Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: MárkaLánc
- talmida: My Art II.
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- hcl: Olympus E-PL1 nyomozás
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
-
LOGOUT
A Toyota cégcsoport napjaink vezető gépjárműgyártója. Eladásokat tekintve első helyen áll a világ autógyártó csoportjai között. Ezt a helyet a hibridautók terén elért eredményinek köszönheti.
A Toyota cégcsoport tartozó márkák és érdekeltségek: Daihatsu, Lexus, Yamaha, Scion, Subaru, Hino, Isuzu, Toyota.
Új hozzászólás Aktív témák
-
AXisBOLD
addikt
hi,
na most éles váltás, megint Auris.
2016/02 AURIS Touring Sports 1.33 Live -al valakinek tapasztalata?
Beltér, pakolhatóság és legfőképp, megbízható és elég erre az ~1,3 tonnára ez a kisebb motor?És még egy rendhagyó kérdés,
GY-M-S megyében hol érdemes szervizeltetni a Toyotákat? Inicialt mindenhol nagyon szidják. -
KTTech
veterán
válasz
Bullitz
üzenetére
Én imádtam a Hankook Kinergy 4S2-es papucsaimat a régi gépemen (195/50R16-os volt, amolyan Toyotásan lehetetlen méret). A mostanin nyári van, amíg el nem kopik jó lesz... (szerencsére Bridgestone Ecopia EP150-et raktak rá gyárilag, nem valami noname cuccot), aztán jöhet valami jobbféle 4 évszakos (ez se kevésbé elcseszett méret: 205/45R17).
-
Vagy még úgy, hogy 90-100 körüli tempónál (télleg kell a sík út!) arra a képernyőre váltasz, amikor motor/kerék/akksi sematikus diagram látható, és ott egyszerre hajtja a kereket a benzinmotor meg az elektromotor (akksi). Elektromos "hang" is hallható. Ekkor 4 liter körüli a fogyasztása.
Szerk: a tempó végül is lehet más is, küszöbérték felett...
-
Csak a pillanatnyi fogyasztás hirtelen csökkenéséből lehet észrevenni, hogy beesik 3-4,5 liter közé.
Heretical mód elérését úgy tudod megtenni legegyszerűbben, ha sík úton haladva felgyorsítasz óra szerint 80-88km/h-ra és tempómattal fixálod. 30 másodpercen belül hereticalban leszel. Emelkedő kizökkenti belőle, a lejtő elektromos hajtásba teszi át. -
válasz
Dluinet
üzenetére
lemaradt egy link:
Itt pedig a 16-dik másodpercben láthatod, ahogy a benzi motor szükséges teljesítménye beesik 9kW-alá, mert a HSD rendszer heretical mode-ba állt.
Ez alacsony fogyasztással és kicsi terheléssel jár. Ez egy ideális állapota a HSD rendszernek. -
Egy amerikai mérnők azt mondta, hogy inkább visszaadja a diplomáját, de nem fogja megérteni.
A kisebbik villanymotor visszafelé forog és a belsőégésű motorral együtt hajtja az autót, a nagy villanymotor közben fékezik őket és generátorként működik, az így megtermelt áram, pedig hajtja a kisebbik villanymotort esetleg még az aksit is tölti. A belsőégésű motorra ilyenkor relatíve kevés nyomaték jut, inkább csak forog.
Tartósan csak 48km/h (GPS szerint) sebesség felett vannak meg a heretical mode feltételei. Ugyanis a belsőégésű motornak minimum 1200-as fordulattal kell mennie közben.Heretical mode=eretnek mód
Ez egy eretnekség, ellentétes működés, innen származik a neve.
Nomograph-on itt a 47-dik másodperceben egy pillanatra láthatod, hogy a jobb oldali 1-essel szereplő villanymotor visszafelé forog (negatív RPM), miközben hajt, a belső égésűvel együtt, közben a fő villanymotor (2-es számmal jelölve) generátor üzemben tölti az aksit, ez zöld színnel és negatív kW-tal jelenik meg.
A videón a villanymotorok színe változik, zöld szín generátor üzemet, a kék hajtó üzemet jelent.
Amikor az 1-es villanymotor visszafelé forog, kék sznben, közben a belsőégésű is működik, és a 2-es villanymotor zöld, akkor van Heretical mod-ban.
Itt pedig a 16-dik másodpercben láthatod, ahogy a benzi motor szükséges teljesítménye beesik 9kW-alá, mert a HSD rendszer heretical mode-ba állt. -
rbalint88
veterán
válasz
Bullitz
üzenetére
Hat szulesi szabi+fuckcovid miatt 3-4000km ment bele egy ev alatt, de mellette van meg ket auto. Nyilvan nyaron a cabriot hasznaltuk, amikor csak lehetett, meg nekem van ceges a napi jarkalasra, a Prius felesegem “napi hasznalosa”. Pont emiatt az oruletes kihasznaltsag miatt fogjuk majd villanyra cserelni.
Paxker: 180+lovas 400+Nm-es Alfan jo volt az Apollo melegben is, a Priuson nem a gumi lesz a szuk keresztmetszet a kanyarsebessegben.

-
Ck.
addikt
válasz
Dluinet
üzenetére
“A toyota hybrid rendszer specialitása a heretical mode, ez a legkívánatosabb a HSD rendszerben, amit semmi más nem tud.”
Pontosan mi ez a ‘heretical mode’, mit lehet róla értelmesen, magyarul tudni? Keresgéltem külföldi fórumokon, de nagy az összevisszaság és nem igazán érthető laikus nyelven.
Azt vágom, hogy van az ICE, van az mg1 és mg2 villanymotor, valamint a nagy feszültségű akkumulátor, de pontosan mi történik ebben a heretical módban és milyen feltételek mellett? Valamint ez jó vagy rossz dolog?
@dj79:
Bocsi, sajna elsiklottam a kérdésed felett, egyelőre még nincs túl hosszú tapasztalatom a módokkal kapcsolatban, mindensetre amikor egyedül utazok és csak elmegyek bevásárolni vagy munkába, akkor ecoban van, bízom benne, hogy ilyenkor kevesebbet fogyaszt valamennyivel, de fene tudja. Az autót egyébként eléggé visszafogja és emelkedőn elég mélyen bele kell taposni a pedálba, hogy ne lassuljak vissza, tehát ha nem egyedül vagyok akkor inkább normál módban használom, illetve pályán is ideálisabb, ha meg ki kell engedni a gőzt, akkor ott a sport mód. Ami viszont ennyi idő alatt is kiderült, minél többet használom ECO módban, annál élvezetesebb az autó normál módban, sport módban pedig garantált a vigyor.
-
dj79
senior tag
válasz
Bullitz
üzenetére
A többi (gyengébb minőség) sem olcsóbb jelentősen. Ennek a méretnek sajnos vagy némi felára az elterjedtebbekhez képest.
Paxker315: én is szkeptikus voltam. Aztán Quatrac5 volt a Peugeot 307 hdi kombinkon, apollo a kettes megane kombinkon, nexen a golf5 tsi kombinkon(a tengerpartot is bírta). Ebből kettő erősebb/nehezebb, mint a prius2.
Ha az aurishoz kapott gumik is elkopnak, arra is megy majd 4s. ( vagy még előtte lecserélem az autót
)Dluinet: felénk már műszakin az ilyesmi instant mennyéhaza. Egy repedt fényvisszaverőért visszadobják az autót. Az Allianz, illetve most a Groupama casco feltételeiben benne van az évszaknak és a hivatalos méretnek megfelelő gumiabroncs használata.
-
-
Bullitz
aktív tag
P2-n próbált valaki 205/55 R16-os gumikat? úgy tudom a gyári méret 195/65 R16.
-
KTTech
veterán
-
KTTech
veterán
válasz
kw3v865
üzenetére
Egy hibridnél nem kell foglalkozni a fordulatszámmal, az az ECU dolga. Befolyásolni úgyse tudod
, mint ahogy azt se, hogy mikor induljon be a motor és mikor nem.
Nálam indulásnál szinte soha nem indul el, csak miután már kigurultam az útra az udvarból.A vízhőfok és az olaj hőmérsékletének figyelése és menedzselése is az ECU dolga, nem kell vele foglalkozni - bár nálam már van vízhőfok jelző, de kb. dísznek jó, főleg, hogy két teljesen külön vízkör van. A motorhűtő vízkört több helyen is le tudja zárni az ECU, az optimális hőmérséklet eléréséhez. A motorolajnál is tudja szabályozni, hogy mit és hogy kenjen a különböző üzemállapotokban, nem úgy, mint a hagyományos motorokban megszokott volt.
-
KTTech
veterán
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
galervin93
üzenetére
E-service? Sztyopa?
-
flegga92
senior tag
válasz
galervin93
üzenetére
Igen, ez ezért van. Ahogy kiállok a garázsból indul a motor, mire becsukok mindent általában le is áll. Lakó pihenő övezetben megyek 6-700 m-t villannyal, annyi idő alatt hidegben simán visszahül 30-35 fokra és első gyorsításra indul a benzin motor, míg el nem éri az 50 fokot újra.
Az első bemelegedési fázisban nem is szabad leállítani az autót, olyan szinten túldúsít, hogy kicsapódó pára megreked, és következő indításnál olyan hangja lesz mint egy nagyon rossz dízelnek. Szóval ha arrébb kell állni és nincs elég töltés az EV módhoz, akkor szépen meg kell várni, míg leáll magától. -
-
dj79
senior tag
válasz
galervin93
üzenetére
Igen, a bemelegedés fázisában nem állítja le.
Ha augusztusra kaptál időpontot, akkor még szerencsés vagy.

Milyen autó egyébként? -
galervin93
addikt
válasz
flegga92
üzenetére
"Az a jó bennem, hogy 50 fokos vízhőmérsékletig nem állítja le a motort."
Akkor ezért van az, hogy időnként a pedált óvatosan visszaengedve sem áll le a motor, hanem nagyon alacsony fordulaton (akt. fogyasztásmérő szerint 1-3 liter) pörög még kicsit?szerk.: fővárosban/környéken akku karbantartás/venti tisztítással ki foglalkozik még, a Check Hybrid Systemnél csak augusztusra kaptam időpontot, hátha volna valahol közelebb időpont is...? Toycar csinál ilyet Pomázon? Hozzájuk szoktam járni évente egy-két alkalommal.
-
flegga92
senior tag
válasz
kw3v865
üzenetére
Fordulatszám mérő helyett egy "teljesítmény" mérő van benne 3 részre osztva.
CHG- visszatöltés, ECO két részre osztva alső felében megy villannyal ha minden adott hozzá, felsőben megy a benzinmotor is, és van még a POWER ez értelem szerű.
Míg hideg a motor (meg úgy általában is), érdemes az ECO alsó tartományában haladni, gyorsítani pedig az ECO felső tartományának feléig.
Az a jó bennem, hogy 50 fokos vízhőmérsékletig nem állítja le a motort. Ráadásul nyomatékra nem terheled sosem, mert villannyal indítod meg az autót.
Nagyon hamar rá lehet érezni, hogy a jó az autónak. Ha mindenképp fordulatszámot szeretnél nézni, akkor egy OBD olvasót kell venned és a Hybrid Assistant appal látod sok más hasznos adat mellett. Erősen ajánlott részemről, sokat segített megérteni, hogyan is optimális vezetni. -
dj79
senior tag
válasz
kw3v865
üzenetére
Nos, a hsd rendszer teljesen másképp működik.
Az auris/p3 esetében már úgy van megoldva a dolog, hogy a hűtővíz el van vezetve a katalizátor köré, ez segíti a gyorsabb bemelegedést. Vannak különböző fázisok. Az első fázis a hidegindítás (ez addig tart, amíg 40fokot el nem éri a hűtővíz), itt nem is lehet bizonyos fordulat fölé pörgetni a motort. Hybrid assistanttal játszottam az elején, a fordulatszámmérő helyén levő műszeren az eco mező közepén levő jel fölött picivel van ez a 2500 fordulat.
AXisBOLD: Paxker már linkelte is. Érdemes csatlakozni a fenti csoportokhoz, elég nagy tudásanyag jött össze valóban az évek alatt, illetve sok esetben lehet látni véleményezéseket mások által kinézett autókról.
-
kw3v865
senior tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Szia!
A hozzászólásod alapján úgy tűnik te nagyon képben vagy hibrid témában. Én most egy Auris hibridet néztem ki, ami tetszik, de nagyon zavar, hogy nincs benne fordulatszámmérő. Főleg azért, mert mindig odafigyelek rá, hogy hidegen (elindulás után az első 8-10 percben) ne prögessem 2500 fölé, ezzel kimélve a motort. Erre tudsz esetleg valami megoldást? Ha nincs fordulatszámmérő, akkor az átlag user simán széthajthatja hidegen. Ráadásul ugye még mutatós vízhőfok mérő sincs benne. Az átlagosnál minimálisan értelmesebb autós azért arra legalább figyel, hogy amíg a víz nem melegedett be, addig nem hajtja magas fordulaton. Azt persze sokan nem tudják, hogy az olaj lassabban éri el az üzemi hőmérsékletét, de már az is valami, ha a vízhőfokra figyelnek.
-
-
-
dj79
senior tag
válasz
AXisBOLD
üzenetére
Igen, nagyok belül a priusok
Nekünk már nem gond, az aurisban is elférnek a töltött gyerekülések, de azért látom a különbséget. Kettőhétért már elő szokott fordulni jó P3, de ezeket ritkán találod meg a hahun. ( a p2-t egy nap alatt adtam el Fb klubon belül, csak ott volt meghirdetve) -
-
AXisBOLD
addikt
köszi az észrevételt! Igen most nézem, hogy nem egy bálterem hátul, ki fogom próbálni ezt is!
#11455 rbalint88: köszi az oldalt, nézem! Illetve a Priusokat is, basszus ezek mekkorák belül!
És egész jók vannak 2,7m körül, csak az automata itt is... -
rbalint88
veterán
válasz
AXisBOLD
üzenetére
Ekkora futasnal erdemes a fogyasztast figyelembe venni. Spritmonitoron nezz szet, hogy mit lehet varni az Avensistol benzinnel, dizellel, az Auristol 1,6 dizellel (2,7-be csak az fer bele vagy az 1,33 benzin, 1,4 dizel, de az kombiba hurka), illetve en a Priust is a kalapban tartanam, mert eleg tagas auto. Es a megbizhatosaga sem kerdeses, nem veletlenul tartjak jol az arukat. Ott ha nem riaszt el a sok km es az akar ex-taxi mult, akkor vannak jo vetelek.
-
AXisBOLD
addikt
köszi, ha találnék olyat, ami bizonyítottan karbantartott, akkor venném, de túl nagy itt a rizikófaktor. meglátom még mi lesz a piacon.
#11443 rbalint88: félreértesz, nem akarok automatát, sőt, csak ezt találtam most benzin 1.8 jó felszereltséggel, kevés km-el. De dízelt se preferálom, bár jogos, hogy napi ~160 km-hez már racionális lenne, csak a 2.2 rossz híre miatt nem vennék.
Így nézem az Aurisokat is, ha ennyi pénzből abból újabbat, kevesebbet futottat tudok venni. Kisebb, de azért remélem az is jól pakolható.
-
galervin93
addikt
P3 is 90-100 körüli országúti tempónál produkálja kb. a legjobbat. Itt tud menni és tölteni is jó arányban, gondolom ez a titka.
Nekem január 1-től 4.8 a P3 fogyija, nagy része főváros, illetve némi pálya meg egyéb. Mostani tank 4.4, ennek fele főváros fele vidék, utóbbinál asszonka vezetett, ő felvitte 4.7-ig, azt tornászom most lefele.
-
flegga92
senior tag
válasz
Paxker315
üzenetére
Kapott plusz zajszigetelést az FL, de a felhasználók szerint nem sok különbség van.
Kívülről nekem is jobban tetszik az FL előtti, de belül nem sikerült szépre számomra, ott rengeteget javítottak. Nem csak a kinézet, de a felhasznált anyagok minősége is sokkal jobb. -
duracell89
senior tag
-
VaZso
senior tag
válasz
AXisBOLD
üzenetére
Én 103 lovas szívóból ültem át.
Kicsit szokni kellett az elején a hatsebességes váltó áttételeit, emiatt kezdetben volt, hogy kicsit gyengébbnek tűnt - de meg lehetett szokni és alapvetően nem gyengébb, sőt.
Nem olvastam a CVT-ről különösebb hibákról, de karbantartásra biztosan oda kell figyelni, automatához lehetőleg ne kelljen hozzányúlni...
#11443 rbalint88:
Nem tudom, mekkora a különbség a benzines és dízeles változat fogyasztásában, de elvileg a "Valvematic" rendszer elég sokat hoz a benzinesnek, ami miatt a fogyasztáskülönbség is kisebb az általános dízel <--> benzines felálláshoz képest.
Nem tudom, a CVT mennyit ront rajt, ill. mennyire lehet "megtanulni" hatékonyan kezelni.Ettől függetlenül dízelmotorokkal kevésbé szokták ajánlani a típust.
Sok dugó nyilván rontani fogja a fogyasztást, nálam kevésbé játszott szerepet a fogyasztásban ilyesmi, inkább a rövidebb utak rontották. Egyébként viszonylag alacsony fordulatú (és halk) az alapjárat.
-
ha már Auris HSD pre-facelift vs. facelift (E180). van jelentős különbség belső zajszintben? Szemre a pre-facelift nekem jobban bejön, de, ADAC pdf-ek közt úgy láttam, durván 1dBel-el csendesebb a FL-es változat (igaz, abból 1.2T turbósat teszteltek, nem a HSD-t). Akinek van elsőkézbeli tapasztalata, mit tudna róla mondani? Igaz, kimaxolnám amit ki lehet belőle hozni, meg nem is most esedékes, de, ha már feljött a típus
-
rbalint88
veterán
válasz
Dorian
üzenetére
ami neked 7,3 a dizellel, az lesz 10 az automata benzinessel es annak tudja a felet a hibrid
axisbold: hat ha fix a keret, akkor azt kell venni, ami belefer
Egyebkent 2,5 korul meg lehet nezni a Priusokat is, ha mindenkepp automatat szeretnetek. Automatanak az a halala, ha nem csereltek benne olajat. Amugy napi 140-160 kmre a dizelt se vetnem el, sot, viszont a 2.2d4d nem a legsikerultebb konstrukcio, azt csak akkor vegyel, ha nincs ertelmes 2.0. De az auris se rossz az 1.6d4d-vel, abbol fiatalabbat kapsz ezert a penzert. -
Dorian
félisten
válasz
rbalint88
üzenetére
Fele annyit azèrt talán nem. Èn nem sokat megyek, de azt főleg reggel-du-i dugòban napi 50 km-t + kb. kèthavonta 500 km autòpálya (de az 150-nel), meg nèmi egyèb ideoda városban, városok közt. Ìgy 7,3 a nagy átlag a 2.0 dìzel Avensisnek. Èn nagy előnye, h minden is belefèr.
-
AXisBOLD
addikt
válasz
rbalint88
üzenetére
jogos és köszi az észrevételt!
Igazából még az Auris kombi is elég lenne, a fix paraméter - sajnos - az ár --> 2,7M
de egyébként nem városi mászkálós lesz alapból, munkába járós napi 140-160km + a túrázások, hosszabb utak.#11425 Cifu: köszönöm az építő hozzászólást! Ezekre figyelek és mindenképpen lesz átnézés a vásárlás előtt.
#11431 VaZso: köszi, annyira nem tűnik vészesnek ez a fogyasztás, a 147 HP (1.8) a 75 lovas 1.4 szívóm után különbség érzetre meg repülőgép szerű gyorsulás lesz szerintem

Az automata váltó nem macerás, milyen karbantartási igénye van? Attól kicsit tartok, hogy ha valami elmegy benne, akkor locsolhatom rá a pénzt.
-
Ck.
addikt
válasz
KTTech
üzenetére
Felhívtam a Toyota Europe magyarországi központi ügyfélszolgálatát és tátott szájjal bámultak amikor rákérdeztem a Toyota/Lexus Relax 10 éves garanciára és a 15 éves hybrid garanciára. Először még ki is próbáltak oktatni, hogy biztosan én tudom rosszul.
Úgy tűnik, Magyarországon egyelőre nincs terv ilyesmi bevezetésére, ezek szerint nem egységes a garanciális szabályozás országszerte, amit nem igazán értek. 
-
Gombinyó
őstag
válasz
KTTech
üzenetére
Hm? Ez hol van így leírva? Akkor engem átvertek mikor fizettem külön a plusz két év gariért? Elég lett volna ha márkaszervizbe hordom és automatikusan kitolódik? Nem hiszem.
Itt nincs 10 év garancia az autóra, alapból van 3 év és 5 évre kitolható plusz pénzért, de már a 3 évnek is az a feltétele, hogy végig hivatalos szervizbe kell vinned, a +2 év pedig már korlátolt gari, nem érvényes mindenre. 10 év csak a hibrid rendszerre van és annak is feltételei vannak. -
KTTech
veterán
válasz
Dluinet
üzenetére
Rosszul tudod. 10 év gari van minden Toyotára, visszamenőleg is, ha a Toyotánál van szervizelve. Emiatt a garancia ideje lecsökkent 5-ről 3 évre (az UK-ban), illetve ez ennyi maradt, ahol eleve 3 év garral volt értékesítve. Ez után minden éves kötelező szerviz után 15000km/1évvel nő a garancia ideje a teljes járműre, maximum 10 éves korig illetve a maximális futásteljesítményig.
Persze vannak limitációk: a külföldről behozott autókra nem vonatkozik, ha jól értettem, csak ott, ahol először regisztrálva lett, de a garancia továbbszáll a későbbi tulajokra is.
Ha nem a honos országban kell szervizelni a kocsit, akkor helyben ki kell egyenlíteni a számlát, majd a honos országban be kell vinni a számlát a márkakereskedésbe, ahol visszafizetik azt.
-
rbalint88
veterán
Azert 4M kenyelmesen betakar mar egy faceliftes peldanyt, akar jol felszereltet is. Multkor volt egy esztetikai hibas fullos 3,2-ert, azon nagyon gondolkodtam, de nem tudom hova tenni.
Meg ugye a 2,7M-s avensishez kepest ezek minimum 4 evvel fiatalabbak es fele annyit esznek, ami meger nemi felarat, eleg gyorsan vissza tudja azt termelni
-
VaZso
senior tag
válasz
AXisBOLD
üzenetére
Nekem 1.8 van manuális váltóval.
Én úgy olvastam, az 1.6 és 1.8 is alapvetően jó motor, a 2.0 pedig nem ad sok pluszt, ezért inkább az 1.8-ast keresik.
A megfelelő motorolaj használata és nem elnyújtott időszakos cseréje viszont fontos.Van, aki szerint az 1.6 kevés a kasztnihoz, de írták már az 1.8-ra is, hogy lomha, legalábbis a turbós járművekhez képest.
A CVT (automata) váltókról is írták, hogy túlságosan pörgeti talán(?), de volt, aki kifejezetten kellemesnek és finomnak találta a működését.Érdemes átnézetni hozzáértővel (mint minden autót), a legjobb, ha esetleg márkaszervizbe hordták és így hozzáférhetők a szerviz adatok (tulajdonosnak kinyomtatják).
Egyébként nálam fogyasztásra városban 8.3-8.4 körül szokott lenni, bár volt már 8.7 is, ill. 7.5 is, de akkor normálisabb forgalomban mentem 2x25 kilométert városban, több alkalommal.
Ha örült módon nyomja neki az ember és pörgeti, akkor valóban fel tud menni a fogyasztás 10 liter környékére, de nekem úgy tűnt, normálisan használva, rövidebb távokon is 9 alatt marad a fogyasztása.
Pályán GPS-szerint 135 körül 7.4 litert fogyasztott.
Nekem vezethetőségre, kényelemre és viselkedésre tetszik, de mindenképpen érdemes beülni és vezetni kicsit, hogy lásd, mennyire érzed jónak.
-
válasz
KTTech
üzenetére
Nincs 10 év gari az autóra, csak a HSD-re, de az is korlátozott és feltételekhez van kötve.
"A hibrid rendszer nem is működik ezeknél a sebességeknél már,"
Működik a hibrid rendszer olyankor is, csak a bolygómű áttételezés korlátja miatt a benzinmotornak is forognia kell, akár nyitott szelepekkel is.
Egyetlen korlát, hogy a régi rendszernél 69km/h felett (az újabbaknál már magasabb a sebeség korlát) , már nem szabad üresbe rakni, mert a bolygómű áttételezése nem tudja egészségesen kezelni az álló benzinmotort. -
Mindent lehet, de valamit nem érdemes.
Minden autóban van vészüzem, ami minden korlátozást felülbírál, ezt nem érdemes gyakran aktiválni.
N-ben a 12 voltos akku nem merül, csak a nagyaksi.
"Ki lehet nyírni azzal a szokással, hogy parkoláskor először N-be teszem, majd kézifékkel rögzítem és csak utána P?"
Nem, ez inkább a helyes eljárás, ha nem vízszintes talajon parkolsz. Ez vonatkozik minden autóra.
"Akkor a gázpedállal sem érdemes játszani, hogy a kívánt sebesség elérése után picit felengeded, hogy ilyenkor átvegye a villanymotor a szerepet és elektromosan suhanjon tovább?"
A gázpedállal érdemes játszani, ez a helyes eljárás, ilyenkor a hibrid rendszer tudja a korlátait kezelni.
A toyota hybrid rendszer specialitása a heretical mode, ez a legkívánatosabb a HSD rendszerben, amit semmi más nem tud. -
KTTech
veterán
Nálam a fűtés dobja meg a fogyasztást mindig... tegnap például a 12 fokban (+ özönvíz) már nem ártott a fűtés+klíma egyszerre történő használata
kb. fél literrel meg is emelte a fogyit.
A klímának nincs számottevő jelentősége - amíg nem városban való tötyögésről van szó, mert akkor azért töltögeti kell a hibrid akkut - , azt vettem észre, 0,1l körüli a fogyibüntije, 28°C-ben 21-re állítva. -
KTTech
veterán
válasz
Dluinet
üzenetére
Ha 10 év gart vállalnak a kocsira (márpedig amit 2011-ben adtak el decemberben, az még most is garanciális, ha nem lépte túl a 100.000km-t - ha jól emlékszem ez van a magyar feltételek közt -, vagy felénk az UK-ban a 100.000 mérföldet, illetve a Toyotánál csinálták az utolsó kötelező szervizt, jún 1 után), engem nem érdekel, hogy marketing duma-e a 15000km/1év vagy sem
Ha idő előtt meghal, megjavítják és kész.Az N állást én nem erőltetném menet közben, a Toyota se ajánlja. Vitorlázni tud a kocsi N nélkül is.
Ez minden autó használati utasításában benne van, ahogy a prius-éban is. Nem én találtam ki. Csak ugye a felhasználok, nem szokták végigolvasni a 500-800 oldalas használati útmutatót.
De szerencsére nekem már nem kell külön elmagyaráznom, elég ha a egy Toyota mérnököt linkelek.Magának a rendszernek nem árt, csak a teljesítményét veszi vissza (azaz még ez sem teljesen igaz, mert a benzinmotor maximális teljesítménye rendelkezésre áll). A hibrid rendszer nem is működik ezeknél a sebességeknél már, hiszen annak van egy limitje, ami 130km/h (a 4. generációs hibrid rendszernél, a korábbiaknál 60km/h körül volt - mint pl. a 2020 előtti Yaris HSD, illetve a Yaris HSD Classic, ami a 2020-as új Yaris mellett gyártásban marad, kedvezőbb áron, Prius 1-2 stb.), mondjuk a 3-as prius-t hirtelen nem tudom, talán már az is 130-as limittel rendelkezett). Felette csak a normál motor működik... így nem tudja a hibrid akkut stresszelni sem, hiszen a rendszer maga nem engedi ezt.
Abban igaza van AMD-nek (bírom a srácot egyébként), hogy nem hatékony ilyenkor a rendszer... egy turbós motor jobb erre a célra.Az egész autót arra tervezték, hogy úgy használd, mint egy sima benzinest, ettől eltérő használat gyorsabb degradációhoz vezet.
A sima benzines autóknak sem ártott ha a határon használták, ha megfelelő műszaki állapotban volt (illetve bemelegedés után, ami alatt nem csak a hűtővizet értem, hanem az átmelegedett motorolajat és blokkot is).
-
Cifu
félisten
válasz
AXisBOLD
üzenetére
10 éves autónál csodák nincsenek.
-Nézd meg nem volt-e törve? Velem anno jött szembe olyan, ahol a motortérben lehetett látni a hegesztések nyomait, miközben sérülésmentesnek volt beállítva.
-Van-e rozsda az alvázon? Igen, a Toyota is tud rozsdásodni, ha olyanok a körülmények.
-Az 1ZR (1.6) és 2ZR (1.8) motorok ebben a korszakban már abszolút problémamentesek, amennyiben megfelelő olajat raknak bele megfelelő periódusban! Ezt azért kell kihangsúlyozni, mert sajnos a gondatlan gazdik ki tudják nyírni ezt a motort is...
-Vidd el szervizbe átnézetni. 20-30e Ft-ért kiderül nincs-e nagyobb nyűgje, ennyit ilyen árú autónál nem szabad sajnálni. Ha az eladó nem hajlandó rá, akkor ott kell hagyni.
-Illetve javaslom, hogy ülj bele, kényelmes-e neked. Hosszabb utaknál a kényelem számít... -
Senhi
aktív tag
De, N-ben is tölti a kisakksit. Nincs benne hagyományos generátor, nagy akksiról szipkázza át az áramot egy inverteren keresztül így nincs köze a hajtásrendszerhez meg, hogy milyen sebességben van.
N-be rakod és úgy húzod be a kéziféket az teljesen oké szerintem, én is mindig így csinálom, lényegében ez a célja az N-nek egy automatában
. Más értelmes felhasználási módot hirtelen nem is tudnék mondani... talán ha tolni kell. Vontatni amúgy sem szabad, menet közben üresbe rakni meg hibird esetén abszolút felesleges, kis gázt adva el lehet érni azt a szuperpozíciót amikor se nem tölt se nem hajt az elektromos motor így ellenállás nélkül gurul. -
-
Ck.
addikt
válasz
koxkids
üzenetére
A Lexusok váltója hagyományos fokozatválasztós rudazattal van, PRND, rendesen át kell húzni, magától nem fog belemenni. Illetve még nem próbáltam ezt sosem.
Az N-t csak egy pillanatra kapcsolom a lejtő miatt, amíg kézifékkel rögzítem az autót a P előtt, de már addigra amúgy is lekapcsolom a nagy fogyasztókat, mint klíma, fűtés stb. Maga a 12 voltos kis akku sem töltődik amúgy N-ben? -
De, így kell csinálni ahogy mondod. Indulásnál kicsit nagyobb gáz majd visszaveszed hogy a sebesség tartás már csak EV módban legyen! Így éred el az előnyét, ahogy írtad is.
Nekem 2014-es Auris van, N-t soha nem használtam még, nem is nagyon érdemes, úgy nem tudja tölteni a nagy akksit a kocsi, így ha a klíma (elég nagy fogyasztó) leszivja akkor az nagyon nem tesz jót neki, ha gurulsz D-ben, akkor már termeljen vissza a kocsi ha van rá lehetőség, ne menjen kárba az energia!
P-be meg automatán beteszi magát ha kikapcsolod az autót. Ritkán nyomom a P gombot, max ha nagyobb a kocsisor és nem akarom a féket taposni végig. -
Ck.
addikt
válasz
Dluinet
üzenetére
Ezt a videót már én is láttam, de ő tartós nyélgázon veretésről beszél az autó határain táncolva, én meg arról, hogy időnként sport módban odalépek neki és lámpánál leparkettázom pl és kilövök, vagy körforgalomban erőteljesen kigyorsítok. Vagy pl most nyáron megyünk majd haza, a német szakaszon ahol lehet ott nyomom is neki, de 150-160 utazóra gondoltam a korlát nélküli részeken. Ha ennyi árt egy autónak, akkor megette a fene. Ennyi erővel nincs is értelme akkor az erősebb hybrideknek, ha minddel ugyanúgy finomkodni kell.
Egyébként N-ben a 12 voltos akku is merül, nem töltődik olyankor? Ki lehet nyírni azzal a szokással, hogy parkoláskor először N-be teszem, majd kézifékkel rögzítem és csak utána P?
A lockdown már kinyírta a 12 voltos akkut nem túl rég, nem akarom hogy az újjal is ez történjen az idióta parkolási szokásaim miatt.
Szerk.:
Akkor a gázpedállal sem érdemes játszani, hogy a kívánt sebesség elérése után picit felengeded, hogy ilyenkor átvegye a villanymotor a szerepet és elektromosan suhanjon tovább? Azt hittem ez az egész hybrid vezetési technika lényege. -
AXisBOLD
addikt
válasz
rbalint88
üzenetére
ez érdekes kérdés
a két jelenlegi mellett 1.000x kiderült, hogy gyerek nélkül is kicsik és kell egy nagyobb,
most hogy jön a gyerek sokat szeretnénk sétálni, a természetben járni, ehhez vettem egy elég robusztus babakocsit, na az egyikbe se fér be, csak ha leveszem a kerekeit (de nem akarom eljátszani minden alkalommal) és a hosszabb utakhoz is szeretnék egy biztonságosabb autót, ráadásul a kombi Avensis még tetszik is
.De a típust nem ismerem, így egyelőre csak kérdéseim vannak, mert nem szeretnék beleugrani egy jónak tűnő, de rossz vételbe.
Most láttam 177.000 km-el 2,7 m-ért, 1.8 benzin, automata, nagyon jól felszerelt. jónak tűnik, de ahogy írtam, egyelőre 0 ismeretem van a típus felé.
-
AXisBOLD
addikt
sziasztok,
jön az első gyerek és szeretnék egy nagyobb autót (most 2-es Yaris és 206 van a pajtában). Szeretett 206-osom menne, Yaris maradna, mert a feleségem szíve csücske.
Nagyon megtetszett a kombi Avensis, 2011-es évjáratokat nézek most, csak benzineseket.
Ebből van kerülendő motor? Illetve automatával is vehető?
Valami típushiba, amire figyelni kell a vásárlásnál?
-
Hosszan lehetne írogatni, hogy mit-hogyan kéne csinálni, a használati is 500 oldal.
Egyszerűségre törekedtem.
Olajcserét a hivatalos Toyota Prius Maintenance Guide-ból szedtem (használatiban is benne van). Ezt nem én találtam ki és nem hit kérdése.
Az olajokat, az olajgyártók 100 üzem órán keresztült tesztelik (dexos1 gen2 olajoknál 200 óra az előírás), ami azon túl történik az csak a szerencse dolga. -
dj79
senior tag
válasz
Dluinet
üzenetére
A járatásról annyit, hogy télen úgyis bekapcsolod a fűtést, tehát indul a benzinmotor
nyáron viszont nem érdemes helyben járatni, inkább az első pár száz méteren óvatosabb pedálkezeléssel fel lehet építeni az olajnyomást.
olajcsere: 15 ezrenként az alap, viszont a 7500 túlzás, inkább az üzemeltetési körülmények határozzák meg.
klímahasználat: a tavaszi ablakszellőztetős és a nyári klímázós fogyasztás között nem mértem érdemi különbséget sem a prius, sem most az Auris tekintetében. Ck. viszont más éghajlatú országban van, így nem is kell annyit fűteni/hűteni
-
"- nem akarok üzemórákat nézegetni és fél évente olajat cserélni, maradok a gyári szerviznél és annak előírásánál"
Marketinges csereperiódus: 1 év vagy 15 ezer kilométer (ezzel a garancia időben, az első 2-5 év alatt nem is jön elő semmilyen gond.
De ott van apró betűsben a mérnökök által ajánlott periódus: fél év vagy 7500 kilométert.
Ez minden autó használati utasításában így van benne, ahogy a prius-éban is.
"- kergetni akarom az elektromos módot és betegesen a fogyasztás csökkentésre menni, amikor olyanom van. Pl munkába menet és onnan vissza. Ha úgy vezetem mint egy hagyományos ICE-t, akkor nem lesznek olyan jók a számok sem."
Max pedállal és váltóval érdemes, akkor az autó ii tud hozzá igazodni. Az EV gombbal már nem. Nagyon nagy összpontosítást igényel és elveszi a figyelmet a közlekedéstől, ezért gyakorlat és körültekintés szükséges hozzá. Egy összetört autó árát nem tudod üzemanyagban összespórolni.
"- mindig N-be teszem, majd rögzítem kézifékkel az autót, utána teszem csak P-be. Így lejtőn pl nem a váltón/reteszelőn feszül az autó, könnyebb is így kivenni a P állásból utána."
Én is így állítom le, mert dombos területen élek, és itt számít. A felhasználok 99% nem használja, vízszintes terepen nincs jelentősége.
Az N állást a kényelmes vitorlázáshoz én gyakran használom.
"- nem lehet tövig nyomni a gázt? Sport módban az IS 300h-val jók esik néha kiengedni a gőzt, pontosan ilyen módszerrel…komolyan nem"
Ez minden autó használati utasításában benne van, ahogy a prius-éban is. Nem én találtam ki. Csak ugye a felhasználok, nem szokták végigolvasni a 500-800 oldalas használati útmutatót.
De szerencsére nekem már nem kell külön elmagyaráznom, elég ha a egy Toyota mérnököt linkelek.
"-EV gomb, szoktam az utcánkba bekanyarodva arra váltani és onnantól már úgy célba érni és leparkolni. Nem hiszem, hogy ezzel fogom a koporsó szöget ütni az akksiba."
Ezt már kifejtettem. Igen, utcába vitorlázni azért lehet, de ilyenkor amúgy sem kapcsolna be az ICE.
"- klímát sem akarom mindig használni, egyrészt teljesen máshogy alakul így a fogyasztás és az elektromos távok és időtartamok is jóval lerövidülnek, mi értelme akkor, ha csak klímával lehet használni?"
A klímát sem kell túl tolni, ha normálisan használod és nem 19°C-ra állítod be nyáron, akkor az esetek 99%-ban észre sem veszed a klímát. Ha nem húzod le az ablakot, akkor a szűrön keresztül érkezik az utastérbe a levegő, így tisztább lesz a beltér és egészségesebb lesz a közlekedés is. Az aksit 16-28°C-os környezeti hőmérsékletre tervezték, ami az embereknek is jó. 18°C persze a téli használatra értendő, nem a nyárira.
Az egész autót arra tervezték, hogy úgy használd, mint egy sima benzinest, ettől eltérő használat gyorsabb degradációhoz vezet. -
Ck.
addikt
válasz
Dluinet
üzenetére
Azért ez így eléggé elveszi az ember kedvét az élettől is, nem szeretném így használni a pár hete vett autónkat.
- nem akarok üzemórákat nézegetni és fél évente olajat cserélni, maradok a gyári szerviznél és annak előírásánál
- kergetni akarom az elektromos módot és betegesen a fogyasztás csökkentésre menni, amikor olyanom van. Pl munkába menet és onnan vissza. Ha úgy vezetem mint egy hagyományos ICE-t, akkor nem lesznek olyan jók a számok sem.
- mindig N-be teszem, majd rögzítem kézifékkel az autót, utána teszem csak P-be. Így lejtőn pl nem a váltón/reteszelőn feszül az autó, könnyebb is így kivenni a P állásból utána.
- nem lehet tövig nyomni a gázt? Sport módban az IS 300h-val jók esik néha kiengedni a gőzt, pontosan ilyen módszerrel…komolyan nem
lehet? Miért? Mi az a vészüzem, mi történik olyankor és hogyan állítható vissza?
-EV gomb, szoktam az utcánkba bekanyarodva arra váltani és onnantól már úgy célba érni és leparkolni. Nem hiszem, hogy ezzel fogom a koporsó szöget ütni az akksiba.
- nem lehet hidegen addig elindulni, amíg magától be nem kapcsol a motor? Muszáj addig malmozni, amíg egyszer csak beindul? Hiába van readyben?
- klímát sem akarom mindig használni, egyrészt teljesen máshogy alakul így a fogyasztás és az elektromos távok és időtartamok is jóval lerövidülnek, mi értelme akkor, ha csak klímával lehet használni? -
Bullitz
aktív tag
válasz
Dluinet
üzenetére
Szia,
Köszi az infókat. Kamera van benne, meg radar is, elég jó minőségű a felbontása amúgy, nem a szokványos van benne. Igen a világításról hallottam hogy simán kiüti a kis akksit. Motorolaj külön köszi, ezt akartam is kérdezni. Klímát már mondta a srác is a telephelyen hogy nyomassam, nekem nem lesz gond, csak asszony nem csípi, majd megegyezünk

Fiókot már láttam videókban, de beszarás amúgy mennyi hely van ebben a kocsiban, látszik hogy kifejezetten a praktikum köré épült a bódé.Köszi még1x!!
-
válasz
Bullitz
üzenetére
Bárki, bármit mond, az olajcserét 200-250 motorüzem óránként kell végezni vagy fél évente, ami előbb bekövetkezik.
Ezzel mérheted.
Ez felhasználástól függően 4-20 ezer kilométeres olajcsere periódust jelent.
Olaj 5w-30 dexos1 Gen2 minősítésű (ez a legfontosabb), autószerelőket ne kérdezd, fogalmuk nincs az olajokról. Itt a teljes lista a jó olajokról. Ebből a csúcs a Motul 8100 Eco-lite és a Liqui Moly Special Tec DX1 (nálunk Liqui Moly Special Tec AA néven is fut).
-Kérj a Jenőtől bele egy tolató kamerát. Minden fillért megér.
-EV gombot csak garázsból kiállásra használd, vagy apró arrébb állásokra.
-ne kergesd az elektromos módot és a fogyasztás csökkentést.
-használd úgy, mint egy mezei benzinest
-Ne hagyd égve a belső világítást, vagy nyitva az ajtót.
-Ne rakd üresbe (N) a váltót percekig, de felesleges is.
-Lassan nyomd le mindig a gázpedált
-Soha ne nyomd tövig vagy hirtelen le a gázpedált, mert vészüzembe kapcsol, és ész nélkül terheli az akksit
-Bélával, azért méresd be az akksit
-Beindítás után várj fél percet, hogy járjon a motor, mint ahogy a sima benzines autónál is kell.
-Klímát nyáron kötelezően használni kell, felhúzott ablaknál, mert az hűti az akksit is. (23-25°C is bőven elég, ha utálod a klímát)
-Ha kis piros autó, villog a műszerfalon, az azt jelenti, hogy az immobilizer aktív és működik. Nem hiba, csak annyit jelent, hogy nincs bekapcsolva az autó.
-már Mecsek szintű dombokon lefelé jövet kapcsold B állásba a váltót (motorfék, kíméli az akksit a túltöltéstől és a fékeket a túlmelegedéstől)
A könyöklő alatt keresd meg a titkos fiókot. -
Bullitz
aktív tag
válasz
Bullitz
üzenetére
Nevermind. Jenonel lefoglaltunk ma egy 2007est, 107 ezer kmrel, karcmentes patika állapot. A vicces hogy nem is ezért mentünk, de rohadt nagy mazlink volt. :D Belahoz jövő hét elején be is jelentkezünk egy tisztitasra. Bármilyen tanácsot szívesen veszünk, életünk első Toyotaja, es első hybridje is egyúttal :)
-
KTTech
veterán
Ma a szokásosnál is rosszabb volt a felhőszakadásban, ráadásul volt néhány baleset is (egy merci lebontotta az orrás, elfoglalva 2 sávot a 3-ból). Mondjuk az M1-es se volt jó. A 200km-es távot fűtéssel 4.4L-es átlaggal sikerült behúzni... de azt megszoktam már, hogy esőben alapból többet eszik a kocsi (a régi is ezt csinálta)...
-
Bullitz
aktív tag
Sziasztok,
Valaki linkelte, hol lehet a toyotákat (pl. prius) csekkolni alvázszám alapján, km állás ilyesmi szempontjából, help plíz, nem találom!

-
bitpork
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eredeti Lenovo 90W szögletes (téglalap) notebook táp + kerek centerpin átalakító egyben eladó
- GIGA AKCIÓ!!! MacBook Air M4 24GB 512GB Garancia! SILVER
- Dell Latitude 5430 14" Touchscreen i5-1235U 32GB 512GB 1 év garancia
- LicencAruhaz.hu OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK AZONNAL - Windows - Office - Win Server - ÖRÖK GARANCIÁVAL
- PE ProLiant ML350 Gen9 Hot Plug 8SFF Rack Szerver! x2 XEON + HDD + 16GB
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

)

És egész jók vannak 2,7m körül, csak az automata itt is...
Úgy tűnik, Magyarországon egyelőre nincs terv ilyesmi bevezetésére, ezek szerint nem egységes a garanciális szabályozás országszerte, amit nem igazán értek.