- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
mozso
senior tag
Anglia:
napi fertőzöttek: ~2000 -> 11000
napi kórházba kerülők: ~100-110 -> 220 -
némi feedback: ismerős az első moderna shot után 2 napig szó szerint önkívületben, még egy napig rá telibe rottyon volt. ami fura, hogy ennek dacára megkapta a második shotot, attól egy hétre offba tette magát, nagyon-nagyon durván.
ilyen is van, fiatal, lelkes, magas, vékony srác, a fentiek alapján laikus tippmixként a koronafertőzésbe szerintem pillanatok alatt meghalt volna.
-
válasz
t72killer
üzenetére
dehogy játszik. egyszer olvastál róla, mint valami elméleti lehetőségről, aztán azóta "az a biztos, ha várok" jeligére teljesen irracionális döntéseket hozol. mutánsok dettó.
a valóság ezzel szemben az, hogy nem lesz imprinting és a mutációk ellen is tök jól védenek a mostani vakcinák. persze ehhez kell, hogy a vakcina hasson, akinél valamiért nem hatott, az nyilván védtelen. meg aki vár, mint te.
-
törölt tag
válasz
t72killer
üzenetére
A technológia lehetővé teszi a pár hét alatti módosítást szükség esetén. Viszont az az idő ismeretlen amíg eldöntik, hogy egyáltalán érdemes-e új 2.0 vakcina receptet kezdeni. Eddigi variánsok felbukkanásánál vártak és vizsgálták az 1.0 vakcina mit tud és a két mRNA jól szerepelt mindegyik variáns ellen. Nem kellett új vakcinát gyártani.
Van már olyan tanulmány is, hogy aki benyalta a vírust és oltást is kapott, az már aztán tényleg komoly védelemmel rendelkezik. Egyelőre csak jó tudni, hogy ezzel technológiával gyorsan lehetne alkalmazkodni szükség esetén. Viszont ha van lehetőséged most Pfizerre vagy Modernára, akkor semmi értelme még arra várni, hogy talán valamikor lesz 2.0 verzió is. (a Novavax is még hónapokra van)Parci: ráadásul a delta fő tulajdonsága gyorsabban terjed (az R szám), UK esetében is az oltatlanok körében terjed, szóval én sem értem a várás logikát
-
Floyd80
addikt
A virulensek ott fognak létrejönni, ahol sok a beoltott személy, de ott fognak pusztítani, ahol kevés a beoltott.
Ebből még baj lehet! A nagy regionális különbségek az oltottságban visszaüthetnek | ma7.sk
-
Ringman
félisten
válasz
t72killer
üzenetére
ahhoz időben meg is kellene kapni, nem látom hogy mivel vagy előrébb, ha egy megjelenés + 2 hónap fejlesztés + engedélyezés + disztribúció után kaphatsz 2.0-ás vakcinát, mintha már most lennél védett valamilyen szinten.
szerk:
ráadásul a pfizer esetében elég magas szinten.jelenleg nincs olyan variáns amire érdemes lenne új verziót gyártani.
-
daneel_hu
addikt
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
"Vagy legalább elmenni egy antiteszt vizsgálatra mert lehet már túl is van rajta tünet nélkül ahogy én sem tudtam hogy átment rajtam. Azaz még múlt évben biztosan átment, volt szaglásvesztés náthás valamim, idén meg nem volt de nátha jellemzően szokott lenni nálam téli időszakban."
Az sem feltétlen mutatja ki.
Haveromnak szívizomgyuszija lett, felesége pozitiv volt biosynex-tesztre, ő nem. Asszony érezte a betegséget kicsit, tehát volt tünet. Srác tünetmentesen átesett rajta - legalábbis nagyon valószínű - és mégis szívizomgyuszi.
Ezzel csak azt akarom mondani, hogy az antitestvizsgálat sem biztosan mutatja ki a korábbi esetleges tünetmentes fertőzést. Ha volt valamennyi tünet, akkor nagyobb valószínűséggel lesz antitested oltás nélkül is.
Én azt mondom, aki valamilyen formában TERVEZI AZ OLTÁST BEADATNI, az ne várjon.
Lehet, hogy 3-4-5 hónap múlva kap egy jobbat (ezt kétlem), viszont addig céltábla lesz.
Még egy fosabb vakcina is 1000x jobb mint a betegség a rohadványos szövődményeivel. -
t72killer
titán
válasz
UberMutant
üzenetére
+kb mindenki: amikor aktuális volt, akkor a lazában leírtam az egyéni szempontjaimat - ettől függetlenül senki mást nem beszéltem le az oltásról. Röviden:
1. a fertőződésre való esélyünk minimális (vidékalsó, home office, nyári szünet)
2. egyelőre az első dózisnál tartanék, amivel már most van több tucat ember kórházban, szóval ha el akarom kerülni, akkor nincs mese, továbbra is ugyanúgy vagy még jobban kell vigyázni
3. mire esedékes lenne a második dózis, addigra a szünet vége miatt úgyse utazhatnék szabadon (ha egyáltalán bevezetnek bármilyen könnyítést), illetve vastagon lefut az indiais hullám.Sorry, Boriséknak minimum annyit kellett volna lépniük az ügyben, hogy első dózis után is eltörlik már a karantént+tesztpénz-beszedést. Egyelőre ott tartunk, hogy a második után is tejelni kell nekik.
Későbbi mutációk: evolúcióról beszélünk. Azaz nem ugrabugra van totál eltérő morfológiákkal, hanem fokozatos átmenet: láthattuk pl, hogy a Vuhani-ra fejlesztett oltások tök jól működnek az első körös mutáns "kent-i" változattal szemben, a második körrel szemben még éppen-éppen jók. Ha a közeljövőben lesz update, akkor igen valószínű, hogy az lefedi legalább 2022-t de lehet 2023-at is, főleg, hogy így tuti nem fogok imprintingtől szívni.
-
mpo
veterán
A delta variáns hatása: Angliában a magas átoltottság ellenére is 11 naponta duplázódik az új fertőzöttek száma
[link] -
válasz
daneel_hu
üzenetére
Vagy legalább elmenni egy antiteszt vizsgálatra mert lehet már túl is van rajta tünet nélkül ahogy én sem tudtam hogy átment rajtam. Azaz még múlt évben biztosan átment, volt szaglásvesztés náthás valamim, idén meg nem volt de nátha jellemzően szokott lenni nálam téli időszakban.
-
PuMbA
titán
Arra lennék még kíváncsi, hogy a kórházba kerültek közül a súlyos kórházi eset vagy halál mennyi... A lényeg, hogy nincs itt semmi látnivaló, a súlyos kórházi esetektől minden vakcina megvéd legpesszimistább számítások szerint is 99,95%-ban. Lehet élni félelem nélkül, normális módon, aki megkapta a vakcináját és nem kell százalékokat nézgetenie, hogy 70 vagy 90%-ban hatásos valami.
-
daneel_hu
addikt
válasz
bigdady
üzenetére
"Addig hajtogatod a mutációkat meg vársz csoda vakcinára, hogy még előbb bekapod a vírust. Nem biztos megéri szerintem."
Biztos, hogy nem éri meg.

A covid sokkal gázabb bármilyen oltási reakciónál. A jelenlegi vakcinák is megakadályozzák a halált, kórházba kerülést és ez a lényeg. Sőt... nagy valószínűség szerint a legtöbb beadatása után el sem kapod a fertőzést és gond nélkül "továbblép" a szervezet.
Ez a nem mindegy... -
Z.É.T.
addikt
válasz
t72killer
üzenetére
Már egyszer írtam, meg a többiek is hasonlókat írnak: előre nem tudod, melyik lesz az, utólag meg ismét nem a legfrissebb mutációkra fejlesztettet kapod.
Tehát, autóból maximum Tesla (asszem az most a legbiztonságosabb), de abból is mindig csak a következő generációs, mert a mostaniból is gyulladt már ki 1-2 db.(van ismerősöm, aki "megvárta" a bizonyítottan jó oltást, ami a brit-variáns lett és pár napig lélegeztetőn volt)
-
válasz
Drizzt
üzenetére
ezen felül, erős feltevés, hogy semmit sem fog érni, sőt, valószínűleg hülyeség is. ráadásul nem nyer semmit azzal, hogy kivár, mert hosszú idő még, mire jön új vakcina, és ha jön, úgy is megkaphatná azt is. szóval a világon semmi érv nem szól amellett, hogy most ne oltasson, ellene pedig... sok.
-
PuMbA
titán
válasz
Drizzt
üzenetére
De többet meg ne halljam, hogy hol vannak a szerb adatok....akinek rossz a memóriája gyorsan mentse el a könyvjelzők közé
Ha jól emlékszem valaki anno kiszedte és ide beírta táblázatszerűen a számokat." Ha pedig a kórházba kerülteket nézzük, kínai vakcinát kapott 0,2 százalék, orosz oltást 0,1 százalék, a Pfizerrel és AstraZenecával oltottak között pedig a felmérés szerint ez a mutató 0,0 százalék."
100% - 0,2% = 99.8%
-
Drizzt
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
"Oltásból olyat kérek ami minimum az adott félév komolyabb mutánsai ellen lett kifejlesztve és nem lesz instant kuka a következő körben."
A masodik tagmondat teljesen irrealis elvaras. Raadasul sosem bizonyithato elore. Elso tagmondatra meg: nem tokmindegy mire lett kifejlesztve, ha amugy eleg hatasos az eddig ismert osszes valosan gondot okozni kepes mutaciora?
-
-
t72killer
titán
válasz
bigdady
üzenetére
De, aggódok, bekötöm magam és óvatosan vezetek.
Oltásból olyat kérek ami minimum az adott félév komolyabb mutánsai ellen lett kifejlesztve és nem lesz instant kuka a következő körben. Mert bizony jövőre már az lesz, hogy a "lejárt" oltásokra nuku kedvezmény és még jól el is kaphatod az aktuális sz.rt.
-
törölt tag
-
Floyd80
addikt
Telex: Reuters: Több hónapot késhet a Szputnyik V uniós engedélyezése
Késni fog a Szputnyik V koronavírus elleni vakcina európai uniós jóváhagyása, mivel az orosz gyártó az adatok benyújtására vonatkozó június 10-i határidőt elmulasztotta – mondta a Reutersnek két, az ügyet ismerő személy.
-
PuMbA
titán
válasz
Drizzt
üzenetére
Leírtam, szerb. 1 hete linkeltem be a topikba, de nem akarom mindig linkelgetni, mert ez alap tudás. Lehozta minden hírportál Telex, HVG stb. 2 hónapja, úgyhogy eléggé az emlékezetekben kell lennie főleg, hogy keleti vakcinák esetén nagyon kevés az adat és ez a kivételes egyik

-
Z.É.T.
addikt
válasz
Ringman
üzenetére
Ha nincs mögötte komolyabb rejtett szivatás - pl eü-s/rendvédelmis felmondási tilalom - akkor ezt helyes döntésnek érzem, a győzelmi kommunikációról a jobban képben lévők tudják, hogy csak kampánytrükk. A jelenlegi történések a világban (Chile, Portugália, UK, stb) miatt ők is felfogták, hogy egyáltalán nem biztos, hogy "győztünk", majd ősszel-télen kiderül.
Ha addig a gyengébb hatásosságú vakcinákkal oltottak hozzájuthatnak harmadik shothoz, a viszonylag magas átfertőzöttség és a többi vakcina miatt még az is előfordulhat, hogy tényleg "győztünk", ha ennek 30 (kötőjel 40, esetleg 50) ezer halott és még több krónikus beteg is volt az ára.Szóval, ennél nagyobb baj ne legyen, mint "készültség" és "eü válsághelyzet" meghosszabbítása.
Szerintem. -
PuMbA
titán
Ezért írtam, hogy tök mindegy, hogy mivel oltanak, a COVID attól terjedni fog és lesz, mint például az influenza. Angliában nem oltanak keleti "rossz" vakcinákkal mégis nőnek a számok. Szerb adatok alapján a súlyos eseteket meg 99.8%-ban megfogja bármelyik vakcina, szóval felesleges parázni.
-
kw3v865
senior tag
válasz
Ringman
üzenetére
Nyilván nem jó hír, de összességében nem nagy veszteség. 250 ezer emberrel kevesebb embernek jut vakcina, de nem ezen fog múlni. Most szerencsénk volt, hogy nem rendeltünk ettől a gyártótól többet. De a Sanofi is képben lehet hamarosan, az is európai, és ha jó lesz, tőlük is rendelhetünk. Az első verzió sajnos nem lett jó, de ez a továbbfejlesztett változat ígéretesnek tűnik.
-
Ringman
félisten
akkor most győztünk vagy nem? -
válasz
Ezekiell
üzenetére
politikai nyomásra... meg kell mutatni, hogy anglia milyen frankó hely, most, hogy kiléptek az eu-ból, mert az eu gonosz, és most a britek felszabadultak, és most jön a kánaán, és blablabla.
igaz, hogy minden mást szétbarmoltak, emberek százezrei, milliói szívnak a brexit miatt, szóval nyomni kell az oltást, mert azt lehet propagálni. más úgysincs
-
kw3v865
senior tag
Megbukott a teszteken a német CureVac mRNS vakcinája, nagyon gyengének bizonyult a hatásossága: [link]
-
Ringman
félisten
sajnos az usa-ban is kezdik elengedni a kutatásokat:
C.D.C. Will Not Investigate Mild Infections in Vaccinated Americans
At least 10,000 vaccinated people were infected with the coronavirus through the end of April. Now the agency has stopped pursuing the mildest cases. -
t72killer
titán
"nem örülök az erőltetett tempójú mutációfejlesztésnek mondjuk."
Írjunk Géccéknek, hogy lassítsák egy kicsit a programot
. Mindenesetre se a Lambada, se az indiai Edge Plus variáns eheti feltűnése nem mutatnak abba az irányba, hogy a vírus nagyon fel akarná adni. Ultramumus hír, mint pl HIV-vel vagy MERS-el történő hibridizáció észlelése még azért nem volt. -
t72killer
titán
válasz
Drizzt
üzenetére
Amikor a legelső longos hírek szállingóztak, akkor is azzal bagatelizálták a témát, hogy ez alig érint bárkit is, meg úgyis meggyógyul - aztán tessék, már a gyerekek longcovid-történeteinél tartunk. Szóval ezzel én megvárnám a végét...
#19524: az tuti hogy semmiféle zárt zugba nem teszem a lábam, legyen "helyi erők" only, akkor se
.#19522: a pozitív emberke igen valószínű legalább egy oltást kaphatott, mert errefelé már a késő huszonéveseket oltják. Én max duplaSpájzerrel ülnék be valahova, de az se biztos.
-
Ringman
félisten
[link]
Továbbra sem tudják regisztrálni az Európai Unióban az orosz Szputnyik V vakcinát, mivel az európai hatóságok a jnúnius 10-i határidőig sem kapták meg az orosz féltől a bekért adatokat, a szükséges klinikai tesztek részletes eredményeit – közölte a Reuters hírügynökség német kormányzati forrásokra hivatkozva. -
válasz
Drizzt
üzenetére
én beoltva nem vagyok hajlandó parázni, pont. lehet, hogy irracionális, lehet, hogy pofánver majd az indiai maharadzsa, de majd akkor nyalogatom a sebeimet.
a gyerekeket féltem, de ők is mennek táborba, barátokkal játszanak, bölcsibe, mert teljesen megbolondulnak, ha nem.
nem örülök az erőltetett tempójú mutációfejlesztésnek mondjuk.
-
Vesa
veterán
Itt az a lényeg, amit Ferendi Tamás mondott:
"Az elmélet is azt mondja, és ez a brit variáns esetében be is igazolódott, hogy ha csak nincs valamilyen szerencsétlen történés, mondjuk egy szuperfertőző esemény, akkor sok hétnyi szinte láthatatlan terjedés megelőzi azt, amit kívülről berobbanásnak látunk. Ennél többet nehéz mondani, mert Magyarországon nincs szisztematikus variánskövetés."
Ez az a szakasz, ami miatt nehéz nyugodtnak maradni a győzelmi jelentések áradatában.
-
Drizzt
nagyúr
válasz
t72killer
üzenetére
De a longcovidrol nincsen semmilyen adat a vakcinaltak koreben. Nem hinnem, hogy nagy aranyban elo tudna fordulni, de jo lenne ra latni statisztikat. Viszont arra joval tovabb kell varni. Szerintem nagyon elenyeszo mertekben tud kialakulni after vaccine. Kulonben tobbet beszelnenek rola mar most.
-
Cs1csó
titán
válasz
t72killer
üzenetére
TALÁN nagyobb biztonság egy olyan kis zugkocsmában lehet ahova csak és kizárólag helyi "erők" járnak. De igazság szerint aki kerüli a kockázatot annak oda sem kellene menni.
Ha én tudom, pl. van erre lett volna egy biztos teszt, hogy nekem teljes szaglás és ízlelésvesztéssel jár majd a vírus tuti az oltásig ki sem teszem a lábam a házból veszek fel hitelt, vagy eladom valamimet, hogy munka nélkül átvészeljem az időt
-
t72killer
titán
válasz
Cs1csó
üzenetére
Így van, elég ha van egyetlen nagyvárosba eljáró vagy épp látogatóba elment lakos. Ezért nem szerencsés a kocsmák nyitvatartása sem, beül a fáradt utazó és viszi a szuvenírt

Amit a vidék ad, az inkább az, hogyha tudatosan kerülni akarod a rizikós szitukat, akkor erre van esélyed. Egy éve még egy liftes(!) ház 6. emeletén laktunk, ahol ha nem volt senki beszálltam a 20kiló bevásárolt cuccal - erre xy szomszéd rohan beugrik mellém maszk nélkül, lihegve. Gyíkfing boltban is óránként átmegy 50-60 ember, suliban 200 gyerek...
-
Cs1csó
titán
válasz
t72killer
üzenetére
Semmit sem jelent, az hogy "vidék alsó" mert lehet, hogy egy fertőzött megállt ott kajálni, vagy pont az alkalmazott volt pár nappal korábban pl. Budapesten vagy akár egy külföldi nagyvárosban bulizni.
Senki sem tudhatja. A "vidék" annyit jelenthet egy nagyvárossal szemben, hogy mondjuk 30-40 vagy akár több százalékkal kisebb az esély adott fertőzés elkapására, de ez nem zárja ki, hogy azon kevés között te is ott legyél aki végül elkapja.Az már más kérdés, hogy aki továbbra is TART a fertőzésektől vagy azért mert nincs még kellő oltottsága, vagy védettsége pl. tesztek alapján, vagy van olyan családtagja aki nem oltott vagy életkora vagy egyéb ok miatt stb. az MI A PARIPA HIMBILIMBI MIATT MEGY ÉTTEREMBE????
-
t72killer
titán
Nem véletlen: 1 dózis 30%-os hatásfokú, 2 dózis AZ esetén pedig 60. Kolléga jelezte, hogy a kórházba kerüléseket ugyan jobban megfogja, de civilizált helyeken azért a longcovidtól is "szabad aggódni", illetve a gyerekek egészségére is lehet gondolni. A gyerekek szerencsére nemsoká mennek nyári szünetre, de már így is több városi suliból jelzik ismerősök, hogy hazazavarták az osztályt, mert pozitív lett az egyik gyerek.
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
Az az 1 dózis, ami idiai ellen kb semmire se jó. Viszont a 2.dózisos 58% is szép eredmény, ha a továbbterjedést is fognák ennél a variánsnál, akkor hátra is lehetne dőlni. Sajnos nem ez van, a tőlünk pár utcára lévő étteremben (nálunk ilyenek üzemelnek már egy ideje
) pozitív lett egy dolgozó
. Pedig vidék alsón vagyunk. -
t72killer
titán
#19514: így van, rájuk új vírusverziót kell már fejleszteni, mert a jelenlegiek nem elég hatékonyak

-
t72killer
titán
válasz
bigdady
üzenetére
Azért erre meredek azt állítani, h az "indiai ellen 92%-ban véd". Ja, nem kerülsz kórházba, de mi van pl a longcoviddal, ami vastagon súlytja azokat is, akik kórházat max kívülről láttak - és egyébként a 60 alatti korosztálynál az a legnagyobb kockázat, nem az ICU/zsák.
-
mozso
senior tag
válasz
Ringman
üzenetére
baszki azt hittem lesz egy nyugodt nyarunk.
A komolyan oltás védelem kerülő dél-afrikai B1.351 és a brazil P1-P3 is tartalmazta: 501Y, E484K ÉS K417N változást.
Ha a B1.617.2 (Delta) felszedte a K417N-et, akkor az nem jó hír.
Angliában a 2. hullámhoz képest gyorsabban növekszik a 4. hullám, pedig most be van oltva a 18 év feletti lakosság (első dózis: 79.8%, mindkét dózis: 57.8%).
-
t72killer
titán
válasz
Ringman
üzenetére
D-Afrikában továbbra is a megbetegedések 90+%-át adja, nem hinném, hogy annyira életképtelen lenne. Kevés került belőle Európába, mert a helyiek sokkal kisebb létszámban terítik, mint pl az indiaiak - illetve D-Afrikát instant vörös listára tette minden ország, míg Indiával hetekig tököltek.
-
Ringman
félisten
itt a delta plus (majd lesz evo és ultra is?)
-
Sir Pocok
őstag
Novavax friss jelentés
93% efficacy against predominantly circulating Variants of Concern and Variants of Interest
91% efficacy in high-risk populations
100% efficacy against variants "not considered Variants of Concern/Interest"Újabb friss Ivermectin tanulmány
Conclusions There were significantly lower viral loads and viable cultures in the ivermectin group, which could lead to shortening isolation time in these patients.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- Hálózatokról alaposan
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- YouTube
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- Le Mans Ultimate
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen egeret válasszak?
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- POTENSIC ATOM SE 4K ÚJ Drón
- Minimalista Nemesacél gyűrűk, ásványokkal és opálokkal. Nők és Férfiak számára egyaránt!
- Bezior X500 Pro Összehajtható elektromos összteleszkópos kerékpár
- DJI Mavic 3 Cine Premium Combo - Apple ProRes & 1TB SSD - DJI RC Pro - 3db akku - 2 év garancia
- DJI Goggles 2 FPV drón szemüveg
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro Max 128GB Alpine Green -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4946, 100% Akksi
- Azonnali készpénzes félkonfig / félgép felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- AKCIÓ! MSI Claw A1M 512GB SSD kézikonzol garanciával hibátlan működéssel
- Vállalom FRP Lock os telefonok javítását ingyen kiszálással és akár helyszíni javittással
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 32GB 1000GB 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Ha jól emlékszem valaki anno kiszedte és ide beírta táblázatszerűen a számokat.
. Mindenesetre se a Lambada, se az indiai Edge Plus variáns eheti feltűnése nem mutatnak abba az irányba, hogy a vírus nagyon fel akarná adni. Ultramumus hír, mint pl HIV-vel vagy MERS-el történő hibridizáció észlelése még azért nem volt.
.

. Pedig vidék alsón vagyunk.