- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2024.04.20)
Új hozzászólás Aktív témák
-
boborján2
senior tag
Köszi mindenkinek a hasznos tanácsokat.
-
merqree
őstag
válasz
AiRLAC #95579 üzenetére
Érdekes, hogy nekem működik a CL22es modul.
És hiba nélkül lefutott a memóriateszt is.
aladarka DS220+-a kettő évvel korábbi gyártás/vásárlás mint az enyém, mi erre gyanakszunk. -
poirot
őstag
Sziasztok!
Már lassan egy éve meg van a legújabb Transmission amivel időnként meg kell küzdenem. Ugyanis a webes felületen kinai karakterekkel jelenik meg. Igaz, hogy a windowsos GUI-t használom, azonban nagy ritkán bemegyek oda, ha azt az üzi-t kapom, hogy a port zárva van. Ott át tudom "billenteni", hogy jó legyen. Nem tudom, hogy miért jelzi, hogy a port zárva van. Szóval az volna kérésem, hogy honnan tudnék letölteni egy angol nyelvezetű apk-t, amit manualisan fel tudnék telepíteni. Köszönöm a válaszokat. -
Borisz76
nagyúr
válasz
cidalain #95596 üzenetére
Az áthelyezés egy jó gondolat.
Nálam rövid ideig volt a hálóban , mellettem a NAS.
Amint lett lehetőségem és időm áthelyeztem oda ahol nem zavar.
Jelenleg is egy kis helyiségben van ( családi ház hátsó kis előtere ahonnét ki lehet menni a kertbe , kb 4 nm az egész ).Felújításkor oda lett vezetve minden szobából, előszobából, konyhából a LAN kábel. Oda lett bevezetve a szolgáltató optikai kábele és a végére az ONT , amit adtak.
Szintén ott vannak a switch-ek is és a szünetmentes tápegység stb...
Tehát egy kisebb központ lett kialakítva.
A szobákban pedig a LAN aljzatok fali csatlakozói láthatóak.
Cat6 kábelezés lett kialakítva...többek között azért mert ezen a kábelen már a Gigabitnél nagyobb sebesség is átmegy.
Elviekben a 10GBit-es sebességet is tudja ....Wikipédia szerint 55 méteres távolságig.....
Jelenleg viszont minden eszközöm "csak" Gigabites.Rezgés ellen én egy gumilapot használtam.
Olyat amit a mosógépek alá szoktak tenni.
Gumidarabos darálékból készült , 2 cm vastag , 60*60 cm-s lap. -
cidalain
veterán
válasz
Borisz76 #95595 üzenetére
Tegnap esti módosítással egész éjjel hibernált állapotban voltak a HDD-k, reggel ébredtek, amikor rámentem a NAS-ra. Ez bíztató.
Ez alapján olyan működési profilt állítottam be, ahol a swapping kevésbé agresszív, így kevésbé van szükség HDD elérésre.A HDD-k szempontjából mi az ideális az más kérdés, még kikutatom. Az oké, hogy hogy a napi 100 ébredés rosszabb, mint a 24 óra működés, de nálam napi max kb 2-3 ébredés, és 1-2 óra érdemi HDD használat lenne.
De most reggel át is helyeztem a NAS-t máshová ahol a rezgéseket nem erősíti fel a közvetlen környezete, így már nem zavaró a folyamatos működés sem. Szóval már csak energiatakarékosságból lenne értelme a hibernációnak. -
cidalain
veterán
válasz
Borisz76 #95592 üzenetére
Az oké, HDD szempontjából ugyanaz lenne, mint a hibernálás (HDD ki-bekapcs), de elérhetőség szempontjából nem. Hibernálás esetén mindig ott lenne a NAS ha kéne, míg időzített off állapotban nem...
Ezért is annak beállításával kezdtem, de úgy látszik ez a Syno Nasban valamiért körülményes. Közben találtam egy másik lehetőséget, bár az sem százas. Nomeg az sem, hogy csomó mindent offra kell állítanom, hogy egyáltalán legyen értelme kísérletezni.
Lehet, hogy marad az időzített ki-bekapcs, aztán jólvan. -
cidalain
veterán
Szerettem volna beállítani a HDD hibernációt, ugyanis alapvetően fájl szinkronra használnám a NAS-t, de a nap nagy részében ez nem menne, és a fájlokat sem kell elérnem. Feleslegesen lennének bekapcsolva amikor alszom, és délelőtt amikor otthon sincs senki.
Persze nem megy, valami mindig felkelti a HDD-ket.
Próbáltam a hiber_fixer megoldást, de az hibaüzit adott, hogy csak x86-based nason megy. Nekem DS223j van.
Akkor ezen nincs megoldás a normális hibernálásra?Ebben az esetben az auto power offot lenne érdemes belőni, wake-on-lan opcióval? Tényleg feleslegesnek tartanám napi 24 órában futtatni a NAS-t, mikor elég lenne 16-24 óra között.
-
Patice
Topikgazda
válasz
Magnat #95564 üzenetére
Lehet a két LAN csati teljesen külön hálózatban. Csak konfiguráció kérdése.
Ergó ha mindkét router aktív, akkor mindkettőt tudja egyszerre használni.
Értelem szerűen a két hálózat egymást ilyenkor nem látja, de a NAS-t így többfelől el lehet érni.
Nem a NAS dolga lesz a kettő közötti váltás. Ha az egyik elmegy, akkor még mindig ott a másik.Az egy teljesen más történet, amikor egy eszközzel akar valaki többfajta netet egyszerre kezeltetni.
Arra egy megfelelő router kell.Szóval igen, amelyik Syno NAS-on több LAN csati van, azokat lehet teljesen külön hálózatokra konfigolni.
-
cidalain
veterán
válasz
Scoobyte #95575 üzenetére
Múltkor ajánlotta valaki, hogy ez csak a DS Photos appal van így, a DS File appal ugyanúgy szinkronizálhatok fotót, akár a gyökér Photos-ba is. És ez valóban így van. Így ha többen is használjuk, és a képeket is mindenkinek látnia kéne nem sok értelme van a Photos appnak. Természetesen a Photos appal böngészni is csak a Home/Photosból lehet.
-
csomi1977
aktív tag
válasz
Bence_ #95582 üzenetére
https://www.synology.com/hu-hu/products/RT6600ax
Vagy maradjunk a márkánál -
Bence_
tag
válasz
Dzsano89 #95561 üzenetére
Szia! Ez tudja amit szeretnél https://www.asus.com/hu/networking-iot-servers/wifi-routers/asus-gaming-routers/tuf-gaming-ax3000-v2/
-
Tamarel
senior tag
válasz
Borisz76 #95566 üzenetére
Nem drága, az összes mikrotik tudja, akármennyi internetre.
Itt csak annyi a probléma, hogy a nas nem ismer ilyen protokollokat. Ha van lan kapcsolat, akkor arra próbálkozik.
Annyit lehet csak tenni, hogy az egyik lan lesz a kimenő iránya, de ha a másikra jön a kérés (másik ip cím vagy subnet), akkor arra ott válaszol.
-
aladarka
tag
Sziasztok!
DS220+ memóriabővítéssel próbálkozom, de egyelőre nem teljes a siker. 2GB van benne alapból, de én a 6GB-osat vettem, úgyhogy a 4GB-os (Crucial, 2666/CL19) modult kéne cserélni.
Volt 3db 16GB-os modul (redditen ajánlott típusok, ráadásul volt köztük olyan típus ami itteni fórumtársnak is működött - ezek 3200as/CL22-esek voltak) is, amivel el sem indult a NAS. Amikor visszavittem ezeket azt tanácsolták, hogy próbáljak olyan modult találni, ami sebességben és időzítésben ugyanolyan mint a 4GB-os, csak nagyobb méretű.
Ma próbáltam egy használt Samsungot (M471AK43CB1-CTD, 2666/CL19) ami első blikkre jónak tűnt, indult vele simán a NAS, látta is a +16GB-ot, sőt még a Synology Assistant memóriatesztje is "Ready" státuszra váltott hibaüzenet nélkül. Viszont azt tűnt fel, hogy míg a 4GB-os tesztje 3 óráig tartott, ez lefutott kb 5 perc alatt. Újra elindítva azt láttam, hogy 1.17%-os készültség után rögtön befejezi, a logokból pedig az derült ki, hogy hibára futott a teszt.
Ezen [videó] szerint csináltam a lekérdezést:
A következő kérdések merültek fel, ha részben vagy egészben segítenétek a megválaszolásukban, az remek lenne.
- Miket jelenthetnek a hibakódok?
- Milyen következényei lehetnek annak ha használom a modult, ami hibákat jelzett? (pl. adatvesztés lehet-e?, bizonyos alkalmazásokat esetleg eldob majd, ha a hibás memóriaterületet használja, stb.)
- Meg lehet-e nézni valahogy, hogy a forrasztott 2GB RAM milyen sebességű/időzítésű, hogy ne kelljen még 10 másik modult tesztelni mire találok egy olyan 16GB-osat, aminél minden memóriateszt hibátlan lesz? -
Scoobyte
tag
Gondolkodom egy 6-8 lemezes NAS-on (inkább 8). Nézem a kínálatot, a DS1821+ és a DS1621+ ami szóba jöhet, de egyik sem mai darab... Úgy olvastam , hogy most 2025 év elején jönnek ki újabb sorozatok ebben a kategóriában. Érdemes megvárnom?
Igazából a Syno mellet maradnék az SHR és a DSM miatt, bár ahogy nézem sokkal jobb hardvert ad a konkurancia azonos árért. Qnap és Asustor ami még szóba jöhetne.
Véleményetek?
-
Scoobyte
tag
A telós képek autómatikusan a user home mappájába (Photos személyes tárhely) kerülnek feltöltéskor. Én havonta vagy amikor eszembe jut kézzel átmozgatom őket a /photo (Photos megosztott tárhely) mappába. Ha lusta vagy rá akkor lehet futtatni időzített parancsot is ami X naponta/hetente lefut és átrakja, egy sor linux parancs.
-
cidalain
veterán
válasz
Dzsano89 #95571 üzenetére
Dehogynem, csak nem a NAS-sal kell ezt megoldanod, hanem egy 2 WAN portos routerrel. A router megoldja, hogy ha a fő vonalad meghal, akkor átkapcsolja a backup vonalra. NAS ebből semmit sem fog érzékelni, csak megy.
Más.
Telómra feltettem a DS File appot, így most tényleg tudok tetszőleges mappába képeket szinkronizálni. Első alkalommal a teljes képennyiséget feltöltöttem, kb 3000 kép, és kb 3 órát tartott a szinkron. Halál lassú. (Ok, nyilván az új képeket 10-20-asával feltennni esténként nem lesz gond)
De asszonypajti telóján 17000 kép van. Állítsam be csak az új képekre, a régieket kábelen tegyem fel PC-re, és onnan húzzam át a NAS-ra? Az gyorsabb, mintha a teló appal wifin másolom?Megint más. Néha elérném az okostévén a megosztott képek, videók mappákat. Tévére tudok Plexet rakni. Az ajánlottabb, vagy menjen inkább a gyári Syno média szolgáltatás? (Bár ehhez nincs app a tévén, gondolom ott valahogy máshogy kellene beállítani a forrást)
@zedok:
Én egy Photos megosztott mappát csináltam (nem a Home-ban), azon belül almappákat, nekem és asszonypajtinak. Így mindenki làt mindent, de mégis külön vannak. -
zedok
őstag
válasz
Borisz76 #95471 üzenetére
Na most lehet buta kérdés - de pont ezt szeretném, hogy a feleségem képeit és ő is az enyémet lássa a saját mobilos Synology Photosban. Ehhez milyen megosztás kell? Vagy csak azt a mappát amibe a tartalmak vannak az legyen megosztva egymás között?
Tehát azt szeretném ha külön mappák megmaradnak és mégis látnánk egymás fotóit.
-
-
Dzsano89
tag
Sziasztok!
Van egy Synology DS224+ NAS om.
2 RJ45 hálózati lehetőség van a hátulján.
Az egyik most is éppen működő, Digi interneten kapja, viszont intéztem egy másik routert, ami pedig SIM kártyás. Hogy tudom beállítani azt a NAS on, hogy amint elmegy az internet a LAN1 en, azonnal váltson át a LAN2 re? Nagyon szépen köszönöm. -
Sziasztok,
Az mitől lehet, hogy egyszer csak kaptam a DSM-től egy rendszerüzenetet, hogy a "Porttovábbítási szabályok engedélyezve" ?
-
ekkold
őstag
válasz
boborján2 #95550 üzenetére
Nálam hasonló úgy van megoldva, hogy a NAS-t elérem többféle névvel (statikus DNS bejegyzések a routerben - de az oprendszer host fájljában is megtehető ugyanez).
A sima user eléri mondjuk usernas.hu névvel, és korlátozott user jogokkal (azaz nem fér hozzá minden mappához), jelszó lementve stb... Ha nekem kell, akkor mondjuk adminnas névvel hivatkozok rá (másik parancsikont készítek neki). Ha a usernas felhasználója esetén nem elérhető mappára kattintok akkor kér nevet/jelszót. Viszont adminnas felhasználója-ként eleve mindenhez hozzáférek - ha mentettem jelszót ehhez is, akkor nem kéri, ha nincs mentve a jelszó akkor viszont kéri hozzá... Nálam ez is mentve van, egyszerűen csak arra szolgál, hogy ne tudjanak véletlenül törölni dolgokat (csak olvasási jog van egyes mappákra). Így attól függ melyik ikonra kattintok, és annak megfelelő jogosultságom lesz... -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Scoobyte #95552 üzenetére
Ok, akkor ezt kicsit félreértettem, de így már minden a helyére került a buta fejemben.
Igen, az OLED LG B7V USB 3.0-s portján csüng ez: [link]
A reddit bejegyzés 6 éves, de még lehet kapni az Amazonon az adaptert.
Próbáltam Speedtestet, nem a legfényesebb, de ezt a tévé processzora is jelentősen befolyásolja. Mindenesetre 350/380 Mbps-ot mértem, ami jobb, mint a 100/100Annyit megjegyeznék, hogy USB 2.0-s portokon is 100Mbps feletti értéket hoz, jellemzően 150....170 körüli le- és feltöltést. Ezt csak azért írom, mert az újabb LG tévékben nem mindenhol van USB 3.0. És ha jól tévedek, valamiért még mindig a 100-as hálózatot erőltetik. Javítsatok, ha rosszul tudom.
-
Scoobyte
tag
válasz
kis.zsolt #95547 üzenetére
Köszi a visszajelzést!
Csak a kliens menüjével van bajom, a lejátszással nincs pedig natívban játszok le és én mindig a legmagasabb bitrátájú 4K verziót töltöm le. 100Mbit alatt van az összes film így is, szóval a TV hálókártyája nem szűk keresztmetszet. De jól értem, hogy a TV usb portjára akasztottál egy 2.5Gb hálókártyát és azzal nyomod?Én kábellel bekötök minden eszközt (kivéve mobil+laptop), tévék is, 4K lejátszók, PC, minden is kábelen mennek.
Nálam kifelé nem szempont a streamelés, 1000/40Mbit van. Elvileg a 40Mbit nem annyira kevés, de nincs igazán szükségem erre funkcióra. Home office vagyok jelentős részben...
-
boborján2
senior tag
Smb megosztást belső hálón elér több gép.
Ezekből a mappákból kellene valamilyen (egyszerű) megoldással 1-2 mappát úgy "elzárni" ,hogy pl. rákattintva kérjen jelszót a megnyitáshoz.Azt a megoldást ismerem amikor a dsm-en belül lehet a megosztott mappát titkosítani/feloldani de az jelen esetben nem járható út ,mert időigényes és kényelmetlen. +mindig vissza kell zárni.
További csavar a dologban ,hogy az egyik gép win11 a másik egy mac.
Minden javaslatot előre is megköszönök.
-
stigma
addikt
válasz
Gardaai #95532 üzenetére
#95532Gardaai : Köszi , ezt nem tudtam, igaz még mikor 1,5 éve vettem a Syno NAS-t akkor ismerkedtem a Docker/Container Managerrel, de akkor még asszem ilyen lehetőség nem volt benne. Majd valamikor megnézeem, köszi az infót.
#95538kis.zsolt: Igaz nekem írtál, de mint olvastama hsz-t nem nekem szántad, no para.
Csak segíteni próbálok, és nem észt osztani. -->
Mivel fórum, bárki beírhat szinte bármit, majd a moderátor max kitörlni ha olyat ír. Általában építő jellegűek a hszek háls istennek.
Szeretném, ha minél előbb jól mennének neked is a konténerek a NAS-odon.
Köszi, hogy ezt írod, 2019/2020 környékén nem ebben a topicban, hanem másban,de már akkor ismertem használtam a docker-t, szóval én nagyjából megvagyok a docker témában
#95540Kisnyikhaj: Örülök, hogy sikerült. Arra figyelj majd ha konténert futtatsz, ezek a PUID és PGID számok amiket megadsz az ezonosító egy felhasználót akinek a nevében futtatod a konténert, neki kell jogokat adni ahhoz a mappához/almappához ahova a docker "dolgozik". -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Scoobyte #95542 üzenetére
A kliens nálam is lassú. Egy frissítés óta pedig észrevehető a negatív változás. Sok tévére felraktam a klienst, de mindegyiknél más és más a külső, még márkán belül is (pl. LG WebOS).
Ami a szaggatott lejátszást illeti:
Csak ötlet, és nem 100%, de ha a streaming szolgáltatók szaggatás mentesen adják a filmeket, de a TV a NAS Plexéről akadozva játssza le a filmeket, akkor 2 dolog lehet:
1. Túl nagy a NAS-on lévő filmek bitrátája
2. Kicsi a sávszélesség (wifi vagy vezetékes)A Tautullin láttam, hogy egyik-másik nagy felbontású film 110-130 Mbps-mal jön le a szerverről, ergo a 100 Mbites hálókártya a tévében gyakorlatilag mintha ott sem lenne. A wifi meg olyan, hogy hiába van dedikált SSID 5Ghz-cel a tévének, amikor az antennáról még tucatnyi eszköz szedi a biteket/bájtokat.
Úgy gondoltam a legtisztábbnak, hogy az USB3/Gigabit Ethernet kütyüt megvettem, és azóta nincs semmilyen gond a filmekkel (LG OLED B7V, USB3 csatlakozó + [link] ).
Szerencsére a Plex kb. az 1.2-es verzió óta egyre jobb. Nagyon lehetett látni még a 0.9 ver. alatt, hogy ebbe az irányba haladnak, ami most van (Fizetős megoldások, és streaming erőltetése). Eleinte féltem, hogy elveszítem a jó kis Plexemet, és más után kell nézni (ezért is kezdtem bele a Jellyfin projektbe).
Aztán a család szétment a szélrózsa minden irányába, de a hozzáférésük megmaradt a PMS-ben. Megnyitottam a külvilág felé a 32400-as portot, és azóta nagyon szépen megy mindenkinél akár a HD, helyenként pedig még a 4K HDR is - ami sávszélesség, és szolgáltató függő.
Jómagam nem vagyok rákattanva a beépített vs. külső lejátszó vitára, mert voltak jó kis külső lejátszóim, de egyszerűen kikoptak, újakat meg nem akartam venni. Ettől függetlenül igaznak tartom azt, hogy külső lejátszóval jobban jár az ember, kevesebb a gondja a lejátszással.Néhány javaslat:
1. link-aggregációval működtetem a DS918+ NAS-t
2. bekapcsoltam rajta ezt: Vezérlőpult --> Hálózat --> Csatlakozási lehetőségek --> reuseport pipa
3/a. vagy dedikált 5GHz-es SSID csak a tévéknek
3/b. vagy külső kompatibilis USB/Gigabit adapter vezetékes hálózattal -
-
realist
őstag
Tailscale-t használva próbálom összelőni a mobilom a NAS-al. Megvan a csatlakozás (mobil neten), chrome-ból rendben elérem. Viszont nem ezt szeretném
DS file és DS get -el való elérés a cél. Ezek viszont nem mennek. Pedig ugyan úgy megadom a "MagicDNS", de Nem sikerül kapcsolódni a szerverhez dob folyamatosan. Van valakinek ötlete /tapasztalata hasonló problémával?kösz!
-
Scoobyte
tag
válasz
kis.zsolt #95538 üzenetére
Régebben (sok-sok éve) próbálkoztam a Plex-el, de vegyesek voltak a tapasztalataim ezért vettem 4K médialejátszó hardvert a tévék mellé. Nincs is velük semmi gond, de közben a gyerek megnőtt és neki kényelmesebb lenne a tv távirányítóval valami fancy felületen navigálni (meg az asszonynak is) sima könyvtár struktúrában fájlnevek helyett.
Fel is pattintottam a nasra ismét, eddig egész jók a tapasztalatok, csak nálam nagyon lassú a kliens a menükben a tévéken. Van samsung meg LG Oled is, mindkettő 6 éves, de teszik a dolgukat. Elég darabos a menükben, engem zavar. A Plex könyvtárátvizsgálás rég lefutott, azzal nem lehet a gond, a DS918+ sem hinném hogy gyenge, a TV-k szépen futtatnak minden streaming szolgáltató szoftverét, ott nincs akadás...
Valakinek valami ötlete? Köszi!
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Kisnyikhaj #95540 üzenetére
Ennek örülök
Gyorsan megoldottad! -
Kisnyikhaj
csendes tag
Köszi mindenkinek a segítéstet ezzel yaml file-al(kicsit azért olvasgatni kellett, meg elsőre persze nem sikerült, de így már elég logikus
) sikerült beállítani és jogosultságok is jól, bár nem értem kattingatós verzióban miért nem volt jó.
Végül ez lett a jó nekem:services:
emby:
image: lscr.io/linuxserver/emby:latest
container_name: emby
environment:
- PUID=1026
- PGID=100
- TZ=Europe/Budapest
volumes:
- /volume1/docker/config/emby/config:/config
- /volume1/NAS/SOROZATOK:/tvshows
- /volume1/NAS/FILMEK:/movies
ports:
- 8097:8096
- 8922:8920 #optional
- 7360:7359
- 1902:1900
restart: unless-stopped -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
stigma #95531 üzenetére
Nekem nincs Emby-m, Plexet használok 13 éve, natívan futtatom, de a hozzá készült Tautulli, Kometa és a Kométához készített borító-hibajavító már Dockerről fut. Mindhez magam készítettem el a Compose fájlokat.
Amit idéztem neked konfigot, az az Emby honlapjáról CTRL+C / CTRL+V-vel lett bemásolva onnan, ahonnan picit fentebb belinkeltem, de kijavítottam a TZ-t, Budapestre, illetve a PUID és PGID legtöbbször az szokott lenni, mint amit beírtam, ezért azt is kijavítottam.
Azért nem nyúltam bele jobban, mert ezt annak kell beállítania, aki használja, mert ő tudja, mi és hol van a NAS-ban. Nekem irreleváns, hogy Pi, Syno NAS, vagy PC, a felhasználó dönt, mit emel át belőle.
Csak segíteni próbálok, és nem észt osztani. Szeretném, ha minél előbb jól mennének neked is a konténerek a NAS-odon. Egyszerűen csak ennyi. Nálam azóta mennek elsőre, mióta compose.yaml-t használok, ezért tettem egy próbát, hátha neked is bejön. Ha kész a Compose.yaml, akkor az egészet kijelölöm és vágólapra teszem, aztán a Container Managerben pedig új projektként CTRL+V. Ha pedig valamit módosítanom kell egy változás miatt, azt leállított konténer mellett csak átírom/újraírom, és elindítom ismét.
De kinek a pap, kinek a paplan. Ettől még nem fogunk összeveszni -
Kisnyikhaj
csendes tag
Mindig tanulok valami újat, köszönöm a segítséget mindenkinek, akkor ezeknek a fényében újra neki futok.
-
stigma
addikt
válasz
kis.zsolt #95528 üzenetére
Hi, ebben igazad van, nem szólsz bele, de aki életében először lát dockert és magát a ,,mechanizmust" nem tudja mi hogy működik, akkor neki elég kínai.
Gyorsabb egy fájlt szerketszteni igaz, és 1 sornyai parancsot kiadni (docker compose up -d) , mint összekattingatni.Link jó, devices esetében csak lustaság miatt hagytad benn a többit?
Ha akarsz hardveres gyorsítást/transzkódolást, akkor mivel Syno NAs-od van elég lett volna a dri-s sor is, mert a többi Raspberry Pi-hez van
Persze ha nem kell transzkódolás akkor az a rész sem kell. -
Tamarel
senior tag
SMB multichannel tapasztalat
laptop 2.5Gb usb nic (realtek 8156b) <--> mikrotik ax3 <--> synology 723+ 2x1Gb
(mindenhol ssd)Alapvetően két eset van:
- a laptop kábelen és wifin is csatlakozik
- a laptop csak kábelen csatlakozikElőbbi esetben mind az ubuntu mind a windows használja a wifit is, vagyis a sebesség mindkét irányban 110MB/s helyett 140-170 között van.
Ha csak a a kábel aktív, akkor ubuntu-n nincs változás, windows-n csak az olvasás maximumra ugrik (220MB/s).Sajnos a mellette lévő internet forgalom csökkenti a másolás sebességet.
Windows-on kábel+wifi esetben konkrétan kikapcsolja az adott kapcsolaton a másolást.Nemrég kezdtem tesztelni, szóval lehet találok megoldást a 2.5G kapcsolat maximalizálásra (internet + másolás).
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
stigma #95524 üzenetére
Bocsánat, hogy beleszólok, de szerintem a Docker.compose fájl jobban kezelhetőbb, és egyszerűbben módosítható vele a konténer. Jó ideje már azzal indítom a frissen legyártott konténereimet. Ilyen az Emby-hez is van: [link]
Példa a linkről:---
services:
emby:
image: lscr.io/linuxserver/emby:latest
container_name: emby
environment:
- PUID=1026 #Nálam ez működik
- PGID=100 #Nálam ez működik
- TZ=Europe/Budapest
volumes:
- /path/to/emby/library:/config
- /path/to/tvshows:/data/tvshows
- /path/to/movies:/data/movies
- /opt/vc/lib:/opt/vc/lib #optional
ports:
- 8096:8096
- 8920:8920 #optional
devices:
- /dev/dri:/dev/dri #optional
- /dev/vchiq:/dev/vchiq #optional
- /dev/video10:/dev/video10 #optional
- /dev/video11:/dev/video11 #optional
- /dev/video12:/dev/video12 #optional
restart: unless-stopped
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Gardaai #95526 üzenetére
Csak a magam nevében beszélhetek, ezért kérlek, amit most írok, azt ne tekintsd mérvadónak:
Szóval - én pontosan ugyanúgy gondoltam a dolgokat anno, mint most te. Amiatt, mert vásároltam Enterprise SSD-ket, és nem akartam, hogy ezek a méregdrága SATA SSD-k 2-3 év alatt elhasználódjanak. Ezért úgy osztottam szét a rendszert, hogy a SATA enterprise SSD-ken statikus tartalom van, mint filmek, és zenék.
Az NVMe SSD-re rátettem mindent, ami mozgalmas: Plex, qBitorrent, Tautulli, Kometa, + néhány egyszerű szkript. Ezek olcsó, 2TB-os és 512GB-os NVMe SSD-k, emiatt nem fáj a fejem, ha esetleg megpurcannak. Nélkülözhetetlen, vagy pótolhatatlan adat nincs rajtuk.
Az SSD-nek köszönhetően elhagytam a cache-t, hiszen annyira gyors az új SATA SSD-kkel a NAS, hogy a cache használatát fölöslegesnek tartottam (és mint írtad is, én is olyan Reddit posztokat olvastam, melyek állítása szerint nem volt számottevő a cache haszna, ami egybevágott a tapasztalataimmal).
A cache amúgy pedig nem lenne hülyeség. Főként a sok apró fájlból álló műveleteknél, inkább vállalati környezetben van igencsak komoly haszna. Jómagam vagy 3 évig működtetem 2x256GB-os Intel NVMe írás/olvasás cache-t, de az igazat megvallva nem sokat profitáltam a működéséből, hiszen eleve a filmek nálam 2-3 GB fájlméretnél kezdődnek, ami nem kicsi... és akad 85GB-os is. Az apróbb, saját fájljaimat (pdf, docx, xlsx, jpg, stb) pedig nem igazán érdekel, hogy 30, vagy 50 msec alatt érem el.
Summázva:
igen, szép és jó dolog a cache, de ha nem érezzük a hasznát a saját munkakörnyezetünkben, és nem látjuk a rendszer gyorsaságán, hogy van ilyen a vasban, akkor nem feltétlenül van rá szükség (szerintem). Persze ez csak az én véleményem az én konfigurációmra igazítva.
Mivel az NVMe jóval gyorsabb, mint a SATA (még a NAS-ban is), ezért döntöttem úgy, hogy a korábban belinkelt szkripttel kötetté alakítom át a cache-t, és a "dolgozó" alkalmazásokat átmozgatom erre e a két kötetre. Nagy bajt nem csináltam vele, sőt, száguld a NAS, öröm vele dolgozni. Különben is: ha majd nem tetszik, akkor egyszerűen vissza is állhatom úgy, ahogyan régen volt.
Ismét mondom: ez az én boomer véleményem. Esetleg ha nagyon nagy baromságot olvastatok, akkor elnézést, de nálam szépen működik, amit írtam. -
Gardaai
senior tag
válasz
kis.zsolt #95522 üzenetére
Kicsit beleásva maga, én is ezt a scriptet találtam meg, .
Nekem a terv az lenne, hogy 1 TB storage pool (weboldalaknak + SSH-n keresztül ide áthúznám a rendszer alkalmazásokat), másik 1 TB pedig cache-re lenne.
(Még van benne 4 TB Ironwolf Pro adatoknak + 8 TB Ironwolf médiának.)Viszont nem tudom a cache hogyan is működik gyakorlatban. Néztem pár videót, ahol szinte semmi különbséget nem mértek sebességben és mindig az volt a konklúzió, hogy majd idővel megtanulja a rendszer a gyakran használt fájlokat és ezeket fogja cache-lni.
Viszont nálam nem nagyon van ilyen. Akkor nincs is értelme?
Ami gyakran használt az a média és a webszerver (weboldalak), az utóbbi külön 1 TB-ra menne alapból, tehát ezt gyorsítani már nem kell.A 4 TB-on lévő adatok pedig maximum Synology Photos ami durván 400 GB-nál jár, ezt mondjuk jó lenne cache-ltetni, mert HDD-n elég langyos a performance, de ha nem tudom én meghatározni mit és hogyan kezeljen vagy priorizáljon, akkor nem tudom van-e értelme erre pénzt áldozni, ha nem is drága egy 1 TB PCIe 3.0 SSD.
-
stigma
addikt
válasz
Kisnyikhaj #95517 üzenetére
Hi, amivel biztos baj van az a 2. képen lévő szürke környezeti változók, ami a UID és PID ami 2. Ezt te adtad meg vagy a rendszer?
Én Portainerből szoktam stack-et futtatni, de a te megoldásod is jó, viszont itt a felhasználódhoz tartozó PUID és PGID-t kell megadnod, amivel beléptél.
Segítség, hogy hogy tudod megadni:
Synology: How to Find UID (userID) and GID (groupID) – Marius HostingAmi még fontos, hogy az első képnél lévő összes mappához amit beállítottál a köteteknél a te felhasználódnak is kell rendelkeznie írás/olvasási joggal, de gondolom ez már megvan.
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Gardaai #95518 üzenetére
A saját oldalán írja:
Illetve:4. Synology SNV3400 series M.2 NVMe SSD drives can be installed through the built-in M.2 slots to enable SSD caching or create SSD storage pools. Drives are sold separately.
4. A Synology SNV3400 sorozatú M.2 NVMe SSD-meghajtók a beépített M.2 foglalatokon keresztül telepíthetők SSD gyorsítótárazás engedélyezésére vagy SSD tárolókészletek létrehozására. A meghajtók külön megvásárolhatók.
Gondolom csak gyári NVMe-vel működik, de erre találták ki azt, amit én is használok DS918+ NAS-on (és nemrégiben itt is volt róla szó), engedelmeddel hivatkozom a hozzászólásomra, ahonnan tovább is tudsz majd klikkelni az előzményekre: [link]
-
-
Gardaai
senior tag
723+ NAS-ban a 2 db M.2 slotba berakható SSD használható normál tárhelynek is, vagy kizárólag gyorsítótárnak?A Synology SNV3400 sorozatú M.2 NVMe SSD-meghajtók a beépített M.2-bővítőhelyen keresztül telepíthetők az SSD-gyorsítótárazás vagy SSD-tárolókészletek kialakításához. A meghajtók külön vásárolhatók meg.
Ha jól értem, akkor igen. -
Kisnyikhaj
csendes tag
Sziasztok segítséget szeretnék kérni.
Emby szevert akarok futtatni konténerből, mellette fut egy jellefin szever szóval emby helyi portjait eltoltam egyel(szerver elindul, lefut normálisan), megadtam megfelelő jogosultságokat, hogy hozzáférjen a media tartalmakhoz.
Viszon sajnos nem fér hozzá, mi lehet a baj?
[kép]
[kép]
Probáltam, hogy magas jogosultságokkal is(elvileg mindenhez hozzá kellene férni így), de úgy se látjata.
Próbáltam embynél beírni ahogy én adtam(/movies) meg viszon nem fér hozzá így sem.
[kép]
Néztem vezérlőpultban is mappa jogosulságoknál is ott az emby-nek megadtam jogot, viszon szerintem ez még a DSM6-os lehet(jelenlegi rendszerem DSM 7.2). Konténeres embynek meg a rendszerbelső felhasználóinál nincs külön lehetőse, sem pedig magának dockernak mint alkalmazásnak.Köszönöm segítséget, valamit bitztos rosszul csinálok csak nem veszem észre.
-
Magnat
veterán
válasz
Scoobyte #95508 üzenetére
Szia,
én is hasonló eredményre jutottam smb multival ... a notimban 2.5-ös nic van, a nas meg 718+ 2x1 Gbe ... 1 lemezes SHR Seagate Exos héliumos diszk, olvasáskor 1.6Gb a max, de folyamatosan ugrál (bal felső kép), íráskor meg ugyanúgy beesik mint nálad, pedig nem egy foscsi smr diszk, szóval nem is értem az okát (jobb felül) ... a másik slotban egy Intel vmi ssd van, olvasáskor (bal alul) viszonylag stabil 1.7-1.8, íráskor 1.6-1.7 (jobb alul) szintén elég stabilan tartva ... próbáltam én is a nasba tenni egy 2.5-ös nic-et, pontosan nem emléxem de jobb nem lett mint a 2x1Gb csatolókkal, ráadásul pár naponta le is szakadt, ki kellett húzzam az usb-ből meg vissza ... ez még 6.2 DSM alatt volt, azóta 7.2-n vagyok, lehet még megpróbálom egyszer, ehhez ugye más driver is van ha jól emléxem.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Scoobyte #95512 üzenetére
https://hu.wikipedia.org/wiki/RAID
Elemszám : a NAS-ban található HDD-k száma
Olvasási sebesség : az adott HDD olvasási sebessége
Írási sebesség : Az adott HDD írási sebességeA RAID 0 legfontosabb paraméterei :
olvasás: nincs overhead (elemszám × olvasási sebesség)
írás: nincs overhead (elemszám × írási sebesség)
tárolókapacitás: egyenesen arányos (elemszám × tárolókapacitás)
meghibásodási tolerancia: nincsA RAID 1 legfontosabb paraméterei :
írás: overhead - a tükrözés kétszer annyi írási művelettel jár (elemszám × írási sebesség / 2)
tárolókapacitás:
a tükrözött elemek fele (elemszám × tárolókapacitás / 2)
meghibásodási tolerancia: (elemek száma - 1) elemÉs most jön az SHR-hez leginkább hasonló megoldás :
A RAID 5 a paritás információt nem egy kitüntetett meghajtón, hanem „körbeforgó paritás” (rotating parity) használatával, egyenletesen az összes meghajtón elosztva tárolja, kiküszöbölvén a paritás-meghajtó jelentette szűk keresztmetszetet. Minimális meghajtószám: 3, de az írási sebesség csökkenésének elkerülése érdekében 4 elemnél kevesebb nem ajánlott. Mind az írási, mind az olvasási műveletek párhuzamosan végezhetőek. Egy meghajtó meghibásodása esetén az adatok sértetlenül visszaolvashatóak, a hibás meghajtó adatait a vezérlő a többi meghajtóról ki tudja számolni.A RAID 5 legfontosabb paraméterei :
írás: jelentős overhead - adat olvasása, paritás olvasása, adat írása, paritás írása (elemszám × írási sebesség / 4)
tárolókapacitás: az elosztott paritás miatt kiesik 1 elem (elemszám-1 × tárolókapacitás)
meghibásodási tolerancia: 1 elemEbből nekem az jön le, hogy hiába van mondjuk 4 db lemez egy db SHR kötetben....akkor sem lesz sokkal gyorsabb ÍRÁSKOR !
Olvasásnál igen, mert az adatok szét vannak szórva és minden lemezről olvassa a "darabokat" egyszerre.
Az írás viszont paritás számítást is igényel, ami lassító tényező + ami számít hogy milyenek a lemezek ( fordulatszám + cache mérete !!! ) És már többször olvastam HDD/SSD teszteken, hogy gyors az adott lemez....amíg a cache el nem fogy....aztán szépen beesik a sebesség a béka popója alá.Összegezve röviden :
RAID5 / SHR esetén az olvasási sebesség a lemez számának növelésével ....."egyenesen" arányos. ( kis túlzás azért... )
Írás esetén pedig a leglassabb HDD a korlátozó tényező !
Ezért lehet az, hogy PC-re ( Sata SSD-re , 550-600 MB/s ) másolásnál kiakad a Gigabites és a 2,5 GBit-es hálózat is...de akár az 5 GBit-es is.Visszafelé másoláskor , amikor a NAS-ra történik az írás, akkor pedig a Gigabit felett tud a rendszer ....lehet rövid ideig át is lépi....de aztán jön a HDD korlát.
Mindez ugye RAID5 / SHR esetén ! -
fatal`
titán
válasz
Scoobyte #95512 üzenetére
Nem egy lemezről van szó, de többet ír egyszerre, ezért mindegyiket terheli. Meg gondolom egyéb dolgok is futnak a NAS-on.
A RAID lényege a redundancia és nem feltétlen a sebesség. De olvasáskor egyébként gyorsabb lesz. És általánosságban az adatot jóval többször olvasod, mint írod.
-
Scoobyte
tag
válasz
fatal` #95511 üzenetére
Pont ez lenne az SHR előnye, hogy nem egy lemez írási sebessége határozza meg a max sebességet, hanem az elosztás miatt minumum a dupláját kéne tudnia... de az hogy 280MB-ról lemegy 50MB-ra és ott ragad hosszú ideig? Azt gondolnám a szoftver szétosztja lemezen belül hogy optimálisan lehessen írni/olvasni rá... na mindegy.
-
Scoobyte
tag
válasz
lange04 #95509 üzenetére
Persze, SSD van csak a PC-ben. Azt hiszem hagyom a fenébe, nekem ebben a setupban nem vagy minimális pluszt ad.
Nálam alapvetően a NAS-on fut a torrent meg minden, ide esik be minden közvetlenül. Ide szinkronizálnak a telók fényképei (photos), itt van 20TB+ tárhely, innét csak streamelek jellemzően az eszközökre, oda bőven elég a gigabit. Médiára van minden TV-nél külön médialejátszó, nem szaraxok plexel és a többivel. Igaz, pénzbe került és nem annyira fancy de mindent visz elsőre, felirat, hangsáv, minden.
Max telepíteni szoktam nagyobb játékokat 20-50GB+ a NAS-ról, de ennyi.
Home környezetben SSD-t rakni NAS-ba és mellé brutál hálózatot tenni nálam nem szükséges.Igaz wifi 7 AP van, de mivel gigabites a net ezért annak is mindegy.
Egy próbát megért! Köszi mindenkinek a segítséget! -
lange04
csendes tag
válasz
Scoobyte #95508 üzenetére
PC-n ssd-re, vagy hdd-re másolsz? .... pc hdd lehet a gyenge láncszem....kipróbáltam a hdd-ről hdd-re másolást, az nekem is ingadozik a 0 és 280 Mb/s között....szóval ebben az esetben nem sokat lehet nyerni a 2,5G sávszélességgel...én (mint írtam) ssd-ről ssd-re szinkronizálok, ott stabil a sebesség....illetve nagy méretű 30-50 Gb-os file-okat kell mozgatni, lehet, ha sok kicsit kellene, akkor sem lenne olyan hatékony....
-
Scoobyte
tag
válasz
lange04 #95507 üzenetére
Na, a meglévő 2*1Gb LAG mellé bekötöttem a 2.5Gb USB hálót a NAS-ra és a PC-re is, direktben összekötöttem őket úgy, hogy közben mindkettő marad a hálón a meglévő kapcsolatával.
Mind a NAS mind a PC 2.5Gb-nek látja az új kapcsolatot. Sajnos a másolások sebessége elég vegyes. NAs->PC 270MB-on elindul, megy pár másodpercig és beesik még gigabit alá is sokszor. PC>NAS irányba írásnál még gyorsabb mint tolvasásnál...
Töröltem a LAG-ot, bekapcsoltam az SMB multichannelt és a sima gigabites vonalon majdnem gyorsabb mint a 2.5G-n... de mindkettőn ingadozik a sebesség és sokszor alacsony. 4*8TB HDD SHR tömbben.
-
lange04
csendes tag
válasz
Scoobyte #95506 üzenetére
Szerintem elég 1 db 2,5G switch, amire csak a 2,5G-s cuccokat kötöd, a meglévő 1G-s switchre meg kötheted a többi eszközt...
SMB multichannel nálam egyik irányban 200 Mb/s-ot tudott, másik irányban ~130-140 Mb/s-ot (pc ssd-ről Nas ssd-re és fordítva 2,5G-s switch-el)
Syno saját hálókártyával (10G) 284 Mb/s oda-vissza a sebesség (2,5G Pc, 2,5G switch)
Sima hdd-vel lehet, hogy nem tudnak ennyit....akkor meg lehet, hogy felesleges...
-
Scoobyte
tag
válasz
Borisz76 #95505 üzenetére
gigabites switch... ja akkor azért
Eddig 2*1Gb LAG volt bekötve, kliensenként max 1Gb limit a switch miatt, de több kliensel a teljes sebesség 1Gb fölé tud értelemszerűen menni (összeadódik)
A LAG miatt nem tudom bekapcsolni az SMB3 multichannelt (nem engedi).
A kérdés az lenne, hogy
1. hagyjam ahogy van
2. Álljak vissza 1db 1Gb LAN kábelre és SMB3 multichannel
3. Álljak át 2.5Gb-re de akkor vennem kell 2db 2.5 switchet (egy kábel megy a PC-hez és mellette több eszköz is van amiért kell a második switch)Milyen sebességre számíthatok a 2. és 3. esetben ha SHR tömbről olvasok/írok PC-vel? Megéri vele foglalkozni? Annyira nem kritikus a dolog mert nem szoktam nagy mennyiséget másolni a kettő között, inkább csak szeretem ha pöpecül mennek a dolgok.
Mondjuk van wifi 7 AC-m aminek szintén nem ártana a 2.5G...
-
Scoobyte
tag
Sziasztok,
Gondoltam fejlesztgetek egyet és megnézem a 2.5Gb USB hálókártyát, vettem is egy ilyet AXAGON ADE-25R, 2.5 Gigabit Ethernet USB-A Network Card [link] . A NAS elején levő USB portba dugtam. Fel is raktam egy kis trükközéssel [link] a csomagot hozzá innen [link] az r8152-apollolake-2.19.2-1_7.2.spk fájlt mivel DS918+ van ami elvileg "Apollolake".
Na szóval felment, látja is a kapcsolatot (LAN3), de csak 1000Mbps-osnak. (mellette van egy 2*1Gb Link aggregationban). Mi lehet a gond? Kösz!
Új hozzászólás Aktív témák
- LEGO klub
- A HyperOS 3-ra helyezi a fókuszt a Xiaomi
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Nioh 2 (PS4)
- Elite: Dangerous
- Xbox Series X|S
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Telefon fólia (Hidrogél)
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 32GB 1000GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- DELL Precision 5540 Workstation i7-9850H Nvidia Quadro T1000 16GB 512GB 15.6 új akksi 1év garancia
- Elado pc, I7-14700KF, RTX 4070, 32GB ram 7200mhz
- AKCIÓ! MSI B365M i5 8600 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB CM MASTERBOX Q300L Zalman 600W
- PS Plus előfizetések
- ÚJ Asus TUF Gaming F17 FX707 - 17.3"FHD IPS 144Hz - i7-13620H - 16GB - 1TB - RTX 4060 -3 év garancia
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Konzol felvásárlás!! Playstation 5, Playstation 5 Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest