Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#7501) demars válasza Atomgeszi (#7500) üzenetére


demars
addikt

Pedig ez kell neked. :K
Amit linkeltél 4 morse váltós relé.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#7502) ViZion válasza ftamas0201 (#7498) üzenetére


ViZion
félisten

[link] smart home topik, de ezt a cuccot még ott nem láttam.

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#7503) Peter668 válasza Atomgeszi (#7500) üzenetére


Peter668
csendes tag

4 db morze érintkező, azaz NO-NC.

(#7504) Atomgeszi válasza demars (#7501) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Ok köszi mindenkinek.

Mivel két kapu van. Mindkét kapu reléjéről mehetek ebbe az egy relébe?
Vagy a két kapunyitó relét külön relézzem le, bár nem látok sok értelmét.

Max abból a szempontból, hogy van jobb és baloldala a világítási körnek, így balkapura a bal oldali mennyezeti lámpák égnének, jobbra a jobbak.. Egy relével meg mindegyik égne.

(#7505) lappy válasza Atomgeszi (#7504) üzenetére


lappy
őstag

inkább külön relézném és ha nem feltételen kell hogy minden lámpa égjen akkor csak 2-2 kapcsolnék, bár akkor két relé+ foglalat kell de hely szempontjából ugyanannyi mintha 1 reléd lenne (Finder)

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#7506) 4ron válasza lappy (#7493) üzenetére


4ron
senior tag

Milyen műszerrel állapítható ez meg pontosan? Egy nagyobb fogyasztó bekapcsolását kérte tőlem, ő pedig a kapcsolószekrényben csavarhúzóval valamit összeérintett. A FI relé nem oldott le, így arra jutott, hogy cserélni kell.

Csak emiatt merült fel, hogy meghibásodott a FI relé. Egyébként a szerelő azért volt kint nálunk, mert 220V-t mértem egyik napon a földelésen a nappaliban, ha fogyasztó volt a konnektorra dugva. Átnézte a kötéseket és most elvileg minden rendben van, leszámítva a FI relét, amit ő cserélne, én meg nem tudom szükséges-e.

⭐ Revolut meghívó ajándék 7500 Ft bónusszal | Raiffeisen Bank meghívó változó ajánlói bónusszal ⭐ Kérd privát üzenetben tőlem!

(#7507) 313313 válasza 4ron (#7506) üzenetére


313313
addikt

Nálam az összes konnektorba ha mérek: N-L -236V, N-PE- 0v, PE-F- 236V. Ez nem hiba, hanem a PEN szétválasztása miatti sajátosság. Lakás elosztóban a PE rögzítve van egy földelő szondával ;)

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#7508) lappy válasza 4ron (#7506) üzenetére


lappy
őstag

ezzel pl de vannak komolyabb műszerek

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#7509) Atomgeszi válasza lappy (#7505) üzenetére


Atomgeszi
veterán

(most a nullák berajzolásával nem foglalkoztam értelemszerűen)

Egyik másiknak mi az előnye hátránya?

Egy relével mind a terem mindkét oldala világít, bármelyik kapu nyílik.
Két relével tudom szakaszolni, hogy egyik - másik oldala világítson.

Van értelme bajlódni két relével, vagy az első verzió is teljesen működőképes(annak a hátrányával, hogy így mindig világít minden, bármelyik kapu nyílik)

(Azt sajnos nem tudom, hogy a hörmannos relé kimenete mit szól, ha megkapja a fázist a másikon át, de gondolom semmi nem történik, hisz az nincs zárt állapotban. Ellenben, ha nyílik a másik kapu is, mivel ugyanazon fázist kapja mindkettő, gondolom megint semmi nem történik)

[ Szerkesztve ]

(#7510) lappy válasza Atomgeszi (#7509) üzenetére


lappy
őstag

A második megoldás esetén nem fog megtörténni hogy egyszerre nyit a két kapu (mindent lehet mondani de sose tudhatod mikor leszel figyelmetlen)
A relé elbírja hiszen csak lámpákat kapcsolgatsz vele
Azért nezd meg mit bír a kapunyitó mert nem mindegy hogy mit vezetsz át rajta!

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#7511) Atomgeszi válasza lappy (#7510) üzenetére


Atomgeszi
veterán

De biztosan lesz olyan is, hogy egyszerre nyit. De mivel ugyanaz a fázis, gondolom nem történik semmi

500W bír 230V mellett.

(#7512) demars válasza lappy (#7510) üzenetére


demars
addikt

Mi köze a kapuk nyitásának a relékhez?
Ha jól értem a kapu (kapuk) nyitásával szeretné a világítást kapcsolni (ehhez keresett relét).
Lehet szakaszolni is, stb, ahogy szeretné.
Ami nekem nem "tiszta", a finder relé nyitáskor kiadja a jelet, de nem impulzust ad, hanem folyamatos jelet.
Így is működnek majd az impulzus relék?

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#7513) PROTRON válasza demars (#7512) üzenetére


PROTRON
addikt

Ugye két fajta "impulzus" figyelő relé van.
Amelyik az impulzus megérkezésére indul, meg amelyik az impulzus jel végére, pl megnyomod a fali nyomógombot, de csak akkor kapcsol fel a lépcsőházi világtás, amikor elengeded, mert feltételezik hogy nem tartod benyomva hanem csak 1 pillanatra tenyerelsz rá.

Nem lehet hogy multifunkciós relék azok? Ugye azoknál van vagy 6-8-11 féle "program" amik között lehet választani, a fenti is 1-1 opció.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#7514) demars válasza PROTRON (#7513) üzenetére


demars
addikt

Én nem tudhatom?.Ezért is kérdeztem. :DDD
Ha folyamatos jelet kapnak, mi történik?!
Volna ötletem, de az plusz 2 db idő relét tartalmaz (már ha azok működnek úgy, hogy az időzítés elindul folytonos jelre).

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#7515) ViZion


ViZion
félisten

Csak halkan írom, mert ez nem az okosotthon topik, de smart switch és smart relé kombóval a karácsonyi világítást is beprogramozhatja ennyi lámpára... ;)

Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Fedora Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy

(#7516) Atomgeszi válasza demars (#7512) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Azért kötöttem közvetlen az impulzus relé kimenetére/lámpára. Így nincs köze hozzá, hogy impulzust ad vagy sem. Amíg a kapu nyitó(hormann) relé meghúz, addig a finder is. Ha lejárt a hormann relé ideje, minden elenged.
Legalábbis elméletben.

(#7517) Atomgeszi válasza ViZion (#7515) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Az offline működik, lehuztam egy dugalj kört, az egész végén lóg egy dugvilla, ami be van dugva egy ilyen mechanikus dugalj időkapcsolóba :D

(#7518) PROTRON válasza Atomgeszi (#7516) üzenetére


PROTRON
addikt

Pont erről beszélgetünk, hogy a rendszered az impulzus relé számára folyamatosan jelet küld, mármint a finder reléd az is folyamatosan jelet küld tovább.
Az világos hogy a "nyomógomb"(tehát az első indító jel szerep) funkciót ellátó eszközt másra kötötted, de végső soron állandó jelet küldesz az impulzus relének és arra irányult a kollega kérdése hogy az adott típus leírásában mi szerepel.
Ez azért fontos, mert pl lépcsőházi világításnál rendszeresen probléma, hogy az egyébként csak rövid impulzus jelet váró eszköz, ami a jel beérkezése után 10 percig ad át a lámpák számára 230V-ot, 1-1 beragadt nyomógomb miatt nem rövid ideig kap impulzus jelet, hanem alkalmanként hosszabb ideig.
Aztán fél évente cserélni kell mert leégnek. Persze itt az is a probléma része hogy nem 10 percig van egy alkalom, hanem tart 24 órán át a mágneskapcsoló behúzás, tisztában vagyok vele, de ezen kívül a nyomógomb beragadás miatti hosszan tartó bemeneti impulzus jel sem jó.

De elvileg a nálad lévő adott típus manuáléjában ezt szerepeltetni kell hogy milyen típusú jel mellett garantálja a gyártó az üzembiztosságot és olyan jelet kell küldenie a finder relének.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#7519) Atomgeszi válasza PROTRON (#7518) üzenetére


Atomgeszi
veterán

[ACTI9 ITL16A impulzusrelé, 1NO, 240VAC, 110VDC]

Most azzal van baj, hogy az impulzusrelé egyik NO érintkezőjén is megjelenik a feszültség, amikor az impulzusrelé nincs meghúzott állapotban?

De, ha meghúz az impulzusrelé, ugyanúgy kint van rajta folyamatosan a feszültség, csak akkor az impulzusrelén keresztül záródik az adott kör.

Csak a helyi csengőkapcsolóval fogok impulzust adni az impulzusrelének.
A hörmann relével közvetlen a lámpára menne a fesz, annyi, hogy arra az ágra, ami az impulzusrelé kimenete is(Amin csak akkor jelenik meg a feszültség, ha meghúz az impulzusrelé).

Vagy rosszul gondolom?

(#7520) lappy


lappy
őstag

Egy háznak a jelenlegi betápja 3x20A illetve van egy vezérelt 16A. Az elosztószekrény falba süllyesztett fadoboz. A kérdésem az lenne, hogy ha bővítés történne, akkor kell- e szabványosítani a szerkényt, illetve van-e értelme a bővítésnek. Vagy milyen esetben kellene új szekrény (napelem?) Kombinált tűzhely van (alul villanysütő), van műhely, de nem tervezünk jelenleg nagy fogyasztású gépet.

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#7521) Peter668 válasza Atomgeszi (#7519) üzenetére


Peter668
csendes tag

Szia!

Én elegánsan két moduláris mágneskacsolóval oldnám meg a dolgot, termékcsaládom belül, egyszerűbb mint relékkel bajlódni, és rögtön mehet az impulzuskapcsolók mellé (ha belefér a dobozba)
[link]

A két rélés változatot preferálnám, kapunként szelektálva a lámpákat, de bármelyik megoldás akkor életképes ha a Hörman reléje nem impulzust ad hanem időzített a kapcsolási ideje.
Az impulzusrelé egyik esetben sem kap semmilyen vezérlő jelet (230V)
mert Te a lámpaszálakra kötöd a reléket, és nem a vezérlő oldalra.

(#7522) BB9000 válasza lappy (#7520) üzenetére


BB9000
senior tag

3x20A plusz 16A vezérelt sokmindenre elég. A bővítésnek akkor lenne értelme, ha gyakran éreznéd, hogy szűk a keresztmetszet és fogyasztók átcsoportosításával se lenne megoldható.
A szekrény szabványosítás kérdésre annyit tudok mondani, hogy az általános szabály az, hogy a szolgáltató megköveteli a szabványos mérőhelyet minden új bekötés esetén. Hogy egy bővítést újként kezel-e és ott a gyakorlatban milyen elvárásokat támaszt, az egyrészt függ attól aki a bővítést csinálja, másrészt attól is, hogy melyik szolgáltatói területen vagy. Szerintem a legjobb, ha személyesen a szolgáltató szerelőinél érdeklődsz a lehetőségekről. Attól, aki majd a te bővítésedet fogja csinálni.

[ Szerkesztve ]

(#7523) tothjozsi96 válasza lappy (#7520) üzenetére


tothjozsi96
addikt

Hogyha EON terület akkor máshogy nem lesz bővítés, csak szabványosítással.

(#7524) demars válasza Atomgeszi (#7516) üzenetére


demars
addikt

Bocsánat, elsiklottam felette.
Így szerintem működni fog.

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#7525) Atomgeszi válasza Peter668 (#7521) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Szia!
Néztem ilyet is, de ebből 2 már horror összeg. Igazából egy is(30k-t ír a weboldal darabjára :Y ).
A finder ehhez képest töredékáron megvan. Valahogy berakom a mostani impulzusrelék mellé a findert is az elosztótáblába, mert nem akarok még plusz helyet máshol csinálni. Elvileg C sínes a finder foglalat is, szóval elméletileg el kéne férnie?!

Tud időzített kapcsolást is, meg impulzust is.

De úgy gondolom, hogy az eredeti felállás marad. (01-es külső megvilágítás funckió, ez elvileg állítható több lépcsőben, fél perctől a több percig is)

"Az impulzusrelé egyik esetben sem kap semmilyen vezérlő jelet (230V)
mert Te a lámpaszálakra kötöd a reléket, és nem a vezérlő oldalra."

Igen, így terveztem, rajz szerint is így van, bár eléggé mórickarajz.

Ha meg közben valaki kapcsolna egyet az impulzusrelén sem történne semmi, mert ugyanazt a fázist kapcsolná rá az adott körre. Ugye?

[ Szerkesztve ]

(#7526) lappy válasza tothjozsi96 (#7523) üzenetére


lappy
őstag

Opusz - Titász a terület

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#7527) Peter668 válasza Atomgeszi (#7525) üzenetére


Peter668
csendes tag

Igen, azonos fázis esetén max égve marad a lámpa ha valaki megnyomja a gombot.

Ami az árakat illeti ez Hager [link] ez meg a Schneider [link] összesen sem éri el a 30 k összeget. Méretben ezek 1 modul szélleségűek, a finder foglalat (4morzés) meg kettő, de midkét fajta sínre szerelhető.

(#7528) PROTRON válasza lappy (#7520) üzenetére


PROTRON
addikt

A jelenlegi fogyasztóid esetén volt olyan hogy a mérőóra bakelit tábláján lévő kismegszakítókat levágta?
Terveztek teljeskörű felújítást, ami után nem lenne jó megint szétvésni a falakat 2 év múlva?
Ha mind a kettő kérdésre nem a választ, akkor a jelenlegi fogyasztóid esetén nincs teendő, csak egy ÉV (másnéven VBF, villamos biztonsági) felülvizsgálatot érdemes csináltatni ha nincs, vagy régen volt az előző. Amúgy is hivatalosan jogszabály kötelez rá, de mindenki csak az energetikai papírt kéri számon adásvételkor...
Az eredmény majd megmondja, meg a szaki a helyszínen is hogy van-e komolyabb teendő, pl nem írtad hogy van-e önálló földelőszonda vagy betonalap földelése a háznak, mert az is kötelező, kéne legyen, lehet van csak nincs bekötve, stb...megfelelőek-e a védelmek, ÁVK stb...

A 3x20A jelenleg még elég, még a kombi tűzhelyet is kicserélheted teljesen elektromos főzőlaposra...mellette 1-3 nyári hűtő klíma is belefér, ha értelmesen használod őket (nem vagy olyan szélsőséges hogy 40 fokról akarsz 20-at kikérni 3 db klímától miközben minden egyéb fogyasztót egyszerre bekapcsolsz főzni-mosni-mosogatni, autótöltéssel).

Akkor lenne fontos a bővítés miatti szabványosítás hogy ha:
1: terveztek elektromos autót és főzőlapot, mert a kettő egyszerre sok lehet
2: a vezéreltre kötött bojlerrel alig 1 ezrest spóroltok miközben szeretnétek fűtő klímákat-hőszivattyút.
Mert "H" tarifa esetén 10-es keresztmetszet a követelmény, míg 1x16 vezérelthez tuti 6-ost húztak.
Elvileg a 6-osra van olyan régió ahol hajlandóak átváltani a tarifát "B" -ről "H" ra, de ehhez
környékbeli villanyász kell.

A fő szabály:
ha a teljesítményváltozás során jelentkező igényt a berendezés (vezetékezés) fizikailag elbírja, feszültségesésre is megfelelő, akkor maradhat a korábban kiépült berendezés, ha teljesíti a bizontonsági előírásokat és nem sérül az elosztói érdek (pl nincs lehetőség áramlopásra);
Például: 1x16A nappali -ról bővítenek 1x20A-ra, eredetileg 6-os alu vezetékkel, a mérő guman tábla lakáson belül, bejelentett plombabontás után ellenőrzésre kerülnek a kötések, majd szerelő lenyilatkozza hogy biztonságos, akkor simán megcsinálják Bp-n belül a bővítést.
32A-re már nem fogják, mert a 6-os alu oda kevés.

Ha méretlen vezeték csere szükséges a megváltozott igény kielégítéséhez, akkor már teljeskörü szabványosítás kell.
Ilyen téren problémás egyes régiókban a "B"--ről "H" tarifára átállás, de vannak helyi kedvezmények.

Ha felújítotok, szigeteltek akkor jövőállóság érdekében érdemes megbeszélni a lehetőségeket a villanyásszal.

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#7529) lappy válasza PROTRON (#7528) üzenetére


lappy
őstag

Nem vágta le, mert most vettük a házat és beköltözés előtt akarom megcsinálni, felújítani, de a jelenlegi tulajnál nem voltak ilyen gondok.
Terveztek teljeskörű felújítást, ami után nem lenne jó megint szétvésni a falakat 2 év múlva?
Én kérdeztem, hogy mi a helyzet jelenleg, de mivel van ÁVK és fázisonként nem nagyobb mint 32A tudtommal nem kell VBF – vagy a vezérelt ide tartozik és akkor összeadódik az egyik fázissal?
Szerintem nincs földelése de amúgy is terveztem hogy ütök le majd egy rúdföldelőt a ház 1-1 sarkába azt összekötöm és megmérem mi adódik. Meg a régi sz.r kismegszakítókat, ÁVK kiszedem és újat teszek be helyette.
Akkor lenne fontos a bővítés miatti szabványosítás hogy ha:
1: terveztek elektromos autót és főzőlapot, mert a kettő egyszerre sok lehet
2: a vezéreltre kötött bojlerrel alig 1 ezrest spóroltok miközben szeretnétek fűtő klímákat-hőszivattyút. A 2. lehetőséget azt még átbeszéljük, de nem valószínű, hogy lesz az lesz belőle.

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#7530) PROTRON válasza lappy (#7529) üzenetére


PROTRON
addikt

De az ÁVK a lakóingatlan eladásának időpillanatában minden áramkört védett? Nem volt semmilyen kismegszakító, vagy anélküli leágazás párhuzamosan vele?
Mert ha csak az áramkörök egy részét, akkor a jelenleg érvényes 40/2017. (XII. 4.) NGM rendelet szövege szerint nem mentesül.
"és" kapcsolat van.

Én úgy értelmezem hogy a betáplálás szempontjából 1 fogyasztónak minősül, emiatt a betápláló fázisok közül az egyik átlépi a 32A-t.
De ezt csak és kizárólag azért értelmezem így, mert minden körülmények között (A-től függetlenül) kötelezővé tenném olyan ingatlan esetében, ahol van akár szerződéses rendes mérőóra, akár almérős elektromos hálózat. :D

Tehát ahol már van 1 db körte foglalat / ledlámpa, ott már legyen vizsgálat adás-vételkor, mert az új tulajnak tisztában kell lennie van-e teendője ezen a téren.
Ki a fenét érdekli hogy szigetelni kell-e az ingatlant, úgy is kijön az első téli fűtésszámla...nem bírom felfogni annak a vizsgálatnak a jelentőségét, hisz az csak pénzről szól. Ez meg életvédelemről...is.

Nagyon szűkszavúan fogalmazol az épülettel kapcsolatban, harapófogó nincs nálam, nem látjuk át a jelenlegi állapotot.
Én a helyedben előre gondolkodván most megcsináltatnám, beleértve hogy megegyezel melyik részek azok amiket Te magad megcsinálsz belőle.
Aztán akkor jöhet szigetelés, tetőtér átépítés...bármi, ez a rész legalább fixen rendben lesz.

UI::
BTW egyéb megfogalmazások a rendelet szerint:
1.6. A villamos berendezésnek az e rendeletben meghatározott műszaki biztonsági követelményeknek megfelelő állapotát ellenőrizni kell:
-a) a berendezés létesítésekor, az első üzembe helyezés előtt (első ellenőrzés);
-d) időszakosan, az e berendezés fajtájára a jogszabályokban előírt gyakorisággal.
1.13.1. A kisfeszültségű villamos berendezés szabványos állapotának első ellenőrzését a létesítéskor, az első üzembe helyezés előtt kell elvégezni.
---megjegyzés: itt nincs semmiféle kivétel

És akkor az ominózus rész:
1.13.2. A használatbavételt követően időszakos villamos biztonsági felülvizsgálat elvégzéséről az üzemeltető a következők szerint gondoskodik:
e) legalább 6 évenként villamos biztonsági felülvizsgálat végzése a lakóépületek villamos berendezésén az 1.13.3. pontban meghatározott kivétellel;

[ Szerkesztve ]

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#7531) lappy válasza PROTRON (#7530) üzenetére


lappy
őstag

De az ÁVK a lakóingatlan eladásának időpillanatában minden áramkört védett?
1 db 40A 30mA ÁVK van fent a 3 fázisra, a vezért esetében nincs ilyen csak közvetlenül a villanybojlerre kötve.
Kismegszakítók természetesen vannak szám szerint 6 db helyiségenként van szétválasztva az ÁVK után
„az egyik átlépi a 32A” – akkor ezek szerint kérnem kellene a VBF felülvizsgálatot hiszen az egyik fázis 20A+16A? mert ha így van akkor jelzem és kérem hogy csinálják meg a felülvizsgálatot.
Próbáltam leírni mi a jelenlegi helyzet, de mivel most vennénk meg így olyan sok infó nem áll rendelkezésre. Amit nem ismerek ezen a területen az a szabványosított szekrény mikor kellene. Illetve ahogy most írtam hogy az egyik fázis akkor átlépi -e a 32A értéket, mert ha igen akkor felülvizsgálat kell.
Igen a terv az, hogy ha nem is lenne, VBF (de persze a legjobb lenne ha van hiszen látnám mi az ami NM) akkor is rendbe tenném a hálózatot.

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#7532) BB9000


BB9000
senior tag

[link] témába vágó számlapos karóra. /poén/

[ Szerkesztve ]

(#7533) PROTRON válasza lappy (#7531) üzenetére


PROTRON
addikt

"a vezért esetében nincs ilyen csak közvetlenül a villanybojlerre kötve."
VS:
1.13.3. ...elhagyható, ha a következő két feltétel együttesen teljesül:
a) ...ÉS
b) 30 mA-nél nem nagyobb érzékenységű áram-védőkapcsolóval védettek a felhasználói berendezések.

Nem tesz különbséget hogy milyen berendezés, innentől értelmezésem szerint nem felel meg a kivétel kategóriának, hisz van olyan ami nem védett.

Amúgy a régi ÉV előírás volt, hogy kifejezetten csak akkor mentesült ha csak 1 ÁVK-ra van kötve minden és abban még kifejezetten azt írták hogy "a betáplálás a fázisonkénti", szóval szerintem is anno még az volt a szándék hogy 32 < 20+16.

Én a helyedben ha tényleg meg akarom venni a házat, inkább nem kötözködnék hanem utána berendelném a VBF-et saját költségen biztos ami biztos alapon.
Valszeg az Ő villanyásza a 32A-es szabályra fog majd hivatkozni, ez meg nem annyira nagy tétel szerintem.
Lehet ha kötözködsz egy olyan papírt kapsz ami csak kilóra megvan, de semmire sem jó, tehát random mondatokat tartalmaz, random mérési értékekkel, nem a ténylegesekkel.
Láttunk már karón varjút.

A belső hálózat állapota meg ezek szerint nem a "még a dugaljak is kivannak lazulva-falról leesős kategória", tehát a szemrevételezésetek alkalmával annyira súlyos helyzetet nem láttál.

A mérőhely szabványosítását, ha jeneleg nem történik nagyobb új fogyasztó beüzemelés, sem pedig nagyobb külső felújítás, akkor meg lehet várni vele a külső felújítási munkálatokat, de azért jó ha tisztázzátok a helyzetet, pl milyen a betáplálás a közcélú hálózatról.

Ha van most pénz, akkor én megcsináltatnám, nehogy megint variáljanak az előírásokon és emelkedjen az ár.
Persze ilyenkor azt is fel kell mérni hogy megfelelel-e a mostani betáplálás ha pl légvezeték, vagy a jövőbeni átépítési tervhez jobban illene a földkábelre áttérés. Emiatt érdemes megvárni a felújítási-átépítési szándékot.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#7534) lappy válasza PROTRON (#7533) üzenetére


lappy
őstag

köszönöm, akkor marad amit mondtál - megvétel után mindent átnézek és vagy cserélem, kiegészítem amivel kell és jöhet a mérés
A bővítés jelenleg nem igényel nekünk elég ami rendelkezésre áll, de még futok vele egy kört az Opusznál

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#7535) csemberlen válasza lappy (#7520) üzenetére


csemberlen
őstag

Ha a faszekrény rendben van láthatólag, és Fi relé is van akkor a szolgálta simán felrak ad-vesz órát, ha nincs bővités.

Hja kérem az élet nem egy habostorta

(#7536) bluemirage válasza JoceeHunt (#40) üzenetére


bluemirage
őstag

Esélyes, hogy kötés hiba. Újra kell kötni, azaz krimpelni mindkét kábel mindkét oldalát. Így nem hagynám és nem használnám.

Meliora sunt bono inimica

(#7537) lappy válasza bluemirage (#7536) üzenetére


lappy
őstag

csak alig 4 évet vártál a válasszal :DD ;]

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#7538) demars válasza lappy (#7537) üzenetére


demars
addikt

:DDD

Az áram alatt lévő alkatrész ugyanúgy néz ki, mint amelyikben nincs áram, csak más a fogása!

(#7539) bluemirage válasza lappy (#7537) üzenetére


bluemirage
őstag

:B :W
Hogy a fenébe jött ez fel nekem... miközben görgettem a mai napi hsz-eket?
Na mindegy... reméljük megoldódott azóta :D

Meliora sunt bono inimica

(#7540) UnSkilleD


UnSkilleD
senior tag

sziasztok

a lépcsőházi szekrényben a szolgáltatói óránkon 3 darab kismegszakító van, ez azt jelenti hogy 3 fázis jön be a lakásba?

"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince

(#7541) lappy válasza UnSkilleD (#7540) üzenetére


lappy
őstag

igen azt jelenti, ha egy óra alatt 3 db van

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#7542) PROTRON válasza UnSkilleD (#7540) üzenetére


PROTRON
addikt

Persze ilyenkor azt is nézni kell hogy hány darab mérőóra tartozik az adott lakáshoz, tehát hogy adott mérőórához tartozó "bakelit" táblán hány darab kismegszakító van.

Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

(#7543) szabifotos


szabifotos
senior tag

Sziasztok!

Tapasztaltam már olyat, hogy egy Prodax szerelvény helyére nem, vagy csak nehezen ment be mondjuk egy Asfora szerelvény.

Tudtok esetleg olyan márkákról, amik biztosan keskenyebbek mélységükben, mint egy Asfora kapcsoló?

Sedna például?

(#7544) lappy válasza szabifotos (#7543) üzenetére


lappy
őstag

sok vezeték van mögötte és azért nem megy be? a sedna 37 az asfora 43 mély

[ Szerkesztve ]

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#7545) szabifotos válasza lappy (#7544) üzenetére


szabifotos
senior tag

Igen, panelban sajnos gyári hornyot és dobozhelyet kellett használni, így megy mögötte vezeték.
Valena hirdet ilyet: Esetleg Ő még jobb lehet?

[ Szerkesztve ]

(#7546) lappy válasza szabifotos (#7545) üzenetére


lappy
őstag

a sedna is ugyanekkora

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#7547) szabifotos válasza lappy (#7546) üzenetére


szabifotos
senior tag

Köszi! :R

(#7548) UnSkilleD válasza lappy (#7541) üzenetére


UnSkilleD
senior tag

csak azért merült fel kérdésként ez, mert a lakás elosztóban 2 pólusú ÁVK van ami tudtommal csak 1 fázist tud kezelni

szóval akkor itt az lehet hogy csak az egyik fázist vitték át az ÁVKn a másik kettőt nem? ennek mi értelme lenne, olcsóbb?

bocsi a hülye kérdésekért de laikusként nem értem mit akartak ezzel a konstrukcióval elérni (kb 15 éves ház)

"Az internet olyan, mint az MTV: annak idején az MTV nagyon trendi volt, aztán hirtelen elavult” - Prince

(#7549) lappy válasza UnSkilleD (#7548) üzenetére


lappy
őstag

lehet vmi kitüntet áramkör?

Bámulatos hol tart már a tudomány!

(#7550) g.peter23


g.peter23
tag

Sziasztok!

Beszereltem az alábbi villanykapcsolót (Természetesen szabályozható LEd-hez):
[link]

Nekem Induktív, vagy kapacitív mód kell a LEDhez? 2. oldal alja: [link]

Köszi

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.