- Gurulunk, WAZE?!
- bambano: Bambanő háza tája
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
- Kempingezés és sátrazás
-
LOGOUT
Ezt érdemes elolvasni: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
blountex
senior tag
Program nevet nem akartam írni, mert bármelyiknél előfordulhat, ez nekem a második ilyen eset volt már. Elsőnél nem az én gépem volt, így nem akartam ezzel különösebben foglalatoskodni.
Ebből kiindulva a telepítő bár lényeges lehet, de mindegyiknél egyedi.
Viszont utána kutakodva a neten sem találtam értelmes feljegyzést a cannot run setup kifejezésre, így mivel ráértem mindent is le gyalultam összes mappa, regedit stb.Úgy néz ki ez végül segített
Csorbi
Eseménynaplónál pedig semmi infó nem volt -
Sunny8
csendes újonc
Konkrét probléma hogy eszi a memóriát feleslegesen!!!
Láthatod hogy nemrég írták hogy neki a processzort eszi!!
Googleba elég rá keresned hogy: Win 11 antimalware service executable ram és rengetegen foglalkoznak ezzel!!
Sokan panaszkodnak emiatt és rengeteg “megoldást” is lehet találni!! Napokig lehet ezeket olvasni illetve próbálni hogy beválik e esetleg valamelyik….
(Viszont egyik megoldás sem segített nekem)
Ezért tettem fel ide a kérdésem!! -
Sunny8
csendes újonc
Èn Tv-re kötve használom a laptopot az is dob rajta picit a ramon,
és akkor még ott vannak a programok amiket telepítenék, de ha egy teljesen érintetlen Win-t csak rá kötöm a Tv-re és egy sima 4k-s youtube vidit elindítok, máris 80%on van a ram és akkor semmilyen böngésző, vagy program nem fut a háttérbe!!
Windows 10-nèl szintén ez van, de ott megoldható a letiltása, így alapon 40%-ról lemegy 20-25%ra, és egy 4k-s youtube vidivel max 50-ig megy fel, de ott a háttérbe mèg mennek alkalmazások… -
adika4444
addikt
Miben előnyösebb számodra a conhost, mint az új megoldás? Először én is tartottam tőle, de nagyon meggyőző, pár hónapja használom.
Az issue keresésig / nyitásig nem jutottam még el, igazából tákoltam egy kicsit és most jó. Nálam a Syncthing ablaka maradt mindig nyitva, végül úgy hidaltam át, hogy nem rejtve indítom a shell:startup-ból, hanem a feladatütemezőben kapott egy bejegyzést. Így eddig hibátlan.
-
-
zseko
veterán
Száljál márt le a pánikról, tanulj már meg különbséget tenni harag meg pánik között, mert láthatóan nem megy, csak az erőlködés. Ahogy láthatóan annak a megértése sem megy, hogy ez egy nem kommunikált ráderőszakolt lépés telepítés közben, és ezzel van a probléma, nem azzal hogy bekapcsolva van-e vagy sem.
-
zseko
veterán
Az továbbra sem pánik volt hanem anyázás. Amikor írtam már le lett szedve és ki lett kapcsolva a meghajtón. Ha a bitlockert előre jelzi egy szó sem lett volna, ez a sunyi erőszakos megoldás nem tetszett. Win telepítés csak és kizárólag úgy hogy az összes meghajtó lehúzva, csak az az egy HDD/SSD marad amire települ. Már legalább 20 éve így telepítem, itt most nem volt kedvem kiszedni vagy a vga-t vagy a procihűtőt hogy rendesen hozzáférjek az ssd-hez, amúgyis csak játékok vannak rajta.
A szarkazmusos részt továbbra sem értem mire fel.
Lépjünk túl rajta. -
zseko
veterán
Régóta ismert annak aki már olvasott róla, vagy találkozott vele. Mivel nem telepítettem wint már ki tudja mióta, így olvasni sem olvastam róla, és nem is találkoztam vele, mert nem érintett, a win pedig nem szólt róla telepítéskor. Nem tudom hol olvastál pánikot, én az anyjukba küldtem őket
-
zseko
veterán
Nem vagyok annyira otthon már sem a telepítésben, a bitlockerben meg végképp, sosem használtam, és mivel a win7 > win10 > win11 vonalon jöttem, így sosem volt aktív.
Amit pár perc olvasás után tudok, hogy állítólag a win11 forced módban bekapcsolja a bitlockert, már telepítés alatt, ha akarod, ha nem. Ha alapból local módban telepítettem volna akkor nem tudok mi lett volna, mivel elsőre, és másodjára is MS fiókkal telepítettem, és csak harmadjára localban, így a fiókba elmentette a recovery kulcsokat, mint kiderült. Csak hát ezzel, ilyennel most szembesültem először. Ha most benne lett volna mind a hat meghajtóm, akkor mindet lezárolta volna. Ez az M.2 is csak azért maradt benne mert eléggé macerás lett volna kiszedni.
De a működéséből feltételezem, hogy amint rádugom a hdd-ket, kapásból le fogja őket zárolni. -
norba69
senior tag
Én a telefonomtól sokkal inkább rettegnék, mint a windowsos asztali gépemtől, vagy a laptopomtól.
A számítógép nem jön velem még a wc-re is, nincs rajta gps helyadat, nem ismeri az összes socialmedia üzenetemet, és még az oprendszer adatgyűjtését is jobban lehet szabályozni, kézben tartani.
Lehet másik oprendszerre váltani különösebb probléma nélkül, nem kell bootloadert nyitni, ha lehet egyáltalán, nem kell kiirthatatlanul az ms szolgáltatáscsomagját elfogadni. -
fekete.puma
tag
Királyfi találkozik az öreg csúf vasorrú bábával az erdőben, a vasorrú bábának egy öreg szakadt varjú ül a vállán.
Mondja a királyfinak, hogy ha kitalálja milyen állat ül a vállán akkor lefekszik vele.
A királyfi biztosra akar menni, hogy elkerülje és azt mondja hogy zsiráf.
Mire a vasorrú bába, hogy háát, tűréshatáron még belül van.
Tűréshatáron sok ,minden belül lehet, akár a mindent is... -
-
Amire továbbra is várom a válaszokat az így néz ki például:
>>> 640MB a winRE és 1234 a build szám <<<
Ebből kiderül hogy méretfüggő-e hogy valaki megkapja-e vagy sem. (át kell-e w11-en is méretezni a winRE partíciót hozzá? vagy már megtudja oldani ezt anélkül is a MS?)
-
-
-
Tehát akkor ebben az esetben valószínüleg “format C” megoldás maradhatna csupán, mert nem lehet jelszó emlékeztetőt se küldeni, mert… nincs hová küldeni a jelszó emlékeztetőt?
Ha ez így lenne, akkor elég fura megoldás a Microsoft részéről, hogy gyakorlatilag megvagy lőve ilyen esetben, ráadásul akkor úgy tűnik ez a lokális fiók zárolódni is tud.
Mégha valami valami online felületen el lehetne érni és kezdeni vele valamit, de helyi fiók… -
-
-
Nekem is feltűnt az a szöveg igen, amit furának találok, mert annyira sokszor azért nem próbálkoztam emlékeim szerint helytelenül.
Kicsit amatőrnek tartom amúgy, hogy mondjuk miért nincs olyan lehetőség, hogy e-mailbe kiküld mondjuk egy hitelesítő kódot és akkor csak azt kellene megadni.
Meg egyáltalán ugye, hogy pontosan milyen jelszó kell neki, mert a Microsoft fiók jelszavát pl nem fogadta el.Mondjuk le tudtuk legalább a minimális 4 karakterre variálni a pin-t, ami ha más nem válik be, így marad és ennyi.
Remélem nem sokat kell látnom a közeljövőben Win 11-et, ez a hülyéskedés így idére elég is lenne. -
petakpa1
őstag
Nem volt rossz LibreElec, de Hue Sync alkalmazás tudtommal csak Windows alatt van, és évente 1-2 alkalommal lesz azért rendes PC-ként is használva azért, így maradtam a Win mellett, és erre a célra jobb az LTSC.
Ok, akkor hanyagoltam ezeket az SSD beállításokat. Csak annyit csináltam meg, hogy swap file méretét fixen 512 MB-ra vettem (8 GB ram van a gépben, elégnek kell lennie) és hibernálást egyenlőre letiltottam.
Win és Kodi is fel van telepítve már
. Most az energiabeállítási konfigon gondolkozom, két opció van a fejemben egyenlőre:
A) Hibernáció letiltva, de képernyő kikapcsolás 5 perc, alvó állapot 15 perc után.
B) Hibernáció és gyors rendszerindítás is engedélyezve. 5 perc után képernyő altatás, 15 perc után gép leállítása (modern standby).Egyenlőre A)-val próbálkozom mert ha használni akarom gyorsabban felébred így. Kb 3-4 mp vs gyors rendszerindítás kb 15-16 mp.
-
coco2
őstag
Win8 óta? Anno a 10-esen cudar sokáig lehetett kalóz-aktiválni. A tpm nem létezett követelményként. Azon később változtattak. Most tpm nélkül nem települ 11. Az a blog 2012-es. Te rátennéd a fejedet, hogy a 11 még mindig azt használja, csak azért, mert a 8 azt használta 13 évvel ezelőtt?
-
Krissz80
senior tag
Na de ezt hogy kerülöd el úgy, ha rákényszerítenek egy OS váltásra.
Maradsz a régin és lehúzod a netről?Vagy veszel mindenből újat?
Na én ezt point nem tudom (akarom) megtenni, mert már nem gyártanak pcie-vezérlővel olyan hangkártyát ami nekem van.
Használtat meg csak elvétve lehet találni eBayen és 100k körül mennek. -
Krissz80
senior tag
-
Krissz80
senior tag
Felőlem a wn11-et is butíthatnák, a lényeg, hogy kiadhattak volna egy olyan verziót is aminek nincsenek ilyen szigorú követelményei, de a win11-el kompatibilis olyan szempontból, hogy ne kelljen nekik két féle verziót támogatni, mert nyilván ezért sem akarják a win10-et tovább szupportálni.
Igen most még fel lehet tenni, de azt is meg tudod mondani, hogy meddig lehet majd frissíteni ezeken a gépeken?
Az asztali gépemen szinte minden feltétel teljesül, kivéve a procit, az csak 7th gen.
És a problémám az, hogy mivel még a játékokhoz is elég
1, nem szeretnék mostanában megint alaplapcserével foglalkozni + telepítéssel.
2, van egy PCI-os prémium hangkártyám és nem igen találtam olyan 8th genes alaplapot amin még van PCI. A riser kártyával meg ki tudja hogy mennyire lesz stabil.Szóval van egy olyan gépem amit jó esetben még 5 évig biztosan tudnék használni mielőtt teljesen elavult (és még mindíg nem használhatatlan) lesz. (Jelenleg FHD-ban mennek rajta az újabb játékok max beállításon pl.FC24 + 4K HDR videók is)
-
FoLey-v
addikt
-
Krissz80
senior tag
Mielőtt utánanéztem nem tudtam, hogy ennyivel drágább.
( A Linux valamiért ekkor még nem jutott eszembe, de aztán belegondoltam, hogy a családban mire van használva a win és rájöttem, felesleges ragaszkodni hozzá. )Mint ahogy az asztali verzióból is van többféle verzió a szerver-ből is lehetne kiheréltebb verzió. Főleg mivel olvastam, hogy ha szerver módban indítod a Win11-et akkor nem nézi a SecureBoot meglétét. Tehát be lehetne vállalni, csak akkor senkit sem lehetne eltolni az AI-al megfigyelt verzió irányába.
-
King Unique
titán
A rendszeres "Itt minden OK." és társi megjegyzésekből hát pedig az jött le.
Mit cáfoltál, hogy az UUP (és DISM) használata hardverigényes és időigényes, vagy hogy nálam és másnál nem sikerült a működő Windows alól eltakarítani a hátrahagyott szemetét és újra kellett bootolni? Ezeket nem hiszem.
Most már rég okafogyott, meg eleve ott vannak a neten a microsoftos leírások, azok alapján csináltam. -
King Unique
titán
Értő olvasás? Ha szerinted már leírtam, hogy az ESD fájlt tölit le az MCT, akkor nem tudom hogy azt tölti le, most is - mint amikor az itteni Windows topikban valaki leírja hogy belefutott XY hibába, erre te "itt minden oké" és pont - trollkodsz?
+ Csak szemléltetve lett egy példával milyen hardverigényes az UUP script, ott ahol az kiakad, az MCT még simán elfut.
Felesleges, mert ilyen esetnél először nem, de utána próbáltam a DISM-et is és úgysem engedte törölni a fájlokat, ellenben WinRE menübe bootova és ott parancssort nyitva igen, vagy akár HBCD PE alól is.
-
King Unique
titán
Az hogy laptop, még nem feltétlen jelent problémát, vannak ám azoknál jó ideje extra erős hardverkonfigurációjú modellek is jó hűtéssel, stb. Ha egy gyengébb eresztés, akkor annál viszont annyira nem meglepő, mármint hogy a tré UUP így kiakasztja, mert pl. az MCT gond nélkül és gyorsan fut rajta.
Ha hibátlanul lefut, mert ha nem, akkor még arra sem képes hogy eltakarítsa maga után a szemetét és bootolhatsz pl. WinRE parancssorba a törléshez, ami megint nonszensz.Persze, eddig biztos még senkinek nem tűnt fel, hogy a 4-5 GB-os ISO-ból hogyan lesz a tiszta telepítés után kb. 16-20 GB foglalt terület a C meghajtón, aki UUP-t használt még soha nem nézett bele a létrehozott mappákba és azok méretébe.
Nem, ilyenkor nem a felhasználóra kell ám áthárítani, hogy akkor kreáljon jobb megoldást, hanem akik ilyen scripteket készítenek és közzétesznek, azok dolga.
-
King Unique
titán
Kérlek írd meg, hol volt az írva, hogy félre. Az volt írva, hogy mellébeszélés, amire jó példa a mostani is.
A #27890-ből indult az egész, illetve a #21780-ból, amire még az ESD-be tömörítést sem feltétlen tudod ráfogni mert nem említette hogy azt is beállította volna, csak egy standard 24H2 ISO-t akart letölteni és az tartott 1 óráig, ami ráadásul nem is sikerült rendesen mert többször újrakezdte...Utána meg ráadásul otthagyja a "szemetét", amit aztán eleve macerás törölni, ebbe már én is belefutottam. Hát ha ez nem tré működés, akkor nem tudom mi az...Hát azt a 2 mondatot nyugodtan megspórolhatod, elsőre is világos volt.
-
King Unique
titán
Te meg többedjére csak mellébeszélsz és nem akaródzik elismerni, hogy nyilván tré, ha valami ennyire hardver- és időigényesen működik egy szirszar kis 4-5 GB-os telepítő létrehozásához.
Pontosan ugyanezt végző referencia nincsen, csak a szintén ESD ISO-t generáló MCT volt említve, aminél legalább nincsen ez a tré működés.Mi van, átmentél papagáj üzemmódba, még +3x le akarod írni ugyanazt, esetleg benyomod a Cap Lock-ot és a félkövér betűt is?
-
King Unique
titán
Mármint akkor ezek szerint szerinted az teljesen normális és oké, hogy másnál egy nem gagyi hanem jobbnak mondható hardverkonfiguráción csak az ESD tömörítés majd fél óráig pörget egy 6 magos 12 szálas CPU-t 100%-on, meg az egésszel összesen elmegy majd másfél óra... Na azért is csak egy szűk felhasználói réteg szórakozik otthon ezzel...
-
King Unique
titán
Az evidens, mert aki használta, az láthatta, hogy sok részletben tölti le a szükséges fájlokat, nem 1 db letöltés fut, nem újdonság.
A "teljesen más", mármint a kisebb méretű fájlok letöltése és az ESD/ISO generálása önmagában továbbra sem feltétlen magyarázza az EXTRA MAGAS HARDVERIGÉNYT, normál esetben nem szabadna ennek ennyi erőforrást felemészteni...
Akinek "az uupdump-hoz kell nyúlnia", az azt fogja tudni, hogy eleve erős hardverkonfiguráció kell hozzá, vagy ha még nem próbálta, akkor utána majd garantáltan megtanulja...
-
King Unique
titán
Az MCT sem egyből ISO-t tölt, hanem ESD fájlt, majd abból generál ISO-t ESD ISO végeredménnyel, az UUP dump script vége is ESD ISO lesz az ESD tömörítés használatánál, erre értettem hogy hasonló, nem azt írtam hogy teljesen ugyanaz.
Egyébként meg lehet magyarázni, de attól még tény, hogy az UUP script futtatása rendkívül hardverigényes, nagyon pörgeti a CPU-t és zabálja a RAM-ot + időigényes is, érhető ha nem mindenki akar ezzel vesződni, meg pláne egy gyengébb hardverkonfiguráción.
Na meg a többség nyilván nem is teszi, mert bőven jó neki az MCT-s ESD ISO is, ami ha nem is teljesen naprakész az sem gond, mert telepítés után a WU hamar naprakészre frissíti a rendszert a legutóbbi kumulatív frissítést telepítésével.
-
King Unique
titán
Ez szvsz továbbra sem magyarázza a rendkívül magas hardverigényt, meg ha a hasonló alapon működő MCT-nél jóval alacsonyabb ez.
Sőt, ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a gyengébb hardverkonfigurációjú asztali PC-ken és laptopokon gyakorlatilag neki sem érdemes állni az UUP script futtatásának, ellenben az MCT még használható. -
King Unique
titán
Igen, az általa linkelt forrásnál a standard,
install.wim
fájlos nagyobb méretű Windows 11 ISO tölthető le, nem a tömörített, kisebb méretű ESD ISO (install.esd
). Na de ennyi erővel ott van pl. a microsoftos MCT, az is eleve a tömörített ESD ISO-t tölti le, illetve először a nyers.esd
képfájlt majd abból generál ESD ISO-t, aztán mégse olyan hardver- és időigényes mint az UUP dump. -
Kam1kaze
aktív tag
Hát, félre vezettek rendesen, meg nem csak az eddig tapasztalat, hanem az AI is, meg amit találtam fórumokat, ott is W11 24H2-ről írták, hogy azóta ilyen. Mondjuk lehet AI válasz után, meg a tapasztalat miatt, hogy W10-nél nem volt ilyen, eleve úgy keresem Google-ben angolul, hogy W11 benne volt a mondatban, és ezért csak olyan találatokat dobott fel.
Még pár napja ezeket is töröltem, egy külföldi fórum ajánlása után:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers\Configuration
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers\Connectivity
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers\MonitorDataStore
HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\GraphicsDrivers\ScaleFactors
Azt mondták, hogy újraindítás után úgy is visszaállítja ezeket alap beállításokkal a mostanihoz. Hát nem segített ez se (másnak se), mint ahogy a többi sok-sok módszer se.Eszközkezelőbe ez volt, hogy bekapcsoltam a rejtett eszközök megjelenítését is. 2x szerepelt a monitorom, nem mertem törölni a halványat.
Most kipróbáltam amit linkeltél (pont ma reggel ugyanezt linkelte egy haver is
), és végre megoldódott ezzel a problémám. Ezer köszönet.
Még előtte hagytam megint, hogy jelentkezzen a hiba, készítettem egy képernyőképet, majd kivágtam az összement ablakot, hogy mekkora, 1024x720 volt.
Utána a linkelt leírás alapján megkerestem registry-ben. Nekem "SIMULATED_" volt, ahogy írta is az illető, hogy valakinél úgy lehet. Ott nekem 1024x768 volt.
Átírva felbontásomra, majd eddig 8x tesztelve, pár perctől kezdve 20 percig hagyva, majd felélesztés után eddig minden alkalommal, minden ablak az úgy hagyott helyén és méretében marad.
Végre... mennyit szívtam ezzel.
-
Kam1kaze
aktív tag
Azt is próbáltam már, semmi, így néz ki.
Csak gondoltam milyen jó lenne, ha megjelenne az időjárás, de amúgy ez pont hidegen hagy, nem érdekel, ha nem jelenik meg, hiába van bekapcsolva. Csak emiatt tudtam segíteni, emlékeztem rá, mert megmaradt ez bennem, hogy van, de minek (nálam).
Ezt a hibát csak azért említettem meg.
Meg mikor elindul a Windows, akkor pár másodpercre megjelenik egy ilyen keret a start windows logo körül.
-
Kam1kaze
aktív tag
Én Total Commander-t használok, meg is lepődtem, hogy ott a régi W10-es jobb klikkes menü jelent meg, örültem is neki.
Viszont van végleges adattörlő programom, ami a lomtárra is rá van téve, hogy ami kukába kerül, azt végleg törölni tudjam. Így a lomtárra 2 katt helyett 3 lett W11-en, nem sok, de utálom az ilyen "fejlesztéseket", hogy amiket 1-2 kattal el lehetett érni, azokat jobban eldugják. De most már reg fájllal, amit létrehoztam, rögtön átállítom legközelebb.
W10-ben, ha jól emlékszem, akkor amikor megnyomtam a hangszóró ikont, akkor a feljövő ablakban írta a hang csúszka felett, hogy melyik hangkártyán van és hány százalékon a hangerő. Itt meg semmi. Ha a hang ikon felé megyek, akkor írja, meg egér görgővel felette tudom is állítani a hangerőt, de nekem szimpatikusabb volt a W10-es. Mintha ott amikor feljött az ablak, rámentem a hangkártya nevére és úgy váltottam át, itt meg W11-ben a hangkimenet ikonra kell kattintani, hogy elő jöjjön a választó. Nem 1x megszokásból a hang csúszkához kattintottam, és lement a hangerő. Ez megszokás kérdése, de nekem jobban tetszett W10, hogy amikor fel jött az ablak, mindent írt.
Drag'n'drop napi szinten használatban van nálam, elég sokszor, így meg kellett oldanom. Lényeg, hogy az legalább már megy.UAC itt is le van húzva, nem pontosan értem mi a probléma vele.
Nem működött a fogd és vidd, míg a EnableLUA ki volt kapcsolva. Nekem most fentről a másodikon van, ha jól emlékszem.
1 monitorom van, de már azt is olvastam és próbáltam, hogy a többmonitorosnál állítottam, ki/be raktam pipát, semmi, ugyanúgy monitor ébredés után hibásan jelennek meg egyes ablakok.80-100 progi?
Átlagban 10-20 programot használok, de idővel mindig bővül, mikor olyat kell használnom, kép, videó, zene szerkesztő stb. Most is tesztelnem kellett pár videó javítót, mert hibás volt egy MP4, 5-6 program felkerült, mondjuk abból csak 1 maradt meg, ami meg is javította a fájlt. Mondjuk az meg pont portable, nem kellett telepíteni. -
-
BullZeye
veterán
Gondoltam csak annyi, hogy MS fejleszti a W11-et, és valamilyen szinten ők tudnák ezt megoldani.
Pl úgy, hogy gombnyomás után ne érzékelje az egér és bill mozgásokat.
Mert ugye még az i9-el sem instant a sleep, kell 1-2 másodperc, tehát addig nyugodtan ignorálhatná, de jelenleg nem teszi, megnyomom a gombot, arrébb megy a kurzor 2 pixelt mert elemelem a kezem az egértől és megmozdul az egér. Ezt a W11 érzékeli, elküldi sleepbe a gépet, aztán azonnal feléleszti.Linuxon nem sleepelek, ott általában driver problémák miatt annyira se működik egyik gépemen sem, mint W11 alatt.
-
-
ekkold
őstag
Ok, tehát aki tud róla, hogy van ilyen, az kikapcsolhatja a menüben.
Mi van azzal aki nem is gondol arra, hogy alapból ilyen?
Ill. ha mondjuk egy frissítés után újra "alaphelyzetbe" állnak ezek a kapcsolók, és a user esetleg nem veszi észre, azaz vidáman nyomkodja a gombokat, a rendszer meg teszi a dolgát... Eléggé hasonlít egy keyloggerhez. Persze el lehet merülni abban, hogyan definiáljuk, mi az a keylogger, és ez az-e, vagy sem.
Nagyon sok dolog esetén többszáz oldalas ÁSZF-et nyomnak eléd, és nem életszerű, hogy tételesen végignézi mindenki (többnyire inkább senki sem). Namost, ha beleírták az ÁSZF-be, és a user elfogadta az ÁSZF-et, akkor onnantól törvényes a dolog, de attól még nem szeretjük... Tehát egy tövényes vagy legálisan telepített keylogger, akkor is az, ha másképp nevezik, nem keylogger-nek. -
ekkold
őstag
Amúgy amikor először kiderült, hogy a TV-k is adatot gyűjtenek, konkréátan egy csomó cikk jelent meg erről akkoriban, és az LG elnézést kért (de utána is ugyanúgy ment minden). Szóval ennek sem lett semmiféle következménye. Akkorban ez nekem fura volt, és az is hogy ez másnak nem szúr szemet. Ismerem a mondást, hogy "minden csoda 3 napig tart", hát tényleg, volt pár cikk, aztán mindeki továbblépett, következmény pedig: semmi. Ma meg már szinte ez a természetes.
-
ekkold
őstag
Egy barátom LG oled Tv-jét néztük meg. A router kezel IP cím listákat, ide felvettük a youtube és a netflix eléréséhez szükséges szerverek címeit (jó sok IP). A TV-n nem indul el addig a netflix és a youtube sem (kamu hibaüzeneteket dob) amíg nem engedjük, hogy a gyártó (LG) szervereivel is kommunikáljon. amikor ez megtörtént, utána már működik minden, le is lehet tiltani a többi szerver elérését, egészen addig, amíg a TV nincs ki/be kapcsolva, mert akkor újra kezdődik a játék. Ekkor tűnt fel pl., hogy nem csak kifelé jönnek-mennek a csomagok, hanem a belső hálóban is próbál kommunikálni.
Amúgy milyen gyártmányú az az Android TV? Meglepő lenne, ha nem akarna a gazdi felé jelenteni... -
ekkold
őstag
Azért fogtam össze a két kommentben írtakat, mert az állításod azt sugallta, mintha a hálókártyán menő adatok alapján tudtad volna meg, hogy nem küld semmi fontos adatot a windows, hiszen hogyan tüntethette volna el innen a nyomait. De akkor ezek szerint csak én értettem rosszul, és mindenki más számára világos volt.
-
ekkold
őstag
Az már kicsit off, és inkább csak érdekesség, hogy én megnéztem (tehát én magam naplózattam le egy elé bekötött router tűzfalával!), hogy mit művel egy mai TV az otthoni hálóban... Többszáz! különböző IP címmel kommunikál, gyakorlatilag kikapcsolt állapotban is. A hosszú listában nem csak a gyártóhoz köthető IP címek voltak, hanem Microsoft és Google szerverek címei, és jónéhány domén név nélküli, beazonosíthatatlan IP.
Többnyire https prtokollal mennek az adatok, és hosszú távon nem jelentéktelen az adatmennyiség sem. Amikor az első okosTV-k megjelentek, akkor még sima drótcápával meg lehetett nézni, hogy miket küld el: A TV beállításai melett, a nézett csatornák adatait, a beledugott adathordozók (pendrájvok) komplett tartalomjegyzékét. Jelenleg csak tippelni lehet. Ami jelenleg biztos: rendszeresen scanneli a helyi hálózatot is, próbálja az otthoni NAS-t és a PC-ket feltérképezni (ez is megy a TV kikapcsoalt állapotában). Nagy valószínűséggel képernyő mentéseket is küld (de ez nem bizonyítható).
Ezek után ha valaki azt mondja (akár itt a fórumban), hogy a windows (nyilván jól megindokolható célból) minden billentyűleütést naplóz és elküld - akkor azt mondon, hogy szinte az lenne a furcsa ha nem ezt tenné... Hiszen az adatgyűjtés manapság az egyik legnagyobb üzlet, amelyik nagy cég nem teszi, az lemarad a többitől... -
ekkold
őstag
Az alábbiakat olvastam tőled:
Régebben megnéztem, hogy miket küld ki az OS minimálisra csökkentett telemetriával...
A kimenő forgalmat ami elhagyja a hálókártyát azt hogyan törlik?
De akkor ezek szerint félreértettem. Tehát a "megnéztem" részedről nem azt jelentette, hogy letesztelted, és Te magad ellenőrizted, hanem csak olvastál róla az interneten...Azt nagyon nem hinném, hogy általános céges gyakorlat lenne a https adatforgalom dekódolása és ellenőrzése... Esetleg a DNS lekérések (ha nem titkosítva mennek) alapján a domain nevek, és az adatforgalom mennyisége saccolható, de a tényleges tevékenység, nem igazán (legalábbis egy átlagos cégnél biztos nem, kivéve esetleg ha valamelyik titkos-szolgálat figyel...)
-
ekkold
őstag
Pontosan hogyan is nézted meg, hogy mit küld és azok mennyire szenzitív adatok vagy sem? A hálókártya forgalmából (#27308)?
Azt gondolnám, hogy ha az utolsó noname TV (vagy pl. az az LG oled amit egy barátommal nézegettünk) is minimum https: -el küld mindent, vagy akár számunkra ismeretlen protokollal és titkosítással, akkor egy windows is minimum titkosítva küld mindent. Sőt, nem is szabadna titkosítás nélkül küldenie ilyen adatokat.
Szóval, hogyan nézted meg, hogy mit küld? Feltörted a titkosítást? -
norba69
senior tag
Nem neked írom, te biztos ismered
Nem túl elterjedt a windows beépített dolgainak ismerete, pedig sok kérdésre választ kaphat, aki kicsit foglalkozik vele.
Itt meg lehet nézni, hogy mit tud meg az MS.
A böngészők követésével sokkal több adathoz jutnak a cégek, mint ezzel az MS. -
HantekDSO
tag
-
AssAssynn
addikt
Hát őszintén milyen bizonyítékot várnál? Az imént említett rendszerek saját célból is gyűjtik az adatot, mert ezt eltudják adni, de ugyanakkor a kormányok/hatóságok is kötelezik ezeket a cégeket, hogy bizonyos adatokat begyűjtsenek, és azokat adják át nekik.
Szóval, ha egyszer úgy döntene egy komoly hatalom, hogy minden kékszemű embert, aki kiskutyás videókat néz, azt likvidálni kell a társadalomból, akkor azonnal tudnák, hogy kik ezek az emberek. Néhány kivétel lenne csak, aki nem használja ezeket a platformokat, de olyan ember meg már szinte nincs is. -
AssAssynn
addikt
Értem, tehát mégiscsak van rá módszer, hogy helyi fiókkal telepítsen az ember. Én sajnos nem jártam ennek mélyebben utána, és magában a telepítés folyamatában nem volt erre lehetőségem.
"Már hogy tudnának mindent? Erről azért szeretnék valami plusz információt."
Gondolom ez nem a topik témája lesz és nem akarok hullámvasutat indítani, de nyilván ezer módja van, amiből az MS tudja, hogy a fiók mely' valós személyhez kapcsolódik, a telepítéstől kezdve pedig azt is tudják, hogy melyek ennek a személynek az eszközei.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! Xbox One X 1TB Játékkonzol Olvass! Model 1787
- DELL Precision 7540 - Intel Core i9-9980HK, RTX 3000 (nagyon erős GPU-val)
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Dell G15 5530
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2080 8GB Fractal Design Define R5 FSP 750W
- Csere-Beszámítás! RGB Számítógép PC játékra! R5 5600X / RTX 3060Ti 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest