- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
válasz
tothjozsi96 #7698 üzenetére
Leírom mégegyszer, tessék kiszámolni.
Vannak kalkulátorok neten.
Az hogy nálad sikerült rábeszélni a jővőállóságra, az jó.
Ahogy az sem mind1 hogy első mért főelosztóról van szó(rlváras az 1% alatti fesz esés) vagy pedig sokadik alelosztóról( ha belefér anyagilag akkor jo ha 1% alatt matadunk, de szakmailag 3%ig szódával elmegy ha nagyonnagyon spórolni akarunk).
Amíg ténylegesen 210 volt felett dikerül maradni a 230rol, addig a lampa vilagitani fog, max megvillan. Meg a klima kijelzi hogx alacsony fesz, de mukodni fog.Amúgy 5vezetékes hálózatot általában 3 fazisra méreteznek, ezért adódik ki a kollegánál az 1,84% 10 keresztmetszetre.
Csak mert lehet nálad szélsőséges esetként azt is belevették, hogy mi van ha végül csak 1 fázis lesz bekötve a masik kettő meg kikötve. Ott megint más szám jön ki fesz esésre. Csak persze a biztonsági tartalékot nem mindenki szereti a megrendelő orrára kötni, mert sokan kötekednek. -
313313
addikt
válasz
tothjozsi96 #7698 üzenetére
1,84%-ot esik 40m-en 10mm2-s réz vezettékkel, 32A-al, az még szódával elmegy...
-
tothjozsi96
addikt
válasz
Vartanus #7697 üzenetére
Az 5x6-os vezetéket akarod terhelni 40 méteres hosszon 3x32A-el? Szerintem azt felejtsd el, de még a 3x25-öt is. Ott mekkora feszültségesés lesz?
Én nemrég beszéltem egy sráccal, nálam 25 méter földkábel lesz, 1%-os feszültségesésre lett méretezve, 3x32A-hez már kell az 5x16-os rézvezető, Alu-ból 5x25!
Leírom még egyszer, 25 méter, nem 40.
-
Vartanus
őstag
válasz
PROTRON #7696 üzenetére
Köszönöm szépen a válaszokat!
Amennyire gondolom 90cm mélységben, ilyen nagyon zömök, kötött talajon mint ez a vulikáni talaj a 12,5bar nyomásra tervezett 25mm KPE cső(2,3-2,6mm falvastagsággal) ~20-20,3mm belső átmérővel nem igazán ad gyengébb mechanikai védelmet mint a vele kb azonos 25/19-es Betonfelx védőcső. Tehát szakadás, egyéb külső behatás nem (s)ér(t)heti a benne lévő vezetéket, úgy gondolom
.
Így csupán a túlterhelés okozat gondot. Nem fogom a kábelt kihúzni és lemérni, csupán a nyomvonalat kb 90%-os felszíni pontosággal 40m 20cm jött ki vezeték hosszra.
Táblázatban 35A-t láttam, de ahogy te is írtad 32A a gyakorlati max terhelhetősége az 5x6-osnak. Erre tervezünk a jövőben nagyon max 25A-t ráengedni. Javítsatok ki, ha tévedek, de szerintem így bár nen épp hivatalos(szabványos) az összekötettés, de bírnia kell a majdani max tervezett terhelést.Max ha nem csere 5x6mm2 földkábelre? (a 10mm2 kb. 20mm külső átmérője ugyanis épp a vagy elmegy vagy nem a csőben esete lenne)
Nekem nem egyértelmű, de védőcsőben lévő vezeték esetén(most szerintem mindegy, hogy vakolat alatt vagy földben) van jele hogy pl. túlterhelődik( ami ~ leég) a vezeték? Oké pl. nyílt vezetéknél látszódik hogy elkezd elszíneződni(meg érezni a szagokat), aztán füstöl, majd elektromos szikra. Védőcsőnél csak észreveszem hogy (kábel égés miatti) rövidzárlat keletkezik és emiatt a kismegszakító és/vagy életvédelmi relé leold vagy hogy kell ezt elképzelni?
-
PROTRON
addikt
válasz
Vartanus #7694 üzenetére
Ha már bent van a földben és nincs gond, nem nagyon szabadna neki gondnak lennie, de legközelebb figyelni illene. Persze sok helyütt nem figyelnek aztán évtizedekig nincs gond, de ha meg gond alakul tudni kell mik lehetnek a lehetőségek.
Feszültség esés szempontjából nem teszünk különbséget.
A kábel teljes kialakítása miatt tudja földben jobban leadni a hőt a földkábel emiatt adhat mehet rajta több amper, meg mert földbe van helyezve, ezért a szabvány direkt meghatározza az értéket, míg MT kábelre nem határoz meg földben vezetés esetet.BTW a 7kW háromfázison matematikailag 3x11A lenne, amihez 3x2,5 is elég lenne kis távolságon, embered még is 5x6-ost húzott be, amit max 3x32A-ig szoktak.
Nyilván a 40 méteren nem felelt volna meg a 3x2,5-es egyébként se. -
lappy
őstag
válasz
Vartanus #7694 üzenetére
Régi elnevezése: "MT kábel"
-Kis és közepes mechanikai igénybevételekre használható, flexibilis bekötésekhez, különféle gépekhez. Vizes, nedves helyiségekbe korlátozottan alkalmas, vízbe tartósan nem meríthető, azaz többnyire otthonokban, konyhákban és irodaterületeken használatosak.
-
Vartanus
őstag
válasz
PROTRON #7660 üzenetére
Köszönöm szépen a választ neked is és a többieknek is!
Én ebbe a földkábel, hagyományos MT kábelba bele sem gondoltam, látszik nem vagyok szaki
A logikus pedig valóban az 5x16 alu földkábel lenne.
Csak én aki hobbiból foglalkozik elektronikával szegény alu kábelt már elavult dolognak itéltem meg.(Pedig tudom rossz dolog az előítélet).
Na viszont akkor egy új probléma derült ki számomra:
A föld alatti védőcső+MT kábel pedig onnan jött így hobbista elektronika iránt érdeklőd számára, hogy itthon a 25mm-es KPE csőbe raktuk a ház és műhely közti 40-41m hosszú 3x2,5mm2 MT kábelt a hegesztő miatt. Tökéletesen gond nélkül üzemelt is 3-4 tán 5 évig, s mikor kihúztuk sem volt baja.
Aztán ahogy felkerült a 7kW-os inverter akkor a 2,5mm2 MT kábel helyére az invertert is szerelő cég szakija húzta be az 5x6mm2 MT kábelt(legalábbis a fehér külső köpeny és a 15mm külső vastagság erre utal) az inverter és az óra utáni első csatlakozási pont(csillagpont vagy mi a szakkifejezése) közti 41m hosszú szakaszba. A 41 méterből kb 30m-nyi szakasz 90cm mélyen van a hivatalosan vízvezeték 12,5bar-os 25mm-es KPE csőben.Akkor ez így elég gáz?
Ki kéne cserélni földkábelre?
Történhet bármi komoly ha az MT marad?Az világos hogy a tömör réz jobban vezeti a hőt mint a sodrott és emiatt kisebb fesz. esés lehet és/vagy több A szaladgálhat.
Későbbiekben itt is max 25A-ral számolnánk(eleltromos autó töltő a műhely garázsba, és esetleg nagyobb inverter).Ezer hála és köszönet eddig nektek és eztán is
Még jó hogy kérdezek tőletek is mert most is kijött egy hiba amit ha korábban kérdeztem volna tőletek egész más lett volna a kivitelezés.
Mondjuk a 6éve lerakott kb. 20-20,2mm belső átmérőjű KPE cső kiásása nagyobb védő csőre csere tuti felejtős lenne. 1x az életben elég volt 1x kiásni ebbe a kemémy agyagos, tufás földbe azt 30m árkot -
-
PROTRON
addikt
Ezt majd inkább #313313 kollega tudja pontosan megmondani.
Nekem az a tippem hogy mögé került a méretlen kötés, ezért van leplombálva. Aztán amellett húzták vissza az ÁVK-hoz a mért vezetéket, ami mondjuk nem a legjobb, de evvan.
Az meg külön szép hogy jobb oldalon a mérőóra mellett simán látszik az egyik vezeték, ha az méretlen lazán lehetne áramot lopni.
Az ilyen résekért Bp-n jelenleg nem veszik át a mérőhelyet, később kifejezett bünti fog járni érte. -
PROTRON
addikt
Persze hogy alu.
Ha a szolgáltató telepíti, 99%-ban aluval dolgoznak.
Ha Te magad telepíted, akkor bekötik az általad előre lefektetett réz földkábelt.Ahogy a kollega írja, ha 10mm2-es, fázisonként összesítve egyidejű 32A-ig, ha 30m-nél közelebb van a közcélú oszlopon a hálózati leágazási pont, akkor alapvetően elégséges és nem szándékoznak foglalkozni vele végítéletig.
Nem tudom a környéken mi a "rendszer", jaja, ha nem akartok szabványosításra költeni, akkor kötések ellenőrzése, amihez plombabontási engedély kell.
Sajnos hozzám nem érkeznek ezzel kapcsolatban megkeresések, így erre szerintem kevesen tudnak neked így 0 további információval válaszolni.
Tengernyi dolog lehet gyártási minőségtől, szivattyú típus saját rángatási betegésgén át...ezernyi tényleg. Lehet hogy van kötési hibád is...túl kevés az info.Sokan inkább megbízható relé-t raknak az egész elektromos leágazási kör elejére az elosztónál és azt kapcsolgatják valamivel, ami megint lehet távirányítós.
-
Motyo59
friss újonc
Sziasztok Csopitársak!
Azt szeretném megkérdezni, hogy mi az oka annak hogy már több távirányítós dugaljam tönkre ment amikor vízszivattyút csatlakoztattam hozzá?
Köszönöm a válaszokat! -
313313
addikt
Valószínű 25+4*10mm...
Nem a vezeték lesz a gyengepont, hanem a kötések. A táblák mögötti részek szoktak kritukusak lenni általában...
Az oszlop mellett a hálózatra is gondolom kötődróttal van felkötve a vezeték, a pen a sodronyra is kötődrottal van kötve, illetve olyan mintha a pen leszálló toldva lenne... ezeket én nagyobb problémának érzem...
Blobabontással kezdeném és a táblák mögött raknák rendet, a kukackötést/sk sorkapcsot kellene a penen cserélni mostani csavaros Enstora... -
PROTRON
addikt
Hát ezt meg kéne nézni közelebbről, mert lentről megtévesztő.
Ugye ha meg van a 3x10/10, akkor az ki tudja szolgálni a fent jelzett igényt, így inkább fontosabb pl leégéssel fenyegető esetekkel szeretnek foglalkozni.
Egyébként van olyan rublika az igénybejelentőn hogy meglévő cseréje, pl mert leszabványosítod és áthelyezed másik falszakaszra, na olyankor tuti cserélik. -
lappy
őstag
Kérdésem lenne: ha van egy 3x20A + 10A vezérelt egy háznál, de ahogy láttam elég vékony a méretlen kábel - azt lehet cserèltetni? Vagy kérni a felülvizsgálatát?
[kép] -
mm00
aktív tag
Sziasztok!
A csatolt képen látható védőcsőbe simán be tudok fűzni 5x2.5-es földkábelt? A földkábel átmérője 16mm körül van.
-
PROTRON
addikt
Egyik villamosmernoki karon előadò professzor társasháza teljesen random, tőlünk rendelte meg a fovezeték hálozat felujítási tervezést.
A 14 lakásos társasház, méretezett főbiztosítója 75A-re jött ki matematikailag, míg tervezés előtt a 6os alu fővezetéken ott figyegett a 3 db 40A-C kismegszakító a levegőben..persze a vezetékekről már régen leolvadt a szigetelês, mert voplt tőbb bojler tarifa is, meg persze elektr. főzőlapok, régről, elektr. fűtőtestek, szal rengetegszer volt áramdzünet. XD
A prof sose merte kinyitni az elosztot, nem akart se szornyulkodni, se plusz munkat maganak, de vegkepp nem akart vitatkozni szomszedokkal.
Szóval láttam én már karón varjút, csak azért társasház teljes lépcsőházában lakás betápon ikresíteni rendszer szinten...khmmm. Amúgy a 4es fővezetéken 20A ismerem mint a rosdz pénzt, sajnos a 25ot is.
-
313313
addikt
válasz
Zolabol #7677 üzenetére
Szégyen/nem szégyen nálam is vegyes áramkörök vannak. 2,5mm-es vezetékekkel indultam a 16A-es megszakítóból, világítás erre van rákötve 1,5mm2-es, kapcsoló 10A-os. 3db led izzó figyel helységenként rajta.
Mosógép, klíma, villanytűzhely saját külön-kölün áramkörön van...
Nem akartam a teljes házat (4 szint) szétvésni, hogy teljessen külön rakjak be mindent... Felújítás közben a házban lakunk/laktunk 4-5 fővel... -
Zolabol
tag
válasz
Atomgeszi #7676 üzenetére
Még nem húztam be, csak van egy pont ekkora darabom, de holnap úgyis megyek villboltba, lehet veszek 1,5öst...
Ez egy vegyes áramkör, dugaljak 2,5, világítás 1,5
B13-al biztosítva, ami elvileg megfelelő hozzá.
Gondolkoztam, hogy lecserélem a világítások 1,5ös vezetéket, és a kapcsolókat 16A-re, és így egy keresztmetszeten lenne minden.
Van értelme, vagy hagyjam így?
Vagy csak akkor lenne értelme, ha kismegszakítót 16A-re cserélném? -
Zolabol
tag
Sziasztok.
Úgy alakult, hogy át kell vezetékeznem egy 3 led fényforrást üzemeltető, mennyezeti lámpát.
Eddig úgy ment, hogy MMfal alu vezeték plafonon ki , plafonon be, padláson csövezés nélkül, az agyagrétegen.
Most a plafon régi, talán sárfödém... vakolat-nádszövet-deszka-gerenda-deszka-kb 10cm-es agyagréteg.
Jelenleg úgy oldottam meg, hogy felszedtem az agyagréteget deszkáig, leraktam lépésálló gégecsövet, hiltiszalagal a deszkázáshoz rögzitettem, majd visszaraktam rá az agyagréteget. 3 eres, 2,5 mm2-es MBCU kábelt húztam bele. Kötés nincs a padláson, csak a gégecsőben átmenő kábel.Kérdésem, hogy ez mennyire szabványos, vagy elfogadott? Esetleg más javaslat?
köszönöm.
-
313313
addikt
válasz
PROTRON #7671 üzenetére
Panelba van ám még jócskán 1,5-2,5mm2 mmfal...
Szerk.: Idén volt szerencsém lakossági TMK-hoz, 70-80-ba épült panelházaknál 4-es elmenő van, mindre hajtottam is fület, hogy biztosabban fogja az órában a csavar. Ezek a lakások többsége 20A-rel van biztosítva...
60-70-ben épült tégla tátrasházaknál vannak 2,5mm2 mm fal vezetékek is, akkor ez volt a divat. Ezeken is ott figyel a 20-25A-os biztosíték. Elmondható, hogy a tégla társasházak, panellakások, polgári tázaknál az elmúlt 40-50-60 évben nem nagyon költöttek a villamos hálózat felújítására.
Volt szerencsém olyan szociális lakástöbbe villanyórát cserélni, ahol 4mm2-es papír és szövet szigeteléses vezetékek vannak méretlen és mért oldalon is... -
Danex
addikt
válasz
csemberlen #7665 üzenetére
Biztos ez? link
-
Danex
addikt
válasz
PROTRON #7664 üzenetére
Nem,nem egyértelmű hogy csak mért oldalról beszélünk.
Pedig 1 szem biztosíték van a mérőóránál és abból 3 fekete alu vezeték biztosítja a fázist, mind a 3ban van feszültség is. Ez 3db vékonyabb alut jelent. Ez így van az összes óránál, de itt a topikban rakeresve más is találkozott ezzel a megoldással.
Lakáson belül cserélve lesz az elosztó, ugye pont ennek a betápja hozta fel a kérdést az alu vezetőkkel.
-
PROTRON
addikt
Te tudod a felújításodat.
De mit akarsz Te a lépcsőházi méretlen felszálló kötődobozról a villanyórához bejövő vezetékekkel? Azokhoz csak ASZR szerelő nyúlhat, durva bünti van ha csak úgy meglátnak ilyen wagos megoldásokat, azokhoz eszedbe ne jusson nyúlni, pláne ne ilyen módszerrel.A villanyórától eljövő mért vezetékezés a lakáson belüli elosztóhoz:
Amúgy nem szoktak olyat csinálni hogy a 3 bejövő alu fázist rákötik a mérőóránál 1 db kismegszakítóra.
Nem 3 db egyenként 10A kismegszakítód van?
Mert ha csak 1 db kismegszakító van a villanyóránál, akkor a másik két fázis vezetőnek feszültség mentesnek kéne lennie. Ha nem így van, az gond. Nagy gond. Lehet hogy anno áramot loptak és téged büntetnek meg érte.
Ha nincs bennük feszültség, akkor:
SEMMIKÉPPEN SE KÖSD ÖSSZE A HÁRMAT az elosztódban!
Aki utánad jön szerelni, még akkor sem tudhatja hogy mit csináltál, ha feliratozol, mert az eltűnhet. Arra számít a vezetékek másik végén állva, hogy azok fesz mentesek, Te meg a wagon keresztül a másik irányból táplálsz...havernál szerelve még tavaly nyáron engem is meglepett a mérőóránál egy régen ott felejtett valamilyen vezeték amikor megzizzentett, valami régi közös méretlen vezeték volt.Az elosztódnál lévő végekre lehetne kötni 1-1-1 kismegszakítót, az üres fázisokat lekapcsolva hagyni, szigszalaggal leragasztva. Fázisonként a 4-es alu 20, a 6-os alu 25A-t elvisel.
Amelyik él, annak az elmenő oldaláról villás gyűjtősínnel tudod tovább vinni a fázist valamelyik irányba mellé kerülő kismegszakítókra. Nem kell wago-zni ha van lehetőség normálisan megoldani.
Én csak lecserélném az ezeréves elosztót legalább 12, de inkább 2x12 modulos elosztóra, az egyik sínre így fel is fog férni 12 kmsz, amiből az első 2 a két darab üres fázis, tehát az 1 db működő fázisról mint "főkapcsolóról" élne a mellette lévő 9 db elmenő kmsz, az elmenő vezetékekhez méretezve:
1,5 alu ---10A-B
2,5 alu --- 13 A-C
1,5 réz --- 10-13A (világtás esetén felesleges a 13A)--C
2,5 réz --- 16A-CHa lesz bent Fi relé, akkor azt berakhatod a másik sínre és abba érkezhet a betápláló működő 1 szem fázisod alu vezetékkel, a betápláló nulla alu vezetékkel.
De ha csak 1x12modul, akkor pl balra mehet a 2 db üres kmsz, mellé a Fi relé, amiről meg mehet bele az 1 db főkapcsoló célú kmsz-be és onnan tovább a maradék.
-
Danex
addikt
válasz
PROTRON #7662 üzenetére
Igen belüli lesz, folyosóról tiszta atvezeton keresztül jönnek a vezetékek így a későbbi csere sem járna bontással.
Az elkövetkezendő 1-2even belül tervezem, hogy kibovittetem 32A-ra, akkor már úgy is újra lesz kábelezve az adott szakasz így az ideiglenes kinti dolgot elkerulnem, elég sok telekommunikáció is van ott plusz a szomszédok mérőórái is
-
PROTRON
addikt
Tehát lakáson belül felújítás lesz?
Mert akkor én száműzném az alut lakáson kívülre. Tehát a javaslatom, hogy kapni 5-6k-ért kis 5 modulos kiselosztót, bele 3 db kismegszakító, 1-1 fővezetéki sorkapocs és az egészet kirakni a folyosón a mérőóra fölé, a mért oldali vezetékre, a fali mérőfülkébe.
Innen pedig a lakáselosztójához, a kismegszakítókról már 10-es rézvezetékekkel bemenni, annyi hogy kint annyi tekerést rajta hagyni, hogy ha később jön egy társasházi fővezeték felújítás akkor fel tudják használni a mérőhely átalakításakor.
Így a lakáson belüli felújítási munkálatokat után nem kell majd megint vésni hogy majd az új vezetéket behozzák.A wago-s megoldást sok helyen alkalmazzák, de a csavaros kötések alu fővezeték esetén biztosabbak.
Mellesleg a wagoból van 6-os, de a tömör alu vezeték esetén ez csak névleges érték, nem minden esetben 100%-os a kontakt, márpedig aluból sokhelyen 6-ost használtak anno. Könnyen lehet hogy elsőre jónak tűnik, aztán 3-4 év elteltével lámpa villódzás miatt kell majd hibát keresni és 1 hónap után juttok csak el odáig hogy ezt is ellenőrizzétek. -
Danex
addikt
Üdv, olyan kérdésem lenne, hogy panellakásnál a villanyórától 3 alu fázis jön be (nyilván egy fázis, de 3 párhuzamos vezetékkel) 1 nulla és 1 föld, mind alu, akkor azt hogy érdemes ezt a legszebben megoldani?
3 "fázist" bele egy 5-ös wago 222-be pasztázva, illetve a nullát és földet is külön külön majd rézzel tovább a villanyórába?
Most kerülnek felszámolásra az alu madárfészkek a lakásban és fi relé is telepitésre kerül ezért már nem megoldás a régi 1-1 "fázis" 1-1 kismegszakitóba. -
PROTRON
addikt
válasz
Vartanus #7659 üzenetére
Szia,
Én tervezői oldalról közelítek.
Pontos gépeket nem írtál, mert még gondolom nem vagyok biztosak abban hogy mivel lesz használva a jövőben, lehet később át fogjátok alakítani.
A világítási hálózatokon ingatlanon belül jobb szeretünk 1,5%-os érték alatt maradni feszültség esés terén, így kisebb az esélye a lámpa villanásnak amikor épp bekapcsols egy akármilyen háromfázisú motort, mert pl felemelsz egy 1 tonnás hordót a pincéből a felszínre a teherautóba.Ha később még lehet hogy a termelés miatt át is fogjátok építeni, én biztos hogy a jövőállóság miatt inkább 5x10-est használnék.
MTK kábelt nem annyira szeretünk földben fektetni, még ha kap védőcsövet akkor is hivatalosan NYY-J kábelt illene telepíteni, persze az merevebb a réz vezető, továbbá a gumi köpenye is.
Van hogy olcsóbb 10%-al mint az MT, van hogy drágább.
A földbe fektetve a szerkezeti eltérés okán jobban le tudja adni a hőt mint az MT kábel, magasabb "A" értékig terhelhető rövidebb időtartamokra, mert a feszültségesésen ez nem változtat. -
Vartanus
őstag
Sziasztok!
Adott egy borospince, a telek egyik végén, a telek másik részén egy épület. Az épület tetjére kerülne tervek szerint egy 30db 490W-os Hyundai panelből álló PV string, amit egy Fronius Smyo 15Kw inverter működtetne. A pincébe 3x400V - 25A a tervzett elektromos hálózat. A két létesítmény elektromos összekötésére 43m föld alatti(1,3m mélységben a telket átszelő út miatt) védőcsőben vezetett MTK kábelra lesz szükség tervezetten.
A korábbiakból úgy számoltam elég lehet az 5x6mm3 MTK, ami jó lenne mert a követekző lépcső az 5x10mm2, ami 1,5x áron van az 5x6mm2-hoz képest
A villanyszerelő véleménye mellett szeretném a ti objektív (pénztárca növelés független) véleményeteket is kikérni
Nagyon szépen köszönöm előre is bárkinek aki időt szán a válaszra és véleményével segít
-
PROTRON
addikt
válasz
baandii #7656 üzenetére
Lappy kollega javaslata működhet, persze le kell előtte áramtalanítani.
Kapni még 10-40k között (nem tudom hogy lehet-e bérelni) olyan "csipogtatót", ami jelet küld a vezetékre és az érzékelő fej tartozéka ha elég közel van a vezeték akkor csipog, így a végponttól szépen végigkövetheted az érzékelő fejjel.
[link]
[link]
Ez így arra jó hogy a védőcsőben futó, vagy a vakolatba gipszelt vezetéket tudod végigkövetni, aztán ahol eltűnik ott lehet kocogtatni.
Persze ennek is kritikus pontja a falvastagság.Fontos, hogy ehhez is áramtalanítani kell, mert az olcsóbb készülék megsül.
Ha már végeztél vele, használt piacon el tudod majd adni -
baandii
senior tag
Sziasztok!
III. kerületi panellakás felújítása során az elektromos kötő doboz ami a falban volt kialakítva be lett glettelve és festve most viszont kéne mert elektromos hiba lépett fel. Van vmi módszer amivel meg lehet találni? (Próbáltam kopogtatni a falat de nem hallani a kongást. Béreltem falradart de nem jártam sikerrel. Voltam alsó-felső szomszédnál de ott se látszódik.) Van vkinek vmi ötlete??
-
Atomgeszi
nagyúr
Sima cat5e. Ráadásul a szarabb minőségű, ennek olyan a köpenye, mint valami zacskó.
Nagyjából egyenes szakasz, van benne 1 45 fokos kanyar és kész.
Majd megpróbálom a 3-at egyszerre.
Múltkor a 20-as gégecsőbe 3x2,5 vezeték mellé már nem ment be a behúzó, mert gondolom annyira összevissza volt tekeredve belül(plusz több kanyar is volt benne), hogy húzhattam ki az egészet, és azzal együtt a plusz vezetéket behúzni. Úgy már könnyen bement.
Igyekszem én is azért egyszerre a nagyját áthúzni, hogy ne utólag kelljen, mert az 99% nem fog átmenni. Főleg gégében.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude 7280 - i5-7GEN I 8GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- Lenovo ThinkBook 14 G2 - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 12GB - 256GB SSD - Win11
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i3 14100 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest