Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6601) tothjozsi96 válasza 313313 (#6595) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Köszönöm a véleményeket! A másik kolléga miért ajánlja akkor a rezet?
Megmondom őszintén hogy valamennyire ez végleges lenne, tehát nincsenek olyan terveim hogy ez a későbbiek folyamán át lenne variálva. Ilyen szempontból is jó választás lehet az alu?

Nekem is egyből az a gondolatom támadt, amit írtál is hogy a szolgáltató is alu vezetékkel áll be. Szóval nem tudom, mégis van aki a réz mellett érvel, de akkor miért?

#6594 csemberlen
Értem, és köszönöm.

Azt szeretném kérdezni Tőletek hogy legyen réz vagy alu, de tömör vagy sodrott vezetéket kellene venni földkábelből? Gondolom hogy a sodrott a jobb, mert jobban hajlik, de azért rákérdezek. Én a teljes szakaszt csövezném azért, biztos ami biztos.

Azt szeretném kérdezni hogy homokágyba kell tennem a csövet, vagy mi lenne a legjobb megoldás? Illetve olvastam azt is hogy ajánlott jelzőszalagot is elhelyezni, ha véletlenül valaki arra ásna. :DDD Gondolom egy ilyen megtenné, [link] persze több szalagot tennék, nem csak egy csíkot.

(#6602) BB9000 válasza Doki16 (#6600) üzenetére


BB9000
senior tag

Így már egyértelmű lesz:
"Mi is a H-tarifa? A H-tarifa egy kedvezményes áramtarifa, amely a megújuló energiaforrásból kiépített rendszerek, illetve a hőszivattyús és split klímaberendezések telepítése esetén vehető igénybe."
Az infrapanel nem tartozik a fenti kategóriába, ezért azt nem lehet H-tarifára kötni. Jogszabályhely: 4/2011. (I. 31.) NFM rendelet 5. § (4)

[ Szerkesztve ]

(#6603) Tanisz


Tanisz
senior tag

Sziasztok,

Bátorkodom érdeklődni, hogy esetlegesen nincs itt egy villanyszerelő, aki első körben Fi relét cserélne a biztosíték szekrényemben, van napelemes rendszerem is.
Valamint felmérné, hogy az adott belső hálózatomat hogy lehetne és mennyiért rendberakni? :)

Ha ez a topik nem alkalmas szaki keresésére, akkor bocsánat, nyugodtan töröljétek a hozzászólásom.
Csak az a baj, hogy vagy nem találok hozzáértő villanyszerelőt, vagy nem érnek rá, vagy azt mondja keressem később, amikor meg keresem, akkor is azt mondja hogy nem ér rá.
Megértem hogy kevés a szakember, várni tudok, nem vagyok türelmetlen, csak tényleg szükségem lenne egy jó villanyszerelőre és az ismeretségi körömben, ajánlás alapján már nem merek hívni senkit, mert vagy nem jön, vagy nem olyan mint amilyennek be lett harangozva.
Szóval ördögi kör.
Pest megyek 10-es út környékén lenne a szerelés célpontja :)

Segítséget előre is köszönöm!

Ja és ez a kiindulási alap, de van ennél több "gond" is, amit szeretnék rendberakatni.


http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "

(#6604) hNp88 válasza Tanisz (#6603) üzenetére


hNp88
aktív tag

hát ez az elosztó ez meg hogy sikerült? :D

Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"

(#6605) Tanisz válasza hNp88 (#6604) üzenetére


Tanisz
senior tag

Hat így :D
Anno ez rosszabb volt, szénaboglya 3 biztosítékkal. Ez sem szép, meg jó, de ezt is szeretném rendberakatni és van egyéb gond is.

De rövid úton a Fi relét kicseréltetni, nem AC-ra. Aztán amikor engedi a villanyszerelő ideje és az én pénztarcám, az egész belső hálózatot megcsináltatni.

Ilyen ez amikor használt ingatlant vesz az ember :(

http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "

(#6606) User_2 válasza tothjozsi96 (#6568) üzenetére


User_2
tag

nem tudom tavaly óta változott-e a valami, de mérőszekrény áthelyezés tavaly még fix áras volt, beleértve a dobozt, munkadíjat is ásással, aszfalt alatti fúrással, kerítés kivágással, az oszloptól óráig.
áthelyezést, telepítést végző szerelőnek semmi pénzt nem kellett adni, csak a szolgáltatónak
fura de sárga csekken.
így furcsállom a saját költségen vásárolandó óradobozt meg külön munkadíjat.
persze ez nem eon hanem démász terület.

az órától a ház elosztószekrényéig és tovább már saját költség.
ez utóbbiról van szó?

(#6607) tothjozsi96 válasza User_2 (#6606) üzenetére


tothjozsi96
addikt

EON területen keresel egy regisztrált szerelőt, aki a mérőszekrényt telepíti, elintézi a papírokat, és utána jön csak rákötni a szolgáltató. Esetemben is erről van szó. Az óra utáni mért fővezetéket már én húzom és csövezem.

A szekrényt azért én vettem meg, mert akitől itt helyben vásárolnak a villanyszerelők, azt mondták hogy fél éve nem láttak ilyen dobozt mint amit én szerettem volna. Épp volt egy webáruház ahol éppen volt, ráugrottam és lett doboz. Az egy másik kérdés hogy sérülten érkezett..

Tehát amit te mondasz, az a méretlen vezeték ami a villanyoszlopról jön a mérőszekrényig. Azt természetesen nem én fizetem, de EON-nál a regisztrált szerelő telepíti a mérőszekrényt, ez egészen biztos.

(#6608) User_2


User_2
tag

á oké

(#6609) Vladi válasza Tanisz (#6603) üzenetére


Vladi
nagyúr

Nemár! Színes vezetékek, fi relé, védőcső? Ennél szinte csak rosszabbakat látok. :DDD

Nem hiszem, hogy haragudnának itt, ha szakembert keresel. Sajnos nagyon nagy a hiány még Pesten is. :(
Én májusban végzek, szeptemberre tudnék odaérni. Lehet még ez a leghamarabb. :DDD

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#6610) Dani82


Dani82
senior tag

Szeretnek feltenni dekoracionak 10m ledszalagot, de nem annyira szeretnek szarakodni ledprofillal. Nem
is tudom milyen kell, hany mm-es, legyen e bùràja, ha igem az levesz e a fenybol, csavarozgatni se akarom. Mennyire jelent gondot ha siman felragasztom a ledszalagot gipszkartonra?

(#6611) demars válasza Dani82 (#6610) üzenetére


demars
addikt

Nem lesz hűtése!
Az alu profil egyben a hűtés (hő elvezetése) is. A led chip is melegszik ám!

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#6612) PROTRON válasza User_2 (#6606) üzenetére


PROTRON
addikt

Nagyon kis merítéssel dolgozol azzal hogy a démász területen vagy. ;)
Egyszerűen teljesen másképp zajlott már évtizedek óta a folyamat azokon a területeken ahol arányaiban a felhasználók aránya az áramlopás esetekhez viszonyítva jóval nagyobb, pl Budapesten. Hiába van itt is rengeteg áramlopás, annyira sok az ügyfél hogy össze sem lehet hasonlítani...
Itt már nagyon régóta bárki kelleően tapasztalt, papírral rendelkező villanyszerelő elvégezhet kiegészítő képzéseket, amivel jogosítványt szerez arra a típusú munkára, amit a környékeden kötelezően csak Démász alkalmazottak végezhetnek. A szolgáltató igazából itt utólagos ellenőrzést végez, aztán lezárópecsételi, a mezei villanyszerelő valamint a családi ház tulajdonosa megosztva vállalja a pénzügyi felelősségét ha még is áramlopás történik.
Ezáltal a piac is gyorsabban tud reagálni az igényekre...az más kérdés hogy annyi az igény hogy a dunát már hatszor rekesztették, az égről meg eltakarják a csillagokat.
Ennyi ügyfelet fizikailag nem bírna a szolgáltató saját gárdával ellátni.

Ellenben amikor Balatonföldváron kellett mérőszabványosítást csinálnunk, agyf..t kaptunk attól a mértékű adminisztrációs bullsh.ttől, amivel az egyébként max 3 hét alatt letudható ügymenet 4 hónapig tartott és a 3db helyszíni szemle alatt ahova minden alkalommal műszaki szakemberek jöttek, egyszer sem derült ki egy olyan műszaki tényező, amit csak a 4., a mérőhelyet visszaplombáló emberke problémázott...de az meg egyből ordítozva beszélt a kollegámmal mint ha a kutya fenekéből rángatták volna ki a villanyszerelőt...a stílus maga az ember.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6613) PROTRON válasza tothjozsi96 (#6601) üzenetére


PROTRON
addikt

Bocs a dupla posztért.

Igen, a homokágy jó ötlet, a jelző szalag meg manapság elengedhetetlen. Régen is az volt, csak inkább haláli jó ötletnek tartották hogy spóroljanak rajta.
Helyszínrajzot mindenképp csinálj, még ha nem is tökéletesen méretezettek a földfelszíni ojjektumok távolságai.

Az alumínium vezető mint fém anyag természetesen nem romlik meg mint a tej.
Csak hát a fránya fizika olyan amilyen.
Igazából az alumínium vezetőkkel mindenhol az a helyzet, hogy gyakoribb karbantartást igényelnének, mint amit valójában megkapnak. Ez ott okoz különösen gondot, ahol terhelhetőségi határon alkalmazzák, pl 16-os kábeledet folyamat 3x40-50A-en terhelik, majd hirtelen kikapcsolják, majd megint hirtelen fel kapcsolják a terhelést.
Maga az alu anyag a kötési ponton, pláne a környezeti hőmérséklet és páratartalom változások miatt szilárdságilag különböző fémtechnikai helyzetekbe kerülhet, pl megfolyik az anyag a csavarkötés alatt. Ezáltal a ki-be full terhelés - nulla terhelés kapcsolások alkalmával mindig kicsit(pár mikron) meglazulhat a kötés, végül 10-20 év alatt fellazulhat annyira, hogy már elkezd a levegővel oxidálni. Aztán lesz szikrázás, végül nulla fellazulás...
A réz vezető ezen dolgokkal szemben jobban ellenáll, a legjobb ilyen téren az érvéghüvelyezett réz vezető, mert ott az érvégen belül az egyes elemi rézszálak felülete egyenként kicsi. Ezáltal az ilyen jellegű probléma is jóval kisebb méretben jelentkezik. Az is feltud lazulni idővel, de lassabban.

Na most nálad ez azért nem gond, mert nem lesz leplombálva a kötési pont, tehát simán pár évente haveri villanyász rá tud nézni, után tudja húzni a csavarokat. Legalább is az itteni bejegyzéseid alapján vagy annyira felelős magatokért, hogy ha itt szólunk, emlékezni fogsz. :)
De sokaknál a plomba alatti területen sosincs karbantartva.
Régi társasházaknál ezért roppantós kötéseket alkalmaztak fővezetékeken, mert tudták hogy sosem lesz karbantartva. Azokat 50-70 évre méretezték, utána kikéne cserélni őket...csakhogy ezeket senki nem ellenőrzi és mostanában jutnak a társasházi fővezetékek abba a korba hogy tömegével jönnek elő a kötési problémák.
Pláne ha valahol átmeneti jelleggel 1-1 lakás szabványosítása alkalmával a roppantós kötésről lejövő sodrott vastag alu vezetékre rárakták az új sorkapcsot, ami a sok max terheléses fel-le kapcsolás miatt kissé fel is lazult 10-15 év alatt.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6614) Tanisz válasza Vladi (#6609) üzenetére


Tanisz
senior tag

Hát engem ez nem vígasztal, max annyiban, hogy nem reménytelen a helyzetem :D

Figy, aki helyben van, aki ezt "csinálta" a katyvaszbóla ami előtte volt és visszahívtam volna más miatt egy nagyobb felmérésre, rá várok 3 éve, hogy mondjon időpontot, más szerelők akiket felhívtam meg mind azt mondta, hogy idén már biztos nem, hívtam év végén őket, hogy jövőre valamikor, akkor is azt kaptam hogy jövő évre sincs kapacitás, max ha felszabadulnak jelentkeznek, na azóta is várom ezeket a visszahívásokat :D
Ebben a tekintetben szeptember nincs is olyan messze :)

http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "

(#6615) Vladi válasza Tanisz (#6614) üzenetére


Vladi
nagyúr

Modnjuk ezt nem tudom villanyszerelőknél hogy van. De gáz/fűtésnél ha valaki már dolgozott rajta, akkor megpróbál lepattintani.

Amint meghallja, hogy xy már csinált valamit és nem lett jó, akkor hívjám xy-t. Visszhall. :Y

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#6616) Tanisz válasza Vladi (#6615) üzenetére


Tanisz
senior tag

Nem probléma miatt hívtam volna anno :)
Új vezetékezés, kiállások (új épület villanyszerelése)...stb.
Meg a villlanyóra dobozának lecserélése miatt, hogy meg tudja-e csinálni, vagy hajlandó-e, mert már nem lehet leolvasni az órát, úgy szétb@szta az UV, mert akkor bejelenteném a szolgálató felé, hogy lesz csere és jöjjenek blombálni.

http://projekt.azigazikincs.hu/ ''Homo loquax nonnumquam sapiens''; "Nam et si ambulavero in valle umbrae mortis, non timebo mala, quoniam tu mecum es. Virga tua et baculus tuus, ipsa me consolata sunt. "

(#6617) demars válasza Vladi (#6615) üzenetére


demars
addikt

Ilyet én is sokszor hallottam , hogy hívja vissza azt aki csinálta.
Én azt szoktam mondani, hogy meg kell nézni mi a gond, mit szeretne és egyeztetni kell. Sokszor mondják, hogy "csak" a konyhát, egy szobát vagy a fürdőt kellene megcsinálni, mer a többi új, azt már megoldotta valaki... Mikor oda megyek, látom, hogy minden kesze kusza, alu bennhagyva, stb. Erre mondom, hogy nagyobb munka lesz ez (időben több) ami nyilván többe is kerül, akkor meg értetlenkednek hogy de eddig működött, meg az most is jó, mer már megcsinálták... Csak arra nem gondolnak, hogy közben beüzemeltek egy rakat gépet amit nem bír a rendszer (szárító gép, mosogatógép, villany sütő).
Volt, hogy burkolás, festés után szóltak nekem! :W 1 nap volt mire a pincén keresztül húztam külön kört a villanysütőnek, a konyhapult alatt fúrtam le kb 5 lépésben (egyre hosszabb furoszárral). Mert a csempe az új!

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#6618) tothjozsi96 válasza PROTRON (#6613) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Köszönöm a részletes választ!

Magadnak tennél alu földkábelt? A földkábelt belehúznád védőcsőbe? Ha igen, mekkorába?

A kolléga írta hogy ő nem ajánlja az alut. A kérdésem az hogyha 3x32A-el tervezek, még az 5x25 Alu is sokkal olcsóbb, az nem melegedne úgy? A kolléga egész pontosan azt írta hogy védőcsőben még jobban melegedne.

Nekem jelenleg nincs szükségem a 3x32A-re, de még 3x16A-re sem. Nincsenek olyan nagy gépeim. Én ezt azért szeretném most meglépni, mert anno a mi családi házunk is 3x16A-el épült, 52 éve. Ez az amper mennyiség a mai napig elegendő tud lenni számomra, ezért szeretnék 3x32A-t hogy ne nagyon kelljen megint ilyen műanyag dobozokért többszáz ezreket adni, meg a vele járó dolgokért.

Jelenleg mindennapszaki és vezérelt mérő lesz. Később H-tarifa a vezérelt helyén, de annak szerintem az 5x16 alu mindenképp elég kell hogy legyen. A mérőszekrény és a lakáselosztó között kb 17 méter van, de jelenleg a régi fa szekrénybe lesz betáplálva az új vezetékkel az áram. Viszont vennék 25 métert mindkét mérőnek, jelenleg csak a földben lesz feltekerve egy nagyobb kör átmérővel a vezeték, nem lesz még aljzat feltörés, később meg nem szeretnék már a mérőszekrénynél barkácsolni.

Szóval ilyen cirka 20 méterre megfelel az 5x16 Alu?
Jobban járnék 5x25-el? Csak a melegedés miatt kérdezem, amit a kolléga írt. Én szeretném védőcsőbe húzni a vezetéket.

Köszönöm!!

(#6619) 313313 válasza tothjozsi96 (#6618) üzenetére


313313
addikt

Nálam 4*35mm2 alu földkábel a méretlen fővezetékem, 88-89-be rakták le, mai napig tökéletes.

Nagyon ritkán találkozok réz fökdkábellal, mind mért, mind méretlen oldalon, pedig megfordultam már jónéhány mérőhelyen idén is. A fogyhelyek nagy része ráadásúl cég volt, 3*200-315A-ral....

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#6621) lappy válasza #46372352 (#6620) üzenetére


lappy
őstag

1. AC típusú
2. nem szabványos 30 mA kell legyen! bár a kép és a leírás eltérő - biztos hogy 100 mA?
3. ha cseréled akkor ne erre a márkára!!!!!!!!!

[ Szerkesztve ]

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#6623) lappy válasza #46372352 (#6622) üzenetére


lappy
őstag

akkor a második állítás rendben van.
nem kell feltétlen cserélni csak sok olyan eszköz van egy háztartásban amiben sok a DC áram előállítása és ezért ajánlott az "A" típusú ÁVK

[ Szerkesztve ]

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#6625) User_2


User_2
tag

ha már veszel dolgokat,
ne felejtsd el pótolni vagy pótoltatni a modultakarót,
29, 36-os helyen hiányzik, olyan mint ami a 16-os helyen is van.
nemcsak érintésvédelmi okból,
belekölt a darázs, ami nem azért fájó, mert ha megcsíp az fáj,
a darázscsípés akkor lesz érdekes, ha szétszedés közben ott leszel megcsípve és nem lesz aki összerakja a lakáselosztót.
kb 2-300 Ft volt tavaly egy tízes csík

(#6627) User_2 válasza #46372352 (#6626) üzenetére


User_2
tag

félbe tudod vágni, ha nem vágod el a kezed,
pl nagyollóval, vagy lemezvágóollóval

(#6628) User_2 válasza #46372352 (#6626) üzenetére


User_2
tag

de mielőtt berakod a hiányzó modultakarót mindenképpen áramtalanítsd a méróránál,
és napelemtől jövőt is

banális lenne, ha beillesztés közben érnél hozzá balami olyanhoz amihez nem szeretnél

[ Szerkesztve ]

(#6629) hNp88 válasza #46372352 (#6626) üzenetére


hNp88
aktív tag

az pont egy fél modulnyi helynek látszik, Hager S35S pl. gyárilag perforálva van erre a méretre is

Beatam Mortem Expectans. "kötél&diófa - business solutions"

(#6631) kuntics


kuntics
aktív tag

Sziasztok

Kismegszakítós kérdésem lenne. Ezek közül melyik helyett raknátok mást?

C13
Mosogatógép 2,5mm
Sütő 2,5mm
Mikró+hűtő+1 konnektor 2,5mm
Mosógép 1,5mm
Szobai konnektorok 1,5mm (klíma külön körön lesz)

B10
szobák világítása+ 1konnektor routernek 1,5mm

B13
Fürdő, konyha világítás+1 konnektor konyhába 1,5mm

(#6632) lappy válasza kuntics (#6631) üzenetére


lappy
őstag

ami 1,5 mm2 az 10-13 A
ami 2,5 mm2 az 16 A kmsz

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#6633) PROTRON válasza kuntics (#6631) üzenetére


PROTRON
addikt

Ha a sütő kmsz-e nem oldott le, akkor jelenleg felesleges cserélni, ha cseréled a sütőt akkor érdemes azért megnézni az adatlapot és akkor kell cserélni ha a watt érték nagyobb.
A mosogatógép ha csak azt az 1 készüléket látja el, akkor elegendő a jelenlegi C13, persze ha frekventált helyen van és van pénz akkor lehet cserélni, csak jelenleg nem lesz szükség rá.

Amit cserlénék az a mikró+hűtő+ 1 konnektort ellátó áramkör, nem tudhatod mikor dugsz rá a konnektorra valami erősebbet miközben valaki popcornt melegít a mikróban. :)
A többi rendben látszik, persze ha már belenyúltok érdemes "karbantartást" végezni, kiporolni, ecsettel letisztogatni, majd ellenőrizni hogy minden kmsz csavarja meg van-e húzva...no nem tökig, csak kellően.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6634) kuntics válasza PROTRON (#6633) üzenetére


kuntics
aktív tag

Se a sütő, se a mosogatógep nincs meg bekötve, most jutottam el idáig a felújításban. Egyébként a sütő kombi kivitel, felül gázos. Sütő rész fogyasztására 2035W max-ot ír a gyártó. Mosogatógepnél 1950W max, mindegyik külön kismegszakítón lesz, csak 1 konnektor van kiépítve mindegyikre.

Akkor a mikrós,hűtős körre c16 lesz, 3*2,5mm2es kábel ezek szerint elbírja azt.

Kismegszakítókból a schneider resi9-et néztem, remélem azok megfelelő minőségűek.

(#6635) PROTRON válasza kuntics (#6634) üzenetére


PROTRON
addikt

Az én kollegáim is sokszor raknak resi9-et, megfelelőnek tartjuk ár-érék arányban.
Ha még van lehetőség jó lenne a sütőhöz erősebb vezetékezést kiépíteni, de megértem hogy már nincs.
Bármikor meggondolhatjátok magatokat a jövőben, hogy de jó lenne indukciós főzőlap, amihez önmagában vagy 2 áramkörön 2,5-ös, vagy 1 áramkörön 6-os keresztmetszet kell.
De persze sokaknál látom hogy jobban szeretik gázláng fölött melegíteni a kaját, családunkban is így csinálták a felújításokat rokonok.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6636) psion2101


psion2101
tag

sziasztok!
Ahova költöztünk ilyen minden szobában a fali dugalj.Az üres a kábel tv az utolsó pedig utp.Szeretném átalakitani mindegyiket sima normál dugaljra.Milyen megoldást használjak?

(#6637) lappy válasza psion2101 (#6636) üzenetére


lappy
őstag

szerelvénykeret 4 -es + dugalj + tv +utp szerelvények

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#6638) psion2101 válasza lappy (#6637) üzenetére


psion2101
tag

Oké rendben köszi

(#6639) csubuka


csubuka
addikt

Sziasztok!

Egy apró tanácsot szeretnék dugalj-elhelyezés kapcsán kérni Tőletek.
Konyháknál a pult felett milyen ökölszabály alapján szoktatok dugaljakat elhelyezni?

Alapvetően ez a jelenlegi helyzet:

Mivel a csempe garanciálisan újraépítésre kerül, ezért be tudnék még rakni talán a kéken jelzett helyekre dugaljakat.

Ez kb így célszerű lehet nem? Azért tennék pluszba, mert a hűtő eltakarja az egyik duplát a falon...

A falon meglévő dupla dugaljak sorolhatók, Niloé szériából...

(#6640) csemberlen válasza csubuka (#6639) üzenetére


csemberlen
őstag

Mosogatógép mögé nem rakunk dugaljat, fözőlaphoz nem dugalj hanem fix kiállás szükséges1-2-3 fázis a lehetőségekhez mérten.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#6641) csubuka válasza csemberlen (#6640) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm a választ!

Hmm, az a dugalj adott a mosogatógép tervezett helye mögött (nagyon nem tudunk variálni az elhelyezéssel...), nagyon nincs vele mit csinálni, így jött a lakás. Max le lehet dugózni vagy lecserélni egy IP44 csapfedelesre és nem dugni bele semmit...

Természetesen a sütő mögött fix kiállás van, 3f, így néz ki:

(#6642) PROTRON válasza csubuka (#6641) üzenetére


PROTRON
addikt

A fotón egy üres cső található, de értjük hogy a felette lévő kötődobozban ott a kiállás ahova majd be lehet kötni.

A mosogatógép mögé 2 okból nem szoktunk tervezni dugaljat:
-ha oda van bedugva a villája, nem tudod betolni a falig a mosogatógépet, van ahol ez probléma.;
-ha kikéne húzni, ne legyen útba maga a mosogatógép;
Jobb lenne azt akár falon kívül, mögötte elvezetni picivel arrébb, gondolom a jobb oldalára kerülő kihúzható fiókos rész olyan hogy később nehézkessé válik a hozzáférés tőlük...
A hűtőgép magasságát nem tudjuk, de feltételezem 2 méteres darab, ha csak félig takarja el, akkor jobbra még lehet rajta szélesíteni és annyival több dugaljat oda bekapakolni, mondjuk kávéfőző-vízforralóhoz.

A sarokban szerintem is érdemes 4 dugaljal legalább számolni, ne kelljen folyton ki-bedugdosni a dolgokat, persze csapfedeleseket, hogy ha nincs beledugva semmi akkor ne menjen tele főzés miatt zsírral.
Ugyanígy a jobb oldali sarokba is jó a második változat.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6643) csubuka válasza PROTRON (#6642) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm szépen a választ! :R

-ha oda van bedugva a villája, nem tudod betolni a falig a mosogatógépet, van ahol ez probléma.;
-ha kikéne húzni, ne legyen útba maga a mosogatógép;

Ez mondjuk jogos, nem biztos, hogy fullosan át lett ez gondolva anno, beleszólásunk akkor nem volt, most lehet korrigálni a garanciális ujracsempézés előtt...

Igazándiból szimplán ha hasznavehetetlenné válik az a dugalj az sem baj, mert van egy másik, ami a nyíló ajtós résznél lesz, az könnyen hozzáférhető, talán elér addig a mosogatógép dugalja.

A hűtőgép magasságát nem tudjuk, de feltételezem 2 méteres darab, ha csak félig takarja el, akkor jobbra még lehet rajta szélesíteni és annyival több dugaljat oda bekapakolni, mondjuk kávéfőző-vízforralóhoz.

Ezt ki kell majd mérnem, hogy mennyire takarja ki pontosan... 2m magas van elképzelve igen.

A sarokban szerintem is érdemes 4 dugaljal legalább számolni, ne kelljen folyton ki-bedugdosni a dolgokat, persze csapfedeleseket, hogy ha nincs beledugva semmi akkor ne menjen tele főzés miatt zsírral.
Ugyanígy a jobb oldali sarokba is jó a második változat.

Köszönöm. Akkor oda bekerül majd még 2 darab extra sorolható fali doboz. Itt eddig sima nem csapfedeles dugaljak voltak, de az a kettő átkerülhet a sütőtől távoli jelenleg üres sarokba, ide meg akkor 4 csapfedeles szerelvény jön a kettő meglévő fali bodozra meg a 2 újra.

(#6644) csubuka válasza PROTRON (#6642) üzenetére


csubuka
addikt

*Szia!
Egy apróság még ami eszembe jutott. A csapfedeles nem kell, hogy IP44 legyen nem? Az gondolom csak szabadtéren célszerű.

Fürdőben sem kell, hogyha nem a számozott zónákon elül akar valaki bármit is (ami amúgy sem ovlna célszerű...) nemde?

(#6645) PROTRON válasza csubuka (#6644) üzenetére


PROTRON
addikt

Az IP 44 árban az a pár darab dugalj esetében szerintem nem nagy különbség, persze ha már korábban meg lettek vásárolva más tészta.
Konyhában bármikor felfröccsenhet valami, mindig IP44-el tervezek, fürdőbe meg inkább IP65-el, mert ott a réseken bejutó pára okozat "átjárást" a nulla vezeték és a földelő között, ami miatt leoldhat a Fi relé akkor is amikor nincs életveszély.
Eleve szeretnék mindenkit rábeszélni hogy a fürdő dugalj+világítás külön Fi reléről éljen, de ezt legtöbbször még szakmabeliek is felesleges költség pazarlásnak tekintik, arányaiban a hibakockázata miatt.
A hűtő külön Fi relé az amit még sikerül megbeszélnem, meg a klíma +Fi reléjét duzzogva elfogadják, de azt is csak azért mert így megértik hogy nullázni tudják a klíma felesleges fogyasztását...3-4 év alatt a klíma készenléti üzem elfogyasztja egy Fi relé árát ha nem kerül leválasztásra, ha külön Fi relén van akkor egy dugaljba dugott zárlatos rádió nem fogja menet közben megzavarni az üzemet, a kompresszora nem szereti a hirtelen leállást.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6646) csemberlen válasza PROTRON (#6645) üzenetére


csemberlen
őstag

IP 65 dugalj 230V-os süllyesztett kivitelben még nem találkoztam vele. Klima 1 sarkú kismegszakitója mért nem alkalmas a készenléti fogyasztás problémájára?

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#6647) csubuka válasza PROTRON (#6645) üzenetére


csubuka
addikt

Köszönöm szépen! Akkor az újabb csapfedesek már IP44-esek lesznek... valóban nem egy nagy árkülönbség van közöttük.

A csapfedél mentes 3 darabot meg a konyhának a sütőtől távoli részeire elosztom.

A fördőbe megy mennek az új IP44 csapfedelesek, a sima csapfedeles meg a konyha sütő közeli részébe.

(#6648) Gabesz87


Gabesz87
addikt

Sziasztok. Konyhában ilyen lámpáink vannak, és most az egyik sajna nem kapcsol fel, hanem vibrál (mind a három égője). Lehet ezzel valamit csinálni, vagy kuka az egész (mivel beépített LED-es)?

(#6649) PROTRON válasza Gabesz87 (#6648) üzenetére


PROTRON
addikt

A kötési pont-vezeték ellenőrzésen túl(nem csúszott-e szét valami) ha nincsenek forrasztási ismereteid, akkor sajna kuka.
Az is lehet hogy trafó csere elég lenne, de ahhoz is szétkéne szedni...méricskélni, ellenőrizni.
Egyébként a LED panelek javíthatóak, csak nem éri meg a munkadíjat, olcsóbb újat venni. :D

Hány évet bírt? 3-5?

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6650) Gabesz87 válasza PROTRON (#6649) üzenetére


Gabesz87
addikt

Ma reggel meg felkapcsoltam és jó volt. :F
Lehet hogy hívok villanyszerelőt megnézni mert a villamosság nagyon nem az én világom.
Mi tavaly októberben költöztünk, szóval a lámpák itt voltak, de úgy kb.7 évesek.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.