Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
tothjozsi96
addikt
Köszönöm szépen.
"hol rugná szét?" Én nem tudom hogy a KPE cső mennyire merev és kemény, de hogyha valaki belever vagy belerúg, akkor nem tud megsérülni a cső, és azzal együtt a vezeték is? Van a házam, az előtt van a járda, és egyből a járda mellett a villanyoszlop. Tehát ha mész a járdán karnyújtásnyira lesz tőle a védőcső amiben megy a méretlen vezeték.
A vezetéket valóban a szolgáltató emberei hozhatnák, de elég nagy a távolság és ők RG6-os kábelt szoktak húzni, emiatt én készültem előre RG11-es kábellel, nagyobb távolságnál nem mindegy hogy a jelszint mennyit esik, emiatt a védőcsőbe előre be lenne húzva a vezeték, hogy ne legyen fűzéssel probléma, illetve a kábel is lényegesen komolyabb, mint amit hoznának. Természetesen szabványos az RG-11, tehát itt az lenne a terv hogy ahogy a villanyvezeték készül ez mellé lenne kábelkötözővel vagy valamilyen módon rögzítve, tehát a villany védőcsöve mellett lenne a gyenge áramnak is egy védőcső, amibe már előre bele lenne húzva a megfelelő vezeték. A szolgáltató meg csak rákötné az oszlopon található osztóra.
Itt ennek a gyengeáramnak nincs hagyománya, itt minden ház légkábeles, szinte mindegyik. Emiatt a gyengeáramot se nagyon vitték földben. Viszont akik tetőt cseréltek és lekerült a légkábeles áram bekötés, ott nem lóg semmiféle vezeték. Az optika már földben van, emiatt gondolom hogy nem lenne akkora probléma ha az oszlopra még egy védőcső felkerülne. Egyébként jelenleg az oszlopnál nincs egy cső sem, tehát hely az biztosan lenne, gondolom a többi akkor a jóindulaton múlna, vagy nem is tudom hogy min. Részemről az a lényeg hogy tetőfelújítás lesz, emiatt én nem akarok légkábelt, tehát egy lógó koax vezetéket sem szeretnék, éppen ezért kerül le most a földkábel is az áramnak.
-
lappy
őstag
válasz
tothjozsi96 #6748 üzenetére
1. nem kell hogy egybefüggő legyen "A regisztrált szerelő azt mondta nekem hogy Ő vagy KPE csőbe vagy van hogy 110-es PVC csövet rak le" ebből kiderül.
2. igen
"Nem volna nagy baj hogyha az első roma fiú nem rúgná ketté a vezetéket." - hol rugná szét?
3. a gyengeáramú szolgáltató hogyan köti be? ha földben akkor talán elfogadja amit te leraksz és lehet odarakják a meglévő árokba a csövedet
az utolsó bejegyzést meg nem értem - a vezetéket a szolgáltató emberei fogják neked lerakni, nem hiszem hogy amit te előre odakészítesz azt felhasználja -
tothjozsi96
addikt
Sziasztok!
Beszéltem a regisztrált szerelővel, földre telepíthető mérőszekrény ügyben. Mondta hogy ők csak a kerítésig csinálják meg a csövezést és a kerítésnél megállnak. Azt mondta hogy itt nálunk úgy működik hogyha jönnek a szolgáltató emberei, akkor ők megcsinálják a kerítés után, a járda alatt és ők viszik fel az oszlopra. A regisztrált szerelő azt mondta nekem hogy Ő vagy KPE csőbe vagy van hogy 110-es PVC csövet rak le, és abba könnyedén elhúzza majd a szolgáltató amit kell. Azt nem értettem hogy a szolgáltató védőcsőbe húzza-e be ezt a vezetéket, vagy sem.
Pár kérdés,
A méretlen vezetéknek ami a földben megy, egybefüggő csövezés kellene? Tehát fontos szempont lenne hogy ne legyen megszakítva sehol sem a csövezés?A környék amerre lakok, nem messze tőlem van a fekete bőrűek telepe, és hát jobb félni mint ..
A villanyoszlop a járda mellett van közvetlen és rengetegen járnak erre. Most hogyha a szolgáltató emberei csinálják az utcai oldalt, ők hoznak magukkal védőcsövet? Tehát ők hoznak mondjuk KPE csövet amibe belehúzzák?
Nem volna nagy baj hogyha az első roma fiú nem rúgná ketté a vezetéket. Emiatt gondoltam arra is hogy vegyek vas vagy horganycsövet, mondjuk 5/4" vagy 2" méretben.
Uccsó kérdés,
A gyengeáram, koax az oszlopon fut. Hogyha a csövet odakészítem a kerítéshez akkor vajon a szolgáltató embereivel meg tudom beszélni hogy a villany vezetékkel együtt ezt a csövet is húzzák már át nekem a járda alatt és álljanak vele fel a villanyoszlopra?Van már földkábeles optika, csak 2x annyiba kerül mint a koax ami az oszlopon van.
Van RG-11-es kábelem, védőcsövet is vennék hozzá, csak hát jó lenne ha az oszlopra rákerülne, mert ha megveszem és nem lehet odarakni, az baj lesz.
Röviden ennyi.
Köszönöm! -
Vasy09
őstag
köszönöm mindegyikőtöknek!
-
lappy
őstag
lila vonal lenne a kapcsolók helye ha több helyről akarod akkor párhuzamosan kell kötni vagy váltó kapcsoló is lehet így le is tudod kapcsolni a másik végén
A mágneskapcsoló tekercs bemenet a lámpa helyére megy igy valójában a relèt kapcsoljuk ès az érintkezőire kötöd az egyes lámpa fázisokat, kivitelben lehet akár 2 váltós vagy 4 váltós is (utóbbi esetében mindenki külön érintkezőre van kötve)
-
Vasy09
őstag
Most úgy vagyunk, hogy van egy dobozom, ahonnan mennek a vezetékek, vagy mondhatom úgyis, hogy innen megy a fázis, nulla, föld mindenhez (2db kapcsoló, 2db mozgásérzékelő és a 4db lámpa)!
Összehoztam őket egy helyre és egy fázisra! Így ez a kiindulópont. Ide kellene a mágnes kapcsoló vagy relé.
-
Vasy09
őstag
Fiúk-lányok! Én elvesztem ezeknek a reléknek a tengerében...
Valaki tudna nekem küldeni privátban egy pontos típust és esetleg egy bekötési rajzot?
Amit szeretnék:2db mozgásérzékelő, 2db egypólusú kapcsoló és 4db lámpa működtetése. Jelenleg ugye most egy fázisra kötöttem őket, de ezt váltanám ki egy relével/mágneskapcsolóval!
Előre is köszi a segítséget!
-
PROTRON
addikt
válasz
Rottweiler89 #6735 üzenetére
Na igen, jó hogy mi itt ajánlgatjuk a pestmegyei honlapot, miközben oda más kell:
Opustitász: [link] - legaljára kell tekerni, ott van egy átkapcsolható mező hogy "Teljesítményváltozás bejelentése".De azért biztos ami biztos itt telefonon utána kérdeznék: [link]
Itt tudsz a személyes ügyfélszolgálatra kattintva időpontot foglalni, ami átdob az egységes online felületre, szerencsétekre úgy tűnik egész sok szabad időpont van január első heteiben.Hát nálam tégla lakásban amíg én gázkonvektorral fűtöttem az alattam lakó meg olajradiátorral kettőnk közül én fizettem kevesebbet ugyanakkora lakás ugyanannyira szigeteletlen...sokkal kevesebbet.
Persze én nem bírtam telente aludni a konvektor kattogása miatt, így inkább klímás fűtésre álltam át, amihez igényelhettem "H" tarifát, ami ugye 30%-al olcsóbb egység árral számol a téli fűtési időszakra.
Az egyéb elektromos fűtőtestek sokkal rosszabb hatásfokúak mint a gázkonvektor, feltéve hogy lakossági áron kapod a gázt 100 forint m3-anként.
De ha a közösképviselő elb...ta az adminisztrációt, megértem hogy drága a gáz.Igen az 1x32A az tényleg minimum, mivel addig egységáras a történet. A kivitelezés szempontjából csak az extra vezetékezés miatt kerül többe a több fázisú bekötés, egyébként ma már kb ugyanannyiba kerül a többi része a dolognak, kb ugyanolyan védőcső kell, ugyanolyan doboz kell akár 1 akár 3 fázisú a bekötés, kb ugyanannyi idő a szerelés, faláttörés...stb.
Az biztos hogy ragaszkodnék a villanyszerelő helyében legalább a belső kiselosztó felújításához, ilyenkor legolcsóbb esetben én 12 "modulos" elosztót szoktam felrakni, amiből legalább 2 "modul" az életvédelmi relé(röviden Fi relé), a 3 db kismegszakító helyett meg mondjuk kapásból 6-8 felé szeparálni az induló alu áramköröket, mert tuti hogy több vezeték indul el 1-1 megszakítóból, amelyek 1-1 modulnyi helyet foglalnak el.
Ez a munka szerelője válogatja 40-70k huf, ugye függ attól is milyen az alaphelyzet, meg hogy hányfelé történik a szeparálás, kell-e nagyobb mondjuk 2x12 modulos elosztó, kell-e valamire külön önálló Fi relé...etc.Az életvédelmi relé tekinthető előírásnak, ma már gyakorlatilag ahol csak lehet megkövetelik, de néha el tudják sumákolni a szerelők.
A lényege hogy figyeli hogy a fázison beérkező áram keresztül haladva a mosógépen az elosztó a nulla vezeték irányába távozik-e, ha a földelő vezeték irányába menne, akkor lekapcsolja az áramot.
Épp ezért gond is, hogy néha a régi alu vezetékes lakásokban nincs mindenhol földelő vezető, vagy a meglévő fázis vezetők szigetelése sérült emiatt a falakban a védőcsövekben lévő egyébként nem életveszélyes hibák esetén is leold.
Emiatt van az hogy a legtöbb szerelő szereti ha a lakáson belüli hálózat is felújításra kerül, ne kelljen szívni az életvédelmi relé kontra régi vezetékek problémával... -
Rottweiler89
senior tag
válasz
PROTRON #6730 üzenetére
Köszi a választ!
Nyíregyházán lakunk, és a fűtés gázkonvektoros. A melegvízről egy átfolyós vízmelegítő gondoskodik, néha-néha döccenősen, ezért lesz majd bojler.
Most téli időszakban az elektromos áram sokkal kifizetődőbb, mint a gáz, így ezért van az a pár elektromos fűtőberendezés, mint rásegítés, így tudjuk megoldani sajnos. Ezért én már annak is örülnék, ha azt az 1x32A-es bővítést meg lehetne oldani, de nem tudom mennyire fog bekavarni a rendszerbe a bojler. Nekem a biztonság kedvéért mindenképp kellene a 32A minimum. Ráadásul a két szoba egy 16A kismegszakítón van, jobban örülnék, ha külön-külön lenne mindegyiknek egy...Bár nem tudom mennyi lehet egy dobozban.
Nemrég cseréltem a folyosón a lámpát, és ha jól emlékszem alumínium, nem tudok keresztmetszetet, remélem elég. -
PROTRON
addikt
Köszi, még ha nem is pontos az információd, arra jó volt hogy utánaolvassak.
Az évente 2 db ingyenes letöltés januártól a teljesértékű hitelesre fog vonatkozni.
Az eddigi 1000 hufos nem hiteles letöltés végleg megszűnik.
Helyette marad ami eddig is volt, ha elhasználtad az ingyenes lehetőséget 3000 / letöltésért a hitelest tudod letölteni(a korábbi 3600 helyett). [link]
Roh...akarom írni a teremburáját... -
Vladi
nagyúr
válasz
Rottweiler89 #6728 üzenetére
Azt jó lenne még tudni, hogy kb mennyi idős a ház és milyen vezetékekkel és hogyan is lett szerelve. Mert ha még eredeti alu mondjuk a 80-as évekből...
-
PROTRON
addikt
válasz
Teljesen korrekt a megközelítésed.
Szuper hogy előrelátóan leírtad az elektromos fogyasztókat is.
Helyes a kalkulációd, sajnos 3,7kW-ra van szerződve a lakás, a kismegszakító rövidebb ideig 5-10 percig megengedi a 10-20%-os túlterhelést, de mindenképp feladata a lekapcsolás.A mérőóra típusa nagyjából mind1, de örvendetes hogy adott helyen már lecserélték elektronikusra a régi helyett.
Régebben a társasházaknak nyilatkozniuk kellett hogy a lépcsőházi fővezeték hálózat elbírja-e a többlet terhelést (16-->32A-re), manapság már ez az adminisztrációs lépés nincs, hanem a rendszerhasználókra van bízva.
-jó lenne finoman megérdeklődni a közös képviselőtől hogy egyébként milyen állapotú a fővezeték hálózat, vagy hogy a társasházi közösség egésze akar-e fővezeték felújítást, lakások mérőhelyi szabványosításával(bővíteni csak szabványosítás után lehet);Budapesti a lakás? Ha igen, melyik terület? Pl X.kerben is sokfelé vannak panelházak, nem mind1 melyik környék.
Bár abból kiindulva hogy egyéni elektromos fűtést kell alkalmaznotok, sejtem hogy nem távfűtéses helyen vagytok. Egyáltalán a használati melegvíz jelenleg mivel készül ha csak jövőre lesz elektromos bojler?Ahogy lappy kollega írta, ha Pest megyei az ügy akkor azon a weblapon érdemes elindulni.
-Fontos hogy csak a szerződött rendszerhasználó kezdeményezhet "Igénybejelentés" folyamatot, megjelölve bal felül a "Teljesítménybővítés" rublikát;
-persze Ő adhat meghatalmazást, az adott weblapon alul ott a formanyomtatvány, azt kell használni mielőtt még rögtönöznétek valami kézzel írottat gondoltam szólok;
-ha a rendszerhasználó tudja igazolni magát, akkor elhagyható a nem hiteles tulajdoni lap letöltése a netről, de mivel évente 2 példányt úgyis mindenki ingyen letölthet szerintem annyi böngészést megér a dolog mellékelni lehessen;-mindenképp keresni kell un. "ASZR" érvényes jogosítvánnyal is rendelkező villanyszerelőt a tényleges szerelés miatt.
Az igénybejelentési folyamatot intézheti Ő is, de nem kötelező neki, elvileg jobban tudják mit hova kell x-elni, de a szakbarbároktól ez nem várható el, sokszor extra pénzt kérnek érte;-el lehet indítani az adott felületen, vagy emailben, de a leggyorsabb ha időpontot foglaltok a Bp. XIII.-ker Váci úti irodába "Műszaki ügyek - igénybejelentés"-hez, ehhez nem kell regisztrálni, hanem azt kell bepipálni hogy "új ügyfél vagyok" ahol kérdezi;
Válaszul az EON megküldi az MGT-t, aminek a második oldalán egy kis rublikában szerepel hogy pontosan mire van szükség, ha nem szerepel az hogy "Csatlakozó berend. terv jóváhagyás", akkor jó, mert nem kérnek külön tervezést.
Ezután a szerelőtök elvégzi a mérőhelyi munkát, ami után az általa kitöltött szükséges papírokat ugyanúgy el juttatjátok az EON-hoz aki az általuk írt visszajelző emailt követően 10 nappal később kicseréli a kismegszakítót és leplombálja a mérőórát.
Ha interneten intéztek mindent, 2-3 hónap lehet az átfutás mire minden levél-válasz levél kezelése megtörténik.
Szerintem azt érdemes kérni a szerelőtől hogy 3 fázisra készítse elő a mérőhelyet, azaz 5x10-es vezetéket használjon a minimális 3x10 helyett.
Ha csak 1x32A-ig bővítetek, olyankor nem szoktak tervezést kérni, ebben az esetben az ELMŰ felé csak kiszállási díjat, 14k hufot kell fizetni.
Ha kértek mellé másik fázisra pl még 1x20-at, akkor az összesen 32A feletti teljesítmény esetén további amperenként br. 5k hufot kell fizetni az ELMŰ felé,
tehát 1x32A+1x20A=52A
52A - 32A (ameddig nem kell extra hozzájárulást fizetni) = 20A
20A * 5k = 100k huf fizetendő ELMŰ felé.Ezt azért írom ki, mert a fogyasztóid:
elektr. sütő: 13A
bojler: 8A(tervezett)
fűtőtest1: 6A
fűtőtest2: 4A
Ez így már 31A ha épp minden bekapcsol felfűtéshez, hogy ne legyen kellemetlenség, idővel szerintem kellhet a +20A szigorúan másik fázisra kérve. Az egyből 3x20A az még drágább.Jelenleg kipróbálhatjátok 1x32A-el is, hátha elég amíg lesz bojler, lehet meg tudtok úszni 100k költséget.
A szerelő munkadíja valahol 150-250K között lehet( de persze nem ismerek mindenkit), helyszín függő, a 250-be szerintem belefér a +2 db vezetékszál behúzása a 3 fázisú rendszerhez.
Ehhez jön még a lakáson belüli kiselosztó felújítása, ez tuti nem maradhat ráadásul jobb egyszer hozzányúlni a rendszerhez, ez még 40-70k között lehet, szerelője válogatja.
+ a fentebb említett ELMŰ díj, ugye vagy 14k, vagy 100k. -
lappy
őstag
válasz
Beadod az igényt a szolgáltatónak egy regisztrált szerelőn keresztül de itt olvasható egy pl.
https://www.eon.hu/pestmegyeihalozat/ugyintezes/muszaki-ugyintezes/teljesitmeny-modositas.html -
Rottweiler89
senior tag
Sziasztok!
Mivel egyáltalán nem vagyok szakértő a témában, így megérdeklődöm itt a dolgokat inkább.Panel lakás, melyben adott kint a szekrényben egy egyfázisú fogyasztásmérő(aem CSM 0201 BW1102000), plusz egy 16A kismegszakító. Bent a lakásban 3x16A kismegszakító a dobozban, helységenként elosztva.
Kérdésem, hogy mennyi Watt-al terhelhető az egész lakás?
Jól tudom, hogy a kinti 16A kismegszakító miatt 16x230V, azaz 3.680W?Továbbá hogyan lehetne megoldani ezt a 32A-ra való bővítést? Hogyan képzeljem ezt el, ha a fentebbi rendszert nézzük?
Mióta itt lakunk, pár hete sikerült leverni először a kinti biztosítékot(neménvótam) miután túl lett terhelve a rendszer, így csak kevés az a 16A odakintről.
Elektromos berendezések a lakásban:
egy kombinált hűtő, egy kombinált gáztűzhely(elektromos sütő, gáz főzőlap), egy mosógép, egy vízforraló, egy mikró, egy forrólevegős sütő, egy elektromos kávéfőző, egy elektromos konvektor/fűtőtest, két olajradiátor, két TV(régi FHD LCD, és egy 4K-s), egy laptop. Világítás mindenhol LED panel, vagy LED-es izzó/k.
Egyszerre nem megy csak maximum két nagyteljesítményű fűtőcucc, két külön helységben, azok is csak félcsövön, azaz papír szerint 950W-on, vagy csak egy az egyik szobában maximumon, azaz 2-2,2kW-on.A tulaj jövőre villanybojlert is szeretne(mi is.) rakatni, így ez is befolyásolja majd rendesen az egész rendszert, illetve még én is megtámogatom nemsokára egy asztali PC-vel, ami max. ~350W-ot fogyaszt, plusz hozzá egy régebbi típusú FHD TV.
Ha hülyeséget írtam bárhol is, nyugodtan javítsatok ki, mint mondtam, egyáltalán nem konyítok ehhez a témához.
A segítséget és a választ előre is köszönöm!
-
PROTRON
addikt
válasz
Gézengúz #6723 üzenetére
A kilengések mindig is megvoltak a rendszerben, emiatt nem engedélyezték általánosságban ezeknek a használatát, csak korábban izomból nyomták a nagyobb, szabályozott napelemek építését és a lobby lenyomta a sárga földbe a kritikus műszaki hangokat.
Ez nem indok az alap probléma elbagatelizálására.
10-20 év közötti a közcélú hálózat fejlesztésének a lemaradása az igény oldalhoz képest, sok területen a napelem rendszerek egész nyáron kiálltak, mert a túlságosan magas feszültségre nem táplálhattak rá, szal borult a megtérülés sokaknál hiába költöttek rá több millát.
Ha boldog boldogtalan balkon solart telepítgethet mindenféle kontroll és minőség ellenőrzés nélkül még durvább alaphelyzet alakult volna ki.Erre rájön még maga a biztonsági kockázat, pl társasházak belső villamos hálózatai siralmas állapotban vannak, valamint a lakások belső hálózataival kapcsolatban is elvannak tévedve az emberek, nincs villamossági műszaki kultúra a lakosságban.
Nem lehet olyan szabályozást kitalálni, ami mellett ne fordulnának elő balesetek, így egyszerűbb a teljes tiltás.A leválasztott szigetüzem más tészta.
Nyugateurópa megint más tészta, ott főjjön az ottani szakembereknek a feje a problémákon.
BTW ott is csak max kb 600W balkon solar az engedélyezett, mert 800W vagy felette mindenhol az EU-ban egységesen rendes napelem rendszerként kategorizálják. És a 600W rendszer bármikor kilenghet 800W-ig...Amit én engednék, az hogy ha valaki veszi a fáradtságot saját kettős konverziójú online szünetmentest telepíteni adott 1 áramkörre, akkor a szigorúan kettős konverzió on-line kialakítás miatt engedném hogy a szünetmentesről eljövő áramkörén használhasson balkon solart, de kommunikációval hogy ha leáll a lakás mérőóra irányából érkező áramellátás szigorúan lekapcsoljon a solar rendszer.
Mert nem tudhatja hogy nem-e tűzeseti főkapcsolót kapcsoltak ami miatt áramszünet van. -
PROTRON
addikt
Bocs a dupla posztért, de nagyon eltérő a 2 hsz.
Alapesetben igazad van, ha 1 fázisra rakod őket és összevezetékezed akkor működni fog a dolog.
De most az egyik társasházban valamiért nagyon kikezdték egymást a mozgásérzékelők egy hasonló folyosónál és végül az egyik teljesen beragadt.A legjobb ha az egyes érzékelők/nyomógombok/kapcsolók 1 db mágneskapcsolónak adnak vezérlő jelet ami kiadja a tápot mind a 4 lámpás áramkörnek.
Persze ehhez 1 dobozba össze kell vezetékezni a dolgot, ha még megoldható. -
PROTRON
addikt
válasz
Gézengúz #6710 üzenetére
Igyekszem átfogalmazni.
A szünetmentes tápegység esetében a szünetmentesen keresztül megy az áramkör.Az általad linkelt megoldás bekötési rajzán "T" elágazás van, oldalról betáplálna a solár panel, így a konkrét elágazási pontban semmi nem akadályozná az áram irányát amerre ténylegesen folyni akar. Hiába van egy lakatfogó az elmenő vezetéken, az ilyen megoldások mindenképpen lassabbak mint az áram, így csak késleltetve reagál, biztos hogy történik visszatáplálás, ami az egész körzet energiaeloszlására befolyással van.
NEM amiatt tiltották le a napelemes rendszerek terjedését, mert nem akarnak fizetni az embereknek.
Azért van a napelem stop, mert a hálózat nem bírja a kilengéseket, amihez MINDEN nemű extra betáplálás hozzájárul.
Még akkor is ha a késleltetett reagálás során csak pár 100watt teljesítményre gondolsz TE, a szolgáltatónak összességében kell néznie, ha mindenki számára megengedik, akkor a sok kicsi sokra megy alapon továbbra is kezelhetetlenek lesznek a kilengések.A szünetmentesek gyakorlatilag leválasztják a róluk elmenő hálózatot. A két oldal között csak egyirányban tud energiaáramlás folyni. A te eszközöd bekötési rajzán ezt semmi sem garantálja. Nézd meg a vezetéket, a bekötési ponton van bármilyen automatikaberendezés? nincs hisz csak egy dugalj.
Az egyetlen amit garantál a leírásod, hogy ha kerületi/társasházi áramszünet van, akkor elvileg lekapcsolja magát és legalább a tűzoltót talán nem ba...a meg azáram...de ezt is csak talán, mert kínaiaknál sose lehet tudni.A marketing szöveg nem érdekel.
-
User_2
tag
válasz
Gézengúz #6715 üzenetére
mindenképpen napelemes céggel beszélj
de tényleg jobb, ha a napelemes topickban teszed fel a kérdést.
akármilyen invertert nem köthetsz a hálózatra, csak olyat, ami szerepel az engedélyezettek listáján
a wisszwatt szoftveres dolog, nem igényli a plusz kapcsolási kör kitalálását
-
Gézengúz
addikt
Ebben linkeltem őket, nem nézted meg?
Akkor már működne az a dolog, hogy csak be kéne jelenteni? Mert ha igen, akkor hoznának egy olyan órát,
ami úgy van beállítva, hogy ne fogyasztásként érzékelje a termelést.
Jelentősen könnyítené a dolgot mert akkor nem foglalkoznék annyira a visszatermelés blokkolásával. -
User_2
tag
válasz
Gézengúz #6710 üzenetére
szerintem ez sima visszwatt védelmes ongrid rendszer.
szinte mindegyik inverter tudja a 0% export beállítási lehetőségetaz októberi bejelentés éppen ennek a rendszernek az adminisztrációját csökkentette azzal, hogy nem engedélyezési, hanem bejelentési kötelezettsége van.
pl 1 fázisú 1kWp invertert keress
nézz után alaposan, ne csak az alapján amit épp sikerült ide firkálnom
-
Vasy09
őstag
Sziasztok! Erősítsetek meg kérlek, hogy jól gondolom a dolgot.
Adott két mozgásérzékelő 2-2 lámpával. A 2-2 lámpát kapcsolja 1-1 kapcsoló is, és a mozgásérzékelők is. Na most, az lenne a cél, hogy a 2 mozgásérzékelő mind a 4 db lámpát kapcsolja. A házban 3x32A van. Jól gondolom, hogy ez csak akkor fog működni, ha mind a 4 db lámpa és a 2 db mozgásérzékelő is ugyanazon a fázison van?
Illetve a 2 mozgásérzékelő kapcsolószálát is közösítenem kell, igaz?
A cél az lenne, hogyha valaki kijön az egyik ajtón, akkor felkapcsol a lámpa és fényben tud átmenni a másik bejárathoz, és ugyan így fordítva is, ha valaki kilép a másik bejáraton, akkor szintén fényben tudjon átmeni a másik bejárathoz.
Remélem sikerült érthetően megfogalmaznom!?
Előre is köszi a segítséget.
-
Gézengúz
addikt
válasz
PROTRON #6709 üzenetére
Még mindig nem akarok akkut, nem is fogok.
Valószínűleg nyáron sem tudja önállóan ellátni a belső hálózatot, azon kis időszakok kivételével amikor éppen csak a routerek és a kamerák mennek, vagy esetleg akkor mikor fullon dolgoznak a panelek, ideális beesési szög, jó napfény. Azért akarok csak 1-2 panelt, hogy minimális legyen az az energia amit nem tudok elhasználni.
Tudom, hogy nem szigetüzem. Naná. Ugyanakkor maximálisan szeretném elkerülni a visszatermelést, enélkül nem is működtetném.Mint írtam, mivel önállóan nem tudja ellátni a belső hálózatot ezért nem választhatom le fizikailag a bejövőről.
Tulajdonképpen ez egy balkon szolár, kiegészítő elektronikával a visszatermelés elkerülésére.
Amire szintén csak a szolgáltató köcsögsége miatt van szükség, egyébként adott esetben simán visszatáplálnám azt a pár száz wattórát ha úgy adódna.
Érdekes, más országokban nincs vele baj?A szünetmentes táp is akkor megint érdekes dolog, feltölteni feltölthetném napenergiával hálózat nélkül, aztán mikor fel van töltve akkor visszaengedhetem a hálózatra?
Biztos vagyok benne, hogy lesznek változások itthon is, csak miért kell az embert mindig szívatni más országokhoz képest is.
-
PROTRON
addikt
válasz
Gézengúz #6707 üzenetére
A hangsúly elkerülte a figyelmed.
A lényeg azon volt hogy a mellékelt bolti oldalon szereplő kötési rajz esetén a meglévő bekötésre kötnéd rá "T" elágazásban, tehát a mérőóra által megtáplált kiselosztóról eljövő áramkört akarod megtáplálni másik irányból is ami jelenleg mondjuk teszem azt például hogy lehet a TV-t látja el.
Azt szeretnéd hogy nyáron amíg lehet addig a napelemes-akkus hálózatod tápláljon, amikor meg leesik a kapacitás akkor a normál mérórád irányából jöjjön a delej automatikusan.
Ez nem szigetüzem, ez normál napelemes rendszer attól függetlenül hogy nem kapsz pénzt a szolgáltatótól, a vezeték összeköttetés esetén nem vagy leválasztva, pláne kínai csodák esetén simán előfordulhat hogy tudtodon kívül még is visszatáplálsz a hálózatra.Ehhez külön fizikai útválasztó kapcsolót kell beépítened, szerintem manuális változatban, az hogy az invertered önmagában tudja nem elegendő bizonyosság az áramszolgáltató számára.
Nekik szerintem is az kell hogy Te manuálisan kapcsolgass ahogy az értékeket olvasod.Lehet próbálkozni még hogy magát az útválasztót esetleg automatizálni, de olyan motorikus automata kapcsoló ami képes megszakítókat kapcsolni nem olcsó.
Esetleg komolyabb mágneskapcsolóval megoldani, de ehhez már tényleg szolgáltatós emberke kéne hogy azt megengedik-e.A szünetmentes tápba nem kötnének bele, egészen addig amíg nem kötsz rá fotovoltaikus rendszert...most erről van szó, nem az online szünetmentesekről...
-
Gézengúz
addikt
válasz
csemberlen #6703 üzenetére
Csak amúgy tudnám, hogy egy ilyen rendszerre ami semmilyen módon nem hat a szolgáltató hálózatára arra miért is kéne engedélyt kérnem?
Csak gondoljunk bele, ott a szünetmentes táp, ha én akarnék egy 10Kwh-s szünetmentes tápot akkor abba is belekötnének?lappy
Nem fog visszatáplálni, nem is akarhatom, hiszen a jól megoldott villanyórájuk fogyasztásként számolná el.Amúgy csak idő kérdése és el kell fogadniuk.
Szigetüzeműhöz akku is kéne, azzal nem akarok szórakozni.
-
Gézengúz
addikt
Villanyszerelő van itt?
Agyalok egy ilyen vételén Lengyelországból eljönne 200dolcsi környékén, két napelemet dobnék rá sorbakötve
PV 55-90V
Ezt a verziót néztem, van hozzá egy limiter is, amivel megfogható a visszatermelés.
RS485-ön kommunikál a kis egységével, ami UTP-vel simán toldható a nekem szükséges 20-30m-re.Namármost, ha a visszatermelés megfogható és áramot sem tud küldeni a hálózatba, bejövő áram nélkül (szükséges a működéséhez mint minden jólnevelt balkonszolárnak) akkor mi akadálya lehet, hogy használjak egy ilyet?
2*250W napelemet kapna, pont csak annyit termelne, ami elhasználásra kerül.
De lehet egy kisebbet vennék és erre párhuzamosan menne 2 napelem egymáshoz képest elforgatva, hogy folyamatosabb legyen a termelés.
PV 26-45V
Árban szinte ugyanaz. -
PROTRON
addikt
válasz
psion2101 #6697 üzenetére
Szerintem a párás környezet is rásegít hogy a műanyag burkolathoz belülről hozzáérő vezeték és az ujjacska között "potenciál" különbség kisüljön, ahogyan sztatikus "rázás" sem csak úgy magától keletkezik.
Igen egy kicsúszott vezeték is okozhatja, de az is lehet hogy jó régen megsérült a szigetelése annak a vezetéknek és az évek folyamán súlyosbodott a helyzet, tehát nem elég csak a csavarokat "megnézni".Aztán sokszor előfordul hogy ugyanazon kötésdobozon vitték keresztül dugaljhoz is a tápot és valójában másik áramkör vezetékével van a baj.
Vagy eleve fürdőszobai dugaljat is kapcsolj a kapcsoló, amiben hiba van és csak akkor élesedik a helyzet amikor zárul a kapcsolón keresztül az áramkör, pl a dugaljban lévő hibán keresztül rendesen megterhelődik az áramkör és a hirtelen ugrás miatt szikrázik a kapcsoló, a hiba miatt meg egyébként leold a védelem.
Óvatosan.
Új hozzászólás Aktív témák
- Crypto Trade
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Suzuki topik
- Háztartási gépek
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi 9AT 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T470 - i5-G6 I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol + fejhallgató garanciával hibátlan működés
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- AKCIÓ! ASUS Z170-DELUXE Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest