Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#6151) CragON


CragON
aktív tag

Sziasztok!
Ha egy készülék tápellátására az van írva, hogy 5V =0,5A de én egy 5V 1A-es hálózati töltővel használom, lehet valami baja?
Az eszköz nem akkus, állandó áramforrás kell neki.

(#6152) Pkc83 válasza CragON (#6151) üzenetére


Pkc83
őstag

Szia.

Nem lesz semmi baja. A 0,5A azt jelenti,hogy 5 volton annyi az áramfelvétele, míg a töltőnél az 1A a maximális terhelhetőséget jelenti de csak akkor ad le annyit ha a fogyasztó teljesítménye annyit kér. Virágnyelven. :D
Szóval nyugodtan használhatod csak akkor lenne gond ha a két érték pont fordítva lenne. De akkor is inkább a töltő menne tönkre.

[ Szerkesztve ]

(#6153) CragON válasza Pkc83 (#6152) üzenetére


CragON
aktív tag

Köszönöm!

(#6154) KonzolKartel válasza PROTRON (#6147) üzenetére

Nem, nem kerültem meg. Egyszerűen átdugtam egy másik konnektorba tesztként, hogy ott is ezt csinálja e.

Cseréltem már vezérlőt, és tápegységet is. Amúgy kb. 3m a LED.
Ilyen vezérlő, és amire cseréltem az is ugyan ez:
[link]

Esetleg nézzek meg egy másfajta vezérlőt?

Telefonon gyorsabban elérsz: 06705213007

(#6155) PROTRON válasza KonzolKartel (#6154) üzenetére


PROTRON
addikt

Jaaa hogy ugyanazt át dugva másik konnektorba működött?
Akkor persze az adott körön van a hiba.
Lehet a falban megsérült az adott vezeték, akár véletlenül amikor felfúrták a bútort, vagy az adott kötési ponton.
Persze máshonnan is oda lehet vinni a tápot a szekrény alatt vagy mögött.
Obo dobozt szoktunk az ilyenhez használni és pontosan akkor furatot rakunk rá a könnyítéseknél amekkora a kábel átmérője.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6156) simico válasza KonzolKartel (#6154) üzenetére


simico
aktív tag

"Kifejezetten LED reklámtáblák fényének szabályozására, villogtatására készült LED vezérlő."

Lehet, hogy valamelyik villogtató, pulzáló módban van. Az is lehet, hogy nincs is állandó fényű mód rajta... Én inkább keresnék egy sima, egyszerű vezérlőt.

Nálunk simán villannykapcsolóval lehet kapcsolni a szekrény aljába épített LED-es pultvilágítást - egy dupla kapcsoló van a falon, egyik kapcsolja a pultvilágítást, másik a plafonon a "csillárt".

(#6157) tothjozsi96


tothjozsi96
addikt

Sziasztok!

Pár kérdésem lenne. Kinéztem korábban a CSP21.ES054-es mérőszekrényt.
(Egyébként egyre kevesebb helyen lelem fel, onlinevill-ről le is szedték, meglepő, nem tudom az okát.)

A kérdésem az lenne hogyha jelenleg két mérőt tervezek, nappali és vezéreltet. Később a vezéreltből lehet hogy H-tarifa lenne. Na most az a kérdésem hogyha behúzom a lakáselosztóba az 5x10-es vezetéket a vezéreltnek is, és később ebből H-tarifa lesz, akkor ott nincs olyan előírás hogy direkt/közvetlenül az eszközbe jelen esetbe a hőszivattyúba kell bekötni? Tehát arra gondolok hogy a szolgáltató nem problémázik azon hogy a lakáselosztóba megy, és onnan megy majd tovább?

Tudom hogy elméletileg a vezérelt áramba se lehetne kötés, hanem direktbe kellene mennie az eszközhöz, ha jól tudom, de azért ezt annyira nem veszik komolyan, legalábbis így tudom.

Tehát a kérdés az hogy H-tarifánál kötelező-e az hogy kötés nélkül, közvetlenül a fűtőberendezésbe menjen a mért fővezeték?

Köszönöm.
Üdv!

(#6158) PROTRON válasza tothjozsi96 (#6157) üzenetére


PROTRON
addikt

Üdv ismét!

Az a webshop úgy működik hogy ami nincs készleten és nem rendelnek tőlük napi rendszerességgel, továbbá a gyártó is azt válaszolja hogy 4 hét helyett 3 hónap a szállítás, na azokat lehúzzák a listáról, de ha rájuk telefonálsz tudsz egyeztetni, csak persze ki kell várni a gyártói szállítást.

Újra megugrottak a szállítási határidők 3 hónapra, szal sok jót ne remélj ha nincs lefoglalva egy példány. :D

Ami a szabályozást illeti:
Az adott mérőhely típusban alul két oldalt 1-1 mért "főelosztó" doboz van, onnan olyan kábelt viszel tovább amilyet akarsz.
Szabad a lakáson belül karbantartási céllal áramtalanító eszközt beépíteni a hálózatba, az lehet például kiselosztóba helyezett Fi relé, vagy kismegszakító. Olyan berendezés ami fogyaszt, na azt már nem szeretik, pl mágneskapcsolók ilyenek.

"H" tarifa esetén ezt ellenőrizhetik, tehát a lényeg hogy szerszám használata nélkül oldható kötés semmiképp se legyen rajta, továbbá külön kiselosztóba kell kerüljön a lehető legkevesebb berendezéssel(pl kismegszakítók) és a védőcsövezés is oldhatatlan legyen a mérő és a kiselosztó, valamint a kiselosztó és a "H" tarifás berendezés között.
Tehát vagy be legyen vakolva, vagy ha szabadon van akkor ragasztva kell legyen hogy láthatóvá váljon ha valaki megvágja és belepiszkál. Mármint saját őrizeten belül(pl telek)!

Lehet persze írni hogy "majd jól kibontom a csövet meglopom azampert vezetékbűl aztán visszajavítom a falat".
Ezt hívják a szolgáltató jóhiszeműségének és bizalmának, mindenre kiterjedően nem lehet szabályozni a dolgokat.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6159) N.otorious válasza PROTRON (#6158) üzenetére


N.otorious
senior tag

Egy ismerősömnek most kötötték be a H tarifát, csak az óriáig dolgoztak, mas nem érdekelte őket. Mielőtt bekötöd le kell jelenteni mit kötsz rá, ebből számolnak egy fogyasztást. Ha az nem stimmel akkor gondolom ellenőriznek.

tudatlanság, ellenőrzés hiánya, figyelmetlenség ▁ ▂ ▃ ▅ ▆ ▇

(#6160) tothjozsi96 válasza PROTRON (#6158) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Köszi!

És egyébként H-tarifa esetében vizsgálják is ezt, tehát bemennek a házba és megnézik hogy van-e kialakítva külön elosztószekrény? Az a problémám ezzel hogy nálam látható helyen lesz az elosztószekrény, és egy 60 modulos Hagert tervezek, mellé meg egy szintén ekkora, csak multimédiás szekrényt. Ezek mellett annyira nem hiányozna egy 8-12 modulos kiselosztó a H-tarifának. Csak emiatt kérdezem hogy ezt ellenőrzik is-e, mert nekem most emiatt szempont hogy veszek-e 5x10-es kábelt, vagy nem veszek a jelenlegi állapotában vezérelt áramnak.

Közben kezdem megérteni. :DDD Tehát,

Bal és jobb oldalon alul azok a telibe fedett műanyag fedelek a "főelosztó" dobozok.
Az a kérdésem hogy azt is plombálja az áramszolgáltató, vagy azt nem, és bármikor hozzáférhető?

Ez számomra fontos lenne, mert nekem a házba elég lenne onnan egy 5x2,5-es vezeték is, emiatt nem kellene most szétvernem még a házat. Tető miatt le kell kerüljön a tetőtartó, de így egy ideiglenes 5x2,5-es vezetékeléssel a régi fa dobozba betudnék húzni vezetéket, amiről betudnám táplálni a házat, és nem kellene előre felvernem az egész házat.

Köszönöm még egyszer!

(#6161) PROTRON válasza tothjozsi96 (#6160) üzenetére


PROTRON
addikt

Azokat az oldalsó mért oldali dobozokat NEM plombálja a szolgáltató, azokhoz mindig hozzáférhetsz.
Gyárilag fázisonként 4 lukú sorkapcsok vannak bennük, így nyugodtan betudod kötni az ideiglenes táplálást. Jó hogy legalább 2,5-esssel tervezel, mert terhelésre is megnyugtatóbb, meg azért ezek a sorkapcsok nem szeretik a kisebbet. Elméletileg stabilan kéne állnia az 1,5-nek is benne, de én nem bízom benne, jobb a békesség.

Alsó szomszédomnál most kötöttek be "H" tarifát, alaposabb pesti ELMŰ-s alvállalkozókat kapott, akik bementek a lakásba és végigkérdezték a dobozról az elmenő védőcsövet is végig követték hogy odaér-e a klímához.
Nálam is múlthéten kötötték be, bekukkantott csak 1 pillanatra, nem követte végig a dolgokat.
Tehát joguk van ellenőrizni és véletlenszerűen ellenőrzik az Ő munkájukat utólag, 2-3 hónappal a mérőóra telepítést követően.
Tehát hivatalos ELMŰ emberke felhív téged hogy mérőórát ellenőrizni jött, ellenőrizni a mérőóra telepítők munkáját és ha akkor derül ki hogy figyelmen kívül hagytak valami általad elkövetett disznóságot, akkor hibánként 50k hufra megbüntetik őket IS, 3 db hiba (nem 3 helyszín, 3 db hiba) esetén elküldik őket tovább képzésre(amit zsebből kell állniuk), ha a tovább képzés után megint hibáznak, akkor pedig bevonják az engedélyüket.
Szal mérőóra telepítő kollegája válogatja melyik mennyire szőrözik/parázik.

De most akkor nem értem. Amúgy is terveztél kiselosztót a "H" tarifának / vezéreltnek, akkor mi a gond a mérettel? :D

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6162) 313313 válasza PROTRON (#6161) üzenetére


313313
addikt

Démásznál bele is fotózunk a h tarifás elosztóba, plusz elvileg gyáriszám szerint kellene ellenőrizni a klímákat(ez lehetetlen ugye....)

Szóval készüljön arra, mindenki hogy ellenörzik, és ha valami nem úgy van, mint elvárt, nem lesz bekapcsolva. Démásznál ha elsőre nem lehet a h tarifát bekapcsolni, minden további megjelenés 20.000ft/alkalom.

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#6163) PROTRON válasza 313313 (#6162) üzenetére


PROTRON
addikt

Én is mindenkinek(főnök, kollegák, ügyfelek) mindig mondom hogy készüljünk a legszivatósabb ellenőrzésre, mert alig kerül valamivel több munkaidőbe, ugyanakkor ha épp belefutunk sokkal több probléma lesz utána. Mindenki mondja hogy "az én felelősségem, ne foglalkozz vele"...csak amikor utána nekem kell vissza-visszatérnem és megy el az idő ami helyett foglalkozhatnék másik nagyobb prioritású dologgal, akkor már persze érdekes a "felelősség" kérdése, mert nem a saját idejével játszik akkor sem ha fizet érte...mert hiába fizet az adott munkaidőért, attól még a másik projekt nem halad előre, nem lesz az megcsinálva varázsütésre.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6164) Atomgeszi válasza demars (#6140) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Köszi mindenkinek

Erről az épületről lenne szó

24 db süllyeszthető led panel van véve.
3 sorban gondoltam 8 panelt, 3 sor külön kapcsolható.
Mivel elég hosszú, 15 méter átlag, így 3 db impulzus relére gondoltam.
Első - hátsó - középső sor külön kapcsolása.
4 helyről lehetne kapcsolni, két végében a bejárati ajtók mellett. Illetve közepén a két kapu között, meg vele szemben az ablak alatt.
Gipszkarton álmennyezet lesz.. Az a koszorú felénél lesz kb.
180 a kis ablak, 60. 252 cm a tervezett magasság.
Tető szeglemezes tető lesz, 5 cm talpszelemenen.

Van bent 2 beton pillér is.

Konnektorok a pilléreken lesz belül, a két bejárati ajtó kapcsolók mellett/ alatt. Illetve a hátsó falon alul 2 esevel

Mivel pont koszorú magasságban lesz a mennyezet, így nem tudom, hogy hol vágjam meg horonynak.

Vagy mivel lesz a szeglemezes tetőn középen egy járható osb-v borított rész, vigyem fent az egészet a tetőben, és csak jöjjek le oldalt, ahol a kapcsolók meg konnektorok lesznek simán függőlegesen?

A legjobb lett volna aljzatban vinni, de az már kész.

Az utolsó képen látszik, hogy a 38 as téglafalon 30 as koszorú zsalu van az garázskapu közötti pilléreken. Tehát ott van 8 cm hely, de ugye ott is a felénél fog futni az UD Profil.

Mi lenne itt a célszerű és milyen csövet használjak hozzá?

A betáp a fehér meglévő épület udvar felőli részén van. De ezt gondoltam átrakni a nagy rész jobb oldali garázskapunal lévő teret osztó pillérre.
+ lesz 2 kamerának való utp kábel... Az külön csőben fog menni.

(#6165) PROTRON válasza Atomgeszi (#6164) üzenetére


PROTRON
addikt

Az oldalfalon elhozás elsőre egyszerűnek tűnik, de később útban lehet.
Én az elkészült mennyezet alján vinném bilincselve vagy tartókonzollal, Garázsban úgy se számít az esztétika, de így bármikor fel lehet aplikálni még csövet ha kevés lenne. Ezt a gipszkartonossal is egyeztetni kell, hogy lehet megkell erősíteni az álmennyezet tató szerkezetét 1-1 sávban hogy biztosan elbírja a kábelezés súlyát.
Mivel nagyjából egyenes szakasz, így én merev műanyag csövet használnék, könyökökkel. Olcsóbb így.
Aztán meg ahol kell ott lejönni.
Az impulzus relék jók, cégnél egyik kollega az egész lakást nyomógombos villanykapcsolással oldotta meg, így nincs kavar abból hogy a váltókapcsolók "hülyén" állnak mint egyeseknél ez bekattanás. A nyomgómbok mindig csak 1-1 impulzust küldenek, olyan relé kell hogy nem állandó jelet kér, hanem csak impulzust amire átkapcsol.

A biztonságtechnika védőcsöveket a mennyezet fölött vinném, nehogy hozzáférhető legyen.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6166) Atomgeszi válasza PROTRON (#6165) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Köszi a választ!

Mennyezet alatt semmiképp nem szeretném vinni. Garázsnak garázs, de minden más szépen megvan csinálva, csiszolt beton, stb..

Viszont így meg a szeglemezes tető és a gipszkarton között elvinni, ez most miattad jutott eszembe. Raerositenem egyenesen a csöveket átlósan a szarufak aljára. Úgyis megy oda álmennyezet.. És a falat sem kéne végig vágni, csak a leállásoknál.
. Ez is járható lenne?

Ha később kell bővíteni, biztos, hogy a padláson vinném, vagy max 1-2 csövet el lehet vinni a falon is. Egyelőre törekedni szeretnék az esztétikus részre..
.
Az álmennyezetben való elvezetessel kapcsolatban mit gondoltok?

Lécváz lesz a gipszkartonnak, nem fém, mert Ács ismerős csak fával szeretné dolgozni.. Nem tudom, hogy egy iylen Lécváz mennyire aggatna?

Amire még gondoltam, hogy a talpszelemen mellett a koszorún is el lehetne vezetni. 30,cm a koszorú szélesség, talpszelemen csak 10 es deszka középen. Igazából lennee ott is hely a csöveknek. Később is elvileg elérhető lesz, mert járható lesz a padlás.

3 fázis is van az épületben. Hogy érdemes elosztani őket? A műhely részre tennék egyedül 3 fázisu 16/32 A dugaljt. Más 3 fázisú fogyasztó nem lesz.

Köszi, a relére oda fogok figyelni.

(#6167) PROTRON válasza Atomgeszi (#6166) üzenetére


PROTRON
addikt

Ilyen jellegű kivitelezést keveset csináltam, szal más szagértő is besegíthetne tanácsával.

Az jó hogy 3 fázis van az épületben, nem tudom tervezel-e elektromos auto-t, de manapság sose lehet tudni és tuti vinnék az épület betáplálási pontjától egy vastagabb legalább 5x6-os kábelt, hogy ha más szelek fújnak, lehessen elektromos autótöltőt használni. Tudom egyelőre 1 sima dugaljról is fel lehet tölteni, de változnak az idők.
Persze nem tudom hogy jelenleg milyen a kialakítás. milyen lehetőségek vannak még.

A műhelybe mindenképp jó ha van legalább 3x16A, de mégjobb ha 3x32 általánosan oda megy. Nem fogod kihasználni, de pl ha barkácsoláskor kedved támad hegeszteni, nagyon meggyorsul a munkamenet ha nem 3x10A-t kap a gép. Már 1x25-el is gyorsabb mint 3x10-el.
Egyébiránt egyszemélyes műhelybe más gépek egyenként nem fognak 16A-t se kérni, Neked meg csak 2 kezed van.
PL 3D nyomtatók is meglepően kis energiaigényűek, csak ugye 10-20 órán át dolgoznak egy nagyobb tárgyon. Eszterga gépek(mármint ami otthonra szükséges lehet) is megállnak 1kW alatt.

De persze csak emiatt nem kell kifizetni most az elektromos szolgáltató felé a bővítést, ráérsz majd akkor ha tényleg ott az igény adott berendezés miatt. Viszont a belső vezetékezést én erre méretezném.

Tehát én vinnék egy 5x10-es kábelt vinnék a műhely+garázs irányába a kezdeti ponton 3x40A kismegszakítóval.
A garázs+műhelynél kerülne 1 elosztó főkapcoslóval ahonnan kap 1 leágazást a későbbi potenciális elektromos autótöltő 3x32-vel, 1db 3x25A leágazást a műhely, 1db általános dugalj meg 1 általános világítási leágazást a garázs.
Aztán a műhely saját elosztójába tennék a főkapcsoló(és főbiztosító) után 1 db 3x25A leágazást bárminek(pl hegesztő), 1 db-ot a 3p dugaljnak amit írtál, meg 3 db 1p 16-os dugalj leágazást, meg persze 1 db 1p10-est a világításnak.
Persze megfelelő ÁVK mindenhova ahova kell.

A betáp kábelt lehet elég 5x6-os is, nem tudom mennyire szeretsz barkácsolni, csak akkor ne 40A kismegszakító kerüljön az elejére.

Ugyanakkor lehet most épp emelkedik az autótöltésnek a kWh egységára ami miatt egyesek elkezdték temetni, de annyi pénzt öntöttek az elektromos autók fejlesztésébe hogy nem fogják hagyni veszni a dolgot... :D

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6168) Atomgeszi válasza PROTRON (#6167) üzenetére


Atomgeszi
veterán

3x20A van amúgy a főépületen.. egyelőre nem terveztem bővítést.

Később napelem lehetséges a tetőn. Ennek is szeretnék természetesen csövezést csinálni a padlásról le. De fogalmam sincs, hogy annak is mekkora dobozt tesznek, vagy mennyire legyen messze a főelosztótól.

Elektromos autó töltésen is gondolkodtam, kiállást csinálni. De közben ezt már elfelejtettem. :D

5x4-es lett tervezve még évekkel ezelőtt, az a meglévő épületből jön ki.

A fővezeték 10 MKH, ami 30 méterről jön kb a villanyórától. Ez jön a kazánházba, ott pedig 5x4-es jön át.

Cseréljem akkor inkább nagyobbra?

Illetve egy fő betáp kábelt át kell még húznom az épületen, mert folytatásban van még egy épület, amit majd meg akarok táplálni, de az jelenlegi piaci helyzetben csak várat magára.. Azt is teljesen fel kell újítanom, és már a garázs is 2x annyi pénzt vitt el, mint terveztük, és még a bejáró sehol sincs. :( Lehet, hogy egyelőre csak a csövezést fogom megcsinálni, a vezetékelést meg csak a legfontosabb dolgoknak, addig meg üresen vannak a csövek, mert, ha most még elkezdek húzni 5x10-es kábeleket is elektromos autónak, akkor asszem könnyen beleszaladok az iszonyatos összegbe. :DDD

(#6169) PROTRON válasza Atomgeszi (#6168) üzenetére


PROTRON
addikt

Igen a 3x20 jelenleg teljesen jó, a vezetékezést azért érdemes a végső terheléshez kialakítani hogy többé ne kelljen hozzányúlni.
A 10-es MKH 30 méter hosszan is jelenleg tök jó, majd ha tényleg lesz autótöltőd akkor már lehet a feszültség esés miatt pont kevés lesz, de ezt majd akkor kell megvizsgálni, addig nem kell hozzányúlni.

Azt az 5x4-est ha nem túl hosszú én cserélném min. 5x6-ra, de lehet egyből 5x10-re.
Igazából csak a barkács+ autótöltő egyidejű használata miatt kellhet az 5x10-es betáp a műhely+garázs kombónak, egyébként 5x6 is elég.
Amit kiszedsz 5x4-est azt meg el lehet addig raktározni, pl a későbbi autótöltőhoz lehet pont elég lenne. Vagy ha tudod hogy hova férne el egyátalán az elektromos autótöltő akkor oda ki is lehetne építeni.

A napelem saját elosztójából eljövő kábelt a főelosztódba érdemes bekötni, így ehhez szerintem mindenképp kelleni fog majd a két doboz között egy további védőcső (meg idővel vezetékezés is bele).
Ameddig szabadon lehetett napelemet telepítgetni meg rákötni a hálózatra, addig a maximális betáplálási kismegszakítód értékéig lehetett méretezni a rendszert, tehát ehhez a 3x20A-es napelemhez elég lenne az 5x4-es kábel, de biztonság képen itt is azért 5x6 nem árthat.
Most meg ugye legalább 1 évig napelem stop lesz mármint amit a visszatáplálást illeti.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6170) Vladi


Vladi
nagyúr

Vesszek meg, ha értem. :F Bekötötte a fázist a védővezető sínjére, vagy ezt hogy hozta össze?

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#6171) PROTRON válasza Vladi (#6170) üzenetére


PROTRON
addikt

Ha azonos színűek a vezetékek a kötődobozokban és nem írod fel előre még szétkötés alkalmával vagy előtte mindegyikre hogy hova volt bekötve és minek a milyét látta el, simán véletlen rá tudsz kötni eredetileg földelő vezetőt valamelyik fázis kismegszakítóra.

Sok helyen anno behúzták a piros színű vezetéket védőnek, aztán jött később egy villanyszerelő, nem volt nála csak piros színű vezeték, csinált egy átkötést az egyik dugalj számára mondjuk.
Aztán 10 évvel később jön egy másik villanyász az meg csak a piros színt látja, azt nem hogy mit szerelt előtte a másik és simán ráköti a másik végét a védőföldre. A felfűzött dugalj hálózaton meg valahol csak felcserélődik a kettő...

Ahogy a cikkben írják, mikor végzett a villanyász, akkor mindegyik dugaljat köteles leellenőrizni hogy nincs-e kint a fázis a földelő vezetőn.
Mármint teljeskörű első felülvizsgálatot kéne csinálnia, de még ha azt el is lustálkodja, legalább ezt a dugaljanként 3 seces ellenőrzést nem szabadna...

Ha Bp-n egy lakásban ilyen történik, az egész házat lekapcoslja az ELMŰ hálózatról, amíg valaki ki nem javítja és nem ad az egész épületről új felülvizsgálati jegyzőkönyvet.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6172) tothjozsi96 válasza PROTRON (#6171) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Meg van olyan is, amikor csak piros vezeték marad, és nem néz se istent, se embert. :)
[kép]

(#6173) PROTRON válasza tothjozsi96 (#6172) üzenetére


PROTRON
addikt

Itt legalább korrekt a helyzet, tudod a piros az tilos. ;)

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6174) tothjozsi96 válasza PROTRON (#6173) üzenetére


tothjozsi96
addikt

És valóban. :K

[ Szerkesztve ]

(#6175) q13579


q13579
senior tag

Sziasztok.

Új, rábalux led mennyezeti lámpa szerintetek mitől búghat? Kicserélték, de a másik is ezt produkálja. Köszi a választ.

(#6176) Atomgeszi válasza q13579 (#6175) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Lehet, hogy ilyen gyenge minőségű benne a táp..

Külön tápot is van esélyed ilyet kifogni. Én is próbálkoztam régen átcímkézett kínai EU-s garis tápokkal, ciceregtek, minden bajuk volt. Inkább minőségit kell venni, az nem cicereg.

(#6177) Atomgeszi válasza PROTRON (#6169) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Napelem az annyira sötét téma még eddig.. hogy egyelőre nagyon távolinak tűnik.
A jelenlegi árakon meg visszatáplálva sose hozza vissza az összeget.
Remélhetőleg, hogy akkumulátor fog addig fejlődni annyit, hogy ne is kelljen visszatöltenem a hálózatra, hanem bármikor elhasználhatom.

Na csináltam pár új képet, ma tettük fel a tetőt, így már jobban körvonalazódik az a dolog, hogy mik a lehetőségek az elvezetésre.

Innen jön a betáp.

Itt síkba lesz hozva a 38-as fallal a koszorú.

Itt a koszorún lévő talpszelemen mellett is van némi hely.

De igazából a szarufákon is végig lehetne vezetni a csövezést, és talán lenne benne 2 kanyar, egy jobbra a falig, egy pedig le a helyére.

Mit gondoltok? Melyik lenne a legcélszerűbb?
Rajzolgassam be a képekre, hogy mit hova terveztem kapcsoló, dugaljt?

(#6178) q13579 válasza Atomgeszi (#6176) üzenetére


q13579
senior tag

Most beraktam máshova, de ugyanezt produkálja... akkor a másodok lámpa is ilyen... tápot ezekben lehet cserélni, vagy ilyenkor kuka a lámpa?

(#6179) Atomgeszi válasza q13579 (#6178) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Ennyire tetszik ez a lámpa, hogy így ragaszkodsz hozzá?

Ha felkapcsolod akkor búg?

Kicserélheted a tápot, ha az adatok megegyeznek.
Az az nem, ha nem kötsz be 5V táp helyett 12V mondjuk. :D

(#6180) tyielow válasza Atomgeszi (#6177) üzenetére


tyielow
aktív tag

Jelenlegi árak mellett pont, hogy hamarabb hozza vissza az árát. A lényeg, hogy fölösleges túlméretezni.

YouTube: toty1ka

(#6181) sambenez válasza tyielow (#6180) üzenetére


sambenez
addikt

Te hallottál az új szabályozásról?
Hogyan hozná vissza hamarabb? Pont hogy most nem éri meg mert majdnem soha nem térül meg.

(#6182) Vladi válasza PROTRON (#6171) üzenetére


Vladi
nagyúr

Köszi! Akkor véletlenül egy védővezetőt bekötött egy kismegszakítóba?

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#6183) PROTRON válasza Vladi (#6182) üzenetére


PROTRON
addikt

Lehet valahol valamelyik kötődobozban volt korábban egy vezeték szín csere amiről nem tudtak.
Így az általa visszakötött elosztóból induló fekete vezeték valahol össze volt kötve egy eredetileg földelő szándékkal behúzott vezetékkel, ami valahol megérkezett egy olyan sínre ahonnan már az EPH-val volt összekötve.

Vagy lehet hogy eleve az elosztótól az egyik induló fekete vezeték valójában földelő volt, amit a szétszedéskor még csak megmosolyogtak, aztán elfelejtették felírni...

#6180tyielow

A jelenlegi villamosenergia árakra gondolsz? És a bekerülés anyag és munkadíj költsége ami elszállt a csillagokba a belengetett majd visszavont pályázatok miatt az smafu?
Mert ugye azok akik beadtak igényt azok ugye a magas áron lesznek kénytelenek kiviteleztetni, amit előre kell kifizetni, csak utólag fizet ki az állam a pályázat keretében.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6184) szabifotos válasza Vladi (#6170) üzenetére


szabifotos
senior tag

Ebben az esetben tuti 100%, hogy nem volt ÁVK? Az megelőzte volna a bajt?

[ Szerkesztve ]

(#6185) 313313 válasza szabifotos (#6184) üzenetére


313313
addikt

Ha jó minőségű és megfelelő tipusú (max 30mA-os) jól bekötött és rendszeresen karbantartott (havonta egyszer teszt gomb megnyom ez dokumentálva: dátum, idő, név, működött, aláírás (jogszabály előírja...))az ÁVK, akkor az egy jó védelem. Fázis érintésénél azonnal működnie kell és oldja a hálózatot...
Vízben álló/fűrdő gyeremek ha árammal "találkozik" az így is úgy is necces, az esélyét se adjuk meg.

Ezért fontos egy megfelelően kialakított és védett hálózat, amit magánlakásnál is legalább 6 évente ellenőrizni és ezt jegyzőkönyvezni is kellene...

Ám amíg fontosabb egy telefon, TV/kütyű, festés, burkolás, mint a hálózat állapota addig ilyenek mindig is lesznek.

Magán vélemény: az amúgy is gatya 30-40-50 éve kialakított villamos hálózatokból idén télen/jövő tavasszal rengeteg hiba lesz, mikor majd mindenki IS gáz/fa helyett villanyal fog fűteni. A lakáselosztóba egy fírelé betétele/bekötése és az mellé minimális darab kismegszakító bepakolása nem felújátás, pláne úgy, hogy az esetek nagy részében (50-60%) keresztmetszettől függetlenűl 16A-os kismegszakítók mennek fel, amit a 1,5-2,5mm2-es aluminium kukackötések szeretni fognak. Hiába lesz kicserélve vagóra is, azok majd lefolynak szépen. Alu 1,5mm2-es vezeték max 10A, 2,5mm2-vezeték max 13A....

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#6186) PROTRON válasza 313313 (#6185) üzenetére


PROTRON
addikt

Hiába szajkózóm ezt én is, mindenhol lehurrogják az embert. Szeretem amikor a forumon leokoskodják az embert hogy csak pénzt akar, mert különben nála a 1,5-ös alun teljesen jól elvan a 16-os kismegszakító, mert hogy alapterhelés táblázat szerint még pont belefér "C" kategóriában...aztán olvadt szagot érez, mert arra az 1 áramkörre 4 szobányi dugalj van rákötve amibe beledugtak a gyerekek csomó mindent, télen 3-4 hősugárzót, aztán ha 10-es lett volna a megszakító még bőven időben levágott volna.

Amúgy a fenti esetben valszeg volt ÁVK, de csak azokon a dugalj körökön amiken fent maradt. Egy világítási körre nem kötelező, simán lehetett olyan körön a probléma.
Ugye ha gázcsőre megy az ÁVK utáni fázis, akkor az azonnal levág. Sietős szerelő válasza a jelenségre? Leköti a problémás kört az ÁVK-ról...de jó fenn maradt, 5ezer és jól jártunk...

Ismerős most hazavágott egy klímát. Levágta a Fi relét, gondolt egy merészet, megkerülte és közvetlenül a betáp vezetékre kötött, mert hogy úgy se nyúlkál senki se hozzá, de kell a fűtés...kivágta az ikerház csatlakozási pontján az olvadó betétet...pedig eredetileg még lehet hogy panel javítással meg lehetett volna menteni a berendezést.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6187) Atomgeszi válasza Atomgeszi (#6177) üzenetére


Atomgeszi
veterán

MÜIII -as csőnél hány kanyart szoktatok betenni, ahol még biztos be lehet húzni a vezetéket?

Szoktatok használni gyári könyököt, vagy a hajlítás tuti?

Ha hajlítás, akkor a végén pipa, és lehet rajta toldó, majd a következő MÜ cső vagy ott már akkor egy kötődoboz kell?

(#6188) Atomgeszi válasza tyielow (#6180) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Hát úgy, hogy 2-3x annyiba kerül a rendszer, és feleannyiért se veszik vissza a megtermelt áramot, így annyira nem.

Egyébként most a bejáró sokkal fontosabb, mert télen nyáron egy pocséta az egész udvar.

(#6189) PROTRON válasza Atomgeszi (#6187) üzenetére


PROTRON
addikt

2 db kanyar után már az egyébként egyszerű történet is nehézkessé válik sokszor, persze vannak szerencsés esetek amikor 4 kanyaron is átcsusszan simalibaként, de a többség nem ilyen.
Mi úgy csináltuk hogy lehet kapni fém tágító "szerszámot" azzal kitágítod az egyik csövet így szépen rácsusszan a másikra és nem kell külön toldó elemet használni.
Sokszor a gyári könyököket az olcsóbb gyártók úgy öntik hogy belül is marad egy kis "gallér" és abban meg tud akadni a vezeték, még akkor is, ha csak behúzó vezetéket akarsz belekrani aztán lehet menni direkt behúzószárért.

Míg a MŰ-III-as csőnek olyan vékony az anyaga hogy behúzó nélkül is át tud rajta ugrani a vezeték.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6190) sambenez válasza Atomgeszi (#6188) üzenetére


sambenez
addikt

Főleg, mert aki most kezdene bele annak egyáltalán nem veszik vissza.

(#6191) 313313 válasza sambenez (#6190) üzenetére


313313
addikt

Sőt még fizethetsz is a visszatápláltad után, mintha megvennéd...

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#6192) csemberlen válasza PROTRON (#6186) üzenetére


csemberlen
őstag

Tárgytalan

[ Szerkesztve ]

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#6193) szabifotos válasza PROTRON (#6186) üzenetére


szabifotos
senior tag

Igen, ebben az a szomorú, hogy nem túl bonyolultak ezek az alapvető szabályok a villanyszerelésben, mégis sorra szegik meg őket és ebből lesznek a bajok.
Ha valami leold, annak meg oka van.

Megfelelő keresztmetszet, megfelelő biztosítással. (Nem C16 a másfelesre :D) Minimum 1 ÁVK (világítási körre is!) és mindenki boldog. (lenne)

(#6194) Atomgeszi válasza Atomgeszi (#6177) üzenetére


Atomgeszi
veterán


Itt elvileg egy léc vázzal jön lejjebb a mennyezet, az kb 10 cm. Tehát itt lenne egy rész amit a koszorú elem oldalára tudnék rögzíteni vésés nélkül, illetve a koszorú szelemen mellett is tudnék jönni 2 csővel kb.

Aztán csak a doboz helyén vesnem ki ugye a helyet.

Vagy vigyem el a padláson, tegyek kötődobozt a szarufara, és onnan egyből leállás oldalt?

(#6195) 313313


313313
addikt

Tegnap esti/ma reggeli témához.
Délután négy óra, anyós hívja a feleségen, hogy lángolt a mosógép konnektora, tűz már nincs, de áram sincs a lakásban, az óra melletti kismegszakítót lekapcsólták...
A 4-5 hónapos mosógép dugalja beleolvadt a konnektorba. Valószínű nem volt kellőképen meghúzva a konnektor fázis vezetéke, a 2,5mm2 mm fal alu, vezeték felforrósodott majd lángra kapott a konnektor.
A lakásban 2 tarifa van, mindennapszaki 32A, vezérelt 25A. Egy 8 mudulos elosztóba futnak be, ott egy 16A két pólusú kismegszakító a bojlernak, mellette kettő darab c25 A-os kismegszakítón kettő darab 75-80m2-ház áramkörei. A két megszakítóba 6-7 elemenő fázis vezeték. Kötődobizokban random wago/kukac kötések alu/réz/tömör/mkh... Fí relé nincs, az egész hálózat gatya, cserélni kéne....
Nekem festés után mutatta meg, költözés előtt 3 nappal az "új" házát, villamos hálózatra költeni nem akar, szerinte így jól van....

Én a mai eset után legszivesebben ledobatnám a kolégákkal a csatlakozóját, hogy magára ne gyújtsa a házát... aztán még fel nem újítja valaki, addig marad villany nélkül. Dehát erre nincs 1-2 millája. Én nem győzködöm, időm se lenne rá. Festésre, garázsra, teraszra elvert jó 3 millát,az látszik, meg neki fontos...

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#6196) Atomgeszi válasza Atomgeszi (#6194) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Ja de az nem jó, ha a koszorún viszem, mert akkor a doboz a lecvaz vonalába kerül, és nem tudom leszedni a fedelet :)

(#6197) tyielow válasza PROTRON (#6183) üzenetére


tyielow
aktív tag

Azt nem hallottam, hogy anyag és telepítési díj megnőtt. 3 hete még cikkeztek a villanyszerelők lapjában, hogyan változik a megtérülési idő. Én nem parázom azért túl, az anyagot olcsóba el tudom intézni, a szerelésre meg van kapcsolat. ;]

YouTube: toty1ka

(#6198) sambenez válasza tyielow (#6197) üzenetére


sambenez
addikt

Engedélyed van-e már? Mert ha nincs akkor nem táplálhatsz vissza. Így meg csak akkor ér valamit a napelem, ha napközben amikor süt a nap otthon vagy és minden elektromos készüléket használsz. Télen meg még akkor sem biztos.

(#6199) PROTRON válasza 313313 (#6195) üzenetére


PROTRON
addikt

Ismerősöm is hasonlóképp vélekedett, mondta hogy hagyjuk meg a falban az alu vezetékeket csak a legszükségesebb összekötéseket meg az elosztót cseréljük...jaaa hogy lesz új elektromos főzőlap...beszélgetés:
-na várjál csak mennyi a keret?
-Villanyszerelésre úgy 200...
-és az egész lakásra 56 négyzetméteren a teljes felújítás?
-Az miért érdekel...
-Hát hogy csak érdeklődöm mennyi egy jó elektromos főzőlap mostanság (kamuztam).
-Ja hát azzal olyan 150k-ra számolunk, mert újat akarunk a 7 millából kitelik...
-és az életetek, biztonságotok?
-eddig sem gyulladt fel az a lakás, majd meghúzzátok a csavarokat oszt jó lesz..
-najólvan, akkor csak simán beírok minden anyagot beszerezni, oszt nem szólok hogy valójában teljes csere lesz....ha már szívességet kérsz csak nem képzeled hogy megszivatsz hogy aztán meg ne tudjak nyugodtan aludni :@

#6198 sambenez
Felfűtünk 10-20 bojlert azt kivisszük a melegvizet a nagybani piacra eladni. :D

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#6200) Atomgeszi válasza Atomgeszi (#6196) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Vagy vágjam végig alul mondjuk 50 cm magasan, oda gyakorlatilag úgysem lesz semmi fúrva, és akkor nem lesz benne kanyar sem. Csak megyek 3 csővel egymás alatt, 100-as vagy 200-as doboz, majd leágazás konnektornak, meg felette kapcsolónak, majd balra tovább. És így körbe az épületen?

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.