Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás

Hozzászólások

(#19631) kymco válasza zone (#19629) üzenetére


kymco
veterán

"Ezzel tisztában vagyok, mert másként nem tudnád megmagyarázni a többiek létezését. Így azonban felmerül a kérdés, hogy miért nem egyetlen vallás van a kezdetek óta?"
Azért mert az ember elszakadt Istentől. Mert nem beprogramozott lényeknek lettünk teremtve, és a szabad döntés lehetősége olyan kockázatot is hordoz, hogy nem Isten mellett döntünk. És ez a lehetőség valósággá lett.
"Az első gondolatot nagyon degradálónak tartom az emberi teljesítménnyel szemben és az evolúció-ellenesség is kiérezhető belőle."
Szerintem nem degradáló.Az ember képzel többet magáról, mint amekkora valójában. Egy olyan burokban élünk, amin kívül 99.999999999999999% ember nem tud életben maradni. Ehhez képest az emberi teljesítmény nem oszt nem szoroz.
Az, hogy valakinek pld jó a hallása (abszolút hallásra gondolok), van érzéke zenéhez stb... nem emberi teljesítmény, hanem adottság. Lehet rá építeni, de ha ezek az adottságok nincsenek meg, akkor nem sok eredményt lehet elérni. Tapasztalatból tudom, mert három gyerekemből kettőnek nagyon jó érzéke van a zenéhez, egynek pedig szinte semmi. Ugyanúgy indítottuk el mindhármat, ugyanúgy figyeltünk mindháromra, de egy gyermekemnél fel kellett adni az érdekében.
Van olyan, ami nem az emberi teljesítmény produktuma...

"De tegyük fel, hogy így van, akkor miért teremtene a Biblia istene olyan embert, aki nem képes hinni? "
Ugyanoda vezetem vissza a dolgokat, mint az elején. Az ember képes elszakadni Istentől, de nem képes az elszakadt állapotát megszüntetni. Ez egy irreverzibilis folyamat az ember részéről. Sok ilyen van az életünkben, és a legjellemzőbb példák talán pont az emberi kapcsolatainkhoz köthetőek.
Az ember nem képes önmagától hinni Istenben.

"Amiből az következik, hogy szándékosan teremt valakit, akinek esélye sincs elkerülni a poklot."
Szerintem ez a következtetés téves. Isten az embert a vele való kapcsolatra teremtette. És a teremtésben nincs benne az eleve elrendelt kárhozat.
Jézus élete pont az ellenkezőjét mutatja, egy olyan esélyt, amivel minden ember élhet. Nem kell pénz hozzá, de még lexikális ismeretek sokasága sem, nem kell hozzá teljesítmény, csak az, hogy elfogadd Isten ajándékát, és befogadd életedbe Őt. Azért kegyelem, hogy ne legyen olyan, hogy "nincs esély".

"Az isteni terv gondolata a judeo keresztény vallás egyik fontos eleme, de abba már kevés hívő gondol bele, hogy ez az imádkozást feleslegessé teszi."
Nem igazán értem ezt a következtetést. Az imádság a kapcsolat egy formája Istennel. Egyfajta beszélgetés. Miért lenne felesleges?

"A jó és rossz fogalmával az a helyzet, hogy szubjektív. "
Egy szubjektív rendszerben a fogalom tényleg szubjektív. Pont itt van a gond azzal, hogy bármit szabad, amivel másnak nem okozok kárt. Mert ami az egyik "szomszédomnak" öröm, az a másiknak bosszúság....
De a lényeg az, hogy Isten kezében a jó és rossz értelmezése objektív. És attól vált zavarossá minden, hogy ezt kivettük a kezéből és szubjektivitásunk nem megkerülhető. Egyébként ezt a"kivételt" nevezi a Biblia bűnnek.

"Egy vallás kihalása nem fikció,..." Így van de nincs két egyforma vallás. Ha egy süti rossz ízű, abból nem leht azt a következtetést levonni, hogy az összes süti ilyen.
Pontosan értettem a különbséget a kihalás és a kiirtás között. Nem akarom csúsztatással elkenni a különbséget, de jelenleg ilyen példákat tudok felhozni erre.
Jézus halála után a zsidó nagytanács megijedt, mikor azt tapasztalta hogy Jézus halála nem szüntette meg a problémát, hanem a tanítványai tovább hirdetik a tanait. Ekkor a nagytanács egy tagja azt tanácsolta, hogy hagyják békén ezeket az embereket. Ha nem Istentől van, akkor ez is el fog halni, mint sok más hasonló mozgalom.
Ez kétezer éve hangzott el. Akkor is azt várták, hogy elmúljon, mint egy betegség. A szocialista propaganda is azt hirdette, hogy el fog múlni, mint egy betegség, amint kihalnak az öreg vallásos nénik. Hát csak várakozz te is... Igaz, azóta nincs nagytanács, nincs Római birodalom, nincs KISZ és MSZMP, de vannak keresztények....azóta is, permanensen.

[ Szerkesztve ]

www.refujvaros.hu

Útvonal

Fórumok  »  Társadalom, közélet  »  Vallás
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.