- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- SzőkeKapitán: Világ vége túlélők topicja
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Jack Hunter: Kínai erősítő vásárlási tippek
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
-
LOGOUT
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
lange04
csendes tag
válasz
kis.zsolt #95195 üzenetére
Lehet, hogy nem kell minden alkalommal lefuttatni, de ez nem biztos, hogy minden dsm frissítésre igaz lesz, fő verzió váltásnál lehet probléma...
A fejlesztő mindenesetre ezt írja:
"What about DSM updates?
After any DSM update you will need to run this script, and the Synology_HDD_db script again."Nekem a HDD db script be van állítva feladatütemezőbe (fejlesztő leírása szerint), így minden újraindításnál lefuttatja...(berakja a kompatibilitási listába a nem kompatibilis M2 drive-okat)...elvileg ez dsm frissítéseknél is működik...utána ugye automatikusan újraindul a rendszer, tehát automatikusan lefut a script.....nekem ~1,5 éve nincs vele gondom....
Itt is azt írja:
Important
If you later update DSM and your M.2 drives are shown as unsupported and the storage pool is shown as missing, and online assemble fails, you need to run the Synology_HDD_db script. The Synology_HDD_db script should run after every DSM update.Érdekes, hogy a fentinél mintha azt írná, hogy mind a kettőt le kell futtatni.....
Nekem csak a HDD db van beállítva....logikailag annak elégnek kellene lennie....
-
Patice
Topikgazda
-
VGYke
addikt
Sziasztok! Bocs, ha szakemberek részére vicces kérdést teszek fel.
Kb. 7 éve, amikor birtokomba került a DS218+, a fénykép szerint, létrehoztam rajta egy Fotok_Videok könyvtárat és azóta minden személyes fényképet és videót ide másolok.
Kérdésem, mi történik, ha a fényképeket és videókat, átmásolom a piros „photo” könyvtárba? Nem ott lenne ezeknek a helye? Szóval, miért van dedikált könyvtára a fényképeknek, nem tök mindegy hol vannak?
Nagyon nem értek ilyenekhez, de úgy tanul a gyerek, ha kérdez, még ha későn is -
Patice
Topikgazda
Egy scriptet kell lefuttatni parancssorban.
Ehhez kell:
1. SSH engedélyezése a DSM-ben.
2. Letöltöd a sriptet a DSM-re, megjegyzed hova.
3. PC-ről belépsz SSH-n pl. a Putty programmal, admin fiókkal
4. A script elérsi útját a linkelt oldal alapján megadod abban az egy parancsban, amit ki kell adni.Hátrány, hogy DSM frissítés után újra le kell futtatni.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Black Dragon #95191 üzenetére
Nem lesz vele gond.
Bármilyen lemezzel elmennek ezek.
A hangjukban és a melegedésükben lesz különbség!
A támogatási listán csak olyan lemezek vannak amiket kipróbáltak.
Azért mert egy adott lemez nem szerepel rajta még nem jelenti azt , hogy nem is működik benne! -
Black Dragon
addikt
Még egy olyan kérdésem lenne, hogy a Synology támogatási oldala szerint a WD ből az alábbi típus a támogatott: WD6003FFBX.
Én pedig a WD6005FFBX verziót rendeltem, ahogy láttam gyorsabb írás/olvasási képessége van, csupán ezért. Kellene aggódnom a szinkronizáció (javítás) során vagy nem lesz ebből probléma?
Köszi!
-
Patice
Topikgazda
válasz
Primary92 #95183 üzenetére
Nem, később is berakhatsz egy SATA SSD-t és létrehozhatsz rajta egy külön kötetet.
Az alkalmazásokat át is lehet helyezni rá, az újakat meg erre rakod.Cache SSD-n is lehet kötetet létrehozni.
Synology NVMe SSD-n hivatalosan is, csak ezek baromi drágák.
Nem Syno NVMe SSD-n meg kis trükközéssel elérhető, hogy engedje a DSM, kötetnek is használni. -
Sanyi.mTs
addikt
válasz
delta1017 #95185 üzenetére
két ötlet:
0. Használod a VS-t? Ha nem, akkor csak töröld és úgy próbáld.
1. Ha használod, képernyő mentéssel mentsd le a VS beállításait (biztos, ami biztos), törlöd a VS-t, frissíted a dsm-et, majd újra töltösd le a VS-t
2. lehet olyan VS-re akar frissülni, ami már sokkal újabb verzió, mint amit az adott dsm vár, így meg se jelenik. 22-es csapdája: frissíts, de nem tudsz olyanra frissíteni, mint, ami kellene, így nem tudsz dsm-et frissíteni. Így az 1-es ponttal próbálkoznék. -
Sanya
nagyúr
válasz
Sanyi.mTs #95171 üzenetére
Nem tudtam, hogy bad sectoros, odáig nem mentem vissza a szálban
Kérdés, hogy mikor omlik össze, amikor átmásolod róla az adatokat, vagy ő újraépíti a raidet és átmásolja a szoftveres vezérlő az adatokat.
Mindkettő rizikós, de talán a te megoldásod ilyenkor jobb lehet, mert az olvasási oldalon egyszerre van jelen mindkét hibás lemez, és az a rossz állapot, hogy mindkét merevlemezen egyszerre ugyanazok a szektorok rosszak, annak az esélye kisebb. De ez csak egy becslés tőlem. -
Borisz76
nagyúr
válasz
HoppMaster #95180 üzenetére
Központi net van, nincs a lakásban router.
Ezt részletezhetnéd.
Az eszközöket és az összekötésüket....esetleg egy sematikus ábrát is berakhatsz. Hátha az alapján lesz valakinek ötlete a megoldásra. -
Borisz76
nagyúr
válasz
HoppMaster #95177 üzenetére
Szokásos audió / videó kodek verziót szedted le ?
Mert ugye létezik x264 , x256 aac , ac3 DD+ kódolás magában a konténerfáljban ( .mkv , .mp4 stb...)DLNA segítségével jut el a TV-re vagy használsz esetleg KODI-t , Plex-et ?
Egy szoftverfrissítés is okozhatja....amit nem vettél észre mert a háttérben történt.
Esetleg egy TV , router , NAS restart.
Az mindegy 2160, 1080 vagy 720 mindegyikkel ugyanezt produkálja.
Nálam is meg szokott bolondulni a tablet.
Normál esetben a 1080p-s videók is simán mennek.....1-2 havonta elkezd akadozni. Ekkor a tabletet újraindítom és láss csodát vajsimán fut a film....ami előtte akadt. -
HoppMaster
aktív tag
Az vajon mitől lehet ha letöltök torrentet és meg szeretném NAS-ról TV-n nézni akkor folyamatosan laggol?
Eddig tökéletesen működött az össze amit letöltöttem, Az utóbbi kettő pillanatokra megáll és a TV közepén pontokból álló kör fogor körbe, mintha töltene.
Az mindegy 2160, 1080 vagy 720 mindegyikkel ugyanezt produkálja. -
fatal`
titán
válasz
burgatshow #95157 üzenetére
Egyet, talán.
-
Sanya
nagyúr
válasz
Black Dragon #95174 üzenetére
Van 1-2 ima, amit ilyenkor elmondok, főleg mióta a 916-ban kidobtam a raidből a disk1-et, és én meg kivettem a diszk 4-et.
-
Black Dragon
addikt
válasz
AiRLAC #95173 üzenetére
Meg is rendeltem 2db WD6005FFBX-t, elviekben pénteken már át is tudom venni, hétvégén pedig akkor megy majd a csere.
Ha már ott leszek kitakarítom a NAS-t is, egy ideje már nem volt belül megpucolva, van bármi más amire figyelni kellene ilyenkor vagy bármi más amit még érdemes ilyenkor megcsinálni?
-
válasz
Black Dragon #95172 üzenetére
A scrubbing nem javít rossz szektorokat, az bithibákat javít.
Cseréld a drive 1-et és rendben leszel a szinkron után. -
Black Dragon
addikt
válasz
Sanyi.mTs #95171 üzenetére
A NAS állítása szerint a Drive 1-en van bad sector, elviekben 855 ami tavaly november óta kezdett gyűlni a semmiből. Tegnap futtattam le rajta data scrubbingot, nem tudom az többé kevésbé megfogja-e a dolgot vagy semmit nem ér, tehát hogy még van-e így benne mondjuk 1 hónap.
A Drive 2-n a NAS állítása szerint nincs bad sector és a smart sem jelzett semmit, legalábbis arra nem.
Ettől függetlenül hybrid backuppal a fontos mappát lementettem egy külső vinyóra és futtattam rajta backup integrityt is.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Black Dragon #95167 üzenetére
Én azért a művelet előtt lementeném a nason lévő adatokat, beállításokat az egyik új lemezre (amit USB dugnék a nasra), nehogy raid helyreállítás közben a régi HDD megadja magát.
Ha lefutott az első új HDD-vel a helyreállítás és mindent jónak látsz, akkor már berakhatod a második HDD-t is. -
válasz
Black Dragon #95167 üzenetére
Egy 6TB-os lemez szinkron kb. 1 nap szerintem, szóval egy hétvégébe beleférhet.
-
Black Dragon
addikt
válasz
AiRLAC #95162 üzenetére
Akkor még az is lehet, hogy pont olyan van jelenleg a NAS-ban.
De jó tudni, akkor szerintem a hó végén megcsinálom a cserét.
Amikor kicserélem a driveokat (első ki, új be, javítás) maga a javítás folyamata meddig tart? Gondolom a második driveról visszatükrözi az adatokat az elsőre és utána fordítva. Nagyjából 2.6Tb van most rajta, ez időben egy hétvége alatt kivitelezhető?
-
Sanya
nagyúr
válasz
burgatshow #95157 üzenetére
Először én sem gondoltam, de majd kiderült: tényleg letolja CPU-ból.
-
konyi79
addikt
Sziasztok,
DS423+ -ban fog működni Kingston NV3 SSD gyorsítótárnak?Köszi!
-
válasz
Black Dragon #95158 üzenetére
Olyan régi nem keringhet mert az vagy 5+ éve volt
-
Magnat
veterán
válasz
Jó kérdés, sztem akkor annak más lesz az száma, az alapján azért ki kellene derüljön.
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Red Plus biztos cmr-es
[link] -
Black Dragon
addikt
válasz
Magnat #95138 üzenetére
A WD oldala szerint a Redek közül a legtöbb CMR-es, legalábbis a 6Tb-os biztosan amire nekem lenne szükségem. Ennek ellenére lehet rá esély, hogy konkrét modellszámnál mégsem az lenne? Már ha létezik olyan, hogy frissítették azt a generációt és mondjuk valamelyik magyar kiskerben még a régi kering ami lehet smr-es?
Nagy vagyok összeesküvés hívő csak próbálom összerakni a dolgot.
-
Tamarel
senior tag
válasz
stanley00 #95154 üzenetére
Realtek cpu messze nem elég a gigabithez.
A terhelést úgy tudod csökkenteni, hogy egy letöltés menjen egyszerre és max 20 peer letöltésenként.
Szerintem nem fog 30 MB/s fölé menni soha.Ahogy a többiek is szokták mondani: keveset fogyaszt és mindig megy, erre való.
Jó is van benne: észrevétlen, tudsz mellette internetezni külön bűvészkedés nélkül. -
stanley00
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni egy kérdésben. Van egy ilyen NAS-om. [link] Letöltéshez (seed) először kipróbáltam a download station-t. Gigabites net van a lakásban. De nem tudtam elérni csak olyan 20 MB/s letöltési és 4 MB/sec feltöltési sebességet. Tettem egy próbát a dockerben a Qbittorrent-el is de azzal talán még rosszabb volt a helyzet. Nem vagyok nagy guru, lehet, hogy beállításokkal van gondom de több helyen is azt olvastam külföldi fórumokon, hogy ez a vas ennyit tud, nem egy pc vagy erőgép (nyilván). Viszont DMS-ben azt látom widgeten, hogy ennél a 20 MB/sec letöltési sebességnél is csak olyan 20%-os a processzor leterheltsége, a RAM-é pedig olyan 35%. Szerintetek kár is időt pazarolnom vele, mert itt a vas fizikai korlátja vagy esetleg ele lehet valahogy érni a gigabites net adta lehetőségeket valamennyire.
Köszönöm!
-
Magnat
veterán
válasz
Guenwhywer #95150 üzenetére
Ezt pl 105-ért árulják, gyanítom lehet még belőle alkudozni, jó sok support lesz még rá, ha nem vágod a virtualizáció témát, vastagon elég lesz mindenre. (Nem én árulom meg nem is ismerősöm)
-
Guenwhywer
csendes tag
válasz
realist #95149 üzenetére
Nem tudom hogy kihasználom-e a 224 tudását de amik felbukkannak azok általában nagyon régiek és nem annyival olcsóbbak. a 218 amit legutóbb láttam 80 ezer forint volt. Alighanem hosszú időre terveznék vele. Külső mentés mindenképpen lesz polcon lévő vinyóval. 2 hónapja keresek amúgy de eddig 1 volt ami best buynak tűnt el is vitték előlem.
-
realist
őstag
válasz
Guenwhywer #95144 üzenetére
Biztos ki fogod használni a DS224+ tudását? Ha nem akkor a helyedben kivárnék. Használt piacon felbukkanhat olyan pack ami erősebb/jobb vétel mint a DS223j és mégis az új DS224+ ára alatt van.
HDD-t, ha nincs egyéb mentésed akkor párban vedd és SHR legyen egy kötetben (kb erre kell figyelni ami lemez kapcsan basic setup). Mondjuk, ha 2 lemezen van akkor is legyen külső mentés -
atees
őstag
válasz
Guenwhywer #95147 üzenetére
Az tutti jó, nem kell mókolni
-
Magnat
veterán
válasz
Szia, én nem tudok ilyenről, itt meg tudod lesni, de nagyjából még azzal is műxik ami nincs a listán.
-
atees
őstag
válasz
Menni fog massal, vedd a 224+-t
-
Guenwhywer
csendes tag
Sziasztok! Lassan célegyenesre fordulok a nas választással. Utána majd a beállítással leszek letérdelve de most egyelőre legyen meg. Márciusra működnie kell akkor jár le a google tárhelyem előfizetése. Szóval ma egy boltos emberkével tudtam normálisan beszélni és egész jó bár néhol ellentmondásos tanácsokat adott. Szóval a kezdeti 50 ezres(+vinyó) szintről most ott tartok hogy 223j 2+2tb vinyóval csomagban vagy 224+ és kukázok hozzá kezdésnek egy vinyót a marketről(20k körül) vagy innen. Itt vagyok most megakadva mert az emberke azt mondta hogy újabban a synology nem nagyon akar elfogadni más vinyót mint a sajátot(vagyis synologyt.) ez mennyire igaz? Notebook pont hu oldalon most kis eltéréssel tudom megvenni a két készüléket de ha még gyári vinyót is kell vennem akkor messze messze túlszaladnék a kereten és akkor marad a 223j. Van ezekkel a készülékekkel valakinek tapasztalata?
-
Sziasztok!
Bocs, biztos volt már, de nem találom: Download Stationben hogy lehet a legegyszerűbben minden megosztást leállítani, majd újra elindítani?
Biztos nem csak egyesével... Ki lehet lőni valahogy az egész progit, arra az x percre, amíg nem akarom, hogy egyen sávszélt?
-
Magnat
veterán
válasz
Black Dragon #95136 üzenetére
A Redek hírnevét eléggé megtépázta az, hogy a WD pár éve bizonyos méretű Redeket elkezdett cmr helyett smr technológiával gyártani (ami röviden szarabb), úh Rednél minden esetben érdemes az adott modellt megguglizni, h melyikről van szó. Purple-nél nincs ilyen, ott mind cmr. Egyébként ahogy mondtad is, a Red nas-ba való, a Purple meg kamerás rendszerekbe, de mi van ha egy nast mind a kettőre használsz?
Szóval gyanítom, égbekiáltó difi nincsen, mármint ha cmr mind a kettő.
-
Tamarel
senior tag
Igen, egy szálon nem lesz gyorsabb.
Ha a router tudja, akkor hashing módszerből kell ip címet használót is választani, hogy internet irányba is ossza szét a kapcsolatokat (pl l2+l3).
Látom van néhány kiegészítés (rfc), de vajon a synology melyiket programozta le?
(Mert állítani nem lehet benne semmit.) -
Black Dragon
addikt
válasz
AiRLAC #95135 üzenetére
Ezt is jó tudni, köszönöm!
Akkor jön a következő feltehetőleg hülye kérdésem, van bármilyen különbség (pro/kontra) a wd red és purple között? A felhasználási javaslata nyilván eltér, de nem tudom van-e bármilyen komolyabb eltérés ami mondjuk a red felé terelné az irányt, mondván azt szánták nas drivenek. A wd oldalán a purple sokkal több pozitív értékelést kapott, illetve az ára a 8tb os változatnak annyi lenne, mint a rednél a 6tb osnak.
-
válasz
Black Dragon #95134 üzenetére
Nem tudsz kisebbet beletenni, legalább 6TB-os kell legyen az új is.
WD Red, Purple, Seagate Ironwolf, Toshiba MG sorozat is jó. -
Black Dragon
addikt
válasz
Borisz76 #95132 üzenetére
Gondolom az nem számít, hogy az új meghajtó kisebb lesz e. Mivel már nincs akkora tárhelyre szükség így nem 6tb-ot raknék be.
Ezen felül még egy olyan kérdésem lenne, hogy milyen hdd-t érdemes mostanság berakni ilyen célra? Nem nagyon követtem a hdd piacot, nem tudom változott e azóta valami.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Black Dragon #95131 üzenetére
Ebben az esetben:
1 lemez ki , nagyobb be.
Kötet javítása.
Majd ugyanez megint a másik lemezzel is. -
válasz
HoppMaster #95127 üzenetére
pingelni tudod a címét a Macbookról?
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Black Dragon #95122 üzenetére
Raid1 az tükrözés.
Ha mondjuk van 2 db lemezed , 4 + 4 Tb és Raid1 -ben van , akkor a hasznos kapacitás csak 4 Tb.Ha külön külön kötetben vannak, akkor 4+4 Tb a hadználható.
Na.....ezek után még tudod írni nekünk , hogy mi a helyzet nálad !
-
válasz
Black Dragon #95126 üzenetére
Ott nincs RAID1 akkor, egy kétlemezesben 2 Storage pool azt jelenti hogy különálló HDD-k, tükrözés nélkül.
-
HoppMaster
aktív tag
Az vajon mitől lehet, hogy kb 2 hétig nem néztem a NAS-ra a MBA-el, most keresnék rajta, de olyan, mintha nem lenne csatlakoztatva. Se a Finder se a Forlklift nem látja. Létezhet ilyen?
Telefonon látom a NAS--t.
-
válasz
Egy vagy kettő Storage pool van?
-
atees
őstag
válasz
Egyesével cseréld
-
Black Dragon
addikt
válasz
AiRLAC #95120 üzenetére
Akkor ha maradunk csak a HDD vonalon és marad a 718+ is, akkor RAID 1 esetén ha ki akarom cserélni mindkét meghajtót hogyan kellene eljárnom, hogy az adatokat át tudjam menteni? Kiveszem mindkét meghajtót, kicserélem és a biztonsági mentésből visszaállítom?
Van egyébként biztonsági mentés egy külső meghajtón.
PhoenixK: Ezt jó tudni! Akkor nem erőltetem a 723+ t.
-
válasz
Black Dragon #95117 üzenetére
utána pedig belerakni 2db NVMe SSD-t
Tudtommal a ds723+alapból nem megy el csak NVME SSD-vel. (Van kerülőút, de...)
A fent leírt felhasználásra már csak a gigabit-es csatoló miatt is felesleges az NVME SSD, oda szerintem a HDD is elég. Ha mindenképpen SSD-t szeretnél, akkor javaslom inkább a SATA SSD-ket! -
válasz
Black Dragon #95119 üzenetére
A te pénzed
Elvileg akkor tavaly novemberben kellett volna cserélni a HDD-t. Mentés van az adatokról?
-
Black Dragon
addikt
válasz
AiRLAC #95118 üzenetére
Elviekben a hibás szektorok tavaly novemberben kezdtek el gyűlni, addig bezárólag a rendszer szerint nem volt. De a filmek vagy sorozatok lejátszása másodrendű egyelőre a rengeteg streaming miatt már gyakorlatilag alig használjuk ezt a részét.
Tehát igazából a céges adatok tárolására lenne a cél, illetve azokkal való aktív munka, word, excel, stb. Erre 500Gb SSD is bőven elég, jelenleg foglal nagyjából 110gb-ot. De ha ebbe belevesszük az alkalma film vagy sorozat nézést akkor akár 1-1tb ssd is elég lehet, nagyon max 2-2tb. Vagy 500Gb-500Gb SSD, illetve hozzácsapni mondjuk 2-2tb HDD-t?
-
válasz
Black Dragon #95117 üzenetére
Az akadozások nem a HDD-k HDD mivoltja miatt voltak, inkább a már kezdődő hibás szektorok vagy más, külső tényező miatt (hálózat, wifi, TV lejátszó stb).
Cseréld a HDD-kett másikakra, ha elég a hely akkor ugyanekkorákra, ha kell még hosszabb távon a bővüléshez akkor nagyobbakra. Az a 718+ még nagyon jó kis gép, ha valamit akkor RAM-ot bővíts benne ha még a gyári van és jó lesz további jó pár évre.
Ha már ott vagy akkor cserélhetsz CMOS elemet és esetleg hűtőpasztát is.SSD ilyesmire pazarlás, de tény hogy gyorsabb lesz és halkabb (de a szűk keresztmetszet továbbra is a Gigabites hálózat lesz amúgy is.). Fajlagosan nem éri meg, egy 12-14TB-os HDD olcsóbb mint egy 4TB-os SSD.
-
Black Dragon
addikt
Sziasztok!
Adott egy DS718+, benne pedig RAID 1-be kötve 2db WD Red 6Tb. A rendszert 2018 májusában indítottam útjára, azóta a HDD-kben 42200 óra van.
A napokban írt a rendszer üzenetet, hogy a hibás szektorok száma rendesen megnövekedett (a semmiből), majd írta, hogy csináljak smart elemzést, ahol kijött, hogy "attention required". Megcsináltam a data scrubbingot (sajnos évente csak 1x futattam le kb, mindig elfelejtem) és most elviekben várom a csodát, hogy tovább romlik-e a helyzet vagy sem.
Szeretném elébe menni a doloknak és egy vészforgatókönyvet csinálni. Amennyiben a helyzet nem javul, úgy mit érdemes tennem? Feltételezem vegyek egy vagy akár 2 új HDD-t is és cseréljem ki szükség esetén.
Ugyanakkor már egy ideje filózom rajta, hogy váltsak SSD-re, pontosabban először DS723+ ra, utána pedig belerakni 2db NVMe SSD-t. Céges adatok tárolására használjuk alapvetően, ugyanakkor filmeket vagy sorozatokat is nézünk rajta olykor olykor, tehát a sebesség nem hátrány, főleg egy nagyobb film (4k) esetében, ott már voltak bőven akadozások a mostani rendszernél, gondolom a HDD miatt.
A kérdésem tehát összességében az, hogy egyrészt adattárolás szempontjából az SSD megbízhatóbb e hosszú távon (legyen mondjuk 5 éves életciklus) mint egy HDD, illetve amennyiben sikerülne ezt az egészet megvalósítanom, tehát nas csere és ssd csere is akkor hogyan tudnám átvenni az adatokat?
Természetesen bármilyen pro-kontra érveket szívesen fogadok az egésszel kapcsolatban, még vakon vagyok az egésszel kapcsolatban.
Köszönöm!
-
Van javasolt beszerzési hely, ahonnan érdemes rendelni?
A használt piac nem nagyon pörög. -
mrots
junior tag
válasz
Patice #95106 üzenetére
"Össze lehet fűzni a két LAN csatlakozót, nagyobb sebességet elérve hálózat felé.
De ehhez a hálózat többi részének is tudnia kell ezt."Ez papiron nagyon jol hangzik, de erdemes tudni, hogy a valosag ennel bonyolultabb. A ket lan csatlakozo osszefogasa kulonosen kulonbozo gyarto eszkozei kozott csak szabvanyositott protokollon tortenhet, ami az esetek 99%-aban LACP, akkor is, ha mas roviditest hasznal a termek hozza, esetleg PAgP, ami cisco szabvany.
Amennyiben van egy ilyen osszefogott kapcsolat, amit nevezhetunk etherchannel-nek vagy port channelnek (merthogy ez a neve) erdemes tudni, hogy a halozati eszkoz implementaciojara van bizva, hogy ezt hogyan kezeli. Egeszen konretan az a lenyeg, hogy mi alapjan donti el, hogy melyik csomagot (harmadik retegben) vagy melyik keretet (masodik retegben) melyik fizikai kabelen kuldi ki. Az ember azt gondolna, hogy bedugott ket kabelt, osszeallt a dupla kapacitasu link es akkor majd dupla akkora sebesseget fog elerni.
Halozati eszkoztol fugg, hogy milyen algoritmust hasznal a keretek kikuldesere. Altalaban az olcsobb eszkozok valamilyen matematikai muveletet vegeznek a MAC cimmel, ami lehet a forras vagy lehet a cel MAC cim is. A legprimitivebb, hogy mondjuk a parosra vegzodo MAC cimrol erkezo kereteket az egyik, a paratlanra vegzodo MAC cimrol erkezo kereteket a masik fizikai linken kuldi ki. Ebbol az kovetkezik, hogy ha egy vegpont nez filmet, akkor sem a forras, sem a cel MAC cim nem valtozik kozben, tehat a kapcsolat minden egyes kerete ugyanazon a linken fog kozlekedni oda is es vissza is. Megduplazodott a sebesseg? Nem.
Szerencsetlen esetben mindket vegpont aki filmet nez, paratlanra vegzodo MAC cimmel bir, tehat mindkettonek ugyanazon fizikai kabelen megy a forgalma mindket iranyban. Lett sebessegnovekedes? Nem.
A paros-paratlan csak egy pelda volt. A dragabb eszkozok ennel szofisztikaltabbak tudnak lenni: tudnak forras es cel MAC cim kozotti XOR alapjan donteni, tudnak IP cimek alapjan donteni: bekonfiguralhato, hogy csak forras, csak cel, vagy mindketto, tudnak port szam alapjan is donteni, beallithato, hogy mindezek kombinacioja alapjan, tehat mac cim IS es ip cim IS es port szam IS, sot, lehet valtoztatni, hogy a forras, a cel, vagy mindketto alapjan szamoljon.
Az azonban konnyen belathato, hogy barmit csinal is az ember, a ket kommunikalo vegpont kozott egy session minden csomagja / kerete ugyanazon linken fog kozlekedni, hiszen egy session-on belul nem valtozik semmi: sem MAC, sem IP de meg a port szam sem.
Szoval nem csak arrol van szo, hogy a halozat tobbi elemenek (leginkabb a drot masik vegen levo switchnek) kell ezt a funkciot ismernie, de ha nincs sok felhasznalo, sok kulonbozo vegponton akik sok kulonbozo session-t inditanak egyszerre, akkor bizony a legvaloszinubb eset, hogy semmilyen sebesseg-novekedest nem fogsz tapasztalni.
A lenyeg tehat az, hogy mielott valaki tudatlanul varja, hogy majd duplajara no a sebesseg, olvassa el, hogy milyen algoritmust hasznalnak a drot ket vegen levo eszkozok. Minden esetben arrol van szo, hogy az algoritmus valamilyen matematikai muvelet vagy hash kepzes soran kidob egy sorszamot es az annak a sorszamnak megfelelo linken kuldi a forgalmat. Ha a sorszam mindig ugyanaz, akkor semmifele gyorsulas nem lesz.
-
"Össze lehet fűzni a két LAN csatlakozót, nagyobb sebességet elérve hálózat felé.
De ehhez a hálózat többi részének is tudnia kell ezt.
Vagy hasonló felhasználás a SMB Multichannel."A fentiek, illetve még az hogy HA támogatja a switched, HA jól állítod be és HA van kettő hálózati kártyád a megfelelő Windows-os PC-dben, akkor ESETLEG ki fogja használni az SMB multichannel miatt a két adaptert és gyorsabb lesz mint egy.
A valóságban ez ritkán jön össze de a fenti beállítások sok szopást is okozhatnak, szóval ha nem értesz hozzá ne bajlódj vele.Internet felé pedig nem lesz multichannel sehogyan se.
Ha a router-en van 2.5G-s vagy gyorsabb port és a hálózatodba 2.5G-s vagy gyorsabb port on kötöd akkor tudod 2.5/5/10G-s eszközökkel használni. -
atees
őstag
Még egy kérdés mára és befejezem. Gyerekek a DS file appba elindítottak egyenként 1-1 videot. Az egyik egy 4K-s 35gigás fájl a másik egy sima 720p 1,5gigás fájl és bebe akadozott nekik. Wifin ment a dolog ipadeken. Mi okozhatta az akadozást?
-
Patice
Topikgazda
Össze lehet fűzni a két LAN csatlakozót, nagyobb sebességet elérve hálózat felé.
De ehhez a hálózat többi részének is tudnia kell ezt.
Vagy hasonló felhasználás a SMB Multichannel.Lehet vele két különböző fizikai hálózatra csatlakozni, különböző tűzfalszabályokat megadni a két hálózatnak. Pl. egyik a belső hálód, a másik mondjuk egy kamerarendszer.
A DS423+ képes futtatni Docker képeket és VM-eket is. Docker-ben pl. mehet egy PiHole, vagy Adguard Home, amivel teljes hálózatos reklámszűrést lehet csinálni.
Egyik LAN csati a belső hálózat, a másikat meg oda lehet adni a szűrőnek.
De akár DNS is mehet róla.Ha virtuális gépet (VM) futtatsz rajta, akkor a oda lehet adni a VM-nek a hálózati csatit és akkor azon kommunikál kizárólag. Pl. lehet egy okosotthon vezérlő ezen.
Hirtelen nekem ennyi jutott eszembe.
-
atees
őstag
Sziasztok! Amit vettem 423+ NAS 2 lan port van rajta, mi célt szolgál a 2., mire lehet kihasználni?
-
Magnat
veterán
Üdv,
van valami amiben az RS sorozat nagyobbat dob mint a DS a rackelhetőségen kívül? Árulnak egy RS818+-t számomra elég mókás áron, nézem a specijét, gyakorlatilag gyengébb mint egy 918+ (ok, 4db NIC van rajta a 918+ 2-jével szemben), de mégis vmi 350k volt új korában (mondjuk az ára még ennek a fényében is mókás, dehát lehet, h megér annyit valakinek) ... a 822+ nagyjából pont ugyanez a 923+-hoz viszonyítva, de az már olyan sokkal legalább nem drágább ...
-
golfvariant
aktív tag
Esetleg van bestbuy NAS ami átlag felhasználásra érdemes lenne megvenni? Képeket, filmeket tárolni, 4k filmeket nezni rola
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Wilbur Smith könyvek (15 db) egyben
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" FHD I W10 I HDMI I Cam I Gari!
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 128GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Szinte új, minőségi, állítható ritkítóolló
- Bomba ár! Dell Latitude E5550 - i3-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 15,6" HD I W10 I HDMI I Cam I Gari!