobozos lehet mint ami neked van, meg ennyiért OEM és használt szoftverlicencet sem feltétlen árulnak reális áron és jogtiszta formában, vagyis sejthető hogy miféle lehet.

-
Semin
őstag
válasz
boborján2
üzenetére
dokumentumok/képek/videók/zene
Oké, nekem ezek felhőben vannak, így nem releváns.Mert pl. ha reinstallra van szükség
Reinstallom utoljára win7-el volt, nem hinném hogy a 10/11-et olyan gyakran kell újrahúzni. A komplett win10 korszakom megvolt reinstall nélkül.Nyilván érzékeny (munka) adatokat - már csak biztonsági szempontból is - érdemes külön tárolni de akkor már külső meghajtó a biztonságosabb, esetleg egy NAS.
-
vlevi
nagyúr
Nekem nemcsak külön particio van, van külön fizikai meghajtó.
Meg abban az időben, amikor az SSD drága volt, vettem 128G SSD-t a rendszernek, és 1TB HDD-t minden másnak.
Azóta is jól megvagyunk így, csak annyi történt, hogy a 128 helyett lett 256, és a terás HDD is SSD lett.
Ha a rendszert újra kell húzni, formazassal, mindennel, akkor az adataim megmaradnak.
Ja, és persze nem titkosítva... -
Pl. azért, mert vannak akik biztonsági mentést készítenek az OS-ről (és csak arról). Ha egyben van a partíció és az jól meg is van pakolva adattal az OS-n felül (pl. legyen 1,5TB a foglalt hely), akkor erről a 1,5 TB adatról kellene mentést készíteni.
Ha megvan osztva a rendszermeghajtó pl. egy 100GB-os OS partícióra, a maradék méret meg az adatoknak egy másik partíción, akkor csak a 100GB-os OS partícióról, az azon foglalt adatokról kell mentést készíteni, ami lényegesen rövidebb idő, meg a mentés mérete sem akkora... -
boborján2
senior tag
-
Mi a franc ez?
-
boborján2
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
Oké
Eszerint minkét megoldás egyformán jó.Így OFF
Én tovább lapoztam.... -
King Unique
titán
válasz
boborján2
üzenetére
"Elég csak egy google keresés a path kedd szavakra"
Annak, hogy az egyes kumulatív frissítések gondot okozhatnak a Windows 10/11-nél bizonyos hardver- és szoftverkörnyezetekben, vagyis korántsem feltétlen mindenhol és mindenkinél, annak mégis mi köze van a mostani dual boot témához, meg pláne hogy nyilván a 2 külön fizikai meghajtóra telepített Windows 10/11-et is érintheti a frissítési probléma?
Kb. semmi!
"Konkrét példával nem tudom épp alátámasztani,csak annyival ,hogy az elmúlt 30 év alatt ,elrontott win frisítéssel találkoztam néhányszor"
Nyilván nem, mert a leírtak alapján elég egyértelmű, hogy nem nagyon van ezzel nagy tapasztalatod, meg ha a dual boot esetleges problémái helyett folyamatosan csak az van hajtogatva, hogy az egyes frissítések gondot okozhatnak...
"de elrontott bios frissítéssel még egyszer sem"
Attól hogy te nem, még mások igen, lásd pl. BIOS frissítés után elhalálozott notebookok (főleg UEFI) topik.
"hogy a dualboot jobb mint amit én javasoltam"
Miért, 1 PC-n belül a 2 külön fizikai lemezre telepített Windows 10 és Windows 11 együttes használata talán nem dual boot? De, nyilván az, meg ebből is jól látszik az előbb leírtak...
Ez a "foggal körömmel véded a microsoftot" egyébként óriási tévedés, mert az egy szakmai topik, ahol a tények és az ismert információk alapján kell írogatni, ha kell akkor kijavítani vagy megcáfolni a pontatlan vagy téves állításokat, ha már ugye Windows szaktopik. Ez pedig a leírtak alapján esetedben nem igazán sikerült, én objektíven leírtam több dolgot és szempontot is, amire érdemi reakció és cáfolat nem nagyon érkezett, ennélfogva pedig nem nagyon van tovább miről diskurálni, az egyéni szubjektív vélemény pedig nyilván nem mérvadó az objektív tényekkel szemben.

-
boborján2
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
továbbra sem derült ki, hogy a dual boot megoldásnál milyen konkrét problémákat szokott okozni ha okoz, anélkül nem sokat ér.
Tudod ez olyan dolog hogy ha tudom hogy elesek ,akkor előtte leülök.
Mivel az a tény már jól bizonyított ,hogy a frissítésekkel nagyon sokszor zsákbamacskásat játszik a microsoft(nem csak magával a win rendszerrel kapcsolatban). Ezért én maradok az egy lemez/egy oprendszer felállásnál.
Elég csak egy google keresés a path kedd szavakra
Ha Te azt javasolod ,hogy ennek az ellenkezője a bevált módszer. Akkor legyen úgy ,nekem tök mind1 ki mit használ.
Csak kérlek ne akarj engem meggyőzni ,hogy a dualboot jobb mint amit én javasoltam. Győzd meg a kérdezőt ,elvégre neki kell a megoldás nem nekem.
Konkrét példával nem tudom épp alátámasztani,csak annyival ,hogy az elmúlt 30 év alatt ,elrontott win frisítéssel találkoztam néhányszor, de elrontott bios frissítéssel még egyszer sem
. Engem ez pont meggyőz hogy ha kell akkor a bios boot menüt használjam.Azt meg hogy a következő peccskedd majd a tálcát, az usb egeret,a nyomtatást,vagy a bootmenü el ..szását veszi célkeresztbe az a jövő zenéje,mert itt aztán bármi megtörténhet.
Én azt is megértem hogy Te foggal körömmel véded a microsoftot, de vannak tények/statisztikák amikkel egyszerűen nem lehet vitatkozni.
-
King Unique
titán
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
Arra már nemrég ment válasz másnak, aki utána a tapasztalatát is megosztotta.
-
CsengődiGeri
tag
válasz
King Unique
üzenetére
Köszönöm a választ. Az utolsó kérdésemre is válaszolnál? Hát ha mást is érdekel. Akár összefoglalóként is értelmezhető lenne.
Üdv. -
King Unique
titán
válasz
CsengődiGeri
üzenetére
Az "éles gépen" is gond nélkül használható normál esetben az egyazon meghajtóra telepített dual vagy trple boot megoldás, nálam több ilyen is van.
A biztonságos megoldás ott kezdődik, hogy a fontos fájlokról és a már feltelepített operációs rendszerekről is van mentés. Az hogy 2 külön fizikai lemezre vannak telepítve, az max. a részleges lemezhibák (ha maga a rendszermeghajtó, az SSD megy tönkre, meg ha a 2-ből csak 1) és a 2 Windows esetleges összeakadása (kikapcsolt Fast Startup mellett nem nagyon jellemző) ellen nyújthat védelmet, ellenben pl. egy ransomware ellen nem véd semmit, az egyik rendszerről és fizikai meghajtóról ugyanúgy átterjedhet a másikra ilyen felállásnál is, pont ezért kell folyamatosan menteni, menteni és menteni.
A legtöbb Linux kipróbálható telepítés nélkül is ún. live módban, ott is beállítható internetkapcsolat, stb. Vagyis ha csak pár kétes weboldal lecsekkolása vagy fájl megnyitása a cél, akkor arra bőven megteszi egy pendrive-ról bootolt live Linux is, nem feltétlen kell csak emiatt elhasználni egy másik SSD-t, meg ha az arra telepített Linux nincs is rendszeresen használva. -
CsengődiGeri
tag
Nekem a "proba" gépemen van W7-W10-W11 egy fizikai meghajtóra telepítve "tripla bootos " rendszerben DE az éles gépemen nem merném használni azon két külön fizikai meghajtón van W10 és W11 és a BIOS indító menüjéből választom ki mit akarok indítani. Szerintem ez a legbiztonságosabb megoldás. Van egy Linuxom is egy harmadik ssd-n de azt akkor rakom a reck-be ha rizikós helyeket akarok megnézni. Egyenlőre ez a felállás nekem elég biztonságot nyújt. Kíváncsi vagyok hozzáértők véleményére a fentiek szerinti használatról.
Bocsi még egy kérdés: Tehát ha egy fizikai meghajtón van 2 partíció a C és a D valamint további fizikai meghajtókon további partíciók E-F-G stb. akkor csak a C-t lesz titkosítva és a többi partíció tartalma továbbra is minden gond nélkül hozzáférhető akkor is ha a W11 fejre áll a titkosításával együtt?
Bocsi az előző rossz helyre ment .
Esetleg a tisztelt King Unique válaszol. -
CsengődiGeri
tag
válasz
boborján2
üzenetére
Nekem a "proba" gépemen van W7-W10-W11 egy fizikai meghajtóra telepítve "tripla bootos " rendszerben DE az éles gépemen nem merném használni azon két külön fizikai meghajtón van W10 és W11 és a BIOS indító menüjéből választom ki mit akarok indítani. Szerintem ez a legbiztonságosabb megoldás. Van egy Linuxom is egy harmadik ssd-n de azt akkor rakom a reck-be ha rizikós helyeket akarok megnézni. Egyenlőre ez a felállás nekem elég biztonságot nyújt. Kíváncsi vagyok hozzáértők véleményére a fentiek szerinti használatról.
Bocsi még egy kérdés: Tehát ha egy fizikai meghajtón van 2 partíció a C és a D valamint további fizikai meghajtókon további partíciók E-F-G stb. akkor csak a C-t lesz titkosítva és a többi partíció tartalma továbbra is minden gond nélkül hozzáférhető akkor is ha a W11 fejre áll a titkosításával együtt? -
vlevi
nagyúr
válasz
Doky586
üzenetére
"Telepítés után önállóan letitkosította a C meghajtót. A többit nem."
Akkómegminek?
Rendszermeghajón csak a rendszert, és kötelező tartozékait érdemes tárolni, a többit másik megajtón, de legalább másik partición.
magyarul pont jó, hogy a c:\windows és a c:\program files az titkosítva van, de a terás onedrive-om a d:\limlom\enyém könyvtárra van leszinkoronálzva, titkosítatlanul.
És ezt most kb. komolyan kérdezem.
Ez csak azoknak jó (és főként azok copnak majd vele), akiknek még 2TB-os HDD van a gépben, egyben particionálva. -
King Unique
titán
válasz
boborján2
üzenetére
Csakhogy ez továbbra sem igazán kielégítő válasz, hanem az előzőek ismétlése. Meg akkor tehát gyakorlati tapasztalat nem sok lehet ezzel.
A "kerüljük el a windows megoldását" egyrészt azért érdekes, mert a szeparált telepítésnél is ugyanúgy a Windows saját rendszerbetöltője van használva a BIOS boot menüből történő kiválasztás és indítás után a Windows 10/11 tényleges indításához. Másrészt ha annyira el kellene kerülni, akkor ennyi erővel Windows Boot Managert egyáltalán nem is kellene használni, hanem eleve mást helyette, ami nyilván megint túlzás.
A "melyik frissítés milyen jóságot hoz(hat) magával" továbbra sem derült ki, hogy a dual boot megoldásnál milyen konkrét problémákat szokott okozni ha okoz, anélkül nem sokat ér. Másrészt ha gondot okoz egy frissítés, akkor az ugyanúgy gondot okozhat az adott Windowsnál akkor is, ha az külön fizikai meghajtóra van telepítve.
A "BIOS boot menüje egyetlen gombnyomásra" meg max a gyorsmenü, ellenben a teljes boot menü nyilván több. + Ha be van kapcsolva a Windowsnál a Fast Startup és / vagy a BIOS-ban a Fast Boot (Ultra Fast), akkor alapesetben egyből a Windows 10/11 fog indulni és nem lehet előtte a BIOS boot menübe belépni, ellenben a Windows rendszerbetöltője nyilván ilyenkor is ott lesz és ki lehet választani melyik Windowst akarjuk indítani. -
válasz
King Unique
üzenetére
Köszönöm. Ki is próbáltam HOME verzióval:
[kép] Telepítés után önállóan letitkosította a C meghajtót. A többit nem. (Azt pro wtg-vel meg lehet oldani így kiegészítik egymást). Aki akarja kikapcsolhatja. Én elégedett vagyok vele hogy így megoldották. Utána kivéve a gépből usb portra téve W10 alatt a lekérdezett recoveri kulcsal el tudom érni a tartalmát.
-
boborján2
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
A válasz egyszerű.
Ha van más értelmes megoldás ami stabilan működik, márpedig az alaplap BIOS boot menüje egyetlen gombnyomásra épp ilyen. Akkor biztos ami biztos alapon , kerüljük el a windows megoldását.
Igen , tudom, sok helyen sok éve működik hibátlanul.
De mivel microsoftról beszélünk , ezért itt semmire nincs garancia. Sosem tudni melyik frissítés milyen jóságot hoz(hat) magával.A kollága meg természetesen azt használja ami neki tetszik.
-
cigam
titán
válasz
Feri1977
üzenetére
Ha nem ragaszkodsz a Windows beépített megoldásához, használhatsz boot manager programot.
-
King Unique
titán
válasz
boborján2
üzenetére
Ez a "nem ajánlom" amúgy gyakorlati tapasztalat?
Csak mert nálam évek óta működik gond nélkül több ilyen Windows 10 & Windows 11 "dual boot", sőt van ahol még Linux is van egyazon fizikai meghajtón "triple boot" megoldással.
Ez a "jól sikerült" frissítéssel keresztül húzza bármikor" nem világos pontosan hogyan, amikor ha pl. egyik Windowsnál netán gondot okoz egy frissítés, attól még a másik amelyiket az nem érinti, ugyanúgy indulni és működni fog akkor is, ha egyazon fizikai meghajtóra vannak telepítve. Vagy másképpen megközelítve, ha egy adott frissítés szélsőséges esetben pl. rendszerindítási problémát vagy BSOD-ot okozhat, akkor az ellen nem nyújt védelmet az, hogy másik fizikai lemezre van telepítve a Windows.
Az eltávolítás meg amúgy nem nagy kunszt, elég a már nem használt Windows partícióját és indítóbejegyzését törölni.
-
King Unique
titán
válasz
Feri1977
üzenetére
• Dual Boot Windows 11 with Windows 10
• Kettős rendszerindítású Windows 11 Windows 10 rendszerrel
• Ha arra a C meghajtóra lesz telepítve a Windows 11, amin jelenleg a Windows 10 van, akkor az nem Windows 10 & Windows 11 dual boot lesz, hanem a Windows 10 felülírása Windows 11-gyel
• A Windows 10 & Windows 11 dual boothoz értelemszerűen másik partícióra kell telepíteni a Windows 11-et, ahol nem kell meglévő "D meghajtó", mert eleve nem lefoglalt területet kell ilyenkor megadni telepítési célnak, amit a linkelt útmutató is szemléltet.
• Egyik megoldás ugyanazon fizikai lemezre telepíteni a Windows 10 mellé a Windows 11-et, a D meghajtó törlése után létrejött nem lefoglalt területre, lásd az előbbi screenshoton a lemez 0-n a 155 GB-osat. Ahol ilyenkor létrejön a közös rendszerindító menü és lehet választani hogy a Windows 10 vagy a Windows 11 legyen-e indítva. Ez a megoldás is egyébként teljesen oké, én is használok ilyen dual boot rendszert évek óta gond nélkül.
• Másik megoldás külön fizikai lemezre telepíteni a Windows 11-et, ha van másik SSD, lásd az előbbi screenshoton a lemez 1-et. Ezt a módszert akkor javasolt alkalmazni, ha teljesen különálló szeparált telepítés a cél, sőt ilyenkor a Windows 10-es SSD-t javasolt a BIOS-ban letiltani ha van olyan opció, ha nincsen, akkor meg fizikálisan leválasztani (lehúzni) a telepítés idejére. Ennél a megoldásnál viszont alapesetben nem lesz közös rendszerindító menü, hanem a BIOS/UEFI boot menüben kell majd választani minden egyes indításnál a 2 SSD közül a Windows 10 vagy a Windows 11 indításához.
• Akár előbbi, akár utóbbi megoldás, javasolt kikapcsolni telepítés után a Windows 10-nél és a Windows 11-nél is a Fast Startup funkciót az inkonzisztens lemezállapot miatti problémák elkerüléséhez. Bár ha közös rendszerindító menü van, akkor a másik Windows bootolása előtt történik egy újraindítás, amivel elvileg elkerülhető az említett probléma, de ha biztosra akarunk menni, akkor célszerűbb inkább kikapcsolni a gyorsindítást, hacsak nem akarunk mindig újraindítással váltani a 2 Windows között, vagy leállításnál a Shift + leállítás módszert használni. -
boborján2
senior tag
válasz
Feri1977
üzenetére
Igen volt olyan,talán még ma is van. De én egyáltalán nem ajánlom, mert ott a boot menü úgymond a win része lesz.
Ami a win része ,azt pedig a microsoft egy "jól sikerült" frissítéssel keresztül húzza bármikor.
+később ha az egyiktől megszabadulnál ,akkor megint csak nyűg lesz vele.A legtisztább megoldás ha külön-külön lemezen vannak és semmilyen formában nincsenek egymáshoz kapcsolva.
Ez bőven megér annyit, hogy bekapcsoláskor megnyomja valaki a boot menü gombot.
-
Feri1977
senior tag
válasz
boborján2
üzenetére
Köszönöm szépen!! Tehát nem írja ki automatikusan a fő képernyőre a 10 és 11 melyiket válasszam című dolgot, úgy kell külön kiválasztanom majd melyiket akarom indítani? Mert régen volt olyan, hogy volt xp a gépen meg win 7 és a képernyőn lehetett választani melyik induljon.
-
Feri1977
senior tag
Sziasztok! Windows 10 mellé telepíthető a 11? 10 van a gépemen, de szeretnék egy 11-et is, a c meghajtóra mehet? És kiválasztható lesz melyiket akarom indítani, vagy tegyem a D meghajtóra a 11-et és úgy választható ki.
-
King Unique
titán
válasz
Doky586
üzenetére
• Nem, jelenleg a Windows 11 23H2 (22631.4037) verziónál járunk, a Windows 11 release information weboldalon is az van feltüntetve, a 24H2 hivatalosan még nem is lett kiadva.
• Az ElevenForum útmutatóban az van, hogy 25905 buildtól, vagyis akkor a 26100 buildszámú 24H2 verziótól is állítólag már nem követelmény a Modern Standby az automatikus titkosításhoz, állítólag.
• Az automatikus titkosítás a rendszermeghajtót és azon belül a C-t értelemszerűen mindenképpen titkosítja, a rendszer számára fenntartott kicsi partíció(ka)t elvileg nem, a többi passz. -
válasz
King Unique
üzenetére
"de állítólag lazítottak a feltételeken (a 25905 buildtól)."
Az több mint egy éves verzió. [kép]
Jelenleg a Windows 11, version 24H2 (26100.1586) buildnál tartunk.Ez már nem követeli meg a Home verziónál a modern készenlétet a titkosításhoz?
Illetve min kapcsolódik be automatikusan a bitlocker? csak a C: n vagy a többi fix (de nem os) meghajtón is?
-
boborján2
senior tag
válasz
King Unique
üzenetére
Az még kérdés, hogy a fejlesztésben milyen további problémákat azonosítanak majd
Hát igen.. a nagy és örök kérdés.
Egyébként meg ha van valamiben probéla ha nem , úgy is kiadják

-
King Unique
titán
• Ennyi volt: 40 év után kinyírja a Windows Vezérlőpultot a Microsoft
"Az még nem egyértelmű, hogy a Vezérlőpult mikor fog végleg eltűnni a Windows-okból. Ez a rendszer következő, őszre várt verziójában, a Windows 11 24H2-ben még biztosan nem fog megtörténni, de könnyen lehet, hogy az évtized második felében kiadásra kerülő valamelyik új Windows-ban már egyáltalán nem lehet majd megtalálni."
Na, akik a Vezérlőpult - Gépház kettősség miatt problémáztak, azoknak a jövőben majd teljesülhet a kívánsága, mármint csak Gépház lesz.

• Mégis berakja a mindent naplózó kémfunkciót a Windows 11-be a Microsoft
"Az egyetlen jó hír, hogy a Felidézés-t egyelőre csak az Insider felhasználók kapják majd meg, illetve, hogy az csak a Copilot+ PC-kre fog elérhetővé válni ősszel is. Az még kérdés, hogy a fejlesztésben milyen további problémákat azonosítanak majd utóbbiak, valamint, hogy az mikor jelenhet majd meg a Windows 11 a hétköznapi felhasználókhoz kikerülő változatába is."
Tehát a többségnek egyelőre nem lesz elérhető, az ősszel megjelenő 24H2 verzióban sem, illetve max. a Copilot+ PC-kre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok GARANCIÁVAL!
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3497
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 128GB Pacific Blue- 1ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3948
- Samsung Galaxy A53 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
- 3DKRAFT.HU - 3D NYOMTATÁS - AZONNALI ÁRAJÁNLAT - GYORS KIVITELEZÉS - 500+ POZITÍV ÉRTÉKELÉS
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

1. Mármint arra értendő, hogy aktívan

)

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)