- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gurulunk, WAZE?!
- GoodSpeed: AMD Ryzen 9 9900X (100-100000662WOF)+ Samsung 990 PRO 2TB MZ-V9P2T0BW
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- laskr99: Processzor és videokártya szilícium mag fotók újratöltve!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- gerner1
Hirdetés
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
V.Stryker #42888 üzenetére
15 Ways to Tweak Nemo File Manager in Linux to Get More Out of it
Linux Mint fájlkezelőjét érdemes felrakni Ubuntura is, sok plugin van hozzá, de alapból is jobb kétablakos filemanager, mint a default Ubuntus.
Alternative File Managers to Ubuntu 24.04's Default Nautilus
-
válasz
paolinho #42760 üzenetére
Passz, sose használom. A Képernyőkép app egyszerűbb, beírod a Menübe, ami ott megjelenik, jobbgombos módszerrel ki is rakhatod a panelre vagy máshová...
kb ennyi és egyértelmű lesz egyből...
Most amúgy mégis használtam a prtscreen-t. Ez is menti a Képek mappába az aktuális képet, a Nemo filekezelőt megnyitod és jobbgombbal katt, megnyitás a Pix appal, ott le tudod vágni a képet és elmenteni. Érdemes a Nemo-t kétpanelesre állítani amúgy. Default kis méretben jelenik meg és egyablakos, de amit a Beállításokban megváltoztatsz, nem kell menteni, bezár/kinyit és már olyan, amit beállítottál.
-
A tartalék Dell-en volt egy 22.04 Ubuntu, azért kipróbáltam gyorsan és meglepett, hogy semmi mókolás nem kellett, simán a
sudo apt install nemo
parancsra felrakta, a baloldali Kedvencek közül töröltem a Fájlok ikont, a felugró Appok között meg már default a Nemo jött be a Fájlok ikonra kattintva és ezt az ikont beraktam a baloldali sávba és ennyi. Nemo-t gyorsan kétpanelesre állítottam és már otthonosabb is a rendszer.Ja én a Pop osra is rágyúrtam a Cinnamont és a Pop Os Gnomeja meg ment a pihenőbe.
Dejavu-m van, mintha már kérdeztem volna, de mi az előnye a PoP OS Cinnamonosított verziónak a natív Mint Cinnamonnal szemben? Mert ugye a Cinnamon totál jól a Mint-tel funkcionál, eléggé egybe is van komponálva, mint látszott a Nemo install esetén is.
Azért ez az 5 perc elég is volt az Ubuntu-n.....
-
válasz
inf3rno #40302 üzenetére
Sokan felrakják Ubuntura is a Nemo fájlkezelőt a default helyett, sokkal élhetőbb.
Mondjuk fel kell raknia néhány csomagot hozzá:
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
catdoc cinnamon-desktop-data cinnamon-l10n dvisvgm exif fonts-lato
fonts-lmodern gist hwdata id3 javascript-common libcinnamon-desktop4
libgail-3-0 libjs-jquery libnemo-extension1 libptexenc1 libruby3.0
libteckit0 libtexlua53 libtexluajit2 libxapp1 libzzip-0-13 lmodern nemo
nemo-data nemo-fileroller odt2txt python3-xlrd rake ruby ruby-json
ruby-net-telnet ruby-rubygems ruby-webrick ruby-xmlrpc ruby3.0
rubygems-integration t1utils tex-common texlive-base texlive-binaries xapp
xapps-common
0 frissített, 43 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 23 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 61,4 MB.
A művelet után 216 MB lemezterület kerül felhasználásra.De ha valaki nem Mint Cinnamont használ, akkor faragni kell sokat a rendszeren.
-
Nem ragaszkodom a flatpak-hez, de ezt adta fel a szoftverközpont. (Kicsit pislogtam is, amikor közölte, hogy 827 megát fog letölteni, 2,7 gigát a lemezen foglalni. Heee?
Hát ez ilyen, de talán a Szoftverközpontot nem kéne nyitogatni! Én is hasonlóan pislogtam, amikor először megláttam egy 50MB-ot foglaló csomag flatpak által telepített méretét, no el is vagyok nélküle azóta is.
Igazán nincs mit, lassan úgyis kiöregedtem a Linuxos okoskodásaimból, de ha már feldobtad ezt a herélt Chromiumot, kipróbáltam a másik notin, azon még csak egy tök szűz Mint Cinnamon Edge 20.2 van, ez tán az első felrakott csomag!
Fene gondolta volna, hogy a Win után a rágottAlma is ide vezeti az embereket!
Dobjad csak ide a kérdéseidet, kb én is visszaestem kezdő szintre, legalább az Edge Mint-en tudom próbálgatni a telepítéseket.
linuxmint.hu-n elég sok jó és részletes leírás van:
Alkalmazás indító készítése az Asztal-ra (Cinnamon)
Fájlkezelőnek meg legjobb a Nemo, csak a default beállításokon kicsit simíthatni kell, alapból indulhatna kétpaneles nézetben is például.
Vagy nézegeted az alternativokat:
What is the best alternative to Double Commander?
Double Commander Alternatives for LinuxEz az Fman érdekesnek látszik.
-
-
válasz
Dhampir #34443 üzenetére
Most valóban igazán nincs mit! Én sem ismerem még, laptopra lehet, hogy felteszem a héten és végigcsinálom a linkekből, ami egyáltalán kell.
Új Ubuntunál ez nem buhera, sajnos eléggé testre kell szabni, nem Mint Cinnamon, amit csak felraksz, de én elhiszem Dave-nek, hogy rendkívül jól be lehet állítani mindenre, ezen írása alapján mindenképpen! KDE után használja a Gnome felületet, ha nem is Ubuntun....Ez a Nautilus tényleg úgy le van butítva, hogy inkább ne is lenne.....Nemo-ban sincs minden benne alapból, de az használható úgy is.
Live-ban látom, default ott van az Amazon ikonja az alapvető programok inditói között!
Kicsit fura, hogy sem az
inxi
, sem azlm-sensors
csomagot nem találja, miért maradtak ki ezek az alap tárolóból? Ahtop
-ot fel tudtam tenni.....no mindegy! Nekem ez Mint Cinnamon után elég haslövés lesz. -
válasz
Dhampir #34440 üzenetére
Szia!
de lehet, hogy jobb lenne megcélozni a Linux Mint 19-et?
Röviden: igen!
Vagy legalább tedd fel erre a Nemo-t a Nautilus helyett, sokaknak segített, no meg a Gnome Tweeks-et vagy mi az új neve! Be lehet lőni szépen azt is, csak szokni kell. Aztán az összes böngészős meg VGA-s beállítások.....lesz dolgod rendesen!Things to do After Installing Ubuntu 18.04 and 18.10
YT video:
Ubuntu 18 04 LTS Hogyan használd -
válasz
lev258 #33877 üzenetére
Azért a lightdm-re váltás se ment nekik könnyen
Valóban nem, én a kezdetekkor nem is értettem, miért csinálnak mindenből valami átalakítottat, ha az egy alapdolog és jól működik. Persze sok kivétel van, mikor enyhén jobbá tették, például Nautilus - Nemo.
(Debian Cinnamonnal már alapból lightdm-et használtam.....)Nem jobbak ők sem, mint az Ubisok.
Én meg vidám Mint Cinnamon felhasználó vagyok. (Ubiból viszont szerintem is a Mate a legkezelhetőbb)
(#33879) growler
Ja, ez épp egybevág azzal, amit előbb írtam.
(igaz ez nem default Nemo jobbgombos menü a képeden)
A Caja is egész használható lett egyébként. (ha már Mate....) -
válasz
Tutu7030 #33869 üzenetére
Egyszerűsítés Ubuntu módra!
Eddig ALT+F2-vel feljövő ablakba írtam a
gksu nemo
szöveget, most ennyivel megoldhatom:"
Másoljuk ki a rendszerünknek megfelelő sort. Tehát csak az egyiket!
Ha valaki nem tudja melyik kell, a Fájlkezelő > Súgó > Névjegy segíteni fog
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY nemo
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY caja
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY thunar
Lépjünk át a terminál ablakba, kattintsunk bele jobb gombbal, és válasszuk a Beillesztés opciót, majd nyomjuk meg az Enter billentyűt. Hagyjuk nyitva a Terminált.
Ekkor megnyílik a Fájlkezelő egy színes, figyelmeztető csík kíséretében, ami jelzi az emelt szintű jogosultságot.
Figyelem! Ilyenkor szinte bármit törölhetünk, vagy elronthatunk. Csak akkor végezzünk el bármilyen műveletet, ha biztosak vagyunk a dolgunkban!
A Fájlkezelőben ilyenkor a Saját mappa látható. Ezzel csak az a baj, hogy az nem a mi saját mappánk, hanem a Rendszergazdié.
Bár a Saját mappához általában nem kell emelt szintű jogosultság, de azért csak navigáljunk el oda.
Fájlrendszer (a bal oldalon) > home > Felhasználónevünk
A fenti problémára létezik egy sokkal egyszerűbb módszer is. Zárjuk be a Fájlkezelőt, vagy a Terminálban nyomjuk le egyszerre a Ctrl+C billentyűket.
Nyissuk meg a fájlkezelőt, Kattintsunk bal oldalon a Fájlrendszerre, majd jobb gombbal a kívánt mappára, és válasszuk a Megnyitás rendszergazdaként opciót. Innentől újra emelt szintű jogosultsággal ruháztuk fel a Fájlkezelőt, és nem használtuk a terminált, és a pkexec parancsot.
A másik gyakori eset, amikor a Jegyzetkezelőt szoktuk gksu paranccsal indítani. Erre például az fstab állomány szerkesztésekor van szükség.
Írjuk be Terminálba a megfelelő sort. Itt is segít a jegyzetkezelő > Súgó > Névjegy.
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY xed
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY gedit
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY mousepad
pkexec env DISPLAY=$DISPLAY XAUTHORITY=$XAUTHORITY leafpad
A továbbiakban a xed helyére mindenki írja a saját Jegyzetkezelője nevét.
A megfelelő utasítás az alapértelmezett Jegyzetkezelőt indítja emelt szintű jogosultsággal.
Ha például az fstab állományt szeretnénk szerkeszteni, azt most egyszerűen megtehetjük, ha a Fájl > Megnyitás után elnavigálunk az etc mappába, ahol az fstab fájl található.
Persze erre is van egyszerűbb megoldás, ami megegyezik az előzővel.
Nyissuk meg a fájlkezelőt, Kattintsunk bal oldalon a Fájlrendszerre, majd jobb gombbal az etc mappára, és válasszuk a Megnyitás rendszergazdaként opciót.
Ezután nyissuk meg az fstab fájlt, és máris szerkeszthetjük.Eddig már a megoldottuk a két leggyakoribb rendszergazda jogosultságot igénylő művelet végrehajtását a gksu, és a pkexec parancsok nélkül.
De, ha valakinek mégis az lenne szimpatikus, hogy a jegyzetkezelőt tudja emelt szintű jogosultsággal indítani, arra is van lehetőség.
A Linux lehetőséget ad arra, hogy hogy egyéni parancsokat definiáljunk. Erre való az alias parancs.
Az /etc/bash.bashrc fájl végére beírjuk egy fájl elérési útvonalát, ahová majd elhelyezzük a parancsainkat.
Az előbbiek alapján tegyük a következőket. Nyissuk meg a Fájlkezelőt, kattintsunk a Fájlrendszerre, majd jobb gombbal az etc mappára, és válasszuk a Megnyitás rendszergazdaként opciót.
Nyissuk meg a bash.bashrc szöveges fájlt görgessünk az aljára, az utolsó sorban, kattintsunk a "fi" után, és nyomjuk meg kétszer az Enter gombot, majd másoljuk be ezt a három sort:......még hosszan tart a leírás "" forrás
Ubuntu fórumAnnyira jó ez a határozott wayland-ra való átállás, amiről hamar visszaállnak persze az x-re.
-
Amennyiből kijönnek ezek az androidos kütyük kinából, megéri még ha nem létkérdés, akkor is, nemrég Plex-et választottam megoldásnak a másik szobába átküldeni a nemokos TV-re a médiát, de a TV adásokat nem sikerült, így felhagytam vele.
Meg lehet csinálni Ubuntu vonalon is PPA-kkal mindent a Kodi mellé, de valóban a Manjaros megoldás sokkal egyszerűbbnek tűnik, amit tegnap említettél. Végül is bármelyik vonalon indul el Luck Dragon, mindenképpen jól jár Winhez viszonyítva főleg!
(#31224) m165le3
Szuper!Akkor már, ha ilyen gondod támad, tudni fogod, mit kell tenned! Amúgy ritka, hogy valamelyik tároló megnyekken, de előfordul időnként. Többnyire megjavul a helyzet, lehet, hogy 2 nap múlva már ment volna az is, ami fenn volt.
-
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #31165 üzenetére
>nem is használok az asztalon ikonokat
Ikonokat én sem, de gyakran mentek oda feltöltésre váró fájlokat. Meg szeretem ha a felcsatolt hálózati meghajtók megjelennek az asztalon.
>Nem is értem, miért erőltetitek, hogy minden olyan legyen, mint a Windows alatt!
Nekem tök megfelel a Unity. A Nautilus kicsit buta, de szerencsére kiegészíthető. Ha nem a Nemoval (sicc), majd a Thunarral. És csak azért, mert nekem a Unity tetszik, nem kezdek el köpködni másik DE-re.
>Egyébiránt mindenért az Ubuntu a hibás!
Segíts ki, kérlek! A Mint Cinnamon, Mate, KDE mi alapján is készül?
Ha az Ubuntu ennyire sz*r, miért nem nyomjátok inkább a Debian Editiont? Vagy ne adj isten, csináljatok saját, önálló disztribúciót.szerk.
Miért van az, hogy folyik egy beszélgetés, erre te megjelensz és rögtön az egész topic egy ubuntu vs mint, unity vs cinnamon fight-tá válik? -
Nekem még soha nem omlott össze a Nemo, igaz nem is használok az asztalon ikonokat, elég erre a panel, a ritkábban használtakra meg a Menü. Nem is értem, miért erőltetitek, hogy minden olyan legyen, mint a Windows alatt!
Egyébiránt mindenért az Ubuntu a hibás! Nem fejteném ki most, de sok dologban igaza van a guruknak, amikor ezt a túl gyors, túl erőltetett haladást, fejlődést emlegetik!
Lassítani kéne a tempón és jobban odavinni a csekély forrást a megjelenő hardverelemek integrálásába.
Persze, nekem is tetszett sok újítás a Cinnamonos Mint 18.2-ben, a Nemoban, de most, hogy 2 napra visszakényszerültem a 17.3 alá, rájöttem, hogy azzal sincs semmi baj.
Ez van.
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #31162 üzenetére
Mert aztán Mint Cinnamon alatt olyan nagyon stabil a Nemo. Csak napi 300x omlik össze. És ilyenkor eltűnik az összes ikon az asztalról. Félmegoldásként a készítők 18.2-ben különválasztották az asztali ikonok kezelését a Nemo-tól ("...desktop icons are now handled in their own separate process, which isn't tied to other nemo windows."). Lehet érezték ők, hogy annyira azért mégsem tökéletes se a drága fájlkezelőjük, de pláne nem az agyonistenített DE-jük
-
válasz
Dhampir #31160 üzenetére
Bocs, de ha a kolléganő bejegyzéséből azt szűrted le, hogy a fájlkezelő nem jó, akkor rohadtul rossz úton jársz!
A Nemo gyakorlatilag tökéletes fájlkezelő, sokan jönnek, hogy nekik csak ez meg az jó, mert csak ez tudja ezt, aztán mikor berakom a screent a Nemoból ugyanarról a funkcióról, akkor nem jön több válasz.
Az nem a Nemo hibája, hogy nem tud együttműködni már egy conky feltétből kihizlalt működésképtelen DE-ként alkalmazott felülettel....
-
Úgy látjátok, hogy a Nemo süllyed?
Csak éppen az egy normális DE-ben tud jól működni.....
-
Nagyobb felhasználói kör szerintem nagyobb támogatottság is gyorsabb megoldások
Ez a támogatottság 99 százalékban a Mintre is alkalmazható, a saját fejlesztéseken kivül gyakorlatilag az Ubuntus tárolókból telepit, Ubuntu PPA-k vannak fenn nekem is, a megoldandó problémák tisztán Ubuntus lerásokból oldhatók meg, csak az nem Ubuntus, ami jobb!
Például a Nemo, ezt még az Ubisok is felrakják a Nautilus helyett. Vagy ha valaki nem Unitzt akar látni, az felrakja a Mint-et Cinnamonnal vagy Mate-vel, utóbbi már Ubuntuval is van, de mégis csak a Mint-ben az igazi. No, erre majd jönnek rendesen a morgások.
swappinessről az egyik SSD-s cikkből kimásoltam a lényeget, gyakorlatilag ha kisebbre állítod, akkor akkor nyúl a swaphoz a rendszer, amikor nagyon szükséges:
Ha a swap SSD-re kerül, próbáljuk csökkenteni a swap használatot a swappiness érték (alapértelmezésben 60) csökkentésével.
Ehhez írjuk az alábbi sort az /etc/sysctl.conf fájlba:vm.swappiness=10
Az értéket érdemes magunknak kikísérletezni, akár 1-re is állíthatjuk.
Olvastam ezt trimet több helyen és , hogy futtatni kell hetente mert az jó nekem - de pontosan mi ez ? Hogy fogom futtatni ? Hol ütemezem?
Nem kell ütemezni, hetente lefut a TRIM. A másik SSD-s írásból:
● Ubuntu alapú disztrók általában /etc/cron.weekly-ből hetente lefuttatják az fstrim parancsot, ellenőrizheted ennek a működését is:
run-parts -v /etc/cron.weekly
eredmény, ha benne van
run-parts: executing /etc/cron.weekly/fstrimKicsit le vagyok maradva most az SSD témával, de bármi kérdés eszedbe jut, mindenképpen kérdezz rá! Így nekem is frissítenem kell legalább az ismereteimet.
-
Lathronos
őstag
Látom a szokásos baráti boxmeccs most sem maradt el.
Az arany középút talán az Ubuntu 14.04.5 Cinnamon 2.8.5-tel. Jelenleg elég jó a fogyaztása is, ésa minden működik rajta, Nemo-t is beleértve. Nem lassú, egyedül a zárt nVidia driver használatakor jelentkezik némi tearing olykor-olykor, de ez könnyedén orvosolható.
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #29427 üzenetére
Csak megsúgom, hogy a Nemo Unity alatt is pont olyan bugos, mint Mint 17,3; 18; 18,1 alatt. Sehol nincs az az atomstabilitás. Hacsak nem Csernobilra gondolsz
Egyébként meg (szokás szerint) ne terelj! Felraktam a Nemo-t, nem cseréltem!
Ám mégsem használom. 10-15 percenként magába roskadó programmal szenvedjen akinek két anyja van. Inkább maradok a fapados és lebutított Nautilusnál.A Nemo tudod mikor volt atomstabil? Ubuntu 12.04 alapú Elementary OS Luna alatt
A "kritikus észrevételeidet" meg továbbra sem érted
Dave™ szépen megfogalmazta a hibát, de te továbbra is... [link]
-
válasz
God Vazzeg #29425 üzenetére
csak azért szólok itt hozzá, mert Mint felhasználónak válaszolok
Nekem sincs vele 3 éve bajom. Arra érdemes odafigyelni, hogy az új Cinnamon/Nemo páros szinte mindig bugos erősen, én várok pár hetet vele, mint ahogy a 18-at és a 18.1-et is egy hónap tolással tettem fel.
Ha viszont túlesett pár frissítésen, akkor már atomstabil. Ez a dolog szerintem nem disztró vagy DE függő, ezt tapasztaltam már KDE, XFCE de még Unity esetén is. Mostanában valahogy nem kapja meg az elégséges tesztelési időszakot semmi ezekben az asztali disztrókban.
Itt azért tettenérhető a Debian stabilitásra való törekvése, amikor a Mint Cinnamonja már 2.8 volt, a Jessie még csak a 2.2-nél járt és a testingben is csak a 2.6 volt.
Syl egyből feldobta a Cinnamont és a Nemot is, persze hogy úgy járt, ahogyan én szoktam.
Az is idiótaság lenne tőlem, ha én a 17.04 Unityjét a stabilitás hiányával támadnám, nem is teszem, ugyanolyan stabil az is, mint a többi a kezdeti gyors hibajavítások után.A Nemo sz*r dologra csak annyit, hogy olvastam olyan Ubuntu felhasználótól nemrég, aki a Nautilust cserélte le Nemo-ra.
Milyen érdekes, hogy Mint alatt nagyon sz*r a Nemo, de az Ubuntun jó a default fájlkezelő helyett. (ez kizárja azt is, hogy gépfüggő lenne a dolog)
Most olvasom Syl ft hozzászólásait, meglepő, milyen vehemenciával fikázza az Ubuntu-t. Úgy látszik csak nekem nem lehet kritikus észrevételem.
-
Syl
nagyúr
> Majd a Mint után más lesz a véleményed
Akkor több hónapos Mint Cinnamon használat után leírnám a véleményem, ha szabad
> Gyors
Oly annyira, hogy pont 3x a boot ideje, mint a többi disztrónak, a shutdown meg gyakran 10x is megvan.
Az ablakmozgatás meg olyan darabos, mint egy 5 évvel ezelőtti low cost android telefon> be is van fejezve
Ehhez képest naponta legalább 10x magába roskad a Nemo fájlkezelő. Egyszerűen bezárul, eltüntetve az asztalról az összes ikont. Ezt gyakran úgy is el tudja játszani, hogy hozzá sem nyúlok a Nemohoz, csak meg van nyitva benne egy mappa.
A Cinnamon a másik kedvenc befejezett Mint termék.Naponta egyszer minimum összeomlott. És persze ilyenkor vitt magával mindent: futó programokat, megnyitott dokumentumokat, asztali lámpát stb...
> Minden flottul felmegy rá
Ez igaz. A Cannonical módosításai gyakran sok bosszúságot okoznak egynéhány megszokott program telepítésekor. Például a Teamviewert Mintre egy kattintás volt felrakni, 16.10-es Ubira meg kellett fél óra gulgizás
> Beépített driver kereső tudja az Intel kódot
Szóval jó az a Mint, főleg kezdőknek. De azért nem kell hasra esni előtte.
-
Syl
nagyúr
válasz
ubyegon2 #29187 üzenetére
Az ember vagy elfogadja a unity baromságait vagy használ másik DE-t.
Én a linuxozást unity-vel kezdtem és nagyon megszerettem. Igaz, hogy a legegyszerűbb piszkálásához is tweak kell, de ez nem zavar. Install után felmegy a unity tweak meg compiz settings és kész.
Megjegyzem 12.04-nél még elég sok compiz összeomlást láttam, de 16.04 és 16.10-nél szinte alig. És az is csak akkor amikor a compiz settingsben ész nélkül ügyködtem. Ekkor jött egy logout-login és azóta megy rendesen. (a Mint-en a cinnamon sokkal többször dőlt a kardjába)Hosszabb-rövidebb ideig használtam mást is:
- Legtovább a Pantheon-t (elementary), sajnos unity-t megszégyenítő butításokat építenek bele. Vagyis inkább alapfunkciókat hagynak ki a rendszerből.
- Cinnamon - nagyon nem kedvencem, mégis hónapokig kizárólagos volt a gépemen. A sok kiegészítő nagyon tetszik benne. A sok cinnamon és nemo összeomlás meg nagyon nem.
- Gnome 3 - tetszik, nem kicsit.
- Kde Plazma - szép, sok kiegészítő, téma. De. Ami disztribúciót próbáltam vele, egyik szörnyűbb volt, mint a másik (kubuntu, kde neon, mint kde). És akkor még nem beszéltem arról hogy gyakran alapvető dolgokra képtelen. Például elindítok egy filmet a NAS-ról (smb megosztás), de a film mellett található feliratot már nem tudja megnyitni.
- Mate, XFCE, LXDE nem az én világom. Az szerintem inkább vindóz kedvelőknek való. -
válasz
#40553216 #28938 üzenetére
Alapból adminként hozzáférni a mapparendszerhez és a fájlokhoz szerintem nemhogy nem jobb, de sokkal rosszabb.
Ez igaz, de nem is alapbeállítással fér hozzá, külön meg kell nyitni rendszergazdaként a Nemo-t!
Ha csak nem root-ként használja Foose ft, ami nem a legokosabb valóban!Az Opera honlapjáról letöltve és Gdebivel telepítve simán lefut a telepítés, nálam legalábbis.
(#28939) Foose
Trükközöl te valamit nagyon!
-
A Cinnamon 18 64 bitest tetted fel, gondolom.
Például alapból enged a fájlkezelőben rendszergazdaként hozzáférni,xubuntun nem sikerült.
A Nemo fájlkezelő jobb kicsit az XFCE fájlkezelőjénél. Az Opera függőségét nem értem, kipróbáltam és semmilyen függőségi problémába nem ütközik.
Remélem innen töltötted le.
Ha gond van, tedd be ide a Gdebi képét, mint fent én, az pontosan kiírja a függőségi problémát.Függőségi akármire hivatkozik. Könyörgöm ! ! ! Ne így írjátok le a problémát ! ! !
Sokkal testreszabhatóbb ha jól látom...
Ezért mondtam, hogy próbáld ki, de te csak rápillantottál!
90% hogy ezt fogod megtartani, ha kicsit ismerkedsz vele!
(#28935) King Unique
Belefuthat kellemetlenségbe, de kizárólag így látja Foose ft is, hogy gyorsabb, lehet csak ezért tetszik meg neki először. A többi csak imitáció.... Azt meg hagyjuk már, mi okoz problémát! 5* annyi problémát jeleznek a topikokban a pendrve-ról való telepítésnél!
Másik érv, hogy aki Linuxot használ, el kell sajátítania a telepítés módszereit is, saját érdeke. A virtuált csak akkor használjuk lehetőleg, ha nincs más mód, azzal nem lehet kipróbálni egy disztrót, nem ugyanaz! A pendriveról futtatás meg a perzisztens módra jó, meg ha tényleg csak belepillantasz valamibe.
-
Lathronos
őstag
Annak idején sokat használtam a Norton Commander-t és Volkov Comaandert DOS alatt, valamint a 2000-es évek elején a FAR Manager-t Windows-on, így tudom ilyen hasznos lehet ha elszáll a DE. De én maradok a modern GUI-s fájlkezelőknél(Thunar, SpaceFM, Caja, Nemo, Double Commander).
-
válasz
King Unique #24622 üzenetére
de pont Legacy boot módban akarom próbálni, ahova pedig NTFS. Tehát utóbbihoz az UNetbootin is kilőve...
Ne lődd még ki, én már sikerrel használtam az UB 494-et, viszont mindig legacy módot használtam eddig, egyszer majd átállok UEFI/GPT-re.
Csatold le a pent filekezelőben és látnia kell a partíciót, nem csak a meghajtót.
Magát a meghajtót mutatja egyébként? Én Nemoval csatoltam le, másodikra nekem se sikerült, megvan:
megnyitom a Nemot, utána megnyitom rootként a nemot, úgy csatolom le és onnan indítom az Unetbootint.
A normál Nemoban lecsatolás után ellenőriztem és ott van a meghajtó, de nincs csatolva, ha normálban csatolom le, akkor a meghajtót sem látja.(#24626) growler Ja. De ez is jó akkor, nem?
-
Lathronos
őstag
válasz
Mtbsrác #23340 üzenetére
Cseréld le nemo-ra, azzal nincs ilyen gond. Viszont ha a nemo-t gksu-val indítod egy idő után lefagy. De ezen kívül más bug-ja nincs, ez már 3 éve benne van és nem javítják. És mielőtt valaki felteszi a kérdést miért futtatom gksu-val? Mivel a remasterek készítésénél törzsvendég vagyok a /etc/skel mappában, ott ugyebár csak így tudok kontárkodni.
-
válasz
Lathronos #21459 üzenetére
Te írtad: "...itt nincsenek DEFCON kategóriákra bontva a frissítések az ajánlottól kezdve az életveszélyesig. Minden frissítés megy fel rögtön, ha mi magunk nem szelektálunk."
Az Ubuntu 14.04.2 LTS Cinnamon remaster blogodban!
a 2.6-os cinnamon még Nightly(testing) fázisban van és nem ajánlott a telepítése.
Ez bizony így igaz. Reboot után cinmanó összeomlott, fallbackban indult csak, kilépés után konzolból frissítés kellet újra, de végül a dist-upgrade volt jó. Most újra fut, de a menü nem reagál semmire, a nemo jobbgomb kattra nem hozza fel a régi opciókat, csak néhányat, mintha nautilus lenne, a rendszerbeállítások egyelőre működnek, de megváltozott újra.
Én is jól megvagyok a 2.4.5-tel Debianon, de kíváncsi voltam és most a Mint a tesztdisztró.
-
válasz
Lathronos #21452 üzenetére
Erre emlékszel egyébként?
Te is feleslegesnek tartod ezeket a biztonsági szinteket a Cinnamonnál, mint ahogy mások is.
Terminalból vagy synapticból frissítve nem is merül fel a választás, mindent frissít. Helyesen teszi, mert az alábbi képen látható 4-5. kategória inkább riogató, mint veszélyes. Az abszolút kezdők kivételével mindenki terminalból frissít inkább.Ebben az ablakban találjuk a veszélyt!
méghozzá a romeo bejelölése az valóban okoz galibákat
Most néztem, már frissít a Cinnamon 2.6 Rafaela- ra és a Nemo- t is frissíti, a menüt is! Ezt ne csinálja senki! kivéve, ha kíváncsi rá, mi fog történni
Kövessétek nyugodtan
growler ft. példáját és frissítsetek bátran! A romeo- t viszont kerüljétek erősen!
(#21454) laszlohu Értem! Bugbarát vagy, ahogy olvasom a FF topikot, ott is sokan szeretik az izgalmat! Aki nyugalomra vágyik, az ESR változatot használ.
-
Nincs mit! Ezek szerint megtaláltad, én elég nehezen igazodok el a MINT Nemo fájlkezelője után ebben az Ubis fájlkezelőben, de úgy látom berakja a programot az /usr/share/applications mappába is. Közben beugrott, hogy synapticban, ha rámész a program tulajdonságaira, ott kilistázza a telepített fájlok helyét.
Valahogy fel kell rakni a Nemo- t, mert ez így nem állapot.
-
sh4d0w
félisten
-
quailstorm
félisten
válasz
God Vazzeg #9997 üzenetére
Egyáltalán nem, pedig mérgemben felraktam a nightly verziót is, és ugyanaz. Ami durva, hogy az asztalra kattintva a háttér megváltoztatása sem csinál semmit, pedig annak állítólag az ubuntus cuccost kéne behozni, mert nem killeltem a nautilust és nem él a nemo. Ömm, az Unity alatt se megy. Itt valami gáz van. És nem megy az add desklets sem...
nem tetszik ez nekem, mi a f@sz van?
terminálból indítva a cinnamon-control-cenert meg semmi cinnamonspecifikusat nem hoz fel, ilyen rendszerbeállítások cucc -
quailstorm
félisten
Most hadd ne kelljen tapsikolnom mert működik a számológép... Hol van ez a használhatótól? Viccből fel lehet rakni, felhívni egy számot, kattintani egy fényképet, de semmi egyéb.
Nagyot fog szólni? Nem hiszem. Csak hogy jó lesz. De ilyen állapotban nem hoz tűzbe. Ugyanis nem ubuntu, hanem android mod... Majd ha natív lesz teljesen, úgy ahogy egy normális rendszerhez illik, waylanddel meg Xorggal.
Az a gáz, hogy széthypeolták az egészet, és ott se tart, mint egy Nemo N900-ra... Viszont a Jolla meg ma jön ki. Szal kissé le vannak maradva, csalódtam bennük.
A jelenlegi helyzet az, hogy van egy UI demózására alkalmas szarkupac, amit lelkesen addig moddoltak, hogy ne legyen annyira bazi égő. Még ennek idő kell.
félre ne értsd, nagyon szeretnék én ubuntu touchot használni, csak amíg nincs csak egy droidra épülő UI demó, addig nem értem minek ezért egy telót szétbarmolni. Simán lehetne egy droid app is, és sokkal több emberhez jutna el... -
Mtbsrác
senior tag
Olyat hibára lettem figyelmes hogy van egy IBM Thinkpad R31-es kis atom notebookom kéccázötvenhatmegarammal, 6gb-os vinyóval
, és az istenért se tudok semmilyen linuxot rátenni. Legtöbb ubuntu vagy villogtatja a képet betöltéskor vagy I/O hibára hivatkozik és nemolvassa a lemezt, vagy elkezdi betölteni a rendszert lemezről és akkor kifagy majd villogtatja a caps/scroll lock gombot. Puoppy linux meg nemindít el x felületet, debian meg el se indul a boot rajta.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- DELL Latitude 7340 i7-1365U 16GB 1000GB 13.3" FHD+ TouchScren 1 év garancia
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Acer TravelMate P214 i3-1115G4 8GB 256GB 14" FHD 1év garancia
- iKing.hu - RedMagic 10s Pro Gamer erőmű 3 hónap garanciával! 12 GB RAM / 256 GB tárhely -Nightfall
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest