Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- bambano: Bambanő háza tája
- nonsen5e: DPD tapasztalatok
- GoodSpeed: Segway-Ninebot F3 E elektromos roller.
- mefistofeles: Az újkori csalók...
- Kalandor: Habemus papam
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
426os
őstag
Sziasztok!
Tudtok ajánlani Budapesten vagy a környékén (esetleg Kecskemét) olyan szakit, aki be tud állítani/helyrerakni egy Favorit karburátort?
LPG-s az autó, de első körben a benzines működést kellene megoldani.
Sajnos sem idő, sem hozzáértés nincs elég, hogy saját kezűleg foglalkozzunk vele, ezért keresnék olyan embert, aki rendesen beállítja. Ha esetleg utána az LPG-s részt is be tudja állítani az külön öröm lenne.
Hibák: benzinnel nehezen indul, hideg időben, télen konkrétan egyáltalán nem. Gázadásra "szaggatva" gyorsul, erőtlen (nagyon).
Volt piszkálva minden, csak mindig olyan által, aki nem ért hozzá.
Sajnos csak pékek látták az elmúlt években, soha nem lett normálisan megcsinálva, most kézbe venném a dolgokat és keresnék valami lelkiismeretes személyt, aki még ért a karbi beállításához.
Esetleg itt a topikban van, aki bevállalná? Természetesen nem ingyen, sőt. -
bringasisti
Topikgazda
válasz
Kisbatyu75 #15539 üzenetére
Megült a pakolás, csavart utána kell húzni. Beindul a motor kell egy kis gázfröccs és gond megoldva. -
Kisbatyu75
tag
válasz
bringasisti #15538 üzenetére
Az lehet, hogy késlelteti, de a motor fordulatszáma így nagyon alacsony, nem emelkedik meg magától, rángat az egész motor az alacsony fordulatszámú egyenetlen járástól. Legalábbis egy perces helyben járatásig mertem így tesztelni. utána megpöcköltem a gázpedált, fordulatszám megemelkedettt, a pillangószelep még így is épp hogy nyitva volt (mintha egy vékony jégréteg is lerakódott volna rá, kifehéredett.) Ahogy aztán melegedett a pillangószelep is nyitott tovább.
Szóval nekem csak annyi a bajom akkor, hogy gázadás nélkül nem kezd el emelkedni a fordulatszám.
Lenne azért itt még más is. Az AC pumpa előtti szűrő háza kirepedt. Szerencsére volt itthon egy tartalék, kicseréltem, de közben látom, hogy tiszta olaj a motorblokknak az a része, ami az AC pumpa mögött van.
Ez mitől lehet ennyire olajos? Nyáron cseréltem az olajgombát, mert áteresztett, de akkor az olaj nem csak onnan jöhetett. Gyanítom a tömítés megadhatta magát, hiszen ki tudja mióta van benne. Hogy lehet ezt leszerelni? Elég leszedni a generátort és az AC pumpát? Mi a neve ennek, milyen tömítést kell venni hozzá?
Köszi! -
bringasisti
Topikgazda
válasz
Kisbatyu75 #15536 üzenetére
A generátor az más tészta! Hideg motornál a feszültség szabályzó késlelteti a gerjesztést hogy akkor kezdjen tölteni a generátor amikor már stabil a fordulat mert akár 1 lóerő igénye is lehet a töltésnek és a motort megakasztaná ha nem jár egyenletesen.
-
Kisbatyu75
tag
Kipróbáltam, gázpedál nyomásra lezár. (pontosabban a motortérben gázbowden meghúzásra) Ha így indítom a motort, és nem nyúlok a gázpedálhoz, akkor a motor ugyan beindul, de annyira se pörög fel magától, hogy a generátor felgerjedjen, nem lesz töltésem. Kicsit meg kell pöckölni a gázpedált. Akkor felmegy a fordulat, lesz töltés is és a motor is kezd bemelegedni.
-
zolpat
csendes újonc
válasz
Kisbatyu75 #15533 üzenetére
Szia!
Az úgyis van,ahogy az általad belinkelt képen leírják: Tehát én pl.ha nincs nagyon hideg,akkor gyújtás ráad,lassan egyszer tövig lenyomom a gázpedált majd felengedem,ezzel aktiválódik a szívató,meg be is locsol egy kis benzint a szívótorokba,utána indítozok,de NEM érek a gázpedálhoz,csak ha rögtön indulok is.
Menet közben ő majd vissza veszi a fordulatot,ahogy melegszik a motor.
Ha meg kicsit hagyom álló helyzetben melegedni egy kicsit,mondjuk mert épp még szívom a cigit,akkor amikor már hallom hogy elkezd jobban felpörögni,na akkor adok egy gázfröccsöt neki,és máris visszább esik a fordulat,utána már nem megy föl megint,hiszen melegszik a motor..
Ez a nagyobb hidegekben nálam annyiban módosul,hogy indítózás előtt kétszer taposok a gázpedálra,hogy még több benzint adjon a szívótorokba. Nálam ez így vált be
Persze ha kicsit visszaolvasol,nekem is voltak gondjaim a szívatóval,és leírtam azt is hogy miket takarítottam ill.cseréltem ki mire megjavult..de most már:kopp-kopp-kopp,lekopogom teljesen jó lett
Üdv.Z -
vil59
tag
válasz
Kisbatyu75 #15533 üzenetére
Szia.
Hidegindítás esetén,a felső,levegőbeáramlást szabályzó lemez állása attól függ,mennyire van hideg időjárás.
Pl. egy nyári hajnali hidegindítás elött,-egy gázpedál benyomás után-,ez a lemez csak egy kis mértékben záródik,míg télen teljesen ütközésig lezárja a torkot.
Ilyenkor,miután indítasz,kb. 3-5mp. múlva a Puldown-dob a karján keresztül ezt a zárt lemezt,kb. 2mm.résre kinyitja,mivel zár a termóidőszelep.
A már beindúlt motornak nem kell a túldúsítás,tehát igényli a több levegőt.
Amit a végén írtál,nekem nem tiszta..
Üdv. -
Kisbatyu75
tag
válasz
bringasisti #15527 üzenetére
Az első kép is hideg motornál készült, de nem volt benyomva a gázpedál. Vagy nem akkor kell lezárjon, amikor benyomom a pedált és bekattan valami? Az alsó képen nincs rajta a bimetál, kézzel zártam, néztem, hogy mennyire lehet elfordítani. A zárólemez karja a bimetál végén a kis szögletesre hajtott részbe kell kerüljön, ha jól gondolom, oda is tettem. Az általad a 15491-es hozzászólásban felett képen a te bimetálod vége kicsit közelebb van a kábel bevezető felé. Milyen hidegben csináltad a képet? Én kb 8 fokban.
Légszűrő nélkül végignézni, hogy bemelegszik a motor az mennyire veszélyes? Kíváncsi lennék, hogy hogy viselkedik a bimetál - pillangószelep, de nem merem szűrő nélkül járatni.
Hidegben amúgy hogy kell indítani? A kézikönyv azt írja, hogy nyomjuk be a gázpedált, azonnal indítsunk.
Ezek szerint közben nem szabad a gázpedállal játszani?
[kép] -
zolpat
csendes újonc
válasz
bringasisti #15531 üzenetére
Persze,de inkább a linket küldöm,énis innen rendeltem:
https://www.jofogas.hu/bekes/Moller_Rugo_osszehuzo_keszlet_285mm_2db_rugoosszehuzo_Ossze_Huzo_Uj_71163881.htmArra hogy évente-kétévente egyszer használom,szerintem tökéletesen megfelel,és nem is nagy pénz..
Z. -
zolpat
csendes újonc
válasz
bringasisti #15529 üzenetére
Van gyári rugó összehúzóm,tavasszal használtam is őket,mert a műszakira ki kellett cserélnem a toronycsapágyakat,meg a felső toronyszilenteket,motort is engedtem már le,igaz a váltó felöl,mert ugye kuplungoztam is..szóval ez nem gond..amúgy sajnos mindkét első tornyot kellene javítani...
Akkor nyáron annyit csináltam a tornyoknál,mikor ki volt kapva a leng.csillapító+a rugók,hogy alaposan megcsiszoltam ott a fémet és jó vastagon befújtam alvázvédővel,hogy legalább ne rohadjon tovább a télen,vagy legalábbis lelassítsam a rozsda manókat
Üdv.Z -
zolpat
csendes újonc
válasz
bringasisti #15525 üzenetére
Igen,az átlátszó műanyagos papírszűrő van utólag beszerelve a bejövő ágra...amúgy meg most jut eszembe hogy igazából 4 helyen szűri meg a benyát:
1-tank szívócsonk szűrő
2-általam beszerelt papírszűrő a motortérben a bejövő ágra
3-Ac pumpa ülepítő szűrő
4-benzingőz leválasztó pohárka szűrője
Több is mint elég......Az első tornyoknál nekem az a bajom,hogy nem szimplán mondjuk kirohadt a torony oldala,hanem az össze illesztésnél,ahol van egy perem a toronynál belül,ott van két darabból gyárilag összepréselve(vagy nem tudom)
ahol találkozik az alsó meg felső rész,na ott túrja már a rozsda,na azt nem tudom hogy azt hogy lehet kivágni onnan,mert nekem nem függőlegesen hanem vízszintesen kellene kivágni a toronyból....érdekes lesz
Üdv.Z -
bringasisti
Topikgazda
válasz
Kisbatyu75 #15526 üzenetére
15491 Hsz-ben a bimetál nyáron volt fényképezve hideg motornál. Amit beraktál képet a legfelső az meleg motor nincs szívató. A legalsó kép ott hideg motor és van szívató. Tehát amit levettél azt úgy kell visszarakni hogy hideg motornál a fedelet a torokra az alsó kép szerint zárja. Jó helyre volt beakasztva a zárólemez karja a bimetálba? A jelölés az öntvényen azt mutatja hogy a két állás között kell lenni mert akkor zár a fedél hidegben, és ha melegszik a motor akkor nyit időben.
-
Kisbatyu75
tag
Sziasztok!
A hideg beálltával azt hiszem már volt szó az automata hidegindítóról.
Sajnos a mi autónk is rosszalkodik. Ha benyomom a gázpedált kattan egyett, a pedál ugrik is pár millimétert, de a szivató nem kapcsol be. A bimetál házat leszedtem, belülről nem tűnik vészesnek. Igaz egy kis víz volt benne, de azt ki tudtam törölni, a többi része tiszta, nem oxidos. A fűtőszálat műszerrel megmérve nem volt szakadt. Csatolok pár képet. Az utolsó képen látható a pillangószelep zárt állapotban, ennek ennyire kell bezáródnia? Ha azt a csonkot mozgattam amit a bimetál is mozgat, az kézzel könnyen elfordult. Lehet és érdemes ennek a tengelyét valamivel megkenni? Az első képen látszik még a szivató ház a helyén, ennek a tetején van két rovátka, ennek mi a szerepe, melyik állásba kell tenni?
A második képen megpróbáltam a kis rugókhoz befotózni, sokat sajnos nem látni rajta.
Köszi a tippeket, hogy mit nézzek meg! -
bringasisti
Topikgazda
válasz
zolpat #15524 üzenetére
A taposó lemeznél az a gondom hogy van két anya ami a lengőkar helyzetét határozza meg, vagyis pont ott ahol rohadva van ott kell tartani a méretet. Én a tornyot úgy lakatoltam ki hogy egy millis koronggal csak egy részt vágtam ki, papundekli segítségével kiszabtam a szükséges lemezt és ahogy vartam oda hajlítottam melegen a helyére. A sárvédő ív az kicsit látszik hogy javítva lett de a gittelés megoldotta. Küszöböt nem mertem cserélni nehogy a meleg meghúzza a kocsit és az ajtót nem tudom becsukni, ezért csak három helyen javítottam. A két utóbbi javításra kellett volna a CO. Ha van papir szűrő utólag beszerelve abba a kis átlátszó műanyagban az elég nem kell több
-
zolpat
csendes újonc
válasz
bringasisti #15523 üzenetére
A taposót elvileg nem nagy meló kicserélni,én a tornyoktól félek inkább,ahol már ívet kell adni a lemeznek,ha hosszabb távra megmaradna esetleg a mostani Favóm,akkor lehet elvinném kasznishoz inkább,mert ott a tornyoknál azért csak kapja a súlyt rendesen,és azokat azért normálisan-normális szerszámokkal kellene megcsinálni(pl.lemezhajlító stb.)
Jut eszembe,amikor szétszedtem a karbit a múltkor,a benzincső ahol rámegy,ott kellene lennie egy kis kúpos szűrőnek,na az enyémből az hiányzik! Érdemes azt pótolni vagy hagyjam a fenébe??
Van egy átlátszó szűrőm a bejövő ágon+az AC ülepítőben is van egy gyári szűrőm....elegek azok??
Üdv.Z. -
zolpat
csendes újonc
válasz
bringasisti #15521 üzenetére
Szívesen! Énis így vagyok vele,egyszer kellene beruházni,aztán csak ha a család autóit csinálod,akkor is már bőven megtérülne(ismerve a kasznis órabéreket).
Jut eszembe,még egy jobb minőségű automata fejpajzs is ajánlott ha egyedül dolgozik az ember,mert bizony sokszor van olyan szitu,mikor mindkét kéz foglalt,egyikkel az anyagot tartod,amíg odaférceled,a másikkal meg ugye hegesztesz. Ilyenkor a klasszikus kézipajzsok nem épp használhatók,még esetleg a"bólintós fejpajzs"de az meg megkívánja a rutint..
Én még a Samarámnak hegesztettem anno a kipuf.tartó konzolt az alvázra,hagyományos trafóval-elektródával.
A bal oldalát megemeltem(nincs aknám sajna)féloldalasan bemásztam alá,aztán rájöttem hogy ott a bólintós Esab fejpajzsom használhatatlan hanyatt fekvő helyzetben..Végül pajzs nélkül egyik kézzel az anyagot,másikkal az elektródafogót tartva"érzésből"odapöttyintettem",majd miután már tartott,akkor a felvett fejpajzzsal már jöhetett a fix varrat. Utána be is szereztem egy automatát,mert abban szinte mindig minden helyzetben látsz,csak az ívre sötétedik be..
A CO meg akkor jó ha szép sercegős hangja van,meg úgyis látod,célszerű előtte próba hegesztést végezni.
Akkor állítja be az ember a huzalelőtolást-áramerősséget-gázmennyiséget.Na meg ott ugye nincs salak,így gyakorlatilag a tiszta varratot látod munka közben,nincs olyan hogy miután levered a salakot,akkor látod hogy átégett az anyag,darázsfészkes lett a varrat stb..
Vékony lemeznél nem is nagyon szoktak a kasznisok sem folyamatos varratot csinálni,hanem csak 5-10cm-ként odapöttyözik,aztán szűkebben 2-3cm-ként jön a pöttyözés,majd jöhet a csiszolás,kittelés stb..Vastagabb anyagnál már jöhet a folyamatos varrat,de előtte azt is csak néhány helyen fogatják oda..
Vékony lemezeknél jó igazából a CO,mert a védőgáz ugye azonkívül hogy a szennyeződéstől védi a varratot,még hűti is,azért nem vagy nehezen lehet vele átégetni az anyagot.
De ha az ember egy erősebb gépre ruház be(mint a fentebb belinkelt 250A-s gép),na azzal már akár centi vastag anyagot is össze tud varrni az illető..
Nekem egyenlőre csak egy békebeli(sima"pálcás") Eisemann trafóm van,105 amperes..17-18 kg körüli,de szuper kis gép,vagy 40éves de még lazán kidolgozza a hasonló kaliberű"kínai"társait,még egyszer sem oldott le,pedig már kerítésen-vaskapun-kistraktor ekén keresztül mindent hegesztettem már vele,volt hogy egész délután ment zokszó nélkül.
Ezt meg is tartom mindenképp,mert hiába veszem meg a "nagy univerzális CO-t",cseszhetem mert az már egy fix gép,azt nem nagyon tudom mozgatni,csak max az udvaron,de múltkor is pl.padlásfeljáró ajtó keretet hegesztettem vagy 6méter magasan,na oda kell a "kis Eisemann"!!
Üdv.Z. -
zolpat
csendes újonc
válasz
bringasisti #15519 üzenetére
Kezdetnek nem rossz,de...: Ez a Güde egy trafós gép,25-30kg,nem nagy a bekapcsolási ideje,azt hiszem 10% maxon,tehát ez azt jelenti,ha a max.155amperen használod,akkor 1 perc hegesztés és utána 9perc pihi a gépnek..persze ez függ sok mindentől,pl.hogy folyamatosan vagy csak szakaszosan hegesztesz-e,+40fokban dolgozol vagy -5fokban? Aztán ott van a villamos hálózat....Hiába írják rá hogy elmegy a 16amperes kismegszakítóval,sok esetben bizony hogy hajlamosak leverni a biztosítékot már akár a 120-130 amperes trafók is,ha valahol gyengébb a vezetékelés a hálózatban...
Ennyiből jobbak az inverteresek,trafóshoz képest sokkal kisebb az áram felvételük(én itthon a 16amperes kismegszakítóról simán hegesztettem 250amperrel inverteressel,közben ment a mosógép-mosogatógép stb)
Én ezzel simán kibékülnék: http://hegesztescentrum.hu/mastroweld-heg-gepek/multifunkcios-gepek/mig-250-mi-tobbfunkcios-hegeszto-inverter.html
Tudsz vele védőgázzal(CO),porbeles huzallal,és ha gondolod a sima bevont elektródát(pálca)is gond nélkül viszi..Multifunkciós gép.
Amúgy a CO-val kapcsolatban:nem nagy ördöngösség vele hegeszteni,hidd el egy hagyományos trafóval(pálcával)sokkal nehezebb hegeszteni... Itt egyedül a huzaltolást kell tudni beállítani,meg a védőgáz mennyiségét,attól függően hogy hol és mit hegesztesz..Pl.ha szabadban nyomod,egyértelmű hogy több védőgáz kell..
Ja ugye a fenti géphez még kell egy CO vagy Argon palack is,ha szerencséd van 25-30ért hozzájutsz,aztán kell még gázreduktor,10e körül már vannak normálisak,és a hegesztőhuzal,az néhány ezer forint az 5kilós kiszerelés,már ha az 5 kilós belefér a gépedbe,mert a kisebb gépekbe csak a 70dekás vagy 1kilós megy bele..
Azért írtam korábban hogy egy rendes CO felszerelés,gyakorlatilag egy tipp topp Favorit árával vetekszik...
150-200közé tippelem a sajátomat,ha egyszer meglesz..
Üdv.Z -
zolpat
csendes újonc
válasz
bringasisti #15515 üzenetére
Előbb-utóbb igen,igazából minden stimmel,csak sajna elég messze vagyok,Békés megyei vagyok..
Bár nem tudom,hogy itt a fórumosok között az esetleges Favoritos találkozók mennyire voltak(ha voltak)jellemzők?? Visszaolvasgatva,én nem nagyon találtam találkozókra való bejegyzéseket....
Üdv.Z. -
vil59
tag
válasz
pentoda1 #15511 üzenetére
Szia.
Maga a favorit karburátor nem teljes egészében Pierburg licensz.
Vannak rajta kiegészítő egységek, amit átvettek.
Amitől az,pl. maga a dob, ami a levegőcsappantyút a termóidőszelep átkapcsolásakor, a benne lévő állítható továbbítókar segítségével,résre nyitja azt.Hidegindításkor,így csak az első 5 mp.-ig van túldúsítás.
Nem tudom,az autómata lépcsős szivatórendszer is tőlük származik-e.
Üdv. -
zolpat
csendes újonc
válasz
bringasisti #15513 üzenetére
Igen,tervbe van véve egy CO felszerelés beszerzése.(vagy hivatalos nevén védőgázas ívhegesztő,mert nem csak CO-val szoktak,hanem pl.Argonnal is,az sokkal szebb és minőségibb varratot ad,csak a CO gáz olcsóbb,így az terjedt el jobban)
Csakhát azok a fránya anyagiak,mindig van fontosabb dolog a bakancslistámon mint a CO.
Én tudok vele dolgozni,igaz hogy nem sokat dolgoztam a szakmámban,meg én nem is a kasztnizást tanultam anno,hanem könnyűfém szerkezeteket hegesztettünk,tetők-vázszerkezetek stb..zártszelvény,laposvas,szögvas,ilyen-olyan idomokat miegymást.Neki mernék állni egy küszöbcserének vagy sárvédőívnek simán,de mondjuk először nyílván a saját kocsim lenne a tesztalany
Na talán majd egyszer oda is eljutok,hogy legalább a család verdáit ki tudom pofozni,már akkor megérte a beruházás...
Z. -
zolpat
csendes újonc
válasz
bringasisti #15510 üzenetére
Igazságod lehet a gázzal való hegesztést tekintve,bár megjegyzem a Samarámat annak idején a kasztnis CO-val csinálta a toronynál is(a Samara is nagyon szeret rozsdásodni),kivágta belőle a sérült részt,hidegen odahajlította,aztán kb.5 centinként pontozta,majd egyre szűkebben 2-3 centinként hogy ne húzodjon el,és a végén lett belőle egy folyamatos varrat,szép is meg jó is lett,persze neki is megvolt hozzá minden felszerelése.
A karbival kapcsolatban:Ismét a Samarát hozom fel,annak szerintem jobb megoldása van,egyszerű átmenő csavarokkal oldották meg!Szerintem ha a 3 hosszú csavar egyszerűen belemegy a szívócsonkba a Favónál is,persze közte lenne a gumitalp,sokkal jobb lenne az eredmény,hiszen így már közvetlen oda tudná szorítani a talpat a karbi alja és a szívócsonk felső pereme közé. Így meg két helyen is tud falsot szívni:1-szívócsonk és gumitalp közt,2-gumitalp és karbi alja közt..ja és ugyanúgy meg lenne a hővédelem is.Gondolom én....
Üdv.Z. -
pentoda1
csendes újonc
válasz
zolpat #15506 üzenetére
Ezt a fajta karburátor rögzítést nem skodáék találták ki. A korban általános megoldás volt pl a német autókon (lehet másfelé is, azt nem tudom). A vw motorral együtt pl az NDK-ban is átvették. De a Favorit karburátora is Pierburg licensz. Gondolom a célja az, hogy minél jobban hőszigetelje le a karburátort a forró motortól.
-
-
zolpat
csendes újonc
válasz
bringasisti #15508 üzenetére
Nem irigyellek..
Már énis gondolkoztam egy CO hegesztő beszerzésén,de a felszerelés annyiba kerül mint egy jobb állapotú Favorit.. Amúgy nem áll messze tőlem a vasas munka,szerkezet lakatos az alapszakmám,csak hát cseszhetem ha nincs felszerelésem...
Az én Favoritomat is tipp-toppra lehetne vágni,nem mondom,aztán megint jópár évig bírná,mert azért már elég sokmindent kicserélgettem rajta,és sajnálnám eladni,inkább megtartom donornak..Ott van pl a vezérműlánc szett,egy hónapja tettem bele,jövő nyárig lesz benne 5-6e km,azt még minden gond nélkül át tenném a másik Favóra ha meglesz!
Van még a családban Skoda,az asszonynak egy 98-as Felicsitája van,öcsémnek úgyszintén,csak neki 2001-es..nem sok gond van velük sem.A kötelezőket ha megcsinálja az ember időben,akkor megbízható kis autók ezek.
Bár az asszonyé szivatott a nyáron,az elgörbült nyomórúddal+a törött szeleprugóval,az előző tulaj ba...ott benne olajat cserélni,olajra egyáltalán nem hasonlító valamit vakartam ki belőle mikor szétszedtem...
Öcsém már jobban járt,ő hozzájutott egy első tulajos garantált 48000km-t futott példányhoz,tényleg idős bácsié volt,tipp-topp,mondhatni újszerű állapotban,alig több mint 2kilóért!
Igazából azt kell mondjam hogy,megszerettem a Skodákat,minden nyűgjük(már ha van)ellenére is
Z. -
zolpat
csendes újonc
válasz
bringasisti #15505 üzenetére
Na igen,azokról ugye nincs kép....Viszont az enyémmel is pont ez a nyűgöm,a rugótornyok...már mind a négyen lenne lakatosmunka,a bal hátsónál már át is lyukadt egy kis darabon,de az elsőkön is itt-ott már belül megjelent a rozsda,főleg ahol össze van eresztve az alsó+felső rész...
Ezért is nem kínlódok már vele hosszútávon,ezt a telet kihúzza,aztán beruházok egy karosszéria ügyileg toppon levő példányba...én úgy vagyok vele,hogy inkább a karosszéria legyen jó állapotba,mert egy futóművet,fékeket,még azt mondom motort is megjavítgatok itthon,de a kaszni az más tészta,annak semmiképp nem lehet otthon nekiállni ha nincs megfelelő felszerelés+szaktudás.
Z. -
zolpat
csendes újonc
Szia!
Igazából én sem tudtam rájönni 100%-ban hogy mi is volt a hiba,azért nem is írtam egy konkrét megoldást,mivel több is volt..
-Falsot szívott a szívó-kipuf tömítésnél+a karbi gumitalpánál...
-nagyon el volt vízkövesedve a szívató ház belseje
-elég rossz volt már a karbi felsőrész papír tömítése is
-akkor van kettő pici belógó rézcső a karbiban,az egyiken nem bírtam átfújni tüdővel,jött a kompresszor,az valami trutyit kivitt belőle,utána már simán átfújkáltam rajta
-akkor most jutott eszembe hogy a szívatóházban a pici(általam golyóstoll rugónak hívott)rugó,amiről azt hittem hogy két kis rugó,valójában csak egy ami körbe megy,na annak az egyik felét elengedte a ragasztás vagy forrasztás(visszaforasztottam) Én erre tippelek elsősorban!A beállítások,mint fent is említettem,maradtak a régiben,semmit nem piszkáltam.(Ja de,mert a szívatót kicsit visszavettem,most hidegen 1600-1800 körül pörög)
Csak már elegem volt,hogy az utóbbi 1-2hétben(mióta hűvösebbek a reggelek)gyújtást ráadtam,gázpedál padlóig lenyom,szépen indul,csak még az autó mellett kellett egy cigit elszívnom,mert csak akkor mertem vele elindulni,ha már láttam hogy jó a vízhőfokom,akkor tudtam hogy már nem áll le.Vagy kockáztattam,és a gázpedállal játszva(túráztatva)elindultam,de volt mikor így is leállt egy zebránál vagy kereszteződésnél..
Ma reggel jéghideg motorral volt a teszt,légszűrőház fedél levesz,gyújtás ráad,gázfröccs.Kiszállok látom szépen bezár a kis pillangószelep a karbi tetején.Indítózás,2fordulat és indult is szépen,az autó mellett állva hallom ahogy magától szépen csökken a fordulat,majd kb.2perc után beállt alapjáratra..Na ilyet előtte nem hallottam,vagy pörgött mint az atom,vagy lefulladt ha a pedálhoz értem!Nagyon ici-picit még néha sétál az alapjáratom,tudom is hogy mitől:Hiába tettem fel az új gumitalpat,ez a Vika egy kalap .... sem ér...olyan kemény mint a beton.Amint tudok szerzek is egy normálisat!
Viszont megjegyzem,hogy azért Skodáék anno előrukkolhattak volna egy frappánsabb karbi felfogatással is,mint ez a "külön fogatom fel a talpat+külön a talpra a karbit" megoldás..
Miért nem lehetett a karbi hosszú csavarjaival egyből ráfogatni a szívótorokra a karbit egy normális tömítéssel???(Lásd pl:Lada Samara)
Üdv.Z -
zolpat
csendes újonc
Tényleg jut eszembe,erről esetleges vélemény??? https://auto.jofogas.hu/baranya/Skoda_Favorit_1_3_Vonohoroggal_Jo_allapot_71131293.htm
Tudom,hogy el kell menni megnézni,de a hasonló külső állapotban levő Favoritok 150-200 körül mozognak....
Igaz csak jövőre tervezem egy az enyémnél jobb állapotú Favorit beszerzését,de most elgondolkoztam ezen erősen....
Z. -
zolpat
csendes újonc
válasz
bringasisti #15501 üzenetére
Énis valami alkoholos dologra gondoltam először,de nem volt itthon acetonom,meg semmi hasonlóm
Mindegy mostmár,a Brigéciolt utána alaposan kimostam a karbiból mosóbenzinnel,majd utána még átöblítettem sima 95-ös benzinnel is,remélem így azért nem lesz baj..meg úgy okoskodtam hogy mivel rögtön visszatettem a karbit a takarítás után,meg a gép is folyamatos használatba lesz,így az állandóan benne levő benzin miatt már minden oké marad!
Új hozzászólás Aktív témák
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- AKCIÓ! MSI B450 R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Zalman S2 TG Zalman 600W
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- iKing.Hu - Apple Retina Macbook Pro 16 - 2019 - Használt, megkímélt
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest