Hirdetés

2024. május 29., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  SUSE Linux (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#4013) attilav2


attilav2
őstag

Kíváncsiságból egy szabad ssd-mre felraktam a Tumbleweed-et. Egész jó telepítője van, efi módban indítottam, és lehetőséget adott az mbr partíciós tábla gpt-re cserélésére. Vga-mat (R6670) jól felismerte, megy a vaapi, vdpau videó gyorsítás és a 3d. A chromium már tartalmazza a vaapi támogatást, ezen meglepődtem(Arch-on és Ubuntun külön tárolóból kell telepíteni a vaapi patchelt verziót). H264ify plugin telepítése után ment is a hardveres videó gyorsítás, de a kép pirosas volt (ez egy ismert mesa hiba) de van rá megoldás a chromiumot így kell indítani: allow_rgb10_configs=false chromium és így normális lesz a videók képe. Az Arch bbs(hivatalos fórum) további paramétereket javasol a vaapi patchelt chromium indításakor így készítettem egy "batch fájlt" a chromium indításához amit futtathatóvá tettem, a tartalma ez:
#!/bin/sh
allow_rgb10_configs=false chromium --enable-gpu-rasterization --ignore-gpu-blacklist --disable-gpu-driver-workarounds

Jó benyomásokat tett rám az openSuse, de a fő rendszerem továbbra is az Arch marad.
A frissítésekkel lehet hogy van egy kis gond ugyanis a telepítés előtt már virtuális gépben próbálgattam a suse tumbleweed-et, és amikor egy újabb iso kijött mint amivel telepítettem még akkor sem akart frissítéseket találni. zypper ref zypper dup zypper up paramcsokkal próbálkoztam de azt írta nincs teendő. Tegnap telepítettem élesben a tumbleweed-et de frissítéseket nem talál. Van ennek valami trükkje? Egyáltalán hány naponta jön frissítés?
Külső repókat érdemes hozzáadni? Elég csak a packman packman essentials-t, vagy csak a vlc repót önmagában hozzáadni? Úgy vettem észre mp3 lejátszás megy a gyári repókkal, csak a videólejátszás nem. A gyári tűzfalat(firewalld) UFW-re cseréltem mert az nfs szervert az istennek sem tudtam átengedni a gyárin.

[ Szerkesztve ]

-||- Asrock B660M HDV -II- G.Skill Aegis 2x16GB DDR4 -II- - i3 12100f -||- Sapphire RX550 4GB -||- AOC Q27V4EA 1440p -||-

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  SUSE Linux (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.