Hirdetés

2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#5901) didyman válasza shteer (#5900) üzenetére


didyman
őstag

Az ilyesmi inkább földhuroknak tűnik, ha bemeneteket lekötöd róla, akkor is búg?

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5902) didyman válasza jaja1981 (#5893) üzenetére


didyman
őstag

Egy két éves tápot nem adok el anyniért, amennyiért ne éré meg javítani. Mást meg nem b.szok át egy olyan termékkel, amiről tudom, hogy nem lesz hosszú életű.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5903) shteer válasza didyman (#5901) üzenetére


shteer
titán

igen

..szerintem jónak tűnik

(#5904) didyman válasza shteer (#5903) üzenetére


didyman
őstag

50, vagy 100Hz-es az a búgás? Akkor lehet még készüléken belül KH-s kötés, vagy nagyon előregedett kondér, és inkább az előfok tápjában.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5905) RoyBatty


RoyBatty
aktív tag

Sziasztok!
Keresek egy lehetőleg budapesti szakit, aki meg tudná javítani az FSP400-60GLN tápomat.
Hibajelenség:
- a táp bekapcsol, a feszültségeket adja de terhelésnél levágja magát.
- teszi mindezt némi zúgás kíséretében
Kit tudtok ajánlani?

(#5906) TA68 válasza stol (#5899) üzenetére


TA68
senior tag

Az egy nagy fos volt. A katód zárlattól (vagy épp szakadástól) a fűtőszál szakadásig minden előfordult nála. Meg azok az Ausztriában készült Philips videók, na azok se semmik voltak!
Tiszta műanyag mechanika, repedő fogaskerekek.........

Bocs a fórumtársaktól a nem ideillő hsz-ekért.

(#5907) didyman válasza RoyBatty (#5905) üzenetére


didyman
őstag

Ajánlom magamat :D Kedden járok Pesten. Addig is NE használd, ne legyen nagyobb baja.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5908) didyman válasza TA68 (#5906) üzenetére


didyman
őstag

Óegek, szép emlékű VR2xx-ek. Hosszú, 20 centis fémtengely végén pöcsnyi fogaskerék és ez vitte a mechanika vezérlését. Mi csak úgy mondtuk, hogy belegyártották a hibát. Mondjuk végül nem is ez lett a legnagyobb baja.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5909) RoyBatty válasza didyman (#5907) üzenetére


RoyBatty
aktív tag

OK, a többit privátban.

(#5910) stol válasza TA68 (#5906) üzenetére


stol
addikt

C-pályás Turbo Drive muhahahaha... ;]

(#5911) 04ahgy válasza 04ahgy (#5746) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Sziasztok ismét.

Volt időm a táppal foglalkozni, ami az ezen hozzászólás előttiben található (arra válaszolok most). A hiba a készenléti kör / APFC környékén lesz. Kondicsere megvolt.

A készenléti kör primerjének egy ellenállása volt ez:

A táp kapcsolási rajzát nem tudtam fellelni sehol a neten, a hibás ellenállás pedig fehér hamuvá porladt, így fingom nincs, mekkora is lehetett. Valószínűleg alacsony értékű, a nagy disszipációból ítélve, így csak tippelni lehet. Próbálgatással egy nagyobb érték felől gondoltam. A kérdéses ellenállás helyére 100 ohmosat téve hallható frekin rezeg a készenléti kör, az ellenállás melegszik, a készenléti feszültség a szekunder oldalon pedig 7,5V - 8,3V közt ugrál. 47 ohmra cserélve a frekvencia nő, a feszültség csökken. 10 ohm esetén igen magas a frekvencia, 6V az 5VSB kivezetésen mérhető feszültség. 2,2 ohm esetén a hallható tartományon kívül esik a frekvencia, és 5,02V az 5VSB, körülbelül 1,5-2 másodpercig, ekkor elkezd esni. 10s alatt leesik kb. 4,3-4,2V-ra. A 2,2ohmos ellenállás nagyon melegszik.

Járulékos információk: a primer készenléti tápnál vagyunk. A készenléti trafó nagyfeszültségű oldalán ugyan, de kisfeszültség. Az egyik tekercsről egy FR103-as diódán egyutas egyenirányítás történik, a fentebbi ellenállás egy soros ellenállás. Következik egy zener dióda - pufferkondi - szűrő kerámiakondiból álló fokozat, és a feszültség egy, az egész primer NYÁK-on átszánkázó vezetősávon eljut az Infineon gyártmányú ICE1PCS01 PFC vezérlő IC-hez. A zener, ha jól láttam, 17,6V-os, ez összhangban van az IC maximális 22V-os feszültségével. Az IC tápárama nem haladja meg a 30mA-t.

Következtetéseim: az előbb említett ellenállás nagyfokú melegedéséből én a fenti kis segédtápról táplálkozó áramkörök valahol fellépett zárlatára gondolok (PWM IC?). Ha a zárlat megszüntetésre kerül, akkor az ellenállás sem fog melegedni. Valószínűleg a zárlat okozta a korábbi ellenállás szétégését is. Ha ez megtörtént, az üresjárati feszültség mérése után, ismerve az IC tápfeszültségét, az ellenállás értéke behatárolható.

Kérdés: mik a tipikus zárlathelyek? Az IC lenne az? Csak mivel elég sűrű a PFC áramkör, jó lenne egyből ismeretekkel odanyúlni, hogy azért a nem hibás részeket ne bontsam le...

Aggályaim: nagyobb ellenállást bekötve ugyebár az 5VSB szépen felkúszott, a kapcsolófrekvencia meg lecsökkent. Csökkentve az ellenállást a terhelés nőtt, hisz a készenléti kör zárlatra dolgozott. Hogy emelkedhetett mégis a kapcsolófrekvencia? Miért stabilizálódott a készenléti feszültség? A néhány másodperccel későbbi esése szerintem a túlterhelés miatt valamelyik melegedő félvezető okán történt.

HGyu

[ Szerkesztve ]

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#5912) didyman válasza 04ahgy (#5911) üzenetére


didyman
őstag

A készenlét egy 5H0165R-ből áll? Mintha 4 lába lenne. Annak adatlapját nézegesd, ha jól nézem, nem volt cserélve?
A soros ellenállás áramot korlátoz az esetleg nyitó és zárlatba vonuló zener miatt, és 10Ohm-nál nem hiszem, hogy nagyobb lett volna ott eredetileg. Próbáld elvágni a PFC felé vezető fóliát, egyrészt akkor ha minden jó a készenlétben, akkor stabil lesz az 5V, másrészt tudsz áramot mérni a PFC felé. A visszacsatolás esetleg ebből a segédtápból felhúzott optocsatolóval van megvalósítva, akkor a kimeneti feszültség függősége máris értelmet nyer, ha a segédtáp terhelése nem lineárisan megnövekszik, és a melegedő ellenálláson jelentős feszültség esik (500mA esetén kb. fél W fog disszipálni 2,2Ohm-on, tehát jóval több folyhat ott el, mint ami normális, és elmarad 1,1V). A PFC készenlétben egyébként nem kéne működjön, tehát felé nem folyhat el nagy áram.

Kogyegen 300W-os verzióban ilyen kapcsolás van, itt mondjuk nincs felhúzás az IC-n kívül, belül a FB lábat egy áramgenerátor táplálja, elvileg tehát nem kéne hasson rá a kieg táp ingadozása..

[ Szerkesztve ]

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5913) 04ahgy válasza didyman (#5912) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Nos. Megvolt a műtét, és eddig sikeresnek látom. Egy 4,7 ohmos, az eredetinél legalább négyszer nagyobb terhelhetőségű, állítva szerelt ellenállást építettem be, Zener nélkül, bontott PFC tápvezetéknél. A készenléti kör stabil volt. A 22uF 50V és a 47uF 50V kondi természetesen 0,00uF értéket mutatott, púposodás nélkül. Fantasztikus Fuhyyu vagy miféle márka. Rubycon híján Jamicon került beépítésre, 63V-os típus, jobb a békesség alapon. Érdekes, de átmérőre és magasságra is másfélszeres méretű. :)

Üresjáratban így 18,53V volt mérhető a PFC primeroldali segédtápján. Ráadásul a frekvencia magasan maradt, a kimeneti 5VSB pedig stabil volt, 5,02V megtestesítésében. Az optocsatoló is valóban a primeroldalról volt felhúzva, övé volt a 22uFkondi.

A szebb életért a 17,6V-os Zener is zárlatban volt, ráadásul nem teljes zárlatban. Nyitóirányban megvolt a 0,54V nyitófeszültség, záróirányban (a 2V-ig feszt adó műszerrel) szakadás. Feszültségre viszont 2,5V körül megállt, 3,2V-ról csökkenve. Szépen meg volt sütögetve szegénykém, kékes-lilás lábacskái, égett nyákja is erről tanúskodott. Faramuci egy hiba. Kiszáradt a kondi, megnőtt a reaktáns terhelés, a nagyfrekis impulzusokra szépen, kötelessége szerint nyitott a Zener, viszont nem erre lett méretezve, ezért elsült. Az elsült Zener pedig a rendületlenül dolgozó készenléti kör által megsütötte a korlátozó ellenállást, ami természetesen nem a készenléti táp teljes leadott teljesítményére lett méretezve.

A teljes SB kör generál után mértem áramot a PFC felé, nyugalmi állapotban 11,3mA, kielégítőnek találtam. Az IC 5mA-es készenléti fogyasztása, valamint járulékos ellenállások. Az IC kimenetén, a segédtáp felé volt egy záróirányban előfeszített 1N4148. Ez is eléggé kékes lábbal viseltetett, azonban kivéve, kimérve teljesen hibátlannak bizonyult. Szemmel láthatóan azonban kapott az is disszipálni valót, így egy SF18 gyorskapcsolóval helyettesítettem.

A tápot egy P2 lap - CPU - HDD - ODD - sok RAM kombinációval beüzemeltem, és korrekten üzemelt. Bekapcsolás után az 5V és 3,3V kimeneteken kis esés (3,52V ---> 3,46V, 5,06V ---> 4,95V) tapasztalható az első 10 másodpercben. A 4,7 ohm elég meleg, de üzemszerű. A feszültségek esésével párhuzamosan a készenléti kör frekvenciája az éppen hallhatóba csökken, és a változást a feszültségek megnyugvásakor hagyja abba. Arra következtetek, hogy a 4,7 ohm lesz kissé magas, csökkenteni kellene az értékén. A melegedés is erre vall.

Még egy dolog: az eredeti viszonylag vastag lábú, de üvegtokos Zener helyett mást építettem be. Az eredetin alig olvasható 17,6V felirat volt, semmi egyéb. Én egy BZX55C18-at tettem be, de fontolgatom egy nagyobb teljesítményű beépítését helyette.

A táp egy éjszakát üzemelt, így le tudtam legalább memtesztelni mind a négy modul 128-as SD RAM-omat...

Vélemények?

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#5914) didyman válasza 04ahgy (#5913) üzenetére


didyman
őstag

Jó lesz az. Zenernek nem kell terhelhetőség, az nem stabilizál, hanem véd. Zárlatba menő szekunder oldal esetén szokott megszólalni például, meg ha a hervadó kondik miatt sztachanovista módba megy a primer kapcsoló :D . Ekkor így ő maga is zárlatba megy, ez így rendben van, csak kissé öngyilok. Ezért kell az ellenállást sem túl nagyra választani, mert ha sokáig van zárlatban, abba belepusztulhat könnyen a primer eszköz. SF18 jó ötlet. jamicon elmegy, ha kicsi lábbal hagyod, és nem ér hozzá más melegedő dologhoz, akkor örök darab lesz. Fujhyyu-t ismerjük, Stol például a legválogatottabb magyar káromkodásokat kezdi el lökni, ha meglátja ezt a nevet :D .

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5915) jaja1981 válasza didyman (#5914) üzenetére


jaja1981
addikt

Stol Úr vicces figura!
Érdekes az értekezéseitek.
Jól kenitek a témát.
Elismerésem! :R

(#5916) 04ahgy válasza didyman (#5914) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Köszönöm a biztató szavakat. Akkor megnyugodtam.

Ez egyébként nem lenne gagyi táp, Antec SP-450P. Korrekt vezérlés, ráadásul csak fele kondi szar Fujhyyu, a többi HEC. Weltrend SMPS IC a lelke.

A Zener ellenállásán még csökkentek akkor.

Két kérdés: ennél a típusnál ismertek-e olyat, hogy az egyik ventilátor nem forog alapesetben? Mert nálam most csak az egyik. Még akár ez is lehetett a hibát kiváltó ok...

A primer borda adott hálózati csatlakoztatás esetén 230V~ alá kerül. Ez normális?

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#5917) TA68 válasza 04ahgy (#5913) üzenetére


TA68
senior tag

Szia!
A megsült ellenállás (R11) 5,6 Ohm

[ Szerkesztve ]

(#5918) 04ahgy válasza TA68 (#5917) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Hmmm. Köszi, akkor marad a 4,7 ohmos. Jól saccoltam be, valamint didymant is igazoltad. :)

Ilyen tápod van netalán? Akkor ha megnéznéd, hogy a 230V~ csatlakozó felőli ventilátor forog-e, mikor hidegen bekapcsolod, azt megköszönném.

Most már legalább van egy konkrét hibával kapcsolatban írott anyagod. :)

HGyu

[ Szerkesztve ]

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#5919) didyman válasza 04ahgy (#5916) üzenetére


didyman
őstag

Normális, "valamihez" mindig hozzákötik, ez ilyenkor pl. az egyenirányított 230 "-" pontja is lehet, mókás ez, amikor megfogod és kiderül :D
Ventik közül ha egy nem forog, az azért nem akkora vész, a vezérlőre nem emlékszem, hogy miként van kialakítva, és hogyan kell működniük a kavaróknak.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5920) TA68 válasza 04ahgy (#5918) üzenetére


TA68
senior tag

Nincs ilyen tápom, az egyik kollégától tudom az ellenállás értékét.

(#5921) 04ahgy válasza didyman (#5919) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Hmm. Valóban az volt. :) Mókás. Úgy látom, vannak állomások a tápjavításban, amik mindenki esetében megtörténnek. Ilyenkor örülök, hogy fagerendás tetőszerkezetű házban, az emeleten szerelek, vastag padlószőnyegen, farmerban-zokniban törökülésben, s mindig mindent jobb kézzel tapogatok. Ugyebár néztem volna, milyen meleg a táp egy óra üzem után. Teljesen abban a tudatban voltam, hogy a bordák földeltek. Természetesen jobben belegondolva, meg a korábbi Mercury tápos képlinkem után, nem is baj, ha nincs a primer a szekunderrel galvanikus kapcsolatban.

A ventilátornak utánaolvastam, majd a táp bekapcsolja a másodikat, ha melege lesz. Nekem meg elegem.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#5922) proSpidA


proSpidA
csendes tag

Sziasztok én nem tudom hogy van e valami baja a tápomnak mert még be se kapcsoltam viszont életemben elöször most rakok össze gépet az a gond hogy amit vettem tápot és azon a legszélesebb csati ami kijön belőle még sincs olyan széles mint az alaplapon található egyszerüen nem illik bele rossz tápot vettem? vagy vennem kéne valamilyen átalakítót?

(#5923) RoyBatty válasza proSpidA (#5922) üzenetére


RoyBatty
aktív tag

Neked nagy valószínűséggel egy [ilyenre] van szükséged.
Ha életedben először raksz össze gépet, nem ártana ha olyan is lenne melletted aki már csinált ilyet. Mint az autóvezetésnél :)

(#5924) didyman


didyman
őstag

Felesleges, elindul nélküle a lap, és a 20 tűs végén ugyanúy 20 kontaktus lesz, ugyanúgy 20 kábelen. Egyszerűen értelmetlen. A csati azon végén, ahol lila-sárga vezetékek vannak, lemarad 4 tüske, úgy megy rá.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5925) PAtr0n


PAtr0n
addikt

Hali!

Úgy látom itt páran vágjátok a tápok hibáit. Van egy Seasonic SS500HT tápom, és egyszercsak elkezdte azt jáccani, hogy hirtelen leállt a gép. Visszakapcsolás után volt, hogy 2óráig ment, de aztán ismét és ismét, aztán egyre kevesebb időt tudott bekapcsizva lenni.
Tudom jó kérdés, de mi lehet a baj? Kiszáradt kondik esetleg? Nem póposak, megnéztem őket. Ha kicserélgetem őket, várható javulás, vagy meg se próbálkozzak vele?
Köszi!

"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"

(#5926) didyman válasza PAtr0n (#5925) üzenetére


didyman
őstag

Repedt forrasz, és a primer pufit lesd meg: ha esetleg Capxon, azonnal cseréld ki.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5927) 04ahgy válasza didyman (#5926) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Nem mondom, hogy minőségi lenne, sőt, eléggé nem az. De azért a CapXon nem a vérgagyi kategória, én eddig úgy vettem észre, valamint a primer kör nagyfeszültségű kondenzátoraival szokott a legkevesebb gondlenni, nem? Saját rangsorom:

A Fuhjyyu az a vérgagyi alatt. Ha egy eszközt szét kell szedni valami miatt, és Fuhjyyu a kondi benne, akkor azok közt 100% eséllyel van 0 kapacitású. Vele egyszintű a Rulycon.

Van még a gagyi LTAC, JEE, Canicon, stb. Ezek azért nem Fuhjyyu szintűek, de rosszak nagyon.

Teapo, CapXon, HEC, OST, G-Luxon, Stone és társaik az én szememben már részlegesen használhatók.

Egész jók a SANYO, Jamicon, ICC, Nicon, stb.

Egyértelmű best-of pedig a Rubycon és a Nippon-Chemicon, a fazék embléma van ugyebár rajtuk, nem betűvel kiírva.

A különdíjasok pedig: MM, Tesla. A minap műszerrel válogattam a kondijaimat. TV-ben elnyűtt '78-as évjáratúak rendelkeztek álomba illő paraméterekkel (kapacitás és ESR), egyetlen egyet kellett kiselejteznem, de azt is azért, mert tőből letört a lába. Többsége 20-24 éves, és 100-120% kapacitással rendelkeztek. Nagy csalódás a német ROE, narancssárga fóliás széria. Szinte mind kiszáradt volt, még az egész fiatal darabok is. A ruszki elkókat egyszerűen nem tudom hova besorolni, az más dimenzió. Egy 500uF/25V akkora, mint a 680uF/200V Rubycon. :Y Csak valahogy 2,5mm vastag kivezetéssel bír. Katonai cucc.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#5928) PAtr0n válasza didyman (#5926) üzenetére


PAtr0n
addikt

Belenéztem.
A primer pufi Nippon Chemi-Con 400V/270uF, a többi kondik amik ugyebár jóval kisebbek, barna színűek és rajtuk van a fazék jel meg KY mellette. Beljebb látok egy kék színűt is arany csíkkal, de az szorosan egy másik mellett van meg a borda is takar. De gondolom az is Nippon lesz.
Hát jó zsúfolt táp az biztos, nem olyan szellős mint egy Codegen és társai...
Ha lesz időm jobban szétszedem, és újraforrasztom amit csak lehet. Kondit akkor cseréljek?

"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"

(#5929) didyman válasza PAtr0n (#5928) üzenetére


didyman
őstag

A kék színű arany csíkkal biztosan nem NCC lesz. Azt lesd meg, az ilyen kicsi vackoknak van a leginkább szerepe a stabil működésben.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5930) didyman válasza 04ahgy (#5927) üzenetére


didyman
őstag

Nekem sem volt bajom a Capxon-nal az elmúlt két hétig. A primer pufi hozzávezetése a tokon belül elrohad és szépen, lassan KH-ssá válik a fegyverzettel. Aztán vagy belepusztul a PFC, vagy nem, de sokáig a kapacitásán sem lehet utolérni. Majd születni fog róla egy blog bejegyzés, fotókkal, mindennel. Szekunder oldalon is szoktam cserélni ritkán.

Az általad írt gagyi sort én mindig cserélem, ha nem előbb, akkor utóbb lesznek púposak.

OST érdekes, az Epox lapomon, Asus lapokon kiváló, egyébként sokszor cserés. teapo is csak azóta jó, hogy Yageo-nak hívják :D , G-luxonból csak azzal nincs gond, amit boltban vettem. Jamicont is ide sorolom, sok púposat termeltem már ki abból is, de ez régen volt, akárcsak a Teapo.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5931) Zoli1222


Zoli1222
őstag

Sziasztok.

Olyan problémám van, h játékok közben, illetve netezés során ha 1 oldalt görgetek, zizeg a tápom. Ez roppant mód idegesítő. Corsair vx450. Valami gond lehet a táppal, vagy csak simán kevés a konfigomnak?

(#5932) 04ahgy válasza didyman (#5930) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Az általad leírt eset (OST, Teapo, Jamicon) is szerintem ugyanaz, mint a Kingmax RAM. Van eredeti és hamisítvány is, sokszor megkülönböztethetetlenül egyformák...

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#5933) 04ahgy válasza Zoli1222 (#5931) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Se nem kevés, se nem hibás. Nekem is ugyanezt csinálja. Oldalgörgetéskor dolgozik a CPU és a VGA, a nagyobb áramfelvétel miatt van. Ha indítasz terhelő progit (Fur Mark, Prime 95), akkor is ugyanezt fogja csinálni. Annyira szerintem nem hangos, hogy idegesítő legyen.

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#5934) Zoli1222 válasza 04ahgy (#5933) üzenetére


Zoli1222
őstag

Akkor ezzel a problémával, ha visszaviszem, h cseréljék ki, akkor körberöhögnek? Ez a zizegés azt jelentené, h határértéken dolgozik a tápom?

(#5935) PAtr0n válasza didyman (#5929) üzenetére


PAtr0n
addikt

Ahamm, szóval lehet azzal lesz a bibi. Amint lesz időm, szétkapom az egészet, és minimum azt kicserélem. Aztán ha fentmarad a hiba, szépen sorjában csere.
Köszi!

"Ne sikeres ember próbálj lenni, hanem értékes"

(#5936) didyman válasza 04ahgy (#5932) üzenetére


didyman
őstag

Nem, itt végig eredetiekről van szó. Teapo vacak volt, névváltoztatás óta ritkán van baj velük, egy-egy sorozattal, jamicon úgyszintén, régiek mind elpupultak FSP-ben is, OST-ből meg vegyes a kép állandóan.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5937) Cobra. válasza Zoli1222 (#5934) üzenetére


Cobra.
őstag

Én most adtam be zizegés miatt az Enermaxomat, majd írok, hogy csak ültek rajta, vagy csinálnak is e valamit vele. Egyébként vicces a tápom, a régi házunkban össze vissza időközönként és hangerővel zizegett, most az új házban pedig eddig akkor csinálta, amikor fel volt kapcsolva egy fényerőszabályzós lámpa, illetve amikor ment a mosógép motorja :D Ehhez meg még hozzájön, hogy lekapcsolt főkapcsoló mellett is csinálja, ezért én a PFC áramkörre tippelek, mint hibaforrás.

(#5938) _zotya_


_zotya_
csendes tag

Sziasztok!
Van egy FSP400-60GLN típusú tápegységem. 2006.10.-hóban vettem, és ment is hibátlanul kb. februárig.
Amikor is, először csak büdös égett szaga kezdett lenni, majd 1-2 hét után megadta magát. Konkrétan leégett benne a PFC tekercs. Ugyan magát a PFC vezérlő áramkört nem, de a meghajtóktól a pufferkondiig végigmértem, más hiba nem látszott, így újratekertem, egy másik sárga porvasmagra a PFC tekercset (azért nem az eredeti, mert kissé szenesre égett, nem mintha az gond lenne). Az eredeti 103 menet volt, én rá tudtam rakni 97-et (bőven elég, szerintem fele ennyiel is menne). Meg is javult, minden fesz OK, ment kb 3 hónapot, majd a jelenség megismétlődött.
Azóta visszaraktam a régi 300W-os codegen tápomat...
Nem szeretnék csak úgy lemondani róla, mert elég drága volt, és nem tűnik reménytelennek.
Van valakinek valamilyen ötlete, véleménye ezzel kapcsolatban?
Gondoltam egy meredek dologra:
Mi lenne, ha kiiktatnám a PFC-t, és a tekercs helyére átkötést raknék? (mondjuk nem ez a végcél, csak mint lehetőség érdekelne).
Előre is köszi a segítő hozzászólásokat
Üdv.: _zotya_

(#5939) 04ahgy válasza _zotya_ (#5938) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Ezért utálom az aktív PFC-t. :) Csak hibalehetőség mindenhol...

Én anno egy Bluestorm II-t (ugyan ez a hibája volt) alakítottam át. Egy régebbi, halott elektronikás tápból egész egyszerűen betettem a Graetz-híd és a primer puffer közé a vasmagos tekercset. Passzív PFC nem tud elromlani, ezt hittel vallom... :DDD

Így egyesítettem tulajdonképpen a régi Bluestorm PPFC-s mivoltát az új Bluestorm javított hatásfokú belsejével. Érdekes, hogy a kimeneti specifikációik kb. egyformák, mégis dupla annyi anyag van a BS1-ben...

HGyu

[ Szerkesztve ]

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#5940) 04ahgy


04ahgy
nagyúr

Viszont, ha a Bluestorm II-nél tartunk, van itt egy félbehagyott javítós projektem.

Blestorm II 400W. Nincs a kimeneten 5VSB ---> a készenléti kör szekunderén a 40V U(br) feszültségű Schottky dióda zárlatos volt, cseréltem. Készenléti feszültség még mindig nincs, és a trafó szekunderén nem mérhető 60kHz. Ennyi kellene ugyanis, hogy megjelenjen, ezen adatlap szerint: [link], ilyen ugyanis a készenléti kört vezérlő IC. Az adatlap szerint az 5-ös lábon megjelenő feszültség indítja az IC-t, az rezeg egy kicsit, és a készenléti trafó primeroldali segédtekercséről egyenirányított feszültségről táplálkozik, eközben átkapcsol az 5-ös lábról. Az 5-ös lábon 22-27V-ot mérek, ez erősen ingadozik. Nekem gyanús. A 3-as, feedback lábon 0,3-0,5V-ot mérek. Feltételezve, hogy az IC funkcionál, ez arra enged következtetni, hogy az optocsatoló szépen mindig kisüti a kondiját. Mindeközben valami rezgés van, mert mérhető folyamatosan, valamint hallható, mikor lekapcsolom a 230V AC táplálást. Az 5VSB kimeneten a dióda cseréje után 0,2-0,3V jelen van.

Nos, az optocsatoló áramát (az esetlegeset) megszakítottam. Ez után a primer oldaon nem süti ki semmi a C(fb)-t, így a lekapcsolási 4,5V-ig kellene a feszültségének emelkednie. Ez nem történik meg, tehát az IC áramgenerátora valami miatt nem tud áramot szolgáltatni a C(fb) töltéséhez. A Vcc ekkor is 7,5-8V körül ugrál, tehát az IC kapcsolna (szerintem), de gyorsan fel is éli a Vcc kapacitás tartalmát, és nem tud újratöltődni.

A mintakapcsolásban az adatlapon a Vstr lábat közvetlenül kötik a primer pufferre, esetemben azonban a tápban egy 100k értékű ellenálláson át. Nem hiszem, hogy ott lenne a hiba, de az IC is rezeg valamelyest, ezért azt sem hiszem, hogy az a rossz. Mi lehet a gond? Lehet az IC részlegesen hibás?

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#5941) didyman válasza Cobra. (#5937) üzenetére


didyman
őstag

PFC lekapcsolt főkapcsolóval áramtalanított szintén. készenlétben pedig áram alatt van, de nem üzemel. Ez a zaj a bemeneti szűrőkör lesz, amit ki tudja, mi idotizmusból, de a főkapcsoló előtt helyeznek el.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5942) didyman válasza _zotya_ (#5938) üzenetére


didyman
őstag

A primer puffert cseréld ki, PFC-t javítsd meg és menni fog még soká.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5943) didyman válasza 04ahgy (#5940) üzenetére


didyman
őstag

Rántsd meg a 320V felől 47-100k+1xV zener kombóval a táplábat.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5944) 04ahgy válasza didyman (#5942) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Ez a hiba ha jól gondolom, akkor jelentkezik, ha veszettül dolgozik a PFC, és a meddőáram túlterheli a tekercset. Primer puffer kiszáradás okozza?

HGyu

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

(#5945) _zotya_ válasza didyman (#5942) üzenetére


_zotya_
csendes tag

Köszi!
Én is erre gyanakodtam. Csak nem akartam megint egy órán keresztül vesződni a toroidmaggal, anélkül hogy magát a hibát kijavítanám. Szerencsére nem az a karcsú fajta, hanem 30mm-es, talán ezt még kapni is. Mondjuk 270uF-ban kötve hiszem, max rakok bele nagyobbat. ESR mérőm nincs, de kapacitásmérővel azért majd rámérek.

(#5946) _zotya_


_zotya_
csendes tag

Ha egy másik bontott sárga porvasmagra tekerem az ok lesz? Egyáltalán mekkora frekin használatosak ezek a magok? Az eredeti szenes, szal azt nemtudom milyen volt. Gondolom itt 50-200kHz közötti freki lehet, szal biztos nem ferrit.

(#5947) salieri.


salieri.
őstag

sziasztok! adott egy FSP 400 ATX PNF tap ami olyan hangokat produkal mint a televizio adaskezdes alatt ilyen magasfrekis sipolo hang.. Na most a boltban haritanak azzal ,hogy felkuldik a gyartohoz de ez nem garancialis problema?! Mi az igazsag? Azert megiscsak idegesito a gep mellett létezni! nem egy codegen tap ez!

(#5948) didyman válasza salieri. (#5947) üzenetére


didyman
őstag

Van ilyen. Erősen eladóspecifikus a kezelése.

"Az Antióchiai Szent Kézigránát. Mínár atya az őrizője e kegyes ereklyének"

(#5949) salieri. válasza didyman (#5948) üzenetére


salieri.
őstag

ezzel azt akarod mondani ne sok pozitivat varjak a reklamaciommal kapcsolatban? vagy ütni kell a vasat mig meleg?

(#5950) 04ahgy válasza salieri. (#5949) üzenetére


04ahgy
nagyúr

Tipikus magyar ember. Reklamál. Nem hibát jelent be, vagy jótállást érvényesít, vagy garanciális ügyintézést kezdeményez, hanem egyből reklamál... Gratulálok, szép szó.

Azért írta amúgy didyman, hogy van ilyen, mert az esetek 80%-ában nem a táp okozza a sípolást, legalábbis nem önmaga. Az alaplap, VGA táp fele szűretlen, vagy alulméretezett szűrésű, a tápegység 12V-os ágába belekortyoló extramarketingmaszlagsokfázisú PWM-ek olyan impulzusokban veszik fel a táp felől az áramukat, hogy a tápban levő valamely alkatrész rezonálni kezd.

Legjellemzőbb a legtuningosabb alkatrészekre, valamint csak a tápot izzólámpával leterhelve nincs hang. Ekkor biztosan a környezet okozza.

Persze a te konfigod sincs kitöltve, nomeg korábban sem írtad, milyen környezetben jelentkezik a sípolás. No de mindegy is...

Ha a 20% jön be, s a táp 100%-ban rezisztív lésnél is sípol, akkor talán meg lehet próbálni gariban kezelni a dolgot. A baj az, hogy egyik gyártó sem 0dB hangerejűnek hirdeti a termékét, és lazán rámondhatják, hogy ez üzemszerű.

HGyu

[ Szerkesztve ]

7855.94MHz CPU-Z valid \ Pulchra tibi facies, oculorum acies, capillorum series; o quam clara species! Rosa rubicundior, lilio candidior, omnibus formosior; semper in te glorior!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.