- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- LordAthis: AI Kérdés érkezett - 3600 soros Spagetti kód refaktorálása és budget
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha – bevezető - igényfelmérés
- Lalikiraly: Astra kalandok @ Harmadik rész
- sh4d0w: Vigyázz a háttértáradra...
- Geri Bátyó: Agglegénykonyha 1 – rizseshús másképp
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
-
LOGOUT
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
RBJ
addikt
nem is ment a telepítés fat 32 re. gyorsan átformáztam ntfs re. most win alól írok. és most nézem, hogy nagyon csunyácska szegény. nem is tudom mit esznek rajta. maga a telepítési metódus és az egész rendszer egy rakás csunya dolog. ha hozzámvágnák se kellene win.
most látom ennyi idő után, hogy mennyivel kiforrottabb a kubuntum.ha most restartolnék csak a win lenne. live alatt csináljak terminálban majd egy updategrub ot és válaszható lesz startkor, hogy melyik rendszert akarom használni ?
-
aag
őstag
Azt szeretném kérdezni tőled, hogy milyen beállításokkal lehetne elérni a Systemback programodnál, hogy a live-lemezképbe belevegye a Virtualboxot az alatta levő virtuális rendszerekkel együtt. 9.6-os lemezre szeretném felírni. Feltéve, hogy ráfér, jó lenne ha valóban benne is lenne. Persze nem akarom én használni live-módban, de mentés és visszaállítás miatt szükségesnek látom. Meg lehet oldani?
-
-
kertsa
senior tag
Kénytelen vagyok, mert telepítve van a win7 egy 96gb-os ssd-re. Az adatok külső vinyón vannak. Az ssd nem akarom, a külső vinyót már nem tudom tovább darabolni
Úgy gondoltam ismerkedés szintjén jó lesz a wubi, de a 10.04 sokkal gyorsabb volt, mint a 12.04. Viszont a 12.04 kezelőfelülete jobban tetszik
-
RBJ
addikt
régen kalapálgattam már linuxt. vagy fél éve annyira beállt már a kubi. így sokat felejtettem.
ha jól tudom fat32 formátumra kell csinálni egyet.
linux mint maya live on csináltam egyet gparted el. 50 gb fat 32. kiváncsi vagyok mikor elinditom a wint látni fogja e. -
RBJ
addikt
patrició készítése előtt gondolom le kell csatolni a winyot de nem engedi. live modban sikerülhet patricionálás.?
-
-
-
RBJ
addikt
meglévő kubuntu mellé tudok win t tenni? sajnos a telefonom miatt szükség lehet rá.
-
kertsa
senior tag
Nem szenvedek vele tovább. Telepítek újat
Találtam wubi 12.04-et. 18gb-ot akar leválasztani?
10gb elég neki? Mekkora a minimum tárhely amivel még normálisan működik? -
sudo ./amd-* --buildpkg Ubuntu/precise
Ha végzett akkor pedig telepítsd a csomagokat a következő paranccsal:
sudo dpkg -i fglrx-amdcccle*.deb fglrx_*.deb
De előtte távolíts el minden előzőleg telepített AMD meghajtót, majd indítsd újra a gépet.
Legvégül add ki asudo amdconfig --initial
parancsot és megint csak indítsad újra a gépet.
-
Először el kell távolítani az előzőleg telepített meghajtót. Ha nem csomaggal dolgozol, akkor a dokumentációban leírt eltávolító parancsot kell használnod. De egyébként erősen javallott, hogy az AMD honlapjáról letölthető telepítővel Debian telepítőcsomagot készíttess, majd azt telepítsd.
-
-
kertsa
senior tag
-
-
kertsa
senior tag
Az eszközmeghajtónál kérte az ati driver aktiválását. Megtettem. Újraindulás után nem töltötte be, pedig előtte jó volt. Töröltem. Most szeretném újra telepíteni és azt írja, hogy töröljem és utána telepítsem, pedig már nincs a gépen
usr/share/ati/log-ra hivatkopzik, de share mappa sincs, pedig engedélyeztem a rejtett mappákat.
-
kertsa
senior tag
Az Ubuntuhoz csak a szerverközpontból tudok telepíteni vagy máshol is lehet keresgélni? Esetleg tudtok linket adni?
-
MacCaine
őstag
válasz
vodkaboy22 #460 üzenetére
Hát igen, ez a kérdés bennem és a kollégáimban napról-napra felmerül. Meg nem csak bennünk.
-
válasz
vodkaboy22 #459 üzenetére
Nem.
A VGA Photosho/Gimp/videovágó cuccok mellett csak a képet jeleníti meg. Minden mást a proci csinál.
Kivéve a 3D renderelés, ahol dolgozik a VGA.Egyébként én is lazán meg tudom tölteni a 4Gb-ot, csak pár virtuális gép kell hozzá.
-
aag
őstag
Pláne aki grafikai munkát végez, annak igenis kell
Nem, aki dolgozik rajta, az fektessen is be. Annak több RAM kell. Tegyen bele. Szerintem.
Egyébként a mostani Maya ugyanazon a gépen legalább másfélszer olyan gyors mint a 10.04-es régi Ubim. Legalább-is érzésre. Talán egyszer valaki leméri.
-
vodkaboy22
addikt
különben ha már swap. Nekem már HDD-vel is gyorsabb volt a rendszerem swap nélkül ha korrektul bevolt állítva az os ramkezelési dolgai.
-
vodkaboy22
addikt
válasz
MacCaine #458 üzenetére
Anyám használ... És igen sajnos vannak nagyon trogersoftverek is. De kérdem én ha egy 22.3 GB multiCAD softvert megtudnak írni úgy hogy annyira optimalizált legyen, hogy elférjen ramban 2gb alatt akkor egy business"levelzot" mint a Lnotes miért nem tudnak megcsinálni?
És sajna még a cégek is sokszor rákényszerítenek, hogy szar softverekkel dolgozz. -
vodkaboy22
addikt
Grafikai munkához nem VRAM kell?!
Vagy Képfeldolgozó munka?Az más oda kell 8-16 GB ram de aki ilyet végez ne is kezdjen neki nem korrekt felszereléssel értem itt a lassu memoria és kevés kombót.
És szerinted a 4gb + 6gb-ben csak a BF3 volt??? Nézz utána egy normál mai játék mennyi ramot zabál... Hát kevesebbet mint egy autocadSöt egy optimalizált játék 1Gb rammot se eszik. Akkor kérdem én hova neki 4??? OK VRAM az más téma azt most hadjuk.
De eléggé rossz közhiedelem ez a ram űgy szerintem. Mindenki itt a 8-16GB ram mellett nyavajog... Papuskáim korrekt softver beállítások mellett el lehet lenni 2GB-vel is játékkal meg miegymással... A szar win7 mániája csupán hogy amit talál azt meg is eszi... Kicsit belekell nyúlni a lelkivilágába és normálisan elvan 2GB-vel is játék mellett.
SWAP igazán akkor kell ha 10 percenként váltogatsz 3 különböző CAD softver között fel alá.
De 8GB-vel még akkor se kell swap.Viszont térjünk vissza linux alá elvégre ez az a topic. Linux swap-ot nem is használ amíg el nem ér a ram 55% káig (default adat szerint). Na most 4GB-vel én nem tudtam leenni 3.3gb ig 6 chrome lap +autocad (1.4GB önmagában) wine-foobar +xubuntu+ termalCAD(800mb).
-
MacCaine
őstag
válasz
vodkaboy22 #452 üzenetére
Látszik, nem használsz Lotus Notes-ot.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
vodkaboy22 #454 üzenetére
Ebben nem vagyok biztos. A home alatt is van egy .cache könyvtár amiben több programnak is van mappája.
-
vodkaboy22
addikt
http://www.alexonlinux.com/swap-vs-no-swap
Ebben a cikkben jól le is irja a swap-ot.
Na már most ssd- 4gb ram mellett nincs szükség rá. -
kertsa
senior tag
válasz
Egy mezei júzer is ki tudja fektetni. Nekem a WIN7 4GB fizikai és 6Gb gyorsítótár mellett BF3 alatt sikítozott, hogy kevés neki. Pláne aki grafikai munkát végez, annak igenis kell
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
A Delugén belül lehet állítani gyorsítótár méretet, de helyet nem. Ez nem egyenlő a swap partícióval, szerintem.
-
vodkaboy22
addikt
4GB ram + a fölött minek gyorsítotár??? Most komolyan? Hehe
Se win7 alatt se linux alatt már 4GB rammal jó ideje nem használok gyorsítótárat. És bárhogy is nyuzom a linuxot nem tudtam felkuszni 3.3gb fölé... Akkor kérdem én minek gyorsítótár? Kapcsold ki a fenébe
Mármint töröld a swap particót vagy telepítésnél fel se rakd.
-
kertsa
senior tag
válasz
#16695808 #448 üzenetére
Azért vettél SSD-t, hogy gyors legyen a géped? Akkor a gyorsítótárat miért helyezed át egy lassabb tárolóra? Szerinted mennyi idő alatt hal meg az az SSD? 10év? Addigra már rég elavult lesz, és az akinek eladtad már az is eladta valakinek
Persze ha napi 100GB írott adatforgalmad van, akkor lehet benne ráció...
-
törölt tag
Delugének van valami gyorsítótára, és ssd van a rendszerrel együtt de a lementett torrent a HDD-re megy és van, kímélni szeretném az ssd-t. Ez a gyorsítótár az SSD-re ír? hogyan lehet áthelyezni?
-
törölt tag
-
törölt tag
egy gyors kérdés:
ssd-n van a rendszer és van egy HDD vinyó is bent.
a fáljok (fimek, torrentek, firefox cache ) a HDD-n van
de mikor belépek akkor nem csatolja autómatikusan fel, meg kell nyitnom egy PCManFM-t és úgy csatolom fel, hogyan lehetne autómatikusan a rendszerrel együtt felcsatoltatni a vinyót? -
-
Tamy
őstag
Köszönöm, bár most már nem akarom piszkálni, mivel így most tökéletes, de azért ez még biztosan jól fog jönni más esetben, ki is másolom magamnak. Hiába, mindig tanul valami újat az ember
Mondjuk azért az számomra érdekes, hogy az SSH 5 portot is használ egyszerre, míg más fájlok mozgatására kitalált "eljárások" (torrent, ftp...) beérik egyetlen porttal is.tomtyi:
A Puttyot gyakran használom a router konfigurálására, de a hétköznapi életben fájlokat másolgatni két gép között azért nem szeretnék mindenféle parancsok bepötyögésével. Ahogy egy rendszergazda ismerősöm mondta anno', hogy a saját gépén ő is csak egy mezei felhasználó akar lenni, hadd ne kelljen már terminálba mindenféle utasításokat adnia, éppen elég a szervereken. Én nem vagyok rendszergazda, de így talán még inkább elmondhatom ugyanezt.
Távoli asztalt is sűrűn használom, az egyik Win-es gépet csak így érem el, de akkor meg a Win-es gép osztott mappájából kell áthúzzam a szükséges fájlokat, amit előtte meg oda kell másoljak. Igaz így tényleg nem kell a Samba. Másolásra akkor már a WinSCP is jobb szerintem, de mégiscsak a TotalCommander a legkényelmesebb Win-ről.Tényleg nagyon köszönöm mindenkinek a segítséget, és a jövőben biztosan fogok még tanácsot kérni mással kapcsolatban, hiszen egyre többször kerülök kapcsolatba a különféle Linux rendszerekkel, de úgy érzem nekem ez így most tökéletes, kár tovább variálni szerintem.
-
aag
őstag
válasz
vodkaboy22 #434 üzenetére
Telepítetted a virtualbox quest csomagot a virtual os-hez?
Természetesen.
Vagy jogosultság hiba nézz utána a virtualbox megkapja-e a jogosultságot a hálozati eszközök kezeléséhez.
Igen, itt:
Viszont most újratelepítem benne a virtuális rendszert. Az gondolom segít.
-
-
aag
őstag
válasz
God Vazzeg #430 üzenetére
1. telepítsd fel a ttf-mscorefonts csomagot
Fenn volt már. Újratelepítettem, új bejelentkezés, de most sincs 'tájmszom'.
2. ablakkezelő melyik? Ha compiz, akkor az ablak elhelyezés ne "intelligens" vagy "bal" legyen, hanem amit te akarsz.
Ennek egy saját ablakkezelője van, ami nagyon primitiv beállításokkal rendelkezik csak. nincs közte ilyesmi.
3. melyik firefox beállításokkal van baj konkrétan, hátha tudunk segíteni?
Ez:
...és azt csinálja, hogy amikor több ablak is nyitvavan és bezárom a böngészőt, akkor állandóan feldob egy ablakot. Pedig be van állítva, hogy akkor is kapcsolja le, de nem így tesz. Ráadásul választhatom, hogy legközelebb ne kérdezze meg, de akkor is megkérdezi újra és újra.
A kucstartó teljesen másképpen viselkedik mint normál ubi alatt. Nem lehet ezt megcsinálni vele sajnos.
(#432) Heimdallr75: Sajnos úgy sincs hálózati kapcsolat. Minden értelmes variációt kipróbáltam (meg az értelmetleneket is
), de ez valamiért nem műxik. Pedig nekem kellene.
-
aag
őstag
válasz
God Vazzeg #430 üzenetére
Kipróbálok őket, köszi!
-
God Vazzeg
veterán
1. telepítsd fel a ttf-mscorefonts csomagot
2. ablakkezelő melyik? Ha compiz, akkor az ablak elhelyezés ne "intelligens" vagy "bal" legyen, hanem amit te akarsz.
3. melyik firefox beállításokkal van baj konkrétan, hátha tudunk segíteni?
4. virtualbox passz, mindig működött a hálózat, bár ha jól emlékszem létrehoz egy virtuális hálókártyát, lehet nem natol arra..
5. kulcstartót megnyitod, megkeresed a jelszó változtatást, beadod neki a régi jelszót, az újat meg üresen hagyod, és oké.. Itt fogja megkérdezni hogy tényleg átváltasz-e nem biztonságos módra, katt az igenre.Fejből írtam a dolgokat, lehet nem "igen" gomb van, hanem "oké" a lényeg ugyanaz
-
aag
őstag
Rövid összefoglaló a Maya (MATE 64bit) tapasztalataimról:
Nagyon gyors, nagyon jól megalkotott átírat. Alig volt mihez hozzányúlni. Igazán rendben van a rendszer.
Néhány 'bosszantóka' azért van:
- a Libreoffice-ből hiányoznak a megszokott betűtípusok
- a Firefox (vagy más program-ablakok) nem szeretnek a helyükön maradni, új induláskor a bal szélre törekednek.
- a Firefoxban bizonyos beállítások nemjól működnek. Érdekes, hogy ugyanebben e Firefox verzióban a 10.04-es rendszeremben meg jól működnek.
- a Virtualboxban lévő rendszerek (a "kábel bedug" opció ellenére) valahogyan nem kapnak hálózatot.
- a kulcstartót nem sikerül sehogyan sem semlegesítenem
Ezek a picike bosszúságok eltörpülnek a rendszer gyors és atomstabil és nagyon-is felhasználóbarát működéséhez képest. Köszönöm a Mayát a disztribúciónak!
-
-
törölt tag
Nem minden, de sok minden.
Előbb ironikus voltam, nehogy megcsináld. Ez alapvető (még messze a Unixos időkbe visszanyúló gyökerekkel bíró) biztonsági megközelítés a Linuxokon. Szemben a Windowszal, kezdetektől többfelhasználós, emiatt szigorú jogosultságkezelés volt mindig is. Az Ubuntuban ezt a biztonságot úgy gondolták növelni, hogy alapértelmezésben nem érhető el a root (az helyi isten) fiókja, jelszava, hanem az első telepítő kap admin jogokat. Ezt tapasztalod, mikor admin feladatok végrehajtása előtt jelszót kér, ha terminálból sudo-val, gui-ról gksu-val indítod az adott programot. Olyan sokszor nincs erre szükséged, hogy ezt kikerüld. Naponta átlagosan egyszer-kétszer. Szerintem bírd ki.
Kb. ezt a metódust próbálja végre az MS is ráerőltetni a júzerekre az UAC figyelmeztetés felugrálós módszerével. Annyi különbséggel, hogy ott nem kér jelszót, csak ok-zni kell. De még így is mennyi embernél kiverte a biztosítékot a szutyok elődökhöz való hozzászokás miatt. Alapból többfelhasználós rendszert a plebs, azaz a nagy tömeg először az XP-vel kapott, addigra meg már sokaknál kialakult "az én rendszeremen én vagyok az atyaisten" mentalitás, erre ráadásul az MS is még az XP-nél is ráerősített az "alap teljes rg-jogú telepítés jelszó nélkül" megközelítéssel. -
törölt tag
Ezt úgy tudod megtenni, ha minden elképzelhető, akár jövőbeli programot feltelepítesz előre életed végéig, vagy ha root fiókot aktívvá teszed, és automatikus bejelentkezésre állítod a géped. Szerinted melyiknek van értelme?
@(#414) Tamy
Ha csak másolás a cél, akkor ssh-n (putty) mag távoli asztallal Windowsról is eléred a Linuxos gépet, ehhez szerintem felesleges a Samba. -
kertsa
senior tag
Hol lehet állítani, hogy a bejelntkwezés után már soha ne kelljen a jelszót beírkálni?
-
MeroM
senior tag
nem lehet most olvastam én is ezt az xconfig baromságot de foggalmam sincs hogy kéne most úgy néz ki h a a monitor 640 be van a kép viszont 1024 be mert valamit felülírtam az nvida settings be életembe most használok először linuxot és ezt is csak egy wifi usb miatt és boldog lennék ha menne!!!! Foggalmam sincs hogy hol tudom előhozni azt az xconfigot :S
-
Ha kézzel tudod nyitogatni a portokat (gondolom az Ubin), akkor scriptből is
2db script, mindegyik 3 sor.
Mégpedig
#!/bin/sh
parancs_ami_nyitja_a_portot
pauseEzt leteszed file-ba, rányomod, hogy futtatható, és már működik is.
@MeroM : 640-es felbontással indult, esetleg nem próbáltad állítani, hogy nagyobb legyen?
-
MeroM
senior tag
Jóestét olyan problémám akadt, hogy van egy ubuntus gép benne egy FX 5500 el felraktam a zárt drivert újraindítás után 640 es felbontás sikerült letörölnöm a zárt drivert de maradt a felbontást elötte mielött felraktam bármit is 1024 be ment hogy tudom visszaállítani? esetleg az fx et normálisan telepíteni?
-
Tamy
őstag
Jó vicceid vannak
Hol vagyok én attól, hogy önállóan megírjam
De egyébként nem hiszem, hogy sokat nyernék vele, mert akkor mindig mielőtt másolni akarnék rá át kéne mennem az Ubi-s géphez, elindítani a scriptet, majd vissza a Win-es géphez, hogy átmásoljam, vagy távoli asztallal bejelentkeznem rá. Akkor még az is kényelmesebb, ha a Win-es gép osztott mappájába rakom, majd Ubiról áthúzom. Vagy rosszul értelmezem amit írsz?
De most ez így jó egyébként, csak egy gépről fogok másolni rá, az láthatja, csak a többiek nem.
Ui.: Bár már tökéletesen be volt konfigurálva, így inkább csak kíváncsiságból, de felraktam amit God Vazzeg javasolt grafikus tűzfalat, a Firestarter-t, az már ismeri a Sambát, így gyakorlatilag ott is egy kattintás a négy port engedélyezése, vagy tiltása, de igazából hozzá se kell nyúlnom, mert így beállítva jó.
-
-
törölt tag
A helyes még mindig az, amit itt írtam:
vagy /hoem/user/...
vagy ./user/... -
Tamy
őstag
Közben belőttem ezt is, egy apró kompromisszumot kellett azért hoznom. Ha a tűzfalon kinyitottam a Sambának szükséges portokat, akkor a Win is megtalálta a gépet a hálón, így csak egy adott gép számára engedtem meg a csatlakozást a Samba portjain, amelyikről egyébként is másolni fogok rá néha. Így ő látja egyedül a hálón, az meg láthatja.
Elvileg van egy ilyen parancs is:
sudo ufw allow Samba
viszont nálam ezt dobja rá vissza:
ERROR: Nem található a következőre illeszkedő profil : „Samba”. Így maradtam a kézi port nyitogatásnál, a végeredmény szerintem azzal se lett volna más, hisz ő is csak a portokat közölné.
-
Tamy
őstag
Most már majdnem teljes az öröm, engedélyeztem a pinget és a Sambát is, és a hálón továbbra is rejtve vagyok, viszont a másik gépről nem érem el a megosztásom, mert a tűzfal blokkolja. Kikapcsolt tűzfallal jó, de ugyebár annak be kéne legyen kapcsolva. Abban még tudnátok segíteni, hogyan engedélyezzem az Ubi tűzfalán a Sambát? Amit tomtyi írt korábban, az alapján gondolom:
ufw allow samba (portszám)/tcp
De melyik portot használja? Hirtelenjében azt találtam, hogy 137-139. Ez stimmel? És jó így a szabály?
-
-
Tamy
őstag
És működik!!! Bekapcsoltam a tűzfalat, és eltűntem a helyi hálóról
Most már csak azt kell megnéznem, hogy ha aktiválóm a Sambát (amit előbb ismét fel kell telepítsek), akkor rejtett mód esetén megmarad-e ez az állapotom. Az lenne a tuti, ha igen, de ha nem az sem tragédia. Köszönöm mindenkinek a segítséget, bár a végeredményről még beszámolok.
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- World of Tanks - MMO
- E-roller topik
- Túra és kirándulás topic
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Távcső topik
- Poco F5 - pokolian jó ajánlat
- További aktív témák...
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- PC Game Pass előfizetés
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- BESZÁMÍTÁS! 860W Fractal Design ION+ Platinum tápegység garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7500F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Eladó arany színű Apple iphone 7 128GB / 12 hó jótállással
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 16GB 512GB 1 év garancia
- Egyedi ékszerdobozka
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest