- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- sziku69: Szólánc.
- Aggregátor gondjai, örömei, és elmélkedései
- Chosen: Canon 5D II - portrézás 2025-ben
-
LOGOUT
Ez egy agyalós-beszélgetős Covid-19 topik. Érvelni kötelező, a másikkal foglalkozni tilos, rettegőzés duplán, a szemlélet tudományos (a "meddig maradjanak a lezárások", azaz a társadalmi rész elfér, de csak szűken/járványhoz kapcsolódóan), ergo nem oltásellenes, nem hit alapú. Ami ebben a szellemben íródik, marad, ami nem, az nem, téríteni meg se próbálj.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Z.É.T.
őstag
válasz
kw3v865 #10393 üzenetére
Tényleg jó írás, én is ajánlom!
És az abban linkelt Janine Aron és John Muellbauer írást is, azt még tavaly nyáron olvastam először.
F. Tamást eleve ajánlott követni annak, aki kicsit érteni is akarja a nagy egészet és nem csak a napi gumicsonton rágódni, vagy mint "odaát" korábban a nagy "süt a nap, csökken a járvány" megfejtők szintjéhez konvergálni -
bigdady
nagyúr
Bammeg ma hívják asszonyt a háziorvostól, hogy mehet akkor modernára, mikor két hete küldték be oroszra... Azt mondják jó akkor menjek én, dehát én astrát kaptam március elején, ja akkor tárgytalan... Nem semmi nyilvántartások vannak a háziorvosoknál, nincs egy központi sem nekik csak amit maguk vezetgetnek "így"?
-
kw3v865
senior tag
válasz
kw3v865 #10393 üzenetére
A legfontosabb megállapítás a cikkből az EU-s Covid-halálozásokkal kapcsolatban: "Látható, hogy a legfrissebb adatok szerint – persze ne felejtsük, ez egy hónappal ezelőtti állapotot jelent! – nagyjából a középmezőnyben vagyunk, a rossz hír, hogy a nálunk rosszabb 5 ország mindegyikében már javult a helyzet, míg nálunk gyorsan romlott ebben az időszakban, így könnyen lehet, hogy őket meg fogjuk előzni."
-
Ringman
félisten
köszi srácok!
-
Dare2Live
félisten
válasz
Ringman #10385 üzenetére
Én arra vagyok kiváncsi, hogy mondjuk a Magyar 2015-2020 nov-juni halálozás medianja és a 2020 nov - 2021 juni mennyire fog egyezni, mennyire lesz látható a +20K halott.
Nekem baromira gyanus, hogy MOon sokkal többen halnak meg covidban mint amennyi a hivatalos statisztikákban megjelenik. ld Cseh és Magyar szűrés darabszám közti difi. Ha nincs kiszűrve = nem covidba halt meg.
Ősszre kiderül.és jobbulást!
-
Ringman
félisten
elő szokott kerülni a miért nincs indiában annyi covid-halálozás, hát...
‘It is much worse this time’: India’s devastating second wave
-
Ringman
félisten
válasz
Chesterfield #10381 üzenetére
alapvetően igen.
szüleimnek ez keményebb menet lesz sajnos (de egyelőre otthon vannak, remélem ez így is marad, mindketten favit szednek), nálam durvább nátha +tompaság + szaglásvesztés, csak ez már így is 10 napja tart kb, naponta változó tünetekkel, pl. 7 napig nem volt bedugulva az orrom, most meg 3 napja igen)
az legnehezebb az mentálisan, hogy nem tudod hány napig fog ez tartani, ill. a szaglás visszanyerése mikorra várható (medián kb. 9 nap wildtype-ra, britre nem tudom), de pl. szüleimnél meg nem volt szaglásvesztés.
-
aha, oké. akkor nem így működnek az elölt víruson alapuló vakcinák már 80 éve.
rohadt unalmas ez a fázis 3-on való sírás egy idő után, persze, igen, aki az elején beleugrott, az hit alapján döntött részben, és nyilván az az ideális, ha amennyire lehet, transzparens a fejlesztési folyamat a tudomány felé, de amikor már milliószámra lövik a usereket, akkor egyre kevésbé számít ez.
és mellesleg fingod, de FINGOD SINCS, hogy a most alakuló mutánsok ellen melyik vakcina, beleértve az összes nyugatit, mit csinál.
-
Gothmog
senior tag
Nem szeretnék morbidnak tűnni, és előre is elnézést kérek, de jelentem, feltűnt a COVID elhunytak listáján egy új alapbetegség-típus: "várandós" (25628-as sorszámú áldozat, 34 éves hölgy).
Komolyan mondom, az ember esze megáll.Az oltásokhoz: én a kínait felveszem, ha felajánlják. A szerb (és arab) vizsgálatok alapján a 60 év alattiaknál azért elég derekasan dolgozik az a cucc is. Viszont 60 fölött tényleg nem kellene erőltetni.
Egyébként a százalékokhoz: a 95%, 90%, 67% stb. nem azt jelenti, hogy ennyi embernél termelődik antitest. Hanem azt jelenti, hogy az oltott csoportban a kontrollhoz (nem oltotthoz) képest arányában ennyivel kevesebb embernél mutattak ki megbetegedést/látható tüneteket a tesztelések során. -
Dare2Live
félisten
válasz
einstein #10374 üzenetére
Kínai oltóanyaggal még a klinikai tesztek se mentek le!!! így minden ami róla van az erősen fejvakarós. Nem mellesleg emiatt még ha esetleg fejvakarósan indokolt is de "emberkisérlet" beadni. Így persze összevetni se lehet mivel.
Ehez képest pfizerrel nemhogy lementek a klinikai tesztek de már kezdeti adatok vannak arról, hogy véd és mennyire a Dél Afrtikai mutáns ellen. [link]
-
Ringman
félisten
válasz
Chesterfield #10375 üzenetére
az komoly kampány lesz, hogy elsüssenek 3,9M kínai dózist, miközben jön majd kb 3-500k pfizer is hetente, meg mellette a j&j, azox és szputnyik is érkezik még.
-
blakey
titán
Szerencsére én nem így gondolkodom, én csak a kínain gondolkodtam volna el, de 99%, hogy elfogadam volna. Mindegyik oltás jobb a vírusnál. Senkivel nem szeretnék kockáztatni. Nyilván figyelembe kell venni, hogy mely korosztálynak melyik oltás való, fiatal, nem beteg szervezet bármelyikkel megbírkózik, gyenge, beteg szervezet esetében meg a doki ajánlását érdemes figyelembe venni. Ez a "vakcinairigység" meg sznobizmus itt is jellemző, pedig nem kéne, tájékozott emberek megfontoltan döntenek, 20 éves fiamat elküldtem az AZ-ra (kínaira is elküldtem volna), nem volt kérdés, hogy jó-e vagy sem. Sajnos nem tudni, hogy a vírus mire képes az adott szervezetben. Apám kínait kapott, anyám, anyósom Pfizert, nagyi Modernát, egyik gyerek AZ, kisebbik még semmit, feleségem és én Szputnyikot, szóval van szórás rendesen. Várni lehet, de nem érdemes, ha van ajánlás akkor megfontoltan érdemes dönteni és zsigerből elutasítani, mert pl. kínai.
-
Chesterfield
őstag
-
Sir Pocok
őstag
Napi új fertőzöttek száma: 2527 (az előző napihoz képest: +882)
Napi új halálos áldozatok száma: 207 (az előző napihoz képest: +8)
Kórházi ellátást igénylők száma: 8097 (az előző naphoz képest: –505)
Lélegeztetőgépre szorulók száma: 925 (az előző napihoz képest: –55)
Napi mintavételek száma: 22 435 (az előző napihoz képest: +9483)
Az első dózissal oltottak száma: 3 363 596 (az előző napihoz képest: +46 544)
Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 1 425 124 (az előző napihoz képest: +24 421) -
Soma01
veterán
válasz
blakey #10296 üzenetére
Most jelentette be Szijjártó P. hogy jövő hét elején jön 280.000 második körös orosz oltóanyag. Ezzel meglesz a párja a március végéig megérkezett összes első körös oltóanyagnak.
Így már csak 200.000 első, plusz ugyanennyi második körös oltóanyaggal tartoznak az oroszok. Ezekből pedig, az első körös adagok, a jövő hét végén már meg is érkeznek. Májusra már csak 200.000 második körös oltóanyag szállítása marad. -
Drizzt
nagyúr
Nagyon ugy nez ki, hogy az egymillio fore vetitett halalaozasban ma vagyunk utoljara Csehorszag mogott. Olyan csoda nincs a foldon, hogy holnapra ne "elozzunk". Bar azert a fo jarvanyszamok tenyleg vegre tartos trendszeru csokkenesben vannak.
-
Vesa
veterán
Találgatásokra nem szeretnék hagyatkozni. Bármi lehet, akár az is, hogy az Astra jobban véd mint bármi más, csak erre sincs semmi bizonyíték, tehát maximum a HIT kategóriába sorolható amivel nem tudok mit kezdeni. Annak alapján tudok dönteni, amit most látok. Kínainál semmit nem látok, csak össze-vissza mindenféle találgatást, mindenféle hatásfok adatot innen-onnan, de hivatalosan semmi nincs publikálva. Meg azt, hogy sok embernél nulla antitestes választ adott és már a gyártó szerint is szükséges lehet egy harmadik dózis. Ez nálam sokkal aggasztóbb, mint az AZ vagy a J&J szökőévente egyszer bekövetkező vérrög kockázata. Amint hivatalos és hiteles adatok lesznek arról, hogy ez a vakcina igazoltan csodás és hatékony nemcsak az eredeti, hanem az újabb variánsok ellen is, akkor természetesen változtatni fogok a véleményemen. De jelenleg vannak bizonyítottan kiváló vakcinák, és van egy _lehet, hogy jó lesz_ típus, így nem ez utóbbi zsákbamacskát szeretném erőltetni.
-
-
egyáltalán nem biztos, hogy nem az a jó vakcina. tényleg ott van, hogy ha bármi kockázata van annak, hogy az S-fehérje mutációt már nem ismeri fel az S-fehérjére tanított szervezet, akkor egyedül a kínai az, ahol még felismerhet valamit.
más kérdés, hogy az elölt cuccos öregeknél rizikós. viszont mi fiatalok vagyunk.
-
Vesa
veterán
válasz
blakey #10253 üzenetére
Nálunk fel sem merül, hogy aki még nincs oltva, az a kínait elfogadja. Remélem, azért ezzel párhuzamosan a Pfizer és a Moderna is szállít rendesen, és lehet majd választani. Mert sanszos, hogy a kínai vackot majd a fiataljainkba akarják betolni, "nekik jó lesz az is" alapon. Enyémekbe nem megy kínai, az 100%. Ha a törpe a feje tetetjére áll, akkor sem.
-
Vesa
veterán
válasz
FіkuszKukіsz #10239 üzenetére
"egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy az oltások ne védenének az indiai variánssal szemben"
Örülök, hogy Rusvai így látja, de a korábban itt is linkelt tanulmányból sajnos nem ez derült ki. Természetesen 100%-ban abban sem bizonyítottak semmit, de a fáma arról szólt, hogy ez a variáns képes megkerülni a védelmet. Annak mértéke persze még kérdéses.
-
bigdady
nagyúr
[link] https://24.hu/belfold/2021/04/20/koronavirus-rusvai-miklos-terasznyitas-vedettsegi-igazolvany/?
Virológus mondja?
-
Jablocskov
tag
-
kis kínai infó: húgom munkatársnője csinált mérést magának dupla sinopharm után: 800 egység, teljesen jó. ha hat az a kínai, akkor az is teljesen jó cucc, és extra morál-boost, hogy bízhatsz benne, hogy ha az S-fehérje annyira elmutálódik, hogy nem ismeri fel a rátanított immunrendszered, ott még mindig felismerheti pár egyéb fehérjéjét.
-
attiati
veterán
Lowy Institute - Covid performance (country) index
Európa elesett, Amerika sosem volt jó.
Tekintélyelvű rendszerek > demokratikus
Kevésbé népes országok > népes országok
Fejlett országok látványosan jobban teljesítettek félúton, de végül visszaestek a feltörekvők szintje alá.A fenti kombóból minden adott lenne Mo. számára a jó teljesítményhez, ha nem Európában lennénk
:-P
Országrangsor is van, ahol Mo. az 50., de ez március 13-i állapot.
Kb. kéthavonta frissítik. Nézzük meg május közepén.
Bhutan első helyezett, úgyhogy van remény a laza topikban lakóknak is -
kw3v865
senior tag
Azért ez kicsit ciki: [link]
Bár engem nem lep meg, vakcinaháború van... -
Tigerclaw
nagyúr
válasz
fatal` #10334 üzenetére
Vagy ha nem olyan vakcinat rendelnenek meregdragan amiben nem biznak az emberek. Persze tudom, jelenleg ez nem kivansagmusor, sot valoszinuleg meg par evig nem is lesz az, de ha ugysincs kinek beadni, ne rendeljenek feleslegesen.
Mondjuk van egy olyan erzesem, hogy elokerulhet meg az even hogy legyen harmadik kinai oltas is, ha annyira a nyakan marad a kormanynak a vakcina.
Illetve ha nem is teszik kotelezove az oltast altalanosan, bizonyos munkakorok eseten talan megkovetelik, illetve valamilyen szempontbol hatranyba is hozhatjak az oltatlanokat.
-
törölt tag
válasz
sarkanyolo2 #10337 üzenetére
A brit variáns nyájimmmunitásához a lakosság 75-80%- ának védettsége kellene.
Ui: én azért majd kinyitok egy üveg vörösbort meg egy tüskét
-
sarkanyolo2
őstag
Srácok ez a 4 millió oltottnál nyitás, ha sportszakmailag még igen is
, de egészségügyileg mennyire van rendben?
-
Sir Pocok
őstag
-
Ringman
félisten
Már pénzzel ösztönöznék a fővárosi háziorvosokat, hogy kínai vakcinával oltsanak
Kedd reggel több budapesti háziorvostól érkezett jelzés a Telexhez, hogy oltási kampányt indítana a kormány a kínai Sinopharm-vakcinával. Hétfő délután kapták a levelet, amely szerint keddig fel kell mérniük, hány embert tudnak a praxisukban beoltani vagy oltópontra irányítani. A Sinopharm-oltásért már pénzt is felajánlottak ebben a hétfői levélben – a nem sokkal később érkezett, Pfizer-vakcinás oltásról szólóban ilyen ösztönző nem szerepel. Az is kiderült, hogy embereket egyre nehezebb rávenni a Sinopharmra, és van, aki már bele se vág ebbe, mert nem látja orvosszakmailag indokoltnak. -
Ha mótvá, akkor bocsesz, egy kis szimuláció. (ha meg nem idevalónak tartjátok, tegyétek át másik topikba)
Járványszimuláció - Alap változat | Járványszimuláció - Haladó változat
"A modellt Somosi Bence Tamás készítette, és Ferenci Tamás biostatisztikus, valamint Oroszi Beatrix orvos-epidemiológus szakmai tanácsai alapján fejlesztettük tovább. A haladó változatban azt is meg lehet nézni, mit okozna, ha nálunk is elterjedne a gyorsabban terjedő vírusváltozat. "
-
válasz
Chesterfield #10315 üzenetére
-
Soma01
veterán
Úgy látom, jövő héten nagy derbi lesz a rengeteg kínai oltás miatt.
"300 ezer adag kínai Sinopharm-vakcinát tervez beadni a kormány jövő hét elején, és most először bárki sorba állhat az oltópontoknál, aki már regisztrált az oltásra" [link]
Így hamar meglesz a 4 millió beoltott és jöhet az újabb nyitási fokozat. "információink szerint 4 milliós beoltottság esetén a kormányzat teljes kulturális nyitást tervez, mozikkal, színházakkal" -
Locutus
veterán
válasz
#22743424 #10321 üzenetére
A probléma azért ennél összettettebb valszeg. Nem azért intubálnak valakit, mert ahhoz van kedvük. Gondolom megvan a protokoll, hogy milyen légzésszám esetén kell. Ha túl szapora, és közel a kifáradás, akkor nincs más választásuk. Maximum egy kicsit tovább lehet húzni az időt komolyabb odafigyeléssel, ha van rá kapacitás. Vagy mostmár hagyják amíg összeomlik? Vagy leszedálják, hogy ne kapkodja a levegőt, de akkor meg nem jut elég oxigénhez valszeg. Nemtom, de itt szerintem azért más is van a háttérben.
Nekem inkább az a gyanúm, hogy már a kórházi kezelés elejétől valamit máshogy csinálnak. Lehet, hogy már a nem invazív lélegeztetés beállításai mások, meg a gyógyszerezési protokoll is. Talán 1 év alatt eljutott valami a hazai begyepesedett egészségügy fülébe is a külföldi tapasztalatokból. -
fatal`
titán
válasz
Chesterfield #10315 üzenetére
Ezt olasz és spanyol orvosok már tavaly is nyilatkozták. Én azt hittem, hogy már rég csak azt teszik lélegeztetőgépre, akit tényleg muszáj, mert non-invazív lélegeztetéssel meghal.
-
sparks
senior tag
Nekem ez új, de a háziorvosom ma hívott, hogy a héten mehetek hozzá Pfizer oltásra. Manapság már a háziorvosnál is adnak Pfizert? Régebben ez kizárólag oltópontos volt. Más is volt már így, hogy a HO adta a Pfizert?
-
törölt tag
AstraZeneca: újabb mellékhatásra derült fény, erre a két tünetre figyeljen
[link] -
Soulfly842
addikt
válasz
fatal` #10312 üzenetére
Furcsa ez egyébként.
Párom és én ugyanott voltunk szputnyikért, csak épületen belül másik oltóponton.
Neki ráírták a percre pontos időpontot, nekem csak a dátumot.
A háziorvosom szerencsére mindenre gyorsan reagál, én jöv hét kedden megyek, ha addig nem kapok időpontot ráírok érdeklődve a dokira.
Egyébként szerintem a későbbi időpontosok (és ezek szerint többen, akiknek csak második dátumot írtak rá): az adott napon kora reggel mennek az oltásért. Emiatt ott sűrűbben alakul ki hosszabb várakozási sor.
Ezzel szemben nekem és a páromnak is du. időpontja volt az érkezéstől számítva mindkettőnknek 3-5 perc alatt meg volt az oltás ( ez a szerencsésebb: ezt a katonákkal is beszélgettem, hogy az nap amikor voltam rengetegen voltak reggel/délelőtt ).
-
fatal`
titán
válasz
daneel_hu #10311 üzenetére
Anyukám csütörtökön megy
Neki nem írták rá az időpontot a lapjára, azt mondták majd telefonálnak (pontosabban az oltóorvos azt mondta majd a háziorvos, de szerintem ilyen nem lesz), nem hívta senki. Odamegy ugyanabban az időpontban, mint, ahogy az elsőt kapta aztán majd meglátjuk.
Én másik oltóponton voltam, nekem ráírták az időpontot is.
-
daneel_hu
addikt
válasz
fatal` #10297 üzenetére
"Az a baj, hogy nem tudni, nincs adat. Fogalmunk sincs, hogy ki melyikből kapott. De a 30-án érkezettek átvizsgálása és szállítása is legalább 2 hét szerintem. Én pl. múlthér hétfőn kaptam az elsőt, valószínűleg még a huszonegyedikeiből."
Hétfőn megyek a másodikért...
Majd ideírom, volt-e.
(biztos, hogy lesz) -
-
Gothmog
senior tag
válasz
fatal` #10306 üzenetére
Nem kukacoskodásképpen, de: 12952
(A lényeg, hogy elég keveset teszteltek, bár a találati arány kedvezőbb, mint alig pár hete volt. Persze kérdés, hogy milyen tesztelési protokoll, volt-e ebben valami változás stb.)Parci: A napokban olvastam, hogy a franciáknál 6 hónapra akarják kitolni a Pfizernéál az alapshot és a booster közötti időablakot. (Bár ezt bevallottan azért, hogy több embernek jusson legalább részleges védettség.)
-
Lehet azt tudni, hogy az 1645 új fertőzött milyen tesztszám mellett született?
-
Peat;)
veterán
Pfizernél sem az, ha egy 14 hetes állapotost beoltanak és a következőt a szülés után adják..meg már ettől függetlenül is felvetették hogy nagyobb szünet lehetne ennél is.
Semmit nem jelent kisebb/nagyobb csúszás, itt gondolom az egyén azért várja mielőbb a másodikat hogy az egyéni védelmi szintje is magasabb legyen mielőbb, ahhoz tervez nyaralást stb., ez érthető.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Információbiztonság, kiberbiztonság, adatvédelem
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- PlayStation 5
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Revolut
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI X470 R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD ROG STRIX RTX 2080 Super 8GB Rampage SHIVA 650W
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- HP Probook 650 G4 15,6 i5-8350u 8. gen. GYÁRI MAGYAR VILÁGÍTÓ BILL!!!
- Csere-beszámítás! Számítógép PC Játékra! I3 14100F / RTX 3060 12GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged