- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- bitpork: Augusztus 2- szombat jelen állás szerint.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sh4d0w: Csak a profit - emberélet nem számít
- Kempingezés és sátrazás
- sziku69: Szólánc.
- Gurulunk, WAZE?!
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
Új hozzászólás Aktív témák
-
PROTRON
addikt
Tartok tőle félreértetted a helyzetet.
Megveszi webshopban, rájön az ötperc, berohan üzletbe személyesen.
Miután élőben ki-Karenkedte magát, megkapta a gesztenyéjét, legközelebb ugyanúgy webshop-on fogja leadni a rendelését, amit követően majd megint berohan élőszereplős Karenkedni. -
TESCO-Zsömle
titán
Nem tudom számítástechnikában ez hogy megy, de gépészetben az "élőszereplős" reklamációról kötelező írásos (reklamációs) jegyzőkönyvet írni, amit mindkét fél aláírással hitelesít. Panasz esetén meg ugye a panaszkönyvbe kell -szintén írásba- elsírnia búját-baját a delikvensnek. Amíg ez nem történik meg, addig semmi se történt.
-
koby11h
őstag
Bármelyikre...
Van 80 GB Seagate 15+ éves és semmi baja, és mellette volt Toshiba 500 GB, 8 éves és utoljára HD Sentinel felületteszt írás+olvas és polc, utána amikor mentettem volna rá a BIOS sem ismerte fel, egy gépben sem...
Nem kell ahhoz Connernek vagy félmagas Maxtornak lennie. -
koby11h
őstag
Az "álltában tönkrement" ez mond valamit?
Tényleg simán felrakod a polcra (antistatikus fóliában) és 1-2 év múlva nem indul el. Tapasztaltam. Hiába írtuk rá, hogy tesztelve, eladható...
Én is évente előveszem mindegyiket, amin mentés van és végigfuttatom az sha ellenőrzést rajta... meg az üreseket is legalább egy rövid önteszt erejéig. -
koby11h
őstag
Jó annak akinek a munkája a hobbija
Én csak az 5 kg-os kalapáccsal simogattam mindet:
Szép csörgő hangjuk van utánaÉs azért kell összetörni, mert sok felülírás után is lehet esetleg valamit visszaállítani, de így nehezebb.
És igen, én is sajnálom, hogy össze kell törni, de ez a leggyorsabb és legegyszerűbb megoldás... -
Armagedown
őstag
Ez egy olyan dolog, amit én sosem fogok megérteni.
Minek tönkretenni, amikor ott van a DBAN a felülíráshoz?
Egyszeres felülírás után már nem állíthatóak helyre az adatok.
De hát akkor legyünk alaposak és írjuk felül háromszor is.
Megérdemelne néhány sallert az, aki olyet talál ki, hogy a használható eszközöket tegyük tönkre.
Aki szeret retrózni és már tönkrementek a merevlemezei, neki megérné ilyet venni jelképes összegért, legalább később váil e-hulladékka. -
Nem inkább olvasásvédetté? A 3.5-ösök alu váza szépen megnyúlik a kimeneti oldalon. Tök jól lehet borogatni őket egymás után. A 2.5"-esek már rendesebben célozni kell, különben valahogy pont annyival kisebbek, hogy egy hajszállal felé ment.
Irodában persze marad a jégcsákány/fúró módszer.
-
Volt régen nálam néhány ISA kártya, amiken ilyen ragadós szutyok por volt, az ecset semmit sem csinált vele, de körömmel meg lehetett karcolni.
Egyik valami csóri Trident vga volt, a másik egy SB16 úgyhogy ha nem sikerül se veszik semmi.
Elektromos fogkefe +szappanos víz, majd sima víz, ablaknak támasztva hagytam egy hetet, gyakorlatilag olyanok lettek mint az újak, az SB azóta is megy, a Tridentet szerintem kidobta akinek adtam.Illetve nemrégiben egy elég mocskos Aureal Vortexet is elmostam, az is szép és jó lett.
Én mondjuk olyan kártyán nem merném, amin van bga, félnék, hogy marad alatta valami trutyi a mosásból, de régi kártyákat simán elmosok ha kell.
Illetve mosogatógépbe sem merném betenni, ott elég durva hőhatások uralkodnak.. -
biker
nagyúr
"Az megvan, hogy az elmúlt negyven évben a "vga" simán átment a köznyelvben a videokártya gyűjtőnevére?"
A VGA=Video Graphic Adapter, mindig is a videokártya, vagyis a képi megjelenítést végző egység (lehet cpu integrált) neve volt, nem az elmúlt 40évben ment át bele.
Ez ugye megvan?
Meg hogy előtte EGA/CGA és még előtte monochrome időkben mi volt a neve?A VGA kábel a klasszikus VGA kártyák egyik korai szabványos kábele, a VGA csatlakozóval. HD15
A DVI- S-Video, HDMI, DP mind más, és pl nincs oda-vissza DVI-VGA kábel sem, és odavissza S-video-akármi kábel sem. -
-=RelakS=-
veterán
Azzal egyetértek, hogy a másik lehülyézése értelmetlen
Viszont meséld már el kérlek, hogy miért értelmetlen egy olyan kábel, aminek az egyik felét bedugod egy DP++ aljzatba a számítógépeden (sima DP porttal csak aktív kábel működne), a másik felét pedig egy HDMI aljzatba a monitorodon? (amúgy meg ezekben a "passzív" kábelekben is komplett elektronikára van szükség, hogy a DP 3.3V-os jelét 5V-osra konvertálják, ha jól értem )Az, hogy te nem tudtad, hogy a HDMI-ből nem lehet csak úgy ukmukfuk DP-t csinálni, nem a kábel baja.
Mint ahogy az is az én bajom lett volna, ha a DVI-HDMI átalakítóimat azért vettem volna, hogy majd azzal jól meghajtom a régi csak DVI-t ismerő monitoromat, és most szitkozódnék, hogy a kábelgyártónak is ilyen-olyan rokonait, mert nem működik. Jepp, a monitor úgy van bekötve, hogy egy marék rézzel az életbe nem lesz összekötve a HDMI a DVI-al. (dual channel DVI-al működne elvileg, single channel a monitor) Igen, a kábel jó, DVI-HDMI irányban tök jól kiszolgált. Akkor is, ha egy DP-DVI -talakítóba dugtam, azt meg egy DP++ kimenetbe. Hangot is átvitteA szaktanácsokkal meg az van, hogy előbb kéne kérdezni, utána vásárolni. Ezt velem együtt sokan megfogadhatnák
cbfman
Egy olyan chipre, ami nem csak a feszültségeket tudja illeszteni, de a hdmi jelből dp jelet tud faragni. Fenti link mesél róla, hogy a DP++ források ismerik a hdmi jelet, de a DP vevők nem ismerik.
Tudom, hogy költői kérdés volt, de nem tudtam megállni -
biker
nagyúr
"Ma reggel ünnepélyes keretek közt kinyitottunk egy VGA kábelt. Bedugtuk a laptop HDMI portjába az egyik végét és a képernyő DisplayPortjába a másik végét."
Van itt baj... VGA kábel ami DP-HDMI, az nem vga kábel. Ez egy mobiltelefon, csak vezetéken be kell dugni, de egyébként mobil, ugye?
És igen, csak egyirányú a konvertálás, nincs kétirányú konverzió szerintem.
"A kérdésemet megismétlem: ha valami porblémával életemben először találkozok, akkor miért ne kérhetnék szaktanácsot? A segítségkérés a te értelmezésedben miért "beleugatás"?"
A mekkora szarezmá, ennyi idiótát, az nálad a tanács kérés?
-
solti_imre
tag
Természetesen nem úgy születtem, hogy értsek mindenhez. DE megtanultam, hogy amihez nem értek, abba nem ugatok bele.
"Mérnöki szemmel nézve egy ilyet csinálni totál értelmetlen, nettó anyagpazarlás! Kár volt legyártani! Most beletettek három diódát és két ellenállást, került hét fillérbe a kisz kínainak az előállítása, de ha beletettek volna négy diódát és három ellenállást, akkor meg lett volna kilenc fillér."
Te nem mérnöki, hanem 2 általános iskolát végzett szemmel nézed... Megköszönném, ha csatolnál egy HDMI to DVI átalakítót, "négy diódával és három ellenállással" - főleg, hogy ez egy VGA kábel legyen... By
-
Top cat
addikt
Több helyen is megjelent már így ez a cikk. Valószínűleg innen indult.
-
azbest
félisten
ez nem olyan, mint a dvi-hdmi. Nem csak az alakja más, hanem jelszintet kell illeszteni. Ráadásul a chipnek, ami csinálja, bírnia kell a sok MHz-es jel átvitelét. Ezért még az sem mindegy a "passzív" szintillesztős kábelnél sem, hogy milyen chippel szerelték. A régebbi, butább, olcsóbbak csak a fullhd sávszélességét tudták. Az újabb 4k 60Hz sávszélessége sokkal nagyobb, ahhoz jobb "passzív" általakító kell. A 4k 120h vagy újabb fajta hdmi 2.1 megint más fajta chip.
De, hogy értsd. Hdmi-ből nem fogsz "passzívan" dp jelet csinálni. A dp->hdmi passzív szintillesztős kábel csak azért lehetséges, mert van dp port, ami képes hdmi jelet kiadni (dp++) csak nem a megfelelő jelszinten.
Aktív chipes kábel kell ahhoz, hogy újra csomagolja az adatokat. A dp->hdmi esetén is. Amikor például a szutyok intel gpu csak dp 1.2-őt tud és hdmi 1.4-et, ezért se hdmi se dp++ hdmi módban nem tud 4k 60Hz hdmi jelet kiadni. Viszont igazi dp módban -> aktív hdmi2.0 formára átcsomagolással mégis rá lehet kötni 4h 60Hz-es hdmi kijelzőre.
Na neked az, hogy egy hdmi kimenetre köss dp monitort, ahhoz mindenképp egy olyan aktív chipes kábel / dongle kell, ami a hdmi csomagokat átalakítja dp csomagokra. Nem is tudom, hogy kapni e egyáltalán. Ha valahol kapni, akkor drága lesz. Ez például olyan, ahhoz képest még nem is drága [link] [link]
-
user error
wiki: The interface uses an LVDS signal protocol that is not compatible with DVI or HDMI. However, dual-mode DisplayPort ports are designed to transmit a single-link DVI or HDMI protocol (TMDS) across the interface through the use of an external passive adapter, enabling compatibility mode and converting the signal from 3.3 to 5 volts.
arról nem beszélve, hogy a hdmi meg dp kábeleket nem hívjuk vga-nak, az elején az hittem, hogy valaki erős volt, és belenyomta a dsub csatit a hdmi lukba
-
Top cat
addikt
Szerintem qnadam-nál a megfejtés.
-
azbest
félisten
jó, de az állami szféra utólag alkudozik
Amikor fél-egy év kiegyenlített számla után fizetés helyett rákérdeznek, hogy mennyit engednek a beszállítók a feléből, különben többé nem fognak megbízást kapni.De konkrétan olyat magam is láttam sok éve, hogy már 7edjére dobták vissza a számlát, mindig más kifogással. És valójában nem a számlával volt a baj, hanem fizetni nem akartak még.
Amúgy ja, kultúrális különbség
-
Vicoo
senior tag
Megütköztem, mert nem törzsvásárló, és nem nagy tételben vásárol.
A vegyesboltban ahol naponta vásárol ott is alkudni szokott? A fodrásznál? Moziban?
Annyira vannak árazva a termékek, amennyiért el lehet adni, nem engedek csak azért hogy pont ő vigye el. A saját hasznomat nem áldozom fel, lesz más aki elviszi ennyiért. Megjegyzem, elvitte teljes árban. -
envagyok
veterán
+1
Most például 3 nap kellett, hogy rájöjjek, a minden mással tökéletesen működő Corsair 750w-os teszt tápom miatt indulgat újra a most vásárolt z490 lapom i5-10600k procival.
Gyűjtök régi cuccokat, kb tucatnyi retró pc össze is van építve mqjdnem minden évre 1995-2010 között, és nálam is vannak napok, amikor érthetetlen módon mindennel baj van -
azbest
félisten
Ma is kapni kifejezetten ipari célú eszközöket, amiken van soros port is. Csak sokszor állami körben értelmes dolgokat venni nem lehet, hanem kukaszökevényekkel kell csodát tenni
#43557 qnadam
driver akkor is kell hozzá. Ha raw módban adja tovább a nyomtatót, akkor a hivatalos drivert kell feltepíteni, csak hálózatiként hozzáadva. Anno, amíg nem volt driverem linuxra az obi b2200-asomhoz, addig egy raspin volt beállítva raw módra cups és win és osx alól arról nyomtattunk hálózaton át.Más opciók, hogy ha szabványos nyelveket ért a nyomtató, akkor lehet valamelyik generikus pcl vagy postscript driverrel is működik, persze lehet néhány funkció kimarad úgy, de az alapműködés megy. Ha esetleg linuxra van driver, netán még arm-mal is megy, akkor talán összehozható olyan is, hogy pdf-ként átküldősként a pi nyomtassa ki a pdf-et hálózati nyomtatóként.
Ha meg konvertálgatás, elég durva dolgokat összehoznak fanatikusok. Napokban láttam videót, hogy egy raspberry pi zero-ra írtak elvetemültek alacsonyszintű firmware-t, ami retro gépek rgb jeléből generál hdmi jelet egy kiegészítő input board segítségével [link]
Tippre nem arm utasításkészlettel megy, nem használja azt, hanem a videocore alrendszer saját nyelvén. Szóval bármi lehetséges -
brd
nagyúr
Nem akarok így kívülről sokat okoskodni, de a soros port ma már egy faék egyszerű technika, nem hiszem, hogy önmagában azzal lenne a gond, sokkal inkább a kliens program és soros port összeköttetés (driver pl.) hiányosságai a probléma, így egy akármilyen gépen, ahová tehető normálisan működő soros port kártya, pl. egy VirtualBox-szal remekül megoldható a gond. Én magam egy Ryzen-es gépen kezeltetgetek így egy hasonló műszert egy orvostechnikai laborban (pontosabban ott egy USB-s eszköz a soros port, de az igazából mindegy).
-
scarabaeus
őstag
A minap telepítettem volna egy plotter drivert. Megyek neki adminként, visszabeszél, hogy ehhez ám admin kell. Csak nem megy sehogy, erre kiderült, nem foglalkozik a telepítője azzal, hogy domain admin vagyok, neki kell egy helyi admin. Úgyhogy csináltam a telepítő miatt egy helyi admin felhasználót, azzal szó nélkül telepített...
-
DeFranco
nagyúr
(hozzátenném hogy ez szerintem egy rossz kérdés. nem tudja milyet szeretne. azért ment be / kérdezett meg téged. ha tudná milyet szeretne megrendelné árukereső 1-2. találatról.
a "mire használnád és mennyi kereted van rá ha megszorzod másféllel a számot amire most gondolsz" sokkal célszerűbb és ésszerűbb kérdés)
-
Elektronikai gyárakban a konzumer NYÁK-okat vízzel mossák. Desztvízzel, nem zuhannyal
. De még azokon is látszik pár év után, hogy hol száradt meg rajta, és szerintem nem kevés hibáért is felelős. Alkoholos (izopropil) mosás lenne az igazi, csak hát az igen durván környezetszennyező, ahol én dolgoztam, ott mondták, hogy a gyártól kilométerekre is lehetett érezni a szagát, mielőtt betiltották.
-
azbest
félisten
Profi körülmények közt persze. Ha nincs elázó alkatrésze. Ha jól tudom az ultrahangos tisztítás is (deszt) víz alapú, max adalék van benne. De ugye az nem annyi, hogy megzuhanyoztatják, hanem utána további kezelés is történik.
Persze lehet még alkoholt is alkalmazott tisztítás után, belsőleg
-
salaud
aktív tag
Írtál egy hozzászólást, amiben kihangsúlyozod hogy a NŐI SOFŐR. Ezek után az első nő megsértődik ezen, mert ezzel minden női sofőrt hülyének könyvelsz el. Ezek után még nem azt mondod, bocs, hanem neked áll feljebb.
"Mi van ma?!? Szürkületi zóna? Napvihar?" Ez simán rád is érvényes ám...
-
DeFranco
nagyúr
Nézd az hogy a pejoratív általánosítás rossz dolog mmmkay, egy dolog. Ne szőrözzünk rajta, egymás között vagyunk, értjük.
De ha követed a topicot és olvastad az olvtársnő hszeit, akkor bizony akárkinek válaszoltál, bizony tapintatlan voltál, amire nem az a válasz hogy hádehádeháde hanem hogy elnézést kérek.
Ha meg nem akkor miért nem
Nekem mondjuk nem fáj, ne is velem veszekedj, én csak rávilágítottam hogy miért is nem tetszett solena-nak a felvetésed, és miért is próbáltam finoman utalni az ő threadjére (és ezzel arra, hogy rosszkor húztad elő a szőkenőkártyát).
-
wolfman
veterán
Egyik ismerősöm hívott régebben, hogy nincs nete a gépen. Elmentem és kiderült, hogy a gép hátuljába nyomott mobil stick-et préselték neki a falnak, mert elfeledkeztek róla, miért is állt kicsit kijjebb a ház az asztal alatt, mint kellene. Elhajlott annak rendje és módja szerint, de k..va nagy mákjukra egy visszahajlítás után működött újra megint.
-
DeFranco
nagyúr
Csak kötözködöséből álltál bele a "női sofőr"-be?
Megvédem. Az elmúlt számos hsz-ében pont arról írt, hogy mennyire zavarja, hogy nő lévén milyen sokszor találkozik az ezzel kapcsolatos általánosító vagy éppen negatív előítéletekkel.
Erre te direktben bedobsz egy ilyet, éppen az "orra" alá.
Ezt én nem nevezném sem helyénvaló sem tapintatos fellépésnek.
-
solena
tag
Csak sért az általánosítás. És igen, magamra veszem, pedig jól vezetek.
Ha csak annyit írsz, hogy
"Ez kábé ugyanaz, mint amikor a forgalomban az elötted közlekedő kocsinál látod, hogy a sofőr elfelejtette kivenni a töltőcsonkot a tanknyílásból és kitépte a kútoszlopból...", meg sem nyikkantam volna, hanem jót röhögök.Maradjunk annyiban, hogy férfi és nő egyaránt lehet hülye, ez nem nemfüggő.
-
macilaci78
nagyúr
És ezzel együtt a szoftveres részen is a férfiak jelenlete a domináns a mai napig.
Amúgy a hardveres részen való megrökönyödést nem értem. Ott is max pár kilós dolgokkal kell foglalkozni, pici csavarok, finom műszerek, kombinatorika (mi mihez passzol), amiben azért a gyengébbik nem talán erősebb is.
Mintha porszívózsákot nem vehetnék férfi eladótól.Azon kaptam fel a vizet, hogy miért kellett személyeskedni és hölgy miért ment bele a játékba? A másik oldalról logikus, hogy a pultnál álló személytől elvárható, hogy legalább konyítson a portékához.
Fegyverboltban dolgoztam korábban eladóként, majd szervizesként is, fegyvermesteri képesítéssel, lőoktató, nemzetközi lövészbíró és igazolt sportlövő is vagyok, voltam.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) / Counter-Strike 2 (CS2)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- E-roller topik
- Facebook és Messenger
- Formula-1
- Filmvilág
- További aktív témák...
- HP Elitebook 840 G3 laptop (15,6FHD/I5-G8/8GB/256SSD/Magyar/Win11)
- AMD Ryzen 5 5500 - GTX 1080Ti 11Gb - MSI B450 Max
- HP Zbook 15 G3 laptop (15,6FHD/I7-G6/16GB/256SSD/AMD2GB/MagyarVilágítós/Win11)
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 13 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG FLATRON L1942s 19"-os 1280x1024-es monitor eladó
- BESZÁMÍTÁS! Apple iMac Pro (2017) 5K - Xeon W-2140B 64GB DDR4 RAM 1TB SSD Radeon PRO Vega 56 8GB
- Microsoft Windows, Office & Vírusirtók: Akciók, Azonnali Szállítás, Garantált Minőség, Garancia!
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Ne hagyd ki ezt a lehetőséget: Vadiúj Ryzen 7 5800X! Kamatmentes rèszletre is!!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest