- Hóban vigad a ló
- "Egyszerű" Ügyfélkapu+ regisztráció
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Asszociációs játék. :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- "A homoszexualitás természetellenes" 😠
- NASsoljunk: ZyXEL NSA-310 és az FFP
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- A siker két szabálya
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
-
LOGOUT.hu
Hamis órák itt nem kívánatosak, semmilyen formában.
Új hozzászólás Aktív témák
-
BlacKSouL
addikt
válasz szundybence #102565 üzenetére
Saját vélemény:
Azért írtam és kérdeztem nemrég, hogy ugyanazon óra fehér vagy fekete számlapos verziója jobb-e töltés szempontjából, mert nem ismerem eléggé a solar megoldások felépítését.
Az én logikám azt láttatja, hogy ha a napelem cella ami alapvetően fekete (feketés-lilás sötét) annál hatékonyabban működik, minél több fény jut a felületére, akkor az lenne az ideális, ha semmi nem lenne a cellák fölött, csakhogy akkor olcsó, bazári hatású lenne a fényes felületű napelemkorong 4-5-6 cellából összerakva. Ezért tesznek fölé egy takarólapot, ami mint megtudtam akár kerámia is lehet. Ennek nincs energetikai feladata, csupán esztétikai. Ha elvesszük alóla a napelemet, akkor önmagában a fehér anyagú takarókorong több fényt enged át, és többet is ver vissza, keveset nyel el, míg a fekete kevesebbet enged át, kevesebbet ver vissza, és többet nyel el.
Kísérletben a fehér nem melegedne napon, a fekete igen.
De az egységnyi méretű fehér lap alatti egységnyi méretű napelemcella több fényt kap, mint a fekete alatti, hiszen azonos anyagú fehér áttetsző tárgy alatt sokkal világosabb van, mint a fekete áttetsző alatt. Ez a lényege a sötétítésnek, napvédelemnek, üvegfóliának, stb.Ha nem feltételezem, hogy a fenti tárgyak csak a látható fénnyel viselkednek így, akkor egyértelmű, hogy az UV és IR tartományban is hasonlóan. És ezzel egyidőben a napelem cella sem emlékszem, hogy az UV vagy IR tartományból jobban hasznosítana.
Tehát összefoglalva: mivel a takaróelemnek a napelem szempontjából hasznos, hasznosítható energiatápláló szerepe nincs, az elnyeléséből adódó felmelegedés nem hasznosul, és a napelem egység a takaróelemtől teljesen különálló elem, így véleményem szerint a több fényt átengedő fehér anyag alatti napelem több energiát képes felvenni, mint a fekete elem alatt.
És ugyanakkor szerintem pont úgy állítják be az elektronikát, hogy a gyenge fény a fekete lapon áthatolva is elégséges energiát szolgáltat a celláknak, a fehér lapból eredő energiatöbbletet egyszerűen nem dolgozza fel a panel. És akkor az egész elméletbe még nem is vettük bele az elektronikát, ami valószínűleg szabályozza, hogy mikor milyen teljesítménnyel töltse a kondenzátort a panel.Aláírás (nem kötelező megadni)
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban tilos hozzászólásokban hirdetni!
Használjátok Hardveraprót erre!
A hirdetések linkjének megosztása is tilos!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest