Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6951) 3aTi3


3aTi3
tag

Sziasztok!

Az alább látható két lámpához két billenőkapcsoló van a falon (egy foglalatban) és külön kapcsolják a két izzót. Már két napja bújom a netet hogy hol találok ehhez a kapcsoláshoz mennyezeti lámpát. Mondjuk 3 izzós csillár esetén: az egyik kapcsoló kapcsolná az egyik izzót, a másik a másik kettőt. Felteszem a boltban kapható csillárok úgy vannak előkészítve hogy egy kapcsoló kapcsolja az összes lámpát. Egyik lámpaboltban sem találtam szűrőt a két kapcsolóvan kapcsolható lámpákhoz.
Hol találok ilyen lámpákat?
Köszi előre is :)

én végeztem a feladat oroszlánrészét: üvöltöttem!

(#6952) N.otorious válasza 3aTi3 (#6951) üzenetére


N.otorious
senior tag

Amelyik kettő vagy több izzós, abba úgy kötöd ahogy akarod. Gyarilag csak egy csoki van rajta.

tudatlanság, ellenőrzés hiánya, figyelmetlenség ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇

(#6953) 3aTi3 válasza N.otorious (#6952) üzenetére


3aTi3
tag

Igen de -a lámpákban amit én láttam- a beépített csoki egyik fele már be van kötve és az összes izzóhoz vezet áramot. A másik felén -ami üresen van hagyva és nekem kell bekötni- csak két lyuk van, egy L és egy N.

Például ezen a 3 izzós ikeás lámpán számmra nem egyértelmű hogy kössem hogy külön kapcsolhatók legyenek az izzók.

[ Szerkesztve ]

én végeztem a feladat oroszlánrészét: üvöltöttem!

(#6954) demars válasza 3aTi3 (#6953) üzenetére


demars
addikt

Szia. Sajnos ilyenkor szét kell kapni a kötéseket a lámpában, külön kell választani a fázis szálakat, ahogy szeretnéd kapcsoltatni. Inkább kérj meg valakit, nehogy véletlenül összekösd a L N szálat.
Egyébként igazad van, ma már nem divat a csillároknál, több izzós lámpáknál, hogy külön lehessen kapcsolni gyárilag az izzókat. Ezt csak átkötözéssel lehet megoldani.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#6955) 3aTi3 válasza demars (#6954) üzenetére


3aTi3
tag

Köszi szépen!
A leírtak alapján inkább szakemberre bízom a szerelés ezen részét.
:R

én végeztem a feladat oroszlánrészét: üvöltöttem!

(#6956) PROTRON válasza demars (#6954) üzenetére


PROTRON
addikt

Az a durva hogy pl ventilátoros lámpáknál is sokszor csak 1 fajta betáplálásra van kialakítva, még pedig arra hogy a saját kapcsolójával kapcsolod a ventilátort, a fali kapcsolóval pedig csak a betáplálás egészét.
Tehát nem úgy van a csoki kialakítva hogy külön vihetsz tápot az izzónak és külön a ventinek, hogy a ventin lévő függő kapcsolót csak 1x bekapcsolod, utána meg csak a fali kapcsolóval.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6957) Gézengúz válasza PROTRON (#6956) üzenetére


Gézengúz
addikt

Ha már itt tartunk, pár napja jött meg. Dupla. Egyik plafonventi másik a lámpák.
Csípem.
[link]

Smart Life- ból megy, mint a konnektorjaim meg a hőmérők.

3aTi3

Nem bonyolult egyébként a szerelésük ha megérted a lényeget.
Sima billenőkapcsolóban nincsen nulla, mert azt csak a fázist szakítja, 1 egyik oldalon be, másik oldalon 2 ki.
A lámpánál meg alapból ott van a nulla (jobbik esetben) :DDD

Wifisnél már kicsit bonyolultabb mert a kapcsoló működéséhez kell nulla és fázis is. De csak ennyi.

[ Szerkesztve ]

(#6958) repvez


repvez
addikt

ödv, nem vagyok jártas villanyszerelésben, Valaki fel tudná vázolni, hogy életképes lenne e egy olyan rendszer, hogy napelem akkumulátor és 12V-os egyen hálozat a világitásra és az 5-12V-ot igénylő kisebb eszközökre?(router, modem, telefontöltés,szellőzőventilátorok stb), minden más menne a rendes 220V-al, de ha lehet akkor az is napelem akksi inverteren keresztül.
Ha igen akkor mi kellene hozzá és mire kéne figyelni , hogy müködjön? Ha jol gondolom a 12V-hoz nem kéne inverter közbe iktatni az mehetne a akksirol , hogy az kiegyenlitse a napelem által okozott ingadozást.

(#6959) lappy válasza repvez (#6958) üzenetére


lappy
őstag

https://www.metroman.hu/termekek/Napelem-Solar-akkutolto/12V-50-Watt-napelemes-tolto-szett-toltesvezerlovel-Poly-Solar-MP-50W-10A-PWM
Pl ezeket a rendszereket szoktak olyan helyen használni ahol nincs hálózati ellátás de működteti szeretnék pl vagyonvédelmi eszközöket

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#6960) repvez válasza lappy (#6959) üzenetére


repvez
addikt

ezt mennyire lehet felskálázni büviteni ?
Egy egész ház világitása és az ilyen eszközök mehet rola egyszerre folyamatosan ?
Mert ez a kiszerelés biztos, hogy nem elég rá az 50Wal.

Ha esetleg egy kicsit részletesebb leirás is lenne , hogy hogy lehet ezt kombinálni a hagyományos hálozattal és ,hogy kell a vezetékelést meg a biztositékokat ,hozzá megtervezni kiépiteni , az nem lenne rossz.
Például, hogy szabályozza, hogy melyik eszköznek mennyi áramra van szuksége ?

Mert ahogy látom akkor nem hulyeség amit elgondoltam,

(#6961) PROTRON válasza repvez (#6960) üzenetére


PROTRON
addikt

Ez egy általános villanyszerelési topic, a napelemes szakmai kérdéseket szerintem jobb ha napelemes célzott topicban teszed fel.
Itt arra például tudunk válaszolni, hogy sok-sok akkumulátor kapacitás fog kelleni ahhoz amit szeretnél.
Cégnél egyik kollegina tanyája olyan helyen van hogy a szolgáltató még 10 évig nem visz oda áramot, annyira kiesik. A legtöbb dolgot 12 vagy 24V-osra alakították ki, fullos napelemes rendszer mellett a teljes ház ellátásához kb 400 ezer hufnyi akkumulátor pakkot kell tartani. Ezt pedig 3 évente cserélni.
Kb ugyanannyira jönnek ki mint ha be lenne kötve a rendes közcélú hálózat, cserébe macerás 3 évente cserélni az aksikat. Továbbá a legrövidebb téli napokon bizony a fullos napelem rendszer nem tudja ellátni a házat, muszáj bekapcsolni 2-3 napra az aggregátort és fullra tölteni az akkupakkot.

Ha Te szigetüzemben (azaz ha csak akksiról és napelemről járatsz valamit, az szigetüzem, ilyenkor nem lehet fémes kapcsolata az adott áramkörnek a normál betáplálással, csak 3 állású rendes átkapcsolón keresztül) csak egy részét akarod így járatni, akkor is sok akksi kell. A világítás lehet kis fogyasztónak tűnik, de sok kicsi sokra megy. A szünetmentes tápegység topicban az 50W-nyi mini pc-khez 100k alatt nem kapsz akkuval szerelt olyan szünetmentest amivel 1 órán át tudod járatni, nagyobb akku kell. 200k-ból már ki tudsz építeni 3 órányi ellátást 50W terheléshez...kb ilyen arányokban gondolkodj.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6962) Gézengúz válasza PROTRON (#6961) üzenetére


Gézengúz
addikt

Várj már, itt nekem valami nem kerek.

"200k-ból már ki tudsz építeni 3 órányi ellátást 50W terheléshez...kb ilyen arányokban gondolkodj."

3 óra x 50W az nem 150Wh?

Elektromos biciklim akkuja 1000Wh 48V 20Ah. Namost ez mikor vettem volt 130E körül, ennek azért röhögve vinnie kéne 50Wh-s teljesítmény mellett, 15-18 órát. Mint ahogy a bicóval is teszi, bár nyilván ott simán vannak KW feletti terhelések is.

Persze ha napi szinten kéne töltenem-merítenem, mint ahogy egy ház fogyasztásánál van, akkor biztos sokkal durvábban degradálódna.

Vagy a szünetmentesek akkui ennyivel drágábbak? Tudom ott nem lehet lítium, azért?

[ Szerkesztve ]

(#6963) repvez válasza PROTRON (#6961) üzenetére


repvez
addikt

köszi a választ.
Igen értem, de egy komplex kérdésnél, hogy válaszam meg a topicot akkor, hogy mindenkinek jo legyen ?
itt elsosorban nem a napelemre fektettem a hangsulyt, de a teljes képhez gondoltam nem árt leirni, hogy a 12V ot mibol akarom kinyerni.

DE ha meg a napelemes topicba irtam volna, lehet onnan meg elküldenek máshova, hogy házvillamossággal itt kérdezzek.
Szóval ezért irtam ide.
amugy azok a dolgok érdekelnek, hogy ha amit leirtál 50wra ,akkor akár sziget üzemben akár csak bufferként , hogy tudnak rákötni akksira akát mosogépeket ls nagyobb fogyasztot, 1-2kW os teljesitménnyel ha az 50w ,hoz ez kell?
Vagy ennyit számit, hogy ott inverterrel 220as rendszerre van alakitva és nem egyenáram?

Mert pl, az egész házban, most van 20 db égó ha azokat kiváltom 7Wos ledes izzokra akkor azok 140w-ot fogyasztanak és akkor azokat meg pár kisebb dolgot nem tudok 5kwos napelem és akksival használni ?

(#6964) PROTRON válasza repvez (#6963) üzenetére


PROTRON
addikt

Pedig nem jol tippeltél, a naprlemes topicban pont a részleteket ismerik, mert alapból ismerniük illik legalább gy alap szinten a villamosságot, ahogy a 12Vos rendszereket, hisz abbol áll a saját napelemes rendszerük. Hidd elott megfogjàk tudnk neked tippelni milzen àr értékben milyen hasznossággal gondolkodj.
Ha már ott tartasz hogy a 12V oldalt összeraktátok és jön ki egy külön leágazáson egy 230as dugalj és kéne eloszto meg vezetékezés meg védőcsövezésen ötletelni, na akkor már jók leszünk itt.

A 2kwos mosógép megtáplalása ott kezdődik, hogy a12Vbol 230 Vot csináló invertered ekkora teljesítménnyel már 70k+, de lehet az még csak az 1kW. Akkupakk terén is 50-100k közötti egy normálisabb kapacitást összehozni.

A 140w-ott ugye csak szürkület után kell akksiról táplálni, előtte a napelem majd ellátja, ha megfelelő mennyiséget telepítesz. Persze azért 5-6 órát ki kéne bírnia.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6965) repvez válasza PROTRON (#6964) üzenetére


repvez
addikt

Na mindegy, gondoltam villany villany , hogy itt mindenki ért mindenhez, nem csak a 220Vhoz

DE amugy egy kicsit akkor most öszsezavartál, mert azt irtad, hogy az 50Whoz 200k bol van 3 órányi energia.
Aztán meg hogy 2kW, hogy 220as inverterrel meg 50-100k elég.

Ezt a 3 évente cserélgetést sem értem, mikor egy akkupackot ha nem használt kocsi akksit használ az ember, hanem olyat ami erre lett kitalálva arra addnak 5-10 év garanciát ami anynit tesz , hogy addig legalább a kapacitás 80%át tudja, tehát nem azt , hogy megdöglik csak, hogy veszit 20%ot .

(#6966) N.otorious válasza repvez (#6965) üzenetére


N.otorious
senior tag

Egy ismerősöm pecázáshoz használ ilyesmi szettet, kell egy napelem, töltésvezérlő, inverter 220V-hoz, meg akksi, ha otthon akarod használni, pl kazánhoz, ott figyelni kell, hogy szinuszos inverter legyen, ilyenek pl a drágább szünetmentes tápok. Vannak eszközök amik érzékenyek erre.

tudatlanság, ellenőrzés hiánya, figyelmetlenség ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇

(#6967) Rottweiler89


Rottweiler89
aktív tag

Sziasztok!
Panel lakás, alu vezeték, régi átfolyós vízmelegítő cseréje villanybojlerra... Jól tudom, hogy kötelező külön áramkörre kötni, illetve ehhez engedély szükséges? Csak mert jelen pillanatban a "szakik" a lakás elosztódobozába és áramkörére kötötték be kiépített(kábelcsatorna) 1,5-es réz vezetékkel, 16A-os kismegszakítóval.

Üdv: Rottweiler89

(#6968) lappy válasza Rottweiler89 (#6967) üzenetére


lappy
őstag

Igen külön áramkör kell neki de a 1,5 réz 16 A kismegszakitó nem lesz jó max 13 A kell vagy 2,5mm2 a jelenlegi kismegszakitóhoz

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#6969) Rottweiler89 válasza lappy (#6968) üzenetére


Rottweiler89
aktív tag

Köszi a választ! :R
Akkor jól gondoltam, meg mondták az ősök. Hát, itt akkor valami nagyon félresikerült, nem is tudom milyen munkának tituláljam akkor.
Én mondjuk 10A-os kismegszakítót gondoltam volna. :DDD

Üdv: Rottweiler89

(#6970) JóGéza válasza Rottweiler89 (#6967) üzenetére


JóGéza
aktív tag

Van vezérelt (éjszakai) áramod?

(#6971) Madwe válasza lappy (#6968) üzenetére


Madwe
nagyúr

Speciel az nálunk se külön áramkörre lett kötve szaki által… azon túl, hogy ne verje le a többi eszközt túlterhelés/hiba esetén, van más oka is az előírásnak?

(#6972) PROTRON válasza Gézengúz (#6962) üzenetére


PROTRON
addikt

Frissen láttam meg a szünetmentes topicban, idézek:

"
Egy érdekesség az akkumulátorok kapacitásával kapcsolatban:
Egy ideje ugye azon hergelem magam, hogy mennyi a kapcsolat az egyes akkumulátorokra ráírt és a ténylegesen kinyerhető kapacitás között.
No, ma eszmét tudtam cserélni egy kifejezetten akkumulátoros üzemre specializálódott mérnökkel, aki nem mellesleg egészen komoly, több száz UPS-t tartalamzó rendszereket is felügyel.
Sajnos megerősítette a gyanúmat:
Azokban a rendszerekben, ahol nem valami nagyon egzotikus ólomsavas akkut használnak, de nem is Njoy féle hulladékokat, hanem felső polcos, márkás típusokat használnak, a képlet a következő:
1. év: a névleges kapacitás 50%-a,
2. év: a 40%-a,
3. évtől: 30%-tól lassabban csökkenő, de a bármikori elhalálozás veszélyét rejtő kapacitás használható ki.
Persze vannak mindenféle mélykisülési szcenációk (idő, hőmérséklet, kisütési áram, stb. függvényében), de a 0-100% töltöttség jó esetben ezeket a kapacitásértékeket eredményezi.
"

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6973) Rottweiler89 válasza JóGéza (#6970) üzenetére


Rottweiler89
aktív tag

Nincs éjszakai.

Üdv: Rottweiler89

(#6974) PROTRON válasza Rottweiler89 (#6969) üzenetére


PROTRON
addikt

Nem írtad a bojler fűtőbetétjének watt-os értékét, így csak találgatunk a vezeték keresztmetszet alapján mi a max ami kismegszakítót berakhatsz.
A "szakik" alatt kiket értesz? A vizeseket?
Amúgy:
"Jól tudom, hogy kötelező külön áramkörre kötni, illetve ehhez engedély szükséges? "
Pusztán egy "bojler" bekötéshez nem kell engedély, ameddig az áramot a saját meglévő elosztódból intézed ahogy most megcsinálták. Villanyszerelés általánosságban már más téma, sok a kókler. :D
Na most a "külön áramkörre" kötés megtörtént az elosztódban, hiszen kapott saját kismegszakítót és külön kábelt. Ezt jelenti a külön áramkör, az 1 egész áramkör. Mást ha lehet ne kössetek később se rá.
(és #6971Madwe)
Ennek több oka is van, az egyik hogy a bojler általában 0 és max üzemállapotokban jár, ahogyan a porszívó bekapcsolásakor is megvillan az izzó a hirtelen rántástól, úgy ha közös áramkörön van mással az sem biztos hogy örül a ki-be kapcsolgatások miatti feszültség rángatásnak. Oké hogy kapott új réz kábelt, de a társasház meg a betáplálásod még tutira régi lesz.
Másik oka hogy ha odaraktok egy dugaljat amibe minden mást is bedughattok, tuti valamikor valami zárlatos cuccot dugtok be, ami zárlat az adott áramkör többi berendezését, pl a bojlert is károsíthatja mielőtt a kismegszakító levág. Ugyanígy bojler is lehet zárlatos, azért javasolt külön áramkörre kötni, hisz a vizes környzettől bármi előfordulhat, ne a bojler zárlata tegyen tönkre más fogyasztót.

Szerintem az Őseid arra gondoltak, hogy sok helyen van második mérőóra az adott lakásnál, amit régebben "éjszakainak" manapság vezérelt áramnak hívnak. Általában régebben ezen volt a bojler, mivel ilyen berendezések számára 36,7 helyett 23,6 ft az egységára a kWh energiának amivel hajtod. De csak ilyen jellegű berendezést köthetsz rá.

Na most ha nincs ilyen második mérőórád (feltételezem hogy nincs különben a "vizes szakik ennyit azért tudnak hogy arra kéne kötni), akkor "az engedély" alatt egy ilyen új bekötésre érthették az ősök.
Akinek régről van ilyen órája az örülhet mint majom a fa..kának, de ha Te most beadsz igénybejelentést, kb 200-250k lehet mire lesz "vezérelt" mérőórád. Na most ezzel az a gond hogy még 5-6 fős nagy család esetén is 5-8 év vagy még több mire ez megtérül. :D

Ami még problémás lehet, hogy mennyi a lakás össz. betáplálása, nehogy folyton levágja a jelenlegi mérőórádnál lévő kismegszakítót a túlterhelés az új bojler miatt, ha épp minden egyszerre jár a lakásban.
Pl porszívó, mosógép, melegszendvics sütő, kenyér pirító, kávéfőző, mikró és még a bojler is...minden számítógép, TV, világítással egyszerre...lehet figyelnetek kell majd.
Fotózd be ide a mérőórád mellett lévő kismegszakítót.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6975) PROTRON válasza repvez (#6965) üzenetére


PROTRON
addikt

Azt írtam hogy 50-100k elég arra hogy egyáltalán megszólaltasd a 2kW berendezést, tehát hogy az invertered le tudja adni azt a szükséges teljesítményt. Ebben nem írtam semmi áthidalási időt.
Ez csak a nettó inverter költség, erre jön rá az akku kapacitás.

Ehhez itt találtam egy egyszerűsített magyarázó oldalt, miért problémás a pontos kapacitás méretezése (ezt neked is írom #6962Gézengúz csak már nem tudom szerkeszteni a 2-vel előzőt):
[link]

A 3 évente cserélgetést úgy értem, hogy olcsóbb, csak 400k-ba kerülő akkupakkal el tudják látni az házat, persze ésszerű használattal, nem folyamatos 7,36kW-al, hisz amikor alszol nem fogyasztasz, nem járatnak full barkács üzemet.
Ezt tudják kb február elejétől november végéig.
Mivel olcsóbb aksi, ezért 3 évente cserélniük kell.
Most meg behozod a képletbe a minőségi drága akkukat? almát- almával. ;)

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6976) Rottweiler89 válasza PROTRON (#6974) üzenetére


Rottweiler89
aktív tag

1,8kW(Hajdu Z120EK)
Szakik alatt a villanyszerelőket értettem. :DDD
Akkor arra gondoltak az ősök, meg én is. :K Ezek szerint akkor hibás tévhit a mostani felállás és megvalósítás, azaz élhető lenne így, ahogyan most van bekötve.
Ha jól rémlik, mondta a villanyszerelő srác, hogy 1,5mm alu betáp, és 1mm-es lakáson belüli elosztás. De ez nem 100%.
Két szoba(C10A), fürdő/wc/folyosó(B16A), konyha/kamra(B16), és most már bojler(B16) külön áramkörön, így semmi más nincs, és nem is lesz rá bekötve.
Össz. betáp sajnos 16A. Emiatt is volt probléma a rendszerrel pár héttel ezelőt, amikor is levágta a kinti kismegszakítót. Plusz, mint kiderült, időközben valamikor megégett a dobozban a wago, a doboz hátulja kicsit, de csak ott szerencsére, és nem a falban, hála istennek nem lett nagy baj, még jó, hogy kiderült a cserénél.(Nem bírta el a rendszer a 2kW-os elektromos fűtőtestet).
Én keveslem nagyon a 16A-t, pláne így, hogy bojler is van. Sok az elektromos készülék, a gáztűzhely sütő része is az, és még jópár nagyfogyaszású berendezés(pl vízmelegítő, forrólevegős sütő, stb.) De ugye ezek nem mennek egyszerre... Mégis jobban érezném magam, ha lenne az a 32A.

Most egy beállított hőfokon van a bojler ugye. Ha hűl a víz benne, kapcsol a termosztát. Kíváncsi vagyok, ez 24h alatt mennyi áramot fog jelenteni. Teljes felfűtés, és utánfűtés között gondolom van energiafelhasználási különbség.

Üdv: Rottweiler89

(#6977) PROTRON válasza Rottweiler89 (#6976) üzenetére


PROTRON
addikt

ÁÁÁÁ nem fog az semennyit sem fogyasztani...ja hogy szoktatok fürdeni? Akkor fog. :D
2-en vagytok? Akkor kb 5-8 ezer egy hónapra a használati melegvíz költsége, persze ez eddig is megvolt az átfolyós alapján.

Igen a 16A az naggyon kevés így hogy ennyi minden függ az elektromos áramtól.
Az elektromos sütő esetén külön gondotok lesz hogy a konyhában állva nem tudjátok épp mikor fog bekapcsolni a bojler. Persze a sütő csak az első 10 percben igényli a maxot, de akkor nagyon.

Amúgy bérlemény vagy saját ingatlan? Mert ha saját akkor indítsatok el egy igénybejelentést teljesítménybővítést megjelölve.
Persze ezt régiónként eltérő hogy hol melyik cégnél milyen nyomtatványt kitöltve kell megtenni.

De készüljetek fel hogy annak is ugyanúgy 150-250k lesz a kivitelezési költsége. Esetleg hívd fel azokat a villanyszerelőket akik már jártak ott hogy hogyan megy az adott területen az ilyesmi, hol kell elindítani. Biztos fognak egy "jó" árat mondani a saját maguk nevében. :D

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6978) Rottweiler89 válasza PROTRON (#6977) üzenetére


Rottweiler89
aktív tag

Szoktunk, igen. :DDD
Ketten vagyunk, se többen, se kevesebben. Néha rokonság, de az nem számottevő.
A konyhában a sütőhöz/konyhapulthoz tartozó dugaljaknak szintén ki van építve a 1,5-es réz. Nem tudom ez jót jelent-e... De ha túl sok jót nem, akkor alternatív megoldásnak kapcsoljam le a bojlert addig, míg megy a sütő. De mint említettem, sütő mellett kikapcsolt állapotban van minden más egyéb eszköz, kivéve most már ugye az a tetves bojler.
Sajnos bérlemény. Ha a sajátom lenne, már intézném, vagy intéztem volna az átvezetékelést, és bővítést.

Egy biztos, 16A-al így nem élhető számunkra, pláne, hogy ugye az elektromosság korszakában élünk.

Üdv: Rottweiler89

(#6979) Gézengúz válasza PROTRON (#6972) üzenetére


Gézengúz
addikt

Köszi.
Valahol sejtettem, hogy nem egyszerű a történet.
Valahol úgyis meg kell fizetni a dolgot.

(#6980) Gézengúz válasza Rottweiler89 (#6978) üzenetére


Gézengúz
addikt

Rakd okoskonnektorra a bojlert és csak éjszaka fűtsön, vagy a Te általad meghatározott időben, akkor nem akad össze mással.
Ezzel egyszerűen kizárható az egyidejű használat.

[ Szerkesztve ]

(#6981) Audience válasza Gézengúz (#6980) üzenetére


Audience
aktív tag

Meg lehet azt is oldani, hogy a tűzhelyre egy Shelly EM pl. és az áramfelvétele függvényében egy SSR-rel kapcsolod a bojlert. Van erre sok megoldás.

(#6982) Rottweiler89 válasza Gézengúz (#6980) üzenetére


Rottweiler89
aktív tag

Direktbe van kötve.

Üdv: Rottweiler89

(#6983) Gézengúz válasza Audience (#6981) üzenetére


Gézengúz
addikt

És egyszerűbb mint amit én mondtam?

Rottweiler89
Van csokis megoldás is, pl. [link] de meddig tart egy konnektort rakni neki.
Mivel nem vezérelt áram ezért konnektorral is megoldható.

Nem kell falba süllyesztettnek lennie, így nem is bonyolult.

[ Szerkesztve ]

(#6984) Rottweiler89 válasza Gézengúz (#6983) üzenetére


Rottweiler89
aktív tag

Ez a csokis megoldás érdekes, őszintén szólva nem is tudom hogyan működik, vagy éppen mit csinál konkrétan, de biztosan jó cucc, értékelések szerint.

Üdv: Rottweiler89

(#6985) Gézengúz válasza Rottweiler89 (#6984) üzenetére


Gézengúz
addikt

Raksz telóra egy alkalmazást én a Smart Life-ot használom.
Párosítasz. Onnantól bárhonnan vezérelhető a konnektor. Mobilnetről is igen.

Bármikor ki-be kapcsolhatod, előre programozhatod mikor kapcsoljon ki-be.
Ha a mérőset választod akkor fogod látni a napi, havi, éves fogyasztást.
Jó cucc, helyedben ezt csinálnám.

[ Szerkesztve ]

(#6986) Rottweiler89 válasza Gézengúz (#6985) üzenetére


Rottweiler89
aktív tag

Ezt a benti elosztódobozba kell gondolom beintegrálni, a villanybojler aljába a fedél alá nem lehet bepakolni... :DDD

Üdv: Rottweiler89

(#6987) Gézengúz válasza Rottweiler89 (#6986) üzenetére


Gézengúz
addikt

Ha víztől védett a hely, akkor simán a bojler mögött hagynám, nem nagy kb.5*6cm

De ha befér a dobozba akkor simán oda.

(#6988) hNp88 válasza Gézengúz (#6987) üzenetére


hNp88
aktív tag

még annyi kiegészítés hozzá, hogy a legtöbb ilyen okosdugalj csak 1p leválasztást csinál, érdemes megrelézni egy dobozban, hogy rendes, 2 pólusú leválasztást kapjon a bojler.

Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"

(#6989) Gézengúz válasza hNp88 (#6988) üzenetére


Gézengúz
addikt

Ha fázishelyesen történik a megszakítás akkor ez miért jó?

(#6990) hNp88 válasza Gézengúz (#6989) üzenetére


hNp88
aktív tag

dugaljnál semmi nem garantálja a fázishelyes megszakítást. én meg szeretek biztosra menni :DDD főleg egy bojler esetében. a dugaljban levő finglingi relét sem biztos, hogy erre a terhelésre méretezik

[ Szerkesztve ]

Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"

(#6991) Gézengúz válasza hNp88 (#6990) üzenetére


Gézengúz
addikt

Ez igaz, csak ott és akkor pont a csokis megoldást tárgyaltuk.
Arra meg oda lehet figyelni, csak egyszer kell jól bekötni.

16A-nek csak el kell bírnia. Ráadásul napi szinten nem is megy sokat. Bár én már újabban 20-sokat veszek, minimális az árkülönbség

[ Szerkesztve ]

(#6992) Rottweiler89 válasza Gézengúz (#6987) üzenetére


Rottweiler89
aktív tag

Azt nem garantálom, hogy nem lesz ott is vizes... :DDD Meg ugye a pára.
Dobozba talán beférne, de csak talán, mert nem valami nagy, 6 modulos, és már így is van benne káosz, ahogy láttam.

Üdv: Rottweiler89

(#6993) Gézengúz válasza Rottweiler89 (#6992) üzenetére


Gézengúz
addikt

Esetleg az utolsó leágazáshoz tudod még rakni valahova.
Nem tudom, hogy van helyed.

(#6994) PROTRON válasza Rottweiler89 (#6992) üzenetére


PROTRON
addikt

Szerintem is jobb ha erősebbet veszel, hátha magasabb az alkatrészek tűrése.
Amúgy a 6 modulos elosztó mellé felrakhatsz még 1 kis dobozt, aztán átvezetékezni ezt a kört, csak arra vigyázz hogy lehetőleg ne fúrd el a meglévő vezetékeket. Bár ha 2 oldali erős ragasztóval felragasztod aztán meg körbegipszeled ott fog maradni fúrás nélkül is. :D
Csak ne felejtsd ki a zőccsárga zigszalagot.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6995) Rottweiler89 válasza PROTRON (#6994) üzenetére


Rottweiler89
aktív tag

Ááá, én magamra nem bízok ilyen műveletet, örülök, hogy a folyosón a lámpát ki tudtam cserélni. :DDD

Üdv: Rottweiler89

(#6996) Audience válasza Gézengúz (#6983) üzenetére


Audience
aktív tag

Igen, mert emberi beavatkozás nélkül, automatikusan kezeli le az egyidejűséget.

(#6997) Gézengúz válasza Audience (#6996) üzenetére


Gézengúz
addikt

Igen, az is egy lehetőség. Árban, hogy jön ki? Plussz bonyolultságban? Nemcsak a bojlerhez kell rakni vezérlőt, hanem a tűzhelyhez is egy jeladót.

A bojlernek meg tök mindegy mikor csinálja a meleg vizet, ezért érdemes csak azt vezérelni. Szerintem.
Szeretem az egyszerű dolgokat. Amit meg lehet oldani egy eszközzel, miért oldjam meg kettővel?

(#6998) PROTRON válasza Gézengúz (#6997) üzenetére


PROTRON
addikt

Azért mert amit menet közben kapcsolgathatsz, azt bizony el is felejted kapcsolni.
Egy dolog hogy szerinted elég beállítani az időzítőt, de simán tapasztalat hogy lesz 1-2 alkalom amikor napközben pont kifogy a melegvíz, átkapcsolják, úgy felejtődik, aztán meg majd legrosszabbkor fogja leoldani a betáp km-et.
A legjobb az automata rendszer. Oké hogy azt is be kell állítani, de utána tényleg nem fogod kapcsolgatni, mert megoldja mindig a lehetőségeket.

Az ár már máskérdés, innen nézve még nem tudjuk mennyibe kerül mekkora a keret.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6999) Gézengúz válasza PROTRON (#6998) üzenetére


Gézengúz
addikt

Jó ebben van valami, elfelejtem, hogy más fejével kéne gondolkodni.

(#7000) csƵ


csƵ
őstag

Üdv!

Tápkábelnél számít a huzalvastagság?
2x 0.5 vagy 0.75 mm2 legyen inkább?

Elektronikai eszközről van szó.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.