Hirdetés

2024. május 2., csütörtök

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2017-10-13 09:58:43

LOGOUT.hu

TP-LINK routerek

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7351) fil válasza Petyal (#7350) üzenetére


fil
őstag

Az a helyzet, hogy jelenleg is hasonló sebességű wifi-m van (Huawei AX3 Pro + 2 db Honor AX3 mind kínai). Ezek mivel mind kínai fw-esek ,a global (EU) verziónál erősebb jellel. Emeletes kertes házban némi kompromisszummal a fő router egy maga is le tudná nagyjából fedni az egészet. Az én problémám az, hogy már elég sok smart cucc van (40+) amik ugyebár 2.4GHz-t használnak , sőt installációnál sok esetben zavarja őket az 5GHz. Ezek a guest neten vannak. Viszont a Huawei mesh-ben nincs benne a guest wifi. A guest wifi-n nem lehet szétválasztani a 2 sávot sem. Ezért gondoltam, hogy váltok TP-Link decora vagy Asus AImesh-re. Kábeles backhaul van.
Wifi térerőben lehet, hogy visszalépés lenne amit be kellene áldoznom a konfigurálhatóság oltárán. A Huawei rendszere nagyon stabil, évekig elmegy hogy rá sem kell nézni. Az Asus-nál ettől félek egy kicsit. TP-Linkem volt Onemesh-el, de az utóbbi egy vicc annak ellenére, hogy a routerek (több is volt) maguk jók voltak.
Úgyhogy most csak tapogatózom a lehetőségek felől.

[ Szerkesztve ]

(#7352) Petyal válasza fil (#7351) üzenetére


Petyal
tag

Térerőben nem lesz visszalépés, mert ez szabvány. Olyan nincs, hogy az egyik jobb, a másik rosszabb, mert az egész európai kontinensen a home wifi antenna 23 dbm. Ha elkezded mérni, egy 15 éves eszköz sugárzási teljesítménye ugyanannyi nagyjából, mint egy mai 100ezer forintos eszközé. Antenna típusban van különbség, de teljesítményben nincs. Amerikában más a szabvany, ott nagyobb teljesítménnyel szórnak az antennák, de más frekvencián, úgyhogy itthon nem fog működni. Ergo ezzel nem lehet mit kezdeni.
A wifinél nem az antenna teljesítmény a lényeg, hanem az, hogy azon a teljesítményen mennyi eszközt milyen szabványokkal, számítási teljesítménnyel stb tud kiszolgálni. Ez okozza azt, hogy adott pontján a háznak minden eszközzel kB ugyanolyan lesz a jelszint, viszont az adott jelszinttel elérhető savszélesség nagyon más.
Ha jó térerőt akarsz mindenhol, sok eszköz kell.
Amit leirsz, azt a Deco tudja, ha van Ethernet backhaul lehetőség, akkor vegyél 3 darabos Deco X20 szettet és lesz egy jó rendszered.
Egyébként vannak konkrét mérési eredményeim különböző Deco rendszerekkel különböző faltipuson át, különböző vevőkkel mérve. Ha írsz részleteket ( mennyi, milyen fal, mekkora távolság, stb) akkor előre be lehet lőni nagyjából, hogy melyik mit tudna nálad savszélesség tekintetében.

(#7353) fil válasza Petyal (#7352) üzenetére


fil
őstag

Ez mint írtam pont nem az EU szabvány szerinti, hanem kínai, ami nagyobb teljesítménnyel szór (a tápja is pont 2x akkora teljesítményű). Kipróbáltam mikor megvettem. Először a global verziót rendeltem itthonról, ami valóban nem volt sokkal jobb a TP-Link C7-emnél. Azt visszaküldtem és rendeltem a kínait (sajnos a kettő nem kompatibilis egymással). Ég és föld volt. Nem erőltetem a dolgot ,csak agyalok merre lenne a tovább lépés alkalom adtán. Az emeleten egy helyre tettem egy repeatert (a smart life cuccok nem mennek sehová, azoknak nem kell a mesh roaming). Az x20 a maga AX1800-ával visszalépés lenne az AX3000 -ről. Egyelőre megvagyok, de előbb-utóbb biztosan fejleszteni fogok és az márkaváltással is fog járni. Egyelőre tájékozodgatok.

(#7354) gonger


gonger
senior tag

Sziasztok!
2 szintes sorházban lakunk, a teljes lakás összesen 89 nm.
Jelenleg az alsó szint közepén egy beton lépcső alatti tárolóban van a Telekomos router, ami lent így is elegendő jelet biztosít, de az emeleten már a szobák külső falai körül már inkább nincs jel, vagy nagyon gyenge a sávszélesség.
A szolgáltató wifi eszközei helyett TP LINK deco M4 Ac1200-es Mesh rendszerre gondoltam 2-es packban. Értelem szerűen 1 db dolgozna az alsó szinten, a másik a felső szinten.
1-2 laptop csatlakozik rá, egy okostévé, vezetéken NAS, EUFY kamerák Homebase-e, napelemes rendszer wifi modulja, de ezeket most is kiszolgálja. Akkor van gond, ha pl a lent használt laptopot felvisszük az emeletre. Ezt kiváltandó az emeleti fali UTP aljazthoz beraktam egy 3rd party wifi routert, de azzal saját ismereteim szerint nem tudok egy hálózat nevet használni a Telekomos routeréval.

Több helyen olvasom, hogy 100 nm lefedésre a MEsh eszközből már a 3-as pack kell.
Mi a véleményetek? Valóban nem szolgálna ki ebben a lakásban egy 2-es pack?

(#7355) crissprivat válasza crissprivat (#7190) üzenetére


crissprivat
senior tag

Sziasztok.
Pár hete már működik a hálózat amit akartam, a választott a felsoroltak közül a wr841n v14 lett. Szépen működik, akadás nélkül váltanak az eszközök a benti és a kinti AP-k közt.

Jézus szeret Téged! https://youtu.be/uxos-RWmLnc?t=248

(#7356) Celithrandi


Celithrandi
addikt

Sziasztok,

egy AX1800-as routerre szeretnék USB-n backup eszközt kötni. Talán a legbiztonságosabb ha 3,5 ös purple vagy red winyót veszek és beteszem egy külső házba. A kérdésem, hogy van e ennél jobb ötletetek valamint, hogy az AX1800 le tuja e kapcsolni a winyót amikor nem üzemel? Nem lenne túl költséghatékon 7/24-ben pörgetni. Köszi.

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#7357) Celithrandi válasza gonger (#7354) üzenetére


Celithrandi
addikt

Nekem ugyan ekkora kétszintes házban össz-vissz egy darab AX1800-as router teljesen megold mindent. A lépcsőfeljáró alatt van pont ami ugyan úgy a ház közepén van mint nálad. E mellett az elő és a hátsó kertben is nagyjából 10-15 métert kiad stabilan. Én bepróbálnám az egy routeres megoldást első körben a helyedben, ha nem elég még mindig tudod meshbe tenni. Mondjuk ha az emeleten van egy router ami megoldja akkor nem értem a gondod, miért akarnál azonos hálózati nevet használni két eszközön? Az emeleten B routerre a földszinten meg A routere csatlakozol és kész, én azért hogy váltson a lapos a hálózatok között egy fillért nem adnék ki, ennek max akkor van értelme ha 600nm-es házban laksz és nem akarsz 4-6 független hálózatot.

[ Szerkesztve ]

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#7358) gonger válasza Celithrandi (#7357) üzenetére


gonger
senior tag

A legfőbb probléma az, hogy magától nem váltanak hálózatot a készülékek. Sokszor a fenti routerre kapcsolódik rá ha lent van, akkor is, miközben totál lassú már az adatátvitel.
Vagy előfordul, hogy az emeleten belekezdek egy Teams meetingbe, de le kell mennem, mert a gyerek eszik, vagy kimegy a kertbe és jó ha rálátok. Olyankor sem vált egyik hálózatról a másikra csak kapcsolat szakadással. Az meg tök ciki. Lehet ezzel a két külön routerrel is meg lehetne oldani a problémát, csak én vagyok lámer hozzá :-/

(#7359) Celithrandi válasza gonger (#7358) üzenetére


Celithrandi
addikt

ezt nem tudod vélhetően megoldani vele, de egy jól elhelyezett router lehet be tudná adni a két szintet, persze nem a T eszköze, én azon a wifit ki is kapcsoltam

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#7360) fil válasza gonger (#7358) üzenetére


fil
őstag

Ezt csak mesh hálózattal tudod megoldani. A TP--linknél két routerrel nem lehet mesh network-öt csinálni. A jelenlegi onemesh képes routeredhez ehhez onemesh-es extenderek kellenek.

(#7361) YODA mester


YODA mester
senior tag

Sziasztok! Kis segítségre lene szükségem... Kinéztem a TP-Link Deco S4-et és a következőt szeretném összerakni két darabbal:
T-Com router (internet) << wifi >> Deco S4 (ide kábelen csattanna a NAS) << wifi 1300 Mbit/s >> Deco S4 (ide kábelen iMac + wifin vagy kábelen a Macbook).

Minden device-hoz kell az internet., a Deco-s LAN pedig szeparálva lenne a T-Com routertől. Jelenleg egy ősrégi TP-Linkkel van megoldva de wireless két részre akarom osztani, kérdés hogy a Deco S4 tud-e a fizikai inteface-el kliensként a T-comhoz csatlakozni és virtuális interface-el pedig a másik Deco-hoz 5Ghz-en, vagy ilyesmi.

Köszönöm!

(#7362) cs.zs. válasza fil (#7360) üzenetére


cs.zs.
addikt

Szia,
2 db TP-Link routerrel is lehet már EasyMesht csinálni.
Való igaz, vezetékkel még nem, és a vezetékes az igazi,
de ha kellően jól látják egymást, akkor wifin megoldják.
(hogy ezt a frissítést mely routerek kapják meg, magam sem tudom. Tipp: olyan korábbi darabok, amelyikben volt Range Extender mód)
Setup videó itt

...

(#7363) fil válasza cs.zs. (#7362) üzenetére


fil
őstag

Igazad van, de...
Ahogy nézem ,még elég kevés az easymesh compatibilis router. Meshnél a vezetékes backhaul az igazi, ha az nincs akkor viszont jobb, ha háromsávos. Aztán persze kinek mi az igénye.

(#7364) cs.zs. válasza fil (#7363) üzenetére


cs.zs.
addikt

Jönnek, szépen sorban, egymás után, itt egy lista, meg itt egy másik
Tényleg nem csak 2-3 darabról van szó.

[ Szerkesztve ]

...

(#7365) cs.zs.


cs.zs.
addikt

Érdekesség:
kipróbálom, hogy a DFS-csatornákon magasabb-e az 5G teljesítménye, térereje,
tervszerűen pár perc késleltetéssel meg is jelent az 5G hálózat,
mellette pedig még FW-frissítési lehetőséget is jelzett.
[kép]
[kép]

Majd referálok, hogy észrevehető jelerősség-növekedés esetleg van-e...

...

(#7366) Patice válasza cs.zs. (#7365) üzenetére


Patice
nagyúr

Jelerősségben mitől lenne növekedés?
Inkább adatátviteliben lehet, ha azt a frekvenciát kevés eszköz használja és a router sincs nagyon terhelve.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#7367) cs.zs. válasza Patice (#7366) üzenetére


cs.zs.
addikt

A 96-os sávtól felfelé elvileg nagyobb teljesítménnyel szórnak a routerek. Ezt fogom megnézni, hogy átlag halandó észrevesz-e bármilyen különbséget.

...

(#7368) Celithrandi válasza cs.zs. (#7367) üzenetére


Celithrandi
addikt

lajikusoknak beteszel egy linket, hogy mit jelent az 5ghz/96-os sáv? köszi

[ Szerkesztve ]

i9 14900K, MSI Z790 Tomahawk MAX, ARCTIC LFIII 420, MSI 4080 Super, GSkill DDR5 7600Mhz, Patriot VIPER VP4300 Lite 4TB, LG 34GN850-B, Lian Li LANCOOL III

(#7369) Patice válasza cs.zs. (#7367) üzenetére


Patice
nagyúr

A sugárzási teljesítmény tudtommal hatóságilag szabályozott egész Európában és Amerikában is, hogy ne tudja egyik eszköz sem elnyomni a másikat.
A DFS csatornák a relatíve alacsony kihasználtság miatt jobbak, de tudnia kell a kliensnek is, hogy ki tudd használni.
Pláne, ha 160 Mhz szélességű sávot akarsz használni.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#7370) cs.zs. válasza Celithrandi (#7368) üzenetére


cs.zs.
addikt

Szia(sztok),
ezen az oldalon találtam erre információt,
itt van egy kivágott kép a 2,4 GHz sávokról, [kép]
és itt van egy az 5GHz leosztásról [kép]

Nekem TP-Link Archer AX55 AX3000 a másodlagos routerem,
és a specifikációinál látható, hogy 5,47 GHz felett más teljesítménnyel szór, [kép]
ezért gondolom azt, hogy egy tesztet mindenképp megér, pénzbe nem kerül.
A104-es csatorna szimpatikus, kiválasztottam. [kép]
(ennyi)
(próba)

:R

...

(#7371) Patice válasza cs.zs. (#7370) üzenetére


Patice
nagyúr

5,47 GHz fölött pont hogy gyengébben szór, mert ez a szabvány.

Eladó: Apple iPad mini 1 (2db)

(#7372) cs.zs. válasza Patice (#7371) üzenetére


cs.zs.
addikt

Ez egy teljes katyvasz, az a baj, hogy az adó teljesítmény, és a vételi teljesítmény +/- előjelei teljesen összeborítják az információk rengetegét.
A mellékelt képen a szórási teljesítmény van, és az én értelmezésem szerint
(józan paraszti ész, semmi egyéb)
a 30 deciBel/méter ALATTI sugárzás mindenképp erősebb,
mint a 20-23 deciBel/méter ALATTI sugárzás

de ha van olyan fórumtársunk aki szakérti ezt, igazán levezethetné érthetően

...

(#7373) kisguly


kisguly
tag

Szép estét!
Érdekes problémám van. Vettem egy NpadS tabletet. A bajom viszont az hogy nem csatlakozik wifin a hálózatra. Látja, de hitelesítési problémával megáll. Javasolták hogy a routeren adjam meg direkt a MAC címét.Na itt akadtam el, mert hiába böngésztem a routert, nem jöttem rá hogy hogyan. Ebben ha kapnák egy kis segítséget. Olyan szájbarágósat.
A routerem AC1200 C50_s. És egy ugyanilyen van ACCES POINT-ént .
Köszönöm

(#7374) mezis válasza kisguly (#7373) üzenetére


mezis
nagyúr

Üdv.!

Az AP-k SSID-i különbözzenek, kivéve a MESH esetét.
2,4GHz-en alacsonyabb frekvencia. 5GHz-en is.
Térerő rendben? Szomszédoké? [link]

mezis

(#7375) kisguly válasza mezis (#7374) üzenetére


kisguly
tag

Szia!
A hálózattal minden rendben. Minden más készülék csatlakozik. Csak ez a tablet nem.

(#7376) cs.zs. válasza kisguly (#7375) üzenetére


cs.zs.
addikt

És az a tablet bármilyen más routerhez?

...

(#7377) mezis válasza kisguly (#7375) üzenetére


mezis
nagyúr

A Password-ben nincsenek ékezetes betűk?

NpadS specifikációja?

[ Szerkesztve ]

mezis

(#7378) kisguly válasza cs.zs. (#7376) üzenetére


kisguly
tag

Hotspot van, de ahhoz sem.

(#7379) kisguly válasza mezis (#7377) üzenetére


kisguly
tag

Nincs. De minden más készülék működik.

(#7380) cs.zs. válasza kisguly (#7379) üzenetére


cs.zs.
addikt

A tablet beállításainál nulláról indultál? Eu/Magyarország van kiválasztva?
(gyári visszaállítás)

...

(#7381) kisguly válasza cs.zs. (#7380) üzenetére


kisguly
tag

Igen. (Nem ez az első amit csinálok. Kicsit konyítok hozzá. Így még nem jártam.)

[ Szerkesztve ]

(#7382) mezis válasza kisguly (#7381) üzenetére


mezis
nagyúr

?

mezis

(#7383) kisguly


kisguly
tag

Amire idáig jutottam: Használtam a google-t, ott írták hogy repülőgép üzemmód bekapcs, kikapcs variációk. Így sikerült a 2.4Gh-ra csatlakoznom. Az 5 Gh-ra nem. Majd volt egy újraindítás, és azóta az istennek sem akar csatlakozni. Próbáltam véletlenszerő MAC címmel, a készülék MAC címével. Semmi. Olvastam még hogy a routeren adjam meg a MAC címet. Na ez idáig nem ment. nem igazán értem a router beállítasait.

(#7384) kisguly válasza mezis (#7382) üzenetére


kisguly
tag

Ezt néztem, de itt kér IP címet. oda mit írjak be? A tableten csak a MAC címet látom

(#7385) kisguly


kisguly
tag

Lejárt az időkorlát. Oda beírtam a készülék MAC címét és a LAN IP címét. Elmentettem, újraindítottam a router-t. Az eredmény 0.

(#7386) kisguly


kisguly
tag


Most így néz ki. A tableten az eszköz MAC címe kiválasztva.

(#7387) mezis válasza kisguly (#7385) üzenetére


mezis
nagyúr

"NpadS specifikációja?" :F

mezis

(#7388) kisguly válasza mezis (#7387) üzenetére


kisguly
tag

(#7389) mezis válasza kisguly (#7388) üzenetére


mezis
nagyúr

Honnan kapta az IP címét (192.168.44.189) ?

mezis

(#7390) kisguly válasza mezis (#7389) üzenetére


kisguly
tag


Be volt kapcsolva a bluetooth. Azzal adtam neki internetet. Kikapcsoltam, most nincs IP.
A kép meg az eladó oldalán a specifikáció.

[ Szerkesztve ]

(#7391) mezis válasza kisguly (#7390) üzenetére


mezis
nagyúr

Nincsenek véletlenül azonos SSID-jű WiFi AP-k a közelben?

mezis

(#7392) kisguly válasza mezis (#7391) üzenetére


kisguly
tag

Nincs. Minden más készülék, laptop, telefonok, tabletek Rendesen müködnek.

(#7393) mezis válasza kisguly (#7392) üzenetére


mezis
nagyúr

Hogy néz ki az étered?

mezis

(#7394) kisguly válasza mezis (#7393) üzenetére


kisguly
tag


Erre gondolsz? A Felső szint az enyém.

(#7395) mezis válasza kisguly (#7394) üzenetére


mezis
nagyúr

AP SSID-jének csak latin betűket használj és aláhúzás, kötőjel. Semmi vessző.

mezis

(#7396) kisguly válasza mezis (#7395) üzenetére


kisguly
tag

Köszi. Holnap megnézem. Jó éjt.

(#7397) kisguly


kisguly
tag

+Ezt a tablettel csináltam.

Udvar, Redmi, Tplink az enyém. Egyikhez sem csatlakozik.
És érdekes módon az analyzer szerint nem folyamatos a kapcsolat. Megjelenik majd eltűnik a hálózat.

(#7398) Borisz76 válasza kisguly (#7397) üzenetére


Borisz76
veterán

Esetleg egy szoftver frissítés a tableten ?
Vagy újraindítása ?

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#7399) kisguly válasza Borisz76 (#7398) üzenetére


kisguly
tag

Újraindítás nem segít. Szoftver frissítésre nem reagál. (lehet a wifi miatt) A play áruházas frissítések lementek. Az android alatt van egy Google Play rendszerfrissítés, abból egyet megcsinált majd újra kellett indítani. Van utána ugyanitt még egy, de az nem indul.
Most csak bluetooth internetem van.

[ Szerkesztve ]

(#7400) cs.zs. válasza kisguly (#7399) üzenetére


cs.zs.
addikt

Egyre gyanúsabb hogy hibás
Vissza tudod még küldeni?

...

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.