Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• bpx
    őstag

Megneztem a linkelt treningeket. Nagyjabol vegig ertem rajtuk. Nekem tokeletes. Neznek egy gyakorlos adatbazist.
    Latom, hogy van olyan Oracle DB XE, ami ingyenesnek tunik. Milyen oprendszert erdemes alatenni? Az Oracle sajatjat, vagy inkabb egy Fedorat?

Szerintem otthonra, 1 felhasználós környezetbe, tanulási célra, tök felesleges az XE, amikor erre a célra az Enterprise Editiont is bárki letöltheti az Oracle publikus oldaláról, és nincsenek benne XE szintű korlátozások, és ugyanúgy egy darab RPM-ből telepíthető. Az EE .rpm 3,3 GB, az XE .rpm meg 2,5 GB, tehát hiába Express Edition, az is egy jó nagy monstrum.

OS-ből ha Linux, akkor Oracle Linux (ingyenes, csak a support fizetős), RHEL (van ingyen licenc 1 accounthoz 1 gépre), SLES (nem tudom, max 5%-ban fordul elő Oracle alatt, nagyon ritkán találkozom vele), preferencia ebben a sorrendben. Otthoni környezetben esetleg Windows (na arra nem is jött ki a legújabb XE).

A desktop Linux distro-t felejtsük el, működésre lehet bírni rajta, egy Fedora-n még könnyebben, de egy Ubuntu-n már nehezebben, de nem is ezzel érdemes foglalkozni, hanem a hasznos dolgokkal. Pl. egy Oracle Linux-on alapból megy minden a saját repo-ból és beránt minden függőséget, létrehozza a usert, beállítja a kernel paraméteretek, limiteket, stb.

Annyi még, hogy fejlesztői irányból érdekel és nem infra/DBA oldalról, akkor kb. letöltesz egy előre összerakott virtuális gépet és kész: [link]

Új hozzászólás Aktív témák